.. hitlera...
LOL
čestitke svima - još jednom je dokazan Godwinov zakon, hvala na sudjelovanju
sori na dvostrukom postu
.. hitlera...
LOL
čestitke svima - još jednom je dokazan Godwinov zakon, hvala na sudjelovanju
sori na dvostrukom postu
Ne mogu shvatiti zbog čega i dalje izigravate žrtvu. Nitko vas ne napada - sve što se događa od strane sekularista, ateista i inih je reakcija. Izmišljaš mržnju tamo gdje je nema i manipulativno preusmjeravaš stvar na "katolike" kao pojedince, kad se radi o organiziranom podrivanju temelja Republike Hrvatske. Na kraju krajeva, živimo u, po Ustavu, sekularnoj državi. Dakle, želimo državu onakva kakva je definiran Ustavom (najvišim dokumentom ove zemlje).
Moram, kao vjernik, izraziti žaljenje što se vas dosta osjeća "prisiljeno" prihvatiti vjeru. Čovjekov odnos s Bogom je privatna stvar u koju vam nitko ne bi smio dirati. Ako vam je itko nametao vjeru - taj je gadno pogriješio i nije to smio raditi. Ako nekoga želiš maknuti sa puta za koji smatraš da nije dobar, to se ne radi "mačem i ognjem" - kao što nas je povijest valjda dovoljno puta naučila. Jedno je dobronamjeran savjet ili mišljenje, drugo je "kljucanje" po mozgu i gledanje s visoka. Isto tako, nemojte generalizirati sa stavom "svećenici su ovakvi i onakvi". Ima stvarno gamadi tamo gdje ih ne bi trebalo biti ali ima i onih koji stvarno žive Kristovo poslanje. Crkva je poprilično sišla sa puta na kojem bi trebala biti ali ostaje nam nada da će ljudi poput aktualnog Pape ipak uspjeti barem malo zaokrenuti kormilo na zadovoljstvo svih nas - i vjernika i nevjernika.
ako cemo realno svaka vjera je nametnuta onog momenta kada si rodjen.
prvije svega krstice te kao bebu najvjerovatnije dok uospte sam nemas pojma ni ko si i sta si ti a kamoli vjerva i bog.
drugo u zavisnosti od okoline ucice te i gurati samo jednoj vjeri dok se koliko toliko ne usadi.
ako hocete drustvo u kojem vjera primjera radi nije nametnuta onda trba zabraniti krstenja i sl ulaske u bilo koje religije do punoljetstva. dati pristup djeci i omladini svim religijama ucenjima i opcijama.
pa ond kada budu punoljetni neka odluce sami da li i u sta uospte vjeruju.
sve ovo do sada je cisto nametanje.
Moram, kao vjernik, izraziti žaljenje što se vas dosta osjeća "prisiljeno" prihvatiti vjeru. Čovjekov odnos s Bogom je privatna stvar u koju vam nitko ne bi smio dirati. Ako vam je itko nametao vjeru - taj je gadno pogriješio i nije to smio raditi.
Radiš straw man. Prvo - kao što kolega mirkoj reče, vjera vam je svima nametnuta. I tebi ako si vjernik. Putem indoktrinacije. Drugo - ne vidim baš da se ovdje netko žali da mu je netko nametao vjeru, odnosno da bi se osjećao prisiljen prihvatiti vjeru, pa mi nije jasno kome se obraćaš.
Ljudi se općenito bune protiv uplitanja religijskih institucija i religijskih pokreta u rad sekularne države. I izravno ili neizravno u njihove živote.
Radiš straw man. Prvo - kao što kolega mirkoj reče, vjera vam je svima nametnuta. I tebi ako si vjernik. Putem indoktrinacije.
Baš naprotiv - odrastao sam u obitelji u kojoj od vjere nije bilo ni "V". Rezultat mog vjerovanja su spoznaje do kojih sam došao kao odrasla osoba i nekih osobnih iskustava. Takvih obraćenika ima na milijune. To što je tebi nezamislivo da odrastao čovjek prihvati vjeru je drugi par opanaka. Tako da ono... baljezgaš i držiš se stereotipa. Carry on...
Moram, kao vjernik, izraziti žaljenje što se vas dosta osjeća "prisiljeno" prihvatiti vjeru. Čovjekov odnos s Bogom je privatna stvar u koju vam nitko ne bi smio dirati. Ako vam je itko nametao vjeru - taj je gadno pogriješio i nije to smio raditi. Ako nekoga želiš maknuti sa puta za koji smatraš da nije dobar, to se ne radi "mačem i ognjem" - kao što nas je povijest valjda dovoljno puta naučila. Jedno je dobronamjeran savjet ili mišljenje, drugo je "kljucanje" po mozgu i gledanje s visoka. Isto tako, nemojte generalizirati sa stavom "svećenici su ovakvi i onakvi". Ima stvarno gamadi tamo gdje ih ne bi trebalo biti ali ima i onih koji stvarno žive Kristovo poslanje. Crkva je poprilično sišla sa puta na kojem bi trebala biti ali ostaje nam nada da će ljudi poput aktualnog Pape ipak uspjeti barem malo zaokrenuti kormilo na zadovoljstvo svih nas - i vjernika i nevjernika.
Ima, jasno, svećenika koji "žive" vjeru, i ne može se generalizirati na temelju onih drugih - ali je problem što je Crkveni vrh jako dobro upoznat sa tim drugima, a rijetko se nešto poduzima. Tu i tamo izbije kakav skandal, pa se sve riješi pod pritiskom lošeg publiciteta; a "rješavanje" znamo kako uglavnom ide - guranjem pod tepih, tj. prebacivanjem u drugu župu.
Možeš se ti sad buniti koliko hoćeš, to je naprosto tako i baca negativno svjetlo na one prve.
Što se prihvaćanja vjere tiče - je li te netko nekad pitao, dok si bio klinac?
(Čak i da te se pitalo, što klinci znaju o bilo čemu .. pogotovo o tako osjetljivoj temi.)
Ako si, recimo, s dolaskom u (malo) zrelije godine svojevoljno prihvatio religiju, onda nema problema;
međutim, velika većina se odgaja u isključivom okruženju, inercijom preuzme određene stavove i ponašanje, i živi u uvjerenju kako je to njihov izbor.
Bez da ikad preispita smisao toga svega.
I najgore od svega, te "vlastite" stavove pokušava nametnuti onima koji se s njima iz raznih razloga ne slažu.
EDIT:
vidim da si odgovorio na pitanje - u redu, ako je tako, to mogu uvažiti.
No ovaj drugi dio svejedno stoji, a takvih je nažalost puno, puno više (znam iz iskustva).
Ja lazem da mi se namece gey drustvo? Kada si vidio paradu katolika, muslimana, pravolsavaca ili budista?
Pa katolici i dr. paradiraju svaki dan, samo se eto ne zove parada već procesija i sl.
Kao što je rekao forumaš Mirkoj, upiši u Google "gay parada/pride" i pogledaj slike. A sada upiši "procesija". Vidiš li razliku?
Radiš straw man. Prvo - kao što kolega mirkoj reče, vjera vam je svima nametnuta. I tebi ako si vjernik. Putem indoktrinacije.
Baš naprotiv - odrastao sam u obitelji u kojoj od vjere nije bilo ni "V". Rezultat mog vjerovanja su spoznaje do kojih sam došao kao odrasla osoba i nekih osobnih iskustava.
Ajd nam malo pobliže objasni kako i kad si iz agnostičkog ateista, kakvima smo svi rođeni, bez indoktrinacije ili ičeg sličnog prvo postao teist, a poslije još i religiozan teist. I po kojem principu si odabrao religiju koju su odabrao. Zašto nisi odabrao recimo hinduziam ili islam?
Ne izmišljaj. Religija je geografski i, da tako kažem, roditeljski uvjetovana i ti, ako je istina ovo što si prije napisao, si iznimka, a ne pravilo ili čest slučaj.
Nije mi nezamislivo. Samo što ja ne stajem na tome, nego želim znati faktore i razloge koji su doveli do toga.
Baljezgaš o baljezganju i držanju stereotipova.
Pitanje: koja je razlika u "nametanju" vjere (iako mislim da bi preciznije bilo govoriti o religiji u ovom slučaju) ili bilo kojeg drugog uvjerenja/ukusa/znanja? I jezik nam je nametnut, vrsta ishrane, vrijednosti u umjetnosti, glazbi, interpretacija povijesnih događaja. I kroz društvo, obitelj i školovanje. Većina nas govori hrvatski, ne jede pohane mrave nego ćevape, utuvljeno mu je da je van Gogh izvrstan slikar... Ne razumijem zašto je korelacija religija/obitelj/društvo/zemljopisni položaj tako pogubna, a potpuno subjektivna i kulturalno ovisna interpretacija da je (karikiram, ali nadam se da shvaćaš pitanje), Mozart genije - nije od značaja.
Sve što radiš,radi pametno...
Ne bih dalje pisao,vidim ima svakakvih postova,nadam se da su neki ironični,a neki izleću prebrzo...
No,poštujem svačije mišljenje.
Baš naprotiv - odrastao sam u obitelji u kojoj od vjere nije bilo ni "V". Rezultat mog vjerovanja su spoznaje do kojih sam došao kao odrasla osoba i nekih osobnih iskustava. Takvih obraćenika ima na milijune. To što je tebi nezamislivo da odrastao čovjek prihvati vjeru je drugi par opanaka. Tako da ono... baljezgaš i držiš se stereotipa. Carry on...
Ti si jedan od onih kojima se bog putem snova obraca? Cak i ako ti se bog obraca putem snova znaci da ti namece svoju vjeru, upada u tvoje snove i govori ti kak moras zivjeti.
Ne mogu shvatiti zbog čega i dalje izigravate žrtvu. Nitko vas ne napada - sve što se događa od strane sekularista, ateista i inih je reakcija.... .
Da ja pokušam pojasniti... Osobe (vjernici) koji u zadnjih 25-30 godina redovno idu u crkve ili džamije, redovno dobijaju dozu straha od ateizma. Pazite, ne od drugih religija već isključivo od ateizma. Uostalom, gdje drugo su taj strah mogli dobiti? U vrtiću sigurno ne! Poučen lošim iskustvom, izbjegavam bilo kakve diskusije na temu religije sa ljudima (vjernicima) koje poznajem jer kad kažem da sam ateista to je kao da sam mu opsovao nešto naj-naj. Današnjim "vjernicima" ove vrste bolje je ići niz dlaku i slagati da si bilo koje religije već reći da si ateista. Ovdje bih zamolio kakvog kolegu sa foruma koji je po struci psiholog (ako takav ima) da nam tu pojavu stručno obrazloži. Reći vjerniku da si ateista zadire u samu srž njegovog bića i potpuno su nelogične i nerazumne reakcije vjernika svih religija na ateizam. Poruke mržnje klera nisu rijetkost:
Da ja pokušam pojasniti... Osobe (vjernici) koji u zadnjih 25-30 godina redovno idu u crkve ili džamije, redovno dobijaju dozu straha od ateizma. Pazite, ne od drugih religija već isključivo od ateizma. Uostalom, gdje drugo su taj strah mogli dobiti? U vrtiću sigurno ne! Poučen lošim iskustvom, izbjegavam bilo kakve diskusije na temu religije sa ljudima (vjernicima) koje poznajem jer kad kažem da sam ateista to je kao da sam mu opsovao nešto naj-naj. Današnjim "vjernicima" ove vrste bolje je ići niz dlaku i slagati da si bilo koje religije već reći da si ateista. Ovdje bih zamolio kakvog kolegu sa foruma koji je po struci psiholog (ako takav ima) da nam tu pojavu stručno obrazloži. Reći vjerniku da si ateista zadire u samu srž njegovog bića i potpuno su nelogične i nerazumne reakcije vjernika svih religija na ateizam. Poruke mržnje klera nisu rijetkost:
Jedan moj susjed (teski katolik) je razbio covjeka kad mu je ovaj rekao da ne vjeruje u isusa.
To mu je bog naredio da ubije nevjernike.Oprošteno mu je naravno.
Princip je sličan. Razlika je u nužnosti i posljedicama. Zamisli si recimo da ti jezik (bilo koji!) nije nametnut! To bi ti uništilo život jer ti je jezik nužan za razumijevanje, učenje i komunikaciju. Što bi se dogodilo da ti škola nije nametnuta? Većina ljudi bi bila neobrazovana i smanjenih kognitivnih sposobnosti. Što bi se dogodilo da ti ćevapi nisu nametnuti? Pa... Zapravo ništa loše, zar ne? Možda bi se zdravije hranio.
Što bi se dogodilo da ti religija nije nametnuta? Ne bi bilo vjerskih (mi kažemo vjerskih, ali su zapravo religijski) ratova, ne bi bilo vjerske netrpeljivosti! Ljudi se i dan danas u svijetu tamane zato što su različitih religija! Već ta činjenica ti je sasvim dovoljna da se religija nikome ne nameće. Ne bi imao osjećaj krivnje zbog nekih stvari zbog kojih se ne bi trebao osjećati krivima a za koje ti je religija propisala da se moraš osjećati krivim, ne bi osjećao animozitet prema nevjernicima, ne bi osjećao animozitet prema homoseksualnim osobama niti bi trošio 50 milijuna kuna na raspisivanje referenduma kojima bi im se ukidala prava koja sam uživaš, ne bi imao ograničenja kod promišljanja (odbacivao ono što je protivno tvojim vjerskim uvjerenjima samo zato jer je protivno tvojim vjerskim uvjerenjima), mogao bi o etici/moralnosti promišljati bez religijski uvjetovanih pravila, mogao bi Bibliju čitati objektivno, a ne cherry pickati (ono što ti je OK to shvaćati doslovno, ono što ti nije OK - to su metafore), ne bi vjerovao u nadnaravne stvari (jer za njih nema nikakvih dokaza), ne bi vjerovao u mitove svoje religije a pritom odbacivao mitove svih drugih religija (!), ne bi dozvolio da se religijske organizacije protuustavno upliću u rad sekularne države, ne bi podupirao nastojanja religijskih institucija za antiedukativnim metodama, ne bi se molio sjedobradom djedici na nebu nego bi sam snosio posljedice za svoje odluke i postupke ili izostanak istih (poduzmi nešto, umjesto da se moliš i ne poduzmeš ništa), ne bi tvrdio da je evolucija samo teorija ili da nije dokazana, ne bi se opirao napretku znanosti, ne bi se ponosio time što si hrvat-katolik kao da je to nešto pozitivno, vrijedno spomena ili neko tvoje osobno dostignuće...
Nisam siguran da sam te tu razumio. Poana je da se religija podvaljuje pod kulturu, a ne bi trebala. Poanta je da ljudi tvrde da su odabrali biti vjernici ili pripadnici određene religije, a nisu, barem velika većina njih. Poanta je što se ljudima nameće nešto čime se ljudima manipulira, čime se ljudima usađuju mitovi i neistine kao činjenice, umjesto da ih se pusti da istraže svijet i da ga gledaju i vide onakvim kakav doista jest.
Ne mogu shvatiti zbog čega i dalje izigravate žrtvu. Nitko vas ne napada - sve što se događa od strane sekularista, ateista i inih je reakcija. Izmišljaš mržnju tamo gdje je nema i manipulativno preusmjeravaš stvar na "katolike" kao pojedince, kad se radi o organiziranom podrivanju temelja Republike Hrvatske. Na kraju krajeva, živimo u, po Ustavu, sekularnoj državi. Dakle, želimo državu onakva kakva je definiran Ustavom (najvišim dokumentom ove zemlje).
Reakcija? Ispod cu staviti komentare samo sa prve stranice, na kojoj je bilo 2 ili 3 posta koji su govorili da treba ici u crkvu.
Ne izmisljam mrznju, samo navodim da je tu, sto je ocito nekome problem prepoznati. Svaki put kada se katolik javi odmah dolaze negativne reakcije. Sekularna drzava? hahaha pusti ti sta u ustavu pise, pise i u americkom mandatu da su amerikanci slobodan narod.
Nemojte gubiti vrijeme na internetu, dodite u crkvu i gubite ga tamo.
Na internetu barem mogu nauciti nesto novo,dok u crkvi fantazije.
Sta je ovo glas koncila ?
Ne, informaticki je forum i informaticka je vijest.
Uz to, radi se o jednoj od najutjecajnijih osoba u svijetu koja se dotaknula IT teme, ne znam sta te ima cuditi?
Papa je samo marioneta
lutka
nitko i nista
Ja bih rađe sat vremena proveo na računalu nego u crkvi/misi. Svaki put sam umro od dosade
Lik koji je pola svog zivota potrosio na lazi u bajke ce meni govorit kaj da ja radim sa svojim vremenom? Bolje bi ti bilo papa da se pocnes bavit sa svojim problemima.
Osuđujem gubljenje vremena u crkvi.
Ljudi su baš zanimljivi... Većina vas (ubrajam tu i sebe) će npr. bez pogovora provesti 5 sati dnevno na računalu (mislim na surfanje Internetom itd.), ali zato je teško 1 put tjedno odvojiti sat vremena na misu.
Zašto bi itko odvojio i sekundu? Iako se mnogi ljudi vole nazivati vjernicima, većina ipak ne pristaje na ispiranje mozga samo tako. Ako ćeš odvajati sat vremena tjedno za nešto, odvajat ćeš za nešto od čega ćeš imati nešto. U suprotnom si samo mazohist.
Provociraš ili lažeš?
Ljudi su baš zanimljivi... Većina vas (ubrajam tu i sebe) će npr. bez pogovora provesti 5 sati dnevno na računalu (mislim na surfanje Internetom itd.), ali zato je teško 1 put tjedno odvojiti sat vremena na misu.
A zašto bi odvojio sat vremena za gluposti?
Eto ti kometara.
Gdje paradiraju? U centru Splita, Zagreba, Beograda, Sarajeva?
a frende, sad si se sam upetljao...čekaj samo za tjedan dana pa gledaj Trsat, Sinj i Mariju Bistricu. Zamisli sada da ti netko kaže što ti nama namećeš katoličko drušvo, odi i slavi Velu Gospu u svoja četiri zida... aAAAAAaa mržnja i netolerancija prema katolicima, kulturi i tradiciji. . Kad je u pitanju pride, onda je to nametanje gay društva... jel kužiš svoju grešku?
U sta sam se upetljao? U to da ja odem na misu u crkvu? A gay populacija se skida gola i plese u centru nekog grada? Ne vidim poveznicu. Stavise, dozivjeli smo prolse godine da im nije bio dovoljan centar grada nego su dolazili pred crkvu...
Ne mogu shvatiti zbog čega i dalje izigravate žrtvu. Nitko vas ne napada - sve što se događa od strane sekularista, ateista i inih je reakcija.... .
Zasto bi meni kao vjerniku bilo tako "tesko" shaviti da si ti ateist?
Zasto je tebi tesko shvatiti da sam ja vjernik, da vjerujem da postoji Bog, da vjerujem da postoji zivot poslje smrti?
To sto ja vjerujem da postoji "starac sa bjelom bradom na nebu" (citiram maksa) je nesto sto ja vjerujem, ti u to ne vjerujes, OK. Pitam zasto omalovazavati i napadati i nazivati me ovcom, ako ja u to vjerujem? Na to mi nitko nije odgovorio, svi pisete kojekakve odgovore u kojima odgovarate sve osim onoga zasto meni ne dopustiti da vjerujem u ono sto vjerujem.
Ja vjerujem da zivot na ovom svijetu nije konacan, da ima nesto i poslje. To sto netko od vas u to ne vjeruje to je vasa stvar.
Davno je receno najvece postignuce davla je uvjerenje da isti ne postoji. Tko zeli shvatiti shvatiti ce tko ne zeli, sretno.
Opet se vrama na pocetak, papa je izjavio da ne gubimo vrijeme na ineterentu i mislio je da ne gluposti, umjesto da provedemo vrijeme sa djecom ili roditeljima ili nekim do koga nam je stalo, ali odmah se pocinje sa napadom na papu, imate postove iznad, ne lazem.
I opet ce doci odgovori na ovaj moj post i opet ce se ispricati nesto sa strane i nece biti konkretnog odgovora zasto je katolicanstvo na udaru izasto se nije moglo reci, vidi lik je u pravu, a ne "voda ovaca koji zeli da mu se klanjaju kao bogu kaze da je internet zlo".
Do citanja!
Primjer 1.
Ok, ja ti silujem sestru, ako je imas, i ona ostane trudna. Znaci trudnoca je nezeljena. Oce li on mene pitat prihvacam li ja da ona napravi abortus ???
Primjer 2
Dijete ce se rodit s teskom deformacijom, i prezivit ce vrlo tesko i cijeli ce zivot patit. Majka je samohrana, dijete zaceto umjetnom oplodnjom. Hoce li pitati donora sperme treba li napravit abortus ?
Kad se povede rasprava o pobačaju uvijek se izvuku ovakvi ekstremni primjeri. Zaista je teško reći što napraviti u takvim situacijama ili primjerice kod slučajeva žena silovanih u ratu - tko može osuditi ženu koja u takvom slučaju napravi abortus? Ni ja ju ne bi osudio, ali sam načelno protiv toga, a pogotovo kada se radi o situacijama koje nisu tako ekstremene, Mogu i ja navesti primjer gdje ti, prosječan čivjek ne bi odobrio pobačaj. Evo, recimo muž i žena žive u braku, oboje imaju posao, dobrostojeći su, imaju dvoje djece i lijepo žive, slažu se i sve to. Recim da si je žena zamislila odmalena takav život i idealan joj je takav kakav je, s dvoje djece, recimo dečko i curica. I žena ostane trudna, muž bi bio sretan i radovao se i trećem djetetu, no žena jednostavno ne želi treće dijete i ode potajice i napravi pobačaj a muž ni ne zna da je bila trudna? Što bi rekli, da je pobačaj ženino pravo? Crkveno? Da muž nema pravo glasa tu, da muž ne sudjeluje u stvaranju djeteta. Po meni i muškarac i žena imaju jednaka prava u pogledu djeteta od njegova začeća. Još važnije, govorite tu o ženskom pravu, a što je s djetetovim pravom? Gdje je njegovo pravo, njegovo pravo na život? Dolazimo do ključnog dijela, što je to ljudski život, kada on počinje? Ako počinje začećem, u što ja kao katolik ( a i da nisam katolik), vjerujem, kako može onda žena sama odlučiti ugasiti taj život. Ako ga ne želiš daj ga na posvojenje, ostavi ga pred bolnicom, pred nečijim pragom, a ne u smeću. No, što će reći prijatelji, obitelj, okolina što sam ja trudna, pa tko je otac, to je sramota i sl., radije ću to riješiti.
Drugi primjer što ako se očekuje da će dijete biti deformirano. Što mislite da li bi roditelji djece koja imaju poteškoće u razvoju, mentalnu retardaciju, inavlidnost bilo kojeg oblika ili što drugo nakon što odgoje tu djecu i žive s njima svaki dan radije da nisu ni rodili? A što sa slučajevima (a ima ih mnogo) kada doktori preporučuju abortus zbog toga što će dijete sigurno imati neki od spomenutih problema ili radi opasnosti po život i zdravlje majke, a dijete se rodi potpuno zdravo i majka preživi? Lakše je preventivno "ukloniti" dijete?
Ne mislim da sam ekstreman, mislim d se to vidi iz navedenog. Nikako ne može bii isključivo žensko pravo
Bio sam jednom na misi, neznam zasto da idem ponovo kad vec znam radnju i kako zavrsava...
Mislim da me nisi shvatio. Da, reakcija - sve te poruke su samo reakcija na izrečeno ili napravljeno s religiozne strane. Neke reakcije su možda stilski pretjerane (hiperbola), ali su i dalje reakcije. Dakle, kad religiozni ne bi zadirali u način života nereligioznih (posredno ili neposredno), ne bi bilo nikakvih reakcija.
Iz hrpe citiranih poruka u kojima nema mržnje evidentno je da izmišljaš. Tko je tu gdje izražavao mržnju prema kome konkretno? To što ti i najmanju kritiku okarakteriziraš kao mržnju je tvoj problem. Razlikuj kritiku (još k tome opravdanu kritiku) i mržnju.
Ma nemoj! Kao prvo negativna reakcija ne znači automatski i mržnja. A kao drugo, ne dolaze negativne reakcije zbog toga što je netko katolik (WTF?!) nego zbog stvari koje je napisao! Koga briga što je poruku napisao katolik, musliman, ateist, crnac, homoseksualac ili netko deseti?
A time želiš reći - što? Da ne bismo trebali težiti idealima zapisanim u Ustavu? Baš "lijepo"...
Mozda je zeni bog rekao da ugasi taj zivot, cudni su putevi gospodnji. Znaci ako je bog direktno razgovarao sa zenom, muz tu nema nikakvih prava i moze se pokupit. Ako si katolik kak pricas, prihvatit ces gospodnju odluku.
Da - jedna od mogućnosti jest da je to možda najveća greška koju si ikad napravio. Misliš li da će Zeus i Hera blagonaklono gledati na takvo krivovjerstvo?
OK, postujem tvoju odluku.
Zasto se meni onda namece gay drustvo, zasto se meni namece ateizam zasto se mene vrijeda sto sam vjernik?
Uzmi ovo svoje pod 1, kakav si ti prema meni, ocrnjujes Crkvu, sve vezano za Boga, i onda govoris da se prema tebi ponasa kao sto se ti ponasas prema drugima???
To je njegovo pravo. Ako si pravi katolik trebao bi znati da ne vrijedi ona: zlo za zlo. Dakle, ako ćeš sljediti nauk Isusa Krista, ti bi trebao uzvratit ljubav
Sta bi trebalo znaciti to Crkva tivi u srednje vijeku po pitanju seksa? To sto Papa nije rekao nek se jebe tko hoce s kim hoce? Mastrubiranje isto...
U 10 Bozijih zapovijedi pise ne sagrijesi bludno...
Svi mi znamo sta je blud, e sada kako hoces to zivjeti, to je pitanje. Papa nije Bog da moze mjenjati te zapovijedi, tako da one ostaju tu.
Problem je što su aktivnosti poput masturbacije, i redovitog seksa znanstveno dokazano pogodne za zdravlje čovjeka. Prakticiranje istih je dakle poželjno.
Dalje, ja nikoga ne gledam sa visine, niti mi je to cilj u zivotu. Meni smeta sto sto moja vjera smeta nekome, i sto se na moju vjeru sikce i uce.
Kada bi svatko morao paziti što će reći da nekog ne uvrijedi, na što bi to ličilo? Zaboravljaš da si za rezultat negativnih osjećaja kada netko iznese kritiku vjere i religije isključivo zaslužan sam ti.
Daj razmisli malo, ima li to ikakvog smisla? Ima li smisla da svatko u ovom svijetu pazi da nebi nekoga uvrijedio jer mu je popljuvao nešto njegovo omiljeno? Na što bi to izgledalo? Ništa onda ne smijem kritizirati da nebi slučajno nekoga uvrijedio?
Jednom je netko rekao da je lako biti krscanin, svi bi bili. Necu se busati u prsa i prozivati vecim od ostalih, jer nisam i ja sam gresnik i imam nebrojno mana, ali pokusavam zivjeti krscanski i ne zelim da to nekome smeta, sto ocito jest. Jer pogledaj pocetak teme, svi koji su stali na stranu pape koliko su TD dobili, zasto? Zato sto su krscani?
Ne. Od mene su dobili TD svi s kojima se ne slažem.
Općenito što sam primjetio kod svih vjernika više manje (dosad niti jednog nije upoznao) je da ne znate kritički razmišljati. Ovo je i kod tebe slučaj. U zaključcima si sklon predrasudama, razmišljaš emocijama, emocijama zaključuješ. Takvo razmišljanje je dokazano - pogrešno, jer gotovo uvijek dovodi do krivog zaključka na kraju rasprave.
Dakle, argumente i činjenice, a ne plakanje i "on mene vrijeđa jer veli da je moja vjera sranje", itd. Probaj googlati kritičko razmišljanje pa pročitaj neku literaturu na tu temu, pa ćeš postati sigurno kvalitetnija osoba ako to dovoljno shvatiš i usvojiš. Naučit ćeš se racionalno razmišljati i ne voditi emocijama, zaključivati bez predrasuda, a sve ti to može koristiti u životu. Uz sve to, možeš i vjeru prakticirati, ali sigurno ne na ovaj način kao sada.
Opet nisam dobio odgovor na pitanje zasto se sve ovo pocelo?
Reakcija na sto tocno, evo u 3 tvoja odgovora kazes da je sve reakcija na nesto, sto je to tocno? Sta je Papa rekao ili napravio pa da toliko ljudi ima potrenu reagirati?
I jos jedan stvar kakve su opravdane kritike?
Vidim ja ovo shvacam na sljedeci nacin, papa i katolici se ne slazu sa nekim stvarima koje, nazalost, danas postaju normalne, stvari kao sto su homoseksualnost, pobacaj, seks prije braka, mastrubiranje itd. Normalno ljudima to ne odgovara pa im ne odgovara ni krscanstvo i onda nalaze raznorazne izgovore da bi pobili tu neku religioznost.
Lakse je ako Bog ne postoji. Puno lakse. Nema grijeha, slobodni smo kao ptice.
E, na ovo slobodno reagiraj.
Ranko, hvala na svemu, ali ja obozavam zivjeti sa emocijama, puno toga mi se dogodilo u zivotu kada sam s emocijama podilazio, ne razumijem zasto mjenjati. Jer nije logicno da Bog postoji, znam da nije logicno i ja ne pokusavam dokazati da Bog postoji, ja jednostavno vjerujem i mozes reci "sljepo" se drzim toga. :)
Ti si lažljivac i manipulator i zbog toga ideš ljudima na živce, a ne zato što si - vjernik. Pogledaj samo ovo. Ti lažeš da ti se nameće gey društvo. Što ti se nameče? Netko te sili da sklopiš gey brak. Netko te sili da stupiš u gey odnos? Netko ti brani da sklopiš hetero brak? Netko ti brani hetero odnos?
Ne, ništa od toga, ono što se stvarno događa je da ti i tebi slični namećete gey osobama svoje stavove na razini ustava i derete se da ste ugrožena večina ako vam netko zbog toga prigovori.
Ja nisam gey pa me to osobno ne pogađa, ali što je iduće na redu? Ustavna zabrana kontracepcije? Ustavna zabrana razvoda?
I to češ opradati s tvrdnom da ti se nameće razvod i kontracepcija.
Vi ste vjerski nasilnici koji ne mogu psihički podnijeti da kraj njih živi netko drugačije od njih i htjeli bi s državnm represivnim aparatom sve oko sebe natjerati da žive po vašim vjerskim dogmama i mi bi sad prema takvima trebali biti jako toleratni i ljubazni.
Aha, znaci ja sam lazljivac i manipulator...OK.
Ja lazem da mi se namece gey drustvo? Kada si vidio paradu katolika, muslimana, pravolsavaca ili budista? Parada gayeva je vrlo ucestala u zadnje vrijeme.
Ustav nije zabranio gay vjencanje niti zabranio nekome da bude gay niti osuduje to, ni ja ne osudujem.
Ja osobno nisam rekao nista protiv gay populacije, budi ti gay ali u 4 zida, kao sto sam ja hetro u 4 zida, to sto ja volim svoju zenu ne moram pokazati cijelom svjetu i paradirati okolo. I ne znam zasto se krscane osuduje za napadaju gay populaciju? Da se netko nesto protivi jutros se nebi ozenila 2 gay lika iz Hrvatske.
Razvod necu ni komentirati jer nema veze sa vezom o cemu pricas.
Kontracepcija se vraca na onaj grijeh o blucnosti... Svatko radi na svoj nacin.
Vjerski nasilnici? Po cemu sam ja to bio nasilan? Kako sam ja tebe uvrijedio? I zasto mislis da ne mogu psihicki podnijeti da netk orazlicit zivi pored mene? Ja sam iz BiH, ito iz Mostara, grad u kojem zivi 101 vjera i nacionalnost, gdje zive kinezi, crnci, korejci, srbi, hrvati, bosnjaci, muslimani ateisti, budisti, katolici, pravoslavci i jos masa razliciti i ni skim od njih nemam problema, niti ja nekoga pokusavam natjerati na "moje vjerske dogme".
Zasto postoji taj nagon vrijedati katolike i vjernike?
Zasto vrijedati Papu koji je rekao provodite manje vremena na gluposti. Ovo se desava kada ljudi probaju citati izmedu redova. Koliko sam upoznat nije rekao Internet je zlo i nemojte ga korstiti, nego manje vremena izdvajajte za gluposti.
Zelis rec da "Misa" za svetog duju sta ide po rivi u splitu i ostale koje se obavljaju na javnim mjestima nisu parade ? Po meni je to veci cirkus nego ista. Muskarci u haljinama drze stapove sa spravom za mucenje na kojoj je objesena maskota organizacije i nesto trabunjaju. Tebi to nije parada ?
Reakcija na sto tocno, evo u 3 tvoja odgovora kazes da je sve reakcija na nesto, sto je to tocno? Sta je Papa rekao ili napravio pa da toliko ljudi ima potrenu reagirati?
Dao je izjavu koja se može protumačiti na razne načine. "Internet božiji dar", "Čavrljanje gubljenje vremena", itd. Ne mogu se takve stvari osuditi kao gubljenje vremena i nepotrebne. Nekada je čavrljanje s pravom osobom izuzetne koristi (učenje novih stvari, itd.). Ja s tobom, kao i ti sa mnom trenutno čavrljaš da naučiš nešto - Eto, ako je to gubitak vremena onda ne znam.
Osim toga širenje mira, i sl. što je navedeno u tekstu nisu jedine stvari koje su pozitivne u ovom trenutku. Ima puno i drugih pozitivnih stvari kao npr. borba za jednakopravnost i prava manjina, itd.
I jos jedan stvar kakve su opravdane kritike?
Kritike koje imaju smisla (kritika=Ja kritiziram goodyea. Razlog? argumenti? dokazi da nije u pravu?). Kritije koje nemaju smisla (ja mislim da je goodye, baš kao i ja, pošto živi u Mostaru, nema blage veze o stadionu Hajduka).
Vidim ja ovo shvacam na sljedeci nacin, papa i katolici se ne slazu sa nekim stvarima koje, nazalost, danas postaju normalne, stvari kao sto su homoseksualnost, pobacaj, seks prije braka, mastrubiranje itd. Normalno ljudima to ne odgovara pa im ne odgovara ni krscanstvo i onda nalaze raznorazne izgovore da bi pobili tu neku religioznost.
Te stvari postaju normalne, jer su dokazano, znanstveno, normalne. Dakle, čovjek mora učiti nove stvari i usvajati nova saznanja i prihvaćati ih. Ako bi čovjek ostao tamo gdje je bio i prije 500 godina, na što bi to ličilo? Ti kažeš postaju "na žalost" normalne. Nije to na nikakvu žalost, već ljudsko znanje sve više ide naprijed, znanost napreduje, i znamo što je društveno danas prihvatljivo, a što nije. Kako znamo da je? Zato što možemo vrlo dobro logički argumentirati i dokazati da je. Ili da nije.
Lakse je ako Bog ne postoji. Puno lakse. Nema grijeha, slobodni smo kao ptice.
Ne. Teže je kad Boga nema (nema raja, nema ramena za plakanje, nema nikoga da ti nešto sredi prije vremena, nema kršćanskog smisla za život (budi vjernik i ideš u raj), itd..).
Ranko, hvala na svemu, ali ja obozavam zivjeti sa emocijama, puno toga mi se dogodilo u zivotu kada sam s emocijama podilazio, ne razumijem zasto mjenjati. Jer nije logicno da Bog postoji, znam da nije logicno i ja ne pokusavam dokazati da Bog postoji, ja jednostavno vjerujem i mozes reci "sljepo" se drzim toga. :)
...Ali ne možemo zaključivati s emocijama. Zaključivanje je postupak usvajanja novog znanja, a znanje je nešto što je logički ispravno i dokazano. Dakle, ne možeš zaključivati gotovo nikad emocijama (jer onda tvoje znanje nije znanje, već rezultat reakcije tvog mozga na određene situacije, čime tvoje znanje postaje potpuno subjektivan pojam, što kada bi vrijedilo za sve ljude bilo potpuno iracionalno i ne moguće, jer tako nebi ni imali znanost).
Primjer 1.
Ok, ja ti silujem sestru, ako je imas, i ona ostane trudna. Znaci trudnoca je nezeljena. Oce li on mene pitat prihvacam li ja da ona napravi abortus ???
Primjer 2
Dijete ce se rodit s teskom deformacijom, i prezivit ce vrlo tesko i cijeli ce zivot patit. Majka je samohrana, dijete zaceto umjetnom oplodnjom. Hoce li pitati donora sperme treba li napravit abortus ?
Kad se povede rasprava o pobačaju uvijek se izvuku ovakvi ekstremni primjeri. Zaista je teško reći što napraviti u takvim situacijama ili primjerice kod slučajeva žena silovanih u ratu - tko može osuditi ženu koja u takvom slučaju napravi abortus? Ni ja ju ne bi osudio, ali sam načelno protiv toga, a pogotovo kada se radi o situacijama koje nisu tako ekstremene, Mogu i ja navesti primjer gdje ti, prosječan čivjek ne bi odobrio pobačaj. Evo, recimo muž i žena žive u braku, oboje imaju posao, dobrostojeći su, imaju dvoje djece i lijepo žive, slažu se i sve to. Recim da si je žena zamislila odmalena takav život i idealan joj je takav kakav je, s dvoje djece, recimo dečko i curica. I žena ostane trudna, muž bi bio sretan i radovao se i trećem djetetu, no žena jednostavno ne želi treće dijete i ode potajice i napravi pobačaj a muž ni ne zna da je bila trudna? Što bi rekli, da je pobačaj ženino pravo? Crkveno? Da muž nema pravo glasa tu, da muž ne sudjeluje u stvaranju djeteta. Po meni i muškarac i žena imaju jednaka prava u pogledu djeteta od njegova začeća. Još važnije, govorite tu o ženskom pravu, a što je s djetetovim pravom? Gdje je njegovo pravo, njegovo pravo na život? Dolazimo do ključnog dijela, što je to ljudski život, kada on počinje? Ako počinje začećem, u što ja kao katolik ( a i da nisam katolik), vjerujem, kako može onda žena sama odlučiti ugasiti taj život. Ako ga ne želiš daj ga na posvojenje, ostavi ga pred bolnicom, pred nečijim pragom, a ne u smeću. No, što će reći prijatelji, obitelj, okolina što sam ja trudna, pa tko je otac, to je sramota i sl., radije ću to riješiti.
Drugi primjer što ako se očekuje da će dijete biti deformirano. Što mislite da li bi roditelji djece koja imaju poteškoće u razvoju, mentalnu retardaciju, inavlidnost bilo kojeg oblika ili što drugo nakon što odgoje tu djecu i žive s njima svaki dan radije da nisu ni rodili? A što sa slučajevima (a ima ih mnogo) kada doktori preporučuju abortus zbog toga što će dijete sigurno imati neki od spomenutih problema ili radi opasnosti po život i zdravlje majke, a dijete se rodi potpuno zdravo i majka preživi? Lakše je preventivno "ukloniti" dijete?
Ne mislim da sam ekstreman, mislim d se to vidi iz navedenog. Nikako ne može bii isključivo žensko pravo
Dovoljno ti je na sve to sta si napisa rec da fetus ne moze sam zivit. Znaci dio majke je. Ona odlucuje sta ce s njim. Moze ga ostavit da nastavi zivit ili ga odstrani kao npr tumor, bradavicu, madež. Na njoj je da odlucuje sta ce. Meni da cura sad zatrudni, ja bi odma na abortus. Niti san spreman na dijete, niti me djeca zanimaju. Samo me postupak dobijanja dijece zanima. Ako oce dite nek seli.
Primjer 1.
Primjer 2
Dovoljno ti je na sve to sta si napisa rec da fetus ne moze sam zivit. Znaci dio majke je. Ona odlucuje sta ce s njim. Moze ga ostavit da nastavi zivit ili ga odstrani kao npr tumor, bradavicu, madež. Na njoj je da odlucuje sta ce. Meni da cura sad zatrudni, ja bi odma na abortus. Niti san spreman na dijete, niti me djeca zanimaju. Samo me postupak dobijanja dijece zanima. Ako oce dite nek seli.
Nakon ovakvog tvog odgovora žao mi je što sam se uopće malo potrudio elaborirati svoj stav i diskutirati o temama o kojima ti trenutno nisi dorastao da iole ozbiljnije diskutiraš. Vjerojatno bi ti tvoji prijatelji, "frajeri" iz razreda zapljeskali na ovakvom macho komentaru ali u stvarnom životu nemoj više laprdat takve glupost. I samo da ti ukažem na to što si rekao da i cura sad zatrudni da bi ti odma na abortus, da ti dijete ne treba niti te djeca zanimaju. Zašto se ti osjećaš pozvanim svojoj curi govoriti što da čini s djetetom kad je to pravo svake žene da odluči što želi?
Čitam ove komentare i uglavnom je to ismijavanje Crkve,svećenika i općenito svih onih koji su na bilo koji način povezani sa vjerom.Šta mislite zašto baš svi napadaju katolike?Zato jer su "prijetnja" ovome svijetu,zato što nisu od ovoga svijeta kao što i Kraljevstvo nebesko,za kojeg smo predodređeni,nije od ovoga svijeta ("Kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta.Kad bi moje kraljevstvo bilo od ovoga svijeta,moje bi se sluge borile da ne budem predan židovima.Ali kraljevstvo moje nije odavde." Iv 18,36) ("Dragocjen je vama koji vjerujete. A za one koji ne vjeruju,kamen koji su graditelji odbacili postade ugaonim kamenom,ali i kamenom spoticanja i stijenom posrtanja " 1. Petrova poslanica). Isus Krist je ta stijena spoticanja za one koji ga odbacuju.Njegove zapovijedi,odnosno poruke ljubavi,morala i mira su kontradiktorne u odnosu na ovaj svijet u kojem živimo koji je prepun razvratnosti.Ljudskosti i morala sve više nestaje,gazi se dostojanstvo čovjeka kao Božjeg stvorenja koje je stvoreno na njegovu sliku (homoseksualnost,razni oblici bludništva,izvrtanje spolnosti,abortusi itd),čovjek postaje čisti objekt bez ikakve svrhe življenja ili nekog višeg cilja.Općenito puno ljudi generalizira kada govori o svećenicima,ili Crkvi.Da,postoje loši svećenici koji ne žive po Kristovu nauku svoj poziv,ali taj broj je minimalan,dok s druge strane postoji toliko svetih svećenika i pravih primjera (npr: blaženi Alojzije Stepinac,odnedavno sv. Papa Ivan Pavao II,fra Jozo Zovko,pokojni fra Zvjezdan Linić,don Damir Stojić,i još puno puno primjera),za nas vjernike ali i nevjernike koji se u životu traže,htjeli to priznati ili ne mislim da svaki čovjek se u jednom trenutku svoga života zapita zašto živi.Postoje razna svjedočanstva o čudesnim preobraćenjima ljudi koji su upali u život slave,novca,droge i raznih poroka,ali samo u Isusu Kristu i u vjeri su pronašli pravi smisao(Paddy Kelly iz poznatog benda Kelly Family,Simona Gotovac itd) i oni životom svjedoče svoju vjeru,kao što bi svaki pravi katolik trebao činiti što nažalost 70% ne čini i zato mnogi ljudi ne žele vjerovati jer mi katolici ne dajemo pravi primjer.Vjera se spoznaje dušom a ne razumom,što je mnogima neobjašnjivo.
ja sam recimo moderan katolik koji nije streotipan kao vecina vjernika ali postujem sve i svakoga i nacin na koji neka osoba zivi bilo koje vjere,boje,politickog , sexualnog ili muzickog uvjerenja