Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.530.408
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
CPU chat tema

Jbg nisam vidio da trazi linux, trazite drugi software.

17 godina
odjavljen
Re: CPU chat tema
ansha kaže...
Tonči kaže...

Ali ne možeš znati što ćeš dobiti za šest mjeseci u nekoj igri. Ryzen ne puši ako ima brzi RAM; već smo dokazali da s malim latencijama i 3200 memorijom hvata uredno 5GHz 7700K.

Pod "kompleksniji" si mislio reći "jako loše balansiran i optimiziran"?

Ne znam sta ste dokazali youtube clipichima al ja vidim da u igrama dobrano pusi od haswella.

To dal je nesto dobro balansirano i optimizirano ne znas ni ti ni ja, a u krajnjoj liniji je nebitno. Igre su takve kakve su, na to nemamo utjecaja pa nema smisla spominjat.

Ne znam za YT klipiće na koje misliš? Osim ako misliš na game test gdje je R7 1700 brz kao 7700K na 5GHz? Što je tu nejasno? Mislim, znamo da je brzina IF-a ključna za komunikaciju jezgara s tuđim kešom, tako da se ta "boljka" Ryzena s lošom memorijom lako riješi.

Znam da nije dobro balansirano i optimizirano za pojedine procesore, jer mi je to područje koje iznimno dobro poznajem, jer sam za to ekspert. Jednostavno je tako, jer je priroda posla koji radi CPU kod igara takva da nikad nije dobro balansirano opterećenje i optimizacije prema idealnom radu su nemoguće.

CPU je manje bitna stavka u video igrama i zato nikad nije ni fokus ni optimizacija ni testiranja, niti bi trebao biti.

Nope.
15 godina
Tonči kaže...ansha kaže...

Znam da nije dobro balansirano i optimizirano za pojedine procesore, jer mi je to područje koje iznimno dobro poznajem, jer sam za to ekspert. Jednostavno je tako, jer je priroda posla koji radi CPU kod igara takva da nikad nije dobro balansirano opterećenje i optimizacije prema idealnom radu su nemoguće.

CPU je manje bitna stavka u video igrama i zato nikad nije ni fokus ni optimizacija ni testiranja, niti bi trebao biti.

E pa možda ti Tonči ko expert to kažeš, ali očito je da na forumu ovdje kod nas ima puno experata pa nemaš šta igrat igre ako nemaš Intel i7 .

14 godina
protjeran
CPU chat tema

Danas mozes biti kralj i sa i5. 

17 godina
odjavljen
war3_tft kaže...

Uvijek si mogao. :)

Nope.
16 godina
protjeran
war3_tft kaže...

Ovisi sta ostali u selu imaju 

14 godina
protjeran
Pa realno koju god da igru upogonis imat ces najbolji avrg i low 1%fps sad sa novim i5, moze ovaj u selu imat spejs satl svejedno ga nece prestici.
17 godina
odjavljen
war3_tft kaže...
Pa realno koju god da igru upogonis imat ces najbolji avrg i low 1%fps sad sa novim i5, moze ovaj u selu imat spejs satl svejedno ga nece prestici.

Sigurno će ga prestići s i7. :)

Nope.
14 godina
protjeran
Dobro mozemo se mi sad salitu, al testovi pokazuju da u gamingu razlike nema, za razliku od prosle generacije gdje je i7 bio osjetno bolji od i5, pogotovo u stabilnosti tih fps-a.
17 godina
odjavljen

Što ti znači "stabilnost FPS-a"? U kojem kontekstu? Za što? Kako CPU može utjecati na stabilnost bilo čega? 

i5 sada ima 6 jezgara, imao je 4. i i7 je imao isto, ali je smisao u tome da je HT daleko manje koristan od pravih jezgara, vrlo je ograničene upotrebe i u najboljem slučaju daje 20-25% više performansi samo kad je taj najbolji slučaj u pitanju. i5 iz serije 8000 ima 6 pravih jezgara, što je u svakoj kombinaciji bolje od 4 prave i 4 virtualne. No, kako dobar dio igara ne koristi puno jezgara, tako je za te igre sasvim svejedno. 7700K i 8700K su isti procesori, osim što 8700K ima 50% više jezgara pa je tako gdje je to korisno, brži. Ima ih i 8600K. Čak da virtualne jezgre daju brzine u totalu kao dvije prave (a nisu), opet će prave biti brže, jer brzina dolazi iz manje "nodova" koje vjerojatno većina igara ne može iskoristiti.

Nope.
14 godina
protjeran
Mislio sam u smislu da je kaby i7 imao bolji 1%low fps od i5, slika je bila fluodnija i bez dropova, mozda sam se krivo izrazio.

Ovaj drugi dio price je jasan, a ti si napravio testove da se pojasni kako je 6 jezgri bolje od 4 s ht-om.

Novi i5 i i7 sada ce davati jos bolje performanse tamo gdje se moze iskoristiti vise jezgri posto klokom ne zaostaju, a imaju 50% vise jezgri kako i sam kazes tako da u tim scenarijima ipak nece bit jednaki kao stari i7.
17 godina
odjavljen

Stalno spominješ "1%low", ali nisam siguran da mi je jasno što ti to znači i kako to dovodiš u korelaciju s performansama procesora i zašto?

Nope.
16 godina
protjeran
Tonči kaže...

Stalno spominješ "1%low", ali nisam siguran da mi je jasno što ti to znači i kako to dovodiš u korelaciju s performansama procesora i zašto?

Joj tebe, valjda u nekim igrama jedan procesor ima bolji taj " 1%low" od drugog. Ako je graficka ista i sve je isto osim procesora, s cime bi onda to trebao dovodit u korelaciju - vlaznosti zraka?

14 godina
protjeran
Spominjem jer su oni usko vezani uz frejm tajmove, a cim su oni bolji i slika je fluidnija.

Nakon sto sam vidio da su se u testovima poceli spominjati 1 i 0.1% isao sam vidjeti o cemu se radi, prvo sam naletio na ovaj video
, a onda sam i procitao clanak koji se spominje u video, a napisao ga je neki covjek iz AMD-a.

Najlakse je pricu objasniti tako da ce slika biti fluidnija sto je razlika avrg i 1% low fps manja, cak je ugodnije igrati ako je avrg manji sve dok je ta razlika manja. Sad se vracamo na stari i5, iako je on imao dobar avrg fps tj jako je bio blizu i7, imao je osjetno losiji 1% low fps, sad kada i5 ima 6 pravih jezgri on ne zaostaje toliko za novim i7 u tom pogledu jer je jako malo igara koje mogu iskotistiti vise od 6 jezgri, a to sve skupa se vidi i po testovima.
17 godina
odjavljen

Lako za to, znam ja na što ti misliš, ali me zanima kako ti to vidiš. Kako objašnjavaš da je i7 imao bolji najniži FPS od i5?

Nope.
14 godina
protjeran
Valjda mu je ht pomogao u situacijama gdje su 4 jezgre pre malo, gledajuci rezultate ja drugacije to ne znam objasniti.
17 godina
odjavljen
war3_tft kaže...
Valjda mu je ht pomogao u situacijama gdje su 4 jezgre pre malo, gledajuci rezultate ja drugacije to ne znam objasniti.

Pa da, dakle, imalo smo situacije kad su igri malo bile 4 jezgre i kad je trebala više. :) Eto, Ryzen bi trebalo imati bolji min fps od i5 i i7? :) 

Nope.
14 godina
protjeran
Ocito da visi klok i malo bolji ipc intelu pomazu u tim situacijama jer 7700k i dalje ima bolje rezultate, coffe sa 6 jezgri na istom tom kloku moze biti samo bolji.
17 godina
Tonči kaže...
war3_tft kaže...

Pa da, dakle, imalo smo situacije kad su igri malo bile 4 jezgre i kad je trebala više. :) Eto, Ryzen bi trebalo imati bolji min fps od i5 i i7? :) 

- pogrešan zaključak.. tj može biti, ne mora, jer postoji i druga razlika osim broja jezgara (koju ispuštaš a vrlo je bitna, kad se direktno uspoređuju i5-i7.. no sjetit ćeš se..) :)

što god bilo, važan je rezultat, konačni. Jel pri tome neki dio veći-jači-brži, pošto su linearno veći, jasno govori da nije samo jedan od tih elemenata u igri. Keš. Bez keša CPU idla, što jači to izraženije (jer čeka sporiju periferiju i beskorisno vrti palčevima, tad je viši clock ili više jezgara beskorisno jednako kao imati autoput s deset traka za jedan auto i na to staviti semafor-crveno).

iz iste serije nema ni jednog i5 koji ima veći keš od i7, kao i cijena.. što to govori? Istovremeno je clock vjerojatno najmanje važan, vidljivo kad se uspoređuju generacije na istom clocku ali tad ovisi i o igri, odnosno koristi li neke interne optimizacije konkretne generacije cpu-gpu ili 'generičke' što tad pak uvjetuje HW kao kompatibilnost za neku igru.

-dodatni dokaz kako je zaključak pogrešan, tj ispušta bitne diejlove koji utječu na rezultat, je upravo druga rečenica, Ryzen bi tad bio jednostavno jači/jezgre.. a vidimo da to nije uvjek tako, ovisi što igra preferira, što je bottleneck, jezgre, clock, keš ili sve zajedno pa i RAM a onda i chipset itd itd.

-platforma je sve zajdno, dok 'snagu' nekog CPUa možemo čak uspoređivati cijenom (jer je to najlogičnije mada nema FPSa) i količinom datog mu keša, jer keš je kao šleper-gepek, uzaludno je staviti kontejner 100t na fićeka, ne može.. dok na mrcinu s 1000konja ima smisla, obrnuto bi bilo besmisleno. Linearno je s razlogom.

Kad već uzmeš cinebenč (zadovoljava OK) kao neku referencu CPUa, možeš i keš, provjeri matematiku i vidjet ćeš da postoji korelacija s rezultatima CPUa, da u istoj generaciji, jači (jednako ili više) ima više keša (jednako ili više) i bolji cinebenč rezultat (jednako ili više) kao i bolji fps (jednako ili više) u igrama. Dok s brojem jezgara ili clockom nemaš takvu korelaciju jer ili nije generacija pa nema SIMDove ili nema jednak keš (s više jezgara, pa ni sam HT jer je i tad više keša uvjek.. nikad manje osim kad osakatiš CPU i dobieš Celeron..).

možda ovako, pokušaj na neki timeline napisati npr clockove CPUa za proteklih desetak godina, zaključak? Ako na taj timeline staviš npr jezgre, ako staviš količinu keša po jezgri/ukupno.. što primjećuješ (a misli se na performanse-rezultate koje daje CPU, može u cinebenču, igri..) Tad ćeš primijetiti da je rebrandani celeron postao pentač i da je razlika u količini keša-tranzistora, odnosno keša-novca koji je ekvivalent.. :) tad ćeš osim CBa i količinom cachea moći previdjeti performanse (naravno ovisno o konkretnom tasku, usporedivo s količinom RAMa i sl.) .. i možeš tu linearnost proširiti na VGA, SSD, prosječnu količinu RAMa na prosječnom računalu ili requirementse za RAMom konkretne app-igre.. memorija u bilo kojem obliku, kao gepek-kontejner za šleper, dok je broj kotača na šleperu onak.. manje bitan. Keš sve to jednostavno mora linearno pratiti ili CPU idla. Algoritam (efikasnost keša) je također važan, sad napokon i AMD to fixa (do sad je recimo zanemarivao, dok su kupci gledali neke velike brojke kao relevantne, npr Mhz..). To je izraženo pogotovo kod HTa (inače bi svi procesori imali ht..). Kod intela je odavno stvar vrlo jasna, unutar procesa ima samo jednu jezgru, istu za celeron-i7.. dok isključivanjem dijelova od istog wafera to gradira, od i7 što preostane postane i5, i3.. do celera. Isti CPU-jezgra. AMD je imao dva različita ath-dur, odvojena, sad to radi kao intel i tako povećava yield, smanjuje trošak razvoja dva paralelna uz 'nagradne igre' kao mogućnost otključavanja i sl. i pri tom otključavanju .. za stabilnost, naravno ovisi će i ispravnost tog keša, jer sve to su tranzistori, ako keš ima grešku jednako kao rezervar s rupom jednak je rezultat otključavanja ako je (ne)ispravan jezgra (motor auta) ili keš.. radi ili ne radi. Brži ili sporiji.

- Keš je na današnjim procesorima ogroman dio wafera-tranzistora.. da je isključivo broj jezgara bitan za rezultat, tad bi litografija od tog napravila jezgru, ali napravi keš. Jer je važan, pa dodaj i L1-2-3 u priču, pa dodaj i RAM-CAS.. prije nego olako zaključiš da je nešto jače zbog samog broja jezgara, dok stvarnost-testovi-igre prikazuje da nije. Zašto? Pa ako te zanima i ako stalno vrtiš CB za tu usporedbu, vjerojatno te zanima koji je jači, tad logički, trebaš znati što mu u tome pomaže i tad ćeš moći odabrati neki budući CPU za svoje potrebe pretpostavljajući da svi ovi testovi služe tome, procjeni kako će neki CPU utjecati na konačne performanse, rezultat. Ne kad ga već imaš u ruci, nego dok ga nemaš.. i dok moraš odlučiti o nabavi kompletne platforme npr intel-amd.. (a broj stazica PCIxa će također imati ulogu u odluci).. dakle, ne zbog mene, nego zbog sebe - .. tko bi rekao, al mene zapravo to ne zanima, samo tipkam.. :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
odjavljen
ihush kaže...
Tonči kaže...

<zajebancija> :) [smajli koji služi kao indikator zajebancije]

<ogroman tekst>

Toliko teksta na odgovor na zajebanciju?   Nisam čitao jer mi je teško čitati te, al' vjerovat ću ti da si nešto dobro objasnio s obzirom na trud.

Ukratko, da se vratimo na ono prije: dok god ne trebaš više jezgara, ne trebaš ih. i7 će uvijek biti bolji jer ima veći takt po defaultu, veći cache i HT malo pomaže. i5 ove generacije zbog svega toga bit će bolji od starog i7. "1% low" je prilično bezvezna metrika jer ne obuhvati dovoljno. Ipak, bolje je nego običan prosjek. Ono što je bitno je da se gleda kad je procesoru najteže, da to bude tako da i taj najgori trenutak bude 60 FPS. To može većina procesora danas i to je smisao. 

Umjesto na ubrzavanje procesora, bitnije je imati dovoljno RAM-a i dovoljno brz disk. Nekome tko kupuje gejmersku mašinu, više RAM-a i SSD bit će daleko bolja investicija od nekog bijesnog procesora.

Nope.
18 godina
odjavljen

Baš jezgrovito i točno . Možemo zaključiti temu kada je gaming u pitanju.

14 godina
protjeran
Ako ti usfali memorije uvijek mozes kupit dodatan stick, cemu nabubati ne znam kolko memorije koja za gaming mozda nece biti niti potrebna i zasto bi brze ucitavanje igre bilo vaznije od boljeg fps-a? Sto se tice 1% low fps-a oni do 60 fps mozda nisu vazni posto manje vise svaki cpu ne dropa ispod 60, ali za sve iznad su dosta bitna metrika.
18 godina
odjavljen
CPU chat tema

I onda gledaš na jubito 1% low u novom red dead redemptionu 2  i pišeš peticiju na svojem 8/16 5 ghz kompu da ti se smiliju i puste na platformu. Ili igraš konzolaške portove koji neznaju iskoristiti gpu više od 60% i rade jednako na bilo kojem procu na 45 fpsa. Za 120+ hz monitor ne pomaže ni GTX 1080ti 

http://gamegpu.com/action-/-fps-/-tps/the-evil-within-2-test-gpu-cpu

17 godina
odjavljen
ihush kaže...

Tebe, kao forumaša, treba itekako čuvat. Ne znam zašto ali me podsječaš na HAL 9000 samo što ti ubaciš smajlića. :D 

steam: skank666 origin:IhrvojeI
17 godina
Friday kaže...
ansha kaže...
toxic kaže...

Moze lock teme jer imho INTEL je najbolji sve ostalo je zaracku i zali boze raspravljanja gdje se 100 stranica ponavlja jedno te isto..

To smo znali od pocetka, intel je bolji a amd je bolji omjer ulozeno dobiveno...

I intel propada

...u zemlju od srama zbog malo stazica

(G)jokaCRO ingame
17 godina
odjavljen
war3_tft kaže...
Ako ti usfali memorije uvijek mozes kupit dodatan stick, cemu nabubati ne znam kolko memorije koja za gaming mozda nece biti niti potrebna i zasto bi brze ucitavanje igre bilo vaznije od boljeg fps-a? Sto se tice 1% low fps-a oni do 60 fps mozda nisu vazni posto manje vise svaki cpu ne dropa ispod 60, ali za sve iznad su dosta bitna metrika.

1. Ne možeš samo kupiti dodatan stick; memorija s razlogom dolazi u kitovima.

2a. Treba ti memorije, jer ti memorija treba pokrivati VRAM na grafičkoj, ~1GB za sustav i ??GB za igru koju vrtiš.

2b. Ili više od toga da izbjegneš rovanje po disku svako malo, što je za SSD vrlo nezdravo.

3a. Brzi disk i RAM ne utječu samo na brže učitavanje igre u "učitavanju", jer se igre odavno ne učitavaju samo kad piše "učitavam se", inače ne bi mogao igrati većinu novih igara. Igre se streamaju, učitava se među scenama, tijekom nekih scena i sl. 

3b. ~95% padova frejmova događa se zbog manjka VRAM-a, odnosno RAM-a, kad igra ili sustav koriste RAM, odnosno disk. Mislim da nisam ni par puta u svojih 30 godina koliko se igram i 5 koliko radim na igrama, vidio situaciju da je igra tako šlampavo napravljena da trza kad je već sve u memoriji.

4. U svemu ostalome, disk kao najsporija komponenta, najviše će se osjetiti. A GPU je za igre manje-više najvažnija stavka ako ostalo ispunjava"dovoljno je" kriterij.

Nope.
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.10.2017 22:07 (Tonči).
10 godina
odjavljen
CPU chat tema

Zašto igre koriste page file a nisu svi rami prije toga iskorišteni ? (Pod ram mislim na ddr od sustava i gddr od grafike)

16 godina
protjeran
Glavas_ZG kaže...

Zašto igre koriste page file a nisu svi rami prije toga iskorišteni ? (Pod ram mislim na ddr od sustava i gddr od grafike)

Ako nemas page file onda ga ne koriste 

9 godina
Glavas_ZG kaže...

zašto uopće postoji page file na mašinama sa ssdom?

16 godina
protjeran
dabar_solta_V2 kaže...
Glavas_ZG kaže...

zašto uopće postoji page file na mašinama sa ssdom?

Kakve to ima veze? Mislis zbog zastite ssd-a od konstantnog citanja/pisanja?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice