U redu, onda smo na (pretežno) istoj stranici: oboljeli ljudi - ograničena prehrana.
Mene zanima zdravlje, kako drugih ljudi tako i moje vlastito, zato sam se i uključio u sve ovo.
Ovisno o oboljenju - drugačiji pristup ograničenju.
Vidiš, to ti je sad škakljiva situacija. Jer većina kroničnih oboljenja na ovaj ili onaj način je povezana (uzrokovana ili pogoršana) prehranom, porocima i nekretanjem. Tako da se za dvije različite bolesti mogu nuditi potpuno različiti lijekovi, ali ista promjena životnog stila može djelovati na obje te bolesti, pa čak i biti daleko djelotvornija od ikakvog lijeka, jer lijekovi u pravilu služe smanjivanju simptoma, dok promjena životnog stila služi uklanjanju uzroka kroničnih oboljenja.
Toplo bih ti preporučio da odeš na No Carb Life kanal na YouTubeu i pogledaš nekoliko osobnih svjedočanstava. Iznenadio bi se kojih sve zdravstvenih problema ljudi su se riješili istom promjenom prehrane/životnog stila. Zato jer je u podlozi isti uzrok - metabolički poremećaj, upale te molekularna mimikrija kod autoimunih bolesti. Tako se netko može promjenom prehrane riješiti recimo dijabetesa tipa 2 i neke autoimune bolesti. I/ili brain foga. I/Ili depresije ili tjeskobe. I/ili visokog krvnog tlaka. I/ili masne jetre. I/ili mu se poboljšaju koža, kosa (nekima se vrati boja u kosu, nekima se uspori ćelavost ili čak počne rasti nova kosa). Ili se riješe gljivica (nećeš izlučivati toliko glukoze i drugih tvari kroz kožu). Ili teže izgore na suncu (imat ćeš kolesterol u koži, umjesto fitosterola iz biljnih ulja, a pravi kolesterol je nužan za proizvodnju vitamina D u koži, koji nas može zaštititi od utjecaja sunca). Ili sve to skupa.
Zato jer uzroci svih tih oboljenja mogu biti posljedica istih stvari - prehrane bogate šećerom, škrobom, biljnim/sjemenovim uljima (oksidirana su i sklona oksidaciji, bogata su fitosterolima i Omegom 6, koje ionako već imamo daleko previše u tijelu), lektinima (gluten je jedan od lektina; lektini rezultiraju molekularnom mimikrijom, odnosno naše tijelo ih ugrađuje u naša tkiva umjesto molekula koje nam stvarno trebaju, a onda u jednom trenutku tako obogaćeno tkivo tijelo "prepozna" kao neprijateljsko i počne ga napadati - eto ti autoimune bolesti) i - vlaknima (netopiva vlakna mogu uštećivati probavni trakt i uzrokovati razne poremećaje).
Ali, moran primijetit to da mnogi sebi izaberu neki moderni vid prehrane upravo zbog pomodarstva. Nemaju nekih konkretnih problema, nego valjda ne znaju šta bi sa sobom ili ih je netko uspio u to uvjerit.
Prije nego nekog osudiš, budi siguran da su promijenili prehranu samo zato jer je to danas moderno, a ne zato jer imaju neke probleme koje se nadaju riješiti promjenom prehrane.
Isto tako bi mogao reći da je netko tko ima viška kila krenuo na keto dijetu jer je to sad moderno, ignorirajući činjenicu da su načini prehrane koji se temelje na restrikciji kalorija neodrživi na duge staze. Znači, mogao bi tu osobu osuditi da radi nešto što ne radi, nego je ta osoba posve legitimno odabrala keto prehranu.
A čak i da je u pitanju pomodarstvo - zašto ne gledaš svoja posla? Kakvu tebi ulogu igra to što je netko promijenio način na koji se hrani?
Međutim, poznaješ li ti ikoga da je dobio dijabetes zbog krumpira ili banane?
Kakvo je to pitanje? Dobio je dijabetes zbog svega što je radio, a krumpir ili banana (koliko krumpira, koliko banana, je li s tim namirnicama prešao dnevnu potrošnju kalorija, je li zbog njih gladniji nego bi trebao biti...?) mogu biti faktor u tome.
Zašto bih živio bez kruha ili na minimumu ugljikohidrata ako mi nije za potrebu?
Pa zašto bi? Nitko tebi to nije ni rekao. No, u ovoj temi ni nije bilo riječ o tebi i o drugim zdravim osobama.
I da ti buden iskren, nisam uvjeren u tu keto-autofagiju. Organi ipak ne mogu mirovat nego i dalje moraju probavljat masti, proteine i mikronutrijente. Daleko je to od posta, kao krivotvoreni med od pravoga.
Imaš pravo vjerovati u netočne stvari. Tvoj problem. Moja zadaća nije da tebe uvjeravam u činjenice. Ako ti je stalo do znanja, onda ćeš se informirati i prihvatiti to što si naučio. Ako ti nije stalo, ništa što ti ja kažem neće promijeniti tvoje mišljenje.