4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 3.855
|
čitano: 1.570.091
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 mjeseca
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
Hvala @Tirkiz, naravno da je sigurno bolja opcija sa Iskrinim antenama, čak mi nije ni razlika u cijeni toliko bitna, koliko sami zahvat postavljanja toga, na JAKO osjetljivom krovu, sa lošim pristupom. To nije otpisano, samo bih volio prvo probati ovu brzinsku verziju, doslovno 10 minuta posla! Brzinu imam, samo tražim dobru jačinu signala,i konstantnu. Ovo je čudo što izvučem u ovim uvjetima, uređaj je kao u bunkeru!
3 mjeseca
Armor kaže...
Moreš molim te reći kak ga lockati na bolji toranj, kak ih mijenjati i indentificirati?
Ona skripta mi samo pokazuje signal.

Kako, evo u desnom uglu skripte ti je oznaka za toranj na koji si trenutno spojen(ENB ID), a druga oznaka ti je za čeliju (CELL ID)! A u ovom dijelu izbornika unutar routera se odradi lock! A ukratko, u CellMapperu klikom na taj toranj, nađeš recimo broj čelije koja ti se pokazala najbolja u nekom trenutku,i zapišeš si njen EARFCN broj za lockanje!

16 godina
Hvala, a dal budem onda mogel imati agregacije?
I dal se taj lockani toranj može maknuti bez posljedica, da se router opet ponaša ko i prije?
12 godina
Evo prošao zadnji dan kako je i pisalo na webu, i treci datum odgađanja gasenja 3g mreze, i veceras je konacno ugasen 3g signal
Rezultat: Spojen sam na 1/2 crtice 4g mreze,a 5G signala ni u tragovima.
Ukoliko ne koristim aplikaciju koja mi prisilno drzi mrezu na NR/LTE bio bih konstantno spojen na EDGE mrezu.
Toliko o tome da ce 3G biti zamjenjen sa 5G.
Ovo na slici je brzina 5G danas u gradu.
Nevjerojatno kako napredujemo...
Temu pozivnica: https://temu.to/m/u9kmi7rv2wy Kod za -30% za nove korisnike: aam11835
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 mjeseca
@Armor... Naravno da možeš i dalje imati agregacije. On na toj čeliji koju si zaključao, ostane na tom Bandu(recimo B3), i to ti bude glavni na agregaciji(prvi), a ostale "spoji" što u tom trenutku uhvati, i može.I da, možeš ga odlockati, i vratiti kao prije. I opet lockati, na sve druge opcije čelija, i tornjeva koji su kod tebe. Neznam na Zyxelu, nisam jos koristio, na ZTE sam to radio kroz skriptu. Vjerovatno tamo u sučelju gdje ga lockaš, ima opcija obriši ili sl.
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.1.2025 8:12 (rakonja).
15 godina

Je*ote koliko se žališ, već si pet puta mogao otići do A1 i/ili Telemacha, uzeti SIM i testirati njihove brzine.

12 godina
Imam tatu na A1, nema 5G. Cim nade signal za 3 sekunde ga izgubi i prebaci se na 4G.
Al mi nije jasno ovo sa ovima iz tcoma, toliko jasno napisano sve na webu, na kraju nista nije tako kako piše. Samo su ugasili 3g i to je to.
Temu pozivnica: https://temu.to/m/u9kmi7rv2wy Kod za -30% za nove korisnike: aam11835
3 godine
mp3david kaže...
Evo prošao zadnji dan kako je i pisalo na webu, i treci datum odgađanja gasenja 3g mreze, i veceras je konacno ugasen 3g signal
Rezultat: Spojen sam na 1/2 crtice 4g mreze,a 5G signala ni u tragovima.
Ukoliko ne koristim aplikaciju koja mi prisilno drzi mrezu na NR/LTE bio bih konstantno spojen na EDGE mrezu.
Toliko o tome da ce 3G biti zamjenjen sa 5G.
Ovo na slici je brzina 5G danas u gradu.
Nevjerojatno kako napredujemo...

Koja je to lokacija?

Si gledao NetMonster na koji toranj si spojen, koliko je daleko i jel agregira što?

A pošto je HT prvi sa gašenjem 3G mreže, trebat će im vremena da popune "rupe" sa 4G/5G signalom

Kod stare 2G i 3G mreže je signal jači zbog starih pravila o zračenju koja su dozvoljavala malo jače zračenje pa su neka mjesta bila bolje pokrivena 2G/3G signalom nego sadašnjim 4G/5G signalom koji ima slabije zračenje po aktualnim pravilima (koja su u nas najstroža od ostatka EU). Tako će HT-u trebati vremena dok optimizira 4G/5G pokrivanje, bilo pomicanjem antena na tornjevima ili dizanjem novih za bolje pokrivanje.

Žali se HT-u na support ili kako drugi kažu, prebaci na nekog drugog...

Btw dobar ping za HT

14 godina
mp3david kaže...
Imam tatu na A1, nema 5G. Cim nade signal za 3 sekunde ga izgubi i prebaci se na 4G.
Al mi nije jasno ovo sa ovima iz tcoma, toliko jasno napisano sve na webu, na kraju nista nije tako kako piše. Samo su ugasili 3g i to je to.

A kaj misliš da je to samo tako, ko prekidač za svijetlo u kuhinji, klik - ugasi 3G, klik - upali 5G SA?

Nije ni 4G pokrio sve sa bajnim brzinama svih ovih godina, a neće ni 5G tako skoro. 

Pročitaj po net-u koliko je prošlo od gašenja prvih 3G ćelija oko Osijeka i kada je tek primječen B8 na 4G, tako računaj otprilike i tebi da bi moglo biti.

Mogu ti upaliti i N28 band na tornju koji ima male brzine, ali dalje se širi kako bi pokrio što veći prostor - imat ćeš ikonu 5G na mobu, čak i ok kvalitetu signala i onda brzina opet u banani.

Jako dobro je objašnjeno na forumu kako bi se mogle postići veće brzine i što je potrebno doma od opreme, koji uvjeti na tornju bi trebali biti zadovoljeni itd. Prouči i probaj, ako di zapneš možemo pomoći kao i drugoj ekipi što smo pomogli :)

12 godina
Ne razumijem se u te stvari ali ocekivao sam da ce kad se ugasi 3g, proraditi odma 5g, jer sam planirao uzeti 5g ruter novi. Sad ga mogu zaboraviti jos neko vrijeme, nema smisla da ga kupujem.
4 godine
veseli007 kaže...

Ja sam na Zyxel spojio po šemi (slika1) kazu na forumima da nisu bas jasno naveli  gdje koji TS9 4G/5G ide. Da, TS9 ide dosta tesko na Zyxelu ali nema brige nece puknuti ako se ga jace gura naprijed, treba pripaziti da ga se ne cima lijvo/desno. Sa brzinama sa zadovoljan 500/80, ping 20/30. brzinazna malo varirati ali ne kao nekad, za sada Ok, vidjet cemo u ljeti. :) Antena je Poynting XPOL V2 Omni Directional 5G 4x4 mimo.

Evo došle neke TS9 unutrašnje antene s Aliexpressa danas, spojio po ovoj šemi na svoj Zyxel. Signal mi je i prije bio na full jer sam 300m zračne linije od odašiljača, nema prepreka ali vidim da je po RSSI signal bolji, brzine oko 10% bolje na par testova! Spojio prvo krivo singal je bio lošiji tako da vidim jel ima razlike. Hvala na info (2 su antene iste btw) 

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.1.2025 13:22 (KorkyraShark).
4 godine
veseli007 kaže...

Ja sam na Zyxel spojio po šemi (slika1) kazu na forumima da nisu bas jasno naveli  gdje koji TS9 4G/5G ide. Da, TS9 ide dosta tesko na Zyxelu ali nema brige nece puknuti ako se ga jace gura naprijed, treba pripaziti da ga se ne cima lijvo/desno. Sa brzinama sa zadovoljan 500/80, ping 20/30. brzinazna malo varirati ali ne kao nekad, za sada Ok, vidjet cemo u ljeti. :) Antena je Poynting XPOL V2 Omni Directional 5G 4x4 mimo.

Sorry izbacilo mi neki error kad sam poslao odgovor, sad vidim da je preduplalo.... 

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.1.2025 13:15 (KorkyraShark).
4 godine
veseli007 kaže...

Evo slike antena

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.1.2025 13:13 (KorkyraShark).
4 godine

Evo i NetMonster

16 godina

Evo ovak, izmjenili su se crveni i plavi signal, a ja sam zapisal sve kaj ste rekli.

Prvo CRVENI, RSRP 109, SINR 9:

ENB ID 150006
CELL ID: 38401538

3CA, Speedtest 85mbps

Drugo PLAVI, RSRP 93, SINR 1,-1

ENB ID: 150006
CELL ID: 38401544

B20(10MHZ)+B3(20MHZ)+B1(15MHZ)
UL: 10MHZ+15MHZ

3CA,Speedtest 65mbps

Na slici je plavo obojana ćelija ona kaj daje plavi signal. 

Mjesto je Pažurovec. 

Kaj napraviti?

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.1.2025 16:07 (Armor).
16 godina
DDavorin kaže...

Adoon  Jesi testirao Spitz 5G router kakvi su utisci? Jel vuče sve agregacije na HT. Kakvo je sučelje za podešavanje parametara i jel se daju vidjeti parametri tipa modulacije i MIMO?

Jesam, router se nikako nije htio spojiti na 5G od T-coma i korisnička podrška proizvođača je stvarno bila vrhunska, razmijenili smo desetak e-mailova, oni su se spojili na router i izvršili testiranja sa svoje strane i nisu našli nikakav problem u samom routeru. Poslao sam reklamaciju i T-comu i 5G je ''čudesno'' proradio u roku od 24 sata iako su tvrdili da je sa njihove strane isto sve u redu i da je problem u routeru.

Nisam siguran kako vidjeti koje agregacije vuče i gdje točno pronaći podešavanje tih parametara pa ako mi javiš kako da to provjerim rado ću ti poslikati sučelje. Mogu ti i poslati router da ga istestiraš ako hoćeš jer mi ne treba do lipnja kada mi dolaze prvi gosti u vikendici.

Uglavnom, u Splitu mi je potegao brzine 800/200 na vrhu zgrade, najbliži toranj sa optičkom vidljivošću je cca 1 km od zgrade. Sve ostalo je jako dobro podešeno i lako ga je koristiti i bez nekog posebnog predznanja. Vidim da ima i dosta dodatnih opcija i mogućnosti za koje treba malo znanja ali nisam previše dirao po postavkama jer mi nije bilo potrebno. Za T-com sam samo ručno unio ispravan APN, ostalo je sve odradio sam. 

Na njemu sam isprobao i Telemach karticu na kojoj je uhvatio 5G signal bez problema ali mu je brzina bila do max. 200/100. Pretpostavljam da je to ograničeno zato što na testnoj lokaciji Telemach trenutno koristi T-comov toranj. Sada postavljaju svoj (onaj što sam poslikao prije koji dan) pa se nadam da će njihov 5G biti dosta bolji.

Starlink is Skynet!
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.1.2025 14:33 (Adoon).
8 godina
Pozdrav, imam stariji PC koji nema mrežnu karticu, pa me zanima što mogu kupiti da spojim preko svog mobilnog hotspota, da li je dovoljan usb wifi adapter ili imate neku drugu preporuku?

0 0 hvala 0
12 godina

Dovoljan ti je wifi usb adapter

14 godina
jura0928 kaže...
Pozdrav, imam stariji PC koji nema mrežnu karticu, pa me zanima što mogu kupiti da spojim preko svog mobilnog hotspota, da li je dovoljan usb wifi adapter ili imate neku drugu preporuku?

Preporuka je da uzmeš nešto veće s antenama na žicu poput:

https://www.mikronis.hr/Proizvod/tp-link-archer-tx20u-plus-ax1800-dual-band-high-gain-wi-fi-6-usb-adapter/39326

Ne mora opće biti taj proizvod. To sam prvo našao.

Zašto?

Moje iskustvo s minijaturnim usb wifi stickovima je da se pri downloadu pregriju i tada puca veza. Ja sam zbog toga uzeo PCI-E karticu, al vidim u zadnje vrijeme i ovakva rješenja.

nemam za potpis
16 godina
tenac kaže...
jura0928 kaže...

Preporuka je da uzmeš nešto veće s antenama na žicu poput:

https://www.mikronis.hr/Proizvod/tp-link-archer-tx20u-plus-ax1800-dual-band-high-gain-wi-fi-6-usb-adapter/39326

Ne mora opće biti taj proizvod. To sam prvo našao.

Zašto?

Moje iskustvo s minijaturnim usb wifi stickovima je da se pri downloadu pregriju i tada puca veza. Ja sam zbog toga uzeo PCI-E karticu, al vidim u zadnje vrijeme i ovakva rješenja.

Potvrđujem iz vlastitog iskustva. Probao nekoliko mini modela od D-linka i TP-linka, bacanje para. Prvi koji mi je stabilno radio (i dalje ga koristim za backup) je D-link DWA-182 ali to je USB stick duljine 9,5 cm tako da dosta strši van kućišta i lako se može slomiti ako ga slučajno zakačiš. Također, nisam ga uspio natjerati da potegne više od 100 Mbps, mislim da mu je to neki maximum. 

Starlink is Skynet!
3 godine
Armor kaže...

Evo ovak, izmjenili su se crveni i plavi signal, a ja sam zapisal sve kaj ste rekli.

Prvo CRVENI, RSRP 109, SINR 9:

ENB ID 150006
CELL ID: 38401538

3CA, Speedtest 85mbps

Drugo PLAVI, RSRP 93, SINR 1,-1

ENB ID: 150006
CELL ID: 38401544

B20(10MHZ)+B3(20MHZ)+B1(15MHZ)
UL: 10MHZ+15MHZ

3CA,Speedtest 65mbps

Na slici je plavo obojana ćelija ona kaj daje plavi signal. 

Mjesto je Pažurovec. 

Kaj napraviti?

Ulogiraj se u Zyxel, gore desno klik na ikonu izbornika > Network Setting > Broadband

1 - Klikni na Cellular Lock(LTE)

2 - Uključi PCI Lock

3 - Pod Physical Cell ID upiši 305

4 - Pod RFCN upiši 1300

5 - Klikni Apply gumb

Pričekaj do pol minute jer router će ponovno spojiti se na mrežu i tako ostavi, ako sve radi ok, bar jedan dan prati malo brzine.

To će ti lockati na ovaj CELL ID: 38401538 (to ti je B3 20 MHz) koji ti daje veće brzine unatoč slabijem signalu, ostale bandove će router sam agregirati šta može.

Kada hoćeš vratiti na automatske postavke da se router sam spaja na što hoće, samo isključi ono pod brojem 2 i klikni Apply

3 mjeseca
Kao bivši korisnik Huawei CPE Pro 2 routera, uvijek sam se čudio kako na Huawei stranicama nemožeš nači neke modele koji se nude okolo. Tako sam i na ovog naletio, i vidim da več ima noviteta. A opet na njihovim službenim stranicama kao da nepostoji!

https://store.ooredoo.com.kw/cpe-pro6-5g.html
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 mjeseca
rakonja kaže...
Armor kaže...
Moreš molim te reći kak ga lockati na bolji toranj, kak ih mijenjati i indentificirati?
Ona skripta mi samo pokazuje signal.

Kako, evo u desnom uglu skripte ti je oznaka za toranj na koji si trenutno spojen(ENB ID), a druga oznaka ti je za čeliju (CELL ID)! A u ovom dijelu izbornika unutar routera se odradi lock! A ukratko, u CellMapperu klikom na taj toranj, nađeš recimo broj čelije koja ti se pokazala najbolja u nekom trenutku,i zapišeš si njen EARFCN broj za lockanje!

Armor.....,isprike! Trudio sam se da ti što prije odgovorim.....,i pogriješio! Nisam napisao da trebaš PCI te čelije upisati! I sam još konstantno učim oko toga, i zbog godina pomalo i zaboravljam

14 godina
mp3david kaže...
Ne razumijem se u te stvari ali ocekivao sam da ce kad se ugasi 3g, proraditi odma 5g, jer sam planirao uzeti 5g ruter novi. Sad ga mogu zaboraviti jos neko vrijeme, nema smisla da ga kupujem.

Zašto zaboraviti? Ne isplati se više 4G router kupovati - kupiš sada 5G i miran si. Ne brini, može se on i dalje spajati na 4G mrežu dok ne uhvati/proradi 5G kod tebe.

Operateri će lagano prelaziti na 5G SA signal, a tada se sa 4G routerom nećeš na njega moći spajati, pa ćeš opet morati u shopping po novi router.

Ja sam slično razmišljao prije koju godinu, još dok je 5G bio onak na kapaljku dostupan, ali sam pregrmio i kupio (tada jako skupi) 5G router i nisam požalio ni centa. Sad ga nosim svugdje di idem kada mi je potreban net (od mora, vikse di nemam net-a...).

Ako kažeš da ti negdje na kraju mjesta/sela ima 5G signala možda bi ga mogao uhvatiti s nekim 5G unutarnjim routerom i vanjskim antenama ili s vanjskim 5G routerom - montiraš ih negdje na (što) višu poziciju na kući i usmjeriš prema tornju.

16 godina
Sve ok, kolega Tirkiz je detaljno napisal i već je locakna ćelija.
4 tjedna

Mislim da je ht makao ograničenje brzine na max2 5g.

Od jucer mi brzina prelazi 300mbps a dosad je bio ogranicen na 200.

🫣😊

3 0 hvala 0
16 godina
je al to je ograniceno, testno razdoblje
battletag:MasnaKrvavic#2275 steam:Hitman
7 godina

Jel Huawei 5G CPE Pro 2 valja? Treba mi nesto malo jeftinije prvo da isprobam kako kaj,nebi se sad bacao u prevelike troskove za Zyxel i sl. ak mi je nes jeftinije dovoljno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

ja sam ga koristio dvije god i bio je dobar.

12 godina

Konačno ulovio Admina za cellmapper kartu i riješio se Telemach B20 i pojavio se na karti. Bit će izbrisan B28 (na njegovo mjesto dolazi b20) jer više ne postoji pošto je prebačen u n28,a taj n28 će se vidjeti kada dođe pravi 5G SA. Ali skori pa svi tornjevi imaju n28 od Telemach-a, a i moći će se provjeriti sa cellmapper app prilikom mapiranja dali postoji na dotičnom tornju. Tako da počnite mapirati vi koji imate Telemach sim da se tornjevi obnove jer bez mapiranja neće se pojaviti b20.

Moj PC  
5 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice