Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 21.574
|
čitano: 5.694.545
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Je li itko na ovom forumu imao prilike radit (ili posjeduje) "top of the range" monitore? Prvenstveno me zanima Asus PG279Q ili Acer XB271HU. Kakva su iskustva? To su monitori od 800€ koji su po svim recenzijama vrijedni tih para, ali za HR prilike su preskupi, pa mi se cini da nema previse ljudi u HR takve monitore. Htio bih kupit takav jedan kao future proof monitor 144hz, 1440p i Gsync (koji mi nema nekog pretjeranog smisla kad zna da izlazi Pascal). 

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.1.2016 10:55 (Hacknwack).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Pozdrav!

Htio bih si uzeti novi monitor gotovo isključivo za gaming (multiplayer FPS). Imam R9 390 NITRO (tako da 144Hz s tom postavom vjerojatno nema smisla?). Dijagonalu ciljam 27".

Trebao bi biti dostupan ili u Linksu ili na ekupi (eventualno fenix.hr, centro.hr ili bilo što što ide barem na 12 rata Amex). Također, bilo bi lijepo kad bi bio nagibljiv.

Cijena oko dvije, do 2500kn. Ako je 24" OSJETNO bolji od 27" u tom cjenovnom rangu, budem malo žalostan jer mi nije najveći, al velik sam ja dečko.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Koji monitor kupiti
rambox kaže...

Kakve to ima veze kaj taj monitor ima zvučnike, kad su to loši i slabi zvučnici sa kastriranim zvukom.Takvi zvučnici su ok za Office upotrebu, dakle eto imaš zvuk i to je to a dalje se tri puta prekriži.

Na monitoru je najbitnija kvaliteta slike, a zvuk je na vrbi sviralo=sporedna stvar, dakle spoji monitor na najoptimalniji način a to nije HDMI.

Meni su zvučnici čak totalno nepoželjna stvar na monitoru. Čist zato jer se gabariti monitora povećavaju sukladno zvučnicima, što nije dobra stvar.

@dacho

Što se tiče razlike 24" i 27", ja osobno nikad nebi uzeo 27" 1920x1080 monitor, čist iz razloga jer je kvaliteta slike osjetno lošija od istog takvog na 23-24". Kad budem prelazio na 27+" obvezno ide minimalno 1440p.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.1.2016 13:03 (lllnuclearlll).
17 godina
lllnuclearlll kaže...
rambox kaže...

Kakve to ima veze kaj taj monitor ima zvučnike, kad su to loši i slabi zvučnici sa kastriranim zvukom.Takvi zvučnici su ok za Office upotrebu, dakle eto imaš zvuk i to je to a dalje se tri puta prekriži.

Na monitoru je najbitnija kvaliteta slike, a zvuk je na vrbi sviralo=sporedna stvar, dakle spoji monitor na najoptimalniji način a to nije HDMI.

Meni su zvučnici čak totalno nepoželjna stvar na monitoru. Čist zato jer se gabariti monitora povećavaju sukladno zvučnicima, što nije dobra stvar.

@dacho

Što se tiče razlike 24" i 27", ja osobno nikad nebi uzeo 27" 1920x1080 monitor, čist iz razloga jer je kvaliteta slike osjetno lošija od istog takvog na 23-24". Kad budem prelazio na 27+" obvezno ide minimalno 1440p.

ovo si super rekao i objasni to kolegi Stjepanju koji ima fhd BenQ tih cola 

14 godina
4mal kaže...
lllnuclearlll kaže...
rambox kaže...

@dacho

ovo si super rekao i objasni to kolegi Stjepanju koji ima fhd BenQ tih cola 

Uzimati FHD na monitorima dijagonale veće od 24" je po mom osobnom mišljenju ludost.
Nevjerojatno je kako se to vidi kad gledaš s udaljenosti s koje gledaš monitor.

Bratić je iz nekog razloga uzeo 32" FHD monitor/TV što daje 68,84 DPI i to se doslovno vidi svaki piksel.
27" FHD daje 81,59 DPI.

Sve ispod 90 DPI-a s prosječne udaljenosti s koje se gleda monitor - mislim da je primjetno.
Tko kaže suprotno, taj ili sam sebe laže ili nažalost, ima loš vid.

Batllelog: sudy_freak || Xiaomi MI3W crew || Jeftine igre - https://www.g2a.com/r/sudy_freak ||
13 godina
protjeran
Da mi dajete dabe najbolji 24" nebi se vratio na tu dijagonalu, tek kad probate 27-micu onda shvatite koliko ste oci naprezali na svemu manjem od toga, 27" za desktop je bog i batina...to sto je full hd cak ni meni ne smeta :)jer se niti ne vidi nije mi na 20cm od ociju, ali zato je tu vsr/dsr kojeg drzim u svim igrama na 4k(0% sm.), stravican prikaz i ostrina(citaj retina:)lp
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
17 godina
Stjepanj kaže...
Da mi dajete dabe najbolji 24" nebi se vratio na tu dijagonalu, tek kad probate 27-micu onda shvatite koliko ste oci naprezali na svemu manjem od toga, 27" za desktop je bog i batina...to sto je full hd cak ni meni ne smeta :)jer se niti ne vidi nije mi na 20cm od ociju, ali zato je tu vsr/dsr kojeg drzim u svim igrama na 4k(0% sm.), stravican prikaz i ostrina(citaj retina:)lp

Slažem se s ovim boldanim, ali za 2560x1440 

Ne igram igre baš, monitor mi je za rad u 90% vremena. Susjed mi ima 27" na FHD i prvo što sam vidio kad sam došao kod njega je bilo to da sam ga pitao kak mu je slika tak čudna jer sam odmah primjetio osjetan pad u oštrini...

Za igre ne znam, pretpostavljam da izgledaju dobro, kao i filmovi na takvom monitoru, ali za rad mi baš i nije nešto, zato i ciljam na 2K.

17 godina

Ja prakticki ne koristim vise monitor i nenaprezem oci na 55inch uhd-u sa 2m scaleom na 200%

fotelja-krevet wifi keyboard gempad u ruke i milina relax game set up

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.1.2016 13:58 (4mal).
17 godina
roby27 kaže...

Daj napisi neku recenziju da svi vide :-) Bas me zanima...

A šta da zapravo napiše, pa kaj se tiče AMVA sve bitno/poboljšanja su več ionako odavno poznata.Dakle kad je izašao GW2760HS, tamo polovicom 2013 na njemu si mogel vidit sva vrlo bitna poboljšanja.Novije revizije AMVA panela, tu nema nikakvih novih ili vrlo bitnih poboljšanja i to je realnost.

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?page=104&jumpto=4520670&sort=asc&view=flat

Uostalom pa tu je test tog monitora, i kaj sad onda još treba onako dodatno napisat?

https://pcmonitors.info/reviews/benq-ew2750zl/

lllnuclearlll kaže...

@dacho

Zvučnici su poželjni na svakom monitoru, onako reda radi nek se nađu tak da moš imat zvuk ako ti slučajno zatreba jel.Njihova kvaliteta je druga priča, ali bolje da ih ima nego nema to sigurno.

Integrirani zvučnici ne povečavaju okvir monitora, pogotovo ne ovi današnji dimenzijama malecki zvučnici, ipak nismo više u 2005 godini.Današnji monitor zvučnici su vrlo majušni, eto dolnji primjer tu su zvučnici a monitor opet izgleda vrlo mršavo.

sudy_freak kaže...

Uzimati FHD na monitorima dijagonale veće od 24" je po mom osobnom mišljenju ludost.
Nevjerojatno je kako se to vidi kad gledaš s udaljenosti s koje gledaš monitor.

Bratić je iz nekog razloga uzeo 32" FHD monitor/TV što daje 68,84 DPI i to se doslovno vidi svaki piksel.
27" FHD daje 81,59 DPI.

Sve ispod 90 DPI-a s prosječne udaljenosti s koje se gleda monitor - mislim da je primjetno.
Tko kaže suprotno, taj ili sam sebe laže ili nažalost, ima loš vid.

Svi ljudi nisu isti jel i nemaju iste ukuse i potrebe, a sve ostalo sam napisal na dolnjim linkovima.Uostalom 27 monitor se gleda sa minimalno 50cm, a dalje je sve jasno u praksi jako puno "ljudi/dokazano nisu čoravi" koristi 27/1080p monitore i nema frke.

http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/monitori-1080p-rezolucijom-rijetki/220305.aspx?page=0&jumpto=4497554&sort=asc&view=flat

http://www.bug.hr/forum/topic/monitori/koji-monitor-kupiti/156916.aspx?page=94&jumpto=4458583&sort=asc&view=flat

https://www.malwarebytes.org/antiexploit/index.html
14 godina
Koji monitor kupiti
Ljudi nisu čoravi, ali kad pređeš na istoj dijagonali sa 1080p na 1440p, razlika je očigledna
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
zuper kaže...
Ljudi nisu čoravi, ali kad pređeš na istoj dijagonali sa 1080p na 1440p, razlika je očigledna

Upravo sam na to aludirao.
Osobne preferencije su mi da bih išao ipak na više DPI-a s rezolucijom "primjerenom" dijagonali, nego da forsiram rezoluciju na "neprimjerenom" dijagonalom.

Al' opet, stvar ukusa.

Batllelog: sudy_freak || Xiaomi MI3W crew || Jeftine igre - https://www.g2a.com/r/sudy_freak ||
17 godina
rambox kaže...

Zvučnici su poželjni na svakom monitoru, onako reda radi nek se nađu tak da moš imat zvuk ako ti slučajno zatreba jel.Njihova kvaliteta je druga priča, ali bolje da ih ima nego nema to sigurno.

Onda nek i na zvučnike ugrade male ekrančiće od 2-3 incha, eto nek se nađe.

Meni to još uvijek nema smisla. Monitor je monitor, zvučnici su zvučnici. 

Jedino gdje mi je opravdano imati zvučnike su monitori s TV tunerom koji mogu raditi i bez da su sporeni s drugim hardverom, pa kao zbog neke funkcionalnosti samog uređaja.

Jasno mi je da je to nekima zgodno za office upotrebu, ali meni to nikad nije, a i neće trebati. Ako mi trebaju neki zvučnici postoji hrpa njih za 50-60kn koji su duplo jači i bolji od ovih u monitorima, čak i oni neki minijaturni za mobitele mogu poslužit puno bolje od monitorskih, itd.

Meni eto nisu poželjni, čak mi smetaju, a toliko su tihi da moraš naprezati uši da bi išta čuo.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.1.2016 14:49 (lllnuclearlll).
13 godina
protjeran
sudy_freak kaže...
zuper kaže...

Osobne preferencije su mi da bih išao ipak na više DPI-a s rezolucijom "primjerenom" dijagonali, nego da forsiram rezoluciju na "neprimjerenom" dijagonalom.

Al' opet, stvar ukusa.

ja dosta koristim svoj 27(1080p) i mac 27" 1440p, razlika JE ocgledna, pogotovo na desktopu i sl. no u gamingu ta razlika na 0,5m nije toliko vidljiva kao u prvom slucaju! no da ovaj drugi kosta 3x vise... kak se veli i tata bi sine, no onda ti vise ni to nije dovoljno pa bi 4k pa onda probas i 5k ...

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
14 godina
Stjepanj kaže...
sudy_freak kaže...
zuper kaže...

Al' opet, stvar ukusa.

ja dosta koristim svoj 27(1080p) i mac 27" 1440p, razlika JE ocgledna, pogotovo na desktopu i sl. no u gamingu ta razlika na 0,5m nije toliko vidljiva kao u prvom slucaju! no da ovaj drugi kosta 3x vise... kak se veli i tata bi sine, no onda ti vise ni to nije dovoljno pa bi 4k pa onda probas i 5k ...

Naravno da je u gamingu razlika zanemariva kad se slika kreće puno dinamičnije i fokusiran si na drugu stvar (gameplay) nego na kvalitetu prikaza.
A u svakodnevnom radu, najviše se vidi razlika na tekstu i u to ne dvojim.

Ja sam konačno odredio zamijeniti svog U2312HM koji me idealno služio svo ovo vrijeme.
Prelazim u ultrawide masterrace. Uzeo sam LG 29UM57-P (2560x1080 na 29") što je gotovo jednako DPI-u 23" FHD.
Kao što rekoh, udaljenost s koje radim mi pruža optimalne uvjete.

A druga stvar, sve iznad 110 DPI-a Windowsi koju sa svojim prikazom.
Tko je god probao raditi na DPI-u iznad 110 pa i više zna o čemu pričam.
17 godina
sudy_freak kaže...

A druga stvar, sve iznad 110 DPI-a Windowsi koju sa svojim prikazom.
Tko je god probao raditi na DPI-u iznad 110 pa i više zna o čemu pričam.

Znači ovo još nije rješeno, što sam pitao par postova iznad.

Pretpostavljam da će i to rješiti s idućom iteracijom Windowsa ili sa kojim većim updateom jer je sve više i više visokorezolucijskih monitora u upotrebi.

S tim da 2560x1440 tu još ne spada na 27". To je oko 109 PPI ako se ne varam. No 4K na takvom 27" ekranu ne vjerujem da izgleda dobro u Windowsima.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.1.2016 15:15 (lllnuclearlll).
12 godina
picajzla0707 kaže...

sorry na offtopicu, no jel ovaj lexar ima sa stražnje strane rupicu za pričvrstiti one špagice

uzeo bi ga, ali bi ga obavezno htio vezati za ključeve kao privjesak

Ima da

17 godina

za 4k se preporuca od 28-29 cola pa na gore sve ispod je sitno samo su boje vjernije nista vise

16 godina
odjavljen
Boje nemaju veze s rezolucijom. No, što se tiče 4K, 32" ako planiraš držati native ili 21-24" za skaliranje. 27-28" je nigdje i loš izbor.
17 godina
Koji monitor kupiti

obasni zasto 27,28  je loshe

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.1.2016 17:24 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
4mal kaže...

obasni zasto 27,28  je loshe

To sam i ja primjetio... Jednostavno je loše jer je loše  Nit je vamo nit je tamo...

Generalno gledano nije problem u monitorima i veličini i rezoluciji, nego u OSu. U biti mi korisnici prilagođavamo monitore OSu, umjesto da je obrnuto.

Polako bi OSovi trebali početi skalirati sliku na temelju veličine i rezolucije monitora, dakle kao što to radi Android. Pa da imaš više nekakvih postavki dok ti je monitor uvijek na nativnoj rezoluciji, jer LCD nije namjenjen da radi na ičem drugom osim nativoj rezoluciji.

I naravno da to na nešto liči, kao što je slučaj kod Androida.

Ono što sad prolazi je nekih 23-24" 1080p (cca 90PPI), 27-28" 1440p (cca 110PPI), a 32" može ostati ili 1440p (što je slično FHDu na 24" cca 91PPI) ili 4K, s tim da mi je ovih 4K možda još uvijek previše i na 32" za monitor (137PPI) i mislim da bi sve presitno bilo... Nisam nikad vidio 4K monitor i Windowse pa ne mogu ni procijeniti. Ali čini mi se još uvijek previše.

Evo 4K na 28" 

https://pcmonitors.info/wp-content/uploads/2014/07/3840-x-2160-normal.jpg

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.1.2016 18:00 (lllnuclearlll).
16 godina
odjavljen
Koji monitor kupiti

Probao sam sve - 24"-40" od 4K i 5K. Štos je u tome da skalirana rezolucija nije ne-nativna. Mislim na 1:1 skaliranje ili 100% UI. Ne-nativna se ne koristi, nego sustav skalira sučelje pa umjesto tipke široke 100px napravi istu 200px kod skaliranja od 200%, odnosno 4 pixela za 1 pixel na "običnom" monitoru. Ideš ili na 100% ili 200%, sve između je fuj na neki način jer je nepravilan izračun elemenata (nije x4).

Najlakše ćeš razumjeti zašto računanjem PPI-ja i efektivnog DPI-ja monitora. Recimo, običan 27" 2560x1440 ima PPI od ~110. Da bi dobio oštriji ekran na 27" s 4x (duplo svaka stranica) trebaš 5K ekran, odnosno 5K3K ekran: 5120x2880. Zašto? Zato što kad skaliraš operativni sustav na 200% imaš 4 piksela za svaki piksel viewporta tj. efektivne rezolucije radnog prostora koja pada na standardnih ~110 PPI, iako je stvarni PPI ~220. Svrha visoke rezolucije je da na istom fizičkom prostoru dobiješ duplo oštriju sliku u svakoj dimenziji, širinom i visinom. Efekt koji imaš je da je tekst fenomenalno čitak, da te čitanje ne umara nimalo, da možeš pročitati i puno sitniji tekst, da nemaš artefakte subpixel sharpeninga, aliasinga i sl. Slika je oštra/bistra i razlika je ogromna.

Kad za istu dijagonalu od 27" upotrijebiš 4K, imaš skaliranjem od 200% zapravo 1920x1080 jer si prepolovio stranice 3840x2160. Dobio si ~80 PPI ili stvarni ~160 PPI. Kod običnog monitora stvari će bit ružnije nego na 2560x1440, ali s 4K rezolucijom postaje puno ljepše. Nije kao 5K, ali bitno je ljepša slika od 1080 i 1440. Nažalost, pravilnim skaliranjem (200%) dobija se efektivna rezolucija od 1920x1080. To je eventualno problem jer je "tijesno" u odnosu na prostor uz 27" i standardnu 2560x1440. Iako, pravi standard je donedavno bio 1920x1200 i 2560x1600 na 24 i 30 inča, odnosno PPI od oko ~95, što je bolje, nego se čini u odnosu na 80 PPI.

Ako želiš 4K zbog dodatnog prostora, onda ideš na minimalno 32" i 100% skaliranje odnosno 1:1. Zato što je PPI oko 140 (137 točnije) i na 1:1 tekst postaje osjetno manji, teži za čitanje, iako nabijanjem nosa u ekran, nije nemoguće koristiti. Mnogima smeta već 25" i 2560x1440 koji iznosi 118 PPI, a kamoli 137 koji je dosta visok.

Realno, najbolja opcija za prostorni dobitak s 4K je 40" - de facto TV dijagonala - taj ekran ima 110 PPI što odgovara savršeno onome što dobiješ s 27" i 2560x1440.

Skaliranje monitora postavljanjem rezolucije na ne-nativne na običnim monitorima nemaju nikakve veze sa skaliranjem o kojem ovdje gore govorimo.

Obična promjena rezolucije je jedna mutna priča (svaka rezolucija niža od nativne rezultira mutnom slikom), a skaliranje sučelja OS-a je posve druga i nosi niz svojih problema.

Prvi problem je što neke aplikacije (3DStudio Max, npr.) još uvijek ne rade kako treba; sve je jako sitno. U nekim se slučajevima tome može doskočiti tako da se podesi da aplikacija renderira elemente duplo veće pa da budu mutni (raširi se render), ali kod nekih to nije moguće, kao kod upravo 3DSMaxa i onda aplikaciju ne možete uopće koristiti na nativnoj, nego morate spuštati korištenju rezoluciju na nižu i ubijate svu svrhu visokorezolutivnog monitora.

Drugi problem je za vlasnike 4/5/8K skaliranog i običnog monitora: Windowsi (niti verzija 10) ne znaju odvojeno skalirati monitore pravilno kao što to radi Mac OS X pa je potrebno birati: imati oštar visokorezolutivni ili oštar običan monitor. Nemoguće je (kao na Mac OS-u) imati oba monitora oštra jer Windowsi imaju drugačiji compositing.

Treći problem je s performansama (manje bitan s obzirom da uskoro stižu jače kartice) jer za 4K i 5K treba bitno snažniji hardver.

Četvrti problem je sličan prvom, ali s igrama kao npr. World of Warships koji ne skalira UI igre (većina igara to radi dobro!) pa je neigrivo jer je sve sitno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.1.2016 18:38 (Tonči).
Moj PC  
3 0 hvala 4
17 godina
Koji monitor kupiti

zato mei super izgleda 4096*2160p native na 55incha i 200% os scaling na 2m iako je fora na 0 % ali je presitno no i dalje ostro

wallpaperi izgledaju mrak

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
4mal kaže...

zato mei super izgleda 4096*2160p native na 55incha i 200% os scaling na 2m iako je fora na 0 % ali je presitno no i dalje ostro

wallpaperi izgledaju mrak

Ali na 55" ti ne treba skaliranje, osim ako si jako daleko od panela.. 2m vjerojatno stvara problem. :))) I koji je to na 4096? Većina TV-a je na 3840.

17 godina
Koji monitor kupiti

http://www.samsung.com/uk/consumer/tv-audio-video/televisions/uhd-tvs/UE55HU7500TXXU

pise manje ali meni crimson po recomended nudi cinema 4k

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
4mal kaže...

http://www.samsung.com/uk/consumer/tv-audio-video/televisions/uhd-tvs/UE55HU7500TXXU

pise manje ali meni crimson po recomended nudi cinema 4k

Nema veze što ti nudi :D TV je UHD tj. 3840x2160. :) Ako ti softver kompresira 4096x2160 u to, negdje gubiš vertikalne stripove piksela ili ti dva stripa merga negdje u jedan. To možda nećeš primijetiti svugdje, ali negdje baš hoćeš. Nije to mala razlika. U najboljem slučaju ćeš imati skaliranu 4096 i mutnu sliku.

4096x2160 imaš kod nekih ogromnij dijagonala kao Panasonicove 142" plazme, ali sumnjam da ti to treba. Imaš i LG monitor te reze i onaj Eizo 36" monitor od 30 tisuća eura. 

17 godina
Koji monitor kupiti

malo je mutnija heh kad stavim na nize je ostrija

bdw fhd isto neizgleda lose jer telka radi odlican upscale

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.1.2016 19:23 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

ja sam bas kod frenda igrao na 27 monitoru, i sad kad dodem kod sebe na 24 incni sve mi je presitno i nikakvo.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Koji monitor kupiti

Znači za 2560×1440 je idealna dijagonala 27" po pitanju oštrine i normalnog rada u windowsima? Bez ikakvog popravljanja skaliranja, ovog, onog i da nigdje nije presitno ili nešto preveliko.

http://wotlabs.net/sig_min/eu/unimatrix_2411/signature.png
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Meni odlicno i 1920*1080 izgleda na 27 monitoru

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
Unimatrix 007 kaže...

Znači za 2560×1440 je idealna dijagonala 27" po pitanju oštrine i normalnog rada u windowsima? Bez ikakvog popravljanja skaliranja, ovog, onog i da nigdje nije presitno ili nešto preveliko.

Ispadne 108,8 DPI pri čemu ti ne treba nikakvo skaliranje 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice