Kretenu, tko ti je što ružno rekao?!

poruka: 106
|
čitano: 17.626
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kretenu, tko ti je što ružno rekao?!".
11 godina

Vjerujem da je autora na ovaj članak potakao tekst u nekim stranim medijima o internet trolovima i kaznama zatvora za njih, ali smatram da je ta vijesti smišljeno "puštena" kao dio agende kojoj nije cilj unaprijediti ili kultivizirati rasprave na internetu, već zajedno sa puno drugih mjera, malo po malo umanjiti slobodu govora i anonimnost na internetu.

1 7 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ah da, dobra stara tema psihologije diskutanata na javnim forumima :D

Teško je držati raspravu na nivou jer se, kao što je primijećeno, i odmjereniji forumaši prilagođavaju agresivcima na forumu. To ne mora uvijek rezultirati direktnim uzvraćanjem uvredama i općom nekulturom, nego i grubim, sarkastičnim komentarima, i sličnim podbadanjem emocionalno vidno nestabilnih "protivnika". Nažalost jako je lagano "navoditi" takvu nestabilnu osobu do njenog (forumskog) samouništenja, iako to ne doprinosi raspravi.

Razloga za gnjevne ekscese po forumima je više: od narcisoidnih (teritorijalnost, samo ja nešto znam o ovoj temi - svoja stajališta ne moram niti argumentirati), straha da se ne ispadne glup (nakon što druga strana svoje stajalište pažljivo argumentira, cijeli se argument glatko otpiše uz jednu sočnu popratnu uvredu. Situacija se vidno pogoršava sa svakim dodatnim argumentom druge strane), pa sve do čisto ideoloških (pojedinac doživi forum kao svojevrsnu ulicu na kojoj treba braniti "svoje boje", a sebe kao pripadnikom neke bande koja se obračunava s drugom bandom. Sredstva, odnosno riječi, se u takvom "sukobu" ne biraju).

Anonimnost omogućava to jedno razdvajanje stvarnog od online svijeta. Online možemo biti što god želimo, možemo se predstavljati za koga god želimo (dok nas ne prokuže) zaštićeni smo od fizičkog uzvraćanja... U stvarnom svijetu smo ipak samo ono što jesmo i ne možemo samo tako mijenjati "persone", a i naši sugovornici imaju puno jasniji uvid u naš "background", a i uglavnom smo u dometu sugovornikovih šaka. Ako online napravimo "sranje" često se možemo samo isključiti, vratiti u stvarni svijet i zaboraviti što se u onom drugom događa, po potrebi napravimo novi profil i to je to - tabula rasa, idemo iz početka. Kada se anonimnost ukloni, više nema tako glatkog bježanja od posljedica, za razliku od brojnih internet persona i pseudonima, u stvarnom životu imamo samo jedan "profil" čiji ugled možemo srozati i nakon toga nema svježih početaka. To je upravo ono što pojedince u stvarnosti održava puno pristojnijima (to, i ponekad strah od fizičkog uzvraćanja :P).

I što reći? Koju posluku porati? Kako riješiti problem toga što su ljudi - ljudi, i imaju različite osobnosti? Kako se izolirati od neugodnih online udaraca i stoički na njih reagirati? Kako sebe učiniti manje emocionalnima u vezi tema o kojima imamo jako definirano mišljenje i do kojih nam je baš stalo?

I za kraj jedna jako prikladna stranica:

http://www.flamewarriorsguide.com/

Možete li sebe pronaći? {#}

A C program is like a fast dance on a newly waxed dance floor by people carrying razors.
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.10.2014 16:57 (rustweaver).

6 0 hvala 1
12 godina
Re: Kretenu, tko ti je što ružno rekao?!
Ajar kaže...
ihush kaže...
Putin kaže...

Što je sloboda? Da svatko radi što hoće? Ne u uređenom društvu, jer tad postoje pravila, između tih pravila je sloboda, ne izvan.

Sloboda ti je nogometni klub iz Tuzle, a nekad je bila i tvornica keksa u Osijeku {#}

Imamo i mi jednu slobodu u varazdinu.

13 godina
neaktivan

Po meni ima Foruma i "Foruma".

Jedan jedini primjer: Bugov Forum i PCExpert Forum.

Vrijedjanje, neprimjereni komentari, slanje uvrijedljivih PM, spominjanje rodbine daljnje i blize, vec vidjeno. To je na Bug Forumu postalo normalno. Nazalost. Ovdje na svaki iole normalan komentar dobijas pet-sest komentara od individua koje bi stvarno trebale obici svog psihologa, ili ga potraziti.I to uvijek isti ljudi/individue komentiraju i svakom loncu moraju biti poklopac. Cast pojedincima koji znaju svoj posao i strucnjaci su za ono sto pisu.

Moderatori su takvi kakvi su, kad nema BuG bolje, dobri su i ovi. A da bi mogli biti bolji, mogli bi.

Osobno mi je www.bug.hr jedna od najboljih stranica u HR, nema dana da dva-tri puta ne kliknem da vidim nove clanke i s uzivanjem ih procitam, ali dodavanje komentara na dnu clanka sve vise i vise obilazim na BuGovim stranicama. Bilo da zelim nesto pitati ili komentirati.

Na ovom drugom navedenom u rijetkim situacijama, pa mogu se usuditi reci u ove dvije godine kako sam aktivan na oba foruma da nisam nijednom dozivio neku uvredu, ili je ja takvom nisam smatrao. Mozda sam malo "spor", tko bi ga znao, ali tko prizna pola mu se prasta, ali neki nikad nepriznaju.

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Od ukupnog broja forumaša sigurno da minimalno 20% su double ili triple account-ovi koje pojedinci koriste da bi lupali TD, vrijeđali , spam-ali dok ih se ne obriše i tako u beskonačnost.

8 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
SlavkecD3 kaže...

Ovdje na svaki iole normalan komentar dobijas pet-sest komentara od individua koje bi stvarno trebale obici svog psihologa, ili ga potraziti.

Baš na svaki? Ružne komentare uglavnom dobivaš kao odgovore na upise za koje znaš da će biti kontroverzni, i/ili nekako naljutiti neku skupinu. Nitko ne dobije uvredu baš ničim izazvanu. Možda samo nisi svjestan forumskog ekosustava jer nisi često na forumu, pa ti je poput svojevrsnog minskog polja, pun ružnih iznenađenja, ne znaš kome staješ na žulj time što upravo pišeš. Npr. ja sam nešto dulje od tebe ovdje, i poprilično piskaram, mogu ti reći da sam razvio prilično dobar osjećaj u vezi toga koje su teme osjetljive kod kojih forumaša, i za koje ću upise dobiti "jezikove juhe" i od koga ;)

Ne postoji takva stvar kao "normalan komentar". Postoje pristojni i nepristojni komentari. Postoje argumentirani i neargumentirani komentari. Ali svaki od njih može izazvati emocionalnu reakciju kod određenih pojedinaca koja može biti poprilično nekontrolirana. Kada svoj komentar opišeš normalnim, to se doima kao da želiš reći da samo zato što je "normalan" on stoji u vakuumu i izuzet je od svih (pa i nekulturnih) mišljenja forumaša. E pa nije, čim si ga stavio na forum znači da želiš javno izraziti svoje mišljenje, a to mišljenje može biti dočekano na nekulturan ili civiliziran način. Dakle da rezimiramo: nije problem što je tvoj komentar "normalan", nego što tvoj komentar nekako bode ekipu među kojom ima jako nekulturnih pojedinaca.

Naravno, velika ažurnost moderatora taj problem može potisnuti, ali to ne mijenja srž problema. Uostalom, nakon ogromne intervencije moderatora rasprave mogu postati malo sterilne, treba naći finu granicu.

A C program is like a fast dance on a newly waxed dance floor by people carrying razors.
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.10.2014 18:27 (rustweaver).
13 godina
protjeran
tnakir kaže...
Stjepanj kaže...

Mene najvise smetaju pridoslice koje se pokusavaju nametnuti "agresivnim" tonom recimo poznatim i provjerenim forumasima, zato zeljno iscekujem one promjene na forumu a ne svako malo borba s takvima i njihovim komentarima kaj ti znas i slicno pa onda pocne doticna rasprava na pas mater, no ima i onih koji nisu godinam aktivni pa dodu odjednom prosipati sve i svasta... {#}...LP

Dakle, starosjedioc je automatski pametniji/ima vece znanje od nekog novodoslog?

pa naravno da nisam na to mislio, vec da se ipak doticni treba da se dokaze ne?...nabijem vas sve{#}

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
14 godina
Bastardo kaže...

Rodjen sam 1980 i u moje vrijeme se dizanje ruke na nastavnika/profesora zavrsavalo strogim ukorom i izbacivanjem iz skole. U moje vrijeme su radi ocjena roditelji vikali na djecu a danas radi ocjena roditelji vicu na profesora. Dosla su neka cudna vremena koja se manifestiraju gruboscu, vrijedjanjem, nekulturom, bezobrazlukom, kako svugdje tako i na forumu.

U to vrijeme i prije njega su dizali nastavnici/profesori ruku na učenike pa nije završavalo tako da se profesora izbaci iz škole. Tako da svako vrijeme nosi svoje probleme. Bitno je postaviti jasna pravila igre i njih se pridržavati. Ukoliko se neko tako ponaša ostaneš cool i prijaviš ga umisto da odgovoriš istom metodom i samo moderatoru daš još više posla.

Ali da podvučem crtu mislim da bi se RL probleme trebalo rješavat RL metodama, a forumske probleme metodama predviđenim za to. Zato i postoje kartoni, ban, itd.

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.10.2014 18:51 (axos).
13 godina
protjeran

jedna moja frendica profesorica;) prepricava svako malo da joj kresu mater i ostalu rodbinu pod nastavom, i to naravno ne samo njoj(ne zato jer joj je mama angelina jolie) i jadnica veli da nesmije nista vec ga samo poslati ravnatelju, pedagogu itd...kaj takvi tek rade po forumima!{#} 

Moj PC  
3 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Stanje kvalitete i higijene nekog forumskog sadržaja, najbolje vidite kada vam je hitno potrebno pronaći rješenje problema.

Ako me tražilica navede na ovaj regionalno popularan IT forum i meni treba skrolati 60 postova da bih pronašao željeni odgovor, koji je zagubljen u moru besmislica i natezanja, to znači da istovareni sadržaj nije dobro filtriran od strane moderatora.

Higijensko moderiranje može biti kvalitetno ili NAMJERNO labavo.

Kvalitetno = NEMA LABAVO! sve po pravilima

Namjerno labavo = u interesu što veće posjećenosti i klikanja u korist profita. Može biti umjereno labavo i može biti rasulo od divljaluka..indexi i sl.

Trol si onoliko koliko te labavo drže na lacu!

5 1 hvala 1
13 godina
boxer kaže...

Ma na forumu ima previše isfrustriranih a pogotovi prepotentnih forumaša. Moj dojam o forumu od 2008 do 2011. je bio super,što god sam došao pitati dobio sam odgovor na fin i kulturan način, korisne teme su nicale kao gljive poslije kiše, forum je bio dosta kreativan, no poslije - meh, otišlo je dosta dobrih forumaša, kvantitet je nadmašio kvalitet i imamo sada ovakvu situaciju. 

this.

Ne znam, moguće da je optimizam pamćenja u pitanju, al imam filing da je to bio ''zlatni period'' - ja sam se regao jer sam tražio savjet o novoj konfi i zakačio se jer sam u pravilu nailazio na odlične ljude i zanimljive rasprave. Sada sam više turist, a razlog je jer sam u pravilu počeo sve više nailaziti na ''dosadne'' trollove i neinformativne rasprave. Opet kažem, to je samo moj dojam.

Tread softly because you tread on my dreams.
17 godina
neaktivan
ElektričnaOvca kaže...
boxer kaže...

Ma na forumu ima previše isfrustriranih a pogotovi prepotentnih forumaša. Moj dojam o forumu od 2008 do 2011. je bio super,što god sam došao pitati dobio sam odgovor na fin i kulturan način, korisne teme su nicale kao gljive poslije kiše, forum je bio dosta kreativan, no poslije - meh, otišlo je dosta dobrih forumaša, kvantitet je nadmašio kvalitet i imamo sada ovakvu situaciju. 

this.

Ne znam, moguće da je optimizam pamćenja u pitanju, al imam filing da je to bio ''zlatni period'' - ja sam se regao jer sam tražio savjet o novoj konfi i zakačio se jer sam u pravilu nailazio na odlične ljude i zanimljive rasprave. Sada sam više turist, a razlog je jer sam u pravilu počeo sve više nailaziti na ''dosadne'' trollove i neinformativne rasprave. Opet kažem, to je samo moj dojam.

Nije samo nostalgija u pitanju već i to što je 4 godine kratak period u kojem se nije dogodilo mnogo toga značajnog (osim te 2007/08 i poplave smartphonea).

Stoga se rasprave ponavljaju, čak ni one političke nisu napredovale jer se prosječnom korisniku nije mnogo toga promjenilo, najviše je stagniralo prosječno znanje.

Drugim, vrijednijim, poštenijim korisnicima koji su ovdje radi razmjene znanja i iskustva posljedično su i ostvarili napredak (i zbog drugih poslova/edukacije kojima se bave) pa se neke tada vruće teme sada čine nadasve besmislenima i zatupljujućima.

Osobno iskustvo je takvo da sa započeo svoje raspravljanje u temi o iPadu, dok sada neću više nikada komentirati u takvoj temi jer je moronska i toliko repetitivna da se komotno mogu kopirati poruke iz 2010. kada je iPad izašao.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
14 godina

Nudar otključajte temu "što se događa s našim društvom", Bandinjo je u ćuzi, valja to kvalitetno prokomentirati. još kad dragi nam buda doleti, tj. sleti pa ubaci malo chemtrailsa i gljiva u to sve. ma milina {#}

treba nam brejk od tema tipa xperia z16 (dolazi za 20 mjeseci) i iphonea koji je pretvorio forum u močvaru dobrih 2 tjedna, nezaobilaznim console v pc temama, pa malo pljuvačine po imacu - pola ekipe postanu 3d/render stručnjaci...

btw, svaka vam čast na popularno-zanstvenim člancima u zadnje vrijeme {#}

o/

3 1 hvala 0
13 godina

Da, ima smisla. Kada gledam iz osobnog kuta, bio sam puno manje informiran i imao posljedično puno više mjesta za napredak i otkrivanje novih informacija. Isto tako, bili smo nekako oprezniji i pristojniji, kao kada dođeš u goste kod nekog po prvi put :D.

Poluvezano uz to, sad me baš zanima kretanje broja korisnika foruma od 2008. naovamo.

16 godina
rustweaver kaže...
SlavkecD3 kaže...

..

..

mogu ti reći da sam razvio prilično dobar osjećaj u vezi toga koje su teme osjetljive kod kojih forumaša, i za koje ću upise dobiti "jezikove juhe" i od koga ;)

Ne postoji takva stvar kao "normalan komentar". Postoje pristojni i nepristojni komentari. Postoje argumentirani i neargumentirani komentari. Ali svaki od njih može izazvati emocionalnu reakciju kod određenih pojedinaca koja može biti poprilično nekontrolirana. Kada svoj komentar opišeš normalnim, to se doima kao da želiš reći da samo zato što je "normalan" on stoji u vakuumu i izuzet je od svih (pa i nekulturnih) mišljenja forumaša. E pa nije, čim si ga stavio na forum znači da želiš javno izraziti svoje mišljenje, a to mišljenje može biti dočekano na nekulturan ili civiliziran način. Dakle da rezimiramo: nije problem što je tvoj komentar "normalan", nego što tvoj komentar nekako bode ekipu među kojom ima jako nekulturnih pojedinaca.

..

- da, šteta.. jer se previše navija umjesto argumentira. Unutar svake teme (AMD-Intel-nV, Win/Lin i sl.) već unaprijed se znaju strane oko barikada.

- svi imamo mišljenje/mišljenja. Problem je što za raspravu moramo imati i argumente, to neki ne prihvaćaju ili ne znaju kako ... pa do proleterskih krilatica o 'slobodi mišljenja' koja se na kraju ubaci kao argument (za neupućene, ne može se tvrditi 1+1=3 i to pokriti slobodama). Tu se mora dodati ona poznata krilatica, ''mišljenja su k'o shupci...''. Pitanje (hipotetsko), imaš mišljenje ili imaš argument, pristojna/smislena/argumentirana forumska rasprava je moguća u jednom slučaju. U drugom se počnu okupljati ekipe oko TD/TU i tad dobijemo plemenske ratove.

- to je razlog povratka prikaza za TuTd. ... mada su modovi to nedavno ispitivali, još ništa? To pomaže psihosomatskoj stabilnosti pojedinca i šire društvene zajednice (nije neki argument, al političari takvu rečenicu često ubace u svoje planove i želje, pa sad i ja), razotkriva dvojbe ''tko-zašto''... i olakšava daljnje rasprave lakšim ignoriranjem padobranaca ili navijača.

Apachy kaže...

Nudar otključajte temu "što se događa s našim društvom", Bandinjo je u ćuzi, valja to kvalitetno prokomentirati...

-Vratite nam Bandolerosa! (temu, njega zadržite ako možete..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.10.2014 20:50 (ihush).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

Unutar svake teme (AMD-Intel-nV, Win/Lin i sl.) već unaprijed se znaju strane oko barikada.

To su samo one najočitije, praktički karikaturalne, ima mnogo drugih, znatno manje eksponiranih podjela koje izazivaju jednako polarizirane komentare, često vezane uz politiku i svjetonazor, iako se dotičnima ovaj portal strogo gledano ne bavi.

12 godina
protjeran

Meanwhile in Murrica, ovako izgledaju moderne debate na fakultetima, znači nisu internetski forumi gdje se okupljaju trolovi, sociopati i ostali talog društva nego buduća intelektualna krema društva:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=HFbQftMe6qY#t=3159

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=D7L5N3Jvg8A#t=1799

Finalisti 2014.:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=HFbQftMe6qY#t=7330

Ciceron ima konkurenciju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cross_Examination_Debate_Association

Istini za volju, nisam se previše susretao s ekstremima koje Drago spominje u članku, čak i na rasadništvu takvih slučajeva, kao što je index.hr. Ponekad sam naišao na pametnije komentare, zanimljive poveznice, rasprave, od onoga što je pisalo u članku, više sam doznao iz komentara nego članka. To je snaga Weba 2.0. Neki se boje konstruktivne kritike pa unaprijed zabranjuju mogućnost komentara i onda trolaju čitatelje svojim umotvorinama a ovi im ne mogu odgovoriti ali mogu na nekom drugom portalu ili forumu tako da ništa od cenzure.

Priloženi video zapisi (video govori više od tisuću riječi) govore o idiokraciji na američkim fakultetima, neki od sudionika u priloženom videu su pobjednici 2014. u debatama a ponašaju se kao osobe s posebnim potrebama ali to je vrijeđane takvih osoba. Radi li se o debati ili natjecanju iz brzog čitanja i rap battle-u? Da ne spominjem logičke pogrješke, off-topic, korištenje "n-worda" i ostalo kako su neki prokomentirali.

Pametnije i jasnije, jezgrovito obrazložene stvari sam čuo od "luđaka" (mentalnih bolesnika ili ljudi s mentalnim poteškoćama, tko je gledao dokumentarni film "Pankerski sindrom", shvatit će što govorim) nego ovih budućih akademski obrazovanih građana u SAD-u.

Dobro izvježbani govornik može u par minuta obrazložiti svoje stavove i ne treba izbljuvati bujicu riječi poput mitraljeza, ali možda sam staromodan i ne razumijem ove dubstep debate koje mogu razumijeti jedino oni koji u njoj sudjeluju i profesionalni žiri koji može sve to pohvatati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.10.2014 21:23 (user2013).

2 0 hvala 0
17 godina

...znam nekolicinu sociopatoloških gnjida koje u živo nisu u stanju pogledati
čovjeka u oči, i u društvu mucaju ili šute, i što bi rekao mamić; "neoprani su i smrde",
ali zato doslovno žive virtualni život i kompenziraju na internetu.
Nekoliko profila na istim forumima, od kojih nebrojena količina zauvijek suspendiranih,
sami sa sobom čak vode raspravu pod nekoliko nickova(što muških, što ženskih),
prave masu postova iz kojih se dobija dojam da je realno društvo
puno gadnije, zatucanije i ekstremnije nego doista jest.
Jer ovi rijetko izlaze iz stana, onaj tip na roditeljskoj
skrbi ili nekoj socijalnoj naknadi do smrti. 
Da, istina postane i čovjek iznerviran njihovim postovima i krene prepucavanje nizbrdo. 

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina
overhaul kaže...

...znam nekolicinu sociopatoloških gnjida ...

opis cca 2/3 index ''forumaša'' :P. no oni su, mislim, primjer namjernog ubiranja klikova na bezumnom trolanju.

netko je ovdje spominjao forum haer, no ima puno mračnijih rupa na ovim lokalnim web bespućima... u svakom slučaju, rekao bih da je bug ipak još uvijek iznad neke klasične kaljuže.

14 godina

Uvijek prije nego se uključim u raspravu u sklopu neke teme, pročitam i prateći članak, ako postoji, a moram priznati da do danas nisam pročitao ovakav članak,ovakvog sadržaja a temom ponajprije, i makar imam osrednje dug staž na forumu, mogu i ovom prilikom nešto osobno kazati.

Kao prvo; ja generalno mogu podijeliti "osobe" na trolove i trolčine, gdje za trola smatram osobu koja će nekim komentarom izvučenim iz nekog konteksta samo podignuti intezitet rasprave. a s tim i kvalitetu iste, dočim trolčinama smatram osobe koje svoje komentare ostavljaju iz samo njima poznatih razloga, koji su najčešće vrlo subjektivnog i nikad objektivnog porijekla, o čemu neću za sada, jer ne želim sa njima i njihovim "vjetrenjačama" u njihovim glavama onečistiti ovu temu prebrzo i prelako.

Kao drugo; u mojem kraju se je zbog "nekih drugih" razloga prije xyz godina uvriježila poodavno uzrečica, "sišli divlji pa istjerali pitome" gdje one trolčine pikaju po forumu u temama malo po malo, i malo po malo stvaraju jedno umjetno sivilo u ozračju, gdje se sve teže i teže može kvalitetno takav problem uočiti, pa i sanirati, a trolčine sankcionirati.

U ovo sam se veselo društvo uključio isključivo iz jednog velikog što sam u svojem životu zbog Velike hrpe razloga više prirode propustio korisno i kvalitetno vrijeme uložiti u svoj intelektualni razvoj, pa makar nekome riječ GEEK neće zvučati niti previše šmensy fensy, ali smatram da svatko ima pravo ulagati u svoj razvoj i opće intelektualno znanje, tim prije iz IT domene.

Da postoji PREVELIKI odmak od poznavanja kulture i poštivanja starijih od sebe kao i starijih po stažu na forumu, ali i davanja priznanja zasluženim zvijezdicama kraj nick-a i avatara je evidentno, pa i iz tog kao jednog od nekoliko razloga smatram da bi se trebali vratiti TU i TD sa mogućnošću uvida u činjenicu; "tko mi je to dao"!

Jer TU mi može dati osoba koja se evidentno slaže sa mojim recimo komentarom, ali TD mi može dati neka osoba koja ima evidentno veći quantum znanja o nečemu od mene, ali i neki recimo Lazo, koji ima xyz razloga zbog kojih je jutros bio ljut na cijeli svijet, popodne ne svog učitelja a večeras na mene. A to ga uopće ne opravdava,odnosno, njemu kao takvom možda ne bi niti trebalo davati previše pozornosti, jer i on ima naposljetku ipak nekakvo viđenje stvari, ali to njegovo viđenje stvari nije nekako najbolji izbor kako riječi tako niti smisla postupanja davanjem nesretnog TD!

Na kraju balade, i sam po neki puta volim "ali kvalitetno" zatrolat, čisto u namjeri neku temu probuditi, dignuti ju iz mrtvila, ali nikada vrijeđati kolege forumaše, pa niti kada se oni ponašaju krajnje nekulturno. u svezi nekulturnog ponašanja, osobno smatram više nezrelim ponašanjem nego nekulturnim, makar je dosta i nekulturno, kada si pripadnik nekog kruga ljudi koji se makar "poznaju" preko foruma, ne računam ne ekipu koja se pozna i osobno usput, a u svojim podacima ostaviš nešto tipa, Ime i prezime; Jozo Mafijozo ili slično, da ne spominjem godina rođenja, što sam mišljenja da bi se trebalo od strane odgovornih na ovom forumu nekako u prvu ruku upozoravati da se kao pokazatelj nivoa opće kulture kao i osobne kluture revidira i postupno smanji na nešto normalno, a s vremenom da se TROLČINE lakše tako prepoznaju i lakše ako je to neophodno ekspresno ekskomuniciraju iz ove po mojm viđenju zajednice velikom većinom akademski obrazovane zajednice, ili uskoro još većom većinom kako će vrijeme prolaziti, a sa kojom će se kao nus napredak evidntno podizati kvalitativna razina interne komunikacije.   

ATJ Lučko
Moj PC  
3 2 hvala 0
17 godina
bunkermax kaže...

Pa svaka era donosi svoje, i tko se ne prilagodi bu prosel ko dinosauri...  Nema kruha od kuknjave i zazivanja prošlosti...   

Ne kontam. Da se prilagodim eri indiferentnih bahatih neinformiranih šmrkljavih egoista koji nepismeno
prosipaju uvrede? Ali ja dolazim po informacije i razmjenu stavova, nebih takve na ulici pogledom
dirnuo, sad da se ja njima na forumu prilagođavam? Nebi li trebalo biti obratno? Mislim, uglavnom ih
ignoriram skupa s temama, ali to nije prilagodba. 

ElektričnaOvca kaže...
overhaul kaže...

...znam nekolicinu sociopatoloških gnjida ...

opis cca 2/3 index ''forumaša'' :P. no oni su, mislim, primjer namjernog ubiranja klikova na bezumnom trolanju.

netko je ovdje spominjao forum haer, no ima puno mračnijih rupa na ovim lokalnim web bespućima... u svakom slučaju, rekao bih da je bug ipak još uvijek iznad neke klasične kaljuže.

Ee da, na indeksirane mislim, znam nekolicinu "careva" iz tog foruma, to je taj prototip. 
Uopće nemoram ni gledati najnoviji nick nekoga da bi se iz dvije rečenice znalo tko je.
Ali krenuli su s newsa, pa preko forum.hr-a gdje su satrani, i potom završili na indeksašenju. 
Najnepismeniji fanatici su obično na 24 sata i večernjem, ali oni su dosadni i brzo sankcionirani.
Index je valjda jedini koji je prigrlio i otvorene prevarante sa "klađanjam na namještene utakmice".
Uopće ih se ne trude maknuti ili filtrirati, pa pretpostavljam da na neki način ispod pulta financiraju 

forum, jer drugog objašnjenja nemam. 
Bug je mila majka. PCE je pristojan ali nekako nepregledniji.  Imaju jednu "prednost" pred BOL-om
a to je da su ostali u prastaroj formi, bez lajkanja i TD-anja. Tako su izbjegli taj oblik maltretiranja. 

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.10.2014 22:48 (overhaul).
17 godina
overhaul kaže...

Bug je mila majka. PCE je pristojan ali nekako nepregledniji.  Imaju jednu "prednost" pred BOL-om
a to je da su ostali u prastaroj formi, bez lajkanja i TD-anja. Tako su izbjegli taj oblik maltretiranja. 

TD i TU su odraz našeg početnog entuzijazma i dječje naivnosti, kao, svi smo si frendovi i imat ćemo za poludit strimlajnan forum gdje beće biti nikada svađe, a kada se radi o slaganju i neslaganju da se ne bi zakrčivao postovima "Da", "Tako je!", "Slažem se!" i suprotnima, dodali smo TD i TU. 

Na kraju se umjesto strimlajna to koristi za maltretiranje, a postovi gdje se na 3 ekrana nešto citira, a onda je vlastiti doprinos diskusiji "Tako je!" i dalje postoje...

Mali Isus plače...

This space for rent!
17 godina

Na žalost, ne znači da će se ljudi pristojnije izražavati ako su sa svojim imenom i prezimenom. Upravo sam sudjelovao u  jednoj diskusiji na Fb, grozno je bilo čitati kako jedna mlađa osoba (20-35) omalovažava, vrijeđa, provocira nas ostale.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.10.2014 0:04 (juraj8).
10 godina
protjeran
Preteska tema.
Prvo treba uzeti u obzir da na obom forumu se najvise pale klinci do 15 godina, dok se mi stariji duplo i vise samo cudimo necemu sto je njima normalno.
Primjerice, ovaj forum je privatno vlasnistvo, i postoje pisana i nepisana pravila kojih se treba pridrzavati, svidjelo se to nekome ili ne.
Da je ovaj forum neko javno dobro, pola ljudi ne bi bilo ovdje.
13 godina
protjeran
Ja bi sad trebao svima koji su mi stisnuli td reci da su kreteni pa da konacno zapocnemo kak to inace ide ovdje na forumu;)lp
Moj PC  
2 7 hvala 1
15 godina
neaktivan
Drago kaže...

....

Sloboda govora je pojam kojim se često pogrešno barata, a zapravo je isključivo politička kategorija i znači isključivo pravo na slobodno izražavanje političkih stavova.

.....

Drago, sve 5 ali samo da te malo dopunim. Sloboda govora je Ustavna kategorija, i ne odnosi se samo na izražavanje političkih stavova. Sloboda govora je garantirana člankom 38. Ustava RH a člankom 39. Ustavom se zabranjuje poticanje na mržnji i bilo kakvu nesnošljivost. Da kojim slučajem nije ovako rješeno, proizvelo bi velike zlouporabe prava.

P.S. Ako te u kući tvog punca, u opisanom slučaju, ne pođe štiti žena, slobodno je ostavi kod punca!{#}

17 godina
rustweaver kaže...

Ah da, dobra stara tema psihologije diskutanata na javnim forumima :D

Razloga za gnjevne ekscese po forumima je više: od narcisoidnih (teritorijalnost, samo ja nešto znam o ovoj temi - svoja stajališta ne moram niti argumentirati), straha da se ne ispadne glup (nakon što druga strana svoje stajalište pažljivo argumentira, cijeli se argument glatko otpiše uz jednu sočnu popratnu uvredu. Situacija se vidno pogoršava sa svakim dodatnim argumentom druge strane), pa sve do čisto ideoloških (pojedinac doživi forum kao svojevrsnu ulicu na kojoj treba braniti "svoje boje", a sebe kao pripadnikom neke bande koja se obračunava s drugom bandom. Sredstva, odnosno riječi, se u takvom "sukobu" ne biraju).

Anonimnost omogućava to jedno razdvajanje stvarnog od online svijeta. 

I što reći? Koju posluku porati? Kako riješiti problem toga što su ljudi - ljudi, i imaju različite osobnosti? Kako se izolirati od neugodnih online udaraca i stoički na njih reagirati? Kako sebe učiniti manje emocionalnima u vezi tema o kojima imamo jako definirano mišljenje i do kojih nam je baš stalo?

Jesam li ja jedini koji je u stanju bez osjećaja nekog poraza ili čepljenja ušiju i žmirenja
skontati da sam neinformiran, pristran ili u krivu u pojedinoj temi i promijenim mišljenje uz ispriku i zahvalu?
Sigurno nisam? Nije mi se ovdje to jednom dogodilo, nije me sram reći.
Jesam li zbog toga prevrtljivac, ili bez svojeg stava? Mislim (subjektivan osjećaj) da nisam.
I da, znalo mi se dogoditi (kad sam bio aktivniji na indeksu ili 24h) da sam ovdje ležerno
nabadao odgovore u temama i tek kasnije shvatio koliko sam bio bahatiji i agresivniji a da
nisam uopće bio svjestan, samo zato jer se nisam uspio
mentalno prilagoditi nakon komentara po tim forumima.
Nisam ni tamo nikad dobio nikakvih opomena,
ali već je prilagodba njihovom rezoniranju daleko ispod normalnog ophođenja.
Uglavnom, moderne društvene mreže su nešto inteligentnije:
takve su kakvima ih napravimo sa svojim naklikanim "prijateljima" i pratnjom. 
Forumi su krući. Ovdje nema biranja prijatelja i vidi se komentar svakog člana,
pa nam preostaje samo autocenzura i samokontrola.
Glede anonimnosti, znam za neke, a i moja je vrlo lagana za "provaliti", udaljena jedan klik na profilu,
jer jednostavno nemam nekih skrivenih motiva.
Nisam zviždač, preljubnik ni osobiti trol. Skromno dajem i čitam mišljenja i informacije.
Stvarno nije big dil. No sve jasno ovisi s kojom namjerom je negdje netko diskutant.

13 godina
protjeran
phoenix2003 kaže...
Drago, sve 5 ali samo da te malo dopunim. Sloboda govora je Ustavna kategorija, i ne odnosi se samo na izražavanje političkih stavova. Sloboda govora je garantirana člankom 38. Ustava RH a člankom 39. Ustavom se zabranjuje poticanje na mržnji i bilo kakvu nesnošljivost. Da kojim slučajem nije ovako rješeno, proizvelo bi velike zlouporabe prava.

Ima li koja točka u tom zakonu o trolanju, off topicu, spamu u  u javnosti ili na društvenim mrežama i koje su kazne za to ?

Ako nema, onda se ne smiju davati kartoni za te kategorije po forumima i ostalim dr. mrežama te je to utuživo pred Ustavnim sudom. {#}{#}

★OMG! 了不起 NISPE !
16 godina

Ponasanje po forumima je donekle slicno ponasanju na utakmicama. Postoji nesto sto se zove "psihologija mase". Prosjecan gradjanin, otac malog sina ili kcerkice, miran porodicni covjek koji nikad ne izusti prostu rijec, dodje na utakmicu i ponesen situacijom i prividnom anonimnoscu, pod okriljem mase iz sveg glasa uzvikuje "SUDIJA JE*EM TI MATER!!!".

Osjeca se sigurno kad je dijelom mase.

Slicna stvar je na forumu, samo sto mu "sigurnost" ovdje daje prividna anonimnost.

Stvarno me mrzi kad se na nekoj stranici radi komentara mora prijaviti fb accountom, ali ponekad (i zbog pojedinih) pozelim da je svugdje tako.

morrisoN

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ajar kaže...
ihush kaže...
Putin kaže...

Što je sloboda? Da svatko radi što hoće? Ne u uređenom društvu, jer tad postoje pravila, između tih pravila je sloboda, ne izvan.

Sloboda ti je nogometni klub iz Tuzle, a nekad je bila i tvornica keksa u Osijeku {#}

Sloboda je kada se poštuje tuđa sloboda.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice