S obzirom koliko su panike digli nebi se čudio da su ih već ubili.
Ah neobrazovan narod
Registrirao sam se zamo radi ovog komentara - pa dobro kako mogu ljudi da komentiraju sve i sva - nije mi jasno?!?!?
Zasto neobrazovan nard????
Kada su oni sve to probali vec i znaju sve da ce se tako i desiti?
Kako je moguce da unapred mogu da predvide da ce crne rupe "nestati"???
Kako kad ne mogu ni glupi zemljotres jos uvek da "predvide"????
Kada su ti "znanstvenici" uradili nesto kao sto treba?
Jos uvek verujete da je AIDS od majmuna iz Afrike???
ili da se nisu mozda spustili na mesec???
Ili mozda jos uvek tragaju za oruzjem za "mass destruction" u Iraku???
Neko jeste neobrazovan - ali ne bih rekao da su ljudi koji su zabrinuti...
jedva čekam da počnu s radom.
a za ove što prijete smrću - no comment
Registrirao sam se zamo radi ovog komentara - pa dobro kako mogu ljudi da komentiraju sve i sva - nije mi jasno?!?!?
Narod jeste neobrazovan gledajuci vecinu kada su u pitanju ovakve stvari. Osim toga ovo je klasicna medijsko senzacijska manija koja privlaci mase koje nemaju blage veze o ovome. Ovakvih istih akceleratora ima jos u svijetu i rade vec godinama pa nikom nista jedino sto je ovaj malo jaci.
Ja bih se vise zabrinuo da nam Bush ili njegov naslijednik ne dovrsi naftnu crnu rupu zbog koje ionako stradaju gomile ljudi.
Ovo je iznimno zabrinjavajuća vijest. Odakle tim primitivcima toliko sulude gluposti da prijete znanstvenicima koji rade svoj posao? Gdje bi današnji svijet bio bez znanosti? Postaje normalno da i zadnji neobrazovani tudum rovari protiv znanosti, premda od nje ne razumije ni 1% i premda mu je upravo ta ista znanost omogućila ne samo da šalje te prijeteće mailove, nego da i uopće postoji na ovoj planeti umjesto da umre od gladi i tuberkuloze sa godinu i pol dana nesretnog života.
P.S. POHVALE autoru Dragi Galiću što ovakve popularno-znanstvene vijesti uvrštava na bug.hr. Definitivno su zanimljivo osvježenje, a čovjek ima i dobar nos za pravu vijest s tog područja
Ma ono, ne shvaćam... Stvari koje ce se odvijati u tom akceleratoru desavaju se svaki dan u atmosferi (kad se cestice od tko zna kud sudare brzinom svjetlosti s atmosferom). Mislio sam da je dovoljno da neki novinar to napise pa ce svi biti mirniji. Ali kako vidim, iako u vijesti pise da se takve stvari desavaju svaki dan u prirodi, to i dalje nije dovoljno... ocekivao sam vise od ljudi koji eto znaju upaliti kompjuter.
Iskreno boli me briga za to.Postoje timovi strucnjaka i znanstvenika pa valjda znaju šta rade.Molio bi ih samo da ako šta zeznu nek pričekaju da kupim novi komp i malo se poigram s njim pa onda kud koji mili moji.Čovjek iz potpisa me operirao i preživio sam i sad me ničeg nije strah.
He he slazem se. Saljem i ja jedan apel. ako ce bit kraj svjeta ovim putem molim ekipicu dole kod LHCa da nazove i javi neda mi se ucit vise za ispite :D
Ma ono, ne shvaćam... Stvari koje ce se odvijati u tom akceleratoru desavaju se svaki dan u atmosferi (kad se cestice od tko zna kud sudare brzinom svjetlosti s atmosferom). Mislio sam da je dovoljno da neki novinar to napise pa ce svi biti mirniji. Ali kako vidim, iako u vijesti pise da se takve stvari desavaju svaki dan u prirodi, to i dalje nije dovoljno... ocekivao sam vise od ljudi koji eto znaju upaliti kompjuter.
Znaci ti vjerujes da ce kad to ukljuce biti smak svijeta? Da ce se stvoriti kataklizmicka crna rupa? I kako provodis zanje dane na zamlji?
Moram se složiti sa Psihoom246. Nije isto dali je velika ili mala snaga. To je čisto experimentiranje s nepoznatim koje ima mogućnost da Zemlja nestane. Ajde da pojednostavim. Odi na dalekovod experimentirati na kojoj visini će te drmnuti struja, rizik je možda te ubije.
Ne brinite, ako iz ovoga i nastane nešto loše to neće biti trenutno, trebat će oko 4 godine da se počnu događat s.r.a.n.j.a.
Znaci ti vjerujes da ce kad to ukljuce biti smak svijeta? Da ce se stvoriti kataklizmicka crna rupa? I kako provodis zanje dane na zamlji?
I kod pokusa sa atomskom bombom znastvena gamad nije znala rezultat i što će biti. Neka sve otiđe kvragu.
Moram se složiti sa Psihoom246. Nije isto dali je velika ili mala snaga. To je čisto experimentiranje s nepoznatim koje ima mogućnost da Zemlja nestane. Ajde da pojednostavim. Odi na dalekovod experimentirati na kojoj visini će te drmnuti struja, rizik je možda te ubije.
Jedan pametan čovjek je rekao 24.11.1918: Nesrljajte kao guske u maglu! - i bio je u pravu.
Kada bi se to polje dovoljno istražilo nebi imao ništa protiv.
Još čmo se vratit u srednji vjek gdje su ubijali sve koji su govorili da se zemlja vrti oko sunca bili ubijeni. bez rizičnih pokusa nema napretka.
...bez rizičnih pokusa nema napretka.
Imaš pravo Einstein je jednom rekao , Samo su dvije stvari beskonačne, ljudska glupost i svemir, a za ovo drugo nisam posve siguran
Jedan pametan čovjek je rekao 24.11.1918: Nesrljajte kao guske u maglu! - i bio je u pravu.
Kada bi se to polje dovoljno istražilo nebi imao ništa protiv.
Oh ne, počeli su političari... strah me da ćemo uskoro prijeći na Thompsona!
Evo, da siđemo sa stranputice, spriječimo paniku i razjasnimo par činjenica: kao što ste iz članka mogli pročitati, energija prvih pokusnih protona u LHC akceleratoru će iznositi oko 450 GeV (giga elektron-volti). To je dakle 450 x 10^9 eV. Dugoročno se planira max. 7 TeV, odnosno 7 tera elektron-volti. To je 7 x 10^12.
Međutim, znanstvenim mjerenjima su na Zemlji već zabilježeni protoni energije 3 x 10^20 elektron-volti, dakle oko 40 milijuna puta "jači" od "najjačeg" koji će biti lansiran u ovom predstojećem CERN-ovom pokusu! I smak svijeta se, zamislite, nije dogodio. Dapače, protoni sličnih energija iz svemira svakodnevno zasipaju našu planetu (fenomen poznat kao kozmičko zračenje). Možda upravo ovog trenutka kroz vaše tijelo prolazi proton VEĆE ENERGIJE od onog koji će biti lansiran u CERN-u i od kojeg imate neosnovani strah da će izazvati kataklizmičku crnu rupu.
Koga kozmičko zračenje više interesira, može pogledati ovdje:
druga stvar je u tome sto ako se i stvori mikro crna rupa, ona se s razlogom zove mikro. prvo, masa takve crne rupe bi iznosila oko 10^-8 kg, sto je uzasno malo, 0.00001 g. drugo, chwarzschildov radijus (radijus horizonta dogadjaja koji dijeli normalan svemir od svemira crne rupe) takve crne rupe bi bio jednak najmanjoj daljini koju mi sami mozemo izmjeriti, a to je planckov radijus koji iznosi otprilike 1.6*10^-35 m. opcenito, postoji sustav planckovih jedinica koji se jos naziva i prirodni sustav; planckova duljina je jedna od njih jer se moze dobiti iz 3 fundamentalne fizikalne konstante: gravitacijske konstante G, brzine svjetlosti c i planckove konstante h. inace, planckova duljina je otprilike 10^20 puta manja od promjera protona.
najbitnija je zapravo treca stvar, zasto takva crna rupa, kad bi se i mogla stvorit, ne bi mogla napravit nikakve stete. to je fenomen koji je otkrio stephen hawking, a zove se hawkingova radijacija. povezana je sa toplinom (i entropijom) crne rupe naspram ostatka svemira, a pokazuje se da crne rupe opcenito gube masu na ovaj nacin. u slucaju mikro crne rupe, ona usisava cestice, ali ne bilokoje cestice, vec parove virtualnih cestica, jedna cestica upada u crnu rupu a druga izlazi iz nje, a u sve to vrijeme crna rupa gubi na masi (zbog zakona ocuvanja energije). stovise, to gubljenje mase se povecava kako se crna rupa smanjuje.
znaci, prvo, masa crne rupe je toliko mala da ona nema mogucnosti ista usisati. drugo, cak i kad bi imala, ne bi imala vremena ista usisati jer je vrijeme zivota takve crne rupe manje od vremena koje je potrebno svjetlosti da prijedje njen radijus. trece, hawkingova radijacija jako efektivno unistava takve crne rupe u minimumu vremena (crna rupa tezine nekoliko desetaka tona ima zivot od 1 sekunde).
linkovi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hawking_temperature
http://en.wikipedia.org/wiki/Planck_length
http://en.wikipedia.org/wiki/Planck_units
http://en.wikipedia.org/wiki/Planck%27s_constant
http://en.wikipedia.org/wiki/Micro_black_hole
http://en.wikipedia.org/wiki/Schwarzschild_radius
Matematičke formulacije su tu. Postoji teorija da Higgsov bozon postoji. To ćemo saznati uskoro, kad budu sudarali subatomske čestice. Ali nije bit niti Higgsov bozon i polje niti teorija supersimetrije. Nego je bitna tehnologija koja se koristi u eksperimetnu: grid computing, osjetljivi senzori, snažni magneti, supravodiči, nove slitine, najnoviji akcelerator... tu se stvaraju novi uređaji, materijali i tehnologije. Oću znanstveni i tehnološki napredak, jer da se ljudi ne bave s time, crkva bi još palila knjige i ljude pod isprikom da ako su dane od boga neće izgorit. Zato ljudi koji koriste računala, veš mašine, televizore, gps, mobitele i druge čari modernog doba neka pregrizu jezik ako namjeravaju išta govoriti protiv napretka u znanosti. Dakako, bilo je i loših izuma(tipa atomska bomba, nekonvencionalno naoružanje, ogromne razlike u razvoju pojedinih zemalja, itd), ali to nije zbog znatiželje nego zbog pokvarenosti ljudskog roda i pohlepe moćnih pojedinaca. Jeste li vi te "loše izume" osjetili? Ako jeste, imate pravo govoriti. Inače STFU.
Svaka čast za objavljivanje teme na bug.hr. Izađimo iz magle u kojoj živimo.
ako može netko tko se malo bolje razumije u to sve da mi kaže,
zar ne postoji mogućnost nastajanja još jednog "big banga" ako se već stvaraju uvjeti u kojima je došlo do njega ?
da li se može stvoriti svemir unutar svemira..... ?
ako može netko tko se malo bolje razumije u to sve da mi kaže,
zar ne postoji mogućnost nastajanja još jednog "big banga" ako se već stvaraju uvjeti u kojima je došlo do njega ?
da li se može stvoriti svemir unutar svemira..... ?