Siječanjska net-kupusara

poruka: 479
|
čitano: 78.545
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Siječanjska net-kupusara".
13 godina
neaktivan
Re: Siječanjska net-kupusara
Deus ex machina kaže...

Najbolje je staviti sokantni kontrast koji nema puno veze s istinom, da bi argumentirao, ha?

Ako se na javnom prijevozu sverca 90% ljudi, pa naravno da bi trebalo promjeniti zakon debelo. I naravno da bi ovi koji se svercaju bili najglasniji, jer "kad bi se karta morala placati, iovako ionako ne bi koristio javni prijevoz".

Sta je bolje, ostaviti stanje kako jest? Piratstvo ni danas nije dozvoljeno, pa nikako da mu stanes na kraj, da oni koji su napravili (ili otkupili) IP dobiju svoj novac (bio on zasluzen ili ne!). Umjesto da kritiziras bilo kakvo rijesenje, izvoli konstruktivno predloziti nesto bolje. Ja sam vec naglasio da mi ACTA nikako nije draga, ali svakakvo rijesenje je bolje od zadrzavanja trenutnog stanja!

I uostalom, zasto bi mali pirati bili iskljuceni zakonom? Jer kao, oni kradu malo, pa nije problem? Zakon se mora provoditi na svakome jednako, kao na DotComu tako i na meni ako ilegalno skidam film/muziku/igru - sukladno iznosu kojim sam ostetio copyright holdera, nekakva proporcija me treba opaliti po dzepu.

Poanta je bila da sjekirom odstranjuješ tumor umjesto skalpelom. Ali pošto smo razumni, prema tebi, iako bi zakonom bilo omogućeno koristiti sjekiru mi to, eto, nećemo pa se nemamo što brinuti.

Što se tiče "rješenja" kako ga ti vidiš u ACTA-i, već i postojeći zakoni nude rješenja. Megaupload je najsvježi primjer. Čemu davati ovlast brisanju website-a iz DNS-a zato što je netko u komentaru tog website-a napisao ili ostavio link na stranicu koja navodno krši intelektualno vlasništvo?

Bolje je primjenjivati zakone koje imamo umjesto donosti nove drakonske pa se praviti kako ih nećemo primjenjivati kako bi ublažili njihovu surovost, i za to vrijeme nastaviti tražiti adekvatniji pristup sa više diskusije. Nitko o ovim zakonima dok nisu došli pred finalni čin donošenja nije niti raspravljao u javnosti.

16 godina
odjavljen
Siječanjska net-kupusara

Inače, ovo je u osnovi opet problem piratstva, tema je to koju smo prožvakali na stotine tisuća puta, ali nije mi baš jasan mentalni sklop nekih ljudi. Za dobru igru s dobrim efektima, pričom i sl. trebaš milijune. Eno, BioWare je napravio ono što je svima nedostajalo u WoW-u: zvuk u svakom dijalogu, svaki zadatak ima video, konverzaciju i kad su dobili takvu igru sad se ekipa sjetila pljuvat jer za pacijente bez života koji su u prva 72 sata ulupali u igru 72 sata, nema više sadržaja. Dvije stotine milijuna dolara su potrošili na igru, a onda se netko žali na $15 mjesečne pretplate. Pa da na nulu dođu moraju deset godina na pretplati imati 100.000 korisnika.

I još je njima lako - kad napraviš AAA igru za 40 milijuna i prodaješ je za $60, milijunček ljudi je mora kupit da dođeš na nulu i to samo ako si i autor i distributer i sve, dakle ako sve ide tebi kao razvojnom studiju. A onda se nađe kreten koji kupit igru i podijeli je za svih 5 milijuna, od čega i onih milijun potrebnih da studio preživi. I onda je to dobro. Lako je pričati o divnom piratstvu lovašima poput onog autora Minecrafta i Rovia koji su se ionako napumpali pa ih više nije briga.

Istovremeno, ovdje doma, ljudi se ne usude ući u biznis s 25.000 kn, jer ih je strah kako će preživjeti u hladnom pogonu, a kamoli nekoliko godina trošiti milijune i kasnije prodati proizvod. O tome da nešto proizvode tako par godina i onda sve to fino poklone ne treba ni spominjati. Naravno, kad mali s dva razreda srednje koji zna zalemit' dvije žice i spojit masu dođe i "popravi" perilicu rublja, satnica mu se računa po 300 kuna i još dobije Napolitanke i kavu. Ali ne, proizvod onih idiota s fakultetima, doktoratima i par godina rada tristotinjak ljudi ne vrijedi 220 kuna u Algoritma, jer se lakše ukrade na torrentu i nije fizički krađa.

Imbecilan mentalitet na koji mi se ide na WC.

Moj PC  
5 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Ne_brini_draga kaže...

Poanta je bila da sjekirom odstranjuješ tumor umjesto skalpelom. Ali pošto smo razumni, prema tebi, iako bi zakonom bilo omogućeno koristiti sjekiru mi to, eto, nećemo pa se nemamo što brinuti.

Što se tiče "rješenja" kako ga ti vidiš u ACTA-i, već i postojeći zakoni nude rješenja. Megaupload je najsvježi primjer. Čemu davati ovlast brisanju website-a iz DNS-a zato što je netko u komentaru tog website-a napisao ili ostavio link na stranicu koja navodno krši intelektualno vlasništvo?

Bolje je primjenjivati zakone koje imamo umjesto donosti nove drakonske pa se praviti kako ih nećemo primjenjivati kako bi ublažili njihovu surovost, i za to vrijeme nastaviti tražiti adekvatniji pristup sa više diskusije. Nitko o ovim zakonima dok nisu došli pred finalni čin donošenja nije niti raspravljao u javnosti.

Zar si jednostavno propustio onaj post gdje sam spomenuo da je u slucaju Megauploada bila puka sreca da je tip bio u New Zealandu, a serveri u US?

A sto se tice primjene zakona, mozes li mi na primjeru hipotetske piratizirane igre objasniti tocno kako bi ti to rijesio, brzo i efikasno, da lopovu dodje naplata?

@Bypass

Ali to mi nema bas smisla.

Naravno da ljudi kupuju CoD kad _nema_ alternative (Battlefield?). Ne mozes kupiti/piratizirati nesto sto ne postoji, a klonove je najlakse stampati. Ja gledam po uzoru na ljude koji kupuju igre ovdje - vecina nas gledamo neke 'cudnije' naslove, zabavljamo se sa community modovima, etc... kad kupujemo AAA naslove, obicno su to naslovi koji su stvarno odlicni (Batman, Battlefield, Witcher)...

Istina, mjerim po svojem primjeru i primjeru svojih prijatelja, ali ja definitivno ne trosim novac na kino-kartu ako rotten tomatoes kaze "Los film" iako je film razglasan maksimalno. CD-e vise ne kupujem jer je tu Spotify. Igre itekako dobro mjerim, ali imam nekoliko studija/designera koje pratim (Warren Spector, Tim Schafer, Will Wright) i njihove stvari kupujem....

Isto kao i za filmove, pratis rezisere i znas koji film ti se svidja. Isto kao i za muziku, pratis bendove ili izvodace i znas koji ti se svidjaju.

Set as I am in my ways and my arrogance, burden of proof tossed upon non-believers... You were my witness, my eyes, my evidence, Judith Marie, unconditional one...
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 18:48 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Nekako je u svemu tome promaklo ono što se valjda namjerno ignorira: većina seratora (ako ćemo tako to nazvati) kao i u slučajevima teoretičara zavjera (koji su posebna vrsta seratora) iznosi "činjenice" koje to nisu i tako podupire svoju tezu o belosvetskim hoštaplerima, masonima i sličnim pi*darijama. Dotcom je osuđen na 50 godina, što nije - a mogao bi dobiti kaznu. Da, kao što i ubojica može dobiti i 300 godina kazne, a i dobije u SAD-u (ovisno o državi) ili ga spale na stolici.

Čak i da dobije 50 godina, u čemu je problem? Vama se sviđa jer vam je omogućio besplatnu Seku Aleksić, besplatne Windows i AutoCAD. Ako je zaslužio, zaslužio je - nakrao se podeblje zajedno s onima koji u svojim firmama svoje projekte napravljene ukradenim CAD-om prodaju za solidne cifre.

Ti hoćeš reći da ne postoji sprega krupnog kapitala i politike i da ovi zakoni nisu rezultat njihovih zajedničkih napora? I vjeruješ da se neće opet pojaviti prije ili kasnije, kada teren bude bolje pripremljen? I nemaš ništa protiv da Ameri na Internetu rade ono što su radili po Iraku?

'Imamo pouzdane informacije da Saddam ima kemijsko oružje' 

'Ups, nije ga bilo, ali nekom slučajnošću smo tražeći to oružje ostvarili svoje strateške ciljeve vezane uz naftu i pritom pobili tisuće Iračana i donijeli zakone kojima se ograničavaju građanska i ljudska prava u Americi'

SAD teži tome da cijeli Internet pretvori u Guantanamo, gdje će oni bez potrebe da nekome nešto dokazuju provoditi 'pravdu', tj. štititi svoje interese. Iz nekog razloga pomislili su da im za to trebaju zakoni.

Što se tiče Seke Aleksić (koju, kao što si svojim nepogrešivim instinktom pogodio, neizmjerno cijenim kao umjetnicu i osobu), u RH se plaća namet na sve na što se njezini uradci zapisuju (osim na ono gdje bi se stvarno trebali zapisivati - WC papir), pa je i službeno tumačenje da je skidanje i korištenje glazbe za osobne potrebe legalna radnja.

17 godina
Deus ex machina kaže...
Veliki Brat kaže...

LOL, da, koma, sad se još pojedine države usude imati vlastite zakone, mimo volje korporacija  :-D :-P

To veze nema s onime sto sam ja napisao, i to i znas.

Ali evo, da ti idem niz dlaku, opisat cu pravedni hipoteticki svijet:

Ma malo podyebavam (iako tako ipak ispada, bez obzira zašto si ti to napisao)...

Napisao sam bio i kompletan posta kako USA ima potpunu slobodu nametnuti Švedskoj sankcije, filtrirati njihove IP-ove kroz DNS-ove, vjerojatno još ponešto. Iran masiraju zbog toga što pretpostavljaju da bi mogao raditi na nuklearki... Irak su satrli pod optužbom da imaju weapons of math destruction (citat iz filma Bad Teacher kojeg sam piratski odgledao - nisam ga nigdje vidio u HR - ali da sada ne uništavam foru skroz-naskroz, stati ću ovdje). Kubu prcaju sankcijama već desetljećima zato jer su fuckin' commies!!!!!1! Uvode demokracije gdje stignu... Ali kada bi dirnuli u Švedsku na isti način, onda to baš ne bi bilo tako plemenito, jer je stvar zapravo glupa. Svi se proglašavaju lopovima, iako to možda ipak (čitaj: sigurno) nije tako. Možda ipak (khm!) netko ima i neki konkretan argument zašto je to glupo.

Istovremeno, dok USA želi nametnuti globalno silovanje autorskim pravima, ne žele potpisati sporazum iz Kyota za smanjenje stakleničkih plinova, već godinama. Pa što? To je njihovo pravo. Možda bi ostatak svijeta trebao njima malo nabiti sankcije, a možda im malo i poslati vojske. Jer ne vide stvari onakvima kakve zapravo jesu... Jer to je ono što te korporacije pokušavaju progurati na globalnoj skali. Kažem, meni je to bez veze i zapravo čisto silovanje.

Ljudi su uvijek htjeli proći lišo. Prolaze kroz crveno, voze preko ograničenja, puše maricu, guraju se preko reda, čak kradu i po dućanima čokoladice i restoranima čaše ili pribor. To su sitnice, često forme protesta, u nekim situacijama čak i uračunate u cijenu usluge. Je li to nešto što treba trpiti ili prihvatiti zdravo za gotovo? Svakako da ne. Je li to nešto zbog čega treba okrenuti svijet naglavačke? Eto, po tebi očito je, po meni svakako nije. Ako ga i ne uhvatiš na prvom crvenom, uhvatiti ćeš ga na petom ili desetom. Ne moraš ga odmah gurati u pržun ili proglašavati lopovom - opališ mu kaznu i to je to. Dao si javnosti do znanja da to nije prihvatljivo ponašanje i to će uglavnom biti dosta. Razlika između jednog i drugog slučaja je slobodna ili policijska država.

Pametan zna koliko je potrebno, a koliko je dosta. Ovi likovi su jednostavno lakomi. Priznajem da je s piratstvom dosta teže - teže mu je ući u trag, veći su brojevi u igri... Ali tu bi edukacija napravila puno više, pravednija raspodjela sredstava još više. Nedavno je bio tekst o tome kako Grad Zagreb ne generira 100.000 taksi vožnji dnevno, iako bi zapravo mogao, jednostavno zato jer je monopolski položaj taksista uništio ideju prevelikim cijenama usluga i željom da se zarađuje više radeći manje.

OK, lako moguće i da sam u krivu, ne bježim od toga. Ali mi se ovo savijanje svijeta da bi stao u korporacijske džepove jednostavno čini nenormalnim. Čini mi se potpuno nenormalnim da bi ja nekom liku iz nekog telekoma trebao dokazivati nešto u pravnom smislu. Tko je on uopće? Ako je on tu, što će mi policija? Zašto jednostavno ne postavimo kamere svugdje (evo, u ZG se i to počelo događati) i imamo 1984. za istač! Ono, ako jekršenje zakona toliki problem, ajmo mu se onda posvetiti do kraja. Pa ćemo svi biti po pravu i zakonu.

A s druge strane te mogu pitati nešto... Koja je to fora da se meni u kinu puštaju reklame prije filma? Tko im je dao to pravo? Distributerima? Platio sam kino kartu i moram gleati fakin deset do petnaest minuta reklama prije onoga što zapravo želim gledati. Pazi - moram! Nemam izbora, mogu čak i zatvoriti oči i začepiti uši, ali ne mogu vratiti tih 10-15 min. života. Zašto su moja prava toliko nevažna, a korporacijska toliko važna? Živim li u državi Warner Bros. & Sons ili RH? Tko piše zakone? I za koga? Zašto na trenirci moram nositi kvačicu ili tri crte? Zašto takvu trenirku nisam dobio besplatno? Zašto ne postoji zakon koji brani korporacijama da se reklamiraju u legalno plaćenim proizvodima? Neka se reklamiraju u besplatnim proizvodima, a platiše ostave na miru...

Uvijek sam govorio - ako ne postoji teoretska šansa da prekršim neki zakon i izvučem se, onda živim u policijskom društvu, a to ne želim. Naravno da nije stvar u kršenju zakona, kao što će sad netko shvatiti i odmah skočiti na noge. Stvar je u tome da nije OK kad ljudima nad glavom visi mač i samo se čeka da padne. To je u krajnjoj liniji loša klima. Ljudi ne bi trebali živjeti u strahu, a društvo će ih ionako kazniti - za ovo ili ono, na ovaj ili onaj način. Kima dotcoma su ulovili na ovaj, jer je tip idiot. Bilo tko tko krši zakone u toj mjeri i živi u državi koja s USA ima zakone o izručenju je jednostavno idiot. I ulovili su ga. Nekog desetog tipa su ulovili na nečem desetom. Ljudi koji vole i žele kršiti zakone to ionako rade stalno i uhvatiti ćeš ih prije ili kasnije. Ma, ponavljam se. Bezveze.

EDIT: LOL @ ja - ako je tvoj post TLDR, što je onda moj? :D

Deus ex machina kaže...
- u realnom svijetu, industrija zakljucuje da im se ne isplati experimentirati niti raditi inovacije, nego stampati klonove koji ih em dodju jeftinije em imaju dobru prodju. Muzika je glupa, filmovi vecinom glupavi i puni efekata, a igre da ni ne spominjem...

Jok, u realnom svijetu masa je plitka i glupa i konformistička i plaća kratke periode zadovoljstva i ne pita za cijenu. To nije do pirata, to je tako bilo oduvijek. I prije pirata je većina filmova bila glupa, a rijekti su bili dobri. Kao i muzika, kao i sve čega se možeš sjetiti. Razlog je jednostavan - lako je biti glup, a teško je biti pametan. Glupih ljudi jednostavno ima više.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 18:58 (Veliki Brat).
16 godina
odjavljen

Čunda li čuda, al' u ovome se slažem s tobom Veliki Brate baš u potpunosti. (Ma koliko se ne slažem s odobravanjem piratstva, koje prihvaćam kao "uobičajeno" i "normalno"). Inače, edukacija nije baš primarni cilj većini populacije.

16 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Sve si tocno napisao, i slazem se!

Ali - verbal eraser - ne mozes rijesavati problem na nacin da i ti krsis zakon! Ako krades, opravdanje ne lezi u tome da netko drugi krade! Uostalom kradja za luksuz nije _nuzna_, nego cista obijest. Nitko te ne _sili_ konzumirati sav taj sadrzaj. Da li razumijes poantu??? Pirati se ponasaju kao da im je piratstvo bogom dano pravo, a nije!

Da je u pitanju hrana, ili stan - ne bi rekao ni rijec! U pitanju je ZABAVA.

I nisi ti nista u krivu, ne svidja se ni meni ovaj svijet, ali siguran sam da ga se na ovaj nacin nece popraviti.

Moja skromna procjena je da jedini nacin da unistis korporaciju je onaj kakav je zorno prikazan u Disturbeovom spotu za obradu "Land of confusion" - nahrani pohlepnika dok ne eksplodira ;-)

Nije problem u korporacijama ljudi, zaboga, problem je u VAMA (ne u meni ;-P). Problem je sto se ponasate kao konzumenti, umjesto da mucnete svojom glavom i skuzite sta vam stvarno treba i sto stvarno hocete, umjesto da nasjedate na reklame. Kad ljudi prestanu nasjedati na reklame, reklame ce nestati jer ce postati beskorisne... kad ljudi prestanu kupovati i konzumirati smece, prestat ce se proizvoditi i klonirati!

Da, tako je jednostavno! Koniec!

Set as I am in my ways and my arrogance, burden of proof tossed upon non-believers... You were my witness, my eyes, my evidence, Judith Marie, unconditional one...
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 19:05 (Deus ex machina).
17 godina
Tonči kaže...

A na to misliš? Ali odakle zaključak da je silovanje, ubijanje i sl. nekažnjivo? Zbog citata s nekog 9gaga? Nisam upućen u taj dio, ali moj se komentar odnosio isključivo na:

- činjenicu da se Dotcom glorificira (većina)

- činjenicu da se internetske vandale predstavlja nekakvim borcima za slobodu

- činjenicu da od njihovog napada nitko nema koristi

- činjenicu da su zapravo njihovi napadi samo put u gušenje sloboda, opravdanje Njima da se ide s još gorim zakonima

- 50 godina zatvora nitko nije nigdje još dobio, a i da je dobio, pravosuđe funkcionira kumulativno: koliko je pokrao, toliko će vjerojatno dobiti

- ako se i dovodi u pitanje njihovo pravosuđe, koliko se sjećam, za razliku od nas imaju i veće kazne, doživotne zatvore i smrtne kazne.

Uostalom, tko smo mi da Amere učimo pravosuđu? LOL

Iskrivljujes ono sto sam ja rekao. Nije dobio 50 godina, ali bilo je puno sličnih slučajeva koji su dobili i više.

Americki zakon kažnjava i ubojice i silovatelje i lopove, ali jel fer da jedan čovjek koji je napravio online sharing sustav s uredno i lijepo napisanim TOS-om u kojem se od svakog korisnika traži da potvrdi kako sadržaj kojeg stavlja nije copyrightan završi u zatvoru nekoliko desetaka godina dijelivši čeliju s ljudima kao što su iznad navedeni?

Koji je smisao uopće toga? Što će SAD ili bilo tko drugi dobiti s time? Ok, neka zatvore megaupload (ali neka najave tjedan dana prije jer ja kao njihov korisnik upravo sam izgubio desetak datoteka koje nemam pohranjeno lokalno, nisu mi doduše bitne, ali moja prava su povrijedena), ok, neka kazne Kima, zaslužio je ako nije brzo reagirao na prijave (što je 100% samo paravan, jer je megauplaod još i dobro reagirao kako rade ostali), ali neka ga kazne novčano, neka mu zaplijene kuću, auto, bazen, lunapark, uzmu svu lovu s racuna i neka ga i strpaju u zatvor da se razladi koji mjesec, ali ovo što oni rade je pretjerano.

Pretjerano je što Megaupload radi bez ikakvih smetnji zajedno s još 10000 sličnih servisa svakog dana bez smetnje i onda bum, odjednom je on jedan jedini krivac jer sam ja jučer pogledao novog Johnny Englisha.

Molim lijepo, i rapid i filesonic i svi drugi sharing servisi imaju svog vlasnika s punim imenom, prezimenom, brojem telefona i e-mailom.

Ovo je isto kao da ti živiš u nekom selu di svak svakog zna, a u njemu živi jedan aktivni ubojica, dva pljačkaša i tri dilera i svi znaju da su oni to što jesu, cak i policija zna i ima dokaze i onda jednog dana uhapse jednog od pljačkaša i nabiju mu robije, a ostale puste. Gdje je tu pravda?

Ah da, vama je pravda u tome da je Kim bio prije prevarant, da je debeo i masan i da se voli slikati s djevojkama u bikiniu. Ma kad je tako, neka, njega cemo zatvorit, on ce biti jasan pokazatelj da i na internetu djeluje zakon, a to što postoji barem duplo više web stranica koji se bave barem 10 puta gorim ilegalnim stvarima kao što je pedofilija i prostitucija, e to nikoga ne briga. To neka oni vandali od Anonymousa ruše.

lijep pozdrav

17 godina
Deus ex machina kaže...
Drago kaže...

Ali ti i sada možeš progoniti pirate. Za to ti ne treba ACTA. Dotcom je u pržunu i čeka sud, a to nema veze s niti jednom od tri kratice. 

Misliš da je smisao ovih zakona zaštita od piratstva, a zapravo je zaštita korporacija od svega što bi im moglo naštetiti, a bez sudskog postupka.  

True, ali to ovisi od zemlje to zemlje, da je Mr. Dotcom kojim slucajem zavrsio u Skandinaviji, a njegovi serveri negdje u Rusiji - nikom nista. Pukim slucajem on se skrasio na Novom Zelandu, koji sa USA ima ugovor o izrucenju.

Ja ne kazem, niti igdje jesam, da je ACTA idealno rijesenje - daleko od toga... ali mislim da je cak i ovakav shotgun bolji od trenutnog stanja na trzistu. Ne zelim cekati dok se netko sjeti boljeg, ili idealnog rijesenja... zelim djelovati odmah, nauciti iz gresaka, pa onda implementirati nesto bolje.

Mislim da se mentalitet nece promjeniti na fino, jer vecina ne voli kad im se oduzme ono sto dobija besplatno, pogotovu igre kako je netko spomenuo.

Apropos sudskog postupka: koliko se ja sjecam, djelovanje van normalnog sudskog procesa je bilo rezervirano samo za SOPA-u, ACTA nema veze s time?

I sto se tice prava korporacijama - na sve te uvjete svatko od nas pristaje pritiskom na "I Agree" gumb prilikom instalacije skoro svakog ne-opensource licenciranog softwarea, pa opet nikom nista. Tako nekako ce bit, pretpostavljam, i ako se ACTA uvede - nitko se nece brinuti oko malih pirata koji skidaju za sebe, nego ce se masivno i efikasno napasti veliki, odnosno dileri.

Ako nema dilera - nema ni konzumenata :-)

Ubij torrent protokol i share-siteove, i vec si ubio 80% malih pirata... naravno, oboje se mogu koristiti u legalne svrhe, ali svijet ce prezivjeti bez torrenta i bez share siteova dok se situacija ne rijesi.

Lupaš i popuješ s visoka, a nisi se uopće upoznao sa temom...ACTA je još gora od SOPA-e, moguće da je SOPA čak bila dimna zavjesa da se ACTA lakše progura u pozadini.

ACTA omogućava i jakim farmaceutskim kućama da proganjaju proizvođače jeftinih lijekova iz zemalja trećeg svijeta, npr:

http://www.oxfam.org/en/pressroom/pressrelease/2009-07-15/criminalize-generic-medicines-hurt-poor-countries

Isto tako, moći će sudski progoniti ljude koji pokušavaju uzgajati hranu koju su firme kao Monsanto "patentirali":

http://www.percyschmeiser.com/

A kad downloadaš neku mp3-cu, desit će se kako je genijalni Terry Gilliam prognozirao davno:

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina
Deus ex machina kaže...

- u svijetu gdje se content placa, takav model poslovanja vrlo brzo propada jer ljudi sada moraju razmisliti gdje ce utrositi novac. Pa kad vec moraju kupiti, kupit ce nesto sto ce biti sigurni da im odgovara. Posljedicno, izprofilirat ce se ukusi (jer vise nece biti dovoljno potrositi novac na genericki FPS A, nego ce se traziti FPS sa elementima RPG-a ili elementima stealtha)... posljedicno, stvorit ce se nishe, pa odmah potom i gomile malih studija koje ce raditi igre upravo za te nishe. Odlican primjer je Derek Smart i njegov 3000AD, koji vec godinama rade vrhunski komplicirane naslove za SF ratne simulacije.

TLDR: ja krivim pirate za cinjenicu sto je trziste danas zaguseno retardiranim igrama, retardiranom muzikom i retardiranim filmovima.

I pardon, nisam odgovorio na tvoj glavni upit - industrija nije okrnjena, ali okrnjeni su studiji koji se pokusavaju probiti, koje se takodjer bezocno piratizira. Srednje velik studio vise ne moze uspjevati sam, ukoliko se ne prikloni nekom gigantu.

Di si baš tog klauna našao, ako ti je on nekakav uzor onda mi je jasno i sve ostalo što si postao

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
16 godina
neaktivan
segregator kaže...
Deus ex machina kaže...

Apropos sudskog postupka: koliko se ja sjecam, djelovanje van normalnog sudskog procesa je bilo rezervirano samo za SOPA-u, ACTA nema veze s time?

Lupaš i popuješ s visoka, a nisi se uopće upoznao sa temom...ACTA je još gora od SOPA-e, moguće da je SOPA čak bila dimna zavjesa da se ACTA lakše progura u pozadini.

ACTA omogućava i jakim farmaceutskim kućama da proganjaju proizvođače jeftinih lijekova iz zemalja trećeg svijeta, npr:

http://www.oxfam.org/en/pressroom/pressrelease/2009-07-15/criminalize-generic-medicines-hurt-poor-countries

Isto tako, moći će sudski progoniti ljude koji pokušavaju uzgajati hranu koju su firme kao Monsanto "patentirali":

http://www.percyschmeiser.com/

A kad downloadaš neku mp3-cu, desit će se kako je genijalni Terry Gilliam prognozirao davno:

<Brazil link>

Ako sam pogrijesio za boldano, ispricavam se, a uostalom ostavio sam cijelu recenicu pod upitnikom, tako da mi ne mozes predbacivati da popujem s visoka.

Za farmaceutsku kompaniju:

ako neka kompanija potrosi bilijune na research, i onda izbaci lijek, a neka druga firma analizira lijek i napravi kopiju koju prodaje triput jeftinije - problem nije u tome da ova potonja krade IP od prethodne. Problem je u tome da se lijekovi izjednacavaju sa luksuzom. Lijekovi su, kao i hrana, potreba. Dakle, nemoj se okomljavati na pogresan akt, okomi se na cinjenicu da se lijekovi mogu zastiti kao IP.

Sto se tice hrane:

koliko vidim, covjek je dobio borbu protiv Monsanta. Dakle, u najmanju ruku, stvorio je presedan na osnovu kojeg ce svaka potonja tuzba slicne vrste biti rijesena.

Za MP3-ce: Brazil je dobar film s poprilicno ozbiljnim zavrsetkom za takvu satiru.

Ali evo, da ne budem ignorantan, stavit cu sva ta predvidjanja iz ovog i slicnih topica na neku listu, pa ako se danas-sutra to pokaze kao istina, lijepo cu se ispricati za ignorantnost.

U medjuvremenu, uvjeren sam da debelo, debelo pretjerujes sa time _sto_ ce se dogoditi na osnovu onoga sto bi se _moglo_ dogoditi.

Apropos Dereka Smarta:

klaun ili ne, covjek zivi od svojeg rada proizvodeci igre za nishu ljudi. U cemu je problem?

I sta sam to tocno "postao", kad me tako dobro poznajes da znas kako sam se promjenio?

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 19:54 (Deus ex machina).
16 godina
odjavljen
ivoleko kaže...
Tonči kaže...

A na to misliš? Ali odakle zaključak da je silovanje, ubijanje i sl. nekažnjivo? Zbog citata s nekog 9gaga? Nisam upućen u taj dio, ali moj se komentar odnosio isključivo na:

- činjenicu da se Dotcom glorificira (većina)

- činjenicu da se internetske vandale predstavlja nekakvim borcima za slobodu

- činjenicu da od njihovog napada nitko nema koristi

- činjenicu da su zapravo njihovi napadi samo put u gušenje sloboda, opravdanje Njima da se ide s još gorim zakonima

- 50 godina zatvora nitko nije nigdje još dobio, a i da je dobio, pravosuđe funkcionira kumulativno: koliko je pokrao, toliko će vjerojatno dobiti

- ako se i dovodi u pitanje njihovo pravosuđe, koliko se sjećam, za razliku od nas imaju i veće kazne, doživotne zatvore i smrtne kazne.

Uostalom, tko smo mi da Amere učimo pravosuđu? LOL

Iskrivljujes ono sto sam ja rekao. Nije dobio 50 godina, ali bilo je puno sličnih slučajeva koji su dobili i više.

Americki zakon kažnjava i ubojice i silovatelje i lopove, ali jel fer da jedan čovjek koji je napravio online sharing sustav s uredno i lijepo napisanim TOS-om u kojem se od svakog korisnika traži da potvrdi kako sadržaj kojeg stavlja nije copyrightan završi u zatvoru nekoliko desetaka godina dijelivši čeliju s ljudima kao što su iznad navedeni?

Koji je smisao uopće toga? Što će SAD ili bilo tko drugi dobiti s time? Ok, neka zatvore megaupload (ali neka najave tjedan dana prije jer ja kao njihov korisnik upravo sam izgubio desetak datoteka koje nemam pohranjeno lokalno, nisu mi doduše bitne, ali moja prava su povrijedena), ok, neka kazne Kima, zaslužio je ako nije brzo reagirao na prijave (što je 100% samo paravan, jer je megauplaod još i dobro reagirao kako rade ostali), ali neka ga kazne novčano, neka mu zaplijene kuću, auto, bazen, lunapark, uzmu svu lovu s racuna i neka ga i strpaju u zatvor da se razladi koji mjesec, ali ovo što oni rade je pretjerano.

Pretjerano je što Megaupload radi bez ikakvih smetnji zajedno s još 10000 sličnih servisa svakog dana bez smetnje i onda bum, odjednom je on jedan jedini krivac jer sam ja jučer pogledao novog Johnny Englisha.

Molim lijepo, i rapid i filesonic i svi drugi sharing servisi imaju svog vlasnika s punim imenom, prezimenom, brojem telefona i e-mailom.

Ovo je isto kao da ti živiš u nekom selu di svak svakog zna, a u njemu živi jedan aktivni ubojica, dva pljačkaša i tri dilera i svi znaju da su oni to što jesu, cak i policija zna i ima dokaze i onda jednog dana uhapse jednog od pljačkaša i nabiju mu robije, a ostale puste. Gdje je tu pravda?

Ah da, vama je pravda u tome da je Kim bio prije prevarant, da je debeo i masan i da se voli slikati s djevojkama u bikiniu. Ma kad je tako, neka, njega cemo zatvorit, on ce biti jasan pokazatelj da i na internetu djeluje zakon, a to što postoji barem duplo više web stranica koji se bave barem 10 puta gorim ilegalnim stvarima kao što je pedofilija i prostitucija, e to nikoga ne briga. To neka oni vandali od Anonymousa ruše.

lijep pozdrav

Baš mi ga je žao. Šmrc. - Dakle, po tvojoj analogiji ja ću sada fino u pljačku, prijevaru i krađe. I dok god uokolo postoje gori od mene (cijeli niz političara, ubojica, silovatelja i sl.) mene moraju ostavit' na miru i ne dirati?

Američko pravosuđe nije fer? A kakvo je onda hrvatsko? - Rezoniraš, u najmanju ruku, čudno.

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ako se na javnom prijevozu sverca 90% ljudi...

...nešto ne valja sa autoprijevoznikom, tarifnim sustavom ili standardom građana.

16 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...

...nešto ne valja sa autoprijevoznikom, tarifnim sustavom ili standardom građana.

Ma naravno! Uvijek je netko drugi kriv!

16 godina
odjavljen
Siječanjska net-kupusara
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
(s)izgoreo kaže...

Ma naravno! Uvijek je netko drugi kriv!

demokracija frende, 10% je manje od 90%, pa dozvolimo tih 10% da plaćaju ako baš moraju kao manjina {#}, potrebe su potrebe i zabava je potreba, ljudi gotovo i žive da bi se mogli zabavljati pogotovo u svijetu koji propagira hedonizam kao ultimativnu vrijednost, problem je što se to moglo besplatno a više se ne smije, s konja na magarca, i dao bog da imao pa nemao, ljudi teže žive i standard pada a i jeftini i općeprihvaćeni načini zabave će nestati kao takvi, što preostaje, golo preživljavanje i eventualno sex, umoran nakon odrađenog sec. joba, ne valja sistem koji živimo, ovo je samo još jedan udar na standard, a jednom će prekipjeti, tako ja to gledam...

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 20:07 ((s)izgoreo).
14 godina
PsychoticBaklava kaže...
djdamir81 kaže...

Joooj, ma ovi pisci su mi najdrazi. pametuje naveliko a i sam koristi piratske sadrzaje. ja mislim da je pisac ovog clanka sad najcool. 

Meni su najdraži ovi što svoj piratluk opravdavaju beskrajno glupom pretpostavkom ''svi to rade''.

evo jos jednog postenjaka sto sve posteno placa, al u snovima kad spava. ''svi to rade'' pa naravno da rade, zasto se kolega bezveze lazes. kreni od politicara preko policije sudaca ma svi koriste piratske sadrzaje. sto da ti vise pricam

A sto ima naporni ljudi, svaku temu mi pokvare
16 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...

demokracija frende, 10% je manje od 90%, pa dozvolimo tih 10% da plaćaju ako baš moraju kao manjina {#}, potrebe su potrebe i zabava je potreba, ljudi gotovo i žive da bi se mogli zabavljati pogotovo u svijetu koji propagira hedonizam kao ultimativnu vrijednost, problem je što se to moglo besplatno a više se ne smije, s konja na magarca, i dao bog da imao pa nemao, ljudi teže žive i standard pada a i jeftini i općeprihvaćeni načini zabave će nestati kao takvi, što preostaje, golo preživljavanje i eventualno sex, umoran nakon odrađenog sec. joba, ne valja sistem koji živimo, ovo je samo još jedan udar na standard, a jednom će prekipjeti, tako ja to gledam...

Dobro, moze, uhvatit cu udicu:

hrana nije besplatna, lijekovi nisu besplatni, stan/kuca nisu besplatni. Zasto bi zabava bila iskljucena i bila besplatna?

Sve ostalo sto si rekao, slazem se...

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Dobro, moze, uhvatit cu udicu:

hrana nije besplatna, lijekovi nisu besplatni, stan/kuca nisu besplatni. Zasto bi zabava bila iskljucena i bila besplatna?

Sve ostalo sto si rekao, slazem se...

objasnio sam gore, ljudi su navikli na besplatno, sada će i to zabave morati platiti, nema više besplatno, no fun, s konja na magarca, još jedan udar na životni standard koji je i bez toga malen i jadan, pa i stari rimljani su znali u čemu je caka, kruha i igara i dobit ćeš izbore i stabilizirati rulju ovi ruše i jedan a sad i drugi nosivi stup ljudskih potreba, kakva prava privatnosti, bole me ona stvar dok god mogu skinuti nove transformerse, ovo je osnovno, ako toga nema dovoljno i u velikim količinama bye, bye

17 godina
neaktivan
Siječanjska net-kupusara

Cijelu priču bi trebalo gledati kroz neumitni gubitak primata Zapada u proizvodnji fizičkih dobara. Istočnjaci sve rade jeftinije, a jednako kvalitetno. Jedino što ostaje je prodavati pamet, a da bi se na tome zaradilo treba što više toga proglasiti autorskim djelom i nekako osigurati globalnu naplatu istoga.

Upravo bode u oči kako se u zadnje vrijeme može patentirati sve i svašta i kako tužakanje među koropracijama poprima epske razmjere (u čemu prednjače američke kompanije). No za razliku od poduzeća, korporacijama se financijski ne isplati građane tužiti za odštetu. Pokušali su s nebuloznim tužbama za download, pa su ispali smiješni. Zato se mijenja taktika, pa umjesto da te tuži onaj tko se smatra oštećenim, tužit će te država, i nećeš platiti kaznu, nego ćeš ići u zatvor.

Na polju zabave desetljećima je građen kulturni monopol, izgleda da je došlo vrijeme da se to naplati. Ako ćemo kažnjavati one koji krše autorska prava, barem jednakom mjerom treba kažnjavati one koji na nedopuštene načine utječu na ukus publike. Općepoznato je da velike glazbene kuće plaćaju glazbenim urednicima ili nakladnicima da emitiraju određene izvođače, a da se to slušateljima ne prikazuje kao reklama. Time se utječe na potražnju na nedopušten način, no sankcionira se samo konzumente koji pod tim (nedopuštenim) utjecajem pribavljaju na nedopušteni način ono na što ih se navodi. Je li itko možda čuo da su nekoga osudili zbog prikrivenog oglašavanja? Sankcioniranjem onih koji skidaju glazbu, a nesankcioniranjem onih koji ih na to manipulacijom navode (bilo lošom zakonskom regulativom, bilo neprovođenjem iste) država se stavlja na stranu glazbene industrije, a protiv običnih građana.

3 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Znači, po tebi nije pogrešno i kažnjivo svjesno zarađivati na piratluku, ali je pogrešno i kažnjivo tebi ponuditi nešto posve legalno? Skriveno oglašavanje? Mamce za kupovinu i sl. ti izjednačavaš s piratstvom? Kulturni monopol? Odakle izvlačiš to?

Bilo kakav oblik represije anti-piratskog lobija kroz zakone je uvijek i redovito odgovor na duži period iskorištavanja slobode. Godinama se jedan pirat (devedesetih još) preseravao radeći od svog kriminala biznis, zarađujući bijesne novce, kupujući bijesne aute, računala, motore, Hi-Fi i dajući konačno i oglase u dnevnim i ostalim tiskovinama, kao da se radi o sasvim legalnom i prihvatljivom poslovanju. Tada je dojadilo onima koji se kao budale trude legalno raditi i pretjerao je pa je ostao i bez auta i motora i završio u bajbokani k'o zadnja budala.

Tako se razbahatio i Dotcom pa će tako i završiti. - Mislim, svi skinu film, seriju, igru, MP3, al' kad pretjeraš, onda brate pretjeraš i dobiješ po ušima, a najčešće se to dogodi onima koji ne šute mudro, nego se hvalisaju svojom glupošću.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 20:39 (Tonči).
14 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

@Bypass

Ali to mi nema bas smisla.

Naravno da ljudi kupuju CoD kad _nema_ alternative (Battlefield?). Ne mozes kupiti/piratizirati nesto sto ne postoji, a klonove je najlakse stampati. Ja gledam po uzoru na ljude koji kupuju igre ovdje - vecina nas gledamo neke 'cudnije' naslove, zabavljamo se sa community modovima, etc... kad kupujemo AAA naslove, obicno su to naslovi koji su stvarno odlicni (Batman, Battlefield, Witcher)...

Istina, mjerim po svojem primjeru i primjeru svojih prijatelja, ali ja definitivno ne trosim novac na kino-kartu ako rotten tomatoes kaze "Los film" iako je film razglasan maksimalno. CD-e vise ne kupujem jer je tu Spotify. Igre itekako dobro mjerim, ali imam nekoliko studija/designera koje pratim (Warren Spector, Tim Schafer, Will Wright) i njihove stvari kupujem....

Isto kao i za filmove, pratis rezisere i znas koji film ti se svidja. Isto kao i za muziku, pratis bendove ili izvodace i znas koji ti se svidjaju.

Dobro, ja ne kupujem igre, ali čitam vijesti i vidim da svi ti top naslovi itekako zarađuju od prodaje. Pa onda imamo steam i slične servise. Mislim da igrača industrija nema straha od piratizacije isto kao i filmska.

Ja sam obrnuto. Idem u kino koliko često mi to vrijeme dopušta jer je to potpuno drukačiji doživljaj nego gledanje kod kuće (ne znam možda sam staromodan). Glazbu koju slušam obično presluđam na jutjubu, a većinom vrtim neki internet radio. Jedino, ali stvarno jedino što skidam sa torrenta su neke serije koje pratim, a tih i nema toliko (4-5), a one imaju najmanje straha od pirata jer jednom emitirano može biti kopirano miljardu puta.

Od software-a većinom koristim opensource i free, ali ako treba platiti, platit ću.

Ali malo smo offtopic. Kod ACTA-e se najmanje moramo brinuti oko torrent-a i piratiziranog sadržaja.

Biti ili mniti svemiropolisno
17 godina
Deus ex machina kaže...
Za farmaceutsku kompaniju:

ako neka kompanija potrosi bilijune na research, i onda izbaci lijek, a neka druga firma analizira lijek i napravi kopiju koju prodaje triput jeftinije - problem nije u tome da ova potonja krade IP od prethodne. Problem je u tome da se lijekovi izjednacavaju sa luksuzom. Lijekovi su, kao i hrana, potreba. Dakle, nemoj se okomljavati na pogresan akt, okomi se na cinjenicu da se lijekovi mogu zastiti kao IP.

Sto se tice hrane:

koliko vidim, covjek je dobio borbu protiv Monsanta. Dakle, u najmanju ruku, stvorio je presedan na osnovu kojeg ce svaka potonja tuzba slicne vrste biti rijesena.

Za MP3-ce: Brazil je dobar film s poprilicno ozbiljnim zavrsetkom za takvu satiru.

Ali evo, da ne budem ignorantan, stavit cu sva ta predvidjanja iz ovog i slicnih topica na neku listu, pa ako se danas-sutra to pokaze kao istina, lijepo cu se ispricati za ignorantnost.

U medjuvremenu, uvjeren sam da debelo, debelo pretjerujes sa time _sto_ ce se dogoditi na osnovu onoga sto bi se _moglo_ dogoditi.

Apropos Dereka Smarta:

klaun ili ne, covjek zivi od svojeg rada proizvodeci igre za nishu ljudi. U cemu je problem?

I sta sam to tocno "postao", kad me tako dobro poznajes da znas kako sam se promjenio?

Čovjek je dobio borbu protiv Monsanta zato što nije bilo ACTA-e. Po novome ga imaju pravo zaustaviti dok traje proces,

i bio bi financijski upropašten i prije kraja procesa, čak i da ga dobije opet

Problem sa Smartom je njegov stav prema korisnicima...osnovni razloga zašto sam ja i hrpa ljudi koje znam odustali

od Alganona

"postao" koji dolazi od engleskog "to post", a ne od hrvatskog "postati", sorry, valjda previše visim na USA forumima

(znam, nisam dosljedan, al bar pljujem po njima i na njihovim vlastitim forumima)

Što se lijekova tiče, problem je što firme iz siromašnih zemalja često nemaju novaca za skupu i dugotrajnu proceduru

patentiranja lijekova u USA, pa na kraju od njihovih eventualnih proizvoda opet više zarade USA firme, dok obrat - ne vrijedi.

Nešto slično kao tjeranje naših generala u Haag, dok njihovi za daleko gore zločine ne odgovaraju jer tobože su njihovi

sudovi bolji i pravedniji od Haaških...krajnje licemjerno

17 godina
Tonči kaže...
ivoleko kaže...

lijep pozdrav

Baš mi ga je žao. Šmrc. - Dakle, po tvojoj analogiji ja ću sada fino u pljačku, prijevaru i krađe. I dok god uokolo postoje gori od mene (cijeli niz političara, ubojica, silovatelja i sl.) mene moraju ostavit' na miru i ne dirati?

Američko pravosuđe nije fer? A kakvo je onda hrvatsko? - Rezoniraš, u najmanju ruku, čudno.

I to si zaključio iz mog posta? Da ja smatram da Kim i slični trebaju proći nekažnjeno?

Svojim načinom komunikacije si me iznervira do bola. Bilo bi jako lijepo od tebe da naučiš normalno sudjelovati u forum raspravama.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 21:07 (ivoleko).
17 godina
ivoleko kaže...

I to si zaključio iz mog posta? Da ja smatram da Kim i slični trebaju proći nekažnjeno?

Svojim načinom komunikacije si me iznervira do bola. Bilo bi jako lijepo od tebe da naučiš normalno sudjelovati u forum raspravama.

+1

Tonči, najiritantniji si ovdje sa tim svojim izvlačenjem zaključaka i stavljanjem ljudima u usta nešto što nisu rekli

16 godina
odjavljen
ivoleko kaže...
Tonči kaže...
ivoleko kaže...

Pa eto, usporedio si sa situacijom i naveo da nije pravedno zatvoriti pljačkaša, ako je ubojica na slobodi. Naravno, ti si unaprijed pretpostavio nebulozu da policija ima dokaze i zna i za ubojicu, ali njega ne hvataju iz nekog skrivenog razloga. Nebulozno si pretpostavio da će Dotcom ćeliju dijeliti s deseterostrukim koljačem iz Texasa. To je ono postavljanje izmišljenih uvjeta pričice kako ti odgovaraju. Zašto ja to ne bih interpretirao kako mi odgovara?

Daj mi objasni (jer ne kužim) zašto misliš da vlasnika RapidSharea nisu priveli, a Dotcoma jesu? I daj mi, molim te, objasni zašto misliš da netko tko je zaradio milijune nebi trebao u zatvor?

17 godina
Tonči kaže...

Daj mi objasni (jer ne kužim) zašto misliš da vlasnika RapidSharea nisu priveli, a Dotcoma jesu? I daj mi, molim te, objasni zašto misliš da netko tko je zaradio milijune nebi trebao u zatvor?

zato što je u kapitalizmu, pa čak i u nekim drugim društvenim uređenjima, krajnje legalno zaraditi nešto.

Problem je ako nešto ukradeš, ali zarada...možda u Kambodži za Pol Pota nije bilo OK

16 godina
odjavljen

I onda ti meni nešto o izvlačenju? Praviš se grbav pa ne govorimo o zaradi prijevarom i na kriminalu? 

Ili mi daješ lekciju o "izvlačenju iz konteksta" ili ti treba sve crtat. {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 21:23 (Tonči).
16 godina
neaktivan
Siječanjska net-kupusara

.

Nisam se popeo na vrh hranidbenog lanca da bi bio vegetarijanac

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

moj se komentar odnosio isključivo na:

1 - činjenicu da se internetske vandale predstavlja nekakvim borcima za slobodu

2 - činjenicu da od njihovog napada nitko nema koristi

3 - činjenicu da su zapravo njihovi napadi samo put u gušenje sloboda, opravdanje Njima da se ide s još gorim zakonima

Baš mi je simpatično kako bi se smisao ovih 'činjenica' promijenio, samo da uzmeš drugačiji redoslijed..

3. činjenica je da su zapravo njihovi napadi samo put u gušenje sloboda, opravdanje Njima da se ide s još gorim zakonima

1. činjenica je da se internetske vandale predstavlja nekakvim borcima za slobodu

(ako trebaš opravdanje za rigoroznije zakone, tada trebaš prvo imati vandale..)

2. nije činjenica da od njihovog napada nitko nema koristi

(ako je napad zapravo put u gušenje sloboda i opravdanje za gore zakone, tada je jasno tko ima korist. Osim toga nije li korist suština ovog problema?)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice