LG 27MP65 (VQ-P i HQ-P) recenzija

poruka: 1
|
čitano: 9.148
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
offline
LG 27MP65 (VQ-P i HQ-P) recenzija

RECENZIJA IPS MONITORA LG_27MP65 (VQP I HQ-P)

s usporedbom podjednakih IPS i TN monitora

 

LG 27MP65 (VQ-P i HQ-P)   je elegantan, povelik monitor dopadljivog izgleda dosta pristupačne cijene (cca 2200-2300 kn) s vrlo dobrim prikazom slike (za obične smrtnike), koja ispunjava ekran do cca 8 mm od vrlo tankog plastičnog okvira. Crni obrub, tj. područje bez piksela proteže se samo duž bočnih i gornje strane zaslona, dok dolje slika seže do nešto šireg donjeg plastičnog okvira. Ovo vrijedi ako je "scalirung" postavljen na 0. U protivnom, slika je nešto manja, što rezultira širim crnim obrubom širine preko 1 cm. U tom slučaju konture (posebno slova) će biti malo zamućene, jer scalirung ustvari pomiče sliku van nativne rezolucije 1920 x 1080 piksela. S obzirom da se može dogoditi da je scalirung izvorno postavljen na vrijednost različitu od nule, neupućeni korisnik može steći pogrešan prvi dojam da monitor ima malo "razmazanu" sliku, što se primjećuje najprije na vrlo sitnom pismu koje je čitljivo samo iz neposredne blizine.

 

PLUSEVI:

 

Dijagonala od 27 inča daje impozantan ekran sa puno prostora za istovremeno otvaranje brojnih okvira i dokumenata, te njihovu usporedbu ili razmjenu-kopiranje podataka među njima. Kod aplikacija sa višim zaglavljem (Word ili PDF-čitači u izvornoj verziji, I-Explorer, W7 okviri i dr.) ipak nedostaje prostora po visini za ugodno čitanje sitnije ispisanih čitavih A4 stranica.

 

Inženjeri - korisnici AtoCAD-a mogu smjestiti komande (toolbar-e) na bočnim stranama monitora, pa im još uvijek ostaje obilan prostor za crtež standardnih formata na središnjem dijelu ekrana. Isto važi i za foto-editore i ostale grafičke aplikacije.

 

Za razliku od 4K matrice (2650 x 1600 px ili više), rezolucija 1900 x 1080 neće zahtijevati promjenu iole bolje grafičke kartice. Ova rezolucija rastegnuta na 27 colski ekran olakšava precizna pozicioniranja mišem u AutoCAD-u, kao i pogađanje ruba okvira pri njihovom rastezanju ili smanjenju .

 

Ova rezolucija na 27 inča također rezultira krupnijim ispisom na upravljačkim okvirima svih aplikacija, što će pozdraviti posebno korisnici sa kojom dioptrijom više, jer će izbjeći primjenu povećanih fontova windowsovom opcijom "DPI setting" zbog kojih često nedostaje dio teksta na dialoškim okvirima.  

 

27 inčni ekran sa omjerom 16:9 nudi izvrstan doživljaj widescreen videa, a vrijeme odziva od 5 ms dovoljno je kratko i za pristojno odvijanje računalnih igara uz odgovarajuće performanse računala.

 

Strah od nedovoljne rezolucije zbog "razvlačenja" 1920 x 1080 px na 27 inča je za prosječnog korisnika neopravdan, jer se ovako veliki monitor ne drži ispred nosa, odnosno gleda ga se iz nešto veće daljine (posebno će se korisnici koji "stanuju pred ekranom" dublje zavaliti u svoje fotelje) pa nazubljenost kosih linija i "vidljivost" piksela koja se primjećuje samo iz neposredne blizine, neće predstavljati razlog za nezadovoljstvo. Izuzetak je dio profesionalnih grafičara, vrlo zahtjevnih fotografa i igrača i sl. koji mogu u tom pogledu imati veće zahtjeve.

 

Obilata maksimalna osvijetljenost (500) i pristojan raspon kontrasta 1000 : 1 omogućuje slikovne prikaze dobre kvalitete i pri jačem dnevnom svjetlu u prostoriji ili jačem intenzitetu opće rasvjete.

 

Evidentna je niska potrošnja energije, ako je to kome baš osobito važno, što treba zahvaliti trajnom LED pozadinskom osvjetljenju, koje je dobro raspoređeno po desktopu bez vidljivih zasjenjenja pri normalnom kutu gledanja.

 

MINUSI:

 

Prva stvar koja će Vas izluditi na novom monitoru je reklamirano jednostavno "one click" namještanje parametara dodirnom "dugmadi" na desnom donjem rubu ekrana. Zahvaljujući dosta zbrkanom i nespretnom sistemu menua (npr. prihvat/izlaz iz postave i suspenzija ekrana na istom dugmetu i dr), preosjetljivoj touch-dugmadi i u polumraku nevidljivim oznakama uz dugmad, pokvarit ćete najmanje pet postava prije nego uspijete namjestiti željenu opciju, tako da je ovaj sistem priličan promašaj. I najlaganije nehotično doticanje dugmadi može proizvesti neželjeno mijenjanje postavki.

 

Korisnici (osim grafičara) koji ovaj monitor kupuju prvenstveno kao radni monitor, neće biti sretni sa omjerom stranica 16 : 9, jer se u usporedbi sa 14 : 9 ili 16 : 10   gubi puno dragocjenog prostora po visni, koji je neophodan za ugodno čitanje dokumenata standardnog A4 formata bez skrolanja sadržaja, pa bi za radni monitor "stari" widescreen 1920 x 1200 sa omjerom 16 : 10 bio za ured puno prikladniji. Ovako je   aktivna visina 27 inčnog LG-a (17,5 ") praktički jednaka visini 24 inčnog Samsunga 16 : 10 s rezolucijom 1900 x 1200, odnosno jedva je za inč veća od 19 inčnog vlastitog, tj. LG   monitora 5 : 4.

Inače, iznenađuje ležernost autora aplikacija koji nemilice rasipnički koriste prostor po visini, s nepotrebno visokim zaglavljima svojih prozora poput npr. Windowsa 7 ili I-Explorer-a u vrijeme sve širih, ali istovremeno i sve nižih monitora, kako na prijenosnicima, tako i na stolnim izvedbama.

 

Kad je riječ o rezoluciji, reklamirana tzv. "SUPER RESOLUTION" opcija je marketinški trik. Naime radi se o najobičnijem uoštravanju slike sa svim pratećim nedostacima pretjerane oštrine ("fantomski" rubovi oko oštrih kontura) pa SUPER RESOLUTION ustvari ne "pegla" nazubljenost npr. slova ili kosih linija, nego je desktop u cjelini lagano neošatr pri postavi OFF. Ako se sada primijeni LOW stupanj opcije "SUPER RESOLUTION", tme se ustvari namješta najveća oštrina koja još ne kvari sliku kao HIGH stupanj koji stvara vidljive rubne nepravilnosti. Veća oštrina subjektivno djeluje kao lažno povećana rezolucija.

 

Također je prenapuhan atribut vrlo velikog kuta gledanja. On je neusporedivo bolji od izrazito loših zaslona na jeftinom laptop-u, međutim kao dosadašnji korisnik 24 inčnog SAMSUNG Syncmaster-a 245 B, ne primjećujem razliku u degrqadaciji slike pri promjeni kuta gledanja. Slika se vidno zatamnjuje na polovini ekrana već kod nagiba od 45° (osobito u vertikalnom smjeru), a kod većih nagiba i na cijelom ekranu. Razumljivo, kad Samsungov Sincmaster kao TN monitor također nudi pristojan kut gledanja od 160° iako nije IPS. Sve to skupa istina nije bitan nedostatak za radne monitore, no to ujedno znači i da je prednost IPS-a zbog velikog vidnog kuta kod PC-monitora također marketinški mamac.

 

Isto tako uspoređujući ovaj IPS monitor sa dobro podešenim TN monitorom SAMSUNG 245 B, baveći se poluprofesionalno videom i fotografijom ne primjećujem značajne razlike u kvaliteti boja ili vidljivosti detalja u vrlo svijetlim ili vrlo tamnim dijelovima slike, pa je i tu više marketinga nego stvarnih superlativa. Naravno, kad oba monitora nude 15,7 miliona boja i kontrast 1000 : 1, a LG je svega 20% svjetlosno jači od Samsungovog TN-a. Razlika je drastična u usporedbi sa npr. prijenosnikom ACER ASPIRE 5552, koji ima kriminalno loše boje i isto tako loš kut gledanja. Prednost je ovog IPS monitora možda najviše u tomu, što je tvornički podešen na optimalni prikaz boja, pa "iz paketa" ima dobru sliku koju manje vičan korisnik nije u stanju namjestiti na TN ili "običnom" TFT monitoru bez puno petljanja.

 

Kad je riječ o sljedećem adutu LG 27MP65, o modu za čitanje, na "one click" namještanje tog moda treba se naviknuti i eventualno nalijepiti bijelu oznaku na mjestu dugmeta za to, da ne pipnete pogrešno dugme. Radi se ustvari o promjeni spektra u smjeru žute, odnosno potiskivanja plave boje na čitavom zaslonu uključivo slikovni sadržaj, koji se time kvari. Ista stvar se kod dokumenata može postići blago toplom nijansom pozadine u windowsima, pri čemu se ne dira u paletu boja na slikama i videu. Ne ulazeći u svrhovitost ostalih opcija (video, igre i dr) koje imaju i klasični TN monitori, i ovo se čini više marketinškom nego stvarnom vrlinom monitora. Bilo bi korisnije kad bi ova "one click" opcija mijenjala samo pozadinu dokumenata bez utjecaja na slikovni sadržaj, pa ne trebalo mijenjati postavke ako se sa teksta prebacujemo na slikovne sadržaje (zanima me tko će to svaki čas mijenjati simo-tamo).

 

U nedostatke bi se mogla ubrojiti i činjenica, da se vrsta panela u tehničkim specifikacijama isporučenog monitora razlikuje od iste u reklamiranoj ponudi. Na Internetu se naime navodi da monitor ima AH-IPS matricu, a u isporučenim tehničkim specifikacija (na priloženom CD-u) stoji TFT matrica. Kao što je poznato, IPS (kome se pripisuju gotovo svi reklamirani atributi ovog monitora) je naprednija i skuplja podvrsta TFT tehnologije, pa korisnici koji sa dobro podešenih TN monitora prelaze na IPS mogu pomisliti da su prevareni, tj. da su dobili "običnu" TFT, odnosno TN a ne IPS matricu, tim prije što i nema bitne razlike u prikazima.

 

ZAKLJUČAK:

 

LG 27MP65 (VQ-P i HQ-P) su lagani, prostrani IPS monitori dopadljivog izgleda, nešto nježnijeg postolja nego što bi trebalo, prikladniji manje zahtjevnim igračima i filmofilima nego uredskim korisnicima.

Radni prostor je obilat po širini, ali pretijesan po visini za radni monitor, pa bi radni monitor sa omjerom 14 : 9 ili 16 : 10 bio daleko bolje rješenje za čitanje A4 dokumenata bez skrolanja stranice, pogotovo za monitor koga se ne može pivotirati (što uostalom u praksi rijetko tko koristi i kad je moguće). 

 

VQ-P i HQ-P su blizanci koji se razlikuju jedino po tome, što HQ nema DVI-D nego samo analogni VGA ulaz, no tu je ipak HDMI priključak, te izlaz za slušalice.         

Oba se odlikuj u tvornički optimiziranom dobrom reprodukcijom boja i pristojnim kutom gledanja, To je bez daljnjega monitor sa kvalitetnim prikazom, ali hvalospjevi kojima se glorificiraju atributi koji se pripisuju IPS-u i posebnim rješenjima u ponudama, kod dosadašnjih korisnika boljih, dobro podešenih TN monitora mogu pobuditi nerealna očekivanja, odnosno razočarenje.

Iskusniji korisnici mogu izvući slične kvalitete i iz boljih starijih TN tipova monitora uz pažljivu postavu parametara, a ostalima to kod LG 27MP65 stoji na raspolaganju "iz paketa". Vlasnici npr. 24 inčnog Samsunga syncmaster 245B ili sličnog monitora koji ga koriste prvenstveno za rad s dokumentima profitirat će nešto samo kod gledanja filmova ili igranja ako ga zamijene sa 27 inčnim LG-om MP65.

 

                 iPC - Rijeka

0 bez veze i svašta
0 je i nije tako
1 dobar prikaz
0 vrlo dobro i korisno
0 izvrsna recenzija
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.2.2015 22:38 (tepitam).
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice