Prijeći na Linux (ne igram se na računalu)?

poruka: 123
|
čitano: 26.363
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

pozdrav,skinio sam klasicni linux sa http://www.ubuntu.com/

i njega cu instalirati....

sada molim nekog da mi detaljno predoci kako da sprzim da bude sve ok , ovaj ubuntu s programom koji je naveden na prvoj stranici drugi post...

onaj tko pomogne dobije hvala kao i svi u ovoj temi koji su mi pomogli ( gumb hvala ako to nesto znaci )

hvala svima

0 1 hvala 0
15 godina
protjeran
RE: Prijeći na Linux (ne igram se na računalu)?
ivan-zd kaže...

pozdrav,skinio sam klasicni linux sa http://www.ubuntu.com/

i njega cu instalirati....

sada molim nekog da mi detaljno predoci kako da sprzim da bude sve ok , ovaj ubuntu s programom koji je naveden na prvoj stranici drugi post...

onaj tko pomogne dobije hvala kao i svi u ovoj temi koji su mi pomogli ( gumb hvala ako to nesto znaci )

hvala svima

pa rekao sam ti sprži opcijom imageburn na što manjoj brzini možeš i to je to...

kad ga instaliraš, kod kreiranja particija napravi swap datoteku koja če ti biti duplo veča od ramova koje imaš u Gb

15 godina
protjeran

Spržiš kao image na najnižoj brzini. To je to. Ubaciš cd u dvd rom, u bios podesiš da se boot-a sa cd/dvd-a i restartaš. Daljnja instalacija je intuitivna.

Kad dođeš do partition manager idi na manual partition edit. Odabereš particiju za instalaciju sustava (ext4) mounting point kao / . Napraviš swap particiju i to je to. :)

Ovdje imaš sve što trebaš znati:

https://help.ubuntu.com/9.10/installation-guide/i386/index.html

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

sve je u redu...ubuntu se instalira a ovo za najmanju brzinu sam poslusao...javim vam se kada instalacija bude gotova.....kod mene nije ista bio problem osim ovog przenja...pozdrav

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pozdrav.Pisem vam s ubuntua.Sve sam uspjesno instalirao.No , imam jedan problem.Posto pisem za jednu stranicu i potrebne su mi gramaticke tocne recenice zanjima me kako mogu sustav tipkovnice staviti u normalu jer npr. kad stisnem y pise mi z i obrnuto.Kada u emailu zelim staviti monkey znak nece ga stavi nego na sistem shift+broj 2 ili navodni znakovi umjesto shift+broj 2  ne dobijem znakove nego monkey.Kako mogu vratiti to u normalu

ne mogu pisati ni upitnike ...usklicnike

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Prilikom instalacije si trebao odabrati Hrvatsku tipkovnicu. Moraš zaboraviti naviku NEXT iz windowsa. 

Ovako tipkovnicu možeš promjeniti  tako da ides na SYSTEM/PREFERENCES/KEYBOARD

U prozoru (gore)  odaberes tab Layouts i kliknes na ADD pa nađes croatian i croatian.

Ja kad pišem @ kliknem na ALT GR + V 

Kad si već instalirao ubuntu, moram te podsjetiti da ubuntu nema kodeke i flash i javu. to moras instalirati tako da ides na  APPLICATION/UBUNTU SOFTWARE CENTER

i u tražilicu upiši  ubuntu restricted extras i kad ti ga nađe, instaliraj ga. 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.1.2010 13:55 (linuxuser).
16 godina
neaktivan

hvala linuxuser puno si mi pomogao.....

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ivan-zd kaže...

hvala linuxuser puno si mi pomogao.....

Nema na čemu :)  Ako imas pitanja, slobodno pitaj. 

Posjeti wiki.open.hr tako ti piše puno toga zanimlivoga, takoder pogledaj onaj dio za početnike :) 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.1.2010 14:52 (linuxuser).
15 godina

Ja bi htio napraviti dual boot winse xp i linux mint. Imam jedan HDD. 

Kako da to izvedem, kolko particija da napravim..?

I za što točno služe te linux-ove particije home, swap...

Hvala!

01000100011000010110110101100001011001110110010101001000011010010110011101101000

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
DamageHigh kaže...

Hvala!

swap particija je poput ram memorije, uglavnom se koristi za hibernaciju, kada hiberniras računalo onda sve trenutne podatke spremi na tu particiju i kad ga palis on brzo učita linux. 

Osim za hibernaciju koristi i za normalan rad, neznam za sto točno, no za ubuntu treba najmanje 250mb a preporuka je da bude bar 1gb. 

Home particija nije nuzna, no recimo kada formatiras glavnu particiju na kojoj je bio linux, i stavis drugi. I kad pokrenes taj drugi linux on će ti automatski učitati i home particiju. 

U home particiji su ti spremljeni tvoji privatni podaci, Tvoje slike, tvoja muzika, theme, ikonice na desktopu, tvoja pozaidna. tvoje postavke. Ja ne koristim home particiju zato jer volim nove stvari sam podešavati. Sve ostale podatke  naravno drzim na sigurnome. Nije samo u tome rijeć da volim, nego linux se mjenja sa vremenom i kad jos učita home folder onda se nove stvari zbrčkaju sa starim podacima. 

Kada instaliras linux (recimo ubuntu/mint) , u djelu za particioniranje imas opciju. Automatski, Poluautomatski i ručno. 

Automatski je kada linux smanji windows particiju i napravi iz slobodnog mjesta particije za linux (glavna particija i swap).

Poluautomatski je kada kada linux cijeli hard formatira ( obriše potpuno sve podatke) sam stvori glavnu linux particiju i swap) .

Ručno - ti vidiš particije (koje ste otprije pripremili) , i samo odaberes na koju budes instalirao, ( ja odaberem format, odaberem EXT4 datotečni sustav, i dolje na dnu odaberem "/" kosa crta, da će na toj particiji biti instaliran glavni linux sustav.  Swap je kreiran otprije, tako da će ga linux prilikom instalacije prepoznati i učitati. 

Ako ručno instalirate i nemate swap particiju i niste oslobodili particiju za linux to možete napraviti pomoču partitiona managera. (uz ubuntu dobivate gparted)  podignete live cd ( zato jer sve particije moraju biti odmontirane)   i idete na SYSTEM/ADMINISTRATION/GPARTED

Kad se pokrene program, vidjet čete particije koje imate, windows koristi NTFS, nju budete smanjili i dobit ćete unlocated file (tak nekako)  i iz toga ćete napraviti linux particiju , i ostavite malo za swap. 

I na kraju kliknite acept ili kvačicu ( nakon toga pažlivo kod toga, nesmijete nasilno prekidati taj proces, niti iskopčavati iz struje jer ako to napravite, gubite potpuno sve podatke na hardu) Nebi bilo loše buduči da ste početnik da prvo stavite podatke na sigurno. 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.1.2010 15:28 (linuxuser).
15 godina
linuxuser kaže...
DamageHigh kaže...

Hvala!

swap particija je poput ram memorije, uglavnom se koristi za hibernaciju, kada hiberniras računalo onda sve trenutne podatke spremi na tu particiju i kad ga palis on brzo učita linux. 

Osim za hibernaciju koristi i za normalan rad, neznam za sto točno, no za ubuntu treba najmanje 250mb a preporuka je da bude bar 1gb. 

Home particija nije nuzna, no recimo kada formatiras glavnu particiju na kojoj je bio linux, i stavis drugi. I kad pokrenes taj drugi linux on će ti automatski učitati i home particiju. 

U home particiji su ti spremljeni tvoji privatni podaci, Tvoje slike, tvoja muzika, theme, ikonice na desktopu, tvoja pozaidna. tvoje postavke. Ja ne koristim home particiju zato jer volim nove stvari sam podešavati. Sve ostale podatke  naravno drzim na sigurnome. Nije samo u tome rijeć da volim, nego linux se mjenja sa vremenom i kad jos učita home folder onda se nove stvari zbrčkaju sa starim podacima. 

Kada instaliras linux (recimo ubuntu/mint) , u djelu za particioniranje imas opciju. Automatski, Poluautomatski i ručno. 

Automatski je kada linux smanji windows particiju i napravi iz slobodnog mjesta particije za linux (glavna particija i swap).

Poluautomatski je kada kada linux cijeli hard formatira ( obriše potpuno sve podatke) sam stvori glavnu linux particiju i swap) .

Ručno - ti vidiš particije (koje ste otprije pripremili) , i samo odaberes na koju budes instalirao, ( ja odaberem format, odaberem EXT4 datotečni sustav, i dolje na dnu odaberem "/" kosa crta, da će na toj particiji biti instaliran glavni linux sustav.  Swap je kreiran otprije, tako da će ga linux prilikom instalacije prepoznati i učitati. 

Ako ručno instalirate i nemate swap particiju i niste oslobodili particiju za linux to možete napraviti pomoču partitiona managera. (uz ubuntu dobivate gparted)  podignete live cd ( zato jer sve particije moraju biti odmontirane)   i idete na SYSTEM/ADMINISTRATION/GPARTED

Kad se pokrene program, vidjet čete particije koje imate, windows koristi NTFS, nju budete smanjili i dobit ćete unlocated file (tak nekako)  i iz toga ćete napraviti linux particiju , i ostavite malo za swap. 

I na kraju kliknite acept ili kvačicu ( nakon toga pažlivo kod toga, nesmijete nasilno prekidati taj proces, niti iskopčavati iz struje jer ako to napravite, gubite potpuno sve podatke na hardu) Nebi bilo loše buduči da ste početnik da prvo stavite podatke na sigurno. 

Mislim da ću napravit backup, pa format cijelog diska pa čistu instalaciju.

Particije ču sredit bootabilnim partition magic-om. 

Znači napravim jednu NTFS na winse, jednu za linux i ostavim npr. 2 gige unlocated space-a? To šta je unlocated će se samo pretvorit u swap po instalaciji linux ili..?

01000100011000010110110101100001011001110110010101001000011010010110011101101000
16 godina
neaktivan
DamageHigh kaže...

Mislim da ću napravit backup, pa format cijelog diska pa čistu instalaciju.

Particije ču sredit bootabilnim partition magic-om. 

Znači napravim jednu NTFS na winse, jednu za linux i ostavim npr. 2 gige unlocated space-a? To šta je unlocated će se samo pretvorit u swap po instalaciji linux ili..?

Neće, jedino će kreirati swap ako kod Particioniranja odaberes Automatski ili Poluautomatski.

Mislim da partition magic podrzava kreiranje linux swap ako se ne varam, ili to napravi gpartedom kao sto sam naveo. Gparted je isto je dobar kao i partition magic . 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
15 godina
protjeran

zašto si mu toliko zakomplicirao stvar? ako nikad nije radio s linuxom šta če u gparted ?

nek jednosatvno kod instalacije windowsa napravi 2 particije, jednu za windows, jednu za linux i OBAVEZNO pustiti 100Mb unallocated, jer če tih 100mb kasnije koristiti sam boot..

instalira winse,kasnije instalira ubuntu onom trečom opcijom ( make partition - od particije za linux izdvoji više od 1gb swap, i to je to...

swap je kao virtualna memorija u windowsima, ako ima prostora neka mu da 4 ili 5 Gb

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
mindstorm kaže...

zašto si mu toliko zakomplicirao stvar? ako nikad nije radio s linuxom šta če u gparted ?

nek jednosatvno kod instalacije windowsa napravi 2 particije, jednu za windows, jednu za linux i OBAVEZNO pustiti 100Mb unallocated, jer če tih 100mb kasnije koristiti sam boot..

instalira winse,kasnije instalira ubuntu onom trečom opcijom ( make partition - od particije za linux izdvoji više od 1gb swap, i to je to...

swap je kao virtualna memorija u windowsima, ako ima prostora neka mu da 4 ili 5 Gb

Ja sam mu objasnio, kako što. Pitao je . 

A za gparted, ako zna raditi sa partitionom magicom onda će se snači i na gpartedu. 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
17 godina
neaktivan
mindstorm kaže...

zašto si mu toliko zakomplicirao stvar? ako nikad nije radio s linuxom šta če u gparted?

nek jednosatvno kod instalacije windowsa napravi 2 particije, jednu za windows, jednu za linux i OBAVEZNO pustiti 100Mb unallocated, jer če tih 100mb kasnije koristiti sam boot.2..

mandriva je bezveze, barem meni, suse je dobar a debian neznam kakvi su sad ali prije 10-ak godina kad sam stavio debian zabolila me glava jer je bio i više nego kompliciran

ko je na onom debianu uspio se snači, podiči ga i raditi... svaka mu čast

neznam možda je sad pojednostavljen...

- Ne znam je li do mene ili je gparted puno, puno jednostavniji nego particioner Windows setupa? Izašto bi

tokom Win instalacije pravio particiju za Mint kada Mintov particioner (gparted :)) ponudi smanjivanje Windows

particije da bi napravio dual boot.

- Ne pričaj gluposti... Disk sam particionisao baš sa gPartedom (2xNTFS i 1xEXT4) i nemam unalocated

prostora. Možda si mislio na boot particiju, ali ona Ubuntuu nije potrebna (uglavnom se koristi ako je distra

instalirana na neki filesystem koji GRUB ne podržava da bi boot bio moguć).

- Swap mu je potreban ako ima malo rama (mada nije neophodan) i preporučljivo je da bude jednak

polovini rama (osim ako distra podržava hibridnu hibernaciju ili ako se koristi sleep, tada je swap veličine

rama sasvim dovoljan). Ja imam 1.5GB rama i Arch linux bez swap particije i sve radi super. 4 ili 5 GB je

više nego previše.

- Navedi mi jednu distru koja je prije deset godina bila user-friendly i jednostavna za instalaciju.

I poradi na pravopisu ;)

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.1.2010 21:48 (nedIm).
15 godina

Ajde ljudi pomagajte...

Probao sam bootat mint...kao što već napisah prije...

Sada sam koristio drugi cd, pržio drugim programom, na drugoj brzini (4x) Ubuntu i opet ISTA stvar...

Nakon onog blinkanja ubuntuovog loga se pojavi crni ekran i imam kursor. Neko vrijeme se kursor vrti i onda sve stane i to je to...Moram restartat komp...

Zna li itko rješenje ili to neka viša sila ne želi da prijeđem na linux...a ja zagrizo i baš ga žeeelim...=)

Hvala!

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

vi i vasi cd-i samo sranja sa njima

kaj je tak tesko stavit na usb

BUCKETHEAD /// ceka se 11.2
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.1.2010 19:30 (hrvatskafarkasevec).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
hrvatskafarkasevec kaže...

vi i vasi cd-i 

Ma stavim ja na usb...tj. mob jer nemam neki usb veći od 512 MB (lol) sad pri ruci...

I sad to sve napravim sa onim programom što si ti tu dao link, ali kada mi je mob uštekan bios se samo smrzne..sve stane..

Odštekam mob i sve se nastavlja kao da se ništa nije dogodilo...

16 godina
protjeran
DamageHigh kaže...

vi i vasi cd-i 

Ma stavim ja na usb...tj. mob jer nemam neki usb veći od 512 MB (lol) sad pri ruci...

I sad to sve napravim sa onim programom što si ti tu dao link, ali kada mi je mob uštekan bios se samo smrzne..sve stane..

aha,hmm koji mob imas

15 godina
DamageHigh kaže...

vi i vasi cd-i 

aha,hmm koji mob imas

5800..prištekam ga u prijenos podataka (winsi ga tako čitaju kao najobičniju usb memoriju)...

16 godina
protjeran
DamageHigh kaže...
DamageHigh kaže...

vi i vasi cd-i 

aha,hmm koji mob imas

5800..prištekam ga u prijenos podataka (winsi ga tako čitaju kao najobičniju usb memoriju)...

jel mozes nariktat da ga automacki prebaci na prijenos podataka

a ne da ti moras stisnut..

meni je to na mom SE pomoglo

15 godina
DamageHigh kaže...
DamageHigh kaže...

vi i vasi cd-i 

aha,hmm koji mob imas

jel mozes nariktat da ga automacki prebaci na prijenos podataka

a ne da ti moras stisnut..

meni je to na mom SE pomoglo

Ali mislim da nije do cd-a problem, jer se ista stvar događa na 2 cda (istina identični, ali...)...

Mogu probat bootat sa prijenosnog harda, kad bi znao kako...?

16 godina
protjeran

Ali mislim da nije do cd-a problem, jer se ista stvar događa na 2 cda (istina identični, ali...)...

formatiraj ga na fat32 i preko onog programa za usb stavi mint na njega

15 godina

I formatiran je na FAT32, ali ga winsi svejedno prepoznaju kao hard, pa isto tako i onaj program...

16 godina
protjeran
DamageHigh kaže...

I formatiran je na FAT32, ali ga winsi svejedno prepoznaju kao hard, pa isto tako i onaj program...

imas opciju na tom programu "Show all Drives" to stisni i naci ce ti taj hard

sam pazi da krivog ne stavis

15 godina
DamageHigh kaže...

imas opciju na tom programu "Show all Drives" to stisni i naci ce ti taj hard

sam pazi da krivog ne stavis

Evo odradilo je to sve i idem bootat, ali neće, kao da ga ni nema..

Namještao sam u biosu sve moguče sa first boot device, ali neće i neće...

17 godina
Evo da ne otvaram novu temu a i znam da su svima vama dosadili likovi s pitanjima koju distru

Koristio sam razne OSeve(Debian,Mandriva,(K,)Ubuntu,OpenBSD,Haiku itd.)sve kao dual ili triple boot s Windowsima naravno ali sad ucim Python i kako je Linux njegovo prirodno okruzenje micem Windowse i zanima me koju bi mi vi preporucili distribuciju.Moje potrebe nisu bas velike dovoljno mi je surfanje netom i naravno Python.Imao sam dosta problema s povezivanjem na net preko PPPoEa jer neke distre nisu imale Roaring Penguin PPPoE pa bi mi trebalo da na distri nije komplicirano napravit konekciju preko PPPoEa.

Hvala unaprijed

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Red Nix kaže...
Evo da ne otvaram novu temu a i znam da su svima vama dosadili likovi s pitanjima koju distru

Koristio sam razne OSeve(Debian,Mandriva,(K,)Ubuntu,OpenBSD,Haiku itd.)sve kao dual ili triple boot s Windowsima naravno ali sad ucim Python i kako je Linux njegovo prirodno okruzenje micem Windowse i zanima me koju bi mi vi preporucili distribuciju.Moje potrebe nisu bas velike dovoljno mi je surfanje netom i naravno Python.Imao sam dosta problema s povezivanjem na net preko PPPoEa jer neke distre nisu imale Roaring Penguin PPPoE pa bi mi trebalo da na distri nije komplicirano napravit konekciju preko PPPoEa.

Hvala unaprijed

svejedno

u većini distri možeš programirat u pythonu.

17 godina

a evo ja probao instalirat mint pa fedoru ali nista od toga.....samo mi izbacuje "out of range" i stoji tako a monitor crn i nista se dalje ne desava....

www.apriliabase.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
RE: Jeli pametno ?

ja sam sebi instalirao ubuntu,os je stvarno dobar uz to je još potpuno besplatan,kod windowsa bi svi ti programi što ima ubuntu došli par tisuća kuna,zadovoljan sam uvijek sam mislio da su linuksi smeće,predomislio sam se

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice