Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.896
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Prebacio se na mint 16, sad idem gledat seriju preko vlc playera, i kad odaberem titlove ne pokazuje mi ih... ako netko zna zasto

edit:rijeseno

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.12.2013 19:14 (Dd_Optic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

pozdrav,pomoć trebam!

instalirao sam ubuntu studio 7.10 .starija verzija za starije računalo.imam problem jer o linuxu nemam pojma.prilikom instalacije sam upisao kor. ime i password.nakon instalacije i botanja tražio je ime i password.nakon upisivanja istih tražio je korištenje sudo komandi  i prikazano je ime@ubuntu:v $.kog vraga to predstavlja.kao pokrenuti program?

hvala

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.12.2013 19:53 (espltd).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
espltd kaže...

pozdrav,pomoć trebam!

instalirao sam ubuntu studio 7.10 .starija verzija za starije računalo.imam problem jer o linuxu nemam pojma.prilikom instalacije sam upisao kor. ime i password.nakon instalacije i botanja tražio je ime i password.nakon upisivanja istih tražio je korištenje sudo komandi  i prikazano je ime@ubuntu:v $.kog vraga to predstavlja.kao pokrenuti program?

hvala

Ajde napravi koj SS (screen shot) da vidiimo u čemu bi mogao biti problem. Iskreno, iz opisa nisam skužio o čemu se radi.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
neaktivan
espltd kaže...

pozdrav,pomoć trebam!

hvala

A jesi probao "startx" komandu?

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
16 godina
espltd kaže...

pozdrav,pomoć trebam!

instalirao sam ubuntu studio 7.10 .starija verzija za starije računalo.imam problem..

- to je prva (polu)upotrebljiva verzija, preporučljivo je 8.04LTS ili 9.04-9.10 za starija računala. Probaj, jer s 7.10 teško da će ista raditi outofbox dok supporta odavno nema.

- opis problema je nejasan, user name & pass su normalne stvari. Sudo je naredba koja dozvoljava običnom useru izvršavanje postavki-naredbi koje može samo admin (ili root). Ne diraj ako ne znaš, tako se ne uči, nego se čita...

- kako pokrenuti program? Jednako kao na bilo kojem OSu, npr shortcutsom ili u CLIu (terminal) tipkanjem. Sudo služi samo kad je potreban admin (ono što je na win 'run as admin'), ništa više.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
neaktivan

hvala na savjetu ,no s obzirom da sam početnik trebam vašu pomoć.prilikom instalacije je traženo upisivanje kor. imena i passworda...napravljeno .nakon instalacije je uobičajeno sljedilo bootanje u kojem  je zatraženo kor. ime i passw. ..upisano da bi usljedilo pojavljivanje prikazano na slici u prilogu.pokušao sam i s startx ..instalacijom istoga ..sve je vidljivo na slikama.hvala

http://www.zaslike.com/files/swa52ejn14umswhcgals_thumb.jpg

http://www.zaslike.com/files/wrnxlb3jdhjfyb44ywie_thumb.jpg

http://www.zaslike.com/files/ulmeuytw7o4jpe5y8hd9_thumb.jpg

http://www.zaslike.com/files/pjrlis81nxjznip3k_thumb.jpg

http://www.zaslike.com/files/2xo0aiznn0hau3qbq99g_thumb.jpg

ako nije vidljivo sa slika skidam gore naveden verzije.u svakom slučaju hvala

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.12.2013 13:45 (espltd).
16 godina
espltd kaže...

....sve je vidljivo na slikama.hvala

..

- jedino (filmski) CSI može pročitati.. nije ni potrebno, jer 7.10 je ... goto-return sub (prošli post). Skini bilo koju stariju distru generacije 8-9, bootaj kao live (skini desktop CD x86) i vidi kako radi. Ovo je mučenje za početnika na linuxu. (to su bili početci upotrebljivog desktop userfriendly linuxa tj ubuntua).

-uz to imaš i npr ubuntuove derivate, xubuntu, lubuntu.. (noviji mint, artistx.. možda bi radili, ipak očekuju novije računalo i odgovarajuće resurse +512MB itd) ako je problem u resursima, odnosno alternate (txt install) ako je neki drugi problem (VGA i IDE kontroler uz manje RAMa), pa i čisti Debian (samo prvi medij je potreban).

-prvi problem je vjerojatno VGA driver, bez tog zaboravi na bilo koji GUI.

-distrowatch je zgodno mjesto za izbor (naravno, tu su novije distre, starije moraš dalje potražiti).

14 godina
neaktivan

namjeravam opet preci na linux jer nemogu vise smislit ovaj xp. Planiram stavit Linux Mint 16 XFCE. Hoce li raditi onako solidno na kanti ovoj: 1.8 Ghz, 1 GB rama, 256 mb rama? Hvala unaprijed :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Načelno rečeno, hoće. Koju grafičku imaš? Što očekuješ od novog OS-a i koja je osnovna namjena računala?

17 godina
neaktivan
Gam3r kaže...

namjeravam opet preci na linux jer nemogu vise smislit ovaj xp. Planiram stavit Linux Mint 16 XFCE. Hoce li raditi onako solidno na kanti ovoj: 1.8 Ghz, 1 GB rama, 256 mb rama? Hvala unaprijed :)

1GB RAM-a, 256MB RAM-a? koliko na kraju? OS će radit odlično. al danas i jedan tab u internet pregledniku uzme par stotina megabajta, što nema veze s OS-om

Einstein:Only 3 things are infinite - the Universe, human stupidity nad WinRar's trial period
14 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

1GB RAM-a, 256MB RAM-a? koliko na kraju? OS će radit odlično. al danas i jedan tab u internet pregledniku uzme par stotina megabajta, što nema veze s OS-om

Mislim da se ovih 256 MB odnosi na grafičku karticu.

14 godina
neaktivan

da mali tiplfeler sam imao. Imam gigu rama i 256 mb grafulju. Hmm sto ocekujem od OS-a? Ocekujem nauciti nesto novo i maknuti se od winsa i postati linux sektas. Jednostavno volim linux i njegov open source kod i zelio bi naucit malo vise o njemu. WInsa mi je vise pun kufer. Pa eto nadam se da ako cu trebat kakvu pomoc da ovdje ima ekipe koja je spremna pomoci ovakvom nubini kao sto sam ja :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pa onda nabavi USB (4, 8 ili 16 GB), na njega instaliraj željenu distru i isprobavaj.

14 godina
neaktivan

ovaj linux mint 16 xfce ima 1.1 gb. Stane mi na moj 2 gb usb. Probat cu i mislim da cu si ga odma instalirat. Prosli put sam nes zajebo pa sam popusio 50 gb muzike. Necu ovaj put napravit takvu gresku :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

riješio s 9-kom.hvala.moram još obaviti spajanje na net pa skinuti nekakve dodatke.hvalaaaaaaaaaa{#}

16 godina
Gam3r kaže...

..Imam gigu rama i 256 mb grafulju..

..i postati linux sektas. Jednostavno volim linux i njegov open source kod..

- Giga je OK, VGA se ne mjeri po VRAMu, nego chipu-generaciji, ali 90% je OK (kao i CPU, isti kriterij, ako je intel E-nešto, Core.. tad je vrlo upotrebljiv, podesi BIOS, ako je wilemate tad može biti slabašan za multimediu.. MHz su najmanje važni).

- skini par distri i probaj, dal s DVDa (preporuka imati ih just in case) ili na USB (pen drive se lako napravi, ali to ostavi za ''fazu-2'', tj kad se odlučiš.

- hmm, sekta nikad nije OK, opensource je sporedna stvar kad govorimo o OSu, to je stvar filozofije, polgeda na pristup znanju, patentima i sl. Budi kritičan umjesto sektaš i sve pet.. jer nije ''cilj linuxa'' skupljati konvertite nezadovoljne onim drugim OSom, naprotiv, svaki OS je nakupina binarnih brojki, ako voziš jedan auto, to ne isključuje neki drugi-treći... OS je samo OS, alat. Što ćeš tim alatom, ovisi o tebi, ali ne treba očekivati da ćeš njime promijeniti svijet, pa čak ni da ćeš biti zadovoljniji nego na MSovom. Čak i običan sladoled moraš prvo probati da bi mogao ocijeniti dali ti odgovara...

Osim tamagučastih ubuntua, probaj i pravu distru kao Debian ili Suse, imaju sve potrebne alate i support, mint je dobar (za početnike), jesam li spomenuo ArtistX? To je ubuntu ali onaj pravi ;-)

btw, pomoć u open-free linux 'sekti' je defaultna, ali na kraju ćeš morati nešto znati ili 'next'.. dakle primi se učenja ako misliš ostati na linuxu. Počni tako da TI (ne ja ili netko treći) izabereš neku distu za koju po bilo kojem kriteriju misliš da ti odgovara i natjeraj ju da radi kako želiš. Ako je nick povezan s očekivanjima, tad je možda bolji izbor neka konzola ili MS, jer steam ''samo što nije..''. Open ne znači da će ti VGA uredno radtiti, Free ne znači da će proizvođači komercijale davati đabe. OS je samo OS, sve ostlao ovisi o nečemu izvan OSa.

Google i RTFM su za početak bolji, tek za naprednije usere (koji znaju što i kako pitati) je forum neka opcija.

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.12.2013 22:17 (ihush).
11 godina
neaktivan

pozdrav svima!

instalirao sam na svoj novi notebook (Lenovo B590) Ubuntu 13.10 64bit i sve radi super, osim izgleda tiopkovnice (keyboard layout). iako mi je po defaultu namješten na hrvatski, svaki put kad upalim kom tipkovnica mi se ponaša kao da je engleska. čak sam u postavkama obrisao sve tipkovnice osim hrvatske i srpske (čirilićne) te namjestiti da mi jezik sustava bude hrvatski, ali mi se isti problem pojavljuje svaki put kad upalim komp (premda mi na traci piše da je namještena hrvatska tipkovnica). kako bih mogao namjestiti da mi sa paljenjem kompa odmah bude namještena hrvatska tipkovnica?

EDIT: još jedno pitanje ... imam bluetooth adapet na laptopu, ali kada pretražujem uređaje ne pronalazi mi ni jedan. isto tako, moj samsung smartphone premo bt-a ne vidi moj laptop. što bih mogao napraviti da probam riješiti taj problem?

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.12.2013 14:38 (swen).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

mogao bi uključit vidljivost laptopa na bluetoothu. ubuntu je nekada davno imao bug kad se pri instalaciji odabere hrvatski umjesto engleskog, tako da pri instalaciji uvijek ostavljam engleski. stari strahovi. nakon toga pod layout dodam hrvatski i podignem ga na vrh sa strelicom tako da ima prednost. doduše nemam ubuntu, al slično je i na KDE.

Einstein:Only 3 things are infinite - the Universe, human stupidity nad WinRar's trial period

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

mogao bi uključit vidljivost laptopa na bluetoothu.

vidljivost je uključena, ali mi mobitel ipak ne vidi laptop. isto je i u obrnutom smijeru. laptop ne vidi mobitel premda je mobitel namješten na vidljivo.

only Linux
14 godina
neaktivan
swen kaže...

vidljivost je uključena, ali mi mobitel ipak ne vidi laptop. isto je i u obrnutom smijeru. laptop ne vidi mobitel premda je mobitel namješten na vidljivo.

Radi li ti wi-fi? Koji je čip u pitanju (BT i Wi-fi)?

11 godina
neaktivan

wi-fi mi radi super. bluetooth piše da radi, ali ne vidi uređaje (iako je moj mobitel bio namješten na vidljivo, a i mobitel je detektirao još jedan bluetooth uređaj) niti je moj mobitel vidio laptop kad je laptop bio namješten na vidljivo.

only Linux
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

odi na system settings pa na bluetooth i vidi da li su ti postavke kao na slikama ispod ( koristiš kde?)

*ako ne koristiš kde, što se čeka ;)

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2013 22:52 (hrvooje).

0 0 hvala 0
14 godina
hrvooje kaže...

odi na system settings pa na bluetooth i vidi da li su ti postavke kao na slikama ispod ( koristiš kde?)

Ne koristi, rekao je Ubuntu, da koristi KDE valjda bi rekao Kubuntu.

Say hello to my little friend
16 godina
neaktivan

Pozdrav svima :) Osposobljavam si jedan stari Toshiba laptop (L30-101) za zezanje sa linuxom, javom i ko zna čim sve ne pa me zanima za par smjernica. Našao sam na njuškalu ram za upgrade sa 512mb na 2x1gb. Jel potrebno uopće toliko? Cijena je smiješna, tako da ako je samo do uštede onda mi nije bitno. I što se tiče distribucije, upravo isprobavam Lubuntu, pa me zanima imate li nekakav drugi prijedlog? Iskreno, ne sviđaju mi se puppyji i ostali koji baš ne izgledaju najljepše, a i laptop baš nije iz prethistorijskog doba, pa bi mogla proći i neka blago-lightweight distribucija :D Hvala unaprijed!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ako je cijena prihvatljiva, nadogradi RAM. Benefite ćeš osjetiti u radu 100%, posebice kod multimedije i multitaskinga.

Ciljaj na distribucije s LXDE ili Xfce DE.

14 godina
odjavljen

0 0 hvala 3
13 godina

Može li neka preporuka linuxa za računalo pod "Moj PC" ?

Mislio sam isprobati nešto kao OpenSuse 13.1

Majke mi
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Cromaki kaže...

Može li neka preporuka linuxa za računalo pod "Moj PC" ?

Mislio sam isprobati nešto kao OpenSuse 13.1

S obzirom da je kod tebe RAM problem (samo 1GB ) gledaj na light distre tj distre sa XFCE, Cinnamon, LXDE, MATE sučeljima. Najbolje bi bilo da probas sa Xubntu ili Linux Mint 16 Xfce pa na njima isprobas ostala sucelja (KDE za malo RAM-a ne preporucam, vuce se kao prebijena macka)

My website/blog: http://markoidzan.from.hr
13 godina

Stavio sam ipak Elementary OS Luna, za sada sve ide super i iznenađen sam brzinom

Majke mi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...
hrvooje kaže...

Ne koristi, rekao je Ubuntu, da koristi KDE valjda bi rekao Kubuntu.

možeš instalirati ubuntu s unity i onda nabaciti kde, to distribuciju ne čini kubuntu.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice