Spajanje ZTE 931 routera i TP-LINK Access Pointa

poruka: 8
|
čitano: 3.914
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
offline
Spajanje ZTE 931 routera i TP-LINK Access Pointa

Imam problema sa spajanjem TP-LINK TL-WA901N access pointa na T-comov ZTE 931 VII ruter. Iz nekog razloga Android mobiteli kad se spajaju preko AP-a na Wi-Fi mrežu ne mogu zadobiti svoju IP adresu. Evo više detalja:

 

ZTE 931 VII Router Config

IP address: 192.168.1.1

Subnet Mask: 255.255.255.0

Default Gateway: 192.168.1.1

DHCP Range Start: 192.168.1.2

DHCP Range End: 192.168.1.254

 

 

TP-LINK TL-WA901N Access Point Config

Connection Mode: Range Extender

IP address Type: Static

IP address: 192.168.1.200

Subnet Mask: 255.255.255.0

DHCP: Disabled

 

 

Generalni opis mreže: TP-Link Access Point služi kao Wi-Fi range extender te je bežično spojen na ZTE 931 VII router. IP adresa Access Pointa je postavljena tako da se nalazi u DHCP rangeu kojeg pokriva ZTE router. DHCP na Access Pointu je ugašen kako bi se izbjegao potencijalni konflikt s routerom na lokalnoj mreži. Oba uređaja rade u 2.4 GHz polju. Jačina signala od ZTE routera na mjestu gdje je postavljen TP-Link Access Point iznosi -55 dBm.

 

Detaljan opis problema: iz nekog razloga Android mobitel kad se spaja na Access Point ne može zadobiti IP adresu. U beskonačnost se vrti poruka "Obtaining IP address...". Windows laptop se bez problema može bežično spojiti na mrežu putem AP-a, te imati pristup internetu. Laptop se ne žali da ne može zadobiti IP adresu.

 

Na nekim TP-Linkovim forumima bilo je preporuka da se u postavke routera ručno doda IP/MAC adresa Access Pointa kako ju niti jedan uređaj ne bi mogao sebi prisvojiti, te da to omogućuje mobitelima da imaju pristup internetu. Ja sam na šugavom ZTE-u pronašao opciju koja se zove DHCP binding, te sam u tom izborniku dodao IP/MAC adresu Access Pointa. Nakon što sam to učinio Android mobiteli se mogu bez problema spajati na Internet i zadobivati IP adrese, no sada Windows laptop nema pristup internetu putem Access Pointa (iako može zadobiti IP adresu). Uglavnom užasno čudno. 

 

Da li možda griješim s DHCP-om? Ako upalim DHCP an Access Pointu, onda mobiteli i laptop imaju pristup internetu, ali Wi-Fi više ne radi preko ZTE-a. Je li griješim sa statičkom adresom Access Pointa, ili je ZTE router naprosto smeće?

 

 

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Spajanje ZTE 931 routera i TP-LINK Access Poin

Treba razlikovati range extender od access pointa. U AP modu, taj uređaj ima svoju IP adresu (kao kod tebe) koja može ili ne mora biti unutar rangea routera (ZTE). Kod tebe su u istom rangeu, dakle, ZTE sve radi pa i daje DHCP a APu bi kao gateway trebao biti upisan ZTE.

 

U extender modu taj TPlink ne bi uopće imao svoju IP i bio bi "nevidljiv" u mreži.

 

U AP modu bi trebao biti na static IP a ta IP van DHCP rangea.

 

Koja je točno situacija kod tebe? Imaš jednu mrežu koja je extendana ili dvije sa istim SSID i istim passom a daju ih odvojeni uređaji?

15 godina
neaktivan
offline
Re: Spajanje ZTE 931 routera i TP-LINK Access Poin

Hvala na javljanju. Ima tu puno bitnih stvari koje si pitao, pa najbolje da ti ja redom sve odgovorim:

 

-Ovaj WA901N uređaj ima extender mode, i uz tu opciju potrebno je definirati IP adresu uređaja putem SmartIP ili static IP opcije. Pretpostavljam da je ova SmartIP zapravo dynamic IP koju određuje ruter

-Po defaultu, static IP adresa access pointa je 192.168.0.254, no ja sam ju promijenio na 192.168.1.200 na osnovu nekih tutorijala (nisam znao da bi trebala biti izvan DHCP rangea, a ne unutar)

-uređaj je u extender modu jer služi samo kao wifi range extender, tj. nije kabelom spojen na ruter kao klasični AP, već koristi WiFi mrežu za prijenos podataka

-kod mene je situacija da imam dvije WiFi mreže s dva različita SSID, i dva različita passworda. ZTE ima svoju mrežu, svoj kanal i svoj password, TP-Link ima svoju mrežu, svoj kanal i password.  

8 godina
offline
Re: Spajanje ZTE 931 routera i TP-LINK Access Poin

Za početak, skrati ZTE DHCP za jedan i stavi tplink na 192.168.1.254. Da li je tplinku gateway postavljen na 192.168.1.1 (adresa ZTE)?

15 godina
neaktivan
offline
Re: Spajanje ZTE 931 routera i TP-LINK Access Poin

Budem probao! To rjesavam susjedu pa nazalost ne mogu odmah ispitati. Budem mu namjestio gateway kako si rekao, iskreno nisam vidio tu opciju, vjerojatno je negdje u naprednim postavkama.

8 godina
offline
Re: Spajanje ZTE 931 routera i TP-LINK Access Poin

Na istom mjestu gdje se definira njegova IP i netmask.

15 godina
neaktivan
offline
Spajanje ZTE 931 routera i TP-LINK Access Pointa

Evo, uspio sam konfigurirati T-Comov ZTE 931 i TP-Link WA901N da zajedno normalno rade. Ovo su stvari koje treba učiniti kako bi stvar radila:

 

1. Namjestiti DHCP range na ZTE ruteru u meniju Network > LAN > DHCP server prema ovim postavkama:

 

DHCP Start IP address: 192.168.1.2
DHCP End IP address: 192.168.1.199


2. Konfigurirati TP-Link modem prema slijedecim postavkama:


Mode: Range Extender
Static IP: 192.168.1.200
Subnet Mask: 255.255.255.0
SSID: proizvoljno

Security: moja preporuka da bude isti kao i kod glavnog rutera (znaci WPA2/PSK) i upisati password po želji


3. Očitati IP adresu i MAC adresu TL-WA901N Access pointa nakon sto se restira s novim postavkama (odmah u configuration panelu pristupom na adresu 192.168.1.200)


4. Otici u postavke ZTE rutera u ovom izborniku Network > LAN > DHCP binding, te tamo namjestiti slijedece:
-dodati IP adresu i MAC adresu access pointa pod DHCP binding


5. Ponovno otici u postavke TP-Linka i otici u meni Network > DHCP Settings, te tamo namjestiti slijedece:


DHCP server: enable
Start IP address: 192.168.1.201
End IP address: 192.168.1.254
Address Lease time: 1440 (ili po zelji)
Default Gateway: 192.168.1.1
Primary DNS: 8.8.8.8
Secondary DNS: 8.8.4.4


6. Profit - sve bi trebalo raditi za 5


Komentar: sto smo zapravo napravili? Ovo je moje amatersko objasnjenje: napravili smo dvije odvojene wifi mreze, i dva odvojena DHCP servera koji rade na istom lokalnom networku.
Svi uredjaji koji se spoje na ZTE dobivaju IP adresu od ZTE-ovog DHCP servera, a svi koji se spoje na TP-link od njegovog DHCP servera. Adrese koje TP-link dodjeljuje uredjajima su i dalje adrese od ZTE-a, medjutim, mi smo TP-linku dali ovlast da dinamicki raspolaze ostatkom ZTE-ovih adresa za koje on misli da su staticke. Oba DHCP servera nisu u konfliktu jer imaju razliciti range IP adresa koje pokrivaju, s tim da dakle range od TP-linkovog DHCP servera nije veci od ukupunog rangea IP adresa koje ZTE teoretski moze dodijeliti, a i na istom je networku. Na ovaj nacin svi uredjaji koji se spoje na AP imaju dinamicku adresu, i sve normalno radi, neovisno je li u pitanju Windows/Linux uredjaj ili Android mobitel. Kakogod bilo, ovo je rjesenje meni rijesilo muke, i sad sve radi za 5.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2020 13:20 (franjoslav).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Spajanje ZTE 931 routera i TP-LINK Access Poin

-da, napravio si dvije mreže u jednom subnetu podjelom ip rangea..

ali nisi napravio 'pravu mrežu' (routanje..). tj probaj pingati uređaje koji nisu na istom uređaju (modem ili ap) i vidi rezultat.

 

-glabni modem-router je ono mjesto gdje ako želiš možeš podešavati npr DNS (ako nudi opcije) pa tako tamo uneseš 8.8.8.8 ako želiš (tj defaultno bi koristio server operatera, koji je u pravilu sporiji nego google, ali to je na kraju zanemarivo, tj može biti i brže, jer je fizički bliže tj prvi skok i google ne može biti bliže, samo je jači-brži + veća baza indexa koja se prva refresa dok mali operater-server recimo idući dan nađe neku novu web stranicu..).

-ostali routeri u mreži ne trebaju drugi dns tj ne postavljaš u svaki svoj, mada možeš jer nude opciju kao što možeš u mrežnoj kartici podesiti uz fix ip dns-gw.. no upravo to sve elegantno rješava DHCP i treba ga koristiti tj ne ručno na x-mjesta unositi. Prevedeno, ako u modemu to podesiš na 8.8.8.8 ili bilo koji drugi, 1.1.1.1, operater (ne diraš) itd. tad to kao optimalno ili preferirano logično želiš nasljediti, tj ostala oprema može preko dhcpa dobiti 192.16.1.1 kao njihov izvor dns-a.. jer je to njihov izbor-izlaz i time najbrži-najbliži tj isti.

-tj kao što to uneseš u ruter pa ne moraš na računalu-mrežnoj ostalih mrežnih uređaja jednako tako ne moraš na svim ruterima nego samo onom koji služi tome, tj linija-modem-gw.. ostali tad vuku taj podatak lančano-automatski.

 

-drugo, da si radio normalnu mrežu, svaki ruter u svom subnetu, npr modem 192.168.1.1 (ispustit ćemo dalje 2-prva broja) tj 1.1 .. tad idući router staviš na npr .2.1 i to je normalna odvojena mreža-subnet, može ih bigi više.. dok im je zajednički izlaz-linija kao GW. .1.1. No bez routanja nemaš komunikaciju imeđu subneta, tj firewall i rulovi, odnosno ispaljen ip koji nije u subnetu routera kojeg kontrolira ode u bespuće npr interneta i igubi se jer ne zna kamo ići tj nema rute-routera.. tj to je osnovna funkcija zašto se router tako i naziva-ruta.

pa ako ti je npr pc1 na prvoj mreži, neće vidjeti pc2-na drugoj, dok to ne spojiš rutom, tj paket-mreža mora osim izlaza imati i put povrata paketa (kao poštanska pošiljka s povratnicom) tj osim stremanja mreža mora imati taj podatak da bi bila mreža, pri čemu je zapravo nevažno što si ti napravio mrežu u istom subnetu ali pazeći da se ip ne dupliraju, tj rangove si podesio tako da nema dupliranja pa nema kolizije koja bi bila u jednom subnetu s dva rutera-dhcp servera.. tj da dva šefa dodjeljuju adrese. Tj samo si izbjegao koliziju ali nisi napravio mrežu, jer se i dalje uređaji ne vide kao u jednoj mreži (da je samo modem)... tj pinganje će ti to pokazati. Tj iz unutarnje lan-rutera mreže .2.1 možeš u modem-mrežu .1.1 dok u njega ne možeš zbog firewala na wan portu routera i da bi to omogućio moraš na routeru otvoriti port kao dmz itd.. tj tu je već razlika uređaja-klase kao ruter-ap-extender ili bilo što drugo jer su to u osnovi isti uređaji.. slični tj razlika je soft koji to omogućuje kao i količina rama koji to drži.. najmanje je važno koliko lan portova ima i sl. a sve kutijice su 'iste' ruter-nas-mediaplayer.. slično osim primarne uloge a time i predviđenih mogućnosti podešavanja pa tako ap ne mora nuditi rutanje dok po logici to ruter mora (mada sad većina može raditi ono drugo.. dok router može biti i mediaplayer-printserver itd..).

-dhcp server, je kao i sve ostalo u takvim kutijcama samo dio, koji podrazumijevamo da router ima, ostali ne ili možda.. a to je ekšli samo software pa tako to može obavljati i neki ps-server kao win-AD.. itd. tj tko god bio šef, pravilo je jedna mreža jedan šef, tad mreža radi, postoji red.. ne kolizija itd. sve ostalo su rulovi-rute-pravila i otvoreno-zatvoreno.

-hoće li jedna ili druga kutijica biti šef je za mrežu nevažno, pa i za dhcp.. ali kod nekih uređaja mora biti uključen npr za wlan jer ako je ugašen tad ne može dodjeliti adrese.. tj tad je ap. Ako je uključen tad ne smije biti duplić što se eliminira subnetom ili rasponom.

-jendostavno, bez dhcpa se može, ali tad svaki uređaj mora imati svoju-fixnu ip a to je 'naporno' za održavanje + dodavanje uređaja, no govori kako je dhcp u svemu tome sporedan. Potreban za izlaz (internet) je GW, tj to je oznaka jednako ako što na veilikim aerodromima tražimo vrata, izlaz, wc, liniju.. putokaz-info.. ne nešto bitno akoznamo put ali uređaji ga ne mogu znati tj moramo im reći na kojoj ip je izlaz kao i sve ostalo no mreža između dva računala-uređaja bi radila i bez gw samo što tad nema npr interneta itd itd. ..

 

-sve to je relativno jednostavno, tj jednom kad složiš vidiš, dalje znaš kao vožnja bicikla.. najosnovnija pravila kao putokazi-info na mjestu koje ne poznaš (aerodrom-putovanja..) i dovoljno je da inače glupi paket-turist dođe od točke a do b kao i da se vrati kući. :)

 

ako ti uređaj nudi možeš postaviti pravila-rulove, kao i rute z anpr port.. pa sve što dođe na npr port 27000 šalješ na ip računala za igru, ili port 80 na web server itd. tj ako šalješ na gw tad je to izlazni port uređaja .2.1 pa .1.1 .. odnosno na tom portu iz suprotne strane on tad može primiti povrat-odgovor i u ruting tablici zna kamo u internoj mreži-subnetu prosljediti tj do računala-uređaja, kao portir-saobračajac koji ono što dođe sa strane/porta A pošalje na B i obrnuto u suprotnom smjeru a to pravilo su zapravo rute kao što ivica i marica posipaju mrvice kruha za povratak .. kad to napraviš imaš pravu mrežu, koja može biti lan, wan internet.. jer sve je to mreža i ista su pravila, neovisno o osu-uređaju. KAo putnik na putovanju po svijetu koji čita upute i sijedi ih dok se po istom pravilu vrati nazad. Ako povratak nije moguć bez gubljenja tad nije prava mreža, tj to je samo za surfati :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice