Što brža distribucija

poruka: 15
|
čitano: 6.936
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Što brža distribucija

Trebao bih preporuku iz iskustva. Treba mi što brža i što manja distribucija koja bi radila na jednom (pra)starom laptopu (XP generacija, mogu doći do karakteristika ako bude trebalo). Trenutno je XP gore i jedino što radi brzo na njemu je pomicanje miša, a i to zna štekati, pa sam ga mislio bar malo ubrzati. Od programa treba samo: dropbox, browser, mail client, office, audio/video player i neki preglednik slika.

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Re: Što brža distribucija

Moja preporuka;RAM mi je predstavljao problem,dogradio ga na 1GB ali mi je ostao preslab procesor i s time sam se morao pomiriti.

Prvo sam instalirao,mislim,neki Solus/Unix/.Zaista je bio brz ali meni ka"rođenom"Windowsašu pretežak-odustao.Poslije bezbroj"fulanja"

sada sam na dual boot-u.Od Linuxa imam Peppermint-meni se pokazao kao najbolja solucija. A PRIJE njega sam instalirao nanovo WinXP/Napomena;

odmah poslije ciste instalacije instalirati neki antivirus pa poslije nastaviti sa instalacijom drivera i ostalog/Za ubrzavanje pogledaj ovo;

. Ja sam samo"doredio"visual effecst i radi mi zadovoljavajuce.Imat ceš problema sa Youtube/zatrzavat ce/ili gledanje online filmova ali sve se to da riješiti.Ja skinem nekli film/720p/i bez problema ga gledan  preko BSplayera a i za  ostalo se da snaci.

16 godina
Što brža distribucija

Bilo bi dobro da napišeš specifikacije, ovako napamet vjerojatno će ti dobro raditi lubuntu, ako ti treba nešto još lakše onda crunchbang.

Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
protjeran
Što brža distribucija

Debian,  na način mrežne instalacije. Tako buš dobil minimalizam i samo ono kaj sam odrediš, od sučelja do programa.

0 0 hvala 1
15 godina
Što brža distribucija

Ova je definitivno najbrža i prilagođena je starijim konfiguracijama. http://xubuntu.org/

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
Što brža distribucija

Ja sam kćeri na Dell Latitude D600 stavio Linux Mint 17 sa MATE sučeljem, radi sasvim pristojno, s time da ima 2 GB memorije.

Imaj na umu da će biti problema sa starijim intelovim grafičkim čipsetom - 845, 865.

Living on my planet is so easy; there is peace, there is love and there is ecstasy.
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Jedna bitna stvar, koju mnogi ne shvacaju/zaboravljaju.

Moze OS trositi i 30 MB RAM-a i biti ne znam kako lagan, ali sve ti je to badava kad upalis FF/Chromium, a on potegne 300 MB. Dakle, osnovna stvar, osim laganog OS-a, trazi i lagane aplikacije. Tipa, Midori kao pretrazivac, DeaDBeeF kao audio svirac i sl.

Druga bitna stvar. Bez obzira koliko Linux bio odlican OS, nije cudotvoran. Tako da ne ocekuj nekakvu brzinu koja bi se mogla usporediti s brzinom modernog racunala koje je nakrcano s gigahercima i gigabajtima.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
15 godina
Što brža distribucija

Hvala svima! Pogledat ću ovo i isprobati {#}

Probat ću još doći do točnih specifikacija jer laptop nije kod mene, pa ću staviti ako i kad uspijem.

0 0 hvala 0
16 godina
1domagoj1 kaže...

Jedna bitna stvar, koju mnogi ne shvacaju/zaboravljaju.

Moze OS trositi i 30 MB RAM-a i biti ne znam kako lagan, ali sve ti je to badava kad upalis FF/Chromium, a on potegne 300 MB. Dakle, osnovna stvar, osim laganog OS-a, trazi i lagane aplikacije. Tipa, Midori kao pretrazivac, DeaDBeeF kao audio svirac i sl.

Druga bitna stvar. Bez obzira koliko Linux bio odlican OS, nije cudotvoran. Tako da ne ocekuj nekakvu brzinu koja bi se mogla usporediti s brzinom modernog racunala koje je nakrcano s gigahercima i gigabajtima.

-da. (treba ponoviti)

+ svaki današnji OS min.req. je 512MB naviše. Tj upotreba/aplikacije.. kao internet=multimedija (flash, VGA, CPU+SIMD..) ispod je neupotrebljivo za takve stvari, jer su sadržaji/apps oni koji određuju.

- umjesto light OSa, probaj neki normalan, ubuntu/mint/suse/deb.. s mintom npr ćeš odmah znait dali je računalo upotrebljivo ili moraš dodati npr RAM (ostalo ne možeš..).

Samo u slučaju da je raspoloživi resurs kao RAM na granici.. (da ne swapa i sl). tad postoji razlog za lakšom distrom... tj nema lakše distre, samo lakšeg GUIa i appsa. To upakirano je distra. Linux je jedan. Tad zapravo isključuješ efekte, nepotrebne dodatke i koristiš manje zahtijevnu app. Nije to neka mudrost... samo izgleda coolerski.

- drugo rješenje, koje ovisi o HWu tj supportu je stara distra, ubuntu9-10.. i sl.

,

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.11.2014 16:27 (ihush).
11 godina
protjeran
Što brža distribucija

Na računala 10+ godina sam postavljao prilagođen os, koji se bukvalo gradi od početka i gdje je sva kontrola u korisnikovim rukama.

I nijedna gotova distribucija se nije mogla po perfomansama i minimalizmu mjeriti sa time.

Ili debian mrežna istalacija ( pa biraš sve) ili suse sudio :

https://build.opensuse.org/

{#}

0 0 hvala 1
15 godina
Što brža distribucija

Hvala! Probat ću onda s Mint-om za početak, pa ću vidjeti za dalje. Javit ću rezultate, ali tek za 10ak dana kad dođem doma.

0 0 hvala 0
15 godina
Što brža distribucija

Radi se o laptopu:Fujitsu Siemens Esprimo Mobile V6535

Intel Pentium Dual CPU T3200 @ 2.0GHz

984 MB RAM

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ministar kaže...

Radi se o laptopu:Fujitsu Siemens Esprimo Mobile V6535

Intel Pentium Dual CPU T3200 @ 2.0GHz

984 MB RAM

Moj netbook ima Atom N270 / 1.6 GHz i 1.5GB RAM-a i Ubuntu 14.04 sa Unity-em radi čist ok (naravno HD video se ne može gledati,no poprilično je dobar za surfanje a i za ponekad neš sitno odradit u GIMP-u).

--------------------------------------------------------------------------------------------
15 godina
Što brža distribucija

Stavio sam Lubuntu i leti. Troši ispod 300MB RAM-a u idle-u, tako da ostane još dosta za sve ostalo. {#}

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Što brža distribucija

http://distrowatch.com/table.php?distribution=lxle

Lubuntu prilagođeniji za svakodnevnu upotrebu.

Možda će maaalo više sisati rama od običnog Lubuntua, al neka veća razlika se ne bi trebala primjetiti.

No ak te isključivo zanima brzina onda nema potrebe za lxleom...

A uvijek možeš pokušati i sa crunchbangom

This place gives me an uncomfortableness

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice