Zašto je čokolada tako ukusna? Zbog mikroba!

poruka: 16
|
čitano: 1.748
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zašto je čokolada tako ukusna? Zbog mikroba!".
17 godina

Ljudi ne jede cokoladu nego secer sa cokoladom. Vecina cokolada na trzisu su mlijecne i dobar dio sadrzaja cokolade je secer.

Primjera radi Milka, ona ima 41% secer, a 30% cokolade.

Kod Graza ima tvornica Zotter gdi mozete proci kroz tvornicu i isprobat neki petstotinjak mixeva cokolade.

Ako ste kad u blizini Graza sa djecom ili sami onda vam preporucam da posjetite https://www.zotter.at/zotter-erlebniswelt

Na pocetku udete u mini kino i puste video kak je obitelj pocela s biznisom, gdi i od koga kupuju "cokoladu" tj. kakaovac te onda mozete proci kroz tvornicu i degustirat stotine okusa uz edukativni sadrzaj.

Vani je gift shop a prije pocetka ture mozete robu spremiti u lockere ko u fitnesu da ne teglite kapute sa sobom.

All in all fora. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.9.2025 8:51 (NEW_MAN).

12 0 hvala 4
17 godina

Tako je kolega nagovorio vinoljupce koji su imali aparaturu za izradu vina, da nabavi fini kvasac iz francuske, kako bi probali poboljšati kvalitetu vina koje rade (do tada domaći podravski kiseliši). I stavili oni taj fancy kvasac i on fermentirao vino i rezultat je bilo nešto nalik na sherry, gusto i onako kremasto i jako alkoholno crno vino, ko liker. Bilo je fino ali definitivno nije bilo vino i za razliku od likera, nedostajalo je slatkoće. Nisu bili oduševljeni rezultatom

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.9.2025 8:54 (Ges).

0 0 hvala 1
17 godina
Re: Zašto je čokolada tako ukusna? Zbog mikroba!
NEW_MAN kaže...

Ljudi ne jede cokoladu nego secer sa cokoladom. Vecina cokolada na trzisu su mlijecne i dobar dio sadrzaja cokolade je secer.

To samo djeca jedu mliječne čokolade, ne znam kada sam zadnji put to stavio u usta.

Ali da, općenito je prehrana u qurcu...

Gledam te!
16 godina
NEW_MAN kaže...

Kad su pitali Milku zašto ne koriste steviju, odgovor je bio da to onda više ne bi bila Milka (isti okus). Odem u Sloveniju, kupim čokoladu sa stevijom, nikad bolje čokolade nisam probao (osim onih proizvedenih u Belgiji, vrhunske su). Čokalada sa stevijom je duplo skuplja (i tu leži odgovor)

17 godina
NEW_MAN kaže...

Kod Graza ima tvornica Zotter gdi mozete proci kroz tvornicu i isprobat neki petstotinjak mixeva cokolade.

Ako ste kad u blizini Graza sa djecom ili sami onda vam preporucam da posjetite https://www.zotter.at/zotter-erlebniswelt

Na pocetku udete u mini kino i puste video kak je obitelj pocela s biznisom, gdi i od koga kupuju "cokoladu" tj. kakaovac te onda mozete proci kroz tvornicu i degustirat stotine okusa uz edukativni sadrzaj.

Vani je gift shop a prije pocetka ture mozete robu spremiti u lockere ko u fitnesu da ne teglite kapute sa sobom.

All in all fora. 

Nema Milka 30% čokolade, nego kakaa. Kakao nije isto što i čokolada, nego jedan njen sastojak. Kad bi neko probao jesti sam kakao, teško da bi mu se dopao (ima čokolada sa 99% kakaa, znam da ima i onih koji ih vole, ali meni je fuj, a inače volim tamnu čokoladu). Takođe, u kvalitetnoj tamnoj čokoladi sa 70% kakaa, preostalih 30% je šećer.

Inače, 99% čokolade koju možemo da kupimo je generički industrijski proizvod i teško možemo da nađemo nešto stvarno izuzetno (npr Lindt mi je jako precenjen i promašenije mi je kupiti njega nego Milku). (Nasuprot tome, imao sam prilike probati zanatski pravljenu čokoladu sa kakaom sa kontrolisanim geografskim poreklom i jako je interesantno kolika je razlika bila između inače identičnih čokolada, samo sa kakaom iz npr Ekvadora i Gane, ali to je skup sport, a ovde ne znam ni gde bih kupio takvu čokoladu). Tako da mi je prilično promašeno dizati nos nad time šta neko drugi bira, a suštinski smo svi 99% vremena ograničeni na ono što imamo u supermarketu.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
14 godina
zzib kaže...
NEW_MAN kaže...

Kad su pitali Milku zašto ne koriste steviju, odgovor je bio da to onda više ne bi bila Milka (isti okus). Odem u Sloveniju, kupim čokoladu sa stevijom, nikad bolje čokolade nisam probao (osim onih proizvedenih u Belgiji, vrhunske su). Čokalada sa stevijom je duplo skuplja (i tu leži odgovor)

Gdje si u slo kupio tu čokoladu sa steviom, koji dućan i marka?

16 godina
guslac kaže...
 Gdje si u slo kupio tu čokoladu sa steviom, koji dućan i marka?

A davno je to bilo, još su bile kune (20 kuna je bila cijena). Spar trgovina u Sloveniji, ne sjećam se marke

17 godina
zzib kaže...

Zanimljivo! Ono što sam ja probao sa Steviom je definitivno imalo specifičnu aromu koja mi se ne dopada, a slično iskustvo ima i koleginica sa insulinskom rezistencijom koja zbog toga, ako jede čokoladu, uzima isključivo sa steviom i nije našla neku za koju bi rekla da je više nego "bolje nego ništa".

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.9.2025 13:38 (Ivan(4)).
16 godina
Ivan(4) kaže...
 Zanimljivo! Ono što sam ja probao sa Steviom je definitivno imalo specifičnu aromu koja mi se ne dopada, a slično iskustvo ima i koleginica sa insulinskom rezistencijom koja zbog toga, ako jede čokoladu, uzima isključivo sa steviom i nije našla neku za koju bi rekla da je "bolje nego ništa".

A čuj, moguće da je čokolada sa stevijom koju sam probao proizvedena u Belgiji, a to itekako čini razliku.

15 godina

Meni sve ispod 80% nejestivo. Jednostavno preslatko. Ova od 99% mi jedini "slatkiš" koji konzumiran pa valjda sam otupija

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

3 0 hvala 0
17 godina

Koju jedeš od 99%? Probao sam Lindt i nekako... na prvu malo bezukusno, pa onda onako, kakao-puterasto, pa onda u nekom momentu postaje slano i oporo. Meni recimo do 85% može da se dopadne.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 mjeseci
Ma ljudi Lindt je smeće nikakav okus. Uzimam već godinama u Lidlu tamnu čokoladu 70 ili 80% kakao, uvjerljivo mi je najbolja okusom od svih. Fino aromatično i masno 👌
Ili ona bonbonjerica čokoladica miks od 56, 60, 70 i 80% kakao , isto J.D. Gross marka.
https://www.abillion.com/products/cioccolato-fondente-70-percent-10075053
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
10 mjeseci
Čak ima i ukusnih mikseva sa zrnom soli, karamelom, ... sve bih pojeo ali ograničim se na kocku nakon obroka. Ipak je to za guštanje.

No naša raja jede čokoladu onako krkanski, bitan je samo šećer te pojedu pola milke , nit cuclaju neg kao gice, gric, gric i progutaju , nit okusa samo šećer .
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Da je navodno najadijtivnija supstanca na planetu, gledajuci broj ovisnika. Konzumacija pokrece slicne procese u mozgu kao kokain, navodno, cuo/procitao jednom, samo prenosim.

0 0 hvala 0
15 godina
Ajme kako me nervira sta na mobitelu neda citirat normalno. Odgovor na par poruka iznad da ne pratim bas koju kad uzimam. Najcesce je to neka Zaini iz ducana delicija, ali s obzirom da konzumiran kockicu ili dvi dnevno ne opterecujem se previse. I slazem da vecina ljudi i sa cokoladom pretjeruje kao i sa svime ostalim
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

1 0 hvala 0
17 godina
NEW_MAN kaže...

All in all fora. 

Je, treba otići u Zotter obavezno.

S tim da si treba uzeti vremena i probati polako, a i ne sve okuse. Na kraju svaki put poharam onu njihovu trgovinu. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice