Minhen opet na Windowsima

poruka: 338
|
čitano: 37.208
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Minhen opet na Windowsima".
14 godina
offline
Re: Minhen opet na Windowsima?
duddo68 kaže...
Sljedećih dana očekujem i Minken ;)

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
10 godina
neaktivan
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
bunkermax kaže...

 

Koristim i windows i linux, da se nebi neko zaletio me razvrstavati u neke bratije i slično, i evo par neoborivih činjenica sa stanovišta prosječnog kucnog korisnika :

 

1. Ubuntu i mint su, zasad, besplatni

2.uz malo googlea je moguće napraviti live usb i par dana exprimentirati kako ce ubuntu raditi na dotičnom stroju i hoce li se korisniku dopasti

3.ogromna vecina hardwera podržana bez ikakve potrebe korisnicke reakcije ili instalacija

4.oko 40 000 raznih aplikacija je dostupno u software centru i instaliraju se i deinstaliraju doslovno jednim klikom

5.kroz redovni update nadogradjuje se os, kodeci, drajveri i svi programi normalno instalirani kroz sof centar

6.zauzece diska sa hrpom dodatnog softwera je ispod 10 gb

7.nema fragmentacije te je linux i nakon par godina brz kao i prvog dana, nema ni registry problematike

8.kroz update se vrlo jednostavno ubuntu nadogradi na nove verzije tj na potpuno novu verziju operativnog sustava ( ko da bi se npr sa dva klika windows 7 u par minuta nadogradio na windows 8.1 )

9.nadogradnja prva je par sto megabajta a ostale redovne nadogradnje su zanemarive, dok npr nadogradnja windows 8 na 8,1 je 3,5 gb a update 1 je oko 900 mb

 

Naravno da problema bude, tu i tamo, kao i u svemu, ali neke činjenice su takve kakve jesu i svatko realan i ne-fan ce za sebe najbolje procijeniti što mu uopće treba od tog pc-a pa ce prema tome si i složiti kombinaciju os-a i potrebnog softwera....

1. Ubuntu i Mint će uvijek biti besplatni. To im nalaže licenca, ili to, ili početi ispočetka svoj rad.

4. ...što ne mora da znači da su uvijek u najnovijim verzijama dostupni u repozitoriju i ponekad je potrebno dodati koji PPA da stvari rade kako trebaju.

8. ...što u nekim slučajevima dovodi do rušenja sistema (tipa imaš WINE koji radi sa starijim kernelom, nadogradi kernel i ode sve u ...)

 

Zaključak: nigdje nije baš bajna situacija. {#}

Windows? B**ch my Arch can do anything.
12 godina
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
kizo2703 kaže...
BlueMax kaže...

Nije izasao u isto vrijeme. Provjeriti a ne laprdati. Da ne govorim sto je Mac korisnicima znacila iznenadna pojava .docx formata kojeg nikako nisu mogli otvoriti. Ne da nisu imali compatibility pack kako bi tada aktualni Office for Mac 2004 i ranije verzije imale mogucnost otvaranja .docx-a nego su na Office for Mac 2007 cekali jos 6 mjeseci.  A prosjecan korisnik ni ne zna sto je windows update i zna da se sa "save" i "save as" snima. On pojma nema sto je format.

Kaj da provjeravam sedam godina kasnije? Pa tko onda laprda?

 

Nije odmah nego u roku niti mjesec dana. A u međuvremenu ,nije da nije bilo upozorenja na sve strane da se radi o novom formatu ,jelda?

Skoro šest mjeseci prije nego je Office 2007 izašao ,znalo se da dolazi sa X formatima.

I da je dobro postaviti stare formate kao default za spremanje?!

 

Office for Mac 2008 nije imao podršku? Siguran?

Dobro ,istina je da je tada ,MS-ov softver za Mac ,a i Appleov za Windowse ,bio koma.

 

Da ,Save as i onda dolazi: Word ,Word 97-2003 ,and so on.

Prosječan korisnik ne ,ali onaj kome je to posao je bez problema mogao postaviti defaultni format po želji.

 

Opet krivo citas. U vrijeme izlaska Officea 2007 (i to govorim za kucne korisnike a ne poslovne za koje je izasao 6 mjeseci ranije) na Macu je aktualna verzija bila Office for Mac 2004. Ta verzija je compatibility pack dobila tek kad je izasao Office 2007 za Mac tj. imena 2008. Znaci na Macu nikako nisi mogao otvoriti defaultni format dokumenta godinu dana. Na windowsima bi netko ko se malo razumije mogao instalirati compatibility pack, ili koristiti stare formate pri snimanju ili u krajnjoj liniji kupiti Office 2007 no na Macu je bilo nemoguce otvoriti docx dokument pa su se koristili online converteri a rezultat je najcesce bio puno gori od onogakako danas Libre Writer rasturi neki Wordow dokument.

16 godina
neaktivan
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
Bukva kaže...

A da, imam sam i s*anje na 8.0 što mi nije prepoznao VoodooFX karticu... {#}

kizo2703 kaže...
Naravno ,ne radi na ničem novijem od XP-a. I sad je opet kriv MS? {#}

Aha, znaci ne valja kad neke Linux distre imaju "samo" 5 godina supporta i pa se u ovoj i slicnim temama (u biti svima koje se ticu Linuxa) zahtjeva da mora postojati kompatibilnost unazad ne znam koliko verzija OS-a (u postu se spominje cak Win95 rofl), a kad "mocni" Win ne podrzava stariji komad hardvera/softvera, onda je pitanje "u kojem ti dobu zivis, kamenom, pa da jos koristis <to i to>?".

Bukva kaže...
To tako radi još od Viste... 

S druge pak strane, OOB ili ne, barem imam pristojan FPS na Winsima, a ne da se mid-level grafičke guše na source engineu...

Ne znam ja kakvu si ti Vistu koristio, ali ja sam na svojoj Sedmici (koja mi je sporedni OS i legalna je ofc) morao instalirati Catalyst. Naravno, rucno skinuti s AMD-ove stranice i dvaput kliknuti na exe, proci "next, next" proceduru, restartirati racunalo i onda je bio instaliran. I naravno, kad je vrijeme za update, to me obavijesti Catalystov updater, ne onaj defaultni od Win.

Tako da ja ne znam otkud tebi to da se proprietary driveri sami od sebe instaliraju jos od Viste, ali na ovoj Sedmici se nisu instalirali (mozda da se zalim tech supportu jer sam dobio robu s greskom?).

 

Pristojan imam i ja na Ubuntuu, HD7850, cak nije ni Source engine, a radi glatko na mid/high detaljima. S radeon driverima koji su s*anje i na Win. Pa?

kizo2703 kaže...

Isto kao i na Windowsima i OS X-u.

 

Na Windowsima ,ako nemaš drivere ,automatski se skidaju i instaliraju čim sistem otkrije novi hardver. Ako već imaš drivere ,za novije verzije drivera dođe notifikacija u Windows Updates kao ''Optionals updates'' ,pa škicneš unutra i odlučiš hoćeš li ih ili ne. {#}

Naravno ,uvijek ih možeš odbiti te skinuti i instalirati one koji ti više pašu.

 

Da ,pa ,sretan?

 

Store?

Jeste da je još uvijek pun većinom Metro/Modern sran*a ,ali ima sve više desktop aplikacija.

 

Jel sada dosta mjerenja ''čiji je veći''?

Ali sam svejedno morao taj flash instalirati na Sedmici, nije bio OOTB kao sto nije niti na Ubuntu, ali je na Mintu. I to je sve zelim reci. Sa Sedmicom ne dolazi (ak ti kazes da dolazi s Osmicom, onda ok), s Ubuntuom ne dolazi (iz recenih razloga, koji je MS-ov bio za 7icu ne znam), s Mintom dolazi. I to je cijela poanta koju vodimo kroz par postova sto se tice tih codeca i flasha.

 

Samo sto, ne da mi nikad nisu skinuli drivere, vec ih nikad nisu niti pronasli online. Ali bas nikad, stvarno sam ozbiljno poceo misliti da je to "trazenje" obicna animacija. Ali ok, tu funkcionalnost skidanja drivera svakako mozes naci i na Ubuntu/derivatima, samo sto potonji ponude mogucnost instalacije i proprietary drivera kad detektiraju hardver za koji proprietary driveri i postoje, eto nesto sto 7ica nikad nije nudila. Sitnice, ali je svakako puno lakse kliknuti jedan Activate gumbic, nakon sto te sam sustav obavijesti da imas proprietary drivere za instalirati, pricekati da se stvar odvrti i to je to.

Da, znam za Store, ocito nisi skuzio moj sarkazam. Ono s revolucijom, jel. Ideja o centralnom repozitoriju gdje su svi programi koji ti ikad mogu zatrebati nadohvat jednog klika je stara valjda koliko i sama ideja "Linux distre". Cak i Apple ima slicnu stvar vec godinama. MS je uvede pred godinu dana. I to je sad "uuu".

Uglavnom, MS uvede neke stvari koje zaista olaksavaju rad s OS-om tek s 8icom (po vasim iskustvima s njom) krajem 2012., pocetkom 2013. (tako je negdje izasla ako se ne varam) dok ista ili slicna rjesenja postoje na konkurentskim OS-ovima pa i onim "inferiornim" vec vise godina. I zbog toga sam ja tuzan, a ne zato jer je moj veci.

Bukva kaže...

Imo je i Hitler plemenitu ideju rješiti se nezaposlenosti, pa kako je na kraju to završilo...

 

 

Sorry, morao sam jednostavno {#}

Hehe, ocito ti nitko nije skuzio post. :D

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.8.2014 3:08 (1domagoj1).
16 godina
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
1domagoj1 kaže...

Aha, znaci ne valja kad neke Linux distre imaju "samo" 5 godina supporta i pa se u ovoj i slicnim temama (u biti svima koje se ticu Linuxa) zahtjeva da mora postojati kompatibilnost unazad ne znam koliko verzija OS-a (u postu se spominje cak Win95 rofl), a kad "mocni" Win ne podrzava stariji komad hardvera/softvera, onda je pitanje "u kojem ti dobu zivis, kamenom, pa da jos koristis <to i to>?".

 

Da ne spominjemo činjenicu da stari skener ipak RADI bez problema na Linuxu (znači može se), dok usporedbu skenera i grafičke kartice mislim da nema potrebe ni komentirati...

više manje svi skeneru u zadnjih 10 godina se razlikuju po obliku kućišta, dok se mogućnosti nisu toliko mijenjale, za razliku od grafičkih koje vjerojatno od sveg

hardvera bilježe najveći napredak

 

Tipičan "planned obsolescence"

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.8.2014 17:16 (segregator).
15 godina
neaktivan
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
BlueMax kaže...

Opet krivo citas. U vrijeme izlaska Officea 2007 (i to govorim za kucne korisnike a ne poslovne za koje je izasao 6 mjeseci ranije) na Macu je aktualna verzija bila Office for Mac 2004. Ta verzija je compatibility pack dobila tek kad je izasao Office 2007 za Mac tj. imena 2008. Znaci na Macu nikako nisi mogao otvoriti defaultni format dokumenta godinu dana. Na windowsima bi netko ko se malo razumije mogao instalirati compatibility pack, ili koristiti stare formate pri snimanju ili u krajnjoj liniji kupiti Office 2007 no na Macu je bilo nemoguce otvoriti docx dokument pa su se koristili online converteri a rezultat je najcesce bio puno gori od onogakako danas Libre Writer rasturi neki Wordow dokument.

Ma ,naravno da sam ja mutav.

 

Upravo s tim izlaskom 6 mjeseci prije se je i znalo za X formate i opcije spremanja i mogao se u opcijama postaviti stari format kao defaultni.

Čak i prosječan user može ući u opcije i podesiti ih.

Ako to ne zna ,nije prosječan user ,nego tutlek. Sorry.

1domagoj1 kaže...

Aha, znaci ne valja kad neke Linux distre imaju "samo" 5 godina supporta i pa se u ovoj i slicnim temama (u biti svima koje se ticu Linuxa) zahtjeva da mora postojati kompatibilnost unazad ne znam koliko verzija OS-a (u postu se spominje cak Win95 rofl), a kad "mocni" Win ne podrzava stariji komad hardvera/softvera, onda je pitanje "u kojem ti dobu zivis, kamenom, pa da jos koristis <to i to>?".

Pričamo o proprietary driverima za specifičan komad hardwarea ,napravljenima za 32 bitne sisteme DO Windows XP-a?!

Interesantno kak se uvijek nađe neki takav egzotični hardver i sad ''pa kak mi ne radi na najnovijim Windowsima''?! A tak dobro radi na Linuxu!

1domagoj1 kaže...

Ne znam ja kakvu si ti Vistu koristio, ali ja sam na svojoj Sedmici (koja mi je sporedni OS i legalna je ofc) morao instalirati Catalyst. Naravno, rucno skinuti s AMD-ove stranice i dvaput kliknuti na exe, proci "next, next" proceduru, restartirati racunalo i onda je bio instaliran. I naravno, kad je vrijeme za update, to me obavijesti Catalystov updater, ne onaj defaultni od Win.

Tako da ja ne znam otkud tebi to da se proprietary driveri sami od sebe instaliraju jos od Viste, ali na ovoj Sedmici se nisu instalirali (mozda da se zalim tech supportu jer sam dobio robu s greskom?).

Vista i Sedmica instaliraju SAMO drivere (koji su svi proprietary) ,ne i Catalyst ,za razliku od Osmice ,koja instalira SVE.


1domagoj1 kaže...

Ne znam ja kakvu si ti Vistu koristio, ali ja sam na svojoj Sedmici (koja mi je sporedni OS i legalna je ofc) morao instalirati Catalyst.


Samo sto, ne da mi nikad nisu skinuli drivere, vec ih nikad nisu niti pronasli online. Ali bas nikad, stvarno sam ozbiljno poceo misliti da je to "trazenje" obicna animacija. Da, znam za Store, ocito nisi skuzio moj sarkazam. Ono s revolucijom, jel. Ideja o centralnom repozitoriju gdje su svi programi koji ti ikad mogu zatrebati nadohvat jednog klika je stara valjda koliko i sama ideja "Linux distre".

 

Uglavnom, MS uvede neke stvari koje zaista olaksavaju rad s OS-om tek s 8icom (po vasim iskustvima s njom) krajem 2012., pocetkom 2013. (tako je negdje izasla ako se ne varam) dok ista ili slicna rjesenja postoje na konkurentskim OS-ovima pa i onim "inferiornim" vec vise godina.

Ja cijelo vrijeme i govorim o Osmici (8.0/8.1).

Ti stalno pričaš samo o Sedmici.

 

BTW ,Sedmica (i Vista) skidaju i instaliraju drivere koje nađu na MS serverima i s tim nikad nisam imal problema. Za proprietary drivere ,naravno ,moraš se potrudit sam.

Naravno ,uvjet za to je da imaš spojenu mrežu - a kod same instalacije sistema (pa i Linuxa) se preporuča spojiti PC/laptop na žičnu mrežu.

 

Da skužio sam sarkazam ,i prešao preko njega. Revolucija je bila Appleovo uvođenje Mac App Storea na OS X. {#}

Nitko Windows Strore nije nazivao revolucijom.

 

Osmica je izašla krajem listopada 2012. Probaj.

 

Jesam li ja negdje Linux nazvao ''inferiornim''?! Ne stavljaj mi riječi u usta ,jel ja to nikad ,nigdje ,nisam izjavio!!

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You&#39;ve gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.8.2014 12:19 (kizo2703).
16 godina
odjavljen
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
kizo2703 kaže...

 

BTW ,Sedmica (i Vista) skidaju i instaliraju drivere koje nađu na MS serverima i s tim nikad nisam imal problema. Za proprietary drivere ,naravno ,moraš se potrudit sam.

Naravno ,uvjet za to je da imaš spojenu mrežu - kod same instalacije se preporuča spojiti PC/laptop na žičnu mrežu.

 

 

Ja kao zadrti win user moram priznati da je linux instalacija puno zgodnija i praktičnija od win instalacije. O sređenim driverima nakon svježe instalacije da ne govorim...

A instaliram win redovito od 95-ice!

Freak Show Inc.
15 godina
neaktivan
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
r3bl kaže...
1domagoj1 kaže...

Objektivno je Unity danas veoma dobar, cak i odlican DE. Subjektivno mi ne sjeda najbolje kao ni tebi, inace ne bih i dalje bio na Gnomeu 3.

Linux ima tri savršena proizvoda: Unity, GNOME i KDE.

 

Svaki od njih radi savršeno, samo što ne odgovara svaki svakome. Što se mene lično tiče, KDE je po meni najbolja platforma za poslovne korisnike od te tri. Uvedi Kubuntu u firme, kupi korisničku podršku od njih i na konju si. Naravno, postoji poneki crach koji će se pojaviti, ali neće dovesti do gubitka podataka. Plus se može jednostavno srediti da izgleda gotovo jednako kao Windows i workflow mu nije puno drugačiji.

 

Plus ima softvere koje ne bih mijenjao ni za šta. Amarok je jednostavno savršen punokrvan audio player, kOrganizer je komad softvera koji sam na Windowsu bezuspješno tražio mjesecima, dok je ostalo većinom multiplatformsko tipa Firefox, Thunderbird, LO, qBittorrent, TrueCrypt...

 

Što se mene lično tiče, Windows imam instaliran zbog dvije stvari:

1. World of Tanks

2. Da mi ne propadne bezveze Office 365 licenca.

 

A jedina stvar koja mi fali na Linuxu (i to užasno) jeste OneDrive i njegov TB prostora koji ne mogu koristiti na Linuxu. {#}

Truecrypt ti više nije siguran, nadam se da ga ne updejtaš xD

 

Jesi probao pokrenut WOT preko WINE-a?

--------------------------------------------------------------------------------------------
15 godina
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
Friday kaže...
..

Ja kao zadrti win user moram priznati da je linux instalacija puno zgodnija i praktičnija od win instalacije. O sređenim driverima nakon svježe instalacije da ne govorim...

A instaliram win redovito od 95-ice!

- čisto 'btw', jesi li probao tada install linux distre, npr Mandrak i sl? Ubuntu je tek ver7 postao 'upotrebljiva' distra za pučanstvo srednjegzuba, sitnozubi daleko kasnije.

Važnije, unazad par godina, nema problematične instalacije OSa. Politika drivera, copyrighta, uključenosti u install to je nešto drugo. Npr MSu se plaća logo-atest.. Canonical pak ne želi ništa vlasničkog (razumijem ga) na mediju pa banalno, juzer mora instalirati driver ili codec, flash.. dok to mint već uključuje. U čemu je razlika OSeva?

Sve, svi PCji, svaki komad HWa, radi isključivo kroz driver (osim ako CPU direktno kontrolira), ne radi po duhu svetom. Drivere proizvodi proizvođač HWa. Ne MS, on samo uključuje ili ne određene u install. Sasvim drugi problem je politika-interes vlasnika (Canon, printeri-scaneri) i nepostojanje odgovarajuće verzije drivera, dok npr CUPS radi. To je stvar proizvođača (ili pisca drivera), ne MSa. Biznis.. (odgovor nije @ Friday, nego nastavak kizo-1domagoj1...).

 

Pokušajte danas instalirati neki stari OS win3-95-xp-7 ubuntu6-7-do 9, 12-14, mint, na proizvoljni PC, star recimo 15g, 5g i nov. Zaključak bi bio zanimljiv, upotrebljivost itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
odjavljen
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
ihush kaže...

- čisto 'btw', jesi li probao tada install linux distre, npr Mandrak i sl? Ubuntu je tek ver7 postao 'upotrebljiva' distra za pučanstvo srednjegzuba, sitnozubi daleko kasnije.

 

Slažem se sa svime napisanim. Ono za instalaciju sam napisao zbog usporedbe npr win 7 i ubuntu/mint distribucija u istom vremenskom razdoblju. Ponekad mi je na instalaciju win odlazilo pola sata i još po 4-5 sati (u ekstremnim slučajevima i više) vremena na pronalazak drivera. Kod linuxa to nikada nije bio problem. To govorim iz svog vrlo skromnog linux iskustva (možda 10-15 instalacija). Na win mi se dogodi da su baš svi driveri šljakaju nakon instalacije u jednom od 15-20 slučajeva (tu brojim i updateanje win nakon instalacije). Gotovo uvijek je odlazak na stranice proizvođača i bolno traženje pravog drivera (a win sam instalirao u zadnjih skoro 20 godina na enormne količine računala).

Freak Show Inc.
10 godina
neaktivan
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
zerocool12 kaže...
Truecrypt ti više nije siguran, nadam se da ga ne updejtaš xD

 

Jesi probao pokrenut WOT preko WINE-a?

Ne, ne, ne, i dalje sam na 0.7.1 verziji i u potrazi za alternativom koja radi na oba operativna sistema, znam šta se sve izdešavalo sa TrueCryptom.

 

Što se WoT-a tiče, nisam, iskreno jedino zato što mi se ne da preuzimati instalaciju od 7 GB.

Windows? B**ch my Arch can do anything.
15 godina
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
Friday kaže...
..nakon instalacije). Gotovo uvijek je odlazak na stranice proizvođača i bolno traženje pravog drivera (a win sam instalirao u zadnjih skoro 20 godina na enormne količine računala).

- malo ću bocnuti (u šali..).

- Netko zna nakon par puta, netko nikad. hint, što misliš da sam radio posljednjih +30g, sadio banane, pisao liriku ili se borio s vjetrenjačama na PCju? (slavenska trilogija, nalaže treći odgovor). Driveri i 'lakoća' dobavljivosti je interes proizvođača (ponekad potpomognut by MS ili M$, hint stari-novi OS, kojeg MS želi ubiti). Spoji to s tudumjuzerom, koji od 5 ponuđenih NICova ne može ubosti pravi ni nakon 6 pokušaja... (ISKova podjela 1.2-2a i sve usporedbe su važeće, pa i statistički preko 100%).

npr anegdote ili smijeh/traume koje neki linuxgeek nikad neće doživjeti, juzer koji je downloadao (zipani) driver na desktop. (točka.) ... i to je to. On je u svojoj glavici 'stavio driver na PC'. Jasnije?

-što misliš koliko pokušaja meni treba za install odgovarajućeg drivera? Ako je normalno dobavljiv, max 2, ako je malo opskurniji možda i 5 pa sve do nekog *.inf koji mora raditi ako postoji, pa do tog da se notepadom editira.

-noviji OS ima jedan fičer, ovisno o postavkama UACa, certificiranosti i sl. OK driver može biti ignoriran. Ako juzer to ne zna, tad je juzer, ako zna tad zna i može biti user, admin, programerko... ili samostalni korisnik. Što da juzer-'the-driver' ode s dizelašem na benzinsku po super95? Dali je razlika kod neke linux distre? Je, ali pazi obrat, moram koristiti stariji ubuntić ili (hereza) ArtistX, jer tako Canonical želi (za liveboot kad provjeravam neki HW i sl.). Juzer koji upadne u prvu trgovinu i zgrabi neki wlan adapter, može jednako tako pogledati logo win-xp-8-OSX- i pingivn s +2.6 ... dali on to provjerava? To je npr za sve tipkovnice-miševe preko USBa, ali proizvođači se ni ne trude staviti pingvina na kutiju, jer je 1.68% njemu nevažno u omjeru reklame koju tamo uguraju za win, koju usput moraju platiti... Dali žaliti takvog juzera ili pljuvati proizvođača itd.

 

 

edi: moram i ovo, anegdota 2. Relativno iskusniji juzer (zna npr dblkliknuti i nešto raditi na PCju), zna instlairati driver tako da ubaci CD.. i s tim juzerom sam prije tjedan dana potrošio jedan dan (---{#} znam da sam superioran, ali i meni se desi, opravdanje je ipak server na glavi), jer je čovac donio 'pravi' (jednak, identičan... skoro) CD (mini DLinkov..) ali za v122 dok je sad (ne sjećam se..) v135.. i naravno kad napokon imaš driver (za uređaj) tad je gotovo za minutu, ali trebalo je vremena dok se on sjetio da je možda krivi CD. Problem koji nije ni trebao postojati, jendostavno je na stolu pomješao CDje koji su izgledali jednako i uporno starim driverom silovao OS, koji sam ja još forsiranije opemetio.. tako da nije bilo šanse da OS povuće ili prepozna možda postojeći driver na netu. Jednako kao što bi dizelaš pokušao voziti... ali to nebi bila greška auta-motora, nego onog tko je sipao gorivo.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.8.2014 13:06 (ihush).
16 godina
odjavljen
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
ihush kaže...

-što misliš koliko pokušaja meni treba za install odgovarajućeg drivera? Ako je normalno dobavljiv, max 2, ako je malo opskurniji možda i 5 pa sve do nekog *.inf koji mora raditi ako postoji, pa do tog da se notepadom editira.

 

Najgora iskustva definitivno imam sa Toshiba laptopima. Zadnji je bio kod mene 2 dana jer sam prvi dan nakon što sam totalno spalio na živce odustao i nastavio sutra.

Naime...

Upišem točan model, serijski broj, sve moguće što sam smislio - on svaki puta ponudi SVE što ima. Znači, za npr wireless mi je ponudio drivere od nekoliko različitih proizvođača. Od svakog proizvođača po nekoliko modela. Sve skupa je bilo 20-30 različitih drivera koji su neshvatljivo veliki a brzina skidanja je bila 20-50 KB/s. Slom živaca sam dobio. Na poleđini laptopa nije bilo mac adrese, niti ikakve smislene naljepnice (laptop nov i tek izvađen iz kutije). Užas...

Freak Show Inc.
15 godina
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
Friday kaže...
..

Upišem točan model, serijski broj, sve moguće što sam smislio - on svaki puta ponudi SVE što ima...

-i dalje ne kužiš zašto? Baš zato jer si tražio za konkretan model (+interesi MSa koji namjerno otežava i proizvođač koji ako nisi uzeo s predinstaliranim OSom..)

-rješenje? npr banalno, pogledaj oznaku drugog modela s police trgovine (identičnog) s OSom ili pogledaj koji je HW (može biti 5 wlanova--).

drugo rješenje, odeš npr na str. della ili bilo kojeg drugog proizvođača, naravno, ako znaš išta o hardwareu kojeg imaš u rukama. Sve je to isto... razlika je samo model koji ima A-wlan, B-VGA, C-CPU, D-chipset... do te mjere da ako imaš neki noramalan medij s driverima, ubaciš i OS povuče (nevažna marka). Naravno, ne ako je neki setupovski-app...

 

edit. eto još i hint za olakšanje života.. pa prekidam s trovanjem teme flamewarsa..

kad jednom poskidaš neke 'normalne' drivere, npr chipset, lan, wlan.. staviš ih npr na USB folder recimo naziva driveri.. i kažeš OSu da od tamo povuće sa subfolderima.. nakon cca 37sec će ti reći da drivera nema ili će install biti gotov. Zašto tako banalno rješenje ne koristiš ako tako često trebaš install?.. Nekad su čak postojali 'driver CDi' (stara doba HGspota, prije ADSLa..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.8.2014 13:16 (ihush).
16 godina
odjavljen
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
ihush kaže...

kad jednom poskidaš neke 'normalne' drivere, npr chipset, lan, wlan.. staviš ih npr na USB folder recimo naziva driveri.. i kažeš OSu da od tamo povuće sa subfolderima.. nakon cca 37sec će ti reći da drivera nema ili će install biti gotov. Zašto tako banalno rješenje ne koristiš ako tako često trebaš install?.. Nekad su čak postojali 'driver CDi' (stara doba HGspota, prije ADSLa..)

 

Driveri su uglavnom exe wizardi (99 % slučajeva). Kako će, molim te, windowsi znati da se unutar toga nalazi driver???

Freak Show Inc.
15 godina
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
Friday kaže...
..

 

Driveri su uglavnom exe wizardi (99 % slučajeva). Kako će, molim te, windowsi znati da se unutar toga nalazi driver???

pa nabaviš jednom 'normalan' dirver.. nakon tog imaš SVE drivere na nekom stikiću od 8-16gb. uz btw, exe je često običan zip/7z/rar selfextract, raspakiraš i vidš.

klik-next generacija? Npr te exiće HP obično raspakira (bez pitanja) na C:\sw..\ poneke čak ne pokrene nego juzer mora sam, toshiba nije tako dosljedna. Drugi 'uber-fičer' HPa je neki bezvezni broj umjesto smislenog naziva, tako juzer mora ići redom kroz dvadesetak podfoldera tražeći konkretan driver-instalaciju, ali ni to nije nesavladivo, samo iritirajuće.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.8.2014 13:52 (ihush).
14 godina
offline
Minhen opet na Windowsima

Ne zovu ih bez veze HP=Horrible Products

 

Kad god dobijem HP laptop na servis/administraciju ili upotrebu dobijem instantni mini menzis, jer UVIJEK nešto iskomplicira ,bar kad je riječ o jeftinoj opremi, koliko god bio iskusan ili koliko god imao sve alate i drivere, HP uvijek nađe neki način da mi digne tlak bar na 10 minuta :D

 

 

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
offline
Minhen opet na Windowsima

Nije mi jasno (ili se barem pravim da mi nije jasno) zašto za 2 identična modela od kojih se jedan isporučuje sa win a drugi sa recimo FreeDOS-om ne dobiješ jednak DVD sa driverima? Ne razumijem kako si proizvođači to dozvoljavaju... Shvaćam pritisak MS-a i kampanju koja je zaslužna za to ali postoje npr korisnici koji imaju legitimno kupljene retail windowse i ne žele kupovati laptop sa instaliranim win i tako plaćati više jer već posjeduju taj OS a svejedno onda imaju probleme kod instalacije. Baš bezobrazluk...

Freak Show Inc.
 
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
Friday kaže...
ihush kaže...

-što misliš koliko pokušaja meni treba za install odgovarajućeg drivera? Ako je normalno dobavljiv, max 2, ako je malo opskurniji možda i 5 pa sve do nekog *.inf koji mora raditi ako postoji, pa do tog da se notepadom editira.

 

Najgora iskustva definitivno imam sa Toshiba laptopima. Zadnji je bio kod mene 2 dana jer sam prvi dan nakon što sam totalno spalio na živce odustao i nastavio sutra.

Naime...

Upišem točan model, serijski broj, sve moguće što sam smislio - on svaki puta ponudi SVE što ima. Znači, za npr wireless mi je ponudio drivere od nekoliko različitih proizvođača. Od svakog proizvođača po nekoliko modela. Sve skupa je bilo 20-30 različitih drivera koji su neshvatljivo veliki a brzina skidanja je bila 20-50 KB/s. Slom živaca sam dobio. Na poleđini laptopa nije bilo mac adrese, niti ikakve smislene naljepnice (laptop nov i tek izvađen iz kutije). Užas...

HP, upišeš laptop,model i sve i izbaci ti uredno drivere skineš drivere i onda shvatiš da tvoj laptop nema ralinkovu karticu nego atherosovu a ralinkovu imaju samo americke verzije i slicno, tih drivera nema na službenoj stranici pa moraš ići tražiti po ralinkovoj stranici i izgubiš sat vremena samo na to. I naravno na HP-ovoj stranici ne ponudi drivere za 32bit windowse.

--------------------------------------------------------------------------------------------
16 godina
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
zerocool12 kaže...
Friday kaže...
ihush kaže...

-što misliš koliko pokušaja meni treba za install odgovarajućeg drivera? Ako je normalno dobavljiv, max 2, ako je malo opskurniji možda i 5 pa sve do nekog *.inf koji mora raditi ako postoji, pa do tog da se notepadom editira.

 

Najgora iskustva definitivno imam sa Toshiba laptopima. Zadnji je bio kod mene 2 dana jer sam prvi dan nakon što sam totalno spalio na živce odustao i nastavio sutra.

Naime...

Upišem točan model, serijski broj, sve moguće što sam smislio - on svaki puta ponudi SVE što ima. Znači, za npr wireless mi je ponudio drivere od nekoliko različitih proizvođača. Od svakog proizvođača po nekoliko modela. Sve skupa je bilo 20-30 različitih drivera koji su neshvatljivo veliki a brzina skidanja je bila 20-50 KB/s. Slom živaca sam dobio. Na poleđini laptopa nije bilo mac adrese, niti ikakve smislene naljepnice (laptop nov i tek izvađen iz kutije). Užas...

HP, upišeš laptop,model i sve i izbaci ti uredno drivere skineš drivere i onda shvatiš da tvoj laptop nema ralinkovu karticu nego atherosovu a ralinkovu imaju samo americke verzije i slicno, tih drivera nema na službenoj stranici pa moraš ići tražiti po ralinkovoj stranici i izgubiš sat vremena samo na to. I naravno na HP-ovoj stranici ne ponudi drivere za 32bit windowse.

 

Ili recimo ja za svoj HP laptop nema šanse da nabavim driver koji podržava CrossfireX

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
14 godina
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
zerocool12 kaže...
Friday kaže...
ihush kaže...

-što misliš koliko pokušaja meni treba za install odgovarajućeg drivera? Ako je normalno dobavljiv, max 2, ako je malo opskurniji možda i 5 pa sve do nekog *.inf koji mora raditi ako postoji, pa do tog da se notepadom editira.

 

Najgora iskustva definitivno imam sa Toshiba laptopima. Zadnji je bio kod mene 2 dana jer sam prvi dan nakon što sam totalno spalio na živce odustao i nastavio sutra.

Naime...

Upišem točan model, serijski broj, sve moguće što sam smislio - on svaki puta ponudi SVE što ima. Znači, za npr wireless mi je ponudio drivere od nekoliko različitih proizvođača. Od svakog proizvođača po nekoliko modela. Sve skupa je bilo 20-30 različitih drivera koji su neshvatljivo veliki a brzina skidanja je bila 20-50 KB/s. Slom živaca sam dobio. Na poleđini laptopa nije bilo mac adrese, niti ikakve smislene naljepnice (laptop nov i tek izvađen iz kutije). Užas...

HP, upišeš laptop,model i sve i izbaci ti uredno drivere skineš drivere i onda shvatiš da tvoj laptop nema ralinkovu karticu nego atherosovu a ralinkovu imaju samo americke verzije i slicno, tih drivera nema na službenoj stranici pa moraš ići tražiti po ralinkovoj stranici i izgubiš sat vremena samo na to. I naravno na HP-ovoj stranici ne ponudi drivere za 32bit windowse.

Ane, i onda poludiš, staviš Driverpacks dvd najnoviji, detektira i instalira driver za hardwer, odeš restart i dočeka te bluescreen u 50% slučajeva :P  HP i Tošiba {#}{#}

 

 Sve je dobro ako radi NIC, ili wifi, onda za ostalo sve lako, ako nemaš drivere pri ruci, hrpa driverpacksa ne pomaže, a nije detektirao NIC driver... Diagnostic softwer tipa AIDA i slični štede živce. Jedno 2 puta sam doživio da čak instalira driver, detektira NIC bez problema, sve štima u device manageru, mreža-workgroup radi, ali neće na internet što god probaš, razlika u imenu drivera je bila u jednom slovu na kraju. Od tog dana kad god moram uzeti HP mašinu u ruke, cijena se automatski diže za 50-100kn ili duguješ mi uslugu frende :D

 

 

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.8.2014 17:01 (Colossus7).
15 godina
neaktivan
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
Colossus7 kaže...
zerocool12 kaže...
Friday kaže...
ihush kaže...

-što misliš koliko pokušaja meni treba za install odgovarajućeg drivera? Ako je normalno dobavljiv, max 2, ako je malo opskurniji možda i 5 pa sve do nekog *.inf koji mora raditi ako postoji, pa do tog da se notepadom editira.

 

Najgora iskustva definitivno imam sa Toshiba laptopima. Zadnji je bio kod mene 2 dana jer sam prvi dan nakon što sam totalno spalio na živce odustao i nastavio sutra.

Naime...

Upišem točan model, serijski broj, sve moguće što sam smislio - on svaki puta ponudi SVE što ima. Znači, za npr wireless mi je ponudio drivere od nekoliko različitih proizvođača. Od svakog proizvođača po nekoliko modela. Sve skupa je bilo 20-30 različitih drivera koji su neshvatljivo veliki a brzina skidanja je bila 20-50 KB/s. Slom živaca sam dobio. Na poleđini laptopa nije bilo mac adrese, niti ikakve smislene naljepnice (laptop nov i tek izvađen iz kutije). Užas...

HP, upišeš laptop,model i sve i izbaci ti uredno drivere skineš drivere i onda shvatiš da tvoj laptop nema ralinkovu karticu nego atherosovu a ralinkovu imaju samo americke verzije i slicno, tih drivera nema na službenoj stranici pa moraš ići tražiti po ralinkovoj stranici i izgubiš sat vremena samo na to. I naravno na HP-ovoj stranici ne ponudi drivere za 32bit windowse.

Ane, i onda poludiš, staviš Driverpacks dvd najnoviji, detektira i instalira driver za hardwer, odeš restart i dočeka te bluescreen u 50% slučajeva :P  HP i Tošiba {#}{#}

 

 Sve je dobro ako radi NIC, ili wifi, onda za ostalo sve lako, ako nemaš drivere pri ruci, hrpa driverpacksa ne pomaže, a nije detektirao NIC driver... Diagnostic softwer tipa AIDA i slični štede živce. Jedno 2 puta sam doživio da čak instalira driver, detektira NIC bez problema, sve štima u device manageru, mreža-workgroup radi, ali neće na internet što god probaš, razlika u imenu drivera je bila u jednom slovu na kraju. Od tog dana kad god moram uzeti HP mašinu u ruke, cijena se automatski diže za 50-100kn ili duguješ mi uslugu frende :D

 

 

Sa HP-ima mi je često slučaj da ni ethernet driver ne radi od početka nego ga moram ručno instalirat.

Nikad ne koristim nikakve programe za instalaciju drivera jer imam loša iskustva s time, nego obično pretražim po device ID-u.

 

Stvarno najgore mi je bilo kad grafičke drivere nisam mogao instalirat,odnosno instalirao sam i jednostavno je bilo kao da niš nisam učinio, nakon 4-og pokušaja je tek proradilo (4 puta sam istu instalaciju pokretao). Nit HP ne daje drivere na CD-u. Eto danas nikako nisam mogao na novi HP laptop instalirati drivere za čitač kartica, tako da sma odustao i ostavio to neka tako bude (ipak je rađeno za obitelj i računato 0 kn) ako ikad primjeti da ne radi (kaj je vvrrrrrloo teško) onda budem se hbal s time.

 

@sum za ovaj čitač kartica na PCI database nema podataka (ne mogu se poklopit proizvođač i kartica).

 

Usput,jesi probao skidat drivere za HP printer?!?!? Ispod 150MB nema i onda još kasnije 1000 pitanja i gluposti tipa reklame itd. A najčešći kvar HP printera? Pokaže da je prazna kolorka, zamjeniš kolorku,pokaže da je crna,zamjeniš crnu, zblesavi se i onda ti počne pokazivati da je jedna prazna pa druga i tako dalje i onda čudni znakovi na displeju i možeš se hebat.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.8.2014 17:24 (zerocool12).
15 godina
odjavljen
offline
Minhen opet na Windowsima

Hint za vas koji muku muče sa driverima - fino u device manager, Propeties od tog uređaja, Details i vidi lijepo VEN_xxxx i DEV_xxxx oznake. Trk na PCIDatabase i eto ti imena nepoznate komponente. Nekad čak ima i direkt linkova za download...

 

[edit] - mali komentar na HP - fuj {#} (nema smajlića što bljuje). Kada konačno riješiš kalvariju sa driverima (sp4854776.exe my ass) i izbjegneš tonu bloatwarea (HP ovo, HP ono), laptop se resetira jer se - pregrijao. Smeće. Jedino najskuplji Elitebook vrijede nešto, ovo ostalo je dno kace, sjena nekad popularne marke. Go die in fire.

My name is Legion... For we are many!
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.8.2014 17:22 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
6 1 hvala 0
9 godina
protjeran
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
Colossus7 kaže...

Ne zovu ih bez veze HP=Horrible Products

 

Kad god dobijem HP laptop na servis/administraciju ili upotrebu dobijem instantni mini menzis, jer UVIJEK nešto iskomplicira ,bar kad je riječ o jeftinoj opremi, koliko god bio iskusan ili koliko god imao sve alate i drivere, HP uvijek nađe neki način da mi digne tlak bar na 10 minuta :D

 

 

Pa bas me to podrobno zanima,jer eto,vec niz godina koristim ..Horrible Products,pa nikad problema po pitanju kakve ti navodis..doista..

14 godina
offline
Re: Minhen opet na Windowsima

Naravno, imam nekoliko programčića za to, ručno traženje samo ako moram :)

 

 

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
14 godina
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
duhonja kaže...
Colossus7 kaže...

Ne zovu ih bez veze HP=Horrible Products

 

Kad god dobijem HP laptop na servis/administraciju ili upotrebu dobijem instantni mini menzis, jer UVIJEK nešto iskomplicira ,bar kad je riječ o jeftinoj opremi, koliko god bio iskusan ili koliko god imao sve alate i drivere, HP uvijek nađe neki način da mi digne tlak bar na 10 minuta :D

 

 

Pa bas me to podrobno zanima,jer eto,vec niz godina koristim ..Horrible Products,pa nikad problema po pitanju kakve ti navodis..doista..

Pics, or it didnt happen!

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
9 godina
protjeran
offline
Minhen opet na Windowsima

Ne znam..mnogi gnoje po HP-u,mnogi po Dell-u...Najzastupljeniji brandovi,gdje i neke nesavrsenosti moraju se vremenom ukazati..Porusio stotinama puta svoje strojeve,ponovno instalirao Winse,drivere i sve glatko,naravno ako se slijedi propisana procedura..Postoje neke cake,koje zahtijeva ATI postava,neke koje su cisto logicni slijed instaliranja drivera,a tu i tamo koje rucno instaliranje,pa nece mi ruke polomiti..Istina HP ima ocajna rjesenja za hladjenje,ali to se isto da rjesiti,i onda doista nema nikakvih problema..

 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Minhen opet na Windowsima

Kada barataš sa raznim HP proizvodima (npr laptopi) u 50% slučajeva ćeš imati probleme kao prosječan korisnik, pa čak i kao iskusnjara što od korištenja do administracije-servisa. Jedno 2 puta sam dobio HP laptop jače klase u ruke, i razlika izmedju tog i njihovih budget-mid proizvoda su velike. Uglavnom admini-serviseri i ekipa koja voli održavati sami svoja računala mrze najviše njihovu support stranicu i drivere, te probleme oko istih. Ne uvijek, ali fakat često izbijaju sranja. Jedno je instaliravati doma na svoja 2 HP-a drivere koje već imaš i znaš koji ti trebaju, a drugo je kad dobiješ generično HP smeće koji unutar sebe ima 12 različitih kombinacija hardvera a razlikuju se samo recimo po zadnja 2 slova u imenu, pa igre mogu početi. To je je recimo instalacija i drveri, kada moraš riješavati neki kvar, onda uzmi šaku apaurina prije toga. Recimo HP laptope na stranu, njihove printere mrzim još više, pogotovo ako ih moram koristiti-podešavati u mrežno-poslovnom okruženju, to nekad zna bit seks par ekselans što bi reko ISK.

 

Ovaj review dobro opisuje HP poslovnu politiku i strategiju.

 

 

 

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
Moj PC  
5 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: Minhen opet na Windowsima

@Colossus7 i ja sam također prošao golgotu sa driverima jednog HP laptopa. Jednostavno pola drivera za taj model koje su izlistali na svojim stranicama nije radilo, kad sam napokon našao nakon bazilijun kombinacija na nekom njihovom lijevom ftp serveru (indija, čini se), nekakve drivere koji su bili označeni kao beta ali koji su radili, spržio sam ih, dao legi CD i rekao čuvaj ovo kao oko u glavi, ja ih ne kanim ponovno naganjavati po netu.

A C program is like a fast dance on a newly waxed dance floor by people carrying razors.
16 godina
protjeran
offline
Re: Minhen opet na Windowsima
vatrom kaže...

Pa za nepismene proračunske korisnike i političare i državne službenike i nije nego kljucat unutar priglupog win sustava.

Kaži im di je B za bold i ikona printera i to im je krajnji domet. Takvim i treba tepati i tući ih po ramenu i tjerati da nastave koristiti WINS-e i nedaj bože da evoluiraju.

Treba netko držat ravnotežu.

 

Računalo i softver na njemu su alati koji trebaju pomoći obaviti određeni posao. To je kao da kažeš da je Dajc bolji kamion od Actrosa jer korisnik dajca mora znati šaltati s međugasom da bi uopće mogao voziti umjesto da sjedne i brine o prometu dok automatika radi sve ostalo... Pametno, nema što.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice