PIptv i OPTIMAt

poruka: 6
|
čitano: 2.741
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Možete brisati temu

E ovako mene zanima,u tijeku je potpisivanje ugovora kod Otpime (dsl+telefon+tv);međutim radi se o usluzi iptv. Konkretna stvar dali netko zna koliko načina postoji i kako se spajaju TVi na ruter i tko to radi? (ja ili bolje tražiti tehničara za prvi put,a radi se o 3 CRT tva sa chinch/scart ulazima u kući)  Iskreno nikada nisam ni imao potrebe njuškat oko toga,kako šta i zašto i dali postoje već kablovi gotovi za to. Svaki link,svaki detalj i svaka pomoć je dobro došla. Zato i pišem tu po forumu.

M
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.6.2012 9:30 (Igor150).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Pomoć u vezi Iptv

Već sam 2.5 godine korisnik njihove 3u1 usluge pa evo moje iskustvo i ostalo.

U paketu se dobije:

• IPTV uređaj, RJ-45 kabel od 15 cm valjda, upustvo, daljinski, baterije itd......e sad koji uređaj se dobije sada nemam pojma, ja sam bio u prvom valu IPTV-a i dobio sam Telsey-ev uređaj a moja sestra je dobila Siemensov koji je dosta brži što se tiče softvera
  • ADSL 2+ router Anex A (FYI nemože na T-com mrežu jer oni koriste Anex B), tip routera nemam pojma koji je sada jer su mijenjali barem 2 puta...ja sam dobio D-link DSL 2640R wireless router, jako dobar...štoviše odličan jer nikad mi nije bilo nikakvih ozbiljnih problema s njim a stoji mi ispod stola od kompa :P
  • DSl splitter, ono malo čudo što ima 1 ulaz i 2 izlaza, on samo rezdvaja internet i telefonske isgnale jedno od drugoga tako da je "linija čista" i da nema nikakvih smetnji

Sve je jako jednostavno za postavit. Router stavi tamo gdje ti je bliže računalu, što bliže to bolje jer ćeš na računalu vjesit najviše pa ako treba neki router reset onda lako dođeš do njega, osim ako ne koristiš wirelss onda ga treba stavit na najotvorenije mjesto u domu da što više signala prodre kroz kuću/stan. Sama instalacija je jednostavna ali postavljanje kablova je kako bi rekli "pain in the ass".

Prvo trebaš odredit mjesto za sve, kad to napraviš onda kablove treba odredit di će koji prolazit. Kad se to sredi onda treba pospajat sve kablove pa krenimo od izvora; telefonska utičnica. Prvo treba telefonski kabel (RJ-35) spojit u ono malo čudo, splitter. Iz njega idu 2 izlaza od kojih je jedan za telefon a drugi za sami router. Svi routeri za IPTV već imaju oznake na sebi iza kod konektora a kod većine je određeno da prva 2 budu za internet a druga 2 za IPTV, kod mojeg D-linka je tako. Spojiš 1 kraj od prvog RJ-45 kabela (iliti poznata "internet parica") u mrežni utor na kompu i drugi kraj router bilo prvi ili drugi port na routeru. Drugu paricu spojiš u treći ili četvrti port na routeru i onda u sami IPTV uređaj. Većina IPTV uređaja ima SCART, RGB i HDMI video izlaze pa se može spojiti na razne načine na TV ovisno kako korsnik želi i koje su mogućnosti TV-a.

Nakon toga treba konfigurirati router i sami IPTV uređaj. Prvo instalirati softver na računalo koji se dobije uz router na CD-u jer se njime instaliraju postavke na sami router tj. osobni podaci od tvojeg korisničkog računa u njihovoj bazi podataka, to je par minuta posla. Dalje treba instalirati sami IPTV tj. registrirati se, sve piše u upustvima kako šta i gdje treba nešta upisati. Većina toga su brojevi pa će lako se napravit preko daljinca od uređaja.

Sve to potraje sveukupno od 1 do 4 sata, ovisno o situaciji s kablovima. Meni je trebalo nekih sat i po jer sam trebao provesti 25 metara RJ-45 kabela do samog routera jer jedini put je bio najduži put od moje sobe do samog STB-a (set top box). Sama instalacija je bila jaaaako brza, 2-3 minute za instalaciju softvera na računalu i možda 5 minuta za aktivaciju korisničkog računa za sami internet i registraciju STB-a.

Sve u svemu meni je potrajalo nekih sat i pol za sve to te bilo je jako lagano za instalirat, samo sam pratio upute koje se dobiju uz router i STB. Obavezno sačuvaj papir sa informacijama kao što su korisnički broj, PUK, e-mail adresa i lozinka od iste te ostali info o tome. Taj papir je najvažnije od svega i to čuvaj k'o oko u glavi zato ga spremi negdje sigurno i lako za naći.

Sretno sa instalacijom :D

Varaždinsko kiselo zelje...najslađe kiselo :D (pogled na avatar) _ _ _ _ _ _ Ako sam ti pomogao, stisni HVALA ili te NUKE-am :P
13 godina

ma dobro to je ajmo reć manje/više mali problem,mene samo malo pati veza ruter - tv i to putem kabela. To jest pinovi na TVu? Suviše mi je ipTV nova i nepoznata stvar pa me to malo i brine. Mreža ruter i nekoliko PCa,to pojedem i sve to.To jest ako se TV spaja preko 8 pinskog UTP kabela.

M
15 godina
neaktivan
Igor150 kaže...

ma dobro to je ajmo reć manje/više mali problem,mene samo malo pati veza ruter - tv i to putem kabela. To jest pinovi na TVu? Suviše mi je ipTV nova i nepoznata stvar pa me to malo i brine. Mreža ruter i nekoliko PCa,to pojedem i sve to.To jest ako se TV spaja preko 8 pinskog UTP kabela.

Ček misliš da ovaj kabel ide u TV uređaj?

Lol, ne....pomiješao si stvari. :D

Gle, dobiješ 2 uređaja. 1 od njih je router a drugi je taj STB (set top box), u biti to je receiver za IPTV signal. Taj receiver se spaja na router preko UTP kabela, a na TV se spaja preko scart, hdmi ili rgb kablova ovisno koji TV imaš tj. šta na TV-u od utora ima.

Varaždinsko kiselo zelje...najslađe kiselo :D (pogled na avatar) _ _ _ _ _ _ Ako sam ti pomogao, stisni HVALA ili te NUKE-am :P
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.5.2012 2:22 (Krešo91).
13 godina
PIptv i OPTIMAt

ahaaaa,ma to nije onda nikakva frka onda.

M
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: PIptv i OPTIMAt

ma iskreno,nikad vidio u stvarnome životu kako,šta i zašto.

M
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice