Rijetko dobijem tako nešto na mail, pa me zanima je li to opasno otvoriti jer sam čitao da može postaviti trojanca na disk...
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
u 99% slučajeva su ti to oglasi za prodaju svakojakih p... bez virusa ali svejedno ne otvaraj
- SPAM je većinom reklama. Neće se ništa desiti otvaranjem. Moraš imati pristojan AV bez obzira na spam, tako da je to zanemarivo.
- može biti i neki trojanac. ... Kako znati? Moraš otvoriti, jer koji smisao je ne otvarati poštu? Kao da se ne javljaš na telefon..
- u sklučaju da je spam-reklama, tad je poznat pošiljatelj, potrebno ga je i prijaviti za spam pa i za moguću štetu. (Tako pomažeš ostalima, eliminiraju se spameri).
- ako je trojanac, nadaj se da AV radi (i sys updateovi su obavezni, upravo zato).
Ako trojanac prođe, zarazi tvoje računalo, tad obično i ti postaješ 'zombi' - spamer. To treba brzo rješiti, u suprotnom možeš ostati bez linije pa i neka kazna.
Nije rješenje 'skrivati' se od spama, treba ga iskorjeniti. Sve što je spam prijatviti na abuse. (i ažurirajte OS-AV, pamet u glavu...) Nije svaka reklama 'enlarge ili 20.000$ istinita..
Rijetko dobijem tako nešto na mail, pa me zanima je li to opasno otvoriti jer sam čitao da može postaviti trojanca na disk...
Pogledaj što je spam da ne pišem o tome. Stavljam dva nasumice odabrana linka iako o tome imaš na stotinama stranica. I mali kratki dodatak u svezi trojanaca. Sveto je pravilo da od nepoznatog pošiljatelja ne otvaraš attachment i ne klikaš na eventualne hiperlinkove u poruci. Otvaraj samo od onih osoba koje poznaš i s kojima si prethodno dogovorio da ti nešto šalju u prilogu ( attachmentu ). Primarnu email adresu koju si dobio od svog provajdera koristi pažljivo i ne dijeli je olako. I za kraj vrlo je poželjno otvoriti besplatne račune na nekom od besplatnih servisa kao što su gmail, yahoomail, gmx .... te koristiti privremene mail servise kao što su mailinator, trashmail, yopmail .......
Likovi o spamu
http://hr.wikipedia.org/wiki/Spam
http://blog.metuzalem.hr/spam-mail-sto-je-spam-i-kako-ih-se-rijesiti.html