autor valjda misli Američki zaljev?
SpaceX najavio novi testni let divovske Starship r
- poruka: 20
- |
- čitano: 5.540
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Što nije to isto?
Ne znam zašto nitko od znanstvenika ili iz NASE ne želi reći da je odlazak na Mars čista glupost i totalno nerealno, možda se boje da će ih tužiti pa ne žele imati problema.
Ne znam zašto nitko od znanstvenika ili iz NASE ne želi reći da je odlazak na Mars čista glupost i totalno nerealno, možda se boje da će ih tužiti pa ne žele imati problema.
Javi im se s konkretnim istrazivanjem i argumentacijom, moraju ponovo razmotriti slucaj kada im otvoris oci
Nije glupost, aali je s postojećom tehnologijom vrlo vrlo daleko, da bismo simbolično kolonizirali Mars, moramo imati manje selo tamo pripremno za dolazak prvih Marsonauta, koji vjv neće preživjeti dugo.
A jedino što smo mi spustili do sada na Mars su sonde, još čak nisu ni vratile uzorke tla na Zemlju.
No kroz realnih 20-30 godina, to bi se moglo ostvasriti. Može i kroz 10, ako Musku damo budžet iz 1960-tih.
Ovaj Starship nije koncept male i skupe rakete, ovo je budući workhorse našeg Svemira i treba mu iskazati poštovanje. NASA-inim tempom bi stigli nikad.
naravno da je odlazak na Mars samo pusta priča.
Cilj je biti GOSPODAR SVEMIRSKOG INTERNETA - Starlink!
Za to ti treba hrpa velikih raketa kojima možeš podići tisuće satelita....a država ti subvencionira razvoj raketa :)
Argumenti protiv kolonizacije Marsa ?
Dovoljan je samo jedan - Mars je izgubio svoju atmosferu. A mi bi sada išli praviti novu, umjetnu :D
onda...Mars više nema magnetsko polje koje ga štiti od zračenja iz svemira - to znači da bi kolonije na Marsu morale biti duboko ispod zemlje.
Marsova površina je toliko otrovna da je to čudo jedno, prašina je izuzetno abrazivna - uništava sve živo ( brtve na vratima pogotovo).... Ma možeš nabajati koliko hoćeš problema s kolonizacijom mrtvog planeta
Mislim daje odlazak na mars itekako moguc ali vjerojatno ne u sljedecih 20-30 godina osim ako tehnologija ne napravi eksponencijalni skok a sa svim ovim AI sranjima, tko zna sto ce sve biti za toliko godina.
Da ce to biti preko 90% samoubiloacka misija, vjerojatno da i povratak sa istog je puno upitnij ali takodjer vjerujem da u ovom svijetu ima itekako dovoljno dobrovoljaca koji bi svjesno otisli na misiju u jednom smjeru samo da udju u povijest i budu prvi.
naravno da je odlazak na Mars samo pusta priča.
Cilj je biti GOSPODAR SVEMIRSKOG INTERNETA - Starlink!
Za to ti treba hrpa velikih raketa kojima možeš podići tisuće satelita....a država ti subvencionira razvoj raketa :)
+ne samo da subvencionira, plaća poreznim novcem privatne poduhvate, rizične.. ono što po starim pravilima ujkosem ne rad.. državno-privatno, dok jednog dana prije nešto godina nije primjetio kako je to ekšli zgodno, za njegov džep.. i od tad mu se to jako dopada.
-internet je samo jedna 'sitnica' u tom bizu.. privatna firma, koja će tad imat špediciju, naplaćivati državi-svima dok to nasa ne bi mogla, jer .. biz može.
-zato to ne radi nasa, država, nego radi privatna firma, ukjina, koju ujko financira državnim novcem, ne subvencije nego financira.. no to je više stvar semantičke nijanse.. :)
Mislim daje odlazak na mars itekako moguc ali vjerojatno ne u sljedecih 20-30 godina osim ako tehnologija ne napravi eksponencijalni skok a sa svim ovim AI sranjima, tko zna sto ce sve biti za toliko godina.
Da ce to biti preko 90% samoubiloacka misija, vjerojatno da i povratak sa istog je puno upitnij ali takodjer vjerujem da u ovom svijetu ima itekako dovoljno dobrovoljaca koji bi svjesno otisli na misiju u jednom smjeru samo da udju u povijest i budu prvi.
-vjervovati se može svašta.. kao i nadati se... a problem nije naći neki broj ludih ljudi, problem je što to tad nije posada nego nakupina ludaka-manijaka.. onak, preskupo da bi s tim netko išao u biz, jer ti trebaju dronovi-radnici, koji slušaju, rade, znaju.. ne hrpa ludih ljudi, čak da navijaju za isti nogometni klub pa da se ne pobiju na prvoj stanici :) ..
-filmovi su jedno, npr 12-žigosanih, no to je film, scenarij za mars nije film osim kao fikcija, primarno je biz, interes a to traži radnike-dronove-vojnike... one koji bez pogovora slušaju i izvršavaju, za šefa-cara-gazdu.. ne luđaci, jer opet, nije to film za djecu, zabavu, nego novac.
Argumenti protiv kolonizacije Marsa ?
Dovoljan je samo jedan - Mars je izgubio svoju atmosferu. A mi bi sada išli praviti novu, umjetnu :D
onda...Mars više nema magnetsko polje koje ga štiti od zračenja iz svemira - to znači da bi kolonije na Marsu morale biti duboko ispod zemlje.
Marsova površina je toliko otrovna da je to čudo jedno, prašina je izuzetno abrazivna - uništava sve živo ( brtve na vratima pogotovo).... Ma možeš nabajati koliko hoćeš problema s kolonizacijom mrtvog planeta
Zračenje u prosjeku nije problem (dapače, ima mjesta na Zemlji gdje je i jače i ljudi žive normalno), sasvim fino bi mogao živjeti na površini, uz eventualno sklanjanje u nekakav bunker kod jačih solarnih oluja. Definitivno ne treba ići duboko ispod površine. I nije to mrtav planet, magmatizam postoji još uvijek, ima i dosta vode a vjerojatno i života ispod površine. To što nema guste atmosfere ne mora biti toliki problem, i na Zemlji ljudi već znatan dio života provode u zatvorenim prostorima u reguliranoj atmosferi, barem što se tiče temperature i vlage. Jest, tamo treba proizvesti i plinove, no nije da ne znamo kako. Ali energetski zahtjevno jest i pitanje je koliko održiva može biti kolonija na Marsu - i trebamo li uopće slati puno ljudi tamo, ali neće se uskoro ni puno drugačije u prosjeku živjeti na Zemlji. Živjet će se i ovdje u kupolama s umjetnom atmosferom, ako se ne izumre prije toga. Kako se stvari trenutno odvijaju, moglo bi na Marsu biti i lakše.
Sto se problema tice po pitanju duljeg boravka je, barem po Koradu Korlevicu, prasdina na marsu koja je izuzesto fina/sitna i gotovo je nemoguce sve zabrtviti a udisasnje iste je pogubno.
Da cemo imati koliko toliko odrzivu civilizaciju gore, to sumnjam, cak bih rekao nemoguce osim u slucaju da se izmjenjuju na tjednoj ili mjesecnoj razini ali kako putovati tako brzo je ono...
Otici i vratiti se, cisto da se stavi kvacica i na to, poprilicno sam siguran da ce se ostvariti. Barem otici, o povratku o to po tom.
...moramo imati manje selo tamo pripremno za dolazak prvih Marsonauta, koji vjv neće preživjeti dugo.
nemoj tako, uvijek se u slučaju nužde može izvršiti velika nužda i posadit krumpire
Nije potrebno samo da na Marsu, i Mjesecu koji je btw dobar međukorak, ljudi budu zaštićeni u bazi od zračenja koje je brutalno opasno, nego i u letjelici na putu do tamo koje traje, wait for it, barem 6 mjeseci.
Trebat će im Nivea krema barem faktora 50.
Ja to čitam ovako:
"SpaceX najavio novo kurenje love investitora i poreznih obveznika na besmislice, gluposti i bajke za malu djecu. Hej, nešto će nam ostati i u đepu ali moramo opravdati ulaganja i sredstva. Grandiozni i blesavi projekti poput leta na Mars ili drugi dolazak Krista privlači veliku lovu i zanimanje, za razliku od realnih ulaganja u npr. stvari koje ovozemaljski doprinose čovječanstvu i planeti. To nikog ne zanima puno, pa se bavimo ovakvim glupostima i prodavanjem magle. Per aspera, ad astra!"
Stari moj, koliko je inovacija u Starshipu, ovo je jedna od najmanjih Muskovih muljaža, zapravo uooće to ni nije.
Pusti Mars i njegov ludi san, koji će pošto poto i ostvariti, Starship ima brojne korisnije primjene:
- interkontinentalni jeftini letovi, u 1-2 h
- nevjerojatan payload u orbitu, čitaj novi ogromni svemirski teleskopi
- ovo je najmanje atraktivno, ali najvažnije - ekonomska računica - najisplativija raketa do sada. Po 1kg payloada koji ide u Svemir.
Od svega što si naveo jedino kao proba za interkontinentalne svemirske letove bi imalo smisla, ali čak niti to jer ne mogu biti jeftini.
Dok nam izvazemljaci ne pokažu kako teraformirati Mars ništa od toga.
Nego;
Nije problem otići na Mars i vratiti se. Postoje provjerene metode od zadnjih slijetanja na Mjesec i povratka s njega.
Problem su neki tu već naveli. Treba stvoriti nastambe, dugotrajna izloženost zračenju, stvaranje bioodrživog okoliša u nekakvim hangarima, milijun stvari za koje nije objašnjeno kako.
--..milijun stvari za koje nije objašnjeno kako.
- ne baš milijun, malo više :) uz permutacije pitanja sa zašto, čime, tko, kad.. i ima li pilota u avionu-3.
.. ..in meanwhile, u udaljenoj galaxiji, daleko, daleko, daleko.. (da, jako daleko).. preko bare, trumplek isčekuje nominaciju (službenu) za nobela-mir (ili književnost ako nema ništa drugo), prijateljski pošteđuje grenlanđane i s panamom ima združene vojne vježbe, čime odagna glasine o invaziji .. tj kad malo razmislimo, zajednička vojna vježba ili rat, razlika je samo u nijansama? .. dok svi isčekuju kad će taj petak, ne samo u zaboravljenom hitu zaboravljenih pjesmica, .. za metak :)
Nije problem otići na Mars i vratiti se. Postoje provjerene metode od zadnjih slijetanja na Mjesec i povratka s njega.
Nije baš isto, različita gravitacija i marsova atmosfera koliko god bila rijetka nije zanemariva. Apollov LEM ne bi mogao nikako sletjeti na Mars niti se vratiti u orbitu do komandnog modula.
Ima drugo rješenje koje je sigurno većina vas starkelja vidjela.
Pa ruku na srce, na sve to bi odgovore trebao imati Starship, heavy booster ga diže sa Zemlje, a sam Starship ima dovoljnu snagu da se digne sa Marsa, te za gorivo koristi metan kojeg ima i na Marsu.
A sad u praksi kako bu to bilo tamo, kad evo ni na Zemlji još ne šljaka kako sam očekivao nakon prva 2-3 leta.