Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 22.157
|
čitano: 6.479.721
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Koji monitor kupiti

Ja sam kao u potrazi za nekim 34" monitorom, citaj vise gledam neko kaj razmisljam o kupnji i usput mi dosadno pa razmisljam kaj bi bilo kad bi bilo.

Uglavnom, imam Dell S2721DGFA. Eh i sad od siline citanja i usporedjivanja dodje covjeku muka. Ideja je prvo bilo, ajmo nekaj oko 300€ kad vec mozes naci monitor te velicine za te novce. Onda je bilo,al cekaj, mora se moci pomicati u svim smjerovima, pa se suma povecala za 100€ pa je onda krenula borba a kolko jos do OLEDa, pa razlika izmedju QD-OLEDa ili OLEDa, pa sam tak krenul i prema 40-49" jer ono, ako vec krecemo u gabarite +500€ moze vec i ta dijagonala, ok ne OLED ali moze se naci pa da ne duljim jer sam onda kreul prema monitorima od 1000€ reko...stani stani pa koji ce mi to jarac..na kraju dosel do toga da me zaboli kolko je crna crna (corav sam na takve stvari), kolko HZa ima(do 140Hz-160Hz mi i prevec) jer ne igram brze igre, ne zelim uopce razmisljat o burn-inu kao takvom (ne  zanima me el ga se dobije, ne dobije, kak ili kak ne,pa ovak ili onak) uopce ne zelim imati tu pojavu u glavi kao mogucnost, bitno mi je da je text cist jer kad sam krenul onda istrazivatt da text moze biti zbluran/razmazan ili kaj ja znam kaj, da bi na kraju dosel do: -> Dell UltraSharp U3425WE - a da, jos kad je krenula zakrivljenost ulazit u igru pfffff, ovaj dell je blago zakrivljen. Uglavnom za WoW i strategije i neke RPGove i prevec vjerojatno.

E i sad ti to tak stoji kod mene u browseru otvoreno, pa kad mi se svidi cijenom ili glava odluci da se kupi ili zena amenuje, vjerojatnost da kupim bas taj dell je velika. Eto, mozda ti pomogne u odluci iako, oprez monitor je skup (opet kako kome) a neznam kolko love zelis dati, velim, kod mene stoji otvoren u ducanu gdi inace kuopujem pa ako mi puhne kad mi puhne u tom smjeru idem.  A da, ovaj ima i KWM Switch i moze isporucivat 90W van pa ono, ima zvucnike...

4 godine
Azmo kaže...
Što je tekst tako loš? Ne mislim da je nečitljivo.

27" i 1440p je meni necitljivo na Oledu, pokvareno, uzasno, spigano, neka slova su neprepoznatljiva, knjige su tiskane na 300-600dpi/ppi ovo na Oledu 27" pri 1440p je 13ppi, vracanje u kameno dobaPomaze jedino ako se dpi stavi na 300-500% onda imas 3 slova i 2 ikone na ekranu eto toliko je loše.

11 godina
Boris grozni kaže...
Azmo kaže...

27" i 1440p je meni necitljivo na Oledu, pokvareno, uzasno, spigano, neka slova su neprepoznatljiva, knjige su tiskane na 300-600dpi/ppi ovo na Oledu 27" pri 1440p je 13ppi, vracanje u kameno dobaPomaze jedino ako se dpi stavi na 300-500% onda imas 3 slova i 2 ikone na ekranu eto toliko je loše.

Jel ti zbilja čitaš knjige na računalu dok sjediš?

16 godina
Azmo kaže...

Iz mog osobnog iskustva tekst na 4K QD-OLED PG32UCDM, nije ništa lošiji od recimo M28U koji je 28"4K IPS.

Na ultrawide 34"koji je 2K OLED tekst će izgledati lošije radi niže rezolucije ekrana.

4 godine
nhooydz kaže...
Boris grozni kaže...
Azmo kaže...

Jel ti zbilja čitaš knjige na računalu dok sjediš?

Mislim da je totalno nebitno kaj čitaš, tekst je tekst i on je s razlogom standardiziran na 300dpi da je ljudima oštar i lako čitljiv bez naprezanja s neke normalne udaljenosti. Identicna stvar je i s monitorima! Oled na 27"@1440p je nevidena katastrofa u svijetu hw.

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.12.2025 21:33 (Boris grozni).
16 godina
Boris grozni kaže...

Mislim da je totalno nebitno kaj čitaš, tekst je tekst i on je s razlogom standardiziran na 300dpi da je ljudima oštar i lako čitljiv bez naprezanja s neke normalne udaljenosti. Identicna stvar je i s monitorima! Oled na 27"@1440p je nevidena katastrofa u svijetu hw.

DPI i PPI su dva različita pojma.

12 godina
Ne čitam knjige ali radim s tekstom pa mi je bitno
Moj PC  
2 0 hvala 0
4 godine
ghibli7 kaže...
Boris grozni kaže...

Doslovno identicno samo je PPi naziv za digitalne piksele, točke, dots kaj god...

4 godine
Azmo kaže...
Ne čitam knjige ali radim s tekstom pa mi je bitno

Onda definitivno IPS ili Va ovisno kaj zelis, sto veci ppi to je tekst ostriji pogotovo na njima! Oled ako ces uzimati minimalno 4gen(zbog nesto boljeg rasporeda piksela u odnosu na starije gen.) i nista ispod 4k.

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.12.2025 23:00 (Boris grozni).
12 godina
Koji bi to bili modeli? Ne može 2k?pitam zbog fps.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Boris grozni kaže...
ghibli7 kaže...
Boris grozni kaže...

Doslovno identicno samo je PPi naziv za digitalne piksele, točke, dots kaj god...

DotsPerInch je izraz ili mjera koja se koristi kod printera i skenera,bar je kod mene tako kad trebam nešto isprintati ili skenirati.PixelPerInch je izraz koji se koristi za gustoću pixela na ekranima.

16 godina
Najbrži kaže...
evincar kaže...
Da li ima neki monitor koji je nasljednik legendarnog Dell G2724D modela?
Ovaj je bio kupljen za 220€ pa bi frendu najrađe preporučio isti (nažalost nema ga nigdje više) ili slični po specifikaciji i cijeni.
27 incha,IPS,2k rezolucija,144+hz,freesync/gsync

https://www.nabava.net/monitori/msi-mag-275qf-monitor-cijena-ips-27-16-9-796415891 

https://www.amazon.de/-/en/dp/B0D1R9TMX7

Kroz sat vremena će biti moj review, pros & cons. Stigla su mi danas oba s Amazon akcije za BF, stay tuned.

Uzeo frend GIGABYTE G27Q2 na Amazonu za 164€

Vjerojatno je sličan ovom tvome...za njega bude premija jer prelazi sa 22 innchnog (10-15 godina starog) na ovaj GIGABYTE.

17 godina
evincar kaže...

Vjerojatno je sličan ovom tvome...za njega bude premija jer prelazi sa 22 innchnog (10-15 godina starog) na ovaj GIGABYTE.

Čak malo bolji, ima height adjustment i podršku za AMD freesync te G-Sync. Kud nisam znao prije za taj model, uzeo bi prije te nego ove MSI.

LOL: Crobrother
16 godina
Najbrži kaže...
evincar kaže...

Čak malo bolji, ima height adjustment i podršku za AMD freesync te G-Sync. Kud nisam znao prije za taj model, uzeo bi prije te nego ove MSI.

Dobio je ok ocjene na Rting-u. S tim da je on uzeo noviju verziju Q2
https://www.rtings.com/monitor/reviews/gigabyte/g27q

https://www.gigabyte.com/Monitor/G27Q2#kf

*Kud nisam znao prije za taj model, uzeo bi prije te nego ove MSI - Kad si nestrpljiv/najbrži :)

Poruka je uređivana zadnji put danas u 9:46 (evincar).
13 godina
Koji monitor kupiti

Pozdrav. Treba mi preporuka za OLED 4k 32" monitor. Nije mi toliko bitan refresh rate pošto ne gejmam nešto puno, više je neki video i photo editing. Što mislite o ovom monitoru? Buđet je cca 800 eura  + -. Hvala

Pro audio equipment
Poruka je uređivana zadnji put danas u 18:35 (Nikacc).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Nikacc kaže...

Pozdrav. Treba mi preporuka za OLED 4k 32" monitor. Nije mi toliko bitan refresh rate pošto ne gejmam nešto puno, više je neki video i photo editing. Što mislite o ovom monitoru? Buđet je cca 800 eura  + -. Hvala

Na nekoliko stranica se spominje kao 32"4K best buy OLED monitor što ne čudi obzirom na cijenu.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice