Što je s tim bozonom?

poruka: 74
|
čitano: 14.564
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Što je s tim bozonom?".
15 godina
neaktivan
Što je s tim bozonom?

U današnje doba bilo bi bolje da su (veći)dio energije i istraživanja usmjerili na pronalazak praktične hladne fuzije ili supravodljivosti na prihvatljivim temperaturama tako da čovječanstvo ima neke koristi od silnih novaca potrošenih na dokazivanje teorija proizašlih iz umova teorijskih fizičara.

Npr. fuzija postoji, dokazana je i koliko znam napravljeni su eksperimenti al još uvjek se uloži više energije nego što se dobije...

Ovako mi se čini da se ti silni doktori trude napravit što nebuloznije teorije koje je praktički nemoguće objasniti.

Čini mi se da je moderna znanost došla u fazu u kojoj se raspravlja koliko anđela može stat na vrh igle

Moj PC  
0 13 hvala 0
17 godina
Što je s tim bozonom?

Da znanstvenici nisu tragali za brojem andjela na vrhu igle, danas nebi imao CT, rendgen, mobitel, komp, mikrovalnu i tako dalje. Ako vas koci nedostatak obrazovanja, to ne znaci da mozete bez razloga osudjivati i proizvati.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!

19 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Što je s tim bozonom?

Joj kak mi se to sviđa dok se u teme o kojima nemaju apsulutnog pojma upletu genijalci. Oni su to viđeli ne RTL-u i na teletextu pa su sad stručnjaci o svemu.  I kakve su to teorije i koliko se novaca troši, da je to bolje za gladne, da smo svi od sna... The hell?

Pa ja ne dođem u temu o nogometu i počnem "Cassillasu bi trebelo,jel izbaciti, jel to ono znate riče samo, a ronalno, jel, ga ubija!,  a onaj faul jel, to je sve krivo suđeno jer je prije toga bijo ofsajd", točno tak neki od vas zvuče.

Ovog forumaša boli briga kakve ste nacionalnosti, rase i spolnog opredjeljenja i jednostavno ga ne zanimaju vaša mišljenja.
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2011 9:14 (bobica257).

5 0 hvala 0
17 godina
Što je s tim bozonom?

Kao sto rekoh, radit "bizarnih i nepotrebnih" istrazivanja, danas imas tehnologiju koju imas. A ti, s obzirom da to nisi znao, si krenuo pljucat po tim "bizarnim i nepotrebnim" istrazivanjima i pokusima. Vidis da je tu tvoj zdravi razum zakazao.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2011 9:34 (tnakir).

4 0 hvala 0
15 godina
Re: Što je s tim bozonom?
bobica257 kaže...
KIKI3ooo kaže...

Toliko su se "izupirali" financijski i magnitudom projekta da sam zna da neće pronać česticu - eto glupo rečeno ali znao sam. Molim da pronađu barem nešto. Nadu su mi dalli neutrinosi, čestice što idu brže od svjetlosti (potvrđeno drugim eksperimentom od istog tima jel, nađeno je manje odstupanje od prvobitnog rezultata ali opet- brže od svjetolosti što je nemoguće po Anštajnu i Standardnom modelu ali isto tako su predvidili i Higgsov bozon pa di je!?).. Vidiće se što će bit

Nemoj se ti u relativističku i kvantnu fiziku upletati s takvim pravopisom.

Jer nije potvrđeno! Tim iz neke nordijske zemlje im je našao grešku. Nisu uračunali da je sve relativno pa i GPS sateliti(s kojima su mjerili udaljenost) u odnosu na zemlju. Pa dok sve sve uračuna u jednadžbu ispada da je zbog toga su izmjerili malo kraću udaljenost pa je ispalo da su neutrini došli prije. I da glavvešine tog eksperimenta nisu stavili svoj potpis na njega jer još ne smatraju da je dovoljan da stanu iza njega.

I da to što vidite po RTL i silčni "vjestima" o fizici li bilo kojoj drugoj znanosti prvo provjerite, a onda baljezgajte.

Dragi gospodine "Pi", odakle Vama da je petaljam relativističku i kvantnu fiziku? I molim bez prepotentnog obračanja jer ima nas koji vijesti čitamo sa New Scientista a ne sa portala poput Dnevnik, 24 sata, net.hr isl. Uglavnom, nisi jedini koji pratiš. Hvala na update-u. Bog. Laku noć.

MIKROBLOG: Govori mi žena - ajme šta su Mulder i Skali bili mladi ovde (1.sezona) izgleda mlađe nego ti - ima sam 16 kad je bia xfile sad mi je 29 (30) - Brutalno
15 godina
neaktivan
Što je s tim bozonom?

joj sto bih volio da se pokaze da brzina svjetolosti nije najveca brzina u svemiru. joooooj...

0 0 hvala 0
15 godina
bobica257 kaže...
Random. kaže...

Koliko sam ja shvatio - puno stvari na tom nivou je nedokazivo u pravom smislu te riječi.

Kako? Pa skoro sve stvari u standardnom modelu su danas dokazane eksperimentom. Fale im još samo gravitoni(prenose Gravitaciju, ko fotoni za svijetlost) i Higsov bozon(daje masu), ak se ne varam, možda ima još nešto ali ovo su divje velike stavari koje im fale. Ove super strune i slično to je već van stadardnog modela...

Mislim da je želio reć da nemaju jednadžbu za sve, npr. mogu izračunat rotaciju planeta oko sunca ali sa istom formulom ne mogu izračunat tj. neznaju zašto zvijezde na različitim udaljenostima od središta galaksije idu sličnom brzinom iako bi se po "logici kretanja planeta oko sunca" trebale kretati brže odnosno sporije koje su bliže odnosno dalje od središta. Isto tako bi po toj istoj formuli se trebalo i izračunati kretanje elektrona oko jezgre atoma pa opet i tu fail. Upravo zato se zna da je Standardni model nije put kao jedinstvenoj teoriji svega već samo nešto što trenutno znamo najbolje, nešto što nam sada služi.

MIKROBLOG: Govori mi žena - ajme šta su Mulder i Skali bili mladi ovde (1.sezona) izgleda mlađe nego ti - ima sam 16 kad je bia xfile sad mi je 29 (30) - Brutalno
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2011 9:49 (KIKI3ooo).
17 godina
KIKI3ooo kaže...

... Bog. Laku noć.

Ti si se posve izgubio. Pa jutro je drago djete.

17 godina
KIKI3ooo kaže...

Dragi gospodine "Pi", odakle Vama da je petaljam relativističku i kvantnu fiziku? I molim bez prepotentnog obračanja jer ima nas koji vijesti čitamo sa New Scientista a ne sa portala poput Dnevnik, 24 sata, net.hr isl. Uglavnom, nisi jedini koji pratiš. Hvala na update-u. Bog. Laku noć.

Čitaš ti vraga to sa New Scientista, veĆ se u prvom postu vidi kako pratiš. Da pratiš, znao bi onda valjda za te neke Skandinavce koji su našli grešku u tom testisu gdje ima tvari (ili čega već) koje su brže od brzine svjetlosti. Ja to ne pratim, veĆ sam to sada pročitao, ali ti bi to trebao znati kada veĆ pratiš to.

A za pravopis neću ništa ni komentirati, sigurno previše vremena provodiš u labu pa ne znaš gdje ide Č i Ć, zatim neznam se tako ne piše i slično...

Laku noć {#}

Novac ne može kupiti sreću, ali je ugodnije plakati u Ferrariju nego na biciklu...
15 godina
odjavljen
KIKI3ooo kaže...
bobica257 kaže...
Random. kaže...

Koliko sam ja shvatio - puno stvari na tom nivou je nedokazivo u pravom smislu te riječi.

Kako? Pa skoro sve stvari u standardnom modelu su danas dokazane eksperimentom. Fale im još samo gravitoni(prenose Gravitaciju, ko fotoni za svijetlost) i Higsov bozon(daje masu), ak se ne varam, možda ima još nešto ali ovo su divje velike stavari koje im fale. Ove super strune i slično to je već van stadardnog modela...

Mislim da je želio reć da nemaju jednadžbu za sve, npr. mogu izračunat rotaciju planeta oko sunca ali sa istom formulom ne mogu izračunat tj. neznaju zašto zvijezde na različitim udaljenostima od središta galaksije idu sličnom brzinom iako bi se po "logici kretanja planeta oko sunca" trebale kretati brže odnosno sporije koje su bliže odnosno dalje od središta. Isto tako bi po toj istoj formuli se trebalo i izračunati kretanje elektrona oko jezgre atoma pa opet i tu fail. Upravo zato se zna da je Standardni model nije put kao jedinstvenoj teoriji svega već samo nešto što trenutno znamo najbolje, nešto što nam sada služi.

Btw, super strune su mi nešto najsmješnije što sam ćuo. Ja kad vidim njega kako objašnjava teoriju sa špagetima i kad slušam što govori mene to baca u ekstazu smjeha. Zz

Hm? Schrödinger i njegova valna funkcija i Kopenhagenska kvantna teorija(Bohr, Born i ekipa) upravo to objašnjava gdje su elektroni u jezgri. Mogu biti bilo gdje samo postoje različite vjerojatnosti za tu poziciju.

Standardni model je put da se sve ujedini u jednu jednadžbu. Maxwell je ujedinio elekricitet i magnetizam, Weinberg je ujedinijo eletromagnetsku i slabu =>Elektroslaba, Einstain je pokušao ujediniti elektormagnesku s gravitacijom.(Umro pokušavajući) Ide se tim putem lagano, valjda za mojeg života to dođe do toga(Iskreno se nadam).

Ovog forumaša boli briga kakve ste nacionalnosti, rase i spolnog opredjeljenja i jednostavno ga ne zanimaju vaša mišljenja.
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2011 9:57 (bobica257).
15 godina
Assassin kaže...
KIKI3ooo kaže...

Toliko su se "izupirali" financijski i magnitudom projekta da sam zna da neće pronać česticu - eto glupo rečeno ali znao sam. Molim da pronađu barem nešto. Nadu su mi dalli neutrinosi, čestice što idu brže od svjetlosti (potvrđeno drugim eksperimentom od istog tima jel, nađeno je manje odstupanje od prvobitnog rezultata ali opet- brže od svjetolosti što je nemoguće po Anštajnu i Standardnom modelu ali isto tako su predvidili i Higgsov bozon pa di je!?).. Vidiće se što će bit

2 eksperimenta ne mogu potvrditi nesto tih razmjera. Nadalje, tek kad se obavi jos gomila slicnih (i razlicitih istovrsnih) eksperimenata, moci ce se doci do nekih zakljucaka. Ti zaključci ce u najnevjerojatnijem slucaju samo malo promjeniti teoriju relativnosti (shvacanjem da neurini od samog velikog praska putuju tom konstantnom brzinom, ili da prolaze kroz nesto nalik crvotocina, ili nesto trece (najvjerojatnije nesto trece jer ovo dvoje je pomalo SF-glupo)). Higgsov bozon je predvidjen skupa sa jos nekolicinom drugih cestica. Jako slicno Mendeljejevu i kemijskim elementima, bilo bi glupo reci da je on bio u krivu jer na zemlji ne mozemo pronaci neki element koji je on predvidio. Slicno tako je glupo reci da standardni model ne valja jer ne mozemo pronaci Higgsov bozon.

Vidit će se što će bit. Nije Standardni model božja riječ. Od Higgsa može nebit ništa a to će značit da 50 godina stara teorija i sve što imamo je fail, ne u potpunosti ali koliki dio nje? Ta teorija je krpana 50 godina, kako se nešto novo pronađe tako je zakrpaju da može teorijom tj. jednadžbom pokrijepit i to novo otkriće.

Ali teorijska fizika i nije toliko zanimljiva koliko Planet hunting - nova grana znanosti. Pure pleasure!

15 godina
neaktivan

Uvik mi je smišno kad ljudi krenu branit svoj stav religiozno...

Malo je prepotentno od tebe pretpostavljati obujam mog znanja  tj. da ne znam koje su sve praktične stvari nastale iz "bizarnih i nepotrebnih" istaživanja.

Na ovom forumu ćeš teško nać 4-5 teorijskih fizičara koji bi imali vrimena raspravljat o isplativosti ovog projekta jer sigurno imaju pametnijeg posla, mi koji ode raspravljamo smo uglavnom pametnjakovići koji nešto oće reć.

Al eto, ako ti se da, molin te objasni mi trenutnu važnost otkrivanja te "božije čestice"?

Ovo te pitam jer ako mi argumentirano objasniš zašto se te pare troše na igrarije doktora fizike i šta će u končnici značit ako otkriju ili neotkriju bozon ja neću imat problema sa tim da prominim svoje mišljenje.

Al, nemoj molin te zauzimat stav:"Šta ti komentiraš kad neznaš,a ja znan,a ti neznaš i nemoj ništa pitat jer neznaš a ja znan a ti ne, kužiš..."

17 godina
KIKI3ooo kaže...

Ali teorijska fizika i nije toliko zanimljiva koliko Planet hunting - nova grana znanosti. Pure pleasure!

Da nije teorijske fizike nebi ni bilo planet huntinga drago dijete.

17 godina
s_zlikovski kaže...

Uvik mi je smišno kad ljudi krenu branit svoj stav religiozno...

Malo je prepotentno od tebe pretpostavljati obujam mog znanja  tj. da ne znam koje su sve praktične stvari nastale iz "bizarnih i nepotrebnih" istaživanja.

Na ovom forumu ćeš teško nać 4-5 teorijskih fizičara koji bi imali vrimena raspravljat o isplativosti ovog projekta jer sigurno imaju pametnijeg posla, mi koji ode raspravljamo smo uglavnom pametnjakovići koji nešto oće reć.

Al eto, ako ti se da, molin te objasni mi trenutnu važnost otkrivanja te "božije čestice"?

Ovo te pitam jer ako mi argumentirano objasniš zašto se te pare troše na igrarije doktora fizike i šta će u končnici značit ako otkriju ili neotkriju bozon ja neću imat problema sa tim da prominim svoje mišljenje.

Jesi uopce procitao ovaj clanak ili si samo dosao trolat na forum? Drago ti je u par crta objasnio zasto je Higgisov bozon bitan.

I sta si se mene uvatija sa religioznoscu? Bar ja nisam religiozan.

(sorry na double postu)

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2011 10:07 (tnakir).
15 godina
bobica257 kaže...
KIKI3ooo kaže...
bobica257 kaže...
Random. kaže...

Btw, super strune su mi nešto najsmješnije što sam ćuo. Ja kad vidim njega kako objašnjava teoriju sa špagetima i kad slušam što govori mene to baca u ekstazu smjeha. Zz

Hm? Schrödinger i njegova valna funkcija i Kopenhagenska kvantna teorija(Bohr, Born i ekipa) upravo to objašnjava gdje su elektroni u jezgri. Mogu biti bilo gdje samo postoje različite vjerojatnosti za tu poziciju.

Standardni model je put da se sve ujedini u jednu jednadžbu. Maxwell je ujedinio elekricitet i magnetizam, Weinberg je ujedinijo eletromagnetsku i slabu =>Elektroslaba, Einstain je pokušao ujediniti elektormagnesku s gravitacijom.(Umro pokušavajući) Ide se tim putem lagano, valjda za mojeg života to dođe do toga(Iskreno se nadam).

Mislim da sam pomješao super strune sa kozmičkim strunama. Super strune su mi super teorija, imate na TED prekrasnu prezentaciju ako nekoga zanima.

Nadam se i ja prijatelju ali ali moje mišljenje je da je Standardni model u usporedbi sa Velikom teorijom svega kao znanje pečinskih ljudi o svijetu i naše današnje znanje.

17 godina
Što je s tim bozonom?

Standardni model i pokusava biti Velika Teorija Svega you jackass!!!

1 0 hvala 0
15 godina
Pero Dinamit kaže...
KIKI3ooo kaže...

Čitaš ti vraga to sa New Scientista, veĆ se u prvom postu vidi kako pratiš. Da pratiš, znao bi onda valjda za te neke Skandinavce koji su našli grešku u tom testisu gdje ima tvari (ili čega već) koje su brže od brzine svjetlosti. Ja to ne pratim, veĆ sam to sada pročitao, ali ti bi to trebao znati kada veĆ pratiš to.

A za pravopis neću ništa ni komentirati, sigurno previše vremena provodiš u labu pa ne znaš gdje ide Č i Ć, zatim neznam se tako ne piše i slično...

Laku noć {#}

Ja pišem kako prićam a volim meko ć. Potrudim se koji put napisat književno ali onda post dobije drugu boju, drugi ton i umisto da razmišljam o tomu što napisat razmišljam o pravopisu. Imaš pravo, nisam bio na New scientist odavno jer imam puno posla ovaj mjesec, baš extremno. I ne shvaćam, jel, zašto to toliko smeta nekima č, ć itd. Ja vidim svakakve postove pa šta sad.

A vidi što si ti napisao: " koji su našli grešku u tom testisu" - i sad bi ja trebao zaključit iz ovoga da si ti retardiran? Iz tvoje slike bi trebao zaključit da si smrdljivi klošar sa smartphone-om sa kojim postaš na forumu?

15 godina
odjavljen
KIKI3ooo kaže...
bobica257 kaže...

Mislim da sam pomješao super strune sa kozmičkim strunama. Super strune su mi super teorija, imate na TED prekrasnu prezentaciju ako nekoga zanima.

Nadam se i ja prijatelju ali ali moje mišljenje je da je Standardni model u usporedbi sa Velikom teorijom svega kao znanje pečinskih ljudi o svijetu i naše današnje znanje.

Do jučer nisi imao pojma o ničemu, sad već uspoređuješ gluposti. Standardnom modelu krajnji cilje je postati TEORIJA SVEGA. Molim te, otiđi iz ove teme i ne baljezgaj o stvarima koji si sad pročito na wikipediji i sad si postao veliki genijalac o tome.

*Post gore*

ok sad pročitaj ovo.

Je higsof bozon je ona čejstica kaj vam tam pe i ka bi davala mosu još ju nejsu najšli pa su tu ve nekiši dojšli govoriti zakaj su tolke peneze potrošili na to.

Nadam se da si shvatio poruku.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2011 10:17 (bobica257).
17 godina
neaktivan
Što je s tim bozonom?

Igrom slučaja doktor nuklearne fizike koji radi na LHD-u je iz malog grada na sjeveroistoku Bosne, Fadmar Osmić. U svom gradu je držao predavanje o tome šta oni rade i to je "običnim smrtnicima" objasnio ovako:

Zamislite sljedeći mehanizam: na partiju ste, i pojavi se poznata zvijezda (npr. Dženifer Lopez ili Angelina Jolie), najednom se oko zvijezde stvori gužva i svi žele komad odjeće, autogram, poljubac, whatever. Dž se teško kreće kroz prostoriju, kao da je dobila na masi (što bi bilo baš nako šteta).

Zamislite sad situaciju u kojoj sekundu prije nego će naša zvijezda ući na party, neko vikne "saće Dženifer". I stvori se još veća gužva, jer sad apsolutno svi u prostoriji su na vrijeme čuli da je DžejLo tu negdje i sad je kretanje DžejLo u istoj prostoriji skoro nemoguće. Još više je dobila na masi (što bi bilo stvarno šteta).

Eh taj uzvik (možemo ga jednostavnosti radi zvati i trač) je - ukoliko se eksperimenti pokažu tačnim - ta mnogopominjana "božija" čestica, Higgs bosom. Čisto da se zna o čemu se radi..

copyrights by Fadmar Osmic

za sad bez potpisa....

3 0 hvala 0
17 godina
KIKI3ooo kaže...

Ja pišem kako prićam a volim meko ć. Potrudim se koji put napisat književno ali onda post dobije drugu boju, drugi ton i umisto da razmišljam o tomu što napisat razmišljam o pravopisu. Imaš pravo, nisam bio na New scientist odavno jer imam puno posla ovaj mjesec, baš extremno. I ne shvaćam, jel, zašto to toliko smeta nekima č, ć itd. Ja vidim svakakve postove pa šta sad.

A vidi što si ti napisao: " koji su našli grešku u tom testisu" - i sad bi ja trebao zaključit iz ovoga da si ti retardiran? Iz tvoje slike bi trebao zaključit da si smrdljivi klošar sa smartphone-om sa kojim postaš na forumu?

Testis = sprdnja na riječ test, vidim da ti humor off.

Komentirao sam ono na tvoj prvi post, prvo to sprdaš, a onda kasnije kažeš da ideš redovito na tu stranicu. Smeta mi ako svako slovo krivo napišeš, to već nije slučajno, ništa više. Pogotovo ako komentiraš nešto vezano uz šiziku koju vidim razumiješ (ili sam ovdje isto trebao napisati fizika? {#}), onda se očekuje bar neka doza pravilnog pisanja, djeluješ mi pametno, iako nemaš humora {#}

I da, redardiran sam i imam smartphone, tako mi svi iz sela, čekamo struju da dođe i tak.... Ti mora da si opasan po tvojoj slici... Neka, vidim da ti humor nije jača strana.

Samo to... {#}

Novac ne može kupiti sreću, ali je ugodnije plakati u Ferrariju nego na biciklu...
14 godina
protjeran
s_zlikovski kaže...

Da,objasnia je zbog čega je bitno al tebe san pita zbog tvog odgovora na moj post jer me članak nije uvjerija da je bitno.

Znači, oni dokazuju postojanje ili nepostojanje čestice, ako postoji onda super ako ne postoji opet super...

Onda očito radi o pitanju:"Dali je hladnije vani ili po noći?"

tj. znanstvenici u ovon trenutku traže velike pare da bi se igrali sa velikom igračkom, možda otkriju ili ne otkriju al nije bitno glavno je da se oni igraju...

Ako se dokaže igrat će se još ako se ne dokaže prominit ćemo pravila igre pa će se opet igrat...

Ova poveznica sa religijom je čisto zato jer "znanstvenici" i ljubitelji istih često zauzimaju stav kao vjernici tj. ne propitkuj logiku moje religije.

Malo smo si neuki?

hacktivist

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Bypass kaže...
Malo smo si neuki?

Nerazumin pitanje, zašto ste vi sami sebi neuki? I koji ste vi uopće?

17 godina
neaktivan
Fascinantna je ta potreba da se vlastito neznanje (fizike, pravopisa itd.) javno i bez srama izlaže. Dapače, da se zahtijeva ravnopravni status svake, ničim potkrijepljene, budalaštine ('ja bih volio da svemir funkcionira tako i tako') i znanosti.

6 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
KIKI3ooo kaže...
bobica257 kaže...
KIKI3ooo kaže......

Nothing is true, everything is permitted...
15 godina
odjavljen
Visak kaže...
Fascinantna je ta potreba da se vlastito neznanje (fizike, pravopisa itd.) javno i bez srama izlaže. Dapače, da se zahtijeva ravnopravni status svake, ničim potkrijepljene, budalaštine ('ja bih volio da svemir funkcionira tako i tako') i znanosti.

Amen to that!

17 godina
Što je s tim bozonom?

Službeni jezik foruma je hrvatski književni jezik, ne narječja i dijalekti. Ne traži se akademska razina poznavanja jezika, ali namjerno pisanje dijalektom se ne preporuča, a ovisno o procjeni moderatora takvi postovi će biti brisani.

Ton rasprava treba biti pristojan i s poštovanjem prema sugovorniku ili sugovornicima. 

Poruke kojima je cilj izazivanje i/ili vrijeđanje sugovornika se smatraju trolanjem, a oni koji ih pišu bit će kažnjeni suspenzijama. 

Također - postovi nikakve informativne vrijednosti, odnosno bez ikakvog uvida u tematiku koju komentiraju bit će brisani.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2011 12:16 (Drago).

2 0 hvala 0
17 godina
bobica257 kaže...
Visak kaže...
Amen to that!
 +1
Evo samo malo još da podsjetimo za što su zaslužni akceleratori čestica u praksi (CERN i Fermilab osobito), da nebi bilo
i dalje što za te pare ne naprave ovo ili ono
-internet! WorldWideWeb nastao je kao sredstvo razmjena informacija između naučnika uposlenih na akceleratorima u svijetu. Da su zadržali ikakva prava, danas nebi imali problema sa financiranjem.

-medicina: terapija za dijagnozu i liječenje raka : akceleratori proizvode rentgenske, protonske, neutronske i teške ionske snopove za skeniranje i ciljano uništavanje zloćudnih stanica
-PET skeneri (pozitronsko emisijska tomografija) došla je direktno iz detektora u akceleratorima prvotno dizajniranima da prepoznaju antimateriju do rezolucije individualnih fotona.
-optička vlakna za prijenos informacija (supersnažni magneti su upotrebu običnih kablova činili nepraktičnom)
-Supermagneti i supravodiči
-čestični detektor sastava jezgre nuklearnog reaktora
-u razvoju lijekova i mehanizama živih bića: čestični detektori služe za dekodiranje strukture bjelančevina(proteina)
-analiza turbulencija (bitno u meteorologiji i mnogim strojevima i dizajnu)-siliconStrip detektori i niskošumna pojačala proizvedena za potrebe akceleratora sada analiziraju mikroturbulencije.
-grid računala. Prvotno razvijena za potrebe analize velike količine informacija (do milijardu sudara u sekundi)
-pelene! Superabsorbirajući polimeri razvijeni u suradnji sa Lawrence Berkeley National Laboratory koji su pružili usluge sinhtortonske rendtgenske mikroskopije nužne za analizu i razvoj nepropuštajućih opni.
-skeneri tereta i prtljage na carinama
-pretraga ruda sinhrotronskim skenerima
-izrada intergirnih krugova na nanoskalama u SOI tehnici
........

17 godina
neaktivan
Što je s tim bozonom?

U većini članaka se Higgsov bozon spominje kao čestica, ali moguće i za njega vrijedi dualnost, tj. da se pod nekim uvjetima opaža kao val? Zašto nitko ne traži Higgsov val? I, koliko je sigurno da Higgsovo polje postoji baš svugdje u svemiru i ni pod kojim fizikalnim uvjetima ne nestaje (mislim da je Lederman spomenuo da neko vrijeme nakon velikog praska nije postojalo)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
DigiMagic kaže...

U većini članaka se Higgsov bozon spominje kao čestica, ali moguće i za njega vrijedi dualnost, tj. da se pod nekim uvjetima opaža kao val? Zašto nitko ne traži Higgsov val? I, koliko je sigurno da Higgsovo polje postoji baš svugdje u svemiru i ni pod kojim fizikalnim uvjetima ne nestaje (mislim da je Lederman spomenuo da neko vrijeme nakon velikog praska nije postojalo)?

Ne jer higsov bozon spada u skupinu čestica-bozone, koje prenose silu.

Foton za elektromagnetsku(svijetlost, radio i slično)-nema masu pa se može gledati i kao val

Gluon za jaku(drži atom skupa)

W i Z za slabu(radioaktivni raspad)

Graviton za gravitaciju

Higgs za Masu

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2011 13:05 (bobica257).
15 godina
neaktivan
bobica257 kaže...
KIKI3ooo kaže...

Nemoj se ti u relativističku i kvantnu fiziku upletati s takvim pravopisom.

Jer nije potvrđeno! Tim iz neke nordijske zemlje im je našao grešku. Nisu uračunali da je sve relativno pa i GPS sateliti(s kojima su mjerili udaljenost) u odnosu na zemlju. Pa dok sve sve uračuna u jednadžbu ispada da je zbog toga su izmjerili malo kraću udaljenost pa je ispalo da su neutrini došli prije. I da glavvešine tog eksperimenta nisu stavili svoj potpis na njega jer još ne smatraju da je dovoljan da stanu iza njega.

I da to što vidite po RTL i silčni "vjestima" o fizici li bilo kojoj drugoj znanosti prvo provjerite, a onda baljezgajte.

Ne znam, ali čitajući komentare toga teksta ima dosta onih koji daju pametne 'protu-odgovore', dakle od strane fizičara. Ja se u to ne razumijem previše, ali mi je zanimljivo, pa da me ne biste uzeli za riječi :)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice