Nokia 5530 ili 5800 i CARNet

poruka: 6
|
čitano: 2.911
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Nokia 5530 ili 5800 i TRIO.CARNet

Moje je pitanje radi li kombinacija iz naslova, tj. mogu li se Nokije 5530 i 5800 spojiti na Internet preko wlan-rutera za TRIO.CARNet?

Razumijem da se može spojiti mobitel na ruter, ali ima li opciju da se nakon toga negdje upišu one AAI@EduHr korisničko ime i lozinka što je nužno za pristup Internetu?

Također, mogu li se ti mobiteli spojiti na Eduroam-mreže (analogan problem prethodnome)?

Odgovor na ova pitanja presudno će utjecati na moj odabir između Nokije 5230 (koja ne podržava wlan, pa je znatno jeftinija, ali ako se ionako ne mogu spojiti na Internet, onda mi wlan ni ne treba) i nekog od dvaju modela iz naslova.

Unaprijed zahvaljujem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Nokia 5530 ili 5800 i TRIO.CARNet
BMT kaže...

Moje je pitanje radi li kombinacija iz naslova, tj. mogu li se Nokije 5530 i 5800 spojiti na Internet preko wlan-rutera za TRIO.CARNet?

Razumijem da se može spojiti mobitel na ruter, ali ima li opciju da se nakon toga negdje upišu one AAI@EduHr korisničko ime i lozinka što je nužno za pristup Internetu?

Također, mogu li se ti mobiteli spojiti na Eduroam-mreže (analogan problem prethodnome)?

Odgovor na ova pitanja presudno će utjecati na moj odabir između Nokije 5230 (koja ne podržava wlan, pa je znatno jeftinija, ali ako se ionako ne mogu spojiti na Internet, onda mi wlan ni ne treba) i nekog od dvaju modela iz naslova.

Unaprijed zahvaljujem.

Neces moci na wlan, zato sto bi trebao napraviti konekciju, kao na kompu, da upises carnet user i pass.. A sto se tice drugog pitanja, na to ne znam bas odg.

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis.
17 godina
neaktivan
RE: Nokia 5530 ili 5800 i TRIO.CARNet

Koliko je meni poznato, otkada je Nokia u svoje telefone počela uvoditi podršku za EAP-TTLS/PAP autentikacijski protokol, spajanje na eduroam infrastrukturu odvija se bez problema (na oba navedena telefona). To se dakle tiče pristupnih mjesta koja se nalaze uglavnom na fakultetima.

Što se tiče kućne mreže i TRIO.CARNet usluge, ne znam kako je na tim mobitelima riješeno pitanje PPPoE konekcije (dial-up). Pretpostavljam da je moguće, makar uz neku dodatnu Symbian aplikaciju (ako postoji), ali ne mogu reći sa stopostotnom sigurnošću.

Ako ništa, ovaj problem možeš zaobići nabavkom dodatnog routera (npr. D-Link DI-524), konfigurirati ga prema ovim uputama i bežično se spajati sa bilo kojim uređajem, bez potrebe za stvaranjem dial-up konekcije.

U svakom slučaju, mislim da je opravdano investirati u mobitel sa podrškom za bežično spajanje.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
17 godina
Nokia 5530 ili 5800 i CARNet

Hm. Zahvaljujem se na odgovoru.

Znači mobitelom, kako sam i mislio, samo tako ništa od Interneta. Jest da se ovo s dodatnim ruterom čini zgodnim (čuo sam već prije za trik), ali to bi onda značilo još jednu dodatnu investiciju kud je 5800 već preko 50 % skuplja od 5230. Time bi se skoro došlo do dvostrukog iznosa.

E sad, zanima me, odlučim li se ipak za skuplju varijantu, može li mi mobitel glumiti nekakav "media player" i kako bi se to odrazilo na trajnost baterije? Kako se uopće ti mobiteli spajaju na TV (vidio sam u prospektima da se mogu spojiti). Moram reći da bi mi to malo značilo u životu s obzirom da mi televizor ima USB priključak preko kojeg mogu spojiti disk ili stik i gledati filmove, slike, slušati glazbu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Nokia 5530 ili 5800 i CARNet
BMT kaže...

Znači mobitelom, kako sam i mislio, samo tako ništa od Interneta. Jest da se ovo s dodatnim ruterom čini zgodnim (čuo sam već prije za trik), ali to bi onda značilo još jednu dodatnu investiciju kud je 5800 već preko 50 % skuplja od 5230. Time bi se skoro došlo do dvostrukog iznosa.

E sad, zanima me, odlučim li se ipak za skuplju varijantu, može li mi mobitel glumiti nekakav "media player" i kako bi se to odrazilo na trajnost baterije? Kako se uopće ti mobiteli spajaju na TV (vidio sam u prospektima da se mogu spojiti). Moram reći da bi mi to malo značilo u životu s obzirom da mi televizor ima USB priključak preko kojeg mogu spojiti disk ili stik i gledati filmove, slike, slušati glazbu...

Jel 5230 ili 5530? Sto se tice spajanja na tv, sa 5800 dobijes kabel za spajanje na tv putem cinceva, za drugi ne znam.. A sada da ti bude media player, ne vidim smisao, kada vec mozes staviti na stick i njega staviti u tv, i normalno gledati, slusati ili sto vec..

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis.
17 godina
RE: Nokia 5530 ili 5800 i CARNet
Kruno_21 kaže...
BMT kaže...

Jel 5230 ili 5530? Sto se tice spajanja na tv, sa 5800 dobijes kabel za spajanje na tv putem cinceva, za drugi ne znam.. A sada da ti bude media player, ne vidim smisao, kada vec mozes staviti na stick i njega staviti u tv, i normalno gledati, slusati ili sto vec..

Mislio sam na 5230. Ona je znatno jeftinija. 5530 je negdje u sredini. Međutim i za nju bih trebao kupovati novi ruter.

Ovo drugo pitanje je bilo samo informativne naravi. Naravno da je opcija sa stikom/vanjskim diskom najbolja moguća varijanta.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice