Pomoć pri odabiru mobitela izdvojena tema

poruka: 39.684
|
čitano: 12.153.372
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Pomoć pri odabiru mobitela
vepar kaže...
Žiga82 kaže...
zuper kaže...
Žiga82 kaže...

pozdrav!

istice  mi ugovor u tele 2 pa ne znam bas kaj da uzmem sad kad ga produzim...btw sad imam realme 8 i jos mi je ok

opcije su :

400 Lite 5G 8

Magic7 Lite 8

Galaxy A16 5G 8

Redmi Note 14 5G 8

svi kostaj otprilike  isto 22-24eura  mjesecno sa tarifom +ne mora se nis platit odma

Ne znam koliko bi te više koštao Honor 200, ali taj je bar 2 klase bolji od svih navedenih

43e odma +28e mjesecno,posto mi je i realme 8 jos uvijek ok za moje potrebe uzet cu neki od ovih jeftinijih koje sam nabrojao

Onda uzmi Magic 7 Lite. Imaš moćnu bateriju, izdržljivost i jako dobar UI...

zanimljivo sad nakon sto imam par dana mob,taj "jako dobar ui" mi je jedino sto mi smeta na mobu lol nekak mi je  to sucelje  cudno..sad bi rade da sam uzo redmi note 14 +ak neko zna jel se moze nekak nariktat da se mob otkljucava bez passworda..taj dio mi isto ide na zivce..nisam uspio to maknut

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.4.2025 18:14 (Žiga82).
15 godina
Naravano da se može

1 0 hvala 0
13 godina
Memphis kaže...
Naravano da se može

da uspio maloprije... al cini mi se da ako ga oces otljucavat sa otiskom prsta mora bit i password

15 godina
millennial kaže...
HCMAA kaže...
omeyer kaže...

Pozdrav, kupujen mob za sestru. Nakon vrlo kratkog researcha palo mi je oko na Xiaomi 14T.

Treba mi nešto šta se lako i brzo može nabavit kod nas (ne gledan mobileshop i ove europske webshopove, preferiram aloalo i slične dućane).

Ima li išta bolje? Namjena kod sestre je fotografija. Poželjno da su slike šta bolje, da je fluidan i da ima dosta pohrane 256GB ili 512GB.

Budžet do 500e.

Iphone 12 pro....iphone 14 pro sa njuškala

uzeo u veljači izložbeni iphone 12 pro...prije toga imao 7 godina S7 edge...ovo mi nije prvo ios iskustvo...tamo 2010 imao iphone 3gs...nakon njega 2012 prvi galaxy note...u pogledu softvera je jabuka hebiga bolja od androida...čak i ove aplikacije za kupovaje su bolje

ča se tiče fotografije nema manuel mod ali imaš uzeti odlični app camera pixels 8,99E imaš i to...i još ima fokus bracketing...toga na androidu nema...za video snimanje pored već instalirane app imaš od appla dodatnu ali i najbolju za tu svrhu blackmagic camera(potpuno free)

iphone ima svoj pro raw...bolji nego standardni...lightroom za obradu ti je besplatan za iphone raw...za time lapse imaš skyflow...taođer možeš spojiti usb stick na iphone tako da može napraviti back-up fotografija i svega ostalog

iskustvo ti je u mobilnom svijetu već prahistorijsko... s7, ip12... davno pregaženo.

android je danas po dosta toga miljama ispred iosa. koristim oboje. nekome je pristup koji ios ima prema multitaskingu ok, meni osobno nije i nikada neće biti.

Ja sam prvi put u zivotu presao na iPhone nakon mnostvo Androida i navikao sam se na njega ali me uzasno nerviraju neke postavke za koje je potrebno puno vise koraka nego na Androidu. iPhone je super mobitel ali iduci ce ponovno biti Android.

5 mjeseci
Žiga moš birati oš otključavati mob. uz lozinku , otisak prsta ili licem (kamerom).

Stisneš postavke, pa biometrija i lozinka , tamo odaberi što ti odgovara :
13 godina
Sirotanovic kaže...
Žiga moš birati oš otključavati mob. uz lozinku , otisak prsta ili licem (kamerom).

Stisneš postavke, pa biometrija i lozinka , tamo odaberi što ti odgovara :

to kuzim ali  meni je sad nariktano da mi otkljucava otiskom prsta al je tu i lozina koju ak ugasim ponisti se i otisak prsta

5 mjeseci
Pretpostavljam da nisi aktivirao otključavanje uređaja.

U postavkama za otisak prsta naredi ovako :
13 godina
Sirotanovic kaže...
Pretpostavljam da nisi aktivirao otključavanje uređaja.

U postavkama za otisak prsta naredi ovako :

sad jesam ali mi je i dalje ko sa slike koju sam poslao....ma nema veze zgasio sam na krajui lozinku i otisak :)

16 godina
Pomoć pri odabiru mobitela

Na kraju sam kupio Honor Magic 7 Pro i mobitel je vrh.

Pitanje. Kako, kada i koliko puniti mobitel sa namjerom očuvanja baterije?

Na netu svašta čitam.

Moj PC  
6 0 hvala 0
5 mjeseci
Point x nikakve gluposti slušati sa jubito i Instagrama .
Imate "više postavki baterije" i tamo upalite "pametno punjenje" i "pametni kapacitet baterije".

Punite ga njegovim ili nekim ispravnim, kvalitetnim punjačem .
I ne zamarajte se glupostima zvanim baterija (furam sedam godina star huawei mate 20 pro mobitel na original bateriji i još je zdrava). Peri - deri .
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.4.2025 17:41 (Sirotanovic).
6 godina
Sirotanovic kaže...
Point x nikakve gluposti slušati sa jubito i Instagrama .
Imate "više postavki baterije" i tamo upalite "pametno punjenje" i "pametni kapacitet baterije".

Punite ga njegovim ili nekim ispravnim, kvalitetnim punjačem .
I ne zamarajte se glupostima zvanim baterija (furam sedam godina star huawei mate 20 pro mobitel na original bateriji i još je zdrava). Peri - deri .

Boze zar se jos o ocuvanju baterije prica? osim za Iphone.... A bukvalno je peri deri... Punim na punjacu koji mi je pri ruci. Jedino neki kineski koji ima 3g ne bi koristio. Kupio jedan takav i iz koverte je isao direktno u smece. Nisam se potrudio ni provjeriti radi li.... 

8 godina
Point-X kaže...

Na netu svašta čitam.

Na netu piše puno toga beskorisnoga.

Otišli smo jako daleko od Ni-Mh baterija koje su znale razviti "memory efekt". Ove nove moderne Li-Ion baterije samo puniš kako god koliko god. Elektronika na mobu će ionako prekinuti proces punjenja jednom kada se baterija napuni. Ali neki općepreporučeni proces je 20-ak minuta punjenja tu, 10-ak minuta tamo, pa 30-ak minuta vamo...

9 godina
Mozes ako imas spor punjac, moj je od cca 10-100% za 15 min napunjen... XD
Imam ga vec cca tri godine i baterija nije otisla tako da nema tu nekih posebnih pravila. Ja samo pazim da mi baterija ne pada ispod 10% i skidam sa punjaca cim se napuni, naravno ako sam u mogucnosti.
Hardware: the parts of a computer that can be kicked.
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2025 15:25 (deepshitcro).
5 godina
Point-X kaže...

Na netu svašta čitam.

Opusti se i uživaj. Baterija je potrošni materijal.

17 godina

User replaceable baterija bi bila...

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
4 0 hvala 0
5 godina
Ivan(4) kaže...

Kad se već spominje Huawei. Kupio jednog 2017., baterija mu je krepala točno nakon 2 godine, ali i nakon isteka jamstva. U servisu stavili novu. U međuvremenu sam kupio novi mobitel, a ovaj je bio backup, pa sam ga aktivirao 2023., jer je ovom drugom mobitelu trebalo promijeniti bateriju nakon 4 godine. Baš te 2023. je krepala i druga baterija u Huaweiu (napuhnula se), pa sam u listopadu 2024. kupio novu u jednom ZG servisu i sam ja promijenio. I nije mi prvi put da si sam mijenjam bateriju u mobitelu. Ali procijenim koliko ga moram raskopati.

6 godina
deepshitcro kaže...
Mozes ako imas spor punjac, moj je od cca 10-100% za 15 min napunjen... XD
Imam ga vec cca tri godine i baterija nije otisla tako da nema tu nekih posebnih pravila. Ja samo pazim da mi baterija ne pada ispod 10% i skidam sa punjaca cim se napuni, naravno ako sam u mogucnosti.

Zasto i jedno i drugo? Prvo tih 10% nije stvarnih fizickih 10% vec 10% iznad sigurne granice jer inace proizvodjaci bi imali more reklamacija a drugo punjenje ionako stane samo tako da to sto je na punjacu je samo vizuelni efekat. PA danasnje baterije imaju elektroniku koja to sve prati tako da se bezveze zamarate sa time. To je bilo bitno prije jedno 20+godina a sa li-ion baterijama sve je to postalo bespredmetno....

15 godina
zelenapaprika kaže...
Ivan(4) kaže...

Kad se već spominje Huawei. Kupio jednog 2017., baterija mu je krepala točno nakon 2 godine, ali i nakon isteka jamstva. U servisu stavili novu. U međuvremenu sam kupio novi mobitel, a ovaj je bio backup, pa sam ga aktivirao 2023., jer je ovom drugom mobitelu trebalo promijeniti bateriju nakon 4 godine. Baš te 2023. je krepala i druga baterija u Huaweiu (napuhnula se), pa sam u listopadu 2024. kupio novu u jednom ZG servisu i sam ja promijenio. I nije mi prvi put da si sam mijenjam bateriju u mobitelu. Ali procijenim koliko ga moram raskopati.

Kad smo već kod Huaweia izašla je nova verzija microG.

5 mjeseci
@zelena paprika koji je to huawei sa problematičnom baterijom ?
Znači imao sam u kući mate 10 pro , mate 20 pro (još uvijek), p40 pro , mate 50 pro i sve original baterije traju godinama, nepoderivo.
Osobno mislim da je velika razlika baterija u flegšipu doli neke niže razredne klase mobitela .
15 godina
Nikad problema s Huaweijem i baterijama. P9 Lite 2016 još drži, imao P30 i zamijenjena u servisu nakon 5 god. korištenja. Mate 40 Pro zamijenjena nakon 4 god. iako je bila dobra, iskoristio akciju za 29€. Trenutno Mate 50 Pro na 94%, star 2god. Sjećam se i P40 Pro na kojoj je prošli vlasnik zamijenio bateriju. Uglavnom, nikad napuhnuta i loše kvalitete...
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Sirotanovic kaže...
@zelena paprika koji je to huawei sa problematičnom baterijom ?
Znači imao sam u kući mate 10 pro , mate 20 pro (još uvijek), p40 pro , mate 50 pro i sve original baterije traju godinama, nepoderivo.
Osobno mislim da je velika razlika baterija u flegšipu doli neke niže razredne klase mobitela .

Nije problematična baterija, nego sam koristio mobitel.

Ovo ostalo je u rangu novinskih članaka da vozači u autima crvene boje izazivaju više prometnih nesreća od vozača u autima ostalih boja.

Kemija baterije se nepovratno mijenja s vremena i potrošnjom. Kako u mobitelu, tako u svugdje drugdje, pa i u autima. I to mi se dogodilo i sa flagship Sonyjem, Huaweijom i niže rangiranim Xiaomijem (jer više ne kupujem skupe mobitele).

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.4.2025 15:10 (zelenapaprika).
5 godina
vepar kaže...
Nikad problema s Huaweijem i baterijama. P9 Lite 2016 još drži, imao P30 i zamijenjena u servisu nakon 5 god. korištenja. Mate 40 Pro zamijenjena nakon 4 god. iako je bila dobra, iskoristio akciju za 29€. Trenutno Mate 50 Pro na 94%, star 2god. Sjećam se i P40 Pro na kojoj je prošli vlasnik zamijenio bateriju. Uglavnom, nikad napuhnuta i loše kvalitete...

Meni su se baterije napuhnule u 2 slučaja. Kada je mobitel služio za navigaciju u autu i bio na suncu pod šajbom satima, pa je onda zbog potrošene baterija išao na punjač (i to spori punjač) i kada je mobitel služio kao Web kamera, što jako troši bateriju.

Najkraći rok trajanja bio je s Huaweijem 2 godine, najduži s Xiaomijem 4 i pol godine.

Za mene je baterija potrošna roba i kada primijetim da polako gubi na kapacitetu u svakodnevnom radu, mobitel ide u servis na zamjenu baterije, ako mi se prije toga ne dogodi da baterija sama počne brutalno štekati (iznenadni pad kapaciteta s bilo kojeg postotka na 0% - Sony i Huawei). Puno ljudi ne vjeruje da je otišla baterija, pa instaliraju razne aplikacije za "zdravlje" baterije i sl. Nisam ni ja isprva vjerovao da na renomiranom Sonyju baterija može otići samo tako. Pa sam čitao što ljudi kažu na njihovom forumu jer su isto bili u situaciji da je baterija odjednom krepala. I svi su pisali nekakve teorije o tome. A jedan forumaš je lijepo napisao - ljudi, nosite mobitel u servis, baterija vam je krepala. I bio je u pravu.

Tako da ne treba dramiti oko baterije. Neće izdržati vječno, jer niti jedna to ne može i treba ju mijenjati ako vam mobitel zaista treba. Ako je samo suvenir za pokazivanje, onda je to druga priča.

5 mjeseci
Hvala na podijeljenom iskustvu ali dobro si napisao nije do mobitela nego kako trošiš ili čuvaš bateriju 😅
Tako da ono pisanje o crknutim baterijama za huawei mobitele... lijepo svugdje piše da ne ostavljamo mobitel (baterije) na vrućem mjestu.

Moj sedmogodišnjak mate 20 pro služi ponekad kao hot spot za laptop za skidanje 60 GB filmova i nekad direktno torrent skidanje na mob. što zaista cucla bateriju ali mob. se neda. A tek što troši dok koristim mobitel na kormanu bicikla na ljetnom suncu s GPS aplikacijom wahoo fitness koja je Bluetoothom povezana sa dva senzora i satom i prati moje vožnje koje znaju biti i preko 100 km.

Ne vidim razloga da mijenjam bateriju ( iako nudili su u ovlaštenom servisu za 20 eura novu). Logika kaže da se kapacitet smanjio kroz godine no kad provjerim bateriju piše da je zdrava i ja ne kužim da se kapacitet smanjio. Ono mob. je primio stotine ažuriranja tako da zaista ne mogu skužiti dali se nešto kapacitet smanjio ili je poboljšana ili pogoršana autonomija neke aplikacije .
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.4.2025 20:32 (Sirotanovic).
9 godina

Starija tetka bi kupila novi mobitel za Wapp dijeljenje fotki i video pozive.

Dvoumim se da joj preporučim A35 za 230€ Ili noviji A36 za 270€.

U opciji je možda i 256GB, mada ima jako malo kontakata, 0 grupa i ne vjerujem da će joj biti potrebno.

Bratu sam uzeo novog na Njuški, ali njoj to ne bih radio.

Također, ako na starom mobu ne zna lozinku google accounta, mogu ga jednostavno oporaviti, držeći ga bez SIM-a na nekom WiFiju?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Huawei P serija je najbolja serija mobitela.Ikad.

Moj PC  
2 0 hvala 0
9 godina

Ti s to meni reko?
A jes, al šta s google appsima

5 godina
Sirotanovic kaže...
Hvala na podijeljenom iskustvu ali dobro si napisao nije do mobitela nego kako trošiš ili čuvaš bateriju 😅
Tako da ono pisanje o crknutim baterijama za huawei mobitele... lijepo svugdje piše da ne ostavljamo mobitel (baterije) na vrućem mjestu.

Moj sedmogodišnjak mate 20 pro služi ponekad kao hot spot za laptop za skidanje 60 GB filmova i nekad direktno torrent skidanje na mob. što zaista cucla bateriju ali mob. se neda. A tek što troši dok koristim mobitel na kormanu bicikla na ljetnom suncu s GPS aplikacijom wahoo fitness koja je Bluetoothom povezana sa dva senzora i satom i prati moje vožnje koje znaju biti i preko 100 km.

Ne vidim razloga da mijenjam bateriju ( iako nudili su u ovlaštenom servisu za 20 eura novu). Logika kaže da se kapacitet smanjio kroz godine no kad provjerim bateriju piše da je zdrava i ja ne kužim da se kapacitet smanjio. Ono mob. je primio stotine ažuriranja tako da zaista ne mogu skužiti dali se nešto kapacitet smanjio ili je poboljšana ili pogoršana autonomija neke aplikacije .

Netko prikvači mobitel na otvor ventilacije ili ima dužu ruku stalka za mobitel koja je zaljepljena za šajbu, pa mobitel manje trpi jer je manje na izravnom udaru sunca, ali trpi... U drugom slučaju (Web kamera), baterija se troši prilično brzo, pa ju opet puniš, pa prazniš i to je napor za bateriju.

I meni piše u mobitelu (servisnom skrivenom meniju) da je baterija zdrava. Kada uočim da se baterija prebrzo prazni i to naglo (a već vidim da nije sve kao godinu prije), otići ću u servis. Neki ljudi čekaju da im baterija potpuno krepa, muče se jer pune bateriju više puta dnevno, nose powerbank, a krepana baterija im je razlog da kupe novi mobitel (imaš takvih upita i ovdje - krepala mi je baterija, koji novi mobitel da kupim). Noćas sam napunio bateriju na 100% i ostavio mobitel prijavljen na mrežu ali bez WiFi-a. 5G mreža mu je od ponoći do 9 ujutro isisala 24%. Whatsapp je napravio backup u 26 sekundi, Viber isto u par sekundi, a sve ostalo na mobitelu je mirovalo. Ipak, previše je otišlo. Ali neću zato trčati u servis. Još je to sve dobro.

Jedan način da se situacija popravi je reset mobitela na tvorničke postavke. Jer nekada neki update ne sjedne kako bi trebao. I to sam imao na Huaweiju. :-) Nakon reseta je sve proradilo kako treba.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.4.2025 23:36 (zelenapaprika).
14 godina
EricCartman kaže...

Ti s to meni reko?

App gallery - Gspace...

Voila!

5 mjeseci
Kakav je to mobitel majke ti ozbiljno pitam? Pa što ne narediš pametno punjenje ako je huawei u pitanju i kupi neki punjač koji podržava huawei tehnologiju punjena ako nemaš. Meni stara raga od sedam godina se puni na način da me ujutro kad se probudim taman dočeka s napunjenih 99%.
A ako pogledaš fotku vidiš da noćas nisam punio i da nije ni mAmper struje po noći potrošio a ostavio sam upaljen internet i mrežu (wi fi ne palim).
15 godina
john_ryder kaže...

Huawei P serija je najbolja serija mobitela.Ikad.

Njet. Mate serija je najbolja serija Huaweia.

john_ryder kaže...
EricCartman kaže...

Ti s to meni reko?

App gallery - Gspace...

Voila!

Gspace i Gbox su prošlost. Sad je tu microG i nativne google apk.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice