Odličan članak. Eto još jednog dokaza da se pametnom primjenom tehnologije može puno postići. U cijeloj priči me jedino malo brine dysprozij, s obzirom da on spada u rijetke zemlje i pitanje njegove dostupnosti u dovoljnim količinama za izradu katalizatora (mada ga ne treba jako puno, sudeći prema formuli).
Otrovni plin čisti zrak - amonijak protiv dušikov
- poruka: 11
- |
- čitano: 3.538
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Po običaju DR Raos odličan!
Disprozij je, istina, rijedak i skup, ali se lako reciklira.
Da, volio bih i ja vidjeti koju pametnu od njega, a ne samo TD
Pitanje za Dr Raosa: Doktore, koliko enerije se gubi pri pretvaranju vodika i dušika u amonijak, lijepo zvuči da amonijak uz katalizatore pri izgaranju daje samo energiju, dušik i vodenu paru, ali koliko je to energetski isplativo?
energija se ne gubi nego pretvara iz jednog oblika u drugi
Odgovor Uči: u reakciji između NH3 i NO se ne troši, nego oslobađa energija - reakcija je egzotermna.
Odgovor Uči: u reakciji između NH3 i NO se ne troši, nego oslobađa energija - reakcija je egzotermna.
Nismo se potpuno razumjeli, pitanje je koliko energije se troši na dobivanje NH3, koji kasnije izgara sa NO i kisikom pa dobivamo energiju.
Uvijek ih sa gustom pročitam iako nikad nisam pretjerano volio kemiju.
Nisam mislio da ću ikad argumentirano išta dodati na Vaše članke pa kamoli kritiku s obzirom da sam u kemiji teški laik - ali evo i to se desilo; smrtnicima nebitno ali nama na brodovima bitno - nije dimnjak već cimunjera! 😉
Usput, na zadnjim generacijama brodskih motora koji za pogonsko gorivo mogu koristiti dizel i/ili prirodni plin (LNG) koristimo SCR (Selective Catalytic Reduction) - katalizator na bazi amonijaka.
Katalizator je potrebno zagrijati prethodno na nekih 450 stupnjeva Celzijusa tako da ovih stotinjak stupnjeva što Vi spominjete u članku bi sigurno bilo lakše dostići…
Do slijedećeg čitanja!
Da odgovorim Uči: kada se napavi sumarna reakcija, u koju ulazi dobivanje vodika iz vode te sinteza amonijaka, dolazi se do reakcije 2NO = O2 + N2, a ta je reakcija također ekzotermna. Dakle, nema utroška energije. Na kraju sve je to nebitno, jer je NO vrlo malo, pa je opravdan utrošak amonijaka radi čistog zraka.