Siječanjska net-kupusara

poruka: 479
|
čitano: 78.059
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Siječanjska net-kupusara".
17 godina
neaktivan
Re: Siječanjska net-kupusara
Deus ex machina lupeta svakave gluposti...

Mogao bih svašta argumentirano odgovoriti na ovu tvoju hrpu besmislica očigledno napisano u ljutnji i frustraciji (npr. da jesam upoznao neke Amerikance i pio kavu sa njima, i da nemam ništa protiv ljudi nego politike koju njihova vlast vodi), međutim to jednostavno nema smisla... Vrijeme i iskustvo su me naučili da nema smisla raspravljati se na Internetu sa takvima kao što si ti. Zato ću odsad samo ignorirati tvoje postove...

Ostale molim da u budućnosti pretpostave da ako nisam odgovorio na neki njegov post gdje blati mene ili nešto vrijedno i dobro, da to nije zato što nemam šta za odgovoriti već zato što sam dovoljno mudar da to ne učinim. Hvala.

P.S.

Razočaran sam da vidim da ljudi poput mcf-a i drugih s kojima se ne slažem uvijek ali pišu pametne i razumne postove daju thumbs-up-ove postu u kojem jedan član foruma drugog naziva svinjom... To je ispod svake razine forumske diskusije (a ako sam ja upotrijebio istu riječ u mojim postovima tu i tamo, nije se nigdje odnosilo na neku određenu osobu nego na jedan određeni tip ponašanja, tj. jedan postojeći stereotip, i nisam nikad nikoga na forumu nazvao svinjom jer sam bolje odgojen od toga)... Žalosno je za ovaj forum da se takve stvari događaju i to bez sankcija...

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 21:52 (Enkidu).
16 godina
odjavljen

Istina, bed, zanimljivo si to posložio. Zapravo, ja se bojim da su ovakvi potezi AnonOpsa samo katalizator za ubrzavanje izgaranja slobode koju na Internetu imamo, za uvođenje ovakvih gluposti kakve su ABCD-i. U konačnici od rušenja PSN-a patnje su imali samo oni koji su precvikali kreditne i nisu mogli do svojih PSN profila. Od dvodnevnog rušenja nekog weba najviše štete imaju čitatelji, a ne autori.

Načelno sam protiv kontrole ISP-a, protiv nadzora Interneta, protiv korporativnog sužanjstva, protiv bankarskog ropstva i protiv okrutnog i uistinu usranog kapitalizma koji gazi svih onih 99%, ali mi nekako ne sjeda namjerno ili slučano izvrtanje i promoviranje gluposti i vandalizma na račun spomenutih grozota. Od piratstva neće stradati Electronic Arts niti će pasti nečija vlada, nego će nagrabusiti kolateralne žrtve. Nagrabusit će firma koja živi od Facebooka, firma koja živi koristeći Megauploadov servis za poslovanje, firma koja živi od Twittera, firma koja živi poslujući na infrastrukturi koju netko napada da napakosti nekome koga uopće nije briga.

15 godina
neaktivan
Siječanjska net-kupusara

Samo da jos spomenem, ono što me najviše smeta. Svi su dali toliko fokusa Anonymousima. Pa u pitanju je bilo 2500 čobana koji su loicom "hakirali" odnosno ddosali web stranice. Znaci nije greska nazvati ih web huliganima, ali greska je dati im previse fokusa i osporiti ono sto se dogodilo taj dan, a dogodilo se sljedece (pogledaj sliku na linku): http://www.ubergizmo.com/2012/01/sopa-protest-day-the-largest-digital-protest-ever-infographic/

Od toliko stvari Oleg je, a i mnogi drugi, dao fokus ddos napadima i tome kako jedna jedina stranica možda radi samopromociju - odnosno estraktirao ta dva možda i marginalna događaja u cijeloj priči i zanemario ostalo.

Jednostavno, nepravedno.

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Dobro, ja ne kupujem igre, ali čitam vijesti i vidim da svi ti top naslovi itekako zarađuju od prodaje. Pa onda imamo steam i slične servise. Mislim da igrača industrija nema straha od piratizacije isto kao i filmska.

......

Ali malo smo offtopic. Kod ACTA-e se najmanje moramo brinuti oko torrent-a i piratiziranog sadržaja.

segregator kaže...

Čovjek je dobio borbu protiv Monsanta zato što nije bilo ACTA-e. Po novome ga imaju pravo zaustaviti dok traje proces,

i bio bi financijski upropašten i prije kraja procesa, čak i da ga dobije opet

......

Nešto slično kao tjeranje naših generala u Haag, dok njihovi za daleko gore zločine ne odgovaraju jer tobože su njihovi

sudovi bolji i pravedniji od Haaških...krajnje licemjerno

Fair enough, sad sam se mrvicu podrobnije informirao, pa vidim da sam nalupetao gluposti... ja sam se zakacio za to piratstvo jer je originalna tema o ACTA-i brinula uglavnom o tome da pirati nece moci jednostavno doci do svojeg svakodnevnog fixa.

Nazalost sad vidim da ACTA rijesava odredjeni dio problema, ali ih donosi jos vise, tako da vjerujem da bi je trebalo popraviti detaljima. Npr. suludi su mi ovi clanci koji mogu zabraniti distribuciju free softwarea, ukoliko on moze na neki nacin dovesti do legalnog softwarea, i slicne budalastine. Definitivno ne mozes hranu i lijekove trpati u isti kos sa digitalnim IP-om, ali problem je _opet_ u cinjenici da je kompanija A ulozila desetke milijuna u research, a kompanija B analizirala rezultat i u roku od mjesec dana krenula proizvoditi generik.

Zbog ciste stvarnosti da zivimo u kapitalistickom svijetu, kad netko ulozi milijune (u lijek, igru, film), on te novce zeli natrag - zbog toga krajnji proizvod kosta vise nego neki generik.

Stvar je u tome da nekako treba zastititi IP - ja nemam pojma kako to napraviti, ali definitivno smatram da je trenutna situacija neodrziva i da je treba slomiti kako-tako. ACTA mozda potraje par godina, pa ce doci nesto drugo.

@Enkidu

Dogovoreno, zaobilazit cu tvoje postove u buduce.

Set as I am in my ways and my arrogance, burden of proof tossed upon non-believers... You were my witness, my eyes, my evidence, Judith Marie, unconditional one...
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 22:24 (Deus ex machina).
17 godina
Siječanjska net-kupusara

Baš kupusara. Zalud se svađate, stvari su izvan kontrole!

{#}

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
rashomon kaže...
memulica kaže...
syncmaster245b kaže...
memulica kaže...

I ne da da je počeo internet rat, već odavna bjesni svom silinom.

{#}

Definiraj rat koji bjesni svom silinom?

eng. Cyber war

Budući da se ovdje više niko ne bavi odgovarajućom edukacijom mlađih naraštaja, a svi ih vole nagrditi, moram ja... Dakle...

Cyber war, iliti warfare, koliko je meni poznato se odnosi na sukobe elektronskim putem između država. Recimo da se nešto slično dešava sada i u proteklih godinu-dvije između SAD-a i Irana, dvije zemlje koje imaju formirane posebne cyber-odrede koji se bave sabotažom, usporavanjem radnih procesa, krađom podataka, itd. Slično se dešava i u odnosu Kine i SAD-a, samo što su napetosti sa Iranom proteklih sedmica izraženije, pogotovo otkako su Iranci zarobili njihove "droneove".

Evo, da se poslužim i Wikipedijom

http://en.wikipedia.org/wiki/Cyberwarfare

Mislim da je uputno da se, glede Anonymousa i ovoga svega, ipak vodiš Olegovim tekstom, jer je najbliži istini, iako je napisan u Dr. Iživljago modu. Znači vandalizam i neka forma protesta, možda dobra, možda loša. U svakom slučaju napadnutim stranicama ne čini nikakvu ozbiljnu štetu, tako da je sve poprilično bezazleno.

Ma šta se ja imam vodit ovim 'truć truć trla baba lan trollpending' tekstom ... bavi se glupostima. Uhvatio se Wikipedie i debelog jadnika.

Cyberwars su počeli odavna i zato sad imamo ovakve prijedloge internetskih uber zakona. USA je moć uzdrmana, jer ne može iskontrolirat internet komunikacije i gubi bitku za bitkom.

17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Znači, po tebi nije pogrešno i kažnjivo svjesno zarađivati na piratluku, ali je pogrešno i kažnjivo tebi ponuditi nešto posve legalno? Skriveno oglašavanje? Mamce za kupovinu i sl. ti izjednačavaš s piratstvom? Kulturni monopol? Odakle izvlačiš to?

Gdje sam spominjao zarađivanje na piratluku? Govorim isključivo o pojedincima koji skidaju mp3 za svoje potrebe. Skriveno oglašavanje je daleko gore od toga, tim više što je i samo jednim djelom krivo za to. Kompanije vode psihološki rat s kupcima, a legalnost kao što znamo ne znači i moralnost. Službeni američki moral zove se pohlepa uz obavezu povremenog pranja savjesti društveno korisnim (i porezno olakšavajućim) aktivnostima.

O kulturnom monopolu se možeš informirati pregledom kino i TV programa ili slušanjem većine radio stanica.

Ajmo još jednom ponoviti, pa da to skinemo s dnevnog reda. Nemam nikakvih simpatija prema Dotcomu i sličnima, ali smatram da on ima ulogu iračkog kemijskog oružja, tj. glumi legitiman cilj da se prikriju oni stvarni i neprihvatljivi. Ako ti doista ne vidiš opasnost u navedenim zakonima i vjeruješ da su rađeni bez nekih skrivenih motiva, ja te neću dalje uvjeravati. Ti si se samo našao u dijelu populacije koji misli da će profitirati, kao što je prosječni Amer naizgled profitirao Bushovim ratom, a zapravo je nižu cijenu benzina platio gubitkom nekih sloboda kojih se pod normalnim uvjetima nikada ne bi odrekao.

17 godina
neaktivan
cuspajz kaže...

.

(komentar na karikaturu)

Ovdje se u suštini radi o slobodi govora, jednoj od najvećoj vrijednosti koju pojedinac može imati. Samo oni koji zahvaljujući povijesnim ili zemljopisnim okolnostima nisu iskusili nedostatak te slobode (ili su u međuvremenu posenilili) mogu se ismijavati sa sustavom vrijednosti koji tu slobodu stavlja ispred nekih poreza i sličnih banalnosti.

16 godina
odjavljen

Doveo si me u situaciju da se istovremeno i slažem i ne slažem s tobom, odnosno da se u načelu slažem s nekim tvojim idejama, ali ih u toj formi ne mogu direktno potpisati jer mi se čine pretjerano "idealistički-naivne" i previše naginju na teoriju za masonsko-belosvetsku-zavjeru zapadnjačkog imperijalizma, koju smatram pretjeranom.

Što se SOPA/PIPA/ACTA tiče, već sam napisao da sam protiv i da se s tim ne slažem. Možda je greška što sam komentar proširio na neke stvari koje smatram uzrocima tih "posljedičnih akata".

17 godina
Tonči kaže...
ivoleko kaže...
Tonči kaže...
ivoleko kaže...

Ovo je isto kao da ti živiš u nekom selu di svak svakog zna, a u njemu živi jedan aktivni ubojica, dva pljačkaša i tri dilera i svi znaju da su oni to što jesu, cak i policija zna i ima dokaze i onda jednog dana uhapse jednog od pljačkaša i nabiju mu robije, a ostale puste. Gdje je tu pravda?

I to si zaključio iz mog posta? Da ja smatram da Kim i slični trebaju proći nekažnjeno?

Pa eto, usporedio si sa situacijom i naveo da nije pravedno zatvoriti pljačkaša, ako je ubojica na slobodi. Naravno, ti si unaprijed pretpostavio nebulozu da policija ima dokaze i zna i za ubojicu, ali njega ne hvataju iz nekog skrivenog razloga. Nebulozno si pretpostavio da će Dotcom ćeliju dijeliti s deseterostrukim koljačem iz Texasa. To je ono postavljanje izmišljenih uvjeta pričice kako ti odgovaraju. Zašto ja to ne bih interpretirao kako mi odgovara?

Daj mi objasni (jer ne kužim) zašto misliš da vlasnika RapidSharea nisu priveli, a Dotcoma jesu? I daj mi, molim te, objasni zašto misliš da netko tko je zaradio milijune nebi trebao u zatvor?

Dat ću si truda i pokušati ti objasniti još jednom, ali molim bar da pokažeš trunku poštovanja pa s razumijevanjem pročitaš post koji, kako vidiš, pišem u 3 sata ujutro.

Evo ti jedan primjer, moja dva prijatelja su totalni uživljenici u UFC, ali isto tako nemaju placeni account na njihovim stranicama da mogu streamat video. Umjesto toga svaki mec koji se odrzi pogledaju na youtube kao snimku koji se redovito uploada koju uru poslije. Ako nisi upucen, UFC posjeduje sva prava na snimke meceva pod njegovom organizacijom i daljnje dijeljenje tih snimki je kršenje zakona jednako onome dijeljenju holywoodskih filmova.

Ono u cemu govorim je da UFC gubi doslovce milijune jer se na youtube stranicama redovito može ilegalno pogledati mec kojeg je uploadao neki napaljeni klinac uzivljen u to kako njegov video u sat vremena dobije pola milijuna viewa (nagadam brojke). Ovo je UFC-u puuunoo gori primjer od megauploada. Megauplaod je jedan od mnostva sličnih servisa, youtube je monopolist. Kada bi rijesili problem youtube-a rijesili bi 90 % problema.

Ali problem "nije moguce" rijesiti. Google ima sustav prijave, ali dok se video ukloni prođu 2 sata, a u međuvremenu se uploadaju 3 nova takva. I tko je tu kriv?

1. možda korisnik koji je uplaodao, ali njega ne mozemo kazniti, Google "štiti" privatnost svojih korisnika, a i da nije to je neki Žnnjdnas2342 Papandapoluho634 koji je uploadao video koristeci free wifi.

2. možda sam Google jer ipak je njegov servis. Ali nije, jer google se jasno ogranicio svojim licence agreementom kojim tražio od korisnika da potpišu kako neće stavljati ilegalan sadržaj. Nije on kriv što ga korisnici ne slušaju, uostalom tu je uvijek mogucnost prijave, pa ce Google uredno kazniti korisnika (brisanjem videa i izgnanjem s youtube-a?, uuuu scary).

Dakle krivca nema, a UFC puši lovu. Nije da mi ih je žao, ali ja bi osobno Google-u mogao, njima povoljno, napisati sustav koji automatski briše videa na osnovu naslova (to je ono preko cega korisnici traže i dođu do istog) i prepoznavanjem uzorka zvuka snimke (slicno kao sto radi Shazzam i drugi). Samo Google-a boli neka stvar...

Ista situacija vrijedi i za online sharing servise, svi oni imaju svoj TOS i svi se lijepo ugraduju njime od ilegalnog sadržaja kojeg korisnik uplaoda. ALi je tu jedna zanimljiva stvar. Google nije kažnjen, Rapid nije kažnjen, ali MegaUpload jest.

Zašto? Jer je navodno kasno uklanjao prijavljeni sadržaj. LOL

Ne znam koji moron to može popušiti. Pa svi ti servisi svoj kapital i zaradu temelje na piratstvu. Da nema piratstva nebi bilo ni njih. Pa pobogu tko bi to plaćao premium da može skidati opensource programe, igre i videa? Svi oni imaju sustav prijava, ali svima radi na isti princip: ignoriraj prvih X prijava, a kad prođe tu brojku e onda sustavu treba određeno vrijeme da se taj sadržaj ukloni. Moš mislit.

I gdje je tu kraj? Pa ili preurediti zakone ili udrit šakom o stol reć: nećete nas više zaje*avat pa lipo ugasit sve servise odreda. Ali ne, oni su ugasili MegaUplaod. Ito samo njega. I ja bih razumio da je ovo "početak kraja" i da je on samo prvi u nizu, i da sada slijede drugi poput filesonica i rapida, ali to nije istina (ako ćemo iskreno, najveći krivac među svima njima je rapidshare jer je prvi osmilio ovakav sustav zarade i njega svi prate, dovoljan dokaz je mnoštvo rapidshare tražilica i činjenica da je rijec rapid uvukla se u narod kao univerzalna rijec za sve ostale servise, nesto slicno kao kaladont za pastu za zube i žilet za britvicu).

Da rezimiramo, što se dobro dobilo ovim napadom na megaupload?

Pa piratstvo će se slijedeći mjesec smanjiti za 0.00001% zbog dikojeg nooba koji nije upoznao alternative MU. Nakon toga, sve po starom.

Što se loše dobilo?

- ljudi koji su bili zaposlenici megauplaoda, ostali su bez posla

- korisnici koji su uploadali legalan sadržaj, a bili budale (kao ja) i nisu čuvali pričuve na lokalnom disku se nalaze u ozbiljnom problemu

- Kim Dotcom će završiti u zatvoru s kaznom razmjernom jednom serijskom ubojici i silovatelju. Zanemari na trenutak to što je prije bio prevarant, što je sada bezobrazno bogat i to što je on onako ružan i debeo okružen s lijepim djevojakama u bikiniju i zapitaj se jel ta kazna fer dok ostali servisi i njihovi vlasnici uredno i bezbrižno nastavljaju s radom kao i hrpetina puno gorih stvari na internetu kao što je pedofilija, dječja prostitucija, trgovina oružja i ukradene robe i tome slično.

I na posljetku, pitao si me, što mislim zašto su zatvorili baš Dotcoma a ne druge. Razlog bi trebao biti barem jasan, ne zanima FBI to što je megauplaod kasno reagirao na prijave, to je samo paravan za nešto puno vece gdje megaupload predstavlja prijetnju drugim velikim igracima:

http://www.factmag.com/2012/01/24/the-megabox-was-this-the-real-reason-for-megauploads-shut-down/

laku noć

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 3:27 (ivoleko).
16 godina
odjavljen
Siječanjska net-kupusara

Dobiješ 2 za trud onda :-). No, šalu na stranu, ali sad prijetnja nije 50, nego 20 godina, što je ipak za njihove prilike igrarija odgovarajuća ne ubojicama, nego varalicama. Da, nisu "uništili" piratstvo, jer se ionako većina odvija putem P2P-a, a ne spremišta fajlova, većinu čini Scena koja nije ni taknuta i sl. Dotcom je imao planove koji su smetali, ako čitamo isti izvor koji navodi 20 godina zatvora. Uklonio ga je muzički lobi koji kontrolira vlade SAD-a, Novog Zelanda, FBI itd.? A OK, legitimno i teoretski moguće iako nategnuto.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 11:05 (Tonči).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Siječanjska net-kupusara

Odnos Olega i forumaša je jako romantičan. Uvijek se slažu s njim osim kad se ne slažu. U takvom odnosu je zaslužio bombonjeru sad za dva tjedna.

Pročitao sam cijelu temu, kao i onu drugu "ACTA je pobijedila". Dok na onu drugu ne treba trošiti previše riječi, u ovoj su se potegla puno zanimljivija pitanja.

Nije stvar da u tome da većina zagovara slobodu govora. Borba za "slobodu interneta" samo je većini krinka u borbi za "slobodu krađe".

Jer dok god ne ugase Wikipediu ili YouTube, cijela priča o njihovom gašenju je hipotetska, a borba protiv piratstva realna stvarnost s kojom danas vlasnici intelektualnog vlasništva imaju veliki problem.

Komentari da se treba zapaliti u borbi, da im se oduzima zabava i da više ne bi gledali filmove ili igrali igre su potpuno apsurdni.

Mislim da se nitko ne bi prestao zabavljati na taj način, samo bi u zabavi bili promišljeniji. Gledali bi i igrali ono što nas stvarno zanima.

Jer zabava počinje od besplatne prema vrlo skupoj. Nekome je zabava prošetati parkom. Nekome kartati Belu. Takva zabava neće nikoga bankrotirati.
Ako su ti zabavni filmovi ili igre, platit ćeš nisku cijenu njihovog konzumiranja.

Ako ti je zabava sunčanje na jahti, platit ćeš jahtu. Nećeš je dobiti besplatno.

Ne znam što većina ima protiv izdavača. Oni u cijelom procesu stvaranja filma ili igre preuzimaju najveći rizik.

Kupuju skupocjene licence, engine, isplaćuju plaće developerima kroz godine razvoja proizvoda, reklamiraju i tek na kraju uzimaju postotak zarade. Nije to velik postotak, tek oko 10-15%.

Bez izdavača, teško da bi se probio i developer i glazbenik.

Danas svatko može napraviti igru i sve ostalo dobiti na pladnju. Prijavi igru Valveu i preko Steama ćeš dobiti distribuciju, reklamu i kontakt s krajnjim kupcem koji inače možda ne bi došao do igre. Ista je stvar s drugim distribucijskim kanalima poput Xbox Livea ili App Storea.

Zagovornici piratstva imaju sukob interesa.

Pročitao sam komentar da ne žele kupiti cijeli glazbeni album jer su na njemu možda 2-3 dobre pjesme. Nitko im ne brani preko iTunesa kupiti baš te 2-3 pjesme, no onda će reći kako je možda i ostatak albuma odličan. Onda zašto ne kupiš cijeli? Brojni bendovi imaju na web stranicama isječke pjesmi kompletnog albuma.

Pitaju se kako da znaju da film koji žele pogledati valja da ne izgube 30 kuna na loš film u kinu? Pogledaš trailer. Znaš koje žanrove voliš. IMDb skuplja prosječnu ocjenu posjetitelja, znači svakodnevnih gledatelja i radi statistiku prema dobnim skupinama i spolu. Rotten Tomatoes radi statistiku na temelju ocjena kritičara. Ako film zadovoljava sve kriterije, gotovo sigurno ne može biti loš. Nije način skinuti film, pogledati i zaključiti sviđa li ti se ili ne. Nakon gledanja je film već izgubio na vrijednosti, kako uostalom sugerira Deus. Nek se javi prvi koji je pogledao skinuti film, zaključio da mu se sviđa i zatim ga pogledao u kinu ili kupio orginalni Blu-ray.

Kad ih uče taktici gašenja sukoba, na obučavanju specijalnih jedinica nikad neće sugerirati napad na cijelu skupinu. Specijalcima su date upute da uvijek napadaju najvećeg i najglasnijeg. Kad ugasiš epicentar, ostali će utihnuti i razbježati se. Ista se stvar dogodila s Kimom Dotcomom. Možda je on žrtveno janje u borbi protiv piratstva, no ako ima učinka, njegovo privođenje itekako korisno. Moglo bi se reći da je on bio najveći (lol) i najglasniji pirat. Svjesno je to radio i svima pokazivao kako se lijepo živi od piratstva. Kad su ga priveli, većina stranica istog sadržaja je ugasila svoje usluge. Znači, ciljani napad je imao itekakvog učinka.

Svi napadaju Ameriku da želi upravljati svijetom pomoću nadzora komunikacija, no iako je svima u interesu zaštiti svoje intelektualno vlasništvo, Amerika tu prednjači. Dok rusi imaju zemni plin, indijci čelik, Americi je najveći i najvredniji izvoz njihovo intelektualno vlasništvo, u vidu Holywooda, glazbene i softverske industrije. Njima to čini velik postotak ekonomije i naravno da ga žele zaštititi. No da hrvatima nije u interesu zaštita intelektualnog vlasništva, danas ne bi plaćali ZAMP.

Ne radi se tu o "cyber ratovanju", ne radi se o povredi slobode na izražavanje. Kad to bude upitno, onda se možemo zabrinuti i stati na noge. Ja nisam vidio niti jedan primjer toga osim samoinicijativnog gašenja stranica. Trenutno se radi o napadu "slobode krađe", a to pojedince najviše boli. Možete pisati da se ne radi o krađi, već kopiranju, šteti i drugim izrazima koje koristite. Možete pisati kako se radi o vlastitom korištenju, a ne preprodavanju. Sve su to mlaka i neuvjerljiva opravdanja za činjenicu da koristite nešto što niste platiti i što vam na koncu i ne treba.

6 2 hvala 0
17 godina
protjeran

1. Koje su to specijalne jedinice majke ti? Na Maldivima možda? Poslo bi te u Grčku prvim parobrodom, pa im tamo prodavaj maglu i hvataj kamenje zubima.

2. A kad su ga priveli onog zbunjenog jadnika, ostalima se razvukao smiješak od uha do uha. Konkurenciju im je ugasila policija ... i to besplatno. Ono kud ćeš bolje.

Dakle uhićenje je imalo učinka, ko da tenk gađaš pištoljem ... OMG Don't scratch my paint job!

3. Kad me ubiju, onda ću bit mrtav. A koliko je meni jasno mrtve još nisu oživljeli, osim u nekom lošem filmu. Tako ti isto ide i sa ljudskim slobodama.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 12:18 (memulica).
17 godina
Sinatra kaže...

Ne znam što većina ima protiv izdavača. Oni u cijelom procesu stvaranja filma ili igre preuzimaju najveći rizik.

Kupuju skupocjene licence, engine, isplaćuju plaće developerima kroz godine razvoja proizvoda, reklamiraju i tek na kraju uzimaju postotak zarade. Nije to velik postotak, tek oko 10-15%.

Bez izdavača, teško da bi se probio i developer i glazbenik.

Mislim da je to u glazbi/na muzičkoj sceni drugačije, a krećem se već 10-15 godina u tim krugovima. Ne škodi tim ljudima piratizacija koliko škodi kontradjelovanje i, konkretno pljačka, od strane korporacija.

Zašto ih onda ne udariti po čelu?

http://www.guardian.co.uk/music/2011/nov/04/chuck-d-sues-universal

Npr.

A to nije jedini primjer. Piratizacija šteti malim izdavačima, i samizdat umjetnicima, no ukoliko neko živi samo od umjetnosti troškove uglavnom pokriva od nastupa.

Nisam ja za piratizaciju, ako imam love kupim album koji mi je drag. Preferiram direktnu transakciju, što bliže umjetniku to bolje... Treba potpuno izbaciti posrednike kakvi su Universal Music i slično, koji žive od birokratskog ukopavanja i industrijalizacije umjetnosti... To nam nudi današnja tehnologija, i to će se dogoditi... To je neumoljivo... To je logika... Ovo što oni nastoje uraditi kontra je evoluciji i napretku čovječanstva... Sva ta legalistička priča, papir, brate, i u ćenifu s njim...

A poznajem ljude koji čak ne kupuju synthove, već prave svoje - žive od muzike već 30-40 godina, i nemaju problem s tim da ljudi downloadiraju stvari.

Kuiš?

Nije to samo Chuck D, to je armija ljudi koji žive muziku... A uzmi čitaj Charlesa Mingusa i vidjet ćeš da on kaže kako su agenti nekada davno još uništili jazz sa birokratijom...

To sa igrama, to vi igrači riješite... Ja to povremeno prakticiram i ne košta me puno izvaliti za 1-2 igre godišnje... a i tada uglavnom kupujem od neovisnih izdavača (a la Stardock)...

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 13:11 (rashomon).
17 godina
Siječanjska net-kupusara

Ljudska sloboda?

E pa ljudska sloboda nije i ne može biti ukrasti tuđi rad, pogotovo ne stvoriti sebi carstvo zasnovano na krađi tuđeg rada.

Ili da pojasnim stvari:

Ako susjed od nekog programera skine njegovu hackiranu aplikaciju sa pirate bay, zašto programer ne bi pobrao njegov vrt.

Dođe mu na isto.

Iskreno, briga me za entertainment-om svih vrsta, od pevaljki do sporta, po meni bi svi oni pomrli od gladi, ali stvari stoje ovako:

- piratluk je krađa kao i svaka druga - ma koliko se stvari relativizirale.

Ovim riječima sam objasnio jednoj starijoj gospođi kako stoje stvari kad sam joj pomagao kupiti njezinim unucima laptop:

"Gospođo, mogu instalirati neki besplatni OS ili kupite onda windows, ne želite sigurno krasti pa unucima dati."

Nije ni trena razmišljala, naručili smo windows, i još mi se pristojno zahvalila jer sam je upozorio na takvo nešto.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 13:55 (Floki).

2 1 hvala 0
17 godina

http://www.nacional.hr/clanak/124352/slovenski-glazbenici-i-dio-politicke-javnosti-protiv-acta-e

"Slovenski glazbenici zatražili su u utorak od vlade peticijom da povuče svoj potpis s međunarodnog sporazuma ACTA čiji je cilj zaštita autorskih prava na internetu. Predsjednik udruge slovenskih glazbenika Zoran Predin izjavio je da bi se uvođenjem novih pravila koja predviđa ACTA kršila ljudska prava i da je takav način zaštite od piratstva zapravo u interesu velikih izdavača i diskografskih kuća, a ne samih autora. Naprotiv, ako ACTA -u prihvate Europski parlament i nacionalni parlamenti, to bi značilo "smrt neovisne autorske kreativnosti", izjavio je Predin."

Floki kaže...

Ljudska sloboda?

E pa ljudska sloboda nije i ne može biti ukrasti tuđi rad, pogotovo ne stvoriti sebi carstvo zasnovano na krađi tuđeg rada.

Mislim da si "promašio ceo fudbal", probaj pronaći na threadu jednog normalnog čovjeka koji

brani Kim-a zato što mu je ovaj omogućavao da krade software. Stvar je puno šira od toga, inače

me uopće ne bi bilo briga, jer sav svoj software kupujem

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 13:58 (segregator).
17 godina
Siječanjska net-kupusara

pa, dobro, što vas uopće briga za tim glumcima i pjevačima

sve su to redom beskorisni ljudi, a vi ih činite bogatima

briga me za tim njihovim ispraznostima

pričamo o jednoj beskorisnoj kasti dakle, ma tko ih šiša u stvari

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 14:06 (Floki).

0 1 hvala 0
17 godina
Floki kaže...

pa, dobro, što vas uopće briga za tim gumcima i pjevačima

sve su to redom beskorisni ljudi, a vi ih činite bogatima

briga me za tim njihovim ispraznostima

Briga me jer bi uklanjanjem posrednika mi dobijali stvari jeftinije, glumci (za njih doduše i nisam siguran),

pjevači i programeri bi dobijali više, a posrednici bi morali ili drastično promijeniti način poslovanja ili se baviti

poljoprivredom

O tome što nam donosi patentiranje biljaka i životinja, te stroža pravila oko patentiranja lijekova i moguće

cenzure oko banalnosti da i ne pričam

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 14:08 (segregator).
17 godina
Siječanjska net-kupusara

pa neka posrednici muzu te beskorisnjare, pravo im budi

što se programera tiče, to je druga priča, industrija poput drugih

ma svi celebovi žive na ljudskoj gluposti - interesira ih što je neka lady gaga rekla, pa to čitaju

a što će to lady gaga pametnoga reći blago nama, u stvari isti rezultat bi bio i da su došli mojoj susjedi mari tanguzli raditi interview, koja razlika

i onda se nađe ovaj švabo, pa i on zaradi na njima koristeći ljudsku glupost kao i oni.

eh

A ovo sa wiki je nažalost istina, i nije informatička era donijela ništa novo u ljudskim odnosima, uvijek su oni spretni koristili tuđi entuzijazam i dobru volju za pomoć.

Mada moram reći da se divim entuzijazmu volontera na wiki-u engleskog govornog područja, kako su oni iscrpno i detaljno obradili sva područja uključujući i svoje humanističke znanosti.

A kod nas, tako je slabo obrađena naša povijest, književnost, kultura. Kao da je kod njih osjećaj za zajednicu i rad za zajednicu daleko naglašeniji, a u kapitalizmu su daleko više vremena od nas.

Naša, pogotovo humanistička inteligencija je listom deklarativno protiv "liberalnog kapitalizma", ali izgleda da su u odnosu prema radu na wiki-u teški kapitalisti - ništa za zajednicu a bez honorara, ništa ili premalo.

Zato se uvijek sjetim wiki-a kad mi naši intelektualci, počnu lametirati o "liberalnom kapitalizmu".

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 14:49 (Floki).

1 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Haktivistički kolektiv Anonymous prosvjeduje protiv "holokausta nad psima lutalicama" u Ukrajini:

Index.hr

BOINC Combined Statistics for Croatia http://goo.gl/DiiXr
16 godina
neaktivan
segregator kaže...

Briga me jer bi uklanjanjem posrednika mi dobijali stvari jeftinije, glumci (za njih doduše i nisam siguran),

pjevači i programeri bi dobijali više, a posrednici bi morali ili drastično promijeniti način poslovanja ili se baviti

poljoprivredom

Ali to jednostavno nije kompletna slika - mnogi IP proizvodi uopce ne bi ugledali svijetlo dana, da nema posrednika.

Moze jedna hipoteticka prica?

Imam odlicnu ideju za film, i nekim cudnim cudom ne brinem o novcu, tako da ga mogu snimiti. Ali nazalost, ne znam drzati kameru, ne znam napraviti kostime, ne znam srediti svijetlo, ne znam ni glumiti, ne znam koje glumce zaposliti.... zapravo, ne znam bas nista o svijetu filma, osim dobre ideje.

Eto, ja sad zaposlim sve te ljude, objasnim im ideju, i oni sad snimaju film i dovrse ga. 

Po ugovoru, ja njima placam place, a na kraju, taj je film moj. Iako je ideja moja, stavio sam glavne glumce i ime rezisera na plakat a moje negdje na dnu jer nisam tako bitan. Na film smo potrosili oko 80 000 000$, jer je reziser imaju svoju viziju koju je gurao na silu, i nakon sto je probio moj budzet od 50 000 000$, razgovarali smo ozbiljno i odlucili stati na 60, ali mic po mic probilo je i nisam odustao, iako sam potrosio ~60% vise nego sam planirao.

Sad film dajem u kina, SF film kao SF film, ima svoju publiku ali to je uglavnom to. Nisam vratio ni planiranih 50 000 000$, ali sta ces, to je to.. svatko moze imati lose ideje, iako je ekipa odradila odlican posao.

Slijedeci put, birat cu opreznije i mozda potrositi novac na nesto sto ce se ljudima vise svidjati, umjesto da radim film za nishu....

Ovo je nekakav hipotetski pogled iz ociju posrednika. Fer?

Realworld primjera za ovu hipotetsku pricu ima gomila... moja dva najdraza su Blade Runner i Fight Club...

Set as I am in my ways and my arrogance, burden of proof tossed upon non-believers... You were my witness, my eyes, my evidence, Judith Marie, unconditional one...
13 godina
neaktivan
Siječanjska net-kupusara

Vama svima kao da je ispran mozak ili ga uopće ne upotrebljavate. Neka mi netko pokaže i dokaže kako je to povreda intelektualnog vlasništva jednaka krađi?

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pitanje za moralne vertikale ovog foruma: Da li je sviranje tuđih pjesama uz gitaru na tulumu krađa?
Naime, to se ni po čemu suštinski ne razlikuje od kopiranja mp3ca, osim što ne kršite izvođačka, već samo spisateljska i skladateljska prava. U oba slučaja guštate u tuđoj kreaciji bez da ste ju platili. Čak i ako posjedujete legalnu kopiju izvedenog djela, time niste kupili i pravo izvođenja svoje verzije, čak ni za privatnu izvedbu ili fućkanje. Kupili ste samo pravo privatnog slušanja tog djela.
17 godina
Ne_brini_draga kaže...

Vama svima kao da je ispran mozak ili ga uopće ne upotrebljavate. Neka mi netko pokaže i dokaže kako je to povreda intelektualnog vlasništva jednaka krađi?

Skineš knjigu sa neta u pdf-u ili je ukradeš u knjižari?

U čemu je razlika, iskreno govoreći.

U čemu je razlika ako skineš nečiju aplikaciju sa net-a, a on tebi zauzvrat pobere kupus. 1:1

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 17:01 (Floki).
17 godina
Tonči kaže...
syncmaster245b kaže...

Oleze sto se dogodilo?

Od covjeka britkih komentara i zdravorazumskog rasudjivanja, pretvorio si se u covjeka koji je u Wikileaksu  jedino vidio samopromociju, u Wikipediji neciju prciju pomocu koje se muze novac, a ACTA-u kao nesto bogom dano..... pritom ignorirajuci sadrzaj u sva tri primjera.

U najmanju ruku mogu reci da imamo dijametralno suprotna stajalista.

Uopće nije pogriješio. Sve napisano je istina i baš je to poanta. Inače po forumima (pogotovo ovom) vlada neka čudna atmosfera pubertetskog buntovništva, kojim se zatim opravdavaju svakakvi vandalizmi i gluposti bez mozga, a komentari su najčešće (blago rečeno) imbecilni.

Pogriješio je! Amen! -> Na lomaču!!!

Eto pubertetskog i imbecilnog komentara. :)

ps. volio bih da se uvede SOPA i PIPA i ACTA, na taj način osjećao bih se kao 90'tih, odlazak do lokalnog dilera, prženje BlueRay medija = irl druženje :)

Veliki dio moje generacije ne bi znao ni upalit komp da nismo trošili piratizirani DOS i Windowse te da nismo piratizirali igre i igrali te piratizirane igre u igraonama. Rezultat takvog kriminalnog ponašanja je da danas većina ima legalne Windowse, legalne programe i legalne igre, ne zato jer nas je netko prisilio već zato jer smo si kupili ono što je vrijedilo platiti. Recimo frend ima preko 2000 divx filmova, no one koji su mu vrhunski kupuje na DVD-u. I što sad, svejedno je kriminalac i u zatvor sa njim...

Ja bih iskreno išao u kino, ali su mi se zaredale bebe pa ne mogu do kina i jedini gušt koji imam je gledati na kompu, a di ću kupit online HD film u Hrvatskoj (ne volim ambalažu)? Ako netko zna, nek mi napiše da se educiram/legaliziram :)

Uostalom, nevjerovatno je koliko se novaca i vremena troši na ovakve svjetske idiotarije. Imamo svi skupa puno većih problema.

http://www.appoteka.net/ - http://www.zvonimirbuzanic.com/ - http://www.doom.com.hr/
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 17:18 (zbuzanic).
13 godina
neaktivan
Floki kaže...
Ne_brini_draga kaže...

U čemu je razlika ako skineš nečiju aplikaciju sa net-a, a on tebi zauzvrat pobere kupus. 1:1

Razlika je da vlasnik pdf-a i dalje posjeduje pdf, dok knjiga u knjižari nakon krađe fizički ne postoji. Drugi primjer, ista pašta drugo pakovanje. Ako ti je pobrao kupus onda si ti ostao bez kupusa, dok on i dalje ima svoju aplikaciju.

Ispravnija analogija bi bila da dođem u knjižaru i pomoću nekog superduplikatora napravim identičnu kopiju knjige i original fino vratim na policu. Ista stvar s kupusom. Knjižara i dalje zadržava knjigu, a ti i dalje imaš kupus.

17 godina
Ne_brini_draga kaže...
Floki kaže...
Ne_brini_draga kaže...

Razlika je da vlasnik pdf-a i dalje posjeduje pdf, dok knjiga u knjižari nakon krađe fizički ne postoji. Drugi primjer, ista pašta drugo pakovanje. Ako ti je pobrao kupus onda si ti ostao bez kupusa, dok on i dalje ima svoju aplikaciju.

Ispravnija analogija bi bila da dođem u knjižaru i pomoću nekog superduplikatora napravim identičnu kopiju knjige i original fino vratim na policu. Ista stvar s kupusom. Knjižara i dalje zadržava knjigu, a ti i dalje imaš kupus.

Dakle, ti meni hoćeš reći ovo:

Provedi ti besane noći pišući nekakvu aplikaciju, ja ti je imam pravo klikom miša uzeti sebi bez naknade

jesi li ti tako dobrohotan da radiš bez plaće?

ili autoru knjige hoćeš reći, muči se ti pisati, ja ti knjigu skinem jednim klikom miša u pauzi dok pijem kavu, bez ikakve naknade.

Misliš da autor te knjige ne plaća račune za vodu i struju, da živi od zraka.

Misliš da autor te knjige ne zna da je za tebe korisnost tog pdf-a potpuno identična papirnom izdanju, a ostalo su priče za malu djecu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 17:21 (Floki).
16 godina
segregator kaže...

poljoprivredom

Mislim da si ti ovdje "promašio ceo fudbal".

Koji je najveći problem u RH gospodarstvu? Nedostatak posrednika. Pa imaš što već XY godina trabunjaju o burzi morske ribe i o poljprivrednoj burzi. Treba postojati jedno (ili više njih) mjesta gdje ćeš ti moći prodati svoju robu. Da se maknu posrednici svi mali bi propali.

Ajmo maknut Steam, Andoid / iOS / WP7 market, freelancing stranice, i sl. Imaš super softver? Igru? Ideju? Super, sam se snađi jer, pazi sad- NEMA posrednika. Ovako programer može se koncentrirati na razvoj svog proizvoda a reklamu i distribuciju ostavlja distributeru. Aplikaciju platiš 5€, meni ide 3,5€. Misliš da ako se makne distributer da ću ti prodavati aplikaciju po 3,5€? Je, mož misliti. Ili ju uopće neću izraditi ili ću ju napraliti 10€. Zašto? Zato jer pored toga što sam developer, moram biti i PR_koja_već_p****_ma***** da ljudi doznaju da ja imam proizvod koji bi oni možda htijeli. Moram se baviti reklamom - manje posla za razvijanje. Pored toga, jako veliki rizik postoji da aplikacija / igra uopće neće doprijeti do kupaca i moram dići cijenu kao element zaštite, jer, jbg, ona uspješna ideja i kampanja mora pokriti troškove i barem jedne, ako ne i dvije, neuspješne i promašene ideje.

Nemaš posao? Kažeš da znaš C# i ASP sa .NET, Silverlight, HTML, JS? Super, googlaj freelancing, otiđi na neku stranicu, registriraj se i zaradi što para, dobi koju referencu dok čekaš poziv za posao. Kažeš da znaš i Blend i obradu fotografije? Napravi koju aplikaciju za WP7, možda ti što kapne na račun.

Što kažeš da Google i MS zarađuju na mojim aplikacijama? O, horora! Pa dao bog da zarade milijarde na meni! Milijarde! Nitko sretniji od mene!

Makni posrednika, i ubiti ćeš zilijune malih razvojih studija, samostalne developere, freelancere i ostale koji na taj način zarađuju. Tko će ostati? Oni najveći. Tržište će se u potpunosti zatvoriti i tko zna koliko napredak unazaditi.

Kako je u ostalim djelatnostima? Apsolutno nemam pojma. I doduše, u lijepoj našoj zna biti kojekakvih jako "duhovitih" posrednika (planet9 naprimjer, ili tko već tamo diktira cijene). Al onaj tko počne da u IT treba maknuti posrednika, tog sa sjekirom naganjam po dvorištu.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
16 godina
Ne_brini_draga kaže...

Ajmo ovako...

Dođi u hotel, pitaj ih jel imaju slobodnu sobu. Ako imaju, reci im da hoćeš jednu besplatno. Štoviše, reci da imaš vreću za spavanje i da nećeš apsolutno ništa dirati u sobi, niti ćeš koristiti vodu / struju / telefon / išta. Objasni im da bi njima ta soba ionako bila prazna preko noći, tako da ne bi na njoj lipe zaradili. Pošto ćeš ti spavati u svojoj vreći, neće imati apsolutno nikakvih izdataka. Soba će izgledati nakon što odeš kao da te nije ni bilo. 

Nakon što odeš, oni će i dalje imati tu sobu i tu ne bi smijelo biti ništa sporno u tom prijedlogu. Prvi puta kad ti uspije ova priča, podijeli to s nama, pa ću taj tvoj argument i shvatiti ozbiljno.

Vjerovao ili ne, postoji tako nešto kao "superduplikator", zove se fotokopirka i pazi sad - ta radnja je ilegalna!

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 17:29 (Bukva).
13 godina
neaktivan
Floki kaže...
Ne_brini_draga kaže...
Floki kaže...
Ne_brini_draga kaže...

dakle, ti meni hoćeš reći ovo

provedi ti besane noći pišući nekakvu aplikaciju, ja ti je imam pravo klikom miša uzeti sebi bez naknade

jesi li ti tako dobrohotan da radiš bez plaće?

ili autoru knjige hoćeš reći, muči se ti pisati, ja ti knjigu skinem jednim klikom miša u pauzi dok pijem kavu, bez ikakve naknade.

Misliš da autor te knjige ne plaća račune za vodu i struju, da živi od zraka.

Misliš da autor te knjige ne zna da je za tebe korisnost tog pdf-a potpuno identična papirnom izdanju, a ostalo su priče za malu djecu.

Evo upravo me ovakav način zaključivanja u ovom threadu vrijeđa. Izvući ovakav zaključak iz premisa je apsurdno i jednako stavljanju riječi drugome u usta. Nije fer! Da ti ne vrijeđam inteligenciju ne bih niti trebao objašnjavati da iz svega što sam napisao ja uopće ne kazujem niti sugeriram da imamo pravo na besplatno, ali ne daješ mi puno izbora.

Ono što bih volio jest da se niti kolokvijalno (zakonski već postoji razlika) ne koristi termin krađa za povredu intelektualnog vlasništva. Jer tu se radi o autoriziranim pravima, licencama i manjku istih koji čine eventualnu štetu (ovisno o tome kako se na to gleda), a ne o krađi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 17:44 (Ne_brini_draga).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice