Pozdrav!
jel mi tko moze ukratko objasnit sto su to tun/tap virtualna mrežna sucelja. Sta rade, zasto se koriste?
cito sam na wikipediji al slabo to kontam, onako zdravo seljacki da se objasni :)
Hvala
Pozdrav!
jel mi tko moze ukratko objasnit sto su to tun/tap virtualna mrežna sucelja. Sta rade, zasto se koriste?
cito sam na wikipediji al slabo to kontam, onako zdravo seljacki da se objasni :)
Hvala
Oboje su mrežni emulatori, korišteni za npr VPN.
- TAP emulira adapter (karticu) i može se bridgati (sve što se može s karticom, ima MAC, TCP/IP...), spada pod layer-2
- TUN je sama ruta-tunel, spada pod layer-3, tj. protokol. Tj. ono što preko npr TCPa radi.
Sad jedan slikoviti opis.. da je to automobilski kotač; osovina bi bila layer-1, felga=layer-2=TAP, guma=layer3=TUN.
e hvala ti puno, samo jos da te pitam, ako slucajno znas. evo gledam sad, zanima me TUN sucelje.
Ovo mi nije jasno, kaze ovako: Tun sucelja predstavlja mrežnu karticu, koje poveziva 2 tocke na kraju tunela - to mi je jasno.
tako realizirani uređaj neće preusmjeravati podatke na fizički sloj (komunikacijsku liniju) nego prema programu koji pakete
čita i piše u oba smjera. - ovo mi bas nije jasno.
Ako znas jel mi mozes objasnit kako ide recimo komunikacija izmedju 2 tocke tunela, sa slanjem i primanjem podataka.
-već u startu je greška, TUN nije kartica, nego tunel.. sam protokol kao router (routanje..) tj spaja dva TUN 'uređaja', recimo VPN konekcija, možda ti je sličnije ako usporediš s npr Skypeom.
Sve to je malo 'mutno' jer se sve razvija godinama i većinom se nasljeđuju standardi, problem prevođenja nekih riječi-objašnjenja... - ni meni nije lako (riječima) objasniti.
Možda ovako, TUN preko TCPa ili UDPa uspostavlja liniju (tunel) na kojaoj se dalje vrši konunikacija dva klijenta (programa...kao i klijent-server), ali s obje strane je isti standard, dvosmjeran, samo mogu biti ograničenja (zaštita) tko uspostavlja tunel (poziv) kao na starim tel. linijama modem s call-back funkcijom. Ili unutar routera (samo router, ne ona kutija koju zovemo router je je to i modem, switch, DHCP itd..) routanje je 'najobičnija' skretnica, koja jednu adresu prosljeđuje na neku drugu.. (i port).
Sve to ide preko IPa, IP je samo osnovna razina, za svaku konkretniju namjenu je u pravilu potreban neki viši protokol.
naravno i TUN i TAN su emulatori, ne fizički uređaji.. ali za OS nema razlike u ponašanju.