Kave veze ima Higgs sa ovom temom?
Dosad je kroz našu povjest se pokazalo da susret naprednijih i nazadnijih vrsta-civilizacija, neprolazi baš idealno, već napredniji podjarmljuje nazadnijeg. Vjerojatno bi nas potrpali u kaveze, rezervate, i labose, ukoliko im se u prvom susretu ne pokažemo ravnopravnima i sposobnima za otpor i obranu-odmazdu... Jbg,,tako je bar dosada bilo..ko jači taj kvači...
Parafraziraš Hawkinga?
http://www.huffingtonpost.com/2010/04/25/stephen-hawking-aliens_n_551035.html
Bojim se da naše trenutno "promatranje" svemira i način na koji otkrivamo planete, nije ni približno dovoljno precizan da bi mogli ustanovit dal se na jednom od njih nalazi život... Možemo vidjet da je nešto tamo,al ne možemo znat što je na njemu, tako da tvrdnja "dosad bi valjda već nešto našli" je netočna... Dan danas ne znamo ni što je na našoj planeti, a ne da bi znali čega ima u crnom vakumu zvanom svemir... Također, možda tu i tamo preleti koji "svemirski brod", kojeg jednostavno mi ne možemo ni detektirati... Baš kao što radar ne može uhvatit F22 Raptora, tako možemo pretpostavit da toliko naprednim posijetiocima, ne bi bio problem sakrit svoj brod od naših spravica, a možda čak i od oka... Što se same komunikacije tiče, dovoljno je samo da vi pokušate komunicirat sa malim mravom, dakle velika je vjerovatnost da bi se i "vanzemaljci" jednako toliko potrudili komunicirat sa nama... Kako god, možda je i bolje da nas nitko ne "uznemirava"(ako nekoga ima tamo gore) jer bi se u toj situaciji mi našli u ulozi mrava, što nije ni malo ugodno kad si naviknut da budeš "gazda"...
OK, prije eksperimenta u CERN-u, navedi mi cinjenicu koja je potvrdjivala postojanje Higgsovog bozona.
Prvo ti meni odgovori je li itko prihvatio postojanje Higgsovog bozona kao istinito (u apsolutnom smislu) dok to nije u potpunosti eksperimentalno dokazano? O tome ti dovoljno govori činjenica da je Higgs dobio Nobelovu nagradu tek nakon pokusa u CERN-u.
Ti još uvijek ne kužiš što je autor htio reći onom rečenicom. Imas neke podatke dobivene mjerenjima i opazanjima koje jos uvijek ne znas objasniti pa samim time imas prazninu. Onda probas osmisliti nesto sto bi tu prazninu jako dobro popunilo, tj. smisliti hipotezu koja bi se dobro slagala sa već utvrđenim činjenicama i objektivnim opažanjima i onda je probaš još dodatno potvrditi. Autor u svojoj rečnici je htio reći da u cijelome tome procesu istinitost neke pretpostavke ne utvrđujemo pomoću toga koliko nam se ta hipoteza sviđa ili ne, već po tome koliko se ta hipoteza slaže sa stvarnim svijetom. Kad to negiraš, ti impliciraš da je znanstvena zajednica prihvatila postojanje Higgsova bozona samo zato što im se to sviđalo.
Ako mi prvi njih pronađemo, mi smo napredniji. S obzirom na naše trenutno stanje mentalnog razvoja, pokušat ćemo im (prvo politikantski a ako neide onda vojno) oteti resurse i planetu, nagurati ih u nekakav rezervat ili zoo. Ako oni nas prvi pronađu, oni su napredniji. Ako se desi ovo drugo, nadajmo se da su dovoljno napredni da nas ignoriraju i ne pokažu se (kao što mi ignoriramo npr. mikroskopske organizme), u protivnom će nas podaviti kada shvate kakva smo sebična mučka đubrad.
Kad to negiraš, ti impliciraš da je znanstvena zajednica prihvatila postojanje Higgsova bozona samo zato što im se to sviđalo.
Dobro sto ti nije jasno?
Niti sam igdje negirao ista, niti sam implicirao bilo sto.
jos jednom:
Prirodna znanost ne donosi zaključke na temelju vjerovanja i subjektivnih osjećaja nego na temelju činjenica i objektivnih opažanja.
Prije CERN-a, cinjenice koje bi potvrdjivale postojanje bozona nisu postojale, a sasvim sigurno ga nitko nije niti opazio.
Dakle tvrdnja ne mora biti nuzno tocna.
A ti sada dalje razvijaj teorije sto sam zelio reci.
I ovako smo vec debeli off topic, pa ovome vise necu polemiziriati.
Bojim se da naše trenutno "promatranje" svemira i način na koji otkrivamo planete, nije ni približno dovoljno precizan da bi mogli ustanovit dal se na jednom od njih nalazi život... Možemo vidjet da je nešto tamo,al ne možemo znat što je na njemu, tako da tvrdnja "dosad bi valjda već nešto našli" je netočna... Dan danas ne znamo ni što je na našoj planeti, a ne da bi znali čega ima u crnom vakumu zvanom svemir... Također, možda tu i tamo preleti koji "svemirski brod", kojeg jednostavno mi ne možemo ni detektirati... Baš kao što radar ne može uhvatit F22 Raptora, tako možemo pretpostavit da toliko naprednim posijetiocima, ne bi bio problem sakrit svoj brod od naših spravica, a možda čak i od oka... Što se same komunikacije tiče, dovoljno je samo da vi pokušate komunicirat sa malim mravom, dakle velika je vjerovatnost da bi se i "vanzemaljci" jednako toliko potrudili komunicirat sa nama... Kako god, možda je i bolje da nas nitko ne "uznemirava"(ako nekoga ima tamo gore) jer bi se u toj situaciji mi našli u ulozi mrava, što nije ni malo ugodno kad si naviknut da budeš "gazda"...
Možda nas se boje uznemiravati.
Možda smo jedna od rijetkih vrsti koja se bori sama protiv sebe i izazivamo strahopoštovanje ili se pak ne žele miješati.
Možda smo toliko primitivni da nas ne primjećuju.
Možda je naše uništavanje Zemlje i nas samih u planu neke vrste koja ne podnosi kisik.
A možda,
možda su u vakuumskoj šumi.
Kad to negiraš, ti impliciraš da je znanstvena zajednica prihvatila postojanje Higgsova bozona samo zato što im se to sviđalo.
Pa to se upravo desilo. U čemu je problem?
http://www.huffingtonpost.com/2014/11/10/higgs-boson-discovery-particle_n_6133502.html
nema inteligencije u svemiru .
pocev od zemlje pa nadalje
primjer
Baš kao što radar ne može uhvatit F22 Raptora .
pucanje atomskih bombi u nevadi .
pravljenje jos jednog smrtonosnog virusa .
ili sto bi rekli neinteligentni rusi "rest my case"
Prvo ti meni odgovori je li itko prihvatio postojanje Higgsovog bozona kao istinito (u apsolutnom smislu) dok to nije u potpunosti eksperimentalno dokazano?
Pa to je Peter Higgs!
Kako su već kroz SF obrađeni svi moguči scenariji, tako su i na temu da smo sami u svemiru. Potpuno obrnuti Star Trek. Znači svemirski brod tipa Enterprise putuje svemirom i svaki planet koji pogleda je kamen i pustoš. Čak i taj, po meni karikarturni scenarij (iako se radilo o izvrsnim pričama) ne izaziva nekakvu depresiju. To bi značilo da imamo cijeli svemir za igranje, a već sa samom kolonizacijom svemira, nakon nekog vremena se stvaraju razlike u vrsti (recimo u jednom SF-u ljudi koji su kolonizirali Mars, zbog sastava atmosfere su dobili nekavu pigmentaciju na licu, koja izgleda vrlo lijepo) a nakon još puno stolječa se evolucijom stvara potpuno nova vrsta. Da ne spominjemo robotiku i umjetnu inteligenciju te razvoj potpuno novog života bioinžinjeringom. Tako da ako vanzemaljaca nema stvorit ćemo ih mi ako preživimo do tog stadija da možemo putovati svemirom. Ali kao što shvaćate sada, malo je vjerovatno da smo sami u svemiru.
Razmisljati da smo sami je malo sebicno i nebulozno.
Isto tako nas mozda netko gleda iz takve daljine da mu jos stize svjetlost kad su zenljom hodali dinosauri ili obrnuto kad mi gledamo druge planete.
Zašto sebično? Po čemu bi to bilo sebično?
prolazis ulicom, i vidis djecu kako se u dvoristu igraju s bombama.
da li bi im prisao? ili bi sacekao da odrastu.

S obzirom na naše trenutno stanje mentalnog razvoja, pokušat ćemo im (prvo politikantski a ako neide onda vojno) oteti resurse i planetu, nagurati ih u nekakav rezervat ili zoo.
Gledano malo previše filmova poput Avatara.
Ako planet ne podržava život poput našeg, s istom atmosferom kao našom (znači sastav plinova koji omogućuje nesmetano disanje), onda nema smisla da se ide u osvajanje ako se resursi mogu (a mogu) naći na nenastanjenom planetu (jedini resursi za koje se misli da ovise o postojanju života su nafta i ugljen, a u ovom hipotetičkom slučaju su nevažni jer su zastarjeli). Jer, većinu posla mogu odraditi roboti (a za očekivati je da će robotika biti i naprednija ako i kada čovječanstvo dostigne tehnološku razinu za kolonizaciju svemira), tako da se čini krajnje neisplatitivim bakćati se i s domorocima radi par kilograma rudače.
Samom pojavom tog retardiranog mišljenja da smo sami u svemiru ide nekom na ruku da ne propadne ova krvoločna civikizacije koja je ionako na najnižem stupnju razvoja.Strah od nepoznatog ne znači da nešto i ne postoji, a i naši primitivni instrumenti to ne detektiraju. Fermi i ostali idioti dobro su zarađivali na tu bljezgariju.Uostalom neka svatko sam razmišlja o tome, za to nam ne trebaju debili(kvaziznanstvenici).
Samom pojavom tog retardiranog mišljenja da smo sami u svemiru ide nekom na ruku da ne propadne ova krvoločna civikizacije koja je ionako na najnižem stupnju razvoja.Strah od nepoznatog ne znači da nešto i ne postoji, a i naši primitivni instrumenti to ne detektiraju. Fermi i ostali idioti dobro su zarađivali na tu bljezgariju.Uostalom neka svatko sam razmišlja o tome, za to nam ne trebaju debili(kvaziznanstvenici).
Sve OK. Nego tko su ti kvaziznanstvenici i što oni proučavaju. "Znanstveno je procijenjena " veličina svemira i meni je zaista blesavo da smo jedina civilizacija "svjesna sebe" koja je u toj beskonačnosti.
Mene je uvijek yebalo pitanje ; Ako svemir ima svoje dimenzije , što je iza ?; praznina, mrak, "bespuće povijesne zbiljnosti" ;) , .Mi smo kao civilizacija oduvijek naučeni da imamo rubove, cenimetre, metre , milje, što god. I sad bih volio da mi netko objasni što je iza svemira kojeg su nam današnji i bivši znanstvenici objasnili i gdje mu je kraj. Ili, kako to da nema kraja, što ljudi govore, to je za poluditi eh...
Ništa ja to ne kužim.
Ekonomska statistika kaže...život u svemiru je toliko mali da je statistički zanemariv
Ako postoji inteligentijih vrsta u svemiru, a pošto se pretpostavlja da je naš svemir (postoje teze da ima više svemira) star cca 13 milijardi godina, onda ih vjerovatno i ima, ali nas ili nisu još detektirali ili nas promatraju. Meni nekako inteligencija znači napredak, a negdi sam pročita da su se ratoborne rase ionako same uništile (čemu i mi sami težimo), pa da samo preživljavaju one rase koje su prevazišle ta ovozemaljska sranja, tako da se po toj tezi ne trebamo bojati porobljavanja, ali ko će ga znat...iznenađenjima nikad kraja.
Ekonomska statistika kaže...život u svemiru je toliko mali da je statistički zanemariv
Ako postoji inteligentijih vrsta u svemiru, a pošto se pretpostavlja da je naš svemir (postoje teze da ima više svemira) star cca 13 milijardi godina, onda ih vjerovatno i ima, ali nas ili nisu još detektirali ili nas promatraju. Meni nekako inteligencija znači napredak, a negdi sam pročita da su se ratoborne rase ionako same uništile (čemu i mi sami težimo), pa da samo preživljavaju one rase koje su prevazišle ta ovozemaljska sranja, tako da se po toj tezi ne trebamo bojati porobljavanja, ali ko će ga znat...iznenađenjima nikad kraja.
po nasim saznanjima svemir je toliko velik( nazovimo beskonacan:) da i ima neka inteligentnija rasa od nas 1000x nebi se vidjeli kroz "teleskop" a kamoli "sreli" ni za milijardu godina...
S obzirom na naše trenutno stanje mentalnog razvoja, pokušat ćemo im (prvo politikantski a ako neide onda vojno) oteti resurse i planetu, nagurati ih u nekakav rezervat ili zoo.
Gledano malo previše filmova poput Avatara.
Ako planet ne podržava život poput našeg, s istom atmosferom kao našom (znači sastav plinova koji omogućuje nesmetano disanje), onda nema smisla da se ide u osvajanje ako se resursi mogu (a mogu) naći na nenastanjenom planetu (jedini resursi za koje se misli da ovise o postojanju života su nafta i ugljen, a u ovom hipotetičkom slučaju su nevažni jer su zastarjeli). Jer, većinu posla mogu odraditi roboti (a za očekivati je da će robotika biti i naprednija ako i kada čovječanstvo dostigne tehnološku razinu za kolonizaciju svemira), tako da se čini krajnje neisplatitivim bakćati se i s domorocima radi par kilograma rudače.
U slučaju Avatara, poanta jest upravo bila da se ona ruda nije mogla naći baš nigdje drugdje. Zato što je rezultat nekakvog super rijetkog spleta okolnosti gdje se mjesec bogat metalnim mineralima sudario s drugim velikim tijelom, ali i "preživio" ekstremne uvjete koji su pritom nastali. I još se sve događalo unutar jakih magnetskih polja obližnjeg planeta. Unobtanium je nastao kao posljedica toga trojega i jedini je poznati supravodič na sobnoj temperaturi, i koristan za više-manje sve od dalekovoda i vlakova do međuzvjezdanih brodova.
Kolike su šanse da je takvo nešto stvarno moguće? Solidne jer recimo već danas znamo da na Jupiteru recimo postoji tzv. metalizirani vodik, a kojeg još uvijek nismo u stanju sami napraviti (barem ne u imalo značajnoj imalo upotrebljivoj količini).
higgs je jedini (= sam) u svemiru, koji tvrdi da ima svoj bozon. ekipa s arkturusa, recimo, nikad čula za higgsa. oni taj bozon nazivaju "istapačuhalagutavetilolokmsinetakliwawa".
Slijepo prihvaćanje nečega poput života u svemiru mimo zemaljskog ne znači naprednije razmišljanje, a pogotovo ne proglašavati ljude koji su uporabili i gram mozga o problematici debilima.
Iz naše perspektive možemo donijeti neke zaključke.
1. Moraju postojati osnovni uvjeti života: planet Zemlja je blagoslovljena debelom atmosferom i magnetskim poljem koji mnogo opasnosti otklanja (trenutno se samo može pretpostaviti koliko ima egzoplaneta sa sličnim uvjetima).
2. Mora postojati "sjeme života": bilo da osnovne aminokiseline dođu iz svemira ili nastanu u pramordijalnoj juhi.
3. Evolucija jako ovisi o vanjskim faktorima: da nije asteroid pobrisao dinosaure i omogućio sisavcima evolucijski prostor ne bismo o ovome niti raspravljali. A teško da bi dinosauri evoluirali u svjesnu vrstu.
4. Vezano na prethodno: evolucija mora biti potaknuta: morski psi kao vrsta koju mi poznajemo postoji nekih 100 milijuna godina (evolucija čovjeka kao vrste je krenula prije 4.5 milijuna godina). Morski psi nisu imali vanjskog poticaja jer su na vrhu hranidbenog lanca i ostali su manje-više u istom obliku sve ovo vrijeme, dok je čovjek poslao ljude u svemir.
5. Evolucija je i rezultat "mana": evolucija čovjeka kao vrste se i pripisuje razvoju palca koji je drugačiji od ostalih primata i omogućio mu je razvoj alata, ali i razvoj mozga radi razmišljanja kako rješavati probleme.
6. Razvitak civilizacije može biti zaustavljeno ili usporeno zbog gotovo banalnih stvari: pad Rimskog carstva uzrokovao je stanku od gotovo 1000 godina u razvoju tehnika i tehnologija.
Zagovaranje da je život rijedak ili nepostojeći nije nikakva egocentričnost, nego valjani zaključak prilika kakve vladaju ili se vladale na jedinom planetu za kojeg sigurno možemo reći da ima života: Zemlji.
U slučaju Avatara, poanta jest upravo bila da se ona ruda nije mogla naći baš nigdje drugdje. Zato što je rezultat nekakvog super rijetkog spleta okolnosti gdje se mjesec bogat metalnim mineralima sudario s drugim velikim tijelom, ali i "preživio" ekstremne uvjete koji su pritom nastali. I još se sve događalo unutar jakih magnetskih polja obližnjeg planeta. Unobtanium je nastao kao posljedica toga trojega i jedini je poznati supravodič na sobnoj temperaturi, i koristan za više-manje sve od dalekovoda i vlakova do međuzvjezdanih brodova.
Kolike su šanse da je takvo nešto stvarno moguće? Solidne jer recimo već danas znamo da na Jupiteru recimo postoji tzv. metalizirani vodik, a kojeg još uvijek nismo u stanju sami napraviti (barem ne u imalo značajnoj imalo upotrebljivoj količini).
Poanta je bila da su zločesti ljudi razvili tehnologiju svemirskog putovanja, ali im civilizacija nužno ovisi o mineralu toliko rijetkom da se nalazi samo na planetu koji je (čuda li) naseljen. Odnosno, priča je umjetnički podešena.
U realnosti, ako čovječanstvo dostigne toliku razinu razvijenosti tehnologije, čisto je nevjerojatno da će ovisiti o mineralu koji se može naći samo na jednom mjestu. Recimo, zamjenjivanje titanija polimerima u zrakoplovnoj industriji je najbolji primjer.
i još jedna sitnica: što bi se točno trebalo smatrati "dokazom o postojanju života u svemiru"? nešto napisano u novinama? nešto što znaju samo odabrani ali nipošto svi? da nam iznenada slete onak, k'o u independence day/district 9? objava u "znanstvenom časopisu"? što je, gospodo znanstvenici, vama dokaz, a što svima nama ostalima? mislim, da prostite, da tu netko generalno kenja kvake. što ako dokaz postoji ali nije na svakom rasvjetnom stupu? ako ameri poriču, onda nema? dajte me najte. osim toga, oni koji su već preplovili svemir da dođu do nas, očito nemaju pametnijeg posla nego letiti okolo po sunčevu sustavu i nama vaditi mast? ajde se vi, lijepo, držite svoje "znanosti" i dalje proizvodite anomalije. ovo vam nije trebalo. život u svemiru za to ionak boli ona stvar.
ja mislim da smo sami u svemiru, da nismo sami već bi to znali.
Da li trolaš, se šališ ili si toliko neuk? Šanse da smo sami u cijelom svemiru su jednake šansi da onaj Sinčić postane predsjednik.
higgs je jedini (= sam) u svemiru, koji tvrdi da ima svoj bozon. ekipa s arkturusa, recimo, nikad čula za higgsa. oni taj bozon nazivaju "istapačuhalagutavetilolokmsinetakliwawa".
Netočno! Tu je i Francois Englert.
Jučerašnja vijest o ambicioznom ruskom projektu.
Russia to build world first DNA databank of all living things
ja mislim da smo sami u svemiru, da nismo sami već bi to znali.
Da li trolaš, se šališ ili si toliko neuk? Šanse da smo sami u cijelom svemiru su jednake šansi da onaj Sinčić postane predsjednik.
Ma to je neki osnovnoškolac nemoj se trgat zbog njega