Kako paničariti s radioaktivnim otpadom

poruka: 115
|
čitano: 18.843
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kako paničariti s radioaktivnim otpadom".
16 godina
neaktivan
Re: Kako paničariti s radioaktivnim otpadom
overhaul kaže...

Visokoaktivni otpad nastaje samo u Krškom i to  preradom istrošenog nuklearnog goriva
(istrošeno gorivo je samo po sebi izvor visoke radioaktivnosti, ali kako još ima uporabnu vrijednost obično ga ne zovemo otpadom).
Prema EU direktivi mi moramo imati plan i program kako se brinemo o tom otpadu.

Dobro, mene sad zanima dali je na kraju istrošeno gorivo optad ili nije?
Stvarno mi nije jasno inače, ako je nešto još uvijek radioaktivno, tj. otpušta energiju, nije li to u stanju onda služiti i dalje kao neki izvor energije?
.......
Što se tiče odlaganja. Pa ja mislim da se u nekom napuštenom rudniku, ili naftnom crpilištu pola kilometra ispod zemlje u betonskim sarkofazima nebi trebalo iz toga
praviti famu. Definitivno bi zračilo manje od jedne banane čak i najbližem medvjedu ili stonogi. Sigurno manje nego sada kada su u podrumima usred Zagreba.
No nebi se štel mešati.

Može poslužit Amerikancima za depleted uranium shells ali njihma je dosta i njihovog vlastitog otpada za to. Neka vrsta recikliranja.

16 godina
neaktivan
Ako je odlagalište kvalitetno napravljeno i otpad zbrinut kako treba, neka zarađuje tko i koliko hoće, što to tebe smeta? I inače, kako zamišljaš da bi se u EU gradilo skladište radioaktivnog otpada? Neki lokalni d.o.o. dovede tri zidara, oni za dva tjedna nešto nabacaju i gotovo, kamioni puni bačava s radioaktivnim otpadom mogu početi s dovozom? Misliš da susjedne zemlje, IAEA, sve zelene stranke u EU ne bi poslale svoje promatrače da prate svaki detalj? Projekti ovakvog tipa imaju sasvim drugu dimenziju i ako je netko naivan, onda si to ti, odnosno očito nemaš blage veze kakvi su propisi i koliko je svaki detalj u nuklearnoj industriji (pre)reguliran.
16 godina
neaktivan
overhaul kaže...

Dobro, mene sad zanima dali je na kraju istrošeno gorivo optad ili nije?
Stvarno mi nije jasno inače, ako je nešto još uvijek radioaktivno, tj. otpušta energiju, nije li to u stanju onda služiti i dalje kao neki izvor energije?
.......
Što se tiče odlaganja. Pa ja mislim da se u nekom napuštenom rudniku, ili naftnom crpilištu pola kilometra ispod zemlje u betonskim sarkofazima nebi trebalo iz toga
praviti famu. Definitivno bi zračilo manje od jedne banane čak i najbližem medvjedu ili stonogi. Sigurno manje nego sada kada su u podrumima usred Zagreba.
No nebi se štel mešati.

Istrošeni gorivo je sa stanovišta elektrane otpad, jer iz njega više ne može proizvesti dovoljno energije. No to gorivo se može reciklirati i dio recikliranog goriva se može ponovno iskoristiti. Osim toga teoretski postoji i opcija da se istrošeno gorivo iz klasičnih nuklearki (PWR/BWR) Iskoristi kao oplodni materijal u brzim oplodnim reaktorima, no takvih je malo i preskupi/prekomplicirani su za masovnu upotrebu.

Napušteni rudnici (pogotovo soli, jer u njima u pravilu nema podzemne vode) se često i koriste kao (privremena) odlagališta bačvi sa srednje i nisko radioaktivnim otpadom.

16 godina
neaktivan
darker123 kaže...
Zar nije puno bitniji faktor vrsta a ne količina zračenja?

Bitno je i jedno i drugo, posebno u kombinaciji s intenzitetom i vremenom izloženosti zračenju. 

16 godina
Da li bi autor teksta svojoj trudnoj kćeri dao da zivi pored takvog otpada i mogao garantirati da nece oštetiti plod?
Hrvatska ima mafiju i u sektoru otpada koja zeli zaraditi na stetu ljudi, npr bacanjem opasnog otpada po noci u rijeku ili slabijom zastitom od propisane - kako misli pokoriti tu mafiju?
Pomicanje tla razdere i rascijepa svaku ljudsku tvorevinu pa i bačvu, i ona procuri, samo je pitanje vremena. Fukushima i Titanik su primjer visokotehnoloških i "super-sigurnih" čovjekovih uradaka gdje su se stručnjaci kleli u stopostotnu sigurnost i sustave kontrole.
S druge strane, mene više brinu štedne žarulje pune žive koje odlažemo u klasični otpad: ta živa završava u vodi koju pijemo i "eko" povrću koje jedemo i mi naša djeca. Te štedne žarulje sa živom nam je EU progurala pod "ekološke" i čak zabranila proizvodnju klasičnih. Malformacije ploda, oštećenja mozga, depresije, you name it.
Zašto je Hrvatska druga u europi po incidenciji raka? Zašto se dešava eksplozivan rast autoimunih bolesti poput alergija, kad imamo tako "visoke standarde" u kontroli hrane i cjepiva? Pouzdano znam da je kontrola lošija nego prije, imam direktne informacije od ljudi koji obavljaju te kontrole.
Istovremeno u npr Rusiji tog porasta autoimunih bolesti uopće nema. Zar to nije zanimljiva tema za diplomski ili doktorski rad?
To nitko ne istražuje jer država za to nikad "nema novaca" a farmaceuti ne žele financirati jer im nije u interesu kad dobro zarade od prodaje lijekova za alergičare, doživotne potrošače njihovih proizvoda.
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.6.2015 4:16 (Keso).

9 7 hvala 0
17 godina
protjeran

Zašto se bojimo radioaktivnosti? Zato što je ne vidimo i ne osjećamo. Dok nije prekasno. A onima koji bi nas trebali uvjeriti da je nešto što će izgraditi pouzdano ne vjerujemo i još dugo nećemo vjerovati. Političarima i kapitalistima se ne može vjerovati. TOČKA. Samorazumljivo je zašto ne vjerujemo političarima. Ali kapitalistima? Jednostavna matematika ugrađena je u temelje kapitalizma. Zbrinjavanje otpada je trošak, a onaj koji ne želi smanjiti troškove može čak i odgovarati pred zakonom. Iz toga slijedi da će onaj koji se primi zbrinjavanja uvijek negdje pokušati uštediti. Ima opipljiv interes. To je očekivano i uobičajeno. U tome ga mogu spriječiti državne kontrole. Njima upravljaju političari. Zatvoren krug. Vidite doktore, to je problem koji nema rješenja. A ionako kažete da imamo relativno malu količinu otpada - i imamo - tako da platite koliko treba strancima, struja iz Krškog će i dalje biti dvostruko jeftinija od one iz TE-TO u centru Zagreba.

A sad malo trolanja... neshvatljivo mi je da prodajemo perfektno profitabilne kompanije, ceste, šume i vodu strancima u bescjenje, a uvozili bi smo nuklearni otpad!! Ovaj narod je poludio. Nije ni čudo da su najprodavanije karte na AK Zagreb one jednosmjerne, za Muenchen.

6 4 hvala 0
11 godina
Egregični kaže...

Zašto se bojimo radioaktivnosti? Zato što je ne vidimo i ne osjećamo. Dok nije prekasno. A onima koji bi nas trebali uvjeriti da je nešto što će izgraditi pouzdano ne vjerujemo i još dugo nećemo vjerovati. Političarima i kapitalistima se ne može vjerovati. TOČKA. Samorazumljivo je zašto ne vjerujemo političarima. Ali kapitalistima? Jednostavna matematika ugrađena je u temelje kapitalizma. Zbrinjavanje otpada je trošak, a onaj koji ne želi smanjiti troškove može čak i odgovarati pred zakonom. Iz toga slijedi da će onaj koji se primi zbrinjavanja uvijek negdje pokušati uštediti. Ima opipljiv interes. To je očekivano i uobičajeno. U tome ga mogu spriječiti državne kontrole. Njima upravljaju političari. Zatvoren krug. Vidite doktore, to je problem koji nema rješenja. A ionako kažete da imamo relativno malu količinu otpada - i imamo - tako da platite koliko treba strancima, struja iz Krškog će i dalje biti dvostruko jeftinija od one iz TE-TO u centru Zagreba.

A sad malo trolanja... neshvatljivo mi je da prodajemo perfektno profitabilne kompanije, ceste, šume i vodu strancima u bescjenje, a uvozili bi smo nuklearni otpad!! Ovaj narod je poludio. Nije ni čudo da su najprodavanije karte na AK Zagreb one jednosmjerne, za Muenchen.

Yep, nigdje znanstvenika da obradi temu kako nam se prodaju muda pod bubrege. Ovdje ima brdo filozofa koji ne žele uzeti u obzir da prodajemo/rasipamo prirodna bogatstva dok branimo otpad. Stvarno smo u onim bananicama na kraju videa.

10 godina
neaktivan

Kada bi se svi ljudi vodili svojim strahovima,dan danas bi zivjeli u pecinama... Nemam nista ni protiv zbrinjavanja vlastitog nuklearnog otpada,ni protiv izgradnje jedne NE,pod uvijetom da se doista vodi racuna o kvalitetno napravljenom poslu...No poznavajuci nase politicare i kompletnu gradevinsku struku, mislim da bi bilo pametnije da se ne primimo takvoga posla...

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RobertS kaže...
Ako je odlagalište kvalitetno napravljeno i otpad zbrinut kako treba, neka zarađuje tko i koliko hoće, što to tebe smeta? I inače, kako zamišljaš da bi se u EU gradilo skladište radioaktivnog otpada? Neki lokalni d.o.o. dovede tri zidara, oni za dva tjedna nešto nabacaju i gotovo, kamioni puni bačava s radioaktivnim otpadom mogu početi s dovozom? Misliš da susjedne zemlje, IAEA, sve zelene stranke u EU ne bi poslale svoje promatrače da prate svaki detalj? Projekti ovakvog tipa imaju sasvim drugu dimenziju i ako je netko naivan, onda si to ti, odnosno očito nemaš blage veze kakvi su propisi i koliko je svaki detalj u nuklearnoj industriji (pre)reguliran.

Isto je bilo i sa autocestama "regulirano" pa su umjesto standardnih i testiranih šahtova koji su upravo bili namjenjeni za promet na autocesti stavili jeftino smeće a sebi uzeli skuplje šahtove. Pa su auti pri brzinama od 100 km/h+ uljetali i završavali u rupama sa teškim posljedicama. Npr takav propust je ugrožavao stotine tisuća ljudi uglavnom turista.

17 godina
kowach kaže...

Paranoja...

Znate li da i banane zrače? Jedenjem jedne banane dobivate 0.1 µSv radioaktivnog zračenja.

https://xkcd.com/radiation/

A znate li da ljudsko tijelo zrači i više od banane?

(http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/features/let-me-ask-you-this-are-bananas-radioactive-and-is-it-true-that-eating-too-many-can-kill-you-9610080.html)

Meni je kod banane zanimljivo što raspadom izotopa Kalija (Kalij-40) proizvede antimateriju (pozitron) svakih cca 75 m!

(http://www.symmetrymagazine.org/breaking/2009/07/23/antimatter-from-bananas)

Kad smo kod Kalija-40, znate li da je njegova radioaktivnost jedan od glavnih izvora unutrašnje topline zemlje?
(https://en.wikipedia.org/wiki/Potassium-40#/media/File:Evolution_of_Earth%27s_radiogenic_heat.jpg)

Tužno je što se o zračenju toliko prilča u negativnom kontekstu, a toliko je korisno i za život važno.

17 godina
protjeran
skyhawk10 kaže...

Kada bi se svi ljudi vodili svojim strahovima,dan danas bi zivjeli u pecinama... Nemam nista ni protiv zbrinjavanja vlastitog nuklearnog otpada,ni protiv izgradnje jedne NE,pod uvijetom da se doista vodi racuna o kvalitetno napravljenom poslu...No poznavajuci nase politicare i kompletnu gradevinsku struku, mislim da bi bilo pametnije da se ne primimo takvoga posla...

Kao što dr. kaže, strah nestaje pred znanjem. a mi znamo da se našima ne može vjerovati. kakva je to država kad još niti jedno odlagalište kućnog otpada nije sanirano kako spada, u 10 godina pregovora s unijom i zakonske obveze nismo uspjeli uvesti sortiranje kućnog otpada itd itb. i onda treba vjerovati da će s nuklearnim biti sve u redu? da su problem neobrazovani seljaci iz donje pripizdine koji, jel'te, ne kuže nuklearnu fiziku, statistiku, medicinu... Nazdravlje doktore.

17 godina
Egregični kaže...
skyhawk10 kaže...

Kao što dr. kaže, strah nestaje pred znanjem. a mi znamo da se našima ne može vjerovati. kakva je to država kad još niti jedno odlagalište kućnog otpada nije sanirano kako spada, u 10 godina pregovora s unijom i zakonske obveze nismo uspjeli uvesti sortiranje kućnog otpada itd itb. i onda treba vjerovati da će s nuklearnim biti sve u redu? da su problem neobrazovani seljaci iz donje pripizdine koji, jel'te, ne kuže nuklearnu fiziku, statistiku, medicinu... Nazdravlje doktore.

zato jer ovdje postoje drukciji mehanizmi nadgledanja i posao ne moze dobiti onaj reketar s knezije koji s bandicem dogovara odvoz glomaznog otpada ispod stola.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
15 godina

Čitam i plačem i smijem se. Uvijek sam smatrao da ima barem većina ljudi na ovome forumu koji su eto "pametniji" možda i inteligentniji od prosječnog Hrvata (Rvat i ja sam Hrvat).
Uspoređivanje gradnje autocesta i skladišta nuklearnog otpada? 
Nitko nama iz EU niti iz "Svijeta" nije dolazio gledat kako se rade autoceste, koliko dođu autoceste i slično.
Za skladište nuklearnog otpada bit će vjerojatno 10ak promatrača iz EU i WNA i još minimalno tolko naših "Zelenih", što se mene tiče naše zelene mogu otpisat, ali EU i WNA ne.
Postoje određeni standardi gradnje bilo čega i rada u biločemu (ISO recimo) iako se kod nas striktno ne radi po njima, u svojoj okolici znam 4 od 5 firmi koje mogu proći taj standard nenajavljen (4 su strane, 5 je naša).

Recimo da se ljudi uspiju dogovoriti i da se izgradi to skladište. Zbilja mislite da se neće testirati prije samog odlaganja otpada? I dolazizi kontrole(najavljene i nenajavljene)?

6 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
mac92 kaže...

Čitam i plačem i smijem se. Uvijek sam smatrao da ima barem većina ljudi na ovome forumu koji su eto "pametniji" možda i inteligentniji od prosječnog Hrvata (Rvat i ja sam Hrvat).
Uspoređivanje gradnje autocesta i skladišta nuklearnog otpada? 
Nitko nama iz EU niti iz "Svijeta" nije dolazio gledat kako se rade autoceste, koliko dođu autoceste i slično.
Za skladište nuklearnog otpada bit će vjerojatno 10ak promatrača iz EU i WNA i još minimalno tolko naših "Zelenih", što se mene tiče naše zelene mogu otpisat, ali EU i WNA ne.
Postoje određeni standardi gradnje bilo čega i rada u biločemu (ISO recimo) iako se kod nas striktno ne radi po njima, u svojoj okolici znam 4 od 5 firmi koje mogu proći taj standard nenajavljen (4 su strane, 5 je naša).

Recimo da se ljudi uspiju dogovoriti i da se izgradi to skladište. Zbilja mislite da se neće testirati prije samog odlaganja otpada? I dolazizi kontrole(najavljene i nenajavljene)?

Naša kontrola ili vanjska gotovo da mogu reći da je isti k. jer su u svaku kontrolu uljučeni ljudi, a njih se lako potplati. Fifa je svjetska organizacija pa pogledaj koliko je trebalo da se otrkriju skandali. Što mi dobivamo od tog otpada? Ništa Pogledaj stanje hrvatskih prihoda i rashoda. Pogledaj malo uvoz i izvoz. Kao i (gotovo) sve države poslujemo katastrofalno. Trenutni vanjski dug nam je gotovo 4x veći od prošlogodišnjih prihoda plus poslovanje je negativno. Prema tome iz duga se nećemo izvuč (gotovo) nikad i te pare koje ćemo platiti skladištenje neće imat velikog utjecaja na naše rashode. Pa kad smo već imamo financijsku bananu bar nećemo imati i radioaktivnu.

16 godina
odjavljen
axos kaže...

Naša kontrola ili vanjska gotovo da mogu reći da je isti k. jer su u svaku kontrolu uljučeni ljudi, a njih se lako potplati. Fifa je svjetska organizacija pa pogledaj koliko je trebalo da se otrkriju skandali.

Uspoređivanje FIFAe i nadzora skladištenja nuklearnog otpada

My name is Legion... For we are many!
14 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
axos kaže...

Naša kontrola ili vanjska gotovo da mogu reći da je isti k. jer su u svaku kontrolu uljučeni ljudi, a njih se lako potplati. Fifa je svjetska organizacija pa pogledaj koliko je trebalo da se otrkriju skandali.

Uspoređivanje FIFAe i nadzora skladištenja nuklearnog otpada

Nisam uspoređivao posljedice skandala u nogometnoj organizaciji i nuklearnoj indrustriji, nego sam usporedio da u svakoj organizaciji bez obzira na državu i djelatnost ima ljudi kojih se može potplatiti. Ali ti kraj cijelog posta ideš tražiti ono najmanje bitno. Pogledaj koliko je do sad bilo priznatih skandala u svim industrijama. Zašto bi ovo bilo drugačije? Nuklearke su pucale, nafta se izljevala u more, a bačve s ko zna kakvim otpadom su se bacale po šumama. Korist skladištenja takvog otpada je puno manja od potencijalnih problema.

16 godina
axos kaže...
mac92 kaže...
 Trenutni vanjski dug nam je gotovo 4x veći od prošlogodišnjih prihoda plus poslovanje je negativno. Prema tome iz duga se nećemo izvuč (gotovo) nikad i te pare koje ćemo platiti skladištenje neće imat velikog utjecaja na naše rashode. Pa kad smo već imamo financijsku bananu bar nećemo imati i radioaktivnu.

Dug raste od 1994 kad je HDZ koji se prikazuje kao domoljuban, izglasao novi zakon o HNB-u kojim se država odrče monetarnog suvereniteta i predaje ga u ruke privatnim osobama, vlasnicima stranih banaka, a HNB postaje mjenjačnica, bez vlasti nad proizvodnjom novca. "Dozvola za printanje novca" tako je prešla s HNB-a u ruke pojedinaca koji će sigurno raditi na korist države, moš mislit. Naprintaju si novce (elektronički) a država posuđuje i mora vratiti s kamatama. Pošto novac za kamate nije proizvede, mora davati tvornice, šume, vode, otoke, sve što ima, a dug i dalje raste. Jer je u tom modelu utemeljenom 1994 - matematički neotplativ. Radi se o postepenom bankrotu, pljački koju prosječan čovjek ne može razumijeti, samo vidi da mu nestaje sva imovina, sve više blokada i ovrha. Da bi što dulje ta "pumpa" radila i iz naroda isisavala novac, bacaju mu prašinu u oči tako da ne govore o HNB-u, nego da narod mora "stegnuti remen" pa će mu biti bolje. Da je narod kriv što ima zdravstvo, što ima školstvo, što imamo ikakvo pravo pa i na referendum, ma zapravo kriv je što postoji. A korjen je HNB. Kad bi i prodali sve što imamo i dalje bi bili u dugu i uzrok nije rastrošnost (ako je kopanje po kontejnerima rastrošno življenje). To ljudi ne kuže jer mediji podržavaju metodologiju samokrivnje da se narod utiša i prebaci na drugu temu ustašama/partizanima i sličnim glupostima. A znanstvenici i profesoti poput Dr. Lovrinovića ne mogu u medije. Niti stranke koje jasno i glasno ukazuju na korjen problema poput Živog Zida. I neinformirani glasači i dalje glasaju za iste (HDZSDP) pa se čude kako im je isto i kako to da tonu i dalje.

14 godina
neaktivan
Keso kaže...

Dug raste od 1994 kad je HDZ koji se prikazuje kao domoljuban, izglasao novi zakon o HNB-u kojim se država odrče monetarnog suvereniteta i predaje ga u ruke privatnim osobama, vlasnicima stranih banaka, a HNB postaje mjenjačnica, bez vlasti nad proizvodnjom novca. "Dozvola za printanje novca" tako je prešla s HNB-a u ruke pojedinaca koji će sigurno raditi na korist države, moš mislit. Naprintaju si novce (elektronički) a država posuđuje i mora vratiti s kamatama. Pošto novac za kamate nije proizvede, mora davati tvornice, šume, vode, otoke, sve što ima, a dug i dalje raste. Jer je u tom modelu utemeljenom 1994 - matematički neotplativ. Radi se o postepenom bankrotu, pljački koju prosječan čovjek ne može razumijeti, samo vidi da mu nestaje sva imovina, sve više blokada i ovrha. Da bi što dulje ta "pumpa" radila i iz naroda isisavala novac, bacaju mu prašinu u oči tako da ne govore o HNB-u, nego da narod mora "stegnuti remen" pa će mu biti bolje. Da je narod kriv što ima zdravstvo, što ima školstvo, što imamo ikakvo pravo pa i na referendum, ma zapravo kriv je što postoji. A korjen je HNB. Kad bi i prodali sve što imamo i dalje bi bili u dugu i uzrok nije rastrošnost (ako je kopanje po kontejnerima rastrošno življenje). To ljudi ne kuže jer mediji podržavaju metodologiju samokrivnje da se narod utiša i prebaci na drugu temu ustašama/partizanima i sličnim glupostima. A znanstvenici i profesoti poput Dr. Lovrinovića ne mogu u medije. Niti stranke koje jasno i glasno ukazuju na korjen problema poput Živog Zida. I neinformirani glasači i dalje glasaju za iste (HDZSDP) pa se čude kako im je isto i kako to da tonu i dalje.

Ne znam kakav je živi zid jer ih nisam imao priliku vidjeti na vlasti, al ovo do sad je drama. Slažem se sa svime ostalim gore. Država kad se zaduži moramo vratiti dug plus kamate. Da je sama printala lovu bar nebi imala kamate. Ali dok ljudi to ne shvate nemožemo dalje. Iako za jednu stvar krivim narod, a to je da glasaju već dugi niz godina za iste dvije skupine i prema tome nemaju se pravo žaliti. Da im je loše ili žele promjene birali bi nešto drugo.

17 godina
neaktivan
overhaul kaže...

E sad se ti sprdaj ...

dr. A. Kula, pročelnik ureda za službu pri kancelariji odjela za sobe u institucijama, namigujući trećim okom i ponosno pokazujući tri pimpeka, po 2 m svaki, tvrdi kako je kampanjsko propagiranje neopasnosti radioaktivnog otpada znatno jeftinije od sustavne edukacije, kao i da će zajedno s bandićem pojesti vagon radioaktivnih banana ako se pokaže da zrače više gama-zraka nego što ispuštaju acetilena i okupati se u bazenu reaktora u krškom, umjesto u atomskim toplicama. osim toga, ako svijetlimo u mraku, sigurniji smo u prometu. živi bili pa umrli. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.6.2015 13:17 (Ajar).
17 godina
protjeran
nixass kaže...
Egregični kaže...

zato jer ovdje postoje drukciji mehanizmi nadgledanja i posao ne moze dobiti onaj reketar s knezije koji s bandicem dogovara odvoz glomaznog otpada ispod stola.

Naravno da su kontrole strože. Kaj bi trebale bit kao za parkiranje na zelenoj površini?

A što se tiče kontrola, postojale su čak i u Japanu pa je bilo više nego nekoliko buum-buumova. Onda se ispostavilo da je kontrola imala vezane ruke jer se radi o megalomanskoj firmetini o kojoj značajno ovisi ekonomija zemlje pa se štošta progledalo kroz prste. To je bio JAPAN. Za naše uvjete pomnoži sa 50. Ne, kubiraj s 345.

Primjer koji si naveo je fantastičan. To se upravo tako radi. Uvijek se nešto tajno dogovori ili kasnije zanemari a niti jedna vlada kasnije neće priznati da je bilo propusta jer više nema kamo. U sve i jednom ozbiljnom nuklearnom incidentu do sada - bilo gdje u svijetu - javnost je saznala tek kad su mediji progovorili. Nikada nitko nije na vrijeme i samoinicijativno izašao s pravim i potpunim informacijama. Tako da treba dobro razmisliti i u sve sumnjati. Sumnja je zdrava i odlika je inteligentnih ljudi. Ili bi ti da smo svi jeleni i gutamo što god nam se servira?

17 godina
protjeran

Kad sam se već raspisao na ovoj temi, idem pokriti još jedno područje.

Premisa ovog članka je da je javnost slabo upoznata s opasnostima od radijacije pa da je treba obrazovati. To je promašeno. Osnovne postulate svi znamo. Čak ni nemoramo znati. Dovoljno je da znamo da se radi o vrlo opasnim tvarima koje se jednom kada pobjegnu u okoliš teško uklanjanju. Da bi se takvi incidenti spriječili, rade se vrlo elaborirani planovi, predviđaju razne situacije i odgovori na njih. Uglavnom, vrlo komplicirano, vrlo stručno i razumljivo vrlo malom broju ljudi na planetu. Dakle, nemoguće je od svih građana kojih se to tiče napraviti stručnjake koji će sve razumjeti. Mi smo, kao i u mnogim drugim djelatnostima (recimo medicina) prinuđeni vjerovati stručnjacima. To je ključno i jedino moguće. Dr. Šimić treba obrazovati našu Vladu. Učiniti od nje respektabilnu instituciju kao što je to u skandinavskim zemljama. Tada neće biti nikakvih problema sa neobrazovanom stokom sitnog zuba koja skače na zadnje noge kad joj počnu dolaziti bačve u pratnji do zuba naoružanih specijalaca.

0 2 hvala 0
16 godina
neaktivan
Keso kaže...
Da li bi autor teksta svojoj trudnoj kćeri dao da zivi pored takvog otpada i mogao garantirati da nece oštetiti plod?
Hrvatska ima mafiju i u sektoru otpada koja zeli zaraditi na stetu ljudi, npr bacanjem opasnog otpada po noci u rijeku ili slabijom zastitom od propisane - kako misli pokoriti tu mafiju?
Pomicanje tla razdere i rascijepa svaku ljudsku tvorevinu pa i bačvu, i ona procuri, samo je pitanje vremena. Fukushima i Titanik su primjer visokotehnoloških i "super-sigurnih" čovjekovih uradaka gdje su se stručnjaci kleli u stopostotnu sigurnost i sustave kontrole.
S druge strane, mene više brinu štedne žarulje pune žive koje odlažemo u klasični otpad: ta živa završava u vodi koju pijemo i "eko" povrću koje jedemo i mi naša djeca. Te štedne žarulje sa živom nam je EU progurala pod "ekološke" i čak zabranila proizvodnju klasičnih. Malformacije ploda, oštećenja mozga, depresije, you name it.
Zašto je Hrvatska druga u europi po incidenciji raka? Zašto se dešava eksplozivan rast autoimunih bolestipoput alergija, kad imamo tako "visoke standarde" u kontroli hrane i cjepiva? Pouzdano znam da je kontrola lošija nego prije, imam direktne informacije od ljudi koji obavljaju te kontrole.
Istovremeno u npr Rusiji tog porasta autoimunih bolesti uopće nema. Zar to nije zanimljiva tema za diplomski ili doktorski rad?
To nitko ne istražuje jer država za to nikad "nema novaca" a farmaceuti ne žele financirati jer im nije u interesu kad dobro zarade od prodaje lijekova za alergičare, doživotne potrošače njihovih proizvoda.

Evo, ja znam zasto u Rusiji nema porasta autoimunih oboljenja. Rusi imaju daleko vise radioaktivnog otpada nego bilo tko na svijetu i umjesto da za isti grade sofisticirana i moderna skladista kao sto bi to bilo kod nas, oni ga jednostavno bacaju u jezera (https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Karachay), more (https://en.wikipedia.org/wiki/Kara_Sea#Nuclear_dumping) ili ga jednostavno ostave da stoji na livadi (https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zg0JuJtpLr0Y.ki1yvwAjg_YM&hl=en_US - vidi satelitsku sliku. Btw, na ovoj livadi bi zavrsilo i nase smece kada bismo ga prodali Rusima). Kada se tome pridodaju tisuce testova nuklearnih bombi koje su Rusi izveli od kraja cetrdesetih pa do danas, pa zatim nekoliko manje-vise pogubnih havarija postrojenja za preradu Plutonija za bombe, moze se zakljuciti da je razina radioaktivnosti u Rusiji poprilicno velika, svakako veca nego kod nas. Iz toga proizlazi da je stanovita doza zracenja zapravo zdrava za ljude, jer kako inace objasniti da u ozracenih Rusa alergija i drugih bolestina gotovo da i nema, dok u neozracenih Hrvata njih 90% ima neku alergiju (najcesce na pamet, znanje ili rad). Zapravo, Rusi da ne piju Vodku sa 80% metanola, nikad ne bi niti umrli i Putin mora svako toliko u rat kako bi rasteretio populaciju.

Nego imas li ti neke linkove na znanstvene studije (dakle ne na dnevno.hr, direktno.hr, slobodnadalmacija.hr) koje potvrdjuju ove zute tvrdnje gore? Osobitio ovo o povezanosti bolesti i cjepiva. Imas spoznaje i osobe koje mogu dokazati da se cjepivima svjesno truje populacija? Ako to trenutacno ne prijavis policiji, onda ste ti i ti tvoji kontakti suucesnici u masovnom genocidu.

Jedino sto je eksplodiralo je ljudska glupost i neznanje.

17 godina
neaktivan

kak ste s radioaktivnog otpada došli do cjepiva? svaka druga čast. meni to dvoje ne bi ni palo na pamet povezivati. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Egregični kaže...

-Bolje riskirati da dio svih ljudi ima nuspojave nego da dio koji se nemože cjepiti oboli? Apsolutno, jer su nuspojave u 99,99% slucajeva daleko manje opasne i neusporedivo rijedje od bolesti koje cjepivo sprijecava.

Ovo je čista izmišljotina. 22% onih koji prime engerix ima nuspojave. šansa da novorođenče zdravih roditelja i ukućana oboli je nula. zero. a isto cjepivo je 95% uspješno kod djece bolesnih majki

Prvo - ne govorimo o jednom konkretnom cjepivu, nego o cijepljenju opcenito. Drugo, kada vec vuces za jezik, molim te da polinkas tocno i precizno studije koje pokazuju te brojeve koje navodis, pa da prodiskutiramo:

- nuspojave engerix-a koje se pojavljuju cesce od 1:10000 (blaga temperatura, crvenilo i osjetljivost koze na mjestu cijepljenja, prolazni osjecaj umora, prolazna glavobolja, prolazni proljev) sa posljedicama Hepatitisa B (ciroza, uzrok 70% raka jetre u svijetu). Gore sam napisao da su relevantne nuspojave (koje se desavaju cesce od bolesti, a to je nekih 10-20% populacije u zemljama u kojima se ne cijepi) daleko manje opasne od bolesti, nisam napisao da nuspojava *nema*, nego da su rijetke i jos rijedje ozbiljne i ozbiljnije od same bolesti. Obje tvrdnje su apsolutno tocne. Ako mislis da nije tako, izvoli me razuvjeriti cinjenicama (znanstvenim studijama koje pokazuju kako npr. cijepljenje od HBV-a donosi vise stete nego koristi).

- vjerojatnost da necijepljena osoba sa zdravim roditeljima dobije Hepatitis B ravna nuli, cak i u dodiru sa tjelesnim tekucinama oboljelog (relevantno ako ti se dijete druzi sa bilo kime osim s roditeljima i povremeno napusta svoju kucu). Podsjecam, za vise od 50% slucajeva HB se ne zna sto je uzrok. Da je u HR i u svijetu Hepatitis B danas rijedak mozes zahvaliti upravo cijepljenju. Prekini ga na 3-4 godine pa da vidimo, odn. odputuj u juznu Afriku na nekoliko tjedana za preview.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Egregični kaže...

Citat: "The estimated probability of transmission from an infected surgeon to a patient during a single procedure is 0.00024-0.0024% for HIV and 0.024-0.24% for HBV if the surgeon is positive for hepatitis B e antigen (HBeAg). "

smatra se bez rizika kontakt virusa sa kožom, ugriz bez krvarenja.

Hepatitis B virus is not spread by sharing eating utensils, breastfeeding, hugging, kissing, holding hands, coughing, or sneezing

čini se da siješ nekakvu paniku a da nisi baš do kraja upoznat sa svim detaljima.

Na tim stranicama s kojih si to kopirao mozes procitati i da je izvor zaraze u 30%-50% registriranih slucajeva (ovisno o izvoru) nepoznat. Dakle svaki drugi (treci) oboljeli je obolio na nama nepoznat nacin. Be my guest.

0 0 hvala 0
17 godina
Ajar kaže...

kak ste s radioaktivnog otpada došli do cjepiva? svaka druga čast. meni to dvoje ne bi ni palo na pamet povezivati. 

Pa jel čitaš temu ili šta?

Cjepivo se radi od otpada, a banane su gorivo za elektrane.

Koncentiraj se pls.

17 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Pa jel čitaš temu ili šta?

Cjepivo se radi od otpada, a banane su gorivo za elektrane.

Koncentiraj se pls.

khm ... imaš pravo. sori. odlutaju misli ponekad ... 

17 godina
protjeran
RobertS kaže...

Prvo - ne govorimo o jednom konkretnom cjepivu, nego o cijepljenju opcenito. Drugo, kada vec vuces za jezik, molim te da polinkas tocno i precizno studije koje pokazuju te brojeve koje navodis, pa da prodiskutiramo:

- nuspojave engerix-a koje se pojavljuju cesce od 1:10000 (blaga temperatura, crvenilo i osjetljivost koze na mjestu cijepljenja, prolazni osjecaj umora, prolazna glavobolja, prolazni proljev) sa posljedicama Hepatitisa B (ciroza, uzrok 70% raka jetre u svijetu). Gore sam napisao da su relevantne nuspojave (koje se desavaju cesce od bolesti, a to je nekih 10-20% populacije u zemljama u kojima se ne cijepi) daleko manje opasne od bolesti, nisam napisao da nuspojava *nema*, nego da su rijetke i jos rijedje ozbiljne i ozbiljnije od same bolesti. Obje tvrdnje su apsolutno tocne. Ako mislis da nije tako, izvoli me razuvjeriti cinjenicama (znanstvenim studijama koje pokazuju kako npr. cijepljenje od HBV-a donosi vise stete nego koristi).

- vjerojatnost da necijepljena osoba sa zdravim roditeljima dobije Hepatitis B ravna nuli, cak i u dodiru sa tjelesnim tekucinama oboljelog (relevantno ako ti se dijete druzi sa bilo kime osim s roditeljima i povremeno napusta svoju kucu). Podsjecam, za vise od 50% slucajeva HB se ne zna sto je uzrok. Da je u HR i u svijetu Hepatitis B danas rijedak mozes zahvaliti upravo cijepljenju. Prekini ga na 3-4 godine pa da vidimo, odn. odputuj u juznu Afriku na nekoliko tjedana za preview.

Engerix, Stranice proizvođača, hrvatski prijevod. Baš to cjepivo je potpuno nepotrebno općoj populaciji mlađoj od 15 godina pa su sve nuspojave štetne.

za dijete, da upravo tako. do godine dana šansa da se MOJE dijete druži s oboljelim je ravna nuli.

što se tiče cijepljenja - nije samo ono pomoglo smanjiti broj oboljelih. znatan dio današnjih starijih kroničnih bolesnika bolest je dobio u bolnici.

u mojem slučaju, a to je ono što govorim, mi se moramo cijepiti jer država "ne smije" targetirati rizične skupine - a dobro dođe i određenoj firmi dodatnih 3*40.000 doza

meni su bezvezne usporedbe s afrikom. to je drugi kontinent i tamo praktično nitko od nas ne putuje. oni koji putuju, prolaze posebne tretmane. ili bi trebali.

meni je zanimljiva incidencija među predškolskom djecom. zanemarivo. i za svaki slučaj se točno zna kako kada gdje. i vidiš, djeca koja se igraju vani, zaprljaju se, često padaju i ogrebu se i slično, higijena još nije na razini i opet tako malo. tako da te priče o nepoznatom načinu obolijevanja ne pušim. socijalnim kontaktom se ne prenosi. ostaje što ostaje, ma koliko se mi pravili blesavi.

17 godina
Barbarosa kaže...

Posto se tvrdi da je odlaganje otpada sigurno i bezazleno samo eto ljudi to nerazumiju, predlazem da se odlagaliste napravi u nekoj od podzemnih garaza u centru zagreba, ljudi su najliberalniji i najobrazovaniji u zagrebu pa ce tako biti najlakse dogovoriti sa lokalnom zajednicom.

Nisi čitao članak, jelda? Otpad je upravo tako, odložen u garaži u zagrebu. Tj. Podrumima instituta Ruđer Bošković i nitko nas nije pitao za pametno mišljenje. Izgleda i bolje, jer evo tri posta kasnije flejma se o fifi, cjepivu i samo čekam partizane, ustashe i vjeru te nevjernike.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
overhaul kaže...

Nisi čitao članak, jelda? Otpad je upravo tako, odložen u garaži u zagrebu. Tj. Podrumima instituta Ruđer Bošković i nitko nas nije pitao za pametno mišljenje. Izgleda i bolje, jer evo tri posta kasnije flejma se o fifi, cjepivu i samo čekam partizane, ustashe i vjeru te nevjernike.

Zato sam ja odmah na početku pripremio kokice jer ovakve teme imaju samo jedan smjer.

My name is Legion... For we are many!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice