Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.207.101
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: CPU chat tema
Lucidius kaže...
toxic kaže...

Kod Crysisa konkretno pri onim detaljima to treba tek vidjeti, zaista nisam siguran jer po svemu sto vidim i znam ovdje je grafička BN jer ako ja dobro vidim zakucana je na 99% kod svih testera na 1440p rezoluciji..

Takoder pitanje je bilo gdje to ryzen dropa a intel ne  zar ne ? Mislim da je ovo poprilicno tako islo, konkretno mislim da si se malo ulovio jer u Crysisu 3 dropaju oba a ovo koji vise treba se netko potruditi i testirati jer grafa je def. BN

300mhz u Cryisu 3 pri ovim detaljima i rezoluciji ce ti donijeti apsolutno nista, ako i vidis razliku to ce biti statisticka pogreska jer znas i sam da kada sam teturas po mapi da nikada ne mozes ponoviti isti scenarij zato i postoje ingame benchmarci..

Vjerujem da ti u nekim naslovima taj takt donese nesto ali ovdje ...

Bez obzira sta je grafa na 99 posto iskoristenja kod oba sistema, opet se vidi razlika između procesora, tj nemora biti proc BN da daje manji rezultat. Ryzen ima manji usage od 7700k pa daje manji FPS dok je grafa BN 

scenarij sa i5 i R5 1400 

Moguce, ovo ne znam objasnit pa ce netko iskusniji to reci.

No na prvom videu koji pokazatelj je gpu usage prvi nije jer ide iznad 100% ?

No ako je grafa ta koja pokazuje broj slicica u sekundi te ako prikazuje 100% svojih slicica u tom momentu kako je moguce da uz npr bolji procesor pokaze jos vise?

Bas me iskreno zanima, sumnjam da i ti znas iz prve ruke vec ces morat googlat, meni se ne googla..

9 godina
Lucidius kaže...
dabar_solta_V2 kaže...
nisam opsjednut s maks detaljima 

To je drugi par cipela 

ma jednostavno je previše hardverski zahtjevno s high na ultra detalje u odnosu na šta se dobije s tin.

9 godina
protjeran
toxic kaže...

No ako je grafa ta koja pokazuje broj slicica u sekundi te ako prikazuje 100% svojih slicica u tom momentu kako je moguce da uz npr bolji procesor pokaze jos vise?

Bas me iskreno zanima, sumnjam da i ti znas iz prve ruke vec ces morat googlat, meni se ne googla..

Pa pokaze vise jer i procesor daje neki doprinos FPS-u igre, nedaje samo iskljucico graficka performanse u igrama, i RAM ti isto moze dat veci FPS sto je brzi, i maticna ako cemo picajzlat.

Eto ti ovdje jos jedan test fx 8350 vs i3 6100, opet isti slucaj 

9 godina
protjeran
Glavas_ZG kaže...
dabar_solta_V2 kaže...
ne shvacam zašto za benchmark koristiš gta5 koji je ako cemo iskreno broken.

zato što nema pojma a hoće da ispadne da nešto zna, onda se bruka stalno po forumu, ekipa mu se smije, imao je traljavi 4670k i r9 390 i to je to, razotkrije se svako malo, od tolikih kontradikcija više ni sam ne zna o čemu priča, traljave tekstove bez vjerodostojnosti pokušava podkrijepit nekim linkovima sa you tubea, koja sprdnja foruma

Tvoje psotove od sada prijavljujem jer samo narusavas preglednost rasprave sa tim maloumnim trolanjem

17 godina
Lucidius kaže...
toxic kaže...

Pa pokaze vise jer i procesor daje neki doprinos FPS-u igre, nedaje samo iskljucico graficka performanse u igrama, i RAM ti isto moze dat veci FPS sto je brzi, i maticna ako cemo picajzlat.

Eto ti ovdje jos jedan test fx 8350 vs i3 6100, opet isti slucaj 

btw onaj video koji si prije postao ima gpu usage padove i drugi i prvi video.

Jedino kod drugog videa u Witcher 3 igri nema oscilacije, osim toga video nije sinkroniziran, drugi video mi nista ne govori ali bogami ni prvi je gpu usage varira.

Sto mi oces pokazat s ovim trecim videom, ovdje gpu usage katastrofa na oba prikaza, nisam bas skuzio foru moram priznat..

Daj mi testove gdje je gpu usage konstatno na 99 tj 100% s dva razlicita procesora pa onda mogu nest komentirati.

U ovo boldano takoder nisam siguran, netko iskusniji ce dati odgovor.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.6.2017 21:35 (toxic).
9 godina
protjeran
CPU chat tema

Pa pokazujem ti da CPU usage nije bitan između dvije arhitekture koliko ce koji proc dat FPS, isto kao ni GPU usage.

EDIT:

Šta mislis zasto Ryzen daje vise FPS sa brzim RAM-om

Evo ti za maticnu klik (mada je to picajzlanje jer se radi o 1-2 max 3 FPS)

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.6.2017 21:42 (Lucidius).
17 godina
Lucidius kaže...

Pa pokazujem ti da CPU usage nije bitan između dvije arhitekture koliko ce koji proc dat FPS, isto kao ni GPU usage.

aaaa?

CPU usage govori o tome koliko je cpu opterecen ako je veci cpu usage vise je iskoristen proc ako ti je iznad 90% imas velikih problema jer je BN

kako gpu usage nije bitan?

majku mu milu on govori koliko je grafa opterecene i koliko daje. GPU usage za razliku od CPU usage je potrebno drzati na maksimumu ako ikako mozes u suprotnom imas opet BN jer je proc usko grlo zato ti valjda imas i7 7700k na visokom taktu da imas gpu usage na 100%.

Ja nisam uvjeren da si siguran sto govoriš.

Tek kad je GPU usage na 100% mozemo pricati o tome da li proc ima utjecaja na fps, nisam siguran u tu tezu a o tome ja od pocetka pricam.

Idealan primjer ti Heaven benchmark gdje je grafa na 100% te cpu bez obzira na takt nema utjecaja na konacan ishod.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.6.2017 21:51 (toxic).
17 godina
odjavljen
CPU chat tema

GPU usage je na 100% kada je bilo koja komponenta unutar GPU ña 100% što ne znači da je i kompletan GPU na 100%. Po meni najbolji pokazatelj da u nekoj igri GPU nije u BN-u je sama temperatura GPU-a. Ako je na max ili blizu maxa onda je i GPU dobro iskorišten ako ti je to cilj. Ja npr imam max fps ograničen na 74 i zaboli me da li je grafa na manje od 100%, u principu draže mi je da nije jer se manje grije i manje struje vuče za isti efekt.

9 godina
protjeran
toxic kaže...

aaaa?

CPU usage govori o tome koliko je cpu opterecen ako je veci cpu usage vise je iskoristen proc ako ti je iznad 90% imas velikih problema jer je BN

kako gpu usage nije bitan?

majku mu milu on govori koliko je grafa opterecene i koliko daje. GPU usage za razliku od CPU usage je potrebno drzati na maksimumu ako ikako mozes u suprotnom imas opet BN jer je proc usko grlo zato ti valjda imas i7 7700k na visokom taktu da imas gpu usage na 100%.

Ja nisam uvjeren da si siguran sto govoriš.

Tek kad je GPU usage na 100% mozemo pricati o tome da li proc ima utjecaja na fps, nisam siguran u tu tezu a o tome ja od pocetka pricam.

Idealan primjer ti Heaven benchmark gdje je grafa na 100% te cpu bez obzira na takt nema utjecaja na konacan ishod.

Pa hocu ti rec da cak i tamo u videu sa R5 1400 vs i5 7400 kada i5 dođe na 100 posto opet je FPS veci nego na ryzenu.

17 godina
Lucidius kaže...

Pa hocu ti rec da cak i tamo u videu sa R5 1400 vs i5 7400 kada i5 dođe na 100 posto opet je FPS veci nego na ryzenu.

Umoran sam i gledam tekmu ne mogu vise se niti koncetrirati.

100% je bio CPU usage ili GPU usage?

Uglavnom nije niti vazno.

Ti mozes to testirati - mozemo u inbox

Imas GTA5? ne treba mi video nego me zanima cisto onak.

Ajde nadi neki kutatk gdje ti je gpu usage na maksimumu i vidi fps. zapisi gpu usage, takt procesora, fps

Zatim sve isto napravi ali npr s 500mhz manje vidi da li je gpu usage 100% ili je pao ako je opet 100% da li j e isti fps.. To mogu i ja. (takt grafe neka bude uvijek isti samo mhz na procu smanji)

Puno faktora sam ja tu izostavio takoder, ima gpu bound igara i cpu bound igara takoder. 

Btw ram do ryzena nije imao ulogu na fps u igrama..

17 godina
odjavljen
CPU chat tema

Uspoređujete cpu usage 4/4 i 4/8 proca kojeg windowsi vide kao osamjezgrenog...nije usporedivo niti je ključno za gaming performanse.

9 godina
protjeran
toxic kaže...

Ajde nadi neki kutatk gdje ti je gpu usage na maksimumu i vidi fps. zapisi gpu usage, takt procesora, fps

Zatim sve isto napravi ali npr s 500mhz manje vidi da li je gpu usage 100% ili je pao ako je opet 100% da li j e isti fps.. To mogu i ja. (takt grafe neka bude uvijek isti samo mhz na procu smanji)

Puno faktora sam ja tu izostavio takoder, ima gpu bound igara i cpu bound igara takoder. 

kaj se tice Ryzen 1400 vs i5 7400, i5 je bio na 100 posto.

Evo ima ovaj tip masu takvih usporedbi sa 7700k u dosta igara...

Ovdje ti ej GTA V 5GHz vs stock 

Vidis da je FPS veci na 5GHz 

17 godina
Lucidius kaže...
toxic kaže...

kaj se tice Ryzen 1400 vs i5 7400, i5 je bio na 100 posto.

Evo ima ovaj tip masu takvih usporedbi sa 7700k u dosta igara...

Ovdje ti ej GTA V 5GHz vs stock 

Vidis da je FPS veci na 5GHz 

Upravo si dokazao da nema razlike i to stock vs 5ghz tnx.

Ovu sitnu razliku u fpsu koju vidis je iz dva razloga.

Prvi je sto desna grafa ima 10 mhz veci klok a drugi jos veci razlog je sto video nije sinkroniziran.

To vrlo lako primjetis kada stisnes pauzu. A k tome ingame benchmark tu nije pouzdan jer uvijek generira drugaciju fiziku u pozadini, nekada je npr 5 auta u slici a nekada 2.

Jos jedno hvala i laknu noc.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.6.2017 22:22 (toxic).
9 godina
XXX kaže...

GPU usage je na 100% kada je bilo koja komponenta unutar GPU ña 100% što ne znači da je i kompletan GPU na 100%. Po meni najbolji pokazatelj da u nekoj igri GPU nije u BN-u je sama temperatura GPU-a. Ako je na max ili blizu maxa onda je i GPU dobro iskorišten ako ti je to cilj. Ja npr imam max fps ograničen na 74 i zaboli me da li je grafa na manje od 100%, u principu draže mi je da nije jer se manje grije i manje struje vuče za isti efekt.

mislim i da imaš viši prosjećni fps kad se dogodi da dođe neka zahtjevnija scena jer neće grafa trotlat odma jer ima više lufta do limita temperature,dok ona ne lokana se prži manje više stalno blizu limita pa kad dođe ta scena jedino šta može napravit je trotlat., meni je ovo dosta izraženo na nano.

9 godina
protjeran
toxic kaže...

Upravo si dokazao da nema razlike i to stock vs 5ghz tnx.

Ovu sitnu razliku u fpsu koju vidis je iz dva razloga.

Prvi je sto desna grafa ima 10 mhz veci klok a drugi jos veci razlog je sto video nije sinkroniziran.

To vrlo lako primjetis kada stisnes pauzu. A k tome ingame benchmark tu nije pouzdan jer uvijek generira drugaciju fiziku u pozadini, nekada je npr 5 auta u slici a nekada 2.

Jos jedno hvala i laknu noc.

Dokazao sam da ima, obrati pozornost u videu od 19. sekunde do 32. sekunde i vidjet ces da je GPU usage na oba 97%, a FPS na stock oko 173, a na 5GHz 177, razlika u taktu grafe 1873 vs 1886MHz je 0.7%, a razlika između 173 i 177FPS-a je 2.5% sta znaci da napretka ima, ali je mali. 

Naravno, ne skalira OC u svakoj igri isto, negdje vise negdje manje, ali nesto sitno ces izvuc.

17 godina
odjavljen
CPU chat tema

Ta razlika je zanemariva pogotovo jer je nemoguće u toj igri simulirati iste uvjete....ljudi i promet tj. umjetna inteligencija se ne ponaša jednako.

14 godina
Lucidius kaže...

Dokazao sam da ima

To što ima je ustvari nebitno, odnosno bitno je bolesnicima kao što si ti. Bez uvrede.

Nitko normalan neće stiskati procesor skoro do kraja da bi imao tih par FPSa više, ustvari nitko normalan neće više kupiti taj procesor.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.6.2017 8:11 (Valentin17).
17 godina
XXX kaže...

Ta razlika je zanemariva pogotovo jer je nemoguće u toj igri simulirati iste uvjete....ljudi i promet tj. umjetna inteligencija se ne ponaša jednako.

A evo sada jedan video gdje je grafa ta koje je BN

dakle isto gta5 i5 vs bolji i7  gtx 1070..

nema razlike u frejmovima

tako da ako je grafa u gpu bound naslovu zakucana na 100% svojih mogucnosti nema tog procesora koji ce izvuci vise

tako da tesko za moje okvire ryzen moze biti BN za gtx 1070 cak u nekim naslovima za 1080p a da ne pricam o vecim rezolucijama..

Ja imam i direktnog benefita s ryzen procesorom  nasprem i7 jer stalno neki racku encodiram, kompresiram u pozadini itd..

Kako god za gaming i samo gaming i7 7700k je bolji procesor od ryzena 1700 u ovom trenutku to svi znaju ali da od ryzena 1500 pa na vise nije dovoljan za 1080p @60hz jednostavno nije tocno..

Ako mu stavis gtx 1070 grafu biti ce mu super, ako mu stavis gtx 1080 biti ce u ponekom naslovu  Meni je sve to ok jer imam i 4k rezu nasprem FHD-a.

Igre ce sasvim sigurno poceti iskoristavat potencijal vise jezgri.

Mislim da Wildlands to radi izvrsno ako se ne varam?

Eto sasvim fino:

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.6.2017 8:22 (toxic).
17 godina
CPU chat tema

Evo jos jedan zgodan video

4k ryzen vs odlican i5

razlike nema.

S time da vidite koliko ryzen ima prostora dok i5 nema

dakle ja u pozadini ovdje s ryzenom slobodno nesto radim bez dodatnog opterecenja na sam gaming..

Ono sto ovdje zelim prikazati je da danas svi tezikom 4k gamingu i samim time procesor ne igra ulogu u igrama graficke kartice su te koje nas trebaju brinuti..

1080p gaming postoji i postojati ce ali po meni vise nema smisla jer igre izgleda puno losije nego na 1440p a kud i kamo nego na 2160p

Danas imas gtx 1070 koja vrti 4k na 60 + frejmova ako tome prilagodis detalje o opet bolje izgleda nego na 1080p s full detaljima, gtx 1080 takoder a kuda ne gtx 1080ti..

Ovdje bi izbor trebao biti na korisnku i ja zelim dati svoj support AMD-u, ne zato sto cu reci da je bolji procesaor u gamingu jer trenutno nije nego zasto sto mi se svida i imam alternativu, ja sam uvijek za alternativu.

14 godina
toxic kaže...

Danas imas gtx 1070 koja vrti 4k na 60 + frejmova ako tome prilagodis detalje o opet bolje izgleda nego na 1080p s full detaljima, gtx 1080 takoder a kuda ne gtx 1080ti..

Ma kartice napreduju ogromnim koracima, vjerujem da kad dođe Volta, da ćeš imati model isti ili jači kao 1080 Ti za ajde 3500-4500 kn,

a i cijene 1080 Ti modela budu pale, 4k ekrana ima već za male novce i tu se nemamo o čemu razgovarati, 1440P treba preskočiti i prijeći odmah na 4k.

Od procesora više od Ryzena R5 1600 nema potrebe gledati ako je namjena samo igranje, staviš ga na neku jeftiniju ploču sa stock hladnjakom i igraš se bez problema,

uložiš u RAM kao i u SSD (ne NVMe) i imaš igraći stroj samo takav.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.6.2017 8:46 (Valentin17).
17 godina
Valentin17 kaže...
toxic kaže...

Ma kartice napreduju ogromnim koracima, vjerujem da kad dođe Volta, da ćeš imati model isti ili jači kao 1080 Ti za ajde 3500-4500 kn,

a i cijene 1080 Ti modela budu pale, 4k ekrana ima već za male novce i tu se nemamo o čemu razgovarati, 1440P treba preskočiti i prijeći odmah na 4k.

Od procesora više od Ryzena R5 1600 nema potrebe gledati ako je namjena samo igranje, staviš ga na neku jeftiniju ploču sa stock hladnjakom i igraš se bez problema,

uložiš u RAM kao i u SSD (ne NVMe) i imaš igraći stroj samo takav.

Ja konkretno ne budem presao s i7 3770k na ryzena niti novi i7, malo trolam okolo.

Pitao sam mnoge i rekli su da je slijedeca generacije mozda na koju bih trebao ici i to je to.. Cekam s novom platformom.

Upravo gledam koji 4k monitor da uzmem, u inbox prijedlog ako znas to mi nije jaca strana. Lako je googlat ali ne znam iz iskustva sto bih..

Te monitore stalno mijenjam i sada bih uzeo neki dobar ne treba mi gsync.. do 5ms mi je sve okey, IPS pozeljan, 60hz sasvim dovoljno.

edit: narucen 4k monitor :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.6.2017 10:26 (toxic).
15 godina
protjeran
CPU chat tema

@Valentin

Ne nvme? Ocigledno ne znas sta je to...

9 godina
Zasad neisplativo i mislim da nema bas smisla za igre
16 godina
CPU chat tema

i7 7700 je sitno jači i to ne u svim igrama samo zato jer ga testiraju na 5hgz naspram ryznovih 3.8ghz. 

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.6.2017 12:24 (dery).
15 godina
dery kaže...

i7 7700 je sitno jači i to ne u svim igrama samo zato jer ga testiraju na 5hgz naspram ryznovih 3.8ghz. 

Pa onda bi ga trebali spustiti na 3.8ghz  da ga testiraju po tom tvom.Kao sto je rambox najavljivao da ce i7 7700k postati zutanjak kad izadje r5 1400 ovaj model nemoze pocistiti pod sa g4560 kako treba a jos je zakinut nemoze se klokati.

14 godina
ansha kaže...

@Valentin

Ne nvme? Ocigledno ne znas sta je to...

Misliš?

12 godina
odjavljen
toxic kaže...

Ja konkretno ne budem presao s i7 3770k na ryzena niti novi i7, malo trolam okolo.

Pitao sam mnoge i rekli su da je slijedeca generacije mozda na koju bih trebao ici i to je to.. Cekam s novom platformom.

Upravo gledam koji 4k monitor da uzmem, u inbox prijedlog ako znas to mi nije jaca strana. Lako je googlat ali ne znam iz iskustva sto bih..

Te monitore stalno mijenjam i sada bih uzeo neki dobar ne treba mi gsync.. do 5ms mi je sve okey, IPS pozeljan, 60hz sasvim dovoljno.

Sjećam se da si nekoć imao neki nabrijani gaming laptop sa g-syncom. Nije te oduševio g-sync pa te više ne zanima? Uff... Ja ne znam kako bi mogao više igrat bez varijabilnog refresh rate-a, ali i 120hz+. Moj sljedeći upgrade će biti 4k 144hz, ali tek kad budemo imali kartice koje mogu radit što danas može 1080ti radit na 1440p rezi. Možda za dvije generacije.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
14 godina
toxic kaže...

Kaj, nećeš nam se pohvaliti koji model točno si naručio? 

EDIT: Vidio, ma nula bodova za TN i još premali 28" model.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.6.2017 12:57 (Valentin17).
16 godina
odjavljen
CPU chat tema

Mene zanima jedna druga stvar... osim podignutog službenog TDP-a na 112W s 91W i bazne frekv. s 4.2 na 4.3, koja je prednost 7740X u odnosu na 7700K? Praktički ništa što bi X299 trebao nuditi i tu, ne postoji u ponudi.

Nope.
14 godina
Tonči kaže...

bazne frekv. s 4.2 na 4.3

Ne možeš vjerovati da opet deru po starome i ovaj čak nema iGPU uopće.

ps. cijena bude bila pravo dobra, siguran sam.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.6.2017 13:09 (Valentin17).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice