Daj molim te otiđi i probaj električni auto pa ćeš potpuno promijeniti priču. 1 litra benzina ima 10 kWh energije, a auto na benzin u prosjeku potroši 10 l/100 km odnosno 100 kWh na 100 km. Auti na struju troše od 15-17 kWh (skoro svi) odnosno Tesla 30-34 kWh na 100 km. Valjda ti je sad jasno da je ušteda ogromna čak i da od nafte radimo struju (a struja je uvozna puno jeftinija nego da je radiš od nafte jer imaš i nuklearnu energiju i geotermalnu i hidroenergiju).
EDIT: Osim toga auti se pune po noći kad struje ima viška i baca se u smeće jer se ne može iskoristiti.
kao prvo, struja se ne može baciti u smeće (MORA MORA MORA MORA se negdje iskoristiti - to se, draga djeco, uči u osnovnoj školi. To je zakon. Halo, zakon fizike a ne sanadera ili milanovića); ako potrošnja nije jednaka proizvodnji tj nadmašuje je, dolazi do povećanja napona koje izaziva kvarove ili ispade mreže itd pa distributeri iz sekunde u sekundu prate potrošnju i prilagođavaju proizvodnju. Noćna struja (za nas male potrošače) dolazi iz baznih elektrana koje rade non-stop (to su elektrane na ugljen i nuklearke) koje same po sebi proizvode jeftinu struju. Zato što je ugljen jeftin, baš kao i uran. Btw, cijena struje varira iz sata u sat; ali to nije bitno za ovu raspravu.
Drugo, pažljivo pročitaj, naveo sam da je gušt vožnje električnog automobila neopisiv, a pitanje o kojem možemo raspravljati je pitanje ekonomičnosti i održivosti tog gušta.
dakle, sam si naveo da tesla troši 30 kWh na sto kilometara. To je upravo ono što ja tvrdim a ti ne vidiš - da bi Tesla dobio 30 kWh na pedali gasa, negdje neka termocentrala treba skuriti 100 kWh vrijednog ugljena ili teške nafte. Jer je efikasnost centrala, distribucije i punjenja akumulatora takva kakva je. I neće se bitno promijeniti NIKADA. Jasnije? Btw, Njemačka koja je predvodnik evrope i svijeta po pitanju korištenja obnovljivih izvora energije ima aspolutno najskuplju struju i enormne probleme koji su nastali premasovnim korištenjem te energije. Ukratko, poticajima i zakonskom prisilom distributera da otkupe svu struju iz solara sa tržišta su istjerali plin, naftu pa čak i regenerativne hidroelektrane koje su bile garancija stabilnosti mreže (jedino one mogu varirati proizvodnju iz sekunde u sekundu, minute u minutu). Zahvaljujući toj politici imaju situaciju da im u pojedinim ljetnim danima sva struja dolazi iz solara, a istovremeno im je porasla ukupna emisija co2 (koja dolazi prvenstveno iz) termoelektrana na ugljen jer još jedino one mogu opstati na tržištu i popuniti rupe po noći i oblačnim danima. Obrazujte se, balkanci. Internet je dostupan svima, mozak imate. Valjda... samo pišite minuse...
Ne mogu vjerovati da sam za ovaj članak, koji potpuno realno prenosi STVARNO stanje tehnologije danas i perspektivu u idućim desetljećima, dobio minus! Kaj ste svi spremni ubiti glasnika koji donosi vijesti koje se ne uklapaju u vaš facebook svjetonazor? Kaj nemate mozga ni googla da to sami provjerite? Halo hrvati, koji vam je?