Kako paničariti s radioaktivnim otpadom

poruka: 115
|
čitano: 18.158
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kako paničariti s radioaktivnim otpadom".
17 godina
Re: Kako paničariti s radioaktivnim otpadom
Ajar kaže...

kak ste s radioaktivnog otpada došli do cjepiva? svaka druga čast. meni to dvoje ne bi ni palo na pamet povezivati. 

U drugoj temi su sa Westerosa i astronomije dosli do hrvata i srba. Imaj malo vjere, sve je moguce

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
10 godina
Ajar kaže...

kak ste s radioaktivnog otpada došli do cjepiva? svaka druga čast. meni to dvoje ne bi ni palo na pamet povezivati. 

pa stvarno ne pratis, 

moras kao ja pravit biljeske svakih pola sata..

- kao sto te svecenici uvjeravaju u bajke, tako si ovdje vec odavno trebao biti uvjeren da je banana opasnija od bacve radioaktivnog otpada koji je aktivan stotinama godina..

- djeci treba umjesto banana i cjepiva davati radioaktivne lizalice

- nas narod je glupav i zaostao pa mi nemamo pojma koliko je super imati hrpu radioaktivnog otpada, i to bi trebali sto prije promjeniti te uvoziti sav otpad i sijati ga diljem zemlje (to bi mozda bila dobra ideja da nam zapad ipak ne pokupuje sve izvore vode pa nam tu istu prodaje kao zlato)

- sto vise radijacije - zdraviji ljudi

- nadopuni listu 

a rjesenje problema je; ovi koji brane taj otpad (zamisli netko ima nesto pozitivno za reci u vezi bilo kakvog otpada..), njima taj otpad usladistiti u dvoriste jer je to potpuno bezopasno pa ce njihova djeca igrati s tim, a usput ce zaradivati samo sjedeci kod kuce 

i svi sretni i zadovoljni

14 godina
neaktivan

Odnese moderator i babu i kravu i sprtu i zelje, a i cjepivo. Možemo se složit da se ne slažemo oko cjepiva, a isto je i s ovom temom. Ja bi izvozio,neki bi da stoji kako je u institutu, a treći da se zakapa na nekoj doesetoj lokaciji. Nadam se da će iduća tema biti neka oko koje ćemo se lakše složiti. Hvala i moderatoru na brisanju offtopica jer smo se dobro bili zakrvili

Teško mi je sad stati ali molim i ostale sudionike da zakopaju sjekire i stanemo s raspravom o cjepivima (bar u ovoj temi).

I na kraju da vidimo što anketa kaže gdje bi ljudi najradije s radioaktivnom otpadom

8 Platiti skladištenje u inozem.
1 Ostaviti ga gdje i je trenutno
18 Skladištiti kod Dvora na Uni

1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
digitall kaže...
Ajar kaže...

pa stvarno ne pratis, 

moras kao ja pravit biljeske svakih pola sata..

- kao sto te svecenici uvjeravaju u bajke, tako si ovdje vec odavno trebao biti uvjeren da je banana opasnija od bacve radioaktivnog otpada koji je aktivan stotinama godina..

- djeci treba umjesto banana i cjepiva davati radioaktivne lizalice

- nas narod je glupav i zaostao pa mi nemamo pojma koliko je super imati hrpu radioaktivnog otpada, i to bi trebali sto prije promjeniti te uvoziti sav otpad i sijati ga diljem zemlje (to bi mozda bila dobra ideja da nam zapad ipak ne pokupuje sve izvore vode pa nam tu istu prodaje kao zlato)

- sto vise radijacije - zdraviji ljudi

- nadopuni listu 

a rjesenje problema je; ovi koji brane taj otpad (zamisli netko ima nesto pozitivno za reci u vezi bilo kakvog otpada..), njima taj otpad usladistiti u dvoriste jer je to potpuno bezopasno pa ce njihova djeca igrati s tim, a usput ce zaradivati samo sjedeci kod kuce 

Sorry,al zar ti ne pravis otpad? Pobogu taj otpad mora nekud da ode,a logicno je da se svaka drzava brine za svoj otpad. Nisu NE jedine koje proizvedu radioaktivni otpad, tu su i bolnice(a svi smo bar jednom koristili njihove usluge), i sasvim je logicno da se mi za taj otpad sami moramo pobrinut(uskladistit)... Takoder koristili bi elektricnu energiju iz NE Krško,al sav otpad koji se tamo proizvede, najradje bi gurnuli Slovencima... Tako to ne ide... Ako se koristi polovica elektricne energije,onda se i treba pobrinut za polovicu dobivenog otpada... Al da, mi Hrvati bi sve zeljeli na nos,al nitko se ne bi pobrinuo za smeće, zato i jesmo tu di jesmo... Mislim da je ipak jeftinije imat vlastito dobro izvedeno skladiste radioaktivnog otpada, nego placat ogromne pare nekom drugom da napravi isto...

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.6.2015 21:12 (skyhawk10).
17 godina
dabar_solta kaže...
zeroname kaže...

Dosta se raspravlja od odlaganju otpada kod dvora. Puno ljudi ne zna da je to planinski kraj i ima puno podzemnih voda. Rijeka una prolazi kroz grad. Do Petrinje nema ni 10km zračne linije. Opasno je ako taj otpad završi  u podzemnim vodama.

kako može taj otpad zbirnut po nekim standardima koje su postavili virujem neki pametni ljudi ,dospit do podzemnih voda? 

evo ako sve propadne nudim svoju garažu za zbrinjavanje toga otpada. 

Pametni ljudi su izmislili i azbestne ploče(ubij me polako) za pokrit kuču, pa i boju sa olovom za pofarbat zidove itd.Ne treba im zamjerit imali su dobre namjere, ili točnije samo su brinuli kako odradit svoj posao za nečiji intres ili đep. No godine su prošle jel, i onda se vratio olovni i azbestni bumerang velika kao Venera.

S obzirom da je Hrvatska za razliku od Amerike vrlo uređena država, kod nas sa radioaktivnim otpadom vjerojatno neče nit nikakvih problema.

http://www.radiocrash.net/category/category/ekipa
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2015 22:06 (rambox).
16 godina
neaktivan

Dr. Zdenko Šimiću vi hoćete reći da radioaktivni otpad koji želite postaviti (ili ste već u procesu) na sami izvor rijeke Une (od koje živi znatan dio Bosanske Krajine) nije štetan? Ja bi rekao da ste vi u zabludi ili da propagirate (plaćene) zablude. Da vas pitam, da neko odluči položiti par tona tog smeća u Jadransko more, npr. na udarne lokacije kao što su Dubrovnik, Krk itd. da li bi to bio problem za vas? 

3 4 hvala 0
14 godina
neaktivan
rambox kaže...
dabar_solta kaže...
zeroname kaže...

Dosta se raspravlja od odlaganju otpada kod dvora. Puno ljudi ne zna da je to planinski kraj i ima puno podzemnih voda. Rijeka una prolazi kroz grad. Do Petrinje nema ni 10km zračne linije. Opasno je ako taj otpad završi  u podzemnim vodama.

kako može taj otpad zbirnut po nekim standardima koje su postavili virujem neki pametni ljudi ,dospit do podzemnih voda? 

evo ako sve propadne nudim svoju garažu za zbrinjavanje toga otpada. 

Pametni ljudi su izmislili i azbestne ploče(ubij me polako) za pokrit kuču, pa i boju sa olovom za pofarbat zidove itd.Ne treba im zamjerit imali su dobre namjere, ili točnije samo su brinuli kako odradit svoj posao za nečiji intres ili đep. No godine su prošle jel, i onda se vratio olovni i azbestni bumerang velika kao Venera.

S obzirom da je Hrvatska za razliku od Amerike vrlo uređena država, kod nas sa radioaktivnim otpadom vjerojatno neče nit nikakvih problema.

Nemoj se šaliti. Kakva ti je ovo propaganda? Vidiš da su lizali radij, to je neistina što se tvrdi da su umrli od toga.

Uostalom vidiš anketu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.6.2015 11:50 (axos).
17 godina

Nevezano direktno uz odlaganje nuklearnog otpada, naše društvo (još) nije doraslo pitanju odlaganja otpada što se vidi iz načina na koji se odnosimo prema istome. Jesmo li onda dovoljno kompetentni govoriti o ovoj temi? Naravno da je gradnja spomenutog odlagališta po defaultu svakome nepoželjna, no ona je dio cijene tehnološkog napretka. Jednako kao što su nepoželjne i elektrane, spalionice otpada, pročišćivaći otpadnih voda i slična "prljava" postrojenja.

www.petvolta.com
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina

Zanima me jeli se netko potrudio progooglati kako izgleda skladište ovakvog otpada? Da je to napravio nebi pisao gluposti.

Nuklearni otpad je naša realnost. Nastaje kao proizvod raznih aktivnosti. Jedna od njih je i NE. Trenutno taj otpad predstavlja najmanji problem. Pravi problem je sav onaj otpad koji se drži u neadekvatnim uvjetima.

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.6.2015 14:39 (mario.L_hr).

8 0 hvala 0
10 godina
protjeran
Ne ocekuj da svi ovi strucnjaci googlaju ili su ikad vidjeli takvo skladiste.
Oni sve znaju i bez toga, procitali na dnevno.hr-u
16 godina
neaktivan

Mislim da je bitnije proguglati koje zemlje imaju takva odlagališta. Gdje je recimo Austriji? Povrh toga bili bi jedina zemlja u Europi (možda i šire) bez nuklearne elektrane ali zato s odlagalištem za otpad.

Moj PC  
0 1 hvala 0
10 godina
protjeran
Od kuda ti da nemamo NE?
17 godina
moderator
mario.L_hr kaže...

Zanima me jeli se netko potrudio progooglati kako izgleda skladište ovakvog otpada? Da je to napravio nebi pisao gluposti.

Nuklearni otpad je naša realnost. Nastaje kao proizvod raznih aktivnosti. Jedna od njih je i NE. Trenutno taj otpad predstavlja najmanji problem. Pravi problem je sav onaj otpad koji se drži u neadekvatnim uvjetima.

Kaže onaj jedan "zaliju betonom..." :-))))

This space for rent!
16 godina
neaktivan
koza.nostra kaže...
Od kuda ti da nemamo NE?

Nemamo. Suvlasnici jesmo. To nas očito kvalificira za odlagalište.

10 godina
protjeran
Tako je, imamo je, i nije samo nasa. A imamo i odgovornost brinuti o otpadu također.
16 godina
neaktivan

predlažem da svaki domoljup/žval/cmak/fuk u dvorište/stan/pod most uzme (barem) po jednu bačvu s karakterističnim logotipom/simbolom (lako zastave vješat, na muci se poznaju junaci), a zauzvrat mu država oprosti ostatak posmrtne pripomoći 

I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.6.2015 17:00 (Ajar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
digitall kaže...

Misliš da toga nebi bilo? Samo je problem, što su obično zagovornici u stanovima, pa onda u zajedničku drvarnicu ili sušionu za veš (ima li još toga po novogradnji?) otpad može
strpati recimo kućepazitelj. Zaradio bi dvostruko. Prvo za čuvanje, drugo za preprodaju za prljavu bombu isisovcima.
Pa ljudi si rado na krov daju strpati GSM odašiljače. Pinka curi, ali se susjedi dure. Nikad zadovoljni. 
Enivej, malo sam guglao, pa da podijelim: 
http://www.greenoptimistic.com/new-method-improve-nuclear-waste-disposal-20131112/
Usput - "nuklearni otpad" elektrane nije tekućina zelene boje kao u simpsonima, nego su to krute šipke, 
koje neće procuriti u hranu za dojenčad ili vodu za piće. To ne znači da je bezopasna, i pogodna za odlaganje u vodocrpilište i njive... samo eto da se to razjasni. 
Postoji radioaktivna voda u primarnom dijelu reaktora, ali mislim da se ona ne ispušta, nego cirkulira za prijenos topline/hlađenje.
Još jedno pojašnjenje. Sve, i najpažljivije smještanje takvog potrošenog goriva je privremeno, jer radioaktivnost 
nusprodukata se mjeri u desecima tisuća do desetaka milijuna godina(život poluraspada Plutonija-239: 24 000 godina do joda-129: 15,7 milijuna godina). 
A u takvom vremenskom periodu, teško je reći da postoji trajno skladištenje. No držim fige da nam potomci neće biti kao oni u idiocracy, 
tj, da će skontati kako efikasno oplemeniti/osiromašiti izotope postojećeg "otpada" u nešto korisno/bezopasno.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.6.2015 17:55 (overhaul).
11 godina
koza.nostra kaže...
Tako je, imamo je, i nije samo nasa. A imamo i odgovornost brinuti o otpadu također.

Hmmm. Tako je razmišljao i gradonačelnik selendre Perušić kad si je na račun države naručio mečku od pola milje. Idemo i nosač aviona napraviti budući imamo i avione i more. Slično razmišljajući treba nam i odlagalište visoko radioaktivnog otpada za naših 300 megavata. Odlagalište uopće nije jeftino ni za izgraditi niti za održavati a pogotovo nije potrebno Hrvatskoj s njezinih par milijuna građana.

14 godina

Prvo, od otpada ljudi ne e dobiti nista zračenja.  Drugo, život na sjeveru Hrvatske ili na većim visinama donosi desetine postotaka više zračenja. 

Za 100 godina u tome otpad će ostati samo par postotaka radioaktivnosti. Možda nisam to jasno napisao, ali ovaj otpad je imobiliziran u beton, asfalt ili slično tako da jaaako teško može napustiti bačvu/kontejner, betonsko odlagalište i proći u okoliš kroz sve ostale barijere. (Edit tipfelera.)

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.6.2015 12:47 (zdenkos).
14 godina

Možda sam malo frustriran što se ljudi koji ne znaju predstavljaju kao da znaju, ali nisam tendenciozan. Uvažavajući strah i neinfirmiranist zapravo se suzdržavam.

Primljena doza u sivertima predstavlja učinak zračenja na organizam. Dakle, ta doza uključuje specifičan utjecaj razne vrste zračenja na različite organe itd. Jasno, to nije jednostavno i zato se modelira konzervativno.

Kod utjecaja zračenja treba razlikovati promjene (aberacije itd.) od štetnih posljedica (rak). Kada izađete na sunce koža će vam pocrveniti, ali tek dugotrajno izlaganje jakom suncu može izazvati rak kože. Tako je slično i s ionizirajučim zračenjem. Prihvaćeno je da 1 Sv povećava životni rizik od raka za 5% (normalno je to 30-40% i 1 Sv dodaje 1,5-2%). No, za doze ispod 100 mSv nema slaganja i pouzdanih rezultata unatoc skoro 100 godina istrazivanja (dakle utjecaj je zanemariv/mali).

Cjelodnevni dodir s bačvom je ekstremna ilustracija i ja bih to svakako osobno demonstrirao kada bi to bilo moguće,  ali radiolozi i svi profesionalci u ovom području to redovito demonstriraju radeći svoj posao.

Ne, sve što navodim je i dalje jako utjecano poštivanjem straha i općeg (krivog) uvjerenja o grozotama zrčenja. Nema nikakve opasnosti od zbrinjavanja radioaktivnog otpada i tu se nema što minorizirati. Pitanje je samo poštujete li činjenice i možete li ignorirati buku i hajku. (Edit, opet, tipfelera s tableta. )

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.6.2015 13:01 (zdenkos).
17 godina

moze jos jedan odgovor..

raspad/poluraspad traje (tisucama) godina. pada li zracenje linearno ili u pocetku ima brze raspadanje te kad padne na odredjenu vrijednost, radijacija/zracenje bude slabije (al jos uvijek postojece) ali i onda ta zadnja faza duze traje, ili se sve to odvija na neki treci nacin?

nadam se da je pitanje shvatljivo, imam problema s koncentracijom danas :D

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
14 godina

Premda to može biti samo hipotetski argument, da, ja bih svima svojima i prijateljima savjetovao da se oko radioaktivnog otpada ne brinu. 

Svi koji brinu bi trebali razmisliti o činjenicama (prirodno, malo itd.). Ostaloga opasnoga otpada ima milijun puta više i nije tako strogo reguliran premda uglavnom predstavlja trajan problem, nalazi se u raznim formama i dokazano je daleko opasniji.

Radioaktivnost čovjek može neuporedivo lakše dektirati u odnosu na ostale opasne tvari. Na kraju, radioaktivni otpad se sam razgrađuje i s vremenom nestaje! Teški metali i druge opasne tvari su vječna opasnost. (Edit tipfelera.)

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.6.2015 12:50 (zdenkos).
14 godina

dubflash, želim reči da će Slovenija pola toga otpada odložiti uz Savu, a i naš dio, ako smo nesposobni to sami napraviti i to uz višestruku cijenu. Da, ova lokacija kod Dvora je dobra iz nje u okoliš neće izaći nista radioaktivnosti osim ako tamo ne udari meteor ili sl.

Usporedbu s odlaganjem u more ne razumijem i mislim da nema veze. (Edit tipfelera.)

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.6.2015 12:52 (zdenkos).
14 godina

Aktivnost (raspad) traje ovisno o vrsti izotopa jer svaki ima određenu konstantu aktivnosti (1/vrijeme poluraspada, 1/T1/2). Broj tih izotopa se smanjuje eksponencijalno i za vrijeme T1/2 padne na pola, a time i aktivnost. Nakon toga opet za vrijeme T1/2 aktivnot padne za pola (ili na 1/4 početne) itd. Tako aktivnost apsolutno više opada na početku. 

Vremena poluraspada su takva, da u srednje i nisko aktivnom otpadu aktivnost pada na par % početne za 100 godina, a sve skupa praktično nije više aktivno za par stotina godina. Priča je malo složenija jer raspadom mogu nastati drugi radoaktivni elementi itd.

Kod visokoaktivnog otpada je to daleko trajnije, ali ljudi neznaju npr. da za nekoliko tisuća godina ta aktivnost pada na nivo prirodne i stoga nije toliki problem što postaje zanemariva (nestane) tek za desetine tisuća godina.

Nadam se da sam dobro shvatio pitanje. (Edit, opet, tipfelera.)

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.6.2015 18:41 (zdenkos).
17 godina
moderator

Nakon ovih Zdenkovih odgovora mislim da smo svi shvatili poantu - sve tablete treba baciti u smeće i zakonom zabraniti pisanje na njima!

This space for rent!

4 0 hvala 0
14 godina

Ili možda prije educirati tipove poput mene kako koristiti/ugasiti autokorekt na tabletu dok se roštilja... (Ovaj puta s tipkovnice bez editiranja.)

17 godina
moderator

Imam ovakvu mentalnu sliku...

This space for rent!
14 godina
zdenkos kaže...

Ili možda prije educirati tipove poput mene kako koristiti/ugasiti autokorekt na tabletu dok se roštilja... (Ovaj puta s tipkovnice bez editiranja.)

Drago kaže...

Imam ovakvu mentalnu sliku...

Roštiljanje je vjerovatno uz bačvu nuklearnog otpada ili se možda sama bačva koristi kao hand made roštilj. Nema ništa bolje od mirisa radioaktivnosti na kotletu ili tikvici (ako si vegetarijanac).

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
moderator

Love the smell of nuclear waste in the morning...

This space for rent!
16 godina

Nuklearni otpad je zdrav,

Titanic je nepotopiv,

Fukushima je sigurna s najmodernijim osiguranjem,

A banke ne smiju stvarati novac iz ničega (nemaju "dozvolu za printanje") pa zato ne propadaju svaki puta kada građani dođu po svoje štedne pologe.

4 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice