Imam Nokiu 5800 XM. Stari firmware je bio v30, sa Nokia Maps 2.
Nokia Maps 2 su ok, postoji detaljan prikaz većih gradova Hrvatske (Zg, Vž, Os), dok za manje (Čk, Slatina...) postoje samo tranzitne ceste. Takodjer, detaljan prikaz je i za većinu primorskih gradiva (Poreč). Navigacija nije postajala.
Stavio sam novi firmware v40. Nokia Mpas 2 su postalje Ovi Maps 3.01. Razlika je u nekim sitnicama poboljšanim, ali najveća je bila u tome da su sada postalje dostupne sve ceste i uličice u Hrv. Tamo neke po zagorju, sve cestice u mjestašcima... No i dalje nije bila navigacija. Ako sam išao na navigaciju, nakon minutu me htio spojiti na net, tj shop i nudio mi je kupnju licence.
Da i se to sredili, potrebno je s Nokia stranice skinuti sis file koji Ovi Maps 3.01 pretvara u Ovi Maps 3.03.
Instalira se preko Nokia PC suite 7. Nakon instalacije treba staviti i nove mape. To se moze preko PC suide7, Ovi suite 2 ili Nokia map loadera.
Ovi Maps 3.03 imaju potpuno drugačije sučelje. Puuuno brže rade (load pogotovo). Glasovna navigacija radi odlično, jasno ti govori za koliko kad treba skrenut.
Može se namjestiti da te obavjesti glasovno i vizualno o prekoračenju brzine. Ja sam bio stavio da mi velik kad prekoračim 8 km/h, i kad sam išao 69 km/h po Ljubljanskoj aveniji, počeo se buniti. :)
Pretraživanje lokacije je lako. Stavili su generičko pretračivanje u koncentričnim krugovima. Npr, screenshot mi je na osjeku. Stavim da traži ulicu s imenom "Josipa". I nađe 15ak lokacia koje sadrže slovo "josipa", prva je u Os, a zadnja u Vž npr.
Takodjer, mogu skrolati po mapi, i kažem - drive here. On me pita: ocete sigurno ici u Ogulin, Zagrebacka 23 (tamo mi je screenshot) kazem Yes i on pocne navigati do tamo od moje trenutne lokacije. Pamti zadnjih 15ak pretrazivanja, ima history.
Ima opciju drive home. Stavite preddefaultnu lokaciju, i kad kliknete taj gumb, pocne navigat "doma".
Mislim da nema vise potrebe za Garminom i zezancijom s njime.