Stopa piratstva u Hrvatskoj 54 posto

poruka: 515
|
čitano: 297.826
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Stopa piratstva u Hrvatskoj 54 posto".
15 godina
protjeran
RE: Stopa piratstva u Hrvatskoj 54 posto
M_dipl. kaže...

@Daniman123

Ne znam za tebe ali ja osobno imam slobodnu volju. I ja odlučujem što ću u životu činiti. I najčešće odlučim ne činiti nešto što percipiram kao gubljenje vremena. Ja volim igrati igre. Ne igram sve igre koje izađu nego pažljivo biram što ću igrati jer ne vidim smisao u "gubljenju vremena" na mediokritete. Kada se radi o vrhunskoj igri onda ne gubim vrijeme - onda uživam. I to uživanje je jedno pozitivno iskustvo, koje mi ostaje dugo nakon što "poje_em kurvu", "najedem se ko stoka" ili slično (prvo nisam probao doduše, ali nema veze). To što ti igranje igara doživljavaš kao gubljenje vremena a ipak to radiš pokazuje samo da si neinteligentan, jer radiš nešto što nije vrijedno ni tvog novca a ni tvog vremena. Zato te pitam, imaš li ti slobodnu volju? Ako imaš, zašto gubiš vrijeme na igre? Daj ne bulazni više!

Uostalom, sad sam baš malo razmišljao. Veliki naslovi koštaju 50 eura po izlasku na tržište. Prosječan naslov traje između 8 i 10 sati ako se radi o FPS-u, ili više ako se radi o drugim vrstama igara (Dragon Age  primjerice preko 100). To dakle znači da za 350 kuna, ako baš morate kupiti igru čim izađe a ne čekati popust i ta igra je neki kratki FPS, dobijete oko 10 sati igre. Svaki vas sat onda košta 35 kuna. Deset sati igre ja osobno (ne znam za druge), pređem u 5-6 dana igranja, ako igram na hard težini (zbog povremenog ragequita i općenito pauziranja tijekom igranja) i do 10 dana. Dakle, dnevno vas ta igra, ako ste je prošli za tjedan (7) dana, koštala 50 kuna (računamo da nema multiplayer).

Sada izračunajte koliko dnevno potrošite na stvari koje vam stvarno ne trebaju (žvake, kave, kojekakve gluposti), koliko prosječno potrošite u izlasku van, itd. Vidjet ćete da je cijena igre, čak i ovdje kod nas gdje su porezi dignuti u tri p.m., zaista proporcionalna sa količinom zabave (barem vremenski, subjektivno se netko može više zabavljati gledajući u zid). Donekle se može govoriti da je skupo ako se svi ovi faktori spoje, dakle ako je igra nova (košta 350 kuna), kratka i nema multiplayer, a postoji svega nekoliko baš takvih (ja se jedino Metroa 2033 mogu trenutno sjetiti). No ako govorimo o većini igara, koje traju više od deset sati, imaju multiplayer, a nekad koštaju i manje (bilo same od sebe bilo na popustu), onda sasvim jasno postaje da se itekako isplati kupiti igru, ili možda imate pametniji način za potrošiti 350 kuna nego na 30 sati zabave uz odličnu priču (Mass Effect 2 recimo)? Mislim da nemate.

Od zabavnih stvari

-poćastiti frendove kinom (može biti neka komedija ili nešto drugo)

-otići na bazene

-otići napraviti turu oko sljemena sa bajkom

A od pametnih stvari

-platiti instrukcije

-pretplatu na bug

-pretplatu na gameplay

-pretplatu na geo

-pretplau na NG

-knjigu si prijuštiti

-dati u dobrotvorne svrhe

Od glupavih stvari

-najesti se kao stoka

-izvaliti pare za igru

Ja sam igrao masni efekt igra me je oduševila svime pričom igrivošću svemu... Ali što si ti dobio time što si kupio igru ili što sam ja propustio zato jer nisam kupio igru.

Mislim da nema logike kupovati igre. Ovako igre za mene jesu gubljenje vremena jer to nije stvaran svijet, imao sam 1000 sati igre na codu i moj zakljućak je da je ljepše biti vani u prirodu. I dalje je ih igram, igre su ćista zabava, ali jednostavno nevrijede tih para. Kupovao bi ih ja da su oko 100kn dao bih ja pare ali 350 ma daaaj. A ovo za žvake i ta sranja

danas sam kupio

-orbit 3,5 kn

-kava 12 kn (skupa go gorivo)

-bus 9kn (ne kupujem uvijek ali sam danas kupio)

-olovka 0,50 lipa

-naoćale na INA benziskoj 30kn

Sve ukupno 45kn sa time da nekupujem naoćale i olovke i bus svaki dan (svaki peti kartu za bus svake prijestupne) onda dobojimo 11,5

11,5x30=345 kunelića stim da imamo 12 dana da nekupujem ništa to je 207kn jao fali još 124kn. Ja si mislim potrošim na tjedan 207kn što mogu sa njima svašta. To ukljućuje igranje igara budem si skinuo jednu. I ne neprosipam se time.

U ratu bez ikakvih interesa :D http://crotrailers.co.cc/
Moj PC  
0 2 hvala 0
17 godina
Verbatim kaže...
torrente kaže...

sad kad dođe avatar na blue rejčini...to je grijeh ne kupit za kolekšn.

ali ga imam i skinutog u 1080p.

lopovčina sam i ne velim da sam manja od nekog drugog.

Mr.Mony Bag$ koje ti Droge konzumiraš?? :confused:

Cjeli dan sjediš za komp. i tipkaš,...pa si malo pirat, pa si malo moralist :rolleyes:

Izađi malo vani kupi sladoled, ako naručiš 3 kugle dobiješ četvrtu besplatno.Smijeh

dobro liče...jesu tebi svi parkirani u glavi?

dođeš tu bez veze mrsit muda ničim izazvan.  dečki ćakulaju i pričaju.

u čemu je problem?

vidno si isprovociran mojom pojavom na topicu i masturbiraš bez veze pokušavajući biti iole sarkastičan..a to neznaš bit.

ajde, pravi se da si normalan i sve 5.

ljudi se rode sa smislom za dosjetke, ironiju i sarkazam...to samo izlazi iz njih i uvijek je nešto novo i zabavno.

tvoje kugle sladoleda to sigurno nisu.

pozdrav svima
17 godina
neaktivan

Ico miki kako se tema piratstva već izlizala.Piratstvo ili bolje reći file sharing na netu je kao konji i sedlo.Šta će ti sedlo ako nemaš konja.Ako dođe dan kada će nestati file sharing na netu, to če biti dan kada nam net za po doma neće trebati.Ionako nas dobra večina doma ima net da bi skidali sa neta multimedijalne sadržaje, naravno da tu i tamo malo surfamo po netu tražeći kojekakve informacije, ali jedna stvar je sigurna, malo tko bi platio broadbend za po doma u svrhu čitanja vijesti i višenja na nekakvim družtvenim mrežama tipa fejs.

Ovi BSA majmuni mogu drviti o pirateriji koliko hoće, ekipa drvi i za to dobiva neku pinkicu iz kakvog EU fonda, tu i tamo kakva racija, i to je to.Policija jednom ili dva puta godišnje skupi nekakve bodove, i ispada da nešto kao rade, ekipica iz BSA dobije pinkicu, i to je to.Treba i njih iz BSA shvatiti, nisu oni ništa drugačiji od raznboraznih ovih ili onih udruga, stvar je u EU pinkici.I oni moraju od nečeg živjeti.

It's nothing personal, it's about money.

SHOW ME THE MONEY !!! (iz EU fondova) je njihova parola.

U Francuziji i Na otoku se spremaju zadaviti file sharing, nije im uspjelo progurati scenarijo po kojem bi ISP korisniku mogao uzeti uslugu, ali misle progurati scenarijo po kojem bi nakon što ISP skuži (aktivnim špihanjem) da korisnik unatoč tri upozorenja i dalje "razmijenjuje sadržaje na nepočudan način" mogli smanjiti bandwidth, u principu pridaviti vezu, naravno nigdje u prijedlogu nije navedeno na koji period i koliko bi to prigušenje iznosilo.To nek odlučuje kakav administrativac u ISP-u po principu "kako mi se digne".

Kad je bal, nek je maskenbal.
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 22:00 (Baotica).
Moj PC  
9 0 hvala 0
17 godina

I ja sam pirat... somalijski :)

I'm going woo woo

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Stvarno treba prestati skidat piratluk sa neta i kupovati samo orginale.Pa ljudi ljudi zar nevidite da sve te zvijezde (pijevaci,glumci,menadzeri itd.) nemaju za kruh,kopaju po kantama zbog nase bezobzirnosti prema njihovome strasno zahtijevnom i mukotrpnom radu!?!? Stvarno smo djubrad....

3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

"Na smanjenje stope softverskog piratstva utječu legalizacijski programi proizvođača softvera, edukacija koju provode državna tijela i industrija, pravni postupci, tehnološka unapređenja kao što su povećana isporuka sustava upravljanja digitalnim pravima (engl. Digital Rights Management – DRM)..."

O daaaa svakako...

domicius
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

:D Pitam se tek kolika je u Srbiji.Smijeh

Ma, uopšte Balkan.

There's no sense crying over every mistake. You just keep on trying till you run out of cake.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ja cu kupovat orginale jedino ako ih neko kupi za mene hehe imam ih 250kom
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Dokle god je Hrvatska među najskupljim zemljama europe, a plače na razini Kosova piratstvo će  vladati.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.5.2010 1:48 (Razor_Callahan).

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Razor_Callahan kaže...

Dokle god je Hrvatska među najskupljim zemljama europe, a plače na razini Kosova piratstvo će  vladati.

Izadji iz brloga.

16 godina
neaktivan
Baotica kaže...

Ico miki kako se tema piratstva već izlizala.Piratstvo ili bolje reći file sharing na netu je kao konji i sedlo.Šta će ti sedlo ako nemaš konja.Ako dođe dan kada će nestati file sharing na netu, to če biti dan kada nam net za po doma neće trebati.Ionako nas dobra večina doma ima net da bi skidali sa neta multimedijalne sadržaje, naravno da tu i tamo malo surfamo po netu tražeći kojekakve informacije, ali jedna stvar je sigurna, malo tko bi platio broadbend za po doma u svrhu čitanja vijesti i višenja na nekakvim družtvenim mrežama tipa fejs.

A koja je alternativa ako na poslu nemaš vremena za to? Modem? Danas ni normalne web stranice ne možeš učitati u razumnom vremenu ako nemaš broadband, zbog raznoraznog smeća, flasheva i sl.

Recimo, jedan jako dobar razlog za imati broadband doma je multiplayer.

Drugi razlog, skidanje sadržaja ali legalno. Kupiš igru na Steamu koja je teška 10 GB i ajde je downloadaj preko modema od 56kb. AKo zažive servisi za posuđivanje filmova kao u Americi, eto još jednog razloga.

A povrh svega, sama usluga uopće nije skupa. Za cca 150-200 Kn mjesečno možeš telefonirati i surfati uz flat rate koliko te volja.

15 godina
neaktivan
metak kaže...
Razor_Callahan kaže...

Izadji iz brloga.

Neda mi se.

15 godina
protjeran

Može li mi netko normalan pojasniti što ja propuštam dok sam pirat

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Može li mi netko normalan objasniti što ja propuštam ako jedem ukradenu bananu?
When i get sad i stop being sad, and be awesome instead... TRUE STORY!
15 godina
protjeran
Danny_HR kaže...

Davanje para, ćekanje na blagajni!

15 godina
neaktivan

kada budu usavršeni 3d printeri i normalna stvar u informatičkoj industriji onda će se vjerovatno voditi rasprave o piratima koji skidaju sa tadašnjih torrenta sheme proizvoda umjesto da kupe shemu od proizvođača

mislim na one 3d printere u budućnosti koji će biti u mogućnosti "isprintati" čipove, odjeću, automobilske djelove, kompijutorske komponente i sl.

Onaj tko nikad nije pogriješio, nikad nije pokušao napraviti nešto novo
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Glad, avitaminozu

Peace and Love _ Frankenstein Build
15 godina
neaktivan

zašto krasti videoigre? zato jer proizvođači manipuliraju nama maloumnima na način da nas uvjere da neki oklop na wow-u nešto vrijedi. zašto krasti software? netreba ga krasti jer u 99% slučajeva postoji besplatna varijanta. zašto krasti glazbu? zato jer je 50% te glazbe več ukradeno od nekog drugog autora. općenito, svigdje u svijetu, a pogotovo kod nas, ako ti nečeš nešto ukrast, ukrast če neko drugi. ako vas muči neki pojam poštenja, zaboravite to. na kraju če vas pojest crvi ko i mene. amen.

1 0 hvala 0
16 godina

Prije 2 mjeseca dana sam krenuo u potragu za Win 7 Pro retail BOX ( DVD INCLUDED 32 AND 64 BIT ) , i gledam ja to malo kod nasih shopova cijene, naravno kretala se oko 2500 kn. I ajmo malo na strane shopove kad ono naletim na traženu verziju za 145 $ naravno i odmah uzimam, došla za 2 tjedna, instalirao, sve radi uredno.( prošla pošiljka bez carinjenja ). Ovo je samo primjer razilke u cijeni kod nas i ''vani''. Da ne duljim, pa nije ni čudo što što ljudi sve više koriste piratizirani softver kod nas, kad su cijene kod nas  u nebesima naspram ''vani''. I ja bin rađe kupio kod nas softver nego vani, ali kad naiđem na ovako drastične razlike u cijenama, onda nema dvojbe gdje ću kupit. I kad kupujem igre cijene su su vani drastično niže nego kod nas, ali što je najstrašnije čini mi se da su u HR igre najskuplje na svijetu. Imam u Bookmarku barem 20 shopova(iz raznih zemalja )  i u svima su igre jeftinije negi u HR. I opet dolazimo do piratluka pošto dosta ljudi nema mogućnost kupit igre ''vani'' preko neta po jeftinijo cijeni.

A tko danas nema piratluk na pc-u? :)

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/
16 godina

Iskreno, ne smeta mi to što netko ima ukraden software.

Smeta mi to ako taj netko ne vidi ništa loše u tome i samim time i meni kao developeru pljuje u lice i omalovažava moj rad i trud. I to ne samo trud koji je utrošen u taj komad aplikacije, nego i znanje i svo ono do 4 ujutro računanje integralnih računa, vektorskih prostora, transformacija matrica, Gaussovih 3.14-zdarija, računi s polinomima na n-ti način i slično...

I ovaj... Ja se ne sijećam kad sam software kupio kod nas... Fala bogu, pa se sve može preko neta nabaviti, tako da, s time - kod nas višestruko skuplje si objesite o rep, jer očito, niste nikada niti pokušali kupiti genuie software.

Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan
vombat kaže...

Stvarno treba prestati skidat piratluk sa neta i kupovati samo orginale.Pa ljudi ljudi zar nevidite da sve te zvijezde (pijevaci,glumci,menadzeri itd.) nemaju za kruh,kopaju po kantama zbog nase bezobzirnosti prema njihovome strasno zahtijevnom i mukotrpnom radu!?!? Stvarno smo djubrad....

O tome se (djelomično) i radi.

Moje novce ta ekipa ionako ne bi vidjela (da nema za skinut s neta serija, filmova i igara jednostavno bi se bavio drugim besplatnim stvarima u životu Namigiva), a nije da im fali - svi spadaju u 5% najbogatijih ljudi na planetu stoga moja je savjest POTPUNO mirna.

Zašto skidam piratske sadržaje?

Zato što si ih realno ne mogu priuštiti sa trenutačnim životnim standardom (već je igranje nekih MMO-ova i kupnja hardvera bilo nategnuto), a pri tome AUTORIMA NE UZMEM NIŠTA OD NJIHOVOG MATERIJALNOG VLASNIŠTVA, PA ČAK NITI POTENCIJALNU ZARADU OD INTELEKTUALNOG JER JU NA MENI IONAKO NE BI NITI OSTVARILI.

Kako onda ja ikoga tu oštećujem (i koga? glumce, pjevače, velike developerske studije..)? Kako?

Lijep pozdrav ;)
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...
Smeta mi to ako taj netko ne vidi ništa loše u tome i samim time i meni kao developeru pljuje u lice i omalovažava moj rad i trud.

Sorry Bukva, ja tebe sigurno ne oštećujem osim ako jadan radiš u nekom od velikih developerskih studija, te imaš bonus na (ionako dobru) plaću po broju prodanih primjeraka neke igre Belji se

Lijep pozdrav ;)
16 godina
Dado_ZG78 kaže...
 AUTORIMA NE UZMEM NIŠTA OD NJIHOVOG MATERIJALNOG VLASNIŠTVA, PA ČAK NITI POTENCIJALNU ZARADU OD INTELEKTUALNOG JER JU NA MENI IONAKO NE BI NITI OSTVARILI
Kako onda ja ikoga tu oštećujem (i koga? glumce, pjevače, velike developerske studije..)? Kako?

Oštećuješ sve, jer na aplikaciju od 5MB ja moram trošiti resurse (čitaj - vrijeme i novac) da nafitiljim gore zaštitu od 50MB da takvima kao što si ti ne potpišem kapitulaciju bez ispaljenog metka

Dado_ZG78 kaže...
Bukva kaže...
Smeta mi to ako taj netko ne vidi ništa loše u tome i samim time i meni kao developeru pljuje u lice i omalovažava moj rad i trud.

Sorry Bukva, ja tebe sigurno ne oštećujem osim ako jadan radiš u nekom od velikih developerskih studija, te imaš bonus na (ionako dobru) plaću po broju prodanih primjeraka neke igre Belji se

Koliko vas ima piratskog sadržaja na mobitelima? Ahaa, dobro, idemo dalje...

Drugo, kada frajer koji postavlja, recimo, pločice, dođe i jedno poslijepodne lijepi komade kermaike po kupaoni i to naplati 10x nego što dođe jedna igra, onda si još mislite kako ste i jeftino prošli, jel... Sva sreća pa to što on radi, mislim da bi svi mogli naučiti za jedno... Jedno postavljanje istih? 

S druge strane, nije baš da svatko zna razviti komad sotfware (brainstorming, modeliranje, kodiranje, testiranje, dokumentacija,  itd. itd.), al to je ubitačno preskupo, jel... Kad smo već dok toga, pretpostavljam da je i 10-20 kn za mobilnu aplikaciju preskupo, jel? 

Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...
Oštećuješ sve, jer na aplikaciju od 5MB ja moram trošiti resurse (čitaj - vrijeme i novac) da nafitiljim gore zaštitu od 50MB da takvima kao što si ti ne potpišem kapitulaciju bez ispaljenog metka

Kao prvo i ja sam programer (radim u jednoj banci interni softver) no nije bitno jer se to ne može uspoređivati.

Što se tiče stavljanja raznih nepotrebnih zaštita na komercijalne proizvode poput video igara (koje će ionako sve biti probijene ili zaobiđene) to je kriva glupa politika velikh korporacija.

Sjeti se samo one svemirske strategije od prije godinu, dvije (ne mogu se sjetiti naslova - Sins of the Solar Empire možda?) koja je postigla ogroman uspjeh i zaradu, razvio ju je mali programerski studio i nije stavio NIKAKVU zaštitu protiv pirata. Ljudi su skidali piratsku verziju i ondfa naknadno kupovali igru da podrže te programere jer su zaista napravili dobar posao. 

Dakle zaključak je da ako proizvod uistinu vrijedi - postiči će zaradu bez obzira na piratluk jer će ga i ekipa koja ima piratsku verziju na kraju kupiti da podrži programere i njihov trud! Cool

Recimo ja kupujem preko Steam-a svaki remake LucasArts-ovih Monkey Island avantura jer su mi legende i prodaju se po super cijeni od 10€, isto tako kada bude kakva akcija kupim neki naslov pa makar ga već imam piratskog na kompu od ranije (SW KOTOR i sl.) Namigiva

Lijep pozdrav ;)
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Smeta mi to ako taj netko ne vidi ništa loše u tome i samim time i meni kao developeru pljuje u lice i omalovažava moj rad i trud. I to ne samo trud koji je utrošen u taj komad aplikacije, nego i znanje i svo ono do 4 ujutro računanje integralnih računa, vektorskih prostora, transformacija matrica, Gaussovih 3.14-zdarija, računi s polinomima na n-ti način i slično...

Uostalom ti si za svoj programerski rad plačen u firmi u kojoj radiš (osim ako si sam svoj gazda jel..), pa ne plate te valjda po broju prodanih primjeraka softvera?

To je kao da se ja žalim što svi korisnici bankarskih usluga (kao i kartične kuće) besplatno koriste moje programe, a ja se jadan trudim i naradim ko mali crv haha..   pa imam zato mjesečnu plaću koja je fiksna (i istina bog nije baš bajna za posao kojim se bavim) Neodlučan

Lijep pozdrav ;)
17 godina
Dado_ZG78 kaže...
Bukva kaže...

Kao prvo i ja sam programer (radim u jednoj banci interni softver) no nije bitno jer se to ne može uspoređivati.

Što se tiče stavljanja raznih nepotrebnih zaštita na komercijalne proizvode poput video igara (koje će ionako sve biti probijene ili zaobiđene) to je kriva glupa politika velikh korporacija.

Sjeti se samo one svemirske strategije od prije godinu, dvije (ne mogu se sjetiti naslova - Sins of the Solar Empire možda?) koja je postigla ogroman uspjeh i zaradu, razvio ju je mali programerski studio i nije stavio NIKAKVU zaštitu protiv pirata. Ljudi su skidali piratsku verziju i ondfa naknadno kupovali igru da podrže te programere jer su zaista napravili dobar posao. 

Dakle zaključak je da ako proizvod uistinu vrijedi - postiči će zaradu bez obzira na piratluk jer će ga i ekipa koja ima piratsku verziju na kraju kupiti da podrži programere i njihov trud! Cool

Istina.

No s druge strane, taj isti mali programerski studio je godinu-dve kasnije izdao igru koja se zvala Demigod.

Studio se isprsio, kako Demigod isto nece imati nikakvu zastitu i da ce bas zbog toga uspjeti kao i Sins of the Solar Empire.

Na kraju nitko nije kupio igru a serveri su bili prenatrpani igracima koji su piratizirali igru.

Nije sve crno i bijelo...

- Psiho246
17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Ha, s tim se slažem.. Neodlučan

Lijep pozdrav ;)
17 godina
Psiho246 kaže...

Istina.

No s druge strane, taj isti mali programerski studio je godinu-dve kasnije izdao igru koja se zvala Demigod.

Studio se isprsio, kako Demigod isto nece imati nikakvu zastitu i da ce bas zbog toga uspjeti kao i Sins of the Solar Empire.

Na kraju nitko nije kupio igru a serveri su bili prenatrpani igracima koji su piratizirali igru.

Pitanje je valja li ta igra. Sins of the Solar Empire je odlična igra a ova druga... ne baš tako, bar meni  :)

A da nije sve crno bijelo, tu se potpuno slažem.

16 godina

Ako jedan programer radi, recimo, program za kontrolu ispušnih plinova (recimo u Fiatu), a drugi kontroler otključavanje / zaključavanja vrata... To nikako nije isto. 

Jer prvom se tako svira dal će netko to ić piratizirat il ne, a drugi će se susresti s mukama koje ovaj prvi niti ne sanja u najgorim noćnim morama. Zašto? Jer svaki kriminalac koji drži do sebe će htjeti na ovaj ili onaj način zaobići/provaliti njegov komad softvera...

I zadnji puta kada sam provjeravao, zarada od mobilnih aplikacija se isplaćivala developerima po broju skidanja...

Every hole is a goal!
16 godina
Dado_ZG78 kaže...

Zato što si ih realno ne mogu priuštiti .. 

(ostatak  je 'nešto o nečemu' o čemu 'subjekt' nema pojma...)

- onda je to OK. (?)

-Važno da za ostale (hardware) stvari nije problem cijena. Pošto je IT forum nećemo o ostalim stvarima kao struja, voda, gorivo...

-ali inače, sve se plaća, na jedan ili drugi način.

btw, uopće kao kućni korisnik nisi dio teme na koju se BSA izvještaj odnosi. Zato je nepotrebno na forumu davati izjave (i indirektne dokaze) o piratiziranju, jer moguće je te izjave iskoristiti kao razlog za osnovanu sumnju.. i nalog policiji za premetačinu. Samo ako to BSA poželi. I još važnije, nije pristojno. Namigiva

(zato barem to radi malo tiše... njemcima su stizale čestitke s iznosom 600€, jel' to skupo? - pogotovo kad bi razlog bio ovakvo 'priznanje'?)

- jer ne smeta to meni (da sam moralista, trebalo bi mi smetati, ali realista sam ili pesimista...) tak da ovo 'soljenje pameti' jednostavno ignoriraj.

btw. nije niti post upućen tebi, nego generaliziram... 'svima nama'.

Neobična situacija, ova rubrika nema moderatore...

-pa situacija gdje 'Pirati' viču na 'ovce' jer im 'ovce' prigovaraju za piratiziranje, prolazi bez reakcije...

U ostalim temama se brzo upozori da je nedozvoljeno raspravljati o piratiziranju... samo u temi koja je komentar na BSA tog nema.. -a trebalo bi.

Dado_ZG78 kaže...
Psiho246 kaže...

Ha, s tim se slažem.. Neodlučan

-uh, eto svi se slažemo ili se možemo složiti da se ne slažemo?? (izuzev Bukve)

-e sad sam se totalno izgubio...Namigiva

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice