Zanima me kako prijaviti neprofitabilnu udrugu?
kome se obratit i odakle uopce pocet da se prijavi udruga, i sto je potrebno?
Zanima me kako prijaviti neprofitabilnu udrugu?
kome se obratit i odakle uopce pocet da se prijavi udruga, i sto je potrebno?
http://www.zamirnet.hr/icnl/pdf/Kako%20registrirati%20udrugu%20u%20RH.pdf
Općenito, za sva pitanja u vezi civilnog sektora preporučam zamirnet, možeš čak s registriranom udrugom dobiti i besplatan hosting kod njih (s vlastitom, pravom domenom, bez gluposti tipa escudo.zamirnet.hr), tako da obavezno posjeti njihove stranice.
Osnivanje udruge ukratko objašnjeno
Objašnjenje, obrasci i ogledni statut iz središnjeg državnog ureda za upravu
Ja sam trenutno poslao statut jednom pravniku da ga pregleda i kasnije ću sa svim ispunjenim obrascima iz ureda za upravu otić registrirat udrugu. Upis se vrši podnošenjem zahtjeva za upis pri nadležnom tijelu državne uprave, prema sjedištu udruge, s obzirom da registar udruga vode uredi državne uprave u jedinicama područne (regionalne) samouprave i Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba.
Do sada smo imali osnivačku skupštinu gdje smo izabrali predsjednika ,tajnika, dopresjednika i članove odbora (nadzorni, predsjedništvo i stegovna komisija (sud časti)) i nakon skupštine napravili smo zapisnik kojeg potpisuju osobe koje se odredu na skupštini, i ispotpisali i ispunili obrasce propisane na linku koji sam ti dao.
EDIT: primjer zapisnika sa osnivačke skupštine
Odluka o pokretanju postupka za upis u sudski registar
daj mi recite dali za udruge postoji neka vrsta inspekcije kao kod profitabilnih obrta?
dali postoje sankcije u slucaju da udruga ne ostvari projekte i ciljeve koje je navela prilikom sluzbene registracije u registar udruga?
daj mi recite dali za udruge postoji neka vrsta inspekcije kao kod profitabilnih obrta?
dali postoje sankcije u slucaju da udruga ne ostvari projekte i ciljeve koje je navela prilikom sluzbene registracije u registar udruga?
Neznam iz iskustva, ali zdravorazumski mislim da postoju tijela koja nadgledaju rad udruga i da mogu pokucati i na tvoja vrata. Stim više ako se baviš nekakvom trgovinom ili sličnim profitabilnim djelatnostima, a susjed to prijavi.
Sankcije za neostvarene projekte i ciljeve ne bi trebale postojati, ukoliko je vaš rad orjentiran na te projekte i ciljeve. Nitko ne može garantirati da će uisitnu uspjeti u onome što zamisli.... Ali ukolio ste vi registrirali npr navijačku udrugu, a bavite se ribarstvom onda bi trebale postojati nekakve sankcije.....
Ovo su neka moja "zdravo-seljačka" razmišljanja i neznam kakva je stvarna situacija u praksi.....
Vjerojatno i tu vlada opće hrvatska praksa : Tko je jači, kači.... Tko je jamio, je jamio.... I bliže oltaru se bolje čuje.............