@Daniman123
Ne znam za tebe ali ja osobno imam slobodnu volju. I ja odlučujem što ću u životu činiti. I najčešće odlučim ne činiti nešto što percipiram kao gubljenje vremena. Ja volim igrati igre. Ne igram sve igre koje izađu nego pažljivo biram što ću igrati jer ne vidim smisao u "gubljenju vremena" na mediokritete. Kada se radi o vrhunskoj igri onda ne gubim vrijeme - onda uživam. I to uživanje je jedno pozitivno iskustvo, koje mi ostaje dugo nakon što "poje_em kurvu", "najedem se ko stoka" ili slično (prvo nisam probao doduše, ali nema veze). To što ti igranje igara doživljavaš kao gubljenje vremena a ipak to radiš pokazuje samo da si neinteligentan, jer radiš nešto što nije vrijedno ni tvog novca a ni tvog vremena. Zato te pitam, imaš li ti slobodnu volju? Ako imaš, zašto gubiš vrijeme na igre? Daj ne bulazni više!
Uostalom, sad sam baš malo razmišljao. Veliki naslovi koštaju 50 eura po izlasku na tržište. Prosječan naslov traje između 8 i 10 sati ako se radi o FPS-u, ili više ako se radi o drugim vrstama igara (Dragon Age primjerice preko 100). To dakle znači da za 350 kuna, ako baš morate kupiti igru čim izađe a ne čekati popust i ta igra je neki kratki FPS, dobijete oko 10 sati igre. Svaki vas sat onda košta 35 kuna. Deset sati igre ja osobno (ne znam za druge), pređem u 5-6 dana igranja, ako igram na hard težini (zbog povremenog ragequita i općenito pauziranja tijekom igranja) i do 10 dana. Dakle, dnevno vas ta igra, ako ste je prošli za tjedan (7) dana, koštala 50 kuna (računamo da nema multiplayer).
Sada izračunajte koliko dnevno potrošite na stvari koje vam stvarno ne trebaju (žvake, kave, kojekakve gluposti), koliko prosječno potrošite u izlasku van, itd. Vidjet ćete da je cijena igre, čak i ovdje kod nas gdje su porezi dignuti u tri p.m., zaista proporcionalna sa količinom zabave (barem vremenski, subjektivno se netko može više zabavljati gledajući u zid). Donekle se može govoriti da je skupo ako se svi ovi faktori spoje, dakle ako je igra nova (košta 350 kuna), kratka i nema multiplayer, a postoji svega nekoliko baš takvih (ja se jedino Metroa 2033 mogu trenutno sjetiti). No ako govorimo o većini igara, koje traju više od deset sati, imaju multiplayer, a nekad koštaju i manje (bilo same od sebe bilo na popustu), onda sasvim jasno postaje da se itekako isplati kupiti igru, ili možda imate pametniji način za potrošiti 350 kuna nego na 30 sati zabave uz odličnu priču (Mass Effect 2 recimo)? Mislim da nemate.
Od zabavnih stvari
-poćastiti frendove kinom (može biti neka komedija ili nešto drugo)
-otići na bazene
-otići napraviti turu oko sljemena sa bajkom
A od pametnih stvari
-platiti instrukcije
-pretplatu na bug
-pretplatu na gameplay
-pretplatu na geo
-pretplau na NG
-knjigu si prijuštiti
-dati u dobrotvorne svrhe
Od glupavih stvari
-najesti se kao stoka
-izvaliti pare za igru
Ja sam igrao masni efekt igra me je oduševila svime pričom igrivošću svemu... Ali što si ti dobio time što si kupio igru ili što sam ja propustio zato jer nisam kupio igru.
Mislim da nema logike kupovati igre. Ovako igre za mene jesu gubljenje vremena jer to nije stvaran svijet, imao sam 1000 sati igre na codu i moj zakljućak je da je ljepše biti vani u prirodu. I dalje je ih igram, igre su ćista zabava, ali jednostavno nevrijede tih para. Kupovao bi ih ja da su oko 100kn dao bih ja pare ali 350 ma daaaj. A ovo za žvake i ta sranja
danas sam kupio
-orbit 3,5 kn
-kava 12 kn (skupa go gorivo)
-bus 9kn (ne kupujem uvijek ali sam danas kupio)
-olovka 0,50 lipa
-naoćale na INA benziskoj 30kn
Sve ukupno 45kn sa time da nekupujem naoćale i olovke i bus svaki dan (svaki peti kartu za bus svake prijestupne) onda dobojimo 11,5
11,5x30=345 kunelića stim da imamo 12 dana da nekupujem ništa to je 207kn jao fali još 124kn. Ja si mislim potrošim na tjedan 207kn što mogu sa njima svašta. To ukljućuje igranje igara budem si skinuo jednu. I ne neprosipam se time.