Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.502.861
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Open source driveri koriste Kernel modesttings za razliku od legacy drivera koji koriste Framebuffere. U principu su bolji i optimiziraniji za 2D desktop, brze se kernel buta, brze mijenjas konzole, brze s logiras u X. Brze se pokrecu GUI aplikacije ali nemaju podrsku za OpenGL i 3D.

Za desktop, surfanje, klasicne aplikacije, filmove pa cak i compiz 3D efekte su  bolji open source driveri. Legacy su bolji za 3D igre ili neke graficke profesionalce.

Ludwig van Beethoven, your beautiful music lives forever

0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
lazy_punk kaže...

Nisam nista posebno instalirao, nije mi ponudjeno bilo...

Utjece li kako na performanse open source driver?

Da, nouveau je slabijih perfomansi, ali zato potencijalno bolje integriran sa ostatkom sustava.

lazy_punk kaže...
BTW gdje bi pronasao sluzbeni nvidia driver za ovu 560Ti? Bi li bilo "stabilnije" ?

Nvidijine stranice? Razni repozitoriji sa paketom specifičnim za tvoju distru?

lazy_punk kaže...
p.s.

Ima li na Linuxu nesto slicno kao aida64 na winu, alat za univerzalni "pregled" sustava? senzori, clockovi, benchovi?

Probao sam Phoronix Test Suite, al' nije mi nešto...

PTS je za automatizaciju opsežnih benchmarka, nije baš za nešto nabrzaka.

What Andy giveth, Bill taketh away.
12 godina
neaktivan

Skinuo sam drivere...Kada ih pokrenem izbaci ovaj error (screenshot)

Inače što sam tražio po internetu, toliko je različitih savjeta. Neki kažu prvo blacklist nouveau, neki delete...

Može li netko noobu napisat step-by-step, da ne bih nešto zeznuo?

GoogleSearch Is Your Friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...

http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=90&t=127845

12 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
lazy_punk kaže...

http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=90&t=127845

Vidio sam to i prije, nije moglo preko packagea.

Probao sam i ovako, problem pravio CLI...

Svejedno, stavit cu na hold ovu Linux avantaru, bar dok ne nabavim neki bezvezni laptop za tu svrhu.

15 godina
neaktivan

Pa igraj se onda bar malo sa nouveauom. Mogle bi te iznenaditi perfomanse. Nije baš da si krenuo u linux avanturu imajući neko teško gejmanje na umu, ne?

11 godina
protjeran

Pritisnes ctrl+alt+F1 i otvorit ce ti se coomand line, ako te trazi login logiraj se kao root. Ako te ne trazi login tj logiran si kao user, upisi "exit" pa se zatim logiraj kao root. Kad si root upisi "pkill X" i zatim naredbu za instalaciju drivera koja vec je...

Kad se instaliraju upises "reboot" kao root i to je to.

ALI nemoj to raditi i pusti ove koji govore da je noveau slabiji na performansama. Noveau ima bolje performanse ako ne koristis igre vec samo GUI aplikacije. Driver brze radi i aplikacije brze rade. Komercijalni driveri nude bolje performanse samo kad zelis izvuci maksimum iz grafike ili igrati nesto 3D.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Pa igraj se onda bar malo sa nouveauom. Mogle bi te iznenaditi perfomanse. Nije baš da si krenuo u linux avanturu imajući neko teško gejmanje na umu, ne?

Nije to razlog...

Nisam skidao drivere jer sam namjeravao igrati nesto na linuxu (ne igram nista trenutno, ceka se witcher3 / dragon age 3 / fallout4 / cyberpunk2077). Kako ima još dosta do toga, i gaming je na holdu{#}

Skinuo sam ih jer me inace zanimalo kako se takve stvari instaliraju, mijenjaju itd...

Linux inace sam stavio jer me zanimalo kako to funkcionira...Shell itd...Jednostavno sam previše problema imao za jednog linux nooba (wireless nestabilan, ovo s grafikom, "greeting app has failed - trying another, problemi s bootom, rebootom [sve to povukla instalacija drivera], zvuk nestabilan bio...Za desktop nek stoji se7en za programiranje i gledanje filmova zasad....

Kad zbavim neki mali laptop onda cu distre isprobavat i uciti...Ako budem nestrpljiv mozda cak i virtualke pokrenem

edit:

@Layman

radio sam tako. Command line mi nije uopce reagirao

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2013 21:37 (lazy_punk).
11 godina
protjeran

Kad ti se vec igra u linuxu mozes:

sudo update-rc.d lightdm remove

Zatim restartati i u konzoli (logiran kao root) instalirati drivere bez "sudo" pa upisati:

update-rc.d lightdm defaults

i reboot

Ali ti lightdm ne treba vec mozes kao user upisati "startx" tako ja uvjek radim, ali to su vec ukusi.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2013 21:54 (layman).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Problem svih prelaznika s Windowsa na Linux je isti. Očekuju od njega iste stvari kao od Windowsa. Na Linuxu je hrpa stvari podržana "out of box" pa tako i grafika koja je više nego dovoljna za većinu stvari koje ti trebaju. Ako želiš koristiti proprietary drivere uvijek potraži rješenje na forumu distribucije koju koristiš (ne očekuj čuda ako je u igri stari hardver). Ništa ne treba raditi na silu, informiraj se prije nego nešto instaliraš, novije distribucije su toliko pojednostavile instalaciju softvera da je isto postalo trivijalno (iako osobno vrlo često za isti posao koristim terminal). Ono što sam htio reći je da samo bacanje na glavu možda nije najsretnije rješenje, poželjno je informirati se o osnovama prije korištenja.
Stručnjak za odmaganje...
12 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
 Ako želiš koristiti proprietary drivere uvijek potraži rješenje na forumu distribucije koju koristiš (ne očekuj čuda ako je u igri stari hardver). Ništa ne treba raditi na silu, informiraj se prije nego nešto instaliraš, novije distribucije su toliko pojednostavile instalaciju softvera da je isto postalo trivijalno (iako osobno vrlo često za isti posao koristim terminal). Ono što sam htio reći je da samo bacanje na glavu možda nije najsretnije rješenje, poželjno je informirati se o osnovama prije korištenja.

Slazem se sa svime sto si rekao...Nisam ja odustao od linuxa zbog frustracije...Jednostavno je na holdu{#}

Al ozb, citao sam po forumima, cak sam na ircu s lokalnim strucnjakom chatao, lik je skroz zbunjen ost'o.

Svaka druga mu bila hmm.

Kad sam mu rekao da se greeter app crasha (morao sam kliknut OK 6 puta da bih se logirao) on mi je odgovorio that is minor issue atm, tad sam odlucio da cu malo odmoriti od linuxa.

Osim problema s driverima, i wireless je pravio probleme (random disconnect + zapne na configuring network). +Problemi s bootom i gašenjem

Ugl, nabavim laptop neki bezvezni pa ucim kvalitetno ispocetka

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2013 22:14 (lazy_punk).
16 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...
mario.L_hr kaže...
 Ako želiš koristiti proprietary drivere uvijek potraži rješenje na forumu distribucije koju koristiš (ne očekuj čuda ako je u igri stari hardver). Ništa ne treba raditi na silu, informiraj se prije nego nešto instaliraš, novije distribucije su toliko pojednostavile instalaciju softvera da je isto postalo trivijalno (iako osobno vrlo često za isti posao koristim terminal). Ono što sam htio reći je da samo bacanje na glavu možda nije najsretnije rješenje, poželjno je informirati se o osnovama prije korištenja.

Slazem se sa svime sto si rekao...Nisam ja odustao od linuxa zbog frustracije...Jednostavno je na holdu{#}

Al ozb, citao sam po forumima, cak sam na ircu s lokalnim strucnjakom chatao, lik je skroz zbunjen ost'o.

Svaka druga mu bila hmm.

Kad sam mu rekao da se greeter app crasha (morao sam kliknut OK 6 puta da bih se logirao) on mi je odgovorio that is minor issue atm, tad sam odlucio da cu malo odmoriti od linuxa.

Osim problema s driverima, i wireless je pravio probleme (random disconnect + zapne na configuring network). +Problemi s bootom i gašenjem

Ugl, nabavim laptop neki bezvezni pa ucim kvalitetno ispocetka

Eh da isti sam problem i ja imao. rješenje je promjena iz HTML5/GTK u GDM Login manager (sad nisam čitao koju distru imaš ali to je bilo pred par dana na Mintu 15 Xfce verzija).

Inače sad furam debian 7.1 Xfce sučelje (naravno malo editiranja sources.list treba da bi imao Xfce 4.10 al nije to neki problem {#} )

Extend my EMSI License for free: http://download.emsisoft.com/EmsisoftAntiMalwareSetup_6434073 / My Web Site: http://markoidzan.from.hr || http://www.erepublik.com/hr/referrer/midzan21 Help me :D
14 godina
neaktivan
Ne treba ti laptop već USB od 16 GB. Na njega instaliraj distribuciju koju želiš (u perzistentnom modu, pamti sve promjene na sustavu i novoinstalirane programe) i isprobavaj i igraj se.
12 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Ne treba ti laptop već USB od 16 GB. Na njega instaliraj distribuciju koju želiš (u perzistentnom modu, pamti sve promjene na sustavu i novoinstalirane programe) i isprobavaj i igraj se.

Zanimljivo...Naletio sam negdje na clanak o tome al' uopce nisam uzeo u obzir, nego kakve su brzine toga, usb 2.0 je posteno ogranicen?

17 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...
mario.L_hr kaže...

Zanimljivo...Naletio sam negdje na clanak o tome al' uopce nisam uzeo u obzir, nego kakve su brzine toga, usb 2.0 je posteno ogranicen?

pa radi brže od virtualke, i reakcija je ista kao i kod windowsa

ali ako imaš novi lap i još USB 3.0 .... {#}

12 godina
neaktivan

Jel možete dati link kako se napravi USB u tom perzistentnom modu? googlao sam i nisam pronašao niš konkretno... Imam usb od 32 gb, trebalo bi onda biti i više nego dovoljno, a taj način mi je jednostavniji nego dual-boot.

Za početak bi stavio Mint 15.

kuku lele

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja koristim LiLi, i super je. Bas imam elementaryOS na USB u. Samo odaberes USB, odaberes velicinu (do 4GB) perzistencije i klik na munju.

http://www.linuxliveusb.com/

0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

A može li se koristiti USB od 8 GB, nemam usb od višeg kapaciteta?

Isto bi stavio Mint 15 jer ga koristim na laptopu u dual boot sa win7, al pod zadnje u windowsima imam problema oko pokretanja osnovnih ugrađenih funkcija (npr. disk defragmenter, clean up i system restore u koje uopće ne mogu ni ući od kako imam mint u dual boot)

Pa bih sada maknuo mint sa laptopa i napravio ga na usb-u.

I još jedno noob pitanje :D

USB 2.0 će na 3.0 portu raditi na 2.0 brzini?

(╯°□°)╯︵ ┻━┻

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kod spajanja laptopa na vanjski monitor mi se javljaju čudni problemi. Prije par mjeseci sve je radilo savršeno, odmah po uštekavanju prepoznao bi pravu rezoluciju i nije bilo nikakvih problema. Prije par dana sam uštekao, prepoznao je pravu rezoluciju ali na monitoru se vidi prilično gusti "snijeg", slika je ok ali preko slike je onaj klasični "snijeg". Ako ručno smanjim rezoluciju, snijeg nestane. Nekad se na rezoluciji monitora ne pokaže nikakva slika, nekad sa snijegom. 
Jeli itko imao sličnih problema? 

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Radit će i na 8 GB, mada je to malo (za perzistenciju). Vrlo brzo ćeš se naći u problemu s prostorom. Što se tiče brzine, bilo koji element u lancu ako je USB 2, spušta brzinu na brzinu USB 2.
15 godina
protjeran

Koji je najbolji VPN program za linux?? Na win8 sam imao TunnelBear, na moju žalost nemogu ga imati na linux-u.

B-A-R-C-A
17 godina
neaktivan
iNo_bhf kaže...

Koji je najbolji VPN program za linux?? Na win8 sam imao TunnelBear, na moju žalost nemogu ga imati na linux-u.

Koja distra? Linux je sirok pojam. Ubuntu Linux ima VPN po defaultu u Network Manageru.

Sto ti treba? Server, klijent? Ako je server, treba li ti mozda SSH VPN?

Ako je samo klijent, evo ovdje imas upute.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
iNo_bhf kaže...

Koja distra? Linux je sirok pojam. Ubuntu Linux ima VPN po defaultu u Network Manageru.

Ubuntu je. Treba mi ovo radit. http://www.vpnbook.com/

Instalirao sam klijent al ga neznam pokrenuti i konfig. 

Na windowsu samo instaliras ukucas user i pas i to je to.

Sta dalje? 

B-A-R-C-A
16 godina

Imam problem na Xubuntu, naime pokušao sam instalirat broadcom driver za wifi, no instalacija je stala jer se crashala distra (crni ekran s bijelim slovima). I sada sto god da idem instalirat, dobijem poruku da dpkg command not found ili dkms needs to be reconfigured. Kad napravim dkms reconfigure onda opet stane reconfigure na DKMS install completed, no ne mogu upisivat u terminal jer nemam shell(zbaci instalacija nije gotova).

Shvatio sam da je sve problem u tome sto se prekinula instalacija broadcom drivera na pocetku, a kada ga zelim izbrisat u terminalu preko dpkg remove, dobijem dkpg not found.

Kaj da radim? Hvala unaprijed

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011.
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.8.2013 10:58 (Mitch).
17 godina
neaktivan
Mitch kaže...

Imam problem na Xubuntu, naime pokušao sam instalirat broadcom driver za wifi, no instalacija je stala jer se crashala distra (crni ekran s bijelim slovima). I sada sto god da idem instalirat, dobijem poruku da dpkg command not found ili dkms needs to be reconfigured. Kad napravim dkms reconfigure onda opet stane reconfigure na DKMS install completed, no ne mogu upisivat u terminal jer nemam shell(zbaci instalacija nije gotova).

Shvatio sam da je sve problem u tome sto se prekinula instalacija broadcom drivera na pocetku, a kada ga zelim izbrisat u terminalu preko dpkg remove, dobijem dkpg not found.

Da li je wifi radio i bez naknadne instalacije drivera? Na koji nacin si instalirao drivere? Mozes li tocno kopirati gresku koja se pojavi?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
1domagoj1 kaže...
Mitch kaže...

Da li je wifi radio i bez naknadne instalacije drivera? Na koji nacin si instalirao drivere? Mozes li tocno kopirati gresku koja se pojavi?

Nije, uopće se nije pojavio u connections, samo u lspci kao BCM4318.

Kad pokrenem sudo apt-get install b43-fwcutter firmware-b43-installer

instalacija samo stane na DKMS Install Completed, ali se terminal ne vrati u prompt stanje.

Sad reinstaliram Xubuntu pa javim

17 godina
iNo_bhf kaže...
1domagoj1 kaže...
iNo_bhf kaže...

Ubuntu je. Treba mi ovo radit. http://www.vpnbook.com/

Instalirao sam klijent al ga neznam pokrenuti i konfig. 

Na windowsu samo instaliras ukucas user i pas i to je to.

Sta dalje? 

Ma zezaš nas. Na toj stranici imaš step-by-step guide za ubuntu.

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.
16 godina

Uspio nakon reinstalacije, odmah u terminal napisao 

sudo apt-get install b43-fwcutter firmware-b43-installer

sudo modprobe b43 -r ssb

sudo modprobe b43 wl

1 0 hvala 0
17 godina

Mene samo interesira,kolike su vase radne temperature u linux distrama? Moje se krecu od 50-52 u idlu, odnosno 55-58 kad šrota nekaj (HD video ili tak nekaj).Imam OpenSuse, a iste temp sam imao i pod Mintom i Ubuntom. Ima tu neka fora sa tim temperaturama ili kaj? Ista stvar s temperaturama mi se događa i kod laptopa i kod desktopa. Mislim, one su jos uvijek daleko od high= 70 stupnjeva i critical=115.

U pitanju su amd procesori sa amd grafama.Hvala i pozz. :-)

p.s.

erm da, zaboravio napomenut da pod windowsima su temperature normalne do te mjere da mogu i špricer drzat unutra u kucistu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.8.2013 17:16 (Tida).

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice