Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.281.264
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
Re: AMD Ryzen CPU
Lucidius kaže...

Sta mene ima uzrujavat, ja imam top procesor za gejming 

A kolko vidim neznas jos ni postotke preracunavat, al dobro malo po malo nemozes sve odjednom, ima trenutno bitnijih stvari koje moras nauciti...

Tamo gdje ce 7700k imat 60 FPS, Ryzen ce vuc igru na 50 (16 posto razlika), cak i kad 7700k bude na 69 FPS, Ryzen ce bit na 57, opet nedovoljno za zakljucat igru, također za monitore sa vecim refresh rateom od 100, 120 i 144, a sada i 165 pa ubrzo i 240Hz nemas kaj trazit sa Ryzenom jer ga 7700k tu u stanju pomest za 50FPS-a.

I nemoj ti pricat sta je isplativo sta ne, pogotovo zato jer je i7 najzastupnjeniji proc za gejming u intelaša, a koliko vidim i debelo mete i5-ice, tako da opet sviras gluposti na kvadrat.

Isto tako razlika u cijeni je 1000kn ane duplo, al ionako tko kupuje high end konfe zna se od davnih dana da se uzima i7 proc sa Nvida grafom serije x80-x80ti, nista se tu i dalje nebude mijenjalo 

EDIT:

Kako onda opravdavas Ryzen 1600 i 1700 kada je duplo jeftiniji i5 7400 bolji od oba u gejmingu, nevidim po cemu onda po obrnutoj filozofiji ova dva imaju smisla a 7700k nema...

Čak imaš i spikes u nekim igrama, a bome u nekima imaš i poprilično nizak minimalni fps. Ali nema veze ti si BOG iz pobjedničkog tabora  Gejmerčina si samo takva 

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.4.2017 6:11 (BOOMboy).
9 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

O cemu ti kenjaviš bratko? 

15 godina
odjavljen
Sale_ds kaže...
Taj 7500 je malo bolje smece od 6400..

Ako kojim cudom ikad opet uzmem intela to sigurno nece bit 7400/7500 odnosno taj segment.

Ovaj 6400 je najgori procesor koji sam ikad imao, a ujedno i najskuplji..

Jesi ga možda probao klokati sa ovim non-k OC Biosom: Link

Ako nisi, do it ASAP !

Gravediggers Crew
10 godina
odjavljen
AMD Ryzen CPU

Opet je počeo intel spam u temi.

Cijenite više pitku vodu.
17 godina
Lucidius kaže...

A nego, kupio sam ga samo zato da mi je ljepsi potpis u profilu 

pa i nije daleko od istine

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
9 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

Sem level 50 u witcher 3 i skoro 300 sati igranja, a imam jos toga oko 35posto za prec u zadnjem DLCu 

17 godina
neaktivan
Lucidius kaže...

Sem level 50 u witcher 3 i skoro 300 sati igranja, a imam jos toga oko 35posto za prec u zadnjem DLCu 

Tata level 2, i skoro 150 sati čuvanja djece ovaj mjesec. Imam još 15 godina obveza čuvanja u ovom životu 

Mislim, kakve to veze ima s temom kako jedan alfa mužjak provodi vrijeme

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.4.2017 10:25 (hrvooje).
13 godina
AMD Ryzen CPU

jel moze ova tema u sticky (a da se eventualno maken AMD FX iz stickya) i da se pocisti malo od klinaca koji se imaju potrebu nasladjivati sa racunalima od 15000kn koji imaju 10% vise fps od racunala vrijednih 10000kn

tnx

9 godina
protjeran
hrvooje kaže...
Lucidius kaže...

Tata level 2, i skoro 150 sati čuvanja djece ovaj tjedan. Imam još 15 godina obveza čuvanja u ovom životu 

Mislim, kakve to veze ima s temom kako jedan alfa mužjak provodi vrijeme

Nikakve, alfa muzjaci sjede po kafani dok babe i zene paze na djecu 

15 godina
neaktivan
Djabe tebi i tisucu i7ica kad ih nemres sebi u glavu ugradit lol...

Stvarno al stvarno nisam vidio narcisoidnijeg covjeka na forumu od tebe. Za svoje dobro potrazi pomoc, ne zajebavam se. Cim prije to bolje za tebe i ljude oko tebe. Ozbiljno imas problem, znam da te nece bit briga sto ti netko a forumu govori al barem razmisli malo..

O.T.
Kaj na r5 1600 cooler ne svijetli?
------ Battlelog ~ UrbanFsk ------
8 godina
protjeran
Lucidius kaže...

Vrlo si netalentiran gamer kad ti treba toliko vremena za dovršiti Witchera 3

My pleasure darlin
14 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Ova tema zaslužuje lock ili promjenu naziva u AMD vs Intel... Svaka strana ima sve više komentara o svemogućem Intelu i njegovim "gejming" procesorima.

Nije li cilj ove teme širiti nove vijesti, komentirati i raspravljati o Ryzen procesorima, performansama, cijeni, odabiru ploča i sl.? Ili je možda cilj hvaliti Intelov i7 7700k kao da je najbolji procesor ikada napravljen i da mu nema ravna, a svi koji ga nemaju su budale jer ne znaju što treba kupiti.

Lucidius, neznam je li trolaš ili što, ali mislim da nisi u potpunosti u pravu. Složio bih se i rekao da je 7700k procesor koji će dati najviše FPS-a u većini igara, a u nekim drugim aplikacijama će bitno zaostati za Ryzen procesorima u istoj cijenovnoj kategoriji. 

Sigurno je da procesor tipa R7 1700 za iste novce nudi puno veće performanse u aplikacijma koje iskorištavaju sve dostupne jezgre procesora, rendering, modeliranje, razni kompleksni izračuni, kompresija i dekompresija arhiva, virtualizacija, audio i video produkcija i razne druge primjene.

U takvim stvarima Intel nema ništa za ponuditi pri istoj cijeni, 9-10k kn za i7 6900k nije baš najisplativije rješenje. Po meni, ovo je veliki uspjeh za AMD i za cijelo tržište. 

Ja mislim da tih 10,20,25% u nekim igrama ne igra veliku ulogu većini ovdje na forumu, kao ni meni, a da bi ostvarili i primjetili tu malu razliku treba imati dosta veliki budžet za jaku grafičku jer se svi testovi uglavnom rade sa 1080, 1080Ti ili Titan X.

Netko sa GTX 1060 ili RX480 neće primjetiti nikakvu razliku, tj. bottleneck. A tu su još i veće rezolucije 1440p i 4k, na kojima se te razlike ne mogu primjetiti bez gledanja u FPS brojač, ali budimo realni, dati 3000kn za 7700k ili 1500kn za R5 1400 i imati do 30% manje FPS-a je potpuno prihvatljivo, a osim toga za 1500kn koje ostanu uzme se bolja grafička i opet je razlika neprimjetna. 

Stoga, oni koje zanima isključivo gaming neka kupe i7 7700k ili 7600k, visoke performanse u single-threadu uglavnom daju najbolje rezultate u gamingu, za sada.

Oni koji računalo koriste i za druge puno zahtijevnije aplikacije nemaju puno misliti, jedan R7 1700 uz lagani OC nudi najviše za novac, a za nekakav nisko budžetni gaming R5 1400 i solidna grafička.

Nema potrebe ni za kakvim fanboyizmom, treba uzeti u obzir obe strane kako Intel tako i AMD te racionalno odlučiti. Da ne bi rekli da sam fanboy i ja sam preporučavao Intelove procesore kada su bili najbolje rješenje, a sada je to upitno.

Never let a computer know you are in a hurry.
9 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

Dogovoreno milo, razmislit cu 

10 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

i5 6500 vs ryzen 1500x?
Za gaming?
Uzmite u obzir da ploca za i5 se moze naciza 80e da je dobra, a am4 socket je barem duplo skuplji.

Znaci, za i5 ce me ploca i grafa ispasti ugrubo 270- 280e

Za ryzen min. 350e, dali vredi dati 70-80e vise za to?

http://nasiljubimci.com/
13 godina
neaktivan
Sale_ds kaže...
O.T.
Kaj na r5 1600 cooler ne svijetli?

Ne, rekli su da svjetli samo na R7 seriji. 

Bene docet, qui bene distinguit.
15 godina
neaktivan
Da al za ryzena uzimas plocu za klokanje. Ima i am4 jeftinijih ploca ak ne zelis klokat.
A taj i5 se ne kloka.

Ja bi u toj dilemi osobno isao na 1400 i opciju klokanja istog ili protegnuo na 1600..
------ Battlelog ~ UrbanFsk ------
9 godina
protjeran
Jim Raynor kaže...
Lucidius kaže...

Vrlo si netalentiran gamer kad ti treba toliko vremena za dovršiti Witchera 3

Pa nisu to lakoumne igre tipa COD i ostale igrice gdje je jedina poanta sipanje metaka i mijenjanje sarzera. Ovo je igra gdje je cilj istrazivanje, detaljno cesljanje mape, otkljucavanje svih mogucnosti, otkrivanje svih formula, da ne pricam koliko samo maceva i armora otkljucavas u igri vecim levelima... A ne samo protrcat kroz igru, jedva doc na 30 level i pola toga ne vidjet i otkljucat.

Uostalom nije mi jasno kako bi ti presao blood and wine DLC kad ti je i potreban barem lvl 45 da ga predes, a da ne pricam kako su obicni vukovi lvl 40, jos ako igras na tezoj razini.... Nema te taj cas ako si underleveled.

13 godina
neaktivan
steaming kaže...

i5 6500 vs ryzen 1500x?
Za gaming?
Uzmite u obzir da ploca za i5 se moze naciza 80e da je dobra, a am4 socket je barem duplo skuplji.

Razlike u pravilu nemaš, ovisi do optimizacije igre - ali uglavnom možeš očekivati podjednak FPS.

Što se tiče segmenta van video igri, po svim recenzijama - ryzen tu vodi...

Kod nas su početne ploče za Ryzena 100€, na alzashopu su ti od 80€, tako da je cijena ista.

17 godina
neaktivan
molnyi kaže...
steaming kaže...

i5 6500 vs ryzen 1500x?
Za gaming?

Razlike u pravilu nemaš, ovisi do optimizacije igre - ali uglavnom možeš očekivati podjednak FPS.

Što se tiče segmenta van video igri, po svim recenzijama - ryzen tu vodi...

Kod nas su početne ploče za Ryzena 100€, na alzashopu su ti od 80€, tako da je cijena ista.

I znaš da ćeš cpu iz 2018 ili više moći ubosti u tu ploču. Ili jači s 8 jezgri. To nije zanemarivo. 

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.4.2017 10:29 (hrvooje).
8 godina
protjeran
Lucidius kaže...

Pa nisu to lakoumne igre tipa COD i ostale igrice gdje je jedina poanta sipanje metaka i mijenjanje sarzera. Ovo je igra gdje je cilj istrazivanje, detaljno cesljanje mape, otkljucavanje svih mogucnosti, otkrivanje svih formula, da ne pricam koliko samo maceva i armora otkljucavas u igri vecim levelima... A ne samo protrcat kroz igru, jedva doc na 30 level i pola toga ne vidjet i otkljucat.

Uostalom nije mi jasno kako bi ti presao blood and wine DLC kad ti je i potreban barem lvl 45 da ga predes, a da ne pricam kako su obicni vukovi lvl 40, jos ako igras na tezoj razini.... Nema te taj cas ako si underleveled.

Prijeđen W3 davnih dana dva puta, uzduž i poprijeko i opet nisam dostigao ni blizu 300 sati pri jednom prelasku. Ti svojim tempom probijaš granicu od 400 sati sa završenim DLCovima a to je brijem više nego Stjepko ima staža u BF multiju

My pleasure darlin
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.4.2017 10:32 (Jim Raynor).
14 godina
protjeran
Vecina ljudi kupuje kod nas i zanimaju ih iskljucivo cijene kod nas, ako se vec usporeduju cijene iz vana onda za obadva proizvodaca, a ne intel kod nas, a amd vani ili obrnuto.
12 godina
hrvooje kaže...

I znaš da ćeš cpu iz 2018 ili više moći ubosti u tu ploču. Ili jači s 8 jezgri. To nije zanemarivo. 

jesmo li baš sigurni da amd neće mijenjati dosadašnju politiku?

prelaskom na pcie 4.0 koji slijedi već od rajzen 2 ili 3 generacije vjerojatno će se mijenjati i čipset... ili se varam?

16 godina
Lucidius kaže...

A kolko vidim neznas jos ni postotke preracunavat, al dobro malo po malo nemozes sve odjednom, ima trenutno bitnijih stvari koje moras nauciti...

Tamo gdje ce 7700k imat 60 FPS, Ryzen ce vuc igru na 50 (16 posto razlika), cak i kad 7700k bude na 69 FPS, Ryzen ce bit na 57, opet nedovoljno za zakljucat igru, također za monitore sa vecim refresh rateom od 100, 120 i 144, a sada i 165 pa ubrzo i 240Hz nemas kaj trazit sa Ryzenom jer 

Vježbaj , ako 1500x vrti 60fps koliko je 16% više(to je na fhd rezi ovo je bitno za tebe)?  Na onom grafu tvoj ima 16% više ali razlika nije 16% nego manje matematičaru.

Da zabetoniramo ono oko kupovanja hi end proca za igre.Onaj tko uzme i7 ili R7 za igre na qhd rezoluciji ne da je neznalica nego neznalica na kvadrat jer se razlika u procesorima srednje klase i visoke anulira na toj rezoluciji.

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.4.2017 11:08 (dery).
10 godina
odjavljen
steaming kaže...

i5 6500 vs ryzen 1500x?
Za gaming?

Svakako Ryzen, ako ništa drugo jednog dana ćeš moći gore stavit ladno 8 jezgreni cpu.

Cijenite više pitku vodu.
9 godina
protjeran
dery kaže...
Lucidius kaže...

Tamo gdje ce 7700k imat 60 FPS, Ryzen ce vuc igru na 50 (16 posto razlika), cak i kad 7700k bude na 69 FPS, Ryzen ce bit na 57, opet nedovoljno za zakljucat igru, također za monitore sa vecim refresh rateom od 100, 120 i 144, a sada i 165 pa ubrzo i 240Hz nemas kaj trazit sa Ryzenom jer 

Vježbaj , ako 1500x vrti 60fps koliko je 16% više(to je na fhd rezi ovo je bitno za tebe)?  Na onom grafu tvoj ima 16% više ali razlika nije 16% nego manje matematičaru.

Da zabetoniramo ono oko kupovanja hi end proca za igre.Onaj tko uzme i7 ili R7 za igre na qhd rezoluciji ne da je neznalica nego neznalica na kvadrat jer se razlika u procesorima srednje klase i visoke anulira na toj rezoluciji.

Pa ja ti kazem tamo gdje 7700k vrti 60fps, ryzen vrti 50, to je tih 16 posto, a na grafu je cini mi se 13 posto razlike, ali posto se 7700k kloka za 500mhz, odnosno puno vise nego ryzen bez problema dodemo i na preko 16 posto.

A razlika medu procevima u igrama se anulira tek na 4k, na qhd rezi se jos dosta osjeti potreba za cpu-om, mijenjao sam i5 za i7 pa se razlike vide.

Vec sa voltom ce 1440p postat isto sto i fullHD danas jer ce grafe tolko ojacati da ce napravit jos veci pritisak na proceve koji debelo kaskaju u razvoju za njima.

16 godina
Lucidius kaže... na qhd rezi se jos dosta osjeti potreba za cpu-om, mijenjao sam i5 za i7 pa se razlike vide.

Ajde dobro u pravu si, pobjednik si.Nemam riječi.

kradem mine iz minskog polja
13 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Evo slika, isti lik ko Lucidius...

14 godina

Na stranu sada ovo konstantno trolanje koje moderatori ne sprječavaju, ali sada je već lansirano dosta Ryzena, stabilizirala se ponuda matičnih (cijene su kao i za i5 ili i7) te se normalizirala situacija s RAM-om i BIOS ažuriranjima. Dakle, napokon sada imamo širi izbor iz AMD-a te to svima nama kupcima ide samo na ruku. Na stranu iracionalno navijanje za ovog ili onog. Kaby/Skylake ima veći IPC od oko 10% s obzirom na Ryzen te se u globalu clocka na oko 20% veći core clock što znači da ima per core performance prednost od oko 25% do 30% !! Dakle, tu je odma sve jasno u jednom aspektu a to je single core performance ili programi koji ne iskorištavaju više jezgrene procesore. Tko se predominantno bavi time neka sada uzme i5 ili i7 a sutra je sutra. S druge strane, tko koristi aplikacije koje iskorištavaju više jezgrene procesore nema što razmišljati pored R5 1600 ili ako može do R7 1700. i5 i i7 tu nemaju nikakvog smisla apsolutno. S obzirom na navedeno, ovako je moje viđenje trenutne situacije.

Budget korisnici - ovdje je po meni daleko i bez ikakve dvojbe najbolji odabir Pentium G4560. Apsolutno ne ostavlja mjesta dilemi pored cijene i onoga što nudi. Realno, taj Pentium je dovoljan za jedno 90% normalnih korisnika a košta kikiriki. Budget gameri koji ne potroše više od 1000kn za grafu, a takvih je realno dosta, ne trebaju bolje od ovog procesora. Mislim da neće ni R3 puno tu promijeniti jer sumnjam da će koštati 500kn s obzirom na to koliko košta R5. Nikom nije jasno zašto Intel puca sam sebi u nogu nudeći manje više i3 u pola cijene ali kupci nikad sretniji. Ja se iskreno nadam da Intel neće prodati niti jedan Core i3 s obzirom na cijene, jer onaj tko ga kupi bi stvarno fulao žešće.

Malo napredniji korisnici/standardni gameri - u ovoj kategoriji, kako stvari trenutno, stoje stavio bih R5 1400 ili eventulno R5 1600 kako najbolji izbor. Prvi nudi sasvim dovoljno performansi za svakodnevne potrebe, povremeno obrađivanje slika ili video obradu i slično te za normalan gaming s grafičkim karticama srednje kategorije tipa GTX 1060 ili RX 480/580 i slično. Ajmo reći da se podrazumjeva da se svi Ryzeni clockaju odmah po kupovini na 3.9Ghz ili 4.0Ghz što idu svi da imate ono što chip nudi. Drugi nudi više u pogledu multi jezgrenih performansi naravno, što ovisi prije svega o tome što kome treba i sasvim sigurno je bolji za "sutra". Prije nego što krene graktat Lucidus i slični napomenuo bih kako kupci (moja procjena) ove kategorije nemaju GTX 1080 ili TitanX te 120hz ili 144Hz panele tako da će imati isti gameplay s i7 7700K ili R5 1400 @4.0Ghz ili pak sa nekim i5 7500. Naravno, postoje neka odstupanja ali ovdje govorim općenito a ne o nekom izoliranom slučaju. Činjenica je da je moderni quad core ili quad core + SMT ili HT sasvim dovoljan za mid range gamere te opremu kakvu oni obično imaju i sigurno je isplativije uzeti R5 1400 i clockat ga plus GTX 1070 nego i7 7700K + GTX 1060. Dakle, msilim da je sigurno bolji R5 1400 @4.0Ghz nego zaključani i5 na 3.3Ghz za iste novce, kakvi god bili rezultati u gamingu (već sam to komentirao). Također, apsolutno nema što tražiti generalno jedan i5 7600k pored R5 1600 za iste novce.

Napredniji korisnici/ HC gameri - e ovdje je već niša korisnika koji biraju po svojim specifičnim potrebama tako da je teško reći što je najbolje. Ako se samo i isključivo igra i ima se za skupu opremu u vidu grafičke kartice i monitora visoke frekvencije osvežavanja onda je definitivno preporuka i7 7700K/6700K. Ove od 8 ili 10 jezgara baš i ne bih preporučio jer ipak predominantno vodi visok IPC i core clock za igre, a kada bude dominirao core count onda korisnik ovog ranga mjenja CPU bez obzira što je skupo ili što gubi na prodaji. Njemu budget nije drama tako da ga baš briga što će bit najbolje nagodinu ili za dvije jer će tada kupiti to i amen. Za ostale stvari tipa content creation je vjerojatno Ryzen R7 1700 @4.0Ghz najbolji ako se gleda na budget ipak a ako ne onda 10 jezgreni Intel. Gdje dominira IPC i Core clock opet i 7700K i slično. Dakle, u ovoj grupi se ipak gleda uska namjena i bira najbolje za te novce.

Eto, možda nekom nešto i pomogne ako je razmišljao o Ryzen procesorima jer mislim da je AMD ipak napravio dobar posao s obzirom na to koliko je Intel veća i dominantnija kompanija globalno i financijski nego AMD.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.4.2017 13:39 (itomic009).
15 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Je netko mozda kupovao na wireshop.it? Vidim imaju dosta jeftinije cijene od nasih trgovina. Npr. Ryzen 1700 je oko 2360kn (kod nas je 2800kn), Ryzen 1600 je oko 1700kn (kod nas 1900kn). Itd...

Prihvacaju PayPal i dostava je besplatna za Hrvatsku (i Svicarsku, a za ostale zemlje je dostava 9-20€).

9 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Malo napredniji korisnici/standardni gameri - u ovoj kategoriji kako stvari trenutno stoje stavio bih R5 1400 ili eventulno R5 1600 kako najbolji izbor. 

Ili sačekati r3, nije mi jasno zašto skoro pa niko ne obraća pažnju na njih.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice