SpaceX najavio novi testni let divovske Starship r

poruka: 20
|
čitano: 5.485
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "SpaceX najavio novi testni let divovske Starship r".
17 godina

autor valjda misli Američki zaljev? 

Moj PC  
4 3 hvala 0
11 mjeseci

Što nije to isto?

0 0 hvala 0
15 godina

Ne znam zašto nitko od znanstvenika ili iz NASE ne želi reći da je odlazak na Mars čista glupost i totalno nerealno, možda se boje da će ih tužiti pa ne žele imati problema.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.8.2025 21:21 (pet).

3 0 hvala 0
9 godina
Re: SpaceX najavio novi testni let divovske Starsh
pet kaže...

Ne znam zašto nitko od znanstvenika ili iz NASE ne želi reći da je odlazak na Mars čista glupost i totalno nerealno, možda se boje da će ih tužiti pa ne žele imati problema.

Javi im se s konkretnim istrazivanjem i argumentacijom, moraju ponovo razmotriti slucaj kada im otvoris oci 

9 godina
pet kaže...

Nije glupost, aali je s postojećom tehnologijom vrlo vrlo daleko, da bismo simbolično kolonizirali Mars, moramo imati manje selo tamo pripremno za dolazak prvih Marsonauta, koji vjv neće preživjeti dugo.

A jedino što smo mi spustili do sada na Mars su sonde, još čak nisu ni vratile uzorke tla na Zemlju.

No kroz realnih 20-30 godina, to bi se moglo ostvasriti. Može i kroz 10, ako Musku damo budžet iz 1960-tih.

Ovaj Starship nije koncept male i skupe rakete, ovo je budući workhorse našeg Svemira i treba mu iskazati poštovanje. NASA-inim tempom bi stigli nikad.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.8.2025 1:26 (EricCartman).
16 godina

naravno da je odlazak na Mars samo pusta priča.
Cilj je biti GOSPODAR SVEMIRSKOG INTERNETA  - Starlink!

Za to ti treba hrpa velikih raketa kojima možeš podići tisuće satelita....a država ti subvencionira razvoj raketa :)

16 godina

Argumenti protiv kolonizacije Marsa ?

Dovoljan je samo jedan - Mars je izgubio svoju atmosferu.  A mi bi sada išli praviti novu, umjetnu :D

onda...Mars više nema magnetsko polje koje ga štiti od zračenja iz svemira - to znači da bi kolonije na Marsu morale biti duboko ispod zemlje.
Marsova površina je toliko otrovna da je to čudo jedno, prašina je izuzetno abrazivna - uništava sve živo ( brtve na vratima pogotovo).... Ma možeš nabajati koliko hoćeš problema s kolonizacijom mrtvog planeta

7 godina

Mislim daje odlazak na mars itekako moguc ali vjerojatno ne u sljedecih 20-30 godina osim ako tehnologija ne napravi eksponencijalni skok a sa svim ovim AI sranjima, tko zna sto ce sve biti za toliko godina.

Da ce to biti preko 90% samoubiloacka misija, vjerojatno da i povratak sa istog je puno upitnij ali takodjer vjerujem da u ovom svijetu ima itekako dovoljno dobrovoljaca koji bi svjesno otisli na misiju u jednom smjeru samo da udju u povijest i budu prvi.

2 0 hvala 0
16 godina
dankodr kaže...

naravno da je odlazak na Mars samo pusta priča.
Cilj je biti GOSPODAR SVEMIRSKOG INTERNETA  - Starlink!

Za to ti treba hrpa velikih raketa kojima možeš podići tisuće satelita....a država ti subvencionira razvoj raketa :)

+ne samo da subvencionira, plaća poreznim novcem privatne poduhvate, rizične.. ono što po starim pravilima ujkosem ne rad.. državno-privatno, dok jednog dana prije nešto godina nije primjetio kako je to ekšli zgodno, za njegov džep.. i od tad mu se to jako dopada.

-internet je samo jedna 'sitnica' u tom bizu.. privatna firma, koja će tad imat špediciju, naplaćivati državi-svima dok to nasa ne bi mogla, jer .. biz može.

-zato to ne radi nasa, država, nego radi privatna firma, ukjina, koju ujko financira državnim novcem, ne subvencije nego financira.. no to je više stvar semantičke nijanse.. :)

rampart kaže...

Mislim daje odlazak na mars itekako moguc ali vjerojatno ne u sljedecih 20-30 godina osim ako tehnologija ne napravi eksponencijalni skok a sa svim ovim AI sranjima, tko zna sto ce sve biti za toliko godina.

Da ce to biti preko 90% samoubiloacka misija, vjerojatno da i povratak sa istog je puno upitnij ali takodjer vjerujem da u ovom svijetu ima itekako dovoljno dobrovoljaca koji bi svjesno otisli na misiju u jednom smjeru samo da udju u povijest i budu prvi.

-vjervovati se može svašta.. kao i nadati se... a problem nije naći neki broj ludih ljudi, problem je što to tad nije posada nego nakupina ludaka-manijaka.. onak, preskupo da bi s tim netko išao u biz, jer ti trebaju dronovi-radnici, koji slušaju, rade, znaju.. ne hrpa ludih ljudi, čak da navijaju za isti nogometni klub pa da se ne pobiju na prvoj stanici :) ..

-filmovi su jedno, npr 12-žigosanih, no to je film, scenarij za mars nije film osim kao fikcija, primarno je biz, interes a to traži radnike-dronove-vojnike... one koji bez pogovora slušaju i izvršavaju, za šefa-cara-gazdu.. ne luđaci, jer opet, nije to film za djecu, zabavu, nego novac.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
dankodr kaže...

Argumenti protiv kolonizacije Marsa ?

Dovoljan je samo jedan - Mars je izgubio svoju atmosferu.  A mi bi sada išli praviti novu, umjetnu :D

onda...Mars više nema magnetsko polje koje ga štiti od zračenja iz svemira - to znači da bi kolonije na Marsu morale biti duboko ispod zemlje.
Marsova površina je toliko otrovna da je to čudo jedno, prašina je izuzetno abrazivna - uništava sve živo ( brtve na vratima pogotovo).... Ma možeš nabajati koliko hoćeš problema s kolonizacijom mrtvog planeta

Zračenje u prosjeku nije problem (dapače, ima mjesta na Zemlji gdje je i jače i ljudi žive normalno), sasvim fino bi mogao živjeti na površini, uz eventualno sklanjanje u nekakav bunker kod jačih solarnih oluja. Definitivno ne treba ići duboko ispod površine. I nije to mrtav planet, magmatizam postoji još uvijek, ima i dosta vode a vjerojatno i života ispod površine. To što nema guste atmosfere ne mora biti toliki problem, i na Zemlji ljudi već znatan dio života provode u zatvorenim prostorima u reguliranoj atmosferi, barem što se tiče temperature i vlage. Jest, tamo treba proizvesti i plinove, no nije da ne znamo kako. Ali energetski zahtjevno jest i pitanje je koliko održiva može biti kolonija na Marsu - i trebamo li uopće slati puno ljudi tamo, ali neće se uskoro ni puno drugačije u prosjeku živjeti na Zemlji. Živjet će se i ovdje u kupolama s umjetnom atmosferom, ako se ne izumre prije toga. Kako se stvari trenutno odvijaju, moglo bi na Marsu biti i lakše.

Amenoum
7 godina

Sto se problema tice po pitanju duljeg boravka je, barem po Koradu Korlevicu, prasdina na marsu koja je izuzesto fina/sitna i gotovo je nemoguce sve zabrtviti a udisasnje iste je pogubno.

Da cemo imati koliko toliko odrzivu civilizaciju gore, to sumnjam, cak bih rekao nemoguce osim u slucaju da se izmjenjuju na tjednoj ili mjesecnoj razini ali kako putovati tako brzo je ono...

Otici i vratiti se, cisto da se stavi kvacica i na to, poprilicno sam siguran da ce se ostvariti. Barem otici, o povratku o to po tom.

1 0 hvala 0
12 godina
EricCartman kaže...

...moramo imati manje selo tamo pripremno za dolazak prvih Marsonauta, koji vjv neće preživjeti dugo.

nemoj tako, uvijek se u slučaju nužde može izvršiti velika nužda i posadit krumpire

9 godina

Nije potrebno samo da na Marsu, i Mjesecu koji je btw dobar međukorak, ljudi budu zaštićeni u bazi od zračenja koje je brutalno opasno, nego i u letjelici na putu do tamo koje traje, wait for it, barem 6 mjeseci.

Trebat će im Nivea krema barem faktora 50.

6 godina

Ja to čitam ovako:

"SpaceX najavio novo kurenje love investitora i poreznih obveznika na besmislice, gluposti i bajke za malu djecu. Hej, nešto će nam ostati i u đepu ali moramo opravdati ulaganja i sredstva. Grandiozni i blesavi projekti poput leta na Mars ili drugi dolazak Krista privlači veliku lovu i zanimanje, za razliku od realnih ulaganja u npr. stvari koje ovozemaljski doprinose čovječanstvu i planeti. To nikog ne zanima puno, pa se bavimo ovakvim glupostima i prodavanjem magle. Per aspera, ad astra!"

Moj PC  
0 1 hvala 0
9 godina

Stari moj, koliko je inovacija u Starshipu, ovo je jedna od najmanjih Muskovih muljaža, zapravo uooće to ni nije.

Pusti Mars i njegov ludi san, koji će pošto poto i ostvariti, Starship ima brojne korisnije primjene:

• interkontinentalni jeftini letovi, u 1-2 h
  • nevjerojatan payload u orbitu, čitaj novi ogromni svemirski teleskopi
  • ovo je najmanje atraktivno, ali najvažnije - ekonomska računica - najisplativija raketa do sada. Po 1kg payloada koji ide u Svemir.
6 godina

Od svega što si naveo jedino kao proba za interkontinentalne svemirske letove bi imalo smisla, ali čak niti to jer ne mogu biti jeftini.

Moj PC  
0 1 hvala 0
4 godine

Dok nam izvazemljaci ne pokažu kako teraformirati Mars ništa od toga.

Nego;

Nije problem otići na Mars i vratiti se. Postoje provjerene metode od zadnjih slijetanja na Mjesec i povratka s njega.

Problem su neki tu već naveli. Treba stvoriti nastambe, dugotrajna izloženost zračenju, stvaranje bioodrživog okoliša u nekakvim hangarima, milijun stvari za koje nije objašnjeno kako.

合気道 五段 Me, myself and I
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
Zaporožac kaže...

--..milijun stvari za koje nije objašnjeno kako.

- ne baš milijun, malo više :) uz permutacije pitanja sa zašto, čime, tko, kad.. i ima li pilota u avionu-3.

.. ..in meanwhile, u udaljenoj galaxiji, daleko, daleko, daleko.. (da, jako daleko).. preko bare, trumplek isčekuje nominaciju (službenu) za nobela-mir (ili književnost ako nema ništa drugo), prijateljski pošteđuje grenlanđane i s panamom ima združene vojne vježbe, čime odagna glasine o invaziji .. tj kad malo razmislimo, zajednička vojna vježba ili rat, razlika je samo u nijansama? .. dok svi isčekuju kad će taj petak, ne samo u zaboravljenom hitu zaboravljenih pjesmica, .. za metak :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
Zaporožac kaže...

Nije problem otići na Mars i vratiti se. Postoje provjerene metode od zadnjih slijetanja na Mjesec i povratka s njega.

Nije baš isto, različita gravitacija i marsova atmosfera koliko god bila rijetka nije zanemariva. Apollov LEM ne bi mogao nikako sletjeti na Mars niti se vratiti u orbitu do komandnog modula.

Ima drugo rješenje koje je sigurno većina vas starkelja vidjela.

9 godina

Pa ruku na srce, na sve to bi odgovore trebao imati Starship, heavy booster ga diže sa Zemlje, a sam Starship ima dovoljnu snagu da se digne sa Marsa, te za gorivo koristi metan kojeg ima i na Marsu.

A sad u praksi kako bu to bilo tamo, kad evo ni na Zemlji još ne šljaka kako sam očekivao nakon prva 2-3 leta.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice