Kućni server

poruka: 38
|
čitano: 20.847
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Kućni server

Moj server:

celeron

mb sa vga intel g31

2gb rama

kućište, dvd pržilica

nema miša tipkovnice i monitora, direktan lan ( zasebna gigabajtna mrežna kartica ). Sve skupa došlo me oko 800 kuna. Trošak diskova izostavljam jer je to promjenjiva veličina i vremenski i količinski.

Diskovi se mjenjaju po potrebi, sad su unutra 2 1Tb seagate diska, s tendencijom u iduća dva tri mjeseca za još dodatna 2 2Tb diska. Sistem ima jednostavnu nadogradnju diskova a u igru dolaze i firevire i usb verzije. Naime, diskovni prostor VHS sistema nije sustav particija i diskova, nego sustav dvije particie, sistemske, unaprijed određene, i dinamične, DATA particije koja se širi kako se dodatni diskovi ubacuju ili izbacuju iz servera.

software na njemu je WINDOWS HOME SERVER

http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/windowshomeserver/default.mspx

Potreba za serverom javila mi se kada mi je krepao western digitalov NAS i odnio sa sobom bespovratno godine fotografija i privatnog materijala.

Windows home server je u suštini okljaštrena verzija win 2008 servera kojemu su skinuti nepotrebni servisi i koji je sveden na svoju osnovnu suštinu - poslužitelja. Međutim, tim koji radi na njemu malo pomalo ubacuje nove mogućnosti koje su s vremenom sve potrebnije kod kuće a što je najbolje, u zadnje vrijeme ima dosta nezavisnog softwarea koji je namjenjen baš za ovu platformu.

Prvenstvena namjena ovog servera jest file sharing i backup. Backup je automatski i posjeduje mogućnost folder duplicationa, tj. kopiranja bitnih podataka više puta na više diskova, kao zaštita od havarije sistema. Po priključenju home servera na kućnu mrežu, instaliraju se konektori za kućna računala, a na serveru se mogu definirati korisnici i folderi koji isti koriste, kao kod pravog servera. Sistem ima neku svoju verziju sofverskog raid sistema, tako da hardverski nije potreban i ne preporuča se zbog eventualnih problema.

Najjača stavka backupa je pospremanje slike svih računala koje imate u kući , za koje se mogu definirati vremenski rokovi čuvanja. Tj. ako vam se dogodi havarija sistema, restore cd pogon u sistem, koji vam boota sliku sa servera koju želite, i u petnaest minuta imate povrat sistema sa svim postavkama.

Meni je WHS trenutno najinteresantniji zbog svojeg sistema addonova koji mu povećavaju funkcionalnost, a najviše u multimedijalnom smislu. Trenutno koristim slijedeće addonove:

http://www.mymovies.dk/ - My Movies - klijent za media centar računalo, addon za WHS ima mogućnost automatskog ripanja dvdova i cdova koji se kasnije vide kroz traku u media centru

http://www.twonkymedia.com/ - twonky media addin, koji omogućuje DLNA streaming slika fotografija i videa pohranjenih na serverudirektno an uređaje koje podržavaju upnp standard, kao npr. PS3. U budućnosti ova funkcija će mi svakako biti najpotrebnija, jer je trend umrežiti sve te urređaje na WHS kao centralnu točku. Isti dakle služi i kao backup sa repplikacijom i multimedia server.

http://www.dbpoweramp.com/asset-upnp-dlna.htm - ista stvar kao twonky ali za audio.

Trenutno sam jako zadovoljan sa ovom server konfiguracijom a funkcionalnost dotičnog servera preko addonova širi se iz mjeseca u mjesec. Već sad ima malo brdo dodataka za njega.

(p) & (c) Dario - 2009

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Kućni server

Poštovanje, i sretna vam nova godina !

Zanima me što treba i kako napraviti da bi imao kućni server koji bi mi služio za download/upload raznih sadržaja. Dosad sam to radio na novom računalu koji je dosta jak i troši dosta struje ako radi cijeli dan/noć a imam jedno staro ispravno računalo koje troši kao žarulja. Što se tiče softvera za server recite mi koji je najbolji jer mi nije problem doći do legalne/besplatne verzije. Da li taj server (to staro računalo) treba imati miš, tipkovnicu i monitor ili je moguće upravljati preko drugih načina ? Kako treba to računalo povezati s ruterom ?

Imam od Optime ADSL sa Carnetom.

Hvala !

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Kućni server
Mihajlo kaže...

Poštovanje, i sretna vam nova godina !

Zanima me što treba i kako napraviti da bi imao kućni server koji bi mi služio za download/upload raznih sadržaja. Dosad sam to radio na novom računalu koji je dosta jak i troši dosta struje ako radi cijeli dan/noć a imam jedno staro ispravno računalo koje troši kao žarulja. Što se tiče softvera za server recite mi koji je najbolji jer mi nije problem doći do legalne/besplatne verzije. Da li taj server (to staro računalo) treba imati miš, tipkovnicu i monitor ili je moguće upravljati preko drugih načina ? Kako treba to računalo povezati s ruterom ?

Imam od Optime ADSL sa Carnetom.

Hvala !

s obzirom da imaš carnet account onda nikakvi torrenti ne dolaze u obzir, jer će te isključiti ukoliko primijete da skidaš dosta materijala sa neta preko torrent-a.

ugl, za server ti treba staro računalp, neki OS (može debian ili centos) i na to staviš šta dalje želiš.. a to ti moraš sam znati... mislim, valjda znaš koja bi namjena bila?

14 godina
neaktivan

Pa dosad sam skinio oko 130 GB i nitko ništa. Nisam znao da ima neko ograničenje ako je FLAT. Pa namjena bi mu bila isključivo da ja njemu stavim linkove od rapidsharea ili torrent pa da on meni skida i to skinuto da vide svi korisnici kućne mreže. Jel može neki od poznatijih OS-ova za servere a da nije jako zahtjevan zbog konfiguracije računala....

Hvala frende !

17 godina
Mihajlo kaže...

Pa dosad sam skinio oko 130 GB i nitko ništa. Nisam znao da ima neko ograničenje ako je FLAT. Pa namjena bi mu bila isključivo da ja njemu stavim linkove od rapidsharea ili torrent pa da on meni skida i to skinuto da vide svi korisnici kućne mreže. Jel može neki od poznatijih OS-ova za servere a da nije jako zahtjevan zbog konfiguracije računala....

Hvala frende !

upravo sam ti navio: CentOS ili Debian kao Linux varijante.

Samo da znaš da Carnet nadgleda promet svojim članova pa, ukoliko pretjeraš, dobiješ upozorenje a kasnije i isključenje.

14 godina
neaktivan

A tko to nadgleda ? Moja ustanova ili netko baš iz Carneta... ?

17 godina
Mihajlo kaže...

A tko to nadgleda ? Moja ustanova ili netko baš iz Carneta... ?

carnet. tvoja ustanova samo tebi daje account

14 godina
neaktivan

Ajoj, onda je moguće da me bannaju jer sam torrente počeo skidati tek pred kraj mjeseca.... Jel rapidshare zabranjen ?

Sorry na off.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice