Pažnja! Kamenje pada s neba

poruka: 69
|
čitano: 12.625
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pažnja! Kamenje pada s neba".
16 godina
Re: Pažnja! Kamenje pada s neba
autor kaže...

* * *

hvala vam što pažljivo i kritički čitate,
Dario

* * *

Pusti kritičare, oni su karcinom društva, kritizirali bi film iako da im daš kameru u ruke ne bi znali ni REC stisnuti.

Inače tekstovi su vrhunski, evo sat vremena čitam sve koje su objavljeni, nekako lijepo izbalansirana između čisto naučnog jezika i laičkog da se tako izrazim. Inače što se tiče ovoga vjernika/nevjernika i tu ne vidim problem nikakav, ako je netko vjernik zašto mu onda jedan tekst olako poljuja vjeru. Lijepo je da je Drago stavio tačku na to.

Ali ja imam jedno pitanje. Naime u članku se spominje dijelovi teksta: "iznad ruskog grada", zatim "Premda eksplodiraju iznad tla", te "eksplodirao iznad Sibira 1908. godine." Dakle ovaj dio mi nije jasan, kako to da nešto explodira iznad tla, valjda se sudari sa tlom?! Je li explodira iznad tla ili se sudari sa tlom i na taj način nastane explozija?

I ako nije na odmet, može li još neki članci o samom udaru nebeskim tijelom sa zemljom. Nikako si ne mogu predočiti da jedna stijena promjera 1km napravi totalnu havariju. Nekako kada se spominju silni kilometri i prečnik same Zemlje, to mi se nekako sićušno doima. Pa odatle pitanja, zašto jednostanno ne propadne kroz zemlju? Gledao sam jedan video kada zrnce pijeska udara u brašno, zaista šteta je ogromna (u odnosu na znce pijeska ako je primjerice 1mm, napravilo je krater oko 100mm (lupam, tj oko 10cm). Ali koliko sam ja skužio oni su masu (koja nije realna) zamjenili tako što su povećali brzinu, barem ovima iz Mythbustera su NASA rekla da tako urade ako će pravu simulaciju udara.

Taj sam udar mi je fascinantan, pa kao ti nije mrko da pišeš neku temu na taj rad, može neka preporuka, link, knjiga ili slično. Inače svaka čast! 

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.12.2014 15:17 (Envy).
17 godina

Ne znam hoće li Dario uhvatiti vremena za odgovor, ali eksplozije raznog svemirskog otpada iznad tla su normalne i uobičajene za sve osim najvećih kamenčuga*. U osnovi imaš dva strukturna problema koji ih muče. Jedan je sama statika koja ovisi o obliku i materijalu od kojega je načinjena gromada i koji zbog velikog trenja i pritiska priliikom ulaska u atmosferu pucaju i raspadaju se još u zraku. 

Drugi problem je nejednako zagrijavanje materijala gdje se vanjski slojevi koji su u dodiru s atmosferom naglo zagrijavaju na vrlo visoke temperature, dok unutarnji ostaju hladni, pa zbog naglog širenja vanjskih slojeva koje ne prate i unutarnji, hladniji slojevi, dolazi do pucanja i eksplozija kao kad, primjerice, hladnu čašu iz frižidera zaliješ ledenom vodom.

Velike kamenčuge* također se raspadaju i pucaju iznad tla, ali ih ostane dovoljno da udare i u samo tlo.

*kamenčuga - stručni termin

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.12.2014 15:28 (Drago).
14 godina
neaktivan

Od nekud mi je ostala informacija da sunčev sustav ima putanju unutar mlječne staze takav da se periodićki nađe u pojasu asteroida. I da se ti periodi u principu poklapaju sa religijskim tekstovima o apokalipsama.
Zna li neko nešto više o ovom?

0 2 hvala 0
16 godina
Drago kaže...

Ne znam hoće li Dario uhvatiti vremena za odgovor, ali eksplozije raznog svemirskog otpada iznad tla su normalne i uobičajene za sve osim najvećih kamenčuga*. U osnovi imaš dva strukturna problema koji ih muče. Jedan je sama statika koja ovisi o obliku i materijalu od kojega je načinjena gromada i koji zbog velikog trenja i pritiska priliikom ulaska u atmosferu pucaju i raspadaju se još u zraku. 

Drugi problem je nejednako zagrijavanje materijala gdje se vanjski slojevi koji su u dodiru s atmosferom naglo zagrijavaju na vrlo visoke temperature, dok unutarnji ostaju hladni, pa zbog naglog širenja vanjskih slojeva koje ne prate i unutarnji, hladniji slojevi, dolazi do pucanja i eksplozija kao kad, primjerice, hladnu čašu iz frižidera zaliješ ledenom vodom.

Velike kamenčuge* također se raspadaju i pucaju iznad tla, ali ih ostane dovoljno da udare i u samo tlo.

*kamenčuga - stručni termin

Ovo za odgovor i ako ne uhvati vremena nije problem, a i sam sam se uvjerio koliko mi vremena samo ovo komentarisanje oduzima vremena. Pogotovo napisati neki dobar članak a da nije copy/paste nekada za jednu A4 stranicu treba i do nekoliko sati.

Pogotovo na ovakvom specijaliziranom forumu gdje svako svakoga 'dočekuje na nož', profulaš slovo i već te 'razapnu'.

Što se tiče tvog odgovora, zahvaljujem, ima puno logike iako mi ni fizika nije strana. Položena na elektrotehnici nakon mjeseci učenja kod kultnog profesora tako da mi je dosta toga jasno. Ali jednostavno kao što bi to i moj profesor rekao "naučnici svaki dan pronalaze sve manje i manje čestice, čak i dok mi pričamo na ovom predavajnu u ovom ommentu pronašli su još manju čestiču da bi na kraju pronašli 'ništa'". Zanimljivo koliko toga otkrijemo iz dana u dan, ali meni jednostvno nije jasno da nešto explodira tik iznad zemlje, pa i 10 ili 100 metara kao da ima neki naboj u sebi.

Sve u svemu, svi ovi tekstovi su me potakli da se pretplatim na neki magazin o fizici ili nauci generalno. Pa ako ima netko neki prijedlog (šta je u HR dobro, u BiH sigurno nema ništa dobro) neka ga rado iznese. l.p.

17 godina
Drago kaže...

Zanimljivo, ja ovo uopće nisam ovako shvatio. Niti sam ne znam o čemu se radi, pa sam si to predočio kao hrpu leda u unutrašnjosti koji uslijed naglog povećanja temperature naglo i mijenja agregatno stanje, te dolazi doslovce do eksplozije.

Ovo što si ti opisao ja bi nazvao raspadanjem (dakle, ono što se događa s velikim kamenčugama).

Gledam te!
17 godina

Dokle su naši teleskopi i druga opservatorska mašinerija sa kojom možemo promatrati sposobni "dobaciti", te kada bi najranije (udaljenost od Zemlje i vrijeme) mogli uvidjeti opasnosti meteora koji bi mogli svojom putanjom biti fatalni za život na planeti?

Kada god promatram slike Mjeseca ili Marsa ne može mi promaknuti da su bukvalno "izrešetani" meteorima, tako da me interesuje otkud kod njih ovakvo stanje, dok je Zemlja ipak netaknuta poredeći se sa njima?

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
protjeran
boxer kaže...

Dokle su naši teleskopi i druga opservatorska mašinerija sa kojom možemo promatrati sposobni "dobaciti", te kada bi najranije (udaljenost od Zemlje i vrijeme) mogli uvidjeti opasnosti meteora koji bi mogli svojom putanjom biti fatalni za život na planeti?

Kada god promatram slike Mjeseca ili Marsa ne može mi promaknuti da su bukvalno "izrešetani" meteorima, tako da me interesuje otkud kod njih ovakvo stanje, dok je Zemlja ipak netaknuta poredeći se sa njima?

Možda ipak zbog atmosfere. Oni je nemaju kao mi {#}

16 godina
boxer kaže...

Kao sto je vec receno ovdje, Zemlja ima atmosferu koja nas stiti od manjih kamencuga (©Drago), dok Mjesec nema.

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
17 godina
neaktivan

Nije mi jasno ovo uzbunjivanje!? Koja korist od toga kada one neopasne (tipa ovogodisnjeg Sibira), znaci male, ne mozes uopce vidjeti dok nije kasno, a od onih velikih nemas nikakve obrane. Sanjati o nekakvim nuklearnim raketama je glupo jer mozes imati puno vise "stete" nego da ne ucinis nista. Kako god bila danas napredna tehnika nismo u stanju vidjeti ni one velike. I kada ih vidimo nismo ni u stanju tocno izracunati putanju jer na nju utjece puno faktora, npr gravitacija Mjeseca, Marsa.

A s druge strane, zar mislite da se i uoci asteroid uboica vlade nesto ucinile ili upozorile? NE BI jer bi ljudi prestali placati kredite i komunalije i nastao bi kolaps. Vlade bi za bogate i podobne pokusale nesto ucinit, a za ostale ih zaboli. A i siguran sam da se je vec nesto i poduzelo. Ako postoji skloniste za sjeme, postoji i za "elitu". Ja osobno ne bi zelio bit postedjen jer je takova sudbina puno gora od nestanka.

1 5 hvala 0
17 godina

Uredno za atmosferu, nego sam više mislio na veći broj ovih  velikih kratera koje su preptostavljam napravili daleko veći koji nebi sagorili/raspali ili eksplodirali u atmosferi.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Call&BD19 kaže...

Možda ipak zbog atmosfere. Oni je nemaju kao mi {#}

Atmosfera i biosfera.

Iako je na Zemlju tokom miljuna godina palo dovoljno meteora da i na njoj bude krater nad kraterom, glavna razlika je da ih na Zemlji "pojede" atmosferska erozija i biosfera, dok na Mjesecu ostanu "smrznuti u vremenu", jedino sto tamo moze fizicki promjeniti krater je novi udar meteora.

17 godina
neaktivan
boxer kaže...

Zemlja ima i tektonske ploče koje se miču. Konfiguracija terena se mijenja, vulkani su aktivni. Velika većina ožiljaka se izgubila. Mjesec toga nema. Naravno i atmosfera nas štiti.

I am Guybrush Threepwood, Mighty Pirate!
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.12.2014 17:56 (ROADRUNNER).
16 godina
boxer kaže...

Uredno za atmosferu, nego sam više mislio na veći broj ovih  velikih kratera koje su preptostavljam napravili daleko veći koji nebi sagorili/raspali ili eksplodirali u atmosferi.

Imas nekoliko faktora zasto nema vidljivih vecih kratera i ocuvanih kao recimo na Marsu ili Mjesecu.

Velika vecina kamencuga (ovaj termin je ljepljiv {#} ) jednostavno je pala u more i kratera naravno nema, ipak nam je 71% planeta pod vodom.

Takodjer imas i sekundarni utjecaj atmosfere (ako kao primarni uzmemo izgranje pri padu) u vidu erozije tla pod utjecajem vjetra, kisa, ledenjaka......

Isto tako, zemlja je geoloski aktivan planet potresi, vulkani..... pridonose tome da krateri "ishlape". I naravno na duge staze gledano, zemlja konstantno mijenja "kozu" odnosno zemljina kora se mijenja zbog pomicanja tektonskih ploca i samim time mijenja krajolik (planine rastu, more dolazi tamo gdje ga nije bilo......)

Ono na sto vjerojatno mislis je nesto kao Barringov krater u Arizoni koji je vrlo slican kraterima kakve vidimo na mjesecu. S obzirom da je rijec o pustinji u Arizoni, gdje padalina gotovo da i nema, on je ostao sacuvan u gotovo originalnom stanju.

***edit***

Al ste brzi. Otidjoh popiti kavu, a ono vec dva odgovora ista kao sto sam napisao. {#}

krater u Arizoni krater u Arizoni
Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.12.2014 18:34 (syncmaster245b).
17 godina
protjeran
Littlemanbeingerased kaže...
memulica kaže...

1950. godine je sve ovo pokrenuo Immanuel Velikovsky, ali njegovo ime je zabranjeno pominjati u znastvenim krugovima.

Prikladnije je pomenut SF pisce Isaaca Asimova i A.Clarka.

nije zabranjeno, već ne spada u znanstvenu zajednicu. više u beletristiku ili basne.

http://en.wikipedia.org/wiki/Immanuel_Velikovsky (poglavlje ideje :D)

Iako se ne slažem s njim oko dosta stvari, mislim ipak da je pokrenuo ili bolje rečeno malo razbudio 'uspavane' astronome.

ONTOPIC

O događaju u Tunguziji znastvenici nemaju pojma što se zapravo dogodilo i zato se to još uvijek zove samo Tunguska eksplozija, a ne Tunguski meteor ili slično.

Jedino oko čega se mogu složiti, da je došlo do misteriozne i iznenadne eksplozije jačine oko desetak megatona iznad tla.

A to se dogodilo 1908. i mi se još uvijek nismo makli ni milimetra od tad.

Zapravo jesmo 1mm, jer imamo Asteroid Awareness Day {#}

You are like the Michael Jordan of being a son of a bitch.
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.12.2014 23:49 (memulica).
16 godina
memulica 

O događaju u Tunguziji znastvenici nemaju pojma što se zapravo dogodilo  

Jedino oko čega se mogu složiti, da je došlo do misteriozne i iznenadne eksplozije jačine oko desetak megatona iznad tla.

A to se dogodilo 1908. i mi se još uvijek nismo makli ni milimetra od tad.

Zapravo jesmo 1mm, jer imamo Asteroid Awareness Day {#}

Zapravo naziva  se "Tunguska event" i mislim da u znanstvenim krugovima je vise manje postignut konsezus oko samog dogadjaja. Uputio bih te na youtube video na prethodnoj stranici ove teme gdje Carl Sagan jos 1979 prilicno jasno objasnjava dogadjaj.

Takodjer u epizodi "Heaven and hell" u Cosmos serijalu spomenuo je Velikovskog i njegovu apsolutno suludu teoriju kako je nastala Venera. Ne mogu se sloziti da je on razbudio ikoga svojim naklapanjem, jer ideje da biblijske katastrofe imaju korijen u prirodnim pojavama su se javljale i prije njega, a originalno njegove teorije se najblaze receno  mogu opisati kao iznimno lose znanstveno fantasticne price.

16 godina
neaktivan

U današnje vrijeme veća je vjerojatnost da te pogodi komad motora iz doba apollo programa nego "kamenje sa neba" kad uzmemo u obzir koliko smo svemirskog otpada ostavili u orbiti.

1 0 hvala 0
17 godina
boxer kaže...

1. Mogu naši teleskopi "dobaciti" strahovito daleko. Npr. Keck gleda u središte naše galaktike kretanje par zvijezda oko supermasivne crne rupe, 
i to uz pomoć adaptivne optike koja uz pomoć lasera usmjerenog u atmosferu fizički stabilizira sliku. To je kao da gleda iz Zagreba upaljenu cigaretu u Splitu.
Ali. Što nešto vidi dalje, gleda sitniji djelić neba. Dakle uže područje. A nebo je jaaaaaaaako velika površina. Tako da možda centimetar od njegovog vidnog polja prolazi asteroid, a da ga on ne vidi. Zato se u biti najveći dio kometa i asteroida lovi malim "širokokutnim", i u najvećem broju, amaterskim teleskopima. Višnjanska
zvjezdarnica npr. je poznata po otkriću mnogo takvih nebeskih tijela.

Roadrunner, syncmaster i danijel su već pokrili tektoniku, vulkane i biosferu za poništavanje i eroziju udarnih kratera, pa samo malo još nadopune:
2. I mi smo izrešetani i više od njih, ali kao što vidiš na primjer ove naše poplave, vjetrovi i ostala erozija sve s vremenom izravnaju i popune.
 Plus toga, dvije trećine zemlje je voda. Dakle na te dvije trećine su popadali također raznorazni svemirski objekti ali je i to skriveno.
 Ono što se vidi na Merkuru, mjesecu ili Marsu je staro MILIJARDAMA godina. Nema tamo ničega (osim nešto malo pješčanih oluja na marsu)
što bi erodiralo rupe. Vakuum svemira i nedostatak ikakvih padalina ili tekućina rezultiraju čuvanjem svakog dodira do slijedećeg pada.
Svaki otisak cipele, trag kotača ili predmeta ostavljen na mjesecu prije 45 godina kad su ameri tamo bili ostao je tamo netaknut. Kao da su ovog trena otišli.

zeroname kaže...

U današnje vrijeme veća je vjerojatnost da te pogodi komad motora iz doba apollo programa nego "kamenje sa neba" kad uzmemo u obzir koliko smo svemirskog otpada ostavili u orbiti.

ne. prvo, 2/3 zemlje je ljudima "nenastanjen" ocean. drugo, to je presitno, sagori i raspadne se. Treće, većina toga nije postigla orbitalnu brzinu i davno se vratila na zemlju. 

Da, ima kosmičkog otpada, to stoji... ali valja uzeti u obzir da je površina orbite oko zemlje još 30tak puta veća od površine zemlje, dakle jedan komad je od drugog udaljen prosječno tisućama kilometara. NIje to baš dobro prikazano u filmu "gravity". Niti su svemirske postaje međusobno blizu, niti su one i sateliti i teleskopi na istoj udaljenosti od zemlje, niti je sav otpad na istoj ravnini i u jednoj skupini. To je više jako raspršen sloj, oblak.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.12.2014 2:04 (overhaul).
17 godina

Šta je sa asteroida 2014UR116 kojeg je otkrila Ruska agencija za istraživanje Svemira? Prema informacijama radi se o asteroidu promjera 370 m veći od Apophisa koji je prije 2 godine eskplodirao u Čeljabinskoj oblasti, te prema njihovim kalkulacijama predviđaju njegov dolazak za oko 3 godine, kao i da predstavlja opasnost ako bi se putanja mjenjala... 

Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
protjeran
boxer kaže...

Šta je sa asteroida 2014UR116 kojeg je otkrila Ruska agencija za istraživanje Svemira? Prema informacijama radi se o asteroidu promjera 370 m veći od Apophisa koji je prije 2 godine eskplodirao u Čeljabinskoj oblasti, te prema njihovim kalkulacijama predviđaju njegov dolazak za oko 3 godine, kao i da predstavlja opasnost ako bi se putanja mjenjala... 

Možda će ga "pokupit" Jupiter, kao i većinu večih nebeskih kamenčuga do sada.

http://earthsky.org/space/is-it-true-that-jupiter-protects-earth

17 godina
overhaul kaže...

ne. prvo, 2/3 zemlje je ljudima "nenastanjen" ocean. drugo, to je presitno, sagori i raspadne se. Treće, većina toga nije postigla orbitalnu brzinu i davno se vratila na zemlju. 

Da, ima kosmičkog otpada, to stoji... ali valja uzeti u obzir da je površina orbite oko zemlje još 30tak puta veća od površine zemlje, dakle jedan komad je od drugog udaljen prosječno tisućama kilometara. NIje to baš dobro prikazano u filmu "gravity". Niti su svemirske postaje međusobno blizu, niti su one i sateliti i teleskopi na istoj udaljenosti od zemlje, niti je sav otpad na istoj ravnini i u jednoj skupini. To je više jako raspršen sloj, oblak.

Napokon netko! Najneuvjerljiviji film koji sam gledao ove godine, al' ne mo'š ti to reć' nikome jer odmah svi graknu da šta ti znaš!

Lanac događaja u filmu je ekvivalent tome da se u New Yorku sudare dva taksija, a tebe u Pušći pogodi krhotina stakla dok voziš motokultivator, a onda se ti njime zabiješ u u predsjednički mercedes Viktora Orbana u Budimpešti, a ovaj dalje "lančano" u nešto drugo dok se svi auti na svijetu ne posudaraju.

Ispričavam se zbog off-topica, ali kad nešto tišti moraš se izventilirati!

This space for rent!
17 godina
odjavljen

Meni je zanimljivo to što znanstvenici sa velikom točnošću uspiju izračunati putanje pojedinih tijela a koliko znam i dalje je "nepoznanica" kako izračunati putanje više tijela koja utječu jedni na druge. Molim da me se ispravi ako sam fulao.

Freak Show Inc.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
autor kaže...

p.s. moj komentar da se neki biblijski tekstovi temelje na stvarnim događajima bi trebao jednako veseliti i skeptike i vjernike {#}
ipak, to nije poanta priče
poanta je da je udar asteroida realna opasnost i da više vremena i energije treba usmjeriti u ta istraživanja, zato je smišljen Asteroid Awareness Day

Taman to. U srž problema.

Pisani tekstovi su uvijek ograničeni znanjem određenog doba kao što smo i mi danas ograničeni našim znanjem i vremenom u kojem živimo. Nekad drugog načina nije bilo nego reći kako je nečemu uzrok religija, nadnaravna sila ili nešto treće neobjašnjivo.

Mislim da svaki vjernik s malo razuma može lako dovest u pitanje razumijevanje teksta i ne shvatit ga doslovno. Tako da čemu uopće rasprava u ovom smjeru?

Svaka čast autoru na tekstu, veselim se čitanju narednih njegovih članaka :)

10 godina

Envy, što se tiče pretplate na časopis o znanosti općenito, evo moje preporuke

http://www.hpd.hr/priroda

Priroda je jedan od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodoslovlja u Europi (izlazi od 1911. godine).
Inače, ja sam član uredništva Prirode pa mogu reći da uredništvo radi besplatno i autori pišu besplatno.
Nemamo reklame. Časopis živi (bolje reći jedva životari) od pretplata. Zato - dobrodošli!

Priroda pokriva biologiju, kemiju, fiziku, geologiju pa ponekad i područja izvan prirodoslovlja (matematiku, filozofiju...)

Moje tekstove objavljene u Prirodi možete naći ovdje
http://magic-zef.irb.hr/~dhrupec/writing/

(obojeni su crveno).

17 godina
neaktivan
Drago kaže...
overhaul kaže...

Napokon netko! Najneuvjerljiviji film koji sam gledao ove godine, al' ne mo'š ti to reć' nikome jer odmah svi graknu da šta ti znaš!

Lanac događaja u filmu je ekvivalent tome da se u New Yorku sudare dva taksija, a tebe u Pušći pogodi krhotina stakla dok voziš motokultivator, a onda se ti njime zabiješ u u predsjednički mercedes Viktora Orbana u Budimpešti, a ovaj dalje "lančano" u nešto drugo dok se svi auti na svijetu ne posudaraju.

U IMAX-ovom filmu o svemirskom otpadu je potvrđeno (i koliko kao laik mogu procjeniti, solidno argumentirano) da je Kesslerova kaskada tj. onakvo slijedno raspadanje satelita, načelno moguć.

Svejedno, da je Gravity grozno neuvjerljiv i nemoguće nategnut, to se apsolutno slažem.

17 godina
autor kaže...

Priroda je jedan od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodoslovlja u Europi (izlazi od 1911. godine).
Inače, ja sam član uredništva Prirode pa mogu reći da uredništvo radi besplatno i autori pišu besplatno.
Nemamo reklame. Časopis živi (bolje reći jedva životari) od pretplata. Zato - dobrodošli!

Priroda pokriva biologiju, kemiju, fiziku, geologiju pa ponekad i područja izvan prirodoslovlja (matematiku, filozofiju...)

(obojeni su crveno).

Kojima ostane pretička novaca nakon što kupe Bug na kiosku ili se pretplate na njega - vot hi sed. 

{#}

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

16 godina
autor kaže...

(obojeni su crveno).

Upravo ste dobili preptlatnika

17 godina
syncmaster245b kaže...

Upravo ste dobili preptlatnika

A mi?!?!? :''''-)

Pazimo te i mazimo ovdje na forumu 5 godina i ništa...

This space for rent!
17 godina
protjeran
syncmaster245b kaže...

Zapravo naziva  se "Tunguska event" i mislim da u znanstvenim krugovima je vise manje postignut konsezus oko samog dogadjaja. Uputio bih te na youtube video na prethodnoj stranici ove teme gdje Carl Sagan jos 1979 prilicno jasno objasnjava dogadjaj.

Takodjer u epizodi "Heaven and hell" u Cosmos serijalu spomenuo je Velikovskog i njegovu apsolutno suludu teoriju kako je nastala Venera. Ne mogu se sloziti da je on razbudio ikoga svojim naklapanjem, jer ideje da biblijske katastrofe imaju korijen u prirodnim pojavama su se javljale i prije njega, a originalno njegove teorije se najblaze receno  mogu opisati kao iznimno lose znanstveno fantasticne price.

Kad čujem izraz 'znanstveni konsenzus', odma mi je sve jasno.

Lijepo sam ti naveo oko čega su se složili (recimo to tako) ... usput ni oko imena se nisu složili, ali ipak eksplozija (ili više njih po izjavama nekih svjedoka) je najtočniji opis/naziv tog događaja (eventa). Eto npr. NASA ga naziva The Tunguska Impact {#}

Carl Sagan pak tvrdi, da je to zgodni djelić kometa. Da mu vjerujemo na riječ ?

You are like the Michael Jordan of being a son of a bitch.
16 godina
memulica kaže...

Carl Sagan pak tvrdi, da je to zgodni djelić kometa. Da mu vjerujemo na riječ ?

Hmmm, evo bacio si me u dvojbu.

Kad nesto izjavi Memulica to ima odredjenu tezinu. Kakav crni Carl Sagan, sto on zna.

Da te Dunnig i Kruger upoznaju mislim da bi bili jako sretni.

Mislim da vise necu replicirati na tvoje postove.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice