Najbolje distribucije Linuxa za početnike

poruka: 279
|
čitano: 84.189
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Najbolje distribucije Linuxa za početnike".
15 godina
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
Zechina kaže...

OK, jedno pitanje:

Je li ikome ikad apdejt na blo kojem novijem Linuxu rasturio sistem?

Ne mogu se sjetiti. Možda kod updatea distribucije na novu verziju (Ubuntu je u pitanju) ali ima tome poprilično vremena. Mislim da je u pitanju bila Wi-Fi kartica (Broadcom) te da sam morao ručno odraditi posao.

Stručnjak za odmaganje...
15 godina
BlueMax kaže...

MS Office, uključujući Word, je najbolji uredski paket. Libre je odličan paket. Problemi nastaju kod korištenja istog dokumenta u više aplikacija. Najbolje ti se držati jednog, a zbog rasprostranjenosti to je MS Office (ako ga već imaš).

Često koristim oba alata (takav mi je posao) i ono što sam primjetio je da je međusobna kompatibilnost došla do vrlo visokog nivoa. Ima tu jedan ali a on se odnosi na korištenje oba alata na način kako bi ih se stvarno trebalo koristiti, bez forsiranja formata (korištenje stilova za promjenu formata, ispravnog korištenja buletinga i numberinga, ispravno prelamanje stranica,.....). Kroz godine sam naučio da jako puno ljudi koristi Office alat kao upgradeani pisaći stroj (nevezano koji). Kada bi se ljudi potrudili savladati osnove međusobna kompatibilnost ne bi bila problem. Zanimljivo je kada tako napisane alate otvoriš u online verziji Office 365. Često puta dobiješ goru situaciju nego kad ga otvoriš u Libre Office-u.

11 godina
Zechina kaže...

OK, jedno pitanje:

Je li ikome ikad apdejt na blo kojem novijem Linuxu rasturio sistem?

Evo meni baš nikad, godinama unazad.

Meni bi već samo to bio razlog za switch.

Žena mi već ima PTSP od tog, svako malo im Win apdejt nešto syebe. Prekovremeni se zbog tog što posao šteka, naravno, ne plaćaju.

Ne u zadnjih 8-9 godina sigurno. Čak ni upgrade, osim jednom ali to je jer je bila dev mašina koja se upgrade-ala kroz sigurno 6 releasa.

Nadglednik dina
16 godina
Djuro von Prekoplotovich kaže...

Da sam pocetnik,..

Najprije virtualka, kasnije dual-boot ili cista Linux instalacija.

...

-da si početnik ne bi ni čitao temu odnosno jednako kao što kritiziram članak, mišljenje.. sama ideja što početnik želi-traži-koristi ili 'korisnik računala' što god to značilo (ovisi koje značenje toj riječi damo).

tako zeko u temi i dalje drvi da mu upgrade win (ženi) sruši windoze dok linux nikad dok se na drugoj fronti raspravlja o office paketu (ms nije bez razloga dominantan, kao os tako i uredski paket.. + još par 'sitnica' koje ima kao VS, .net itd.. tj sve ono što Canonical nema, kao jedina razlika win-ubuntu tj rezultat te razlike, dok je u svemu win kopija ubuntua.. no u ovom slučaju je učenik bolji od profesora, tj next-step-up.. što je i logično za izuzetke..). .. i tad dođem do tog izuzetka, pojedinca ispod promila koji će isprobati-tražiti-učiti, linux, oseve, nešto. Tj tema je za izuzetke, ne većinu i time sasvim suprotna mišljenja što je os, čemu služi i tko ga koristi. Korištenje-korisnik, može to kao banalna usporedba biti osobni auto ili šleper-traktor-vlak.. sve su to vozila, no običan korisnik ima običan osobni automobil, ne bolid f1, ne šleper, ne kombajn.. i dok oni koji nešto znaju ne mogu razujmeti druge potrebe, želje, korisnike.. do tad će im virtualka biti nešto za početničko isprobavanje, što je samo po sebi kontradikcija, jer početnik ne zna ništa, nema os, nema vm, ne zna što je dualboot itd. Ako zna tad je već napredniji, tj možemo provesti anketu s banalnim pitanjem koristi li osoba računalo da-ne, i iduće pitanje zna li što je vm, nabrojati 2-3 popularna, zna li što je dualboot ili kako se kreira install-boot-live stikić za install bilo kojeg osa, ako to osoba radi sama.

-prvi korak, za install bilo čega, je imati install, pribaviti ga, dok je za os potreban i bootabilan medij, ne samo instalacija kao popularan setup.exe ili deb paket.

-ako je to prvi koriak, tad je nulti, znati što se nudi, koji os, jednako kao da želimo jesti sladoled, koji ukus, čokolada-vanilija ili stotine drugih,.. no dok to ne znamo, dok ih ne probamo, realno ni nemamo izbor. Za win početnik ne treba tražiti info-reklamu-objašnjenje, dok za linux ima distrowatch i tu već nastaje problem 'početnika' koji krene pogrešnim putem, jer doživi pogrešan dojam, počne pogrešnim učenjem-idejom, da su to 'linuxi'.. ne, to su distre, nakupine paketa, izgled, ikone.. skeendeep, jer linux je jedan, gnu-linux (ostalo je zanemarivo). Jednako kao što je jedan win (akutalan 10), uz razliku da se ne nudi izbor kao distre.. tj posotji home-pro, postoje edu-ent za institucije i to je to (ako izbacimo 32-64bit + jezik kao sporedno-isto, dok se 32bit gasi-ugbija-nestaje..).

nulti koriak, da bi bilo tko, bilo što, mogao birati, mora znati što se nudi, što želi-cilj, što može, resursi-requirementsi i tad kompromis tj želje se moraju prilagoditi cilju, koiršetnju. Ako je to ms-office, bilo koja app za win bez lin, tad jednostavno nije izbor. Prvi korak je tad znati to, ne krenuti pogrešnim putem, pogrešnim izborom.. a jel to u VMu.. čemu?

-tj jednako kao u članku, ako juzer-početnik ima install, ako napravi stikić, tad u slučaju lin u 99% ima live, ubode-boota-vidi. Početnik ne radi u VMu + smisao.

-početnik ako želi u google utipka par kuljučnih riječi, ovisno traži li recept za pizzu ili izbor oseva, dobije odgovor-link i tad pročita ovu temu ili distrowatch (ili pizza.). Početnik, tad u samoj definiciji riječi, još ne zna, ne razmišlja o tome, da ne želi os, jer os je sam za sebe besmislen, nego appse, tj ono što će koristiti ili barem želja. Ako je to neki office, tad ms->win.. ako je igra, ako je acad-autodesk, ako je adobe.. i tad dođemo do odgovora da nekog izbora nema tj izbor nije stvar slobode puke želje nego postojanja appsa i ono što te apps traže, kompatibilnost-resursi-requiremetsi. Ako je to gaming, tad se traži neka gaming-gpu, cpu, ram.. i to početnik-juzer razumije, ode u trgovinu i potroši partisuća krznaša.. i ima the-računalo.

-što tad? .. u vm? nema, nema ga, nema os, nema win.. jer da ima tad već ima os i tad ne bira os, tj jednako kao da nema auto i da mu se kaže, sjedni u auto i odvezi se do trgovca automobilima.. nema auto, nema os, ima hardware-pc i recimo želju, gejmati ili što već.

ok, dok nema ništa od funkcionalnog računala, dok nema 'željeni' os tj funkcionalno računalo na kojem radi internet+dl+pripremu stikića, nema ništa, tj jednako kao da nema stuju (el.energiju-šteker..) ili da nema bilo koji requirements kao tipkovnicu-miša (ili ruke) .. tad ne može ništa, tj tad ne može ni birati os.

- kad to ima, tad je izbor osa ograničen ciljanim appsima, tj željom-korištenjem i ovisno o tome postoji li app za jednu-više platformi.

- za npr browser je lako, postoje, nije ograničenje, za office je već malo zeznutije, tj npr libre radi na lin, ali radi i na win.. pa juzer koji tako bira i dalje može win-ili-lin.. (dok juzer maca ne bira nego upali).

- gaming, specifične programe kao acad.. tad juzer izabere win. Ne zbog izbora osa, nego appsa-supporta-requirementsa onog što želi koristiti. Ima li tad uopće izbor? ili ćemo i dalje z apočetnika podrazumijevati nekog tko koristi vm.. + krenuti od premise da je u win.. Ako je već u win, tad jedino zbog problema koje ima npr 'zeko' može poželjeti neki linux-distru, no tad treba vidjeti što se nudi, ubuntu+derivati.. a to članak promašuje, tj uopće ne kreće na to da korisniku treba dati izbor kao ukus sladoleda u slastičarnici ili meni pizzerije nego da se to radi u vmu.. dok je po mom mišljenju pogrešno članak obrađen, količinom, nabacanim popularnim distrama, što je besmisleno tj smisao članka je što? .. distrowatch? Tamo je slika-izgled, kratki opsi, requirementsi-kompatibilnost i ponuda x86-32/64, arm-ostalo ako juzer-početnik zna što to znači, kao i link na stranicu distre, dok ubuntu ima odličan support askubuntu, koji može koristiti za 99% drugih distri, jer linux je jedan, sve ostalo su samo izged-ikone.

-zašto je pogrešno u članku? pa izbor početniku treba olakšati, dati mu neke kriterije-hintove, npr kakvo računalo ima, koji hw-resurse i što je želja-cilj, surfati ili gajmati.. staro-slabo računalo ili novo-jako, dok to članak uopće ne spominje (kao ni ti, dok navodiš npr uefi-gpt.. 'radi puno bolje'.. a smisao te rečenice? hdd je hdd, disk-drive, storage-sys medij.. radi jednako osim što mbr ima stara ograničenja (ali i rješenja) dok se uefi biosom može svašta, npr upgrade-flešanje.. a jel to nešto za početnika + rizik..).

-člnak, da je nešto stvarno autor radio, kao npr u testu cpu-gpu.. tj što se tad u takvom testu radi? složi se računalo i proba, vide performanse i daju benč rezultati npr za popularne igre ili video appse. .. što tu imamo, vm ili gpt?.. besmisleno.

-tj članak je mogao uzeti 'ubuntue'.. kao ubuntu-kubuntu-xubuntu.. tj 'iste' distre i probati, naći razlog ZA pojedinu, kako radi na novom-jakom, kako na starom-slabom, možda tad puppy, možda arch .. no tog nema, dok jednostavnim bootanjem livea juzer može sve vidjeti-probati i ako želi instalirati distru, bez potrebe za vmom dok će uefi-gpt i dalje biti stvar hw-a, biosa, računala, koje se podešava prije osa, ne poslje jednako kao što prije moramo imati hw-računalo, disk, ne nakon osa dok u toj priči vm već dolazi nakon, u osu.. i tad je već priča o izboru osa besmislena.

-članak za početnike bi bio daleko 'kvalitetniji' da jednostavno navede link na distrowatch i kratke upute kako napraviti live stikić, tj hintove zašto-kako izabrati os, tj što je cilj-želja ili requirements appsa, a tad bi link vodio npr na steam koji pregledno nudi opis igara i podržanih platformi pa tek tad kvalitetno korisnik može birati os, u suprotnom win. Članak bi jednako bio kvalitetniji da su probali gejmati, ne u vmu, ne s wineom, jer tad je odgovor win ili mac tj kontradikcija smisla izbora adekvatnog osa za korisnika-računalo. Kao pile&sisa. Čak da spomene postavke biosa, uefi-legacy, kako se boota koji medij, koje f-tipke itd.. no članak to ne spominje dok sve strpa u vm a tad to nije članak za početnike, tj vidimo koja se ekipa skupila.. uz zeku koji kasni ali nadoknađuje fanatizmom :)) .. tj tema je postala ono što svaka takva tema postane, mjesto za spamanje, hračkanje onog drugog, traženja besmislenih dokaza o tome koji je os bolji ili zašto, za što... pri čemu zeko npr ne razumije ženin 'izbor' win, samo ga kritizira i usputno hračne jer se svakim updateom skrši... zeko pri tome misli da je uzrok problema os pa pljucne win, no nije os problem, nego juzeri, hw, systemac, resursi, fizika (kvarovi), statistika (broj desktop juzera, kao i office alata, namjena..) itd.

-iz postova, imamo dvije moguće i istovremeno suprotne situacije-filozofije.. stalne nadogradnje, time mogući problemi, ali i nužda (ne izbor), s druge strane, kissovski, jednom složiš i radi.. u tom primjeru se kao problem spominje adminpass, jer tad običan juzer ne može ništa (pokvariti).. pa ni updateati. Dobro ili loše? oboje, jer poslovica kaže ne popravljaj ono što radi + ako početnik nešto radi vjerojatno će pogriješiti. Tad je bolji os koji je zacementiran, no to danas više nije upotrebljivo, internet+ostalo.. i to više nije ralna alternativa, naprotiv, sve se mora čitavo vrijeme upgradeati, pa i mobitel-appsi.. tad dođemo du suprotnog problema tj win juzeri više nemaju izbor updateanja nego je madnatorno. Bolje ili lošije? .. kiss kaže lošije, no istovremeno je bez updatea računalo beskorisno tj ovisi za što se koristi, online ili off. Izbor? Nema izbora nego je to stvar appsa koje juzer koristi, appsi određuju 'izbor', jednako kako za HW tako za SW-os.. juzer u slučaju lin može birati distre zapravo samo ikone-guije.. jer je linux jedan, dok u slučaju win može promijeniti themu, sliku pozadine.. ako je platio licencu :) .. tj nije ni cjena za kućne korisnike problem, čist-origigi win može svaki juzer skinuti-instalirati-koristiti.. đabe, radi. .. tj linux distre su većinom besplatne (free) no ni to im do sad nije pomoglo pa neće ni nadalje, jer je ms relaxao fičer-install key pa može za istu cijenu-free. .. dok će u narednih par godina postati usluga, free soft, ali ne đabe tj soft će biti free dok će se naplačivati usluga. ... tad će juzeri 'nahrliti' na linux .. ili neće, jer nisu ni do sad.

-što preporučiti početniku? ništa, tj ovo sigurno ne čita, pa je savijet beskoristan :) .. tj ako bira linux distre ekšli bira samo frontend-gui birajući DE-distre ž nakupnu softa koji dobije predinstalirano outofbox i to radi ok jer su distru pripremili znalci, korisno-upotrebljivo, najvažniji fičer live.. tj uvjek poželjno imati pri ruci (kad zatreba, dok je tad VM beskoristan).

-kako sad zbog covid pandemije (+ potres, opet..) sve više školaraca treba za školu, ekšli (ne samo gejmanje), tad to postane važnije.. tj da je barem to članak obradio, probao, npr radi li google carssroom s livea, jer tad kad se 'normalno' računalo skrši (jer je zeki stigao update windoza).. možda pomogne stikić .. no to članak propušta, jedino nabaca desetak beskorisnih naziva kao mint ili ubuntu kao da je važno kako se distra naziva (umjesto kako radi, radi li.. i što je outodbox tu na liveu ili u soft centru dohvatljivo počltniku, tj koliko treba znanja i vremena da se tako stigne npr na online predavanje...) .. to bi bio dobar članak, ovako je samo za stare početnike tj ekipu za pljuckanje oseva (jer su uvjek oni durgi krivi-loši..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
Meni update nikada nije rasturio sistem ni na Win ni na Linux mašini.

@Zechina, koristiti Linux i reći nešto kao ne sjećam se kada sam išao u terminal mi je baš čudno. Ako ništa drugo (zanemarimo draži terminala), neke stvari je lakše odraditi iz terminala.

0 0 hvala 0
16 godina
LunKraljPonoci kaže...
Ako ništa drugo (zanemarimo draži terminala), neke stvari je lakše odraditi iz terminala.

Sve 5, ali nije rijec o tome da li je lakse ili ne (iako je uistinu neke stvari lakse napraviti)

U zadnjih 5-6 godina na popularnijim distribucijama (Mint, Ubuntu) sve se moze iz GUI-ja.

Najveci problemi zbog cega se moralo posezati za terminalom su bili graficki ili wireless driveri po instalaciji OS-a, medjutim sa pojavom driver managera (slika iz Minta) niti za to se vise ne mora ici u terminal.

Iako sam u terminalu po cijele dane (SSH, telnet), na radnom laptopu kako sam instalirao i podesio Debian, lokalni terminal nisam ja mislim 2  puta otvorio u proslih par godina.

There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels. (Church of Emacs)
6 godina
protjeran

Ja linux preporučujem korisnicima sa prastarim računalima koja nisu dovoljno jaka za fluidno pokretanje windowsa 10, a starijim windowsima je istekla podrška pa nemaju drugog izbora. Za bilo kakva modernija računala osobno ne vidim koristi od linuxa, s windowsima možeš koristiti sav softver koji je dostupan na linuxu, a i bolju tj popularniju alternativu koja je dostupna samo na windowsima. Recimo poželiš igrat neku igru, instaliraš ju i igraš, bez komplikacija, ili želiš urediti neku sliku, imaš gimp, ali tutorijal ti je na photoshopu no to nije nikakav problem jer onda instaliraš photoshop (legalno ili crnu verziju koja radi odlično i ne treba dodatna podešavanja kako bi se aktiviralo). Ili se pak zainteresiraš za audio produkciju, imaš pregršt izbora od fl studia pa do abletona, za linux nažalost nemaš.Neki linux korisnici će spomenuti cijenu, no a ebayu sam nabavio hrpu ključeva za 20-30 kn i rade besprijekorno, Microsoft jako dobro zna kako smo svi mi aktivirali windowse, no javna je tajna da nemaju ništa protiv toga jer im največu zaradu donosi popularnost tj baza korisnika, a ne licence od desktop korisnika tako da nema brige za ključeve s ebaya. Dakle kad se sve uzme u obzir, pomnoži, oduzme ne vidim potrebu za linuxom na desktop računalu osim na starijim računalima koja nisu dovoljno moćna za windowse 10. S Windowsima imaš mogučnost koristiti sav softver, na toj platformi se rade industry standard softveri koje možete nabavljati i legalno i ilegalno, vaš izbor i odluka. Linux me podsjeća na neke nogometaše, dečko koji obećava, na tome je i ostalo....

0 0 hvala 0
16 godina
Riot kaže...

Ja linux preporučujem korisnicima sa prastarim računalima koja nisu dovoljno jaka za fluidno pokretanje windowsa 10, a starijim windowsima je istekla podrška pa nemaju drugog izbora. Za bilo kakva modernija računala osobno ne vidim koristi od linuxa, s windowsima možeš koristiti sav softver koji je dostupan na linuxu, a i bolju tj popularniju alternativu koja je dostupna samo na windowsima. Recimo poželiš igrat neku igru, instaliraš ju i igraš, bez komplikacija, ili želiš urediti neku sliku, imaš gimp, ali tutorijal ti je na photoshopu no to nije nikakav problem jer onda instaliraš photoshop (legalno ili crnu verziju koja radi odlično i ne treba dodatna podešavanja kako bi se aktiviralo). Ili se pak zainteresiraš za audio produkciju, imaš pregršt izbora od fl studia pa do abletona, za linux nažalost nemaš.Neki linux korisnici će spomenuti cijenu, no a ebayu sam nabavio hrpu ključeva za 20-30 kn i rade besprijekorno, Microsoft jako dobro zna kako smo svi mi aktivirali windowse, no javna je tajna da nemaju ništa protiv toga jer im največu zaradu donosi popularnost tj baza korisnika, a ne licence od desktop korisnika tako da nema brige za ključeve s ebaya. Dakle kad se sve uzme u obzir, pomnoži, oduzme ne vidim potrebu za linuxom na desktop računalu osim na starijim računalima koja nisu dovoljno moćna za windowse 10. S Windowsima imaš mogučnost koristiti sav softver, na toj platformi se rade industry standard softveri koje možete nabavljati i legalno i ilegalno, vaš izbor i odluka. Linux me podsjeća na neke nogometaše, dečko koji obećava, na tome je i ostalo....

Postujem svaciji izbor i jasno mi je da nije sve za svakoga.

Medjutim, kada me netko pita "Zasto Linux" prvo sto mi padne na pamet je sloboda i privatnost, a ne to sto je besplatan.

Malo zvuci oksimoronski kada se govori o besplatnom OS-u, ali digitalna sloboda kosta. U ovom slucaju cijena je komoditet.

Svatko za sebe ce najbolje vrednovati svoje prioritete.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.12.2020 14:46 (syncmaster245b).
6 godina
protjeran
syncmaster245b kaže...

Postujem svaciji izbor i jasno mi je da nije sve za svakoga.

Medjutim, kada me netko pita "Zasto Linux" prvo sto mi padne na pamet je sloboda i privatnost, a ne to sto je besplatan.

Malo zvuci oksimoronski kada se govori o besplatnom OS-u, ali digitalna sloboda kosta. U ovom slucaju cijena je komoditet.

Svatko za sebe ce najbolje vrednovati svoje prioritete.

Seriously? Na internetu? nemaš ju ni van interneta, a kamoli na internetu. Možda jedino da se nikad ne povežeš na internet, no onda je opet i windows dobar. Taj argument mogu samo sa podsmijehom doživjeti najblaže rečeno jer sam informatički pismeniji malo više nego average korisnik pa mi je smiješno čitati o privatnosti i slobodi na internetu. Ta priča možda prolazi kod manje pismenih korisnika, zapravo ne prolazi jer su windowsi i dalje dominatni, dakle koji su argumenti za odabrati linux umjesto windowsa? Da se razumijemo naravno da bih volio da je situacija obrnuta pa da imamo toliko popularan, a besplatan i open source OS, no nažalost nije tako.

14 godina
neaktivan

Apsolutna privatnost na internetu ne postoji ali Linux je po tom pitanju daleko ispred Windowsa. Što zbog otvorenog koda operativnog sustava i aplikacija što zbog tih 2% zastupljenosti pa su samim tim ta računala manje zanimljiva napadačima.

Dovoljno je na routeru pogledati bandwidth Linux stroja i Windows stroja. Kod Linuxa, kad ništa ne radim bandwidth je 0 što ne možeš postići ni u safe modu Windowsa.

5 0 hvala 0
16 godina
Riot kaže...

Ja linux preporučujem korisnicima sa prastarim računalima koja nisu dovoljno jaka za fluidno pokretanje windowsa 10, a starijim windowsima je istekla podrška pa nemaju drugog izbora...

-da/ne.. možda :)

tj veći problem je gašenje ms-supporta, dok su requirementsi svih oseva desetljeće isti, odnosno appsi su ono što ekšli nešto traži pa browser danas traži +2gb itd. Prevedeno, ako radi jedan os, radi i drugi, jednako, tj i dalje je isti hw, dok os nije bolji-lošiji.. odnosno, upravo u tome je razlika u distrama, koji su zapravo nakupine paketa-appsa-dodataka.. i po tome postoje lakše-teže distre, dok je win jedan (bez takovg izbora).. tj jednako kao što se tad može koristiti npr lubuntu, može se koristiti svaka druga distra ili arč, win.. naravno tad treba znati što-kako podesiti, što instalirati tj koja app što traži.

-problem što distra nije rješenje, jer i dalje će isti korisnik trebati isti soft, pa ako je to npr chrome ili ff tad baš ništa nije od koristi light distra, tj da juzer želi igrati krizu treba odgovarajući hw (ne os, jer je isti, jedan linux).

-upravo zato je u temi to trebalo biti obrađeno-testirano, npr xubuntu i kubuntu kao dva suprotna kriterija, tj ako kde radi ok, tad je to preporučljivo za hw, jer danas sav soft traži iste resurse kao gpu, ako ne radi kde tad je light distra jedino što preostaje (ili juzer koji će od osa sam napraviti što treba, tj podesiti.. jednako kao u win npr ukloniti besmislenu cortanu itd... podešavanje računala je važno, defaulti su često smeće-nepotrebno i upravo se u tome razlikuju podešena računala tj ona koja rade dobro-glatko i ona druga..). .. jedino što ditra to donekle omogućuje početniku, tj instalira i vidi kako radi, ako je dobro zadrži. To je prednost distri tj već složen-podešen paket, ali nije razlika u osu, jer je i dalje isti os, jednako da netko sam to složi od npr debiana ili ubuntua.

-hw je requirements, jednako kao što smo prošli mjesec bacili stare dvbt(1) i zamijenili s 2vojkama.. tj nije stvar snage ili osa nego potreba-kompatibilnost i ono što traže appsi, odnosno, appsi iz prošlog desetljeća će tražiti jednako-vječno i teoretski do kvara soft može raditi no upravo soft-appsi tjeraju dalje (+ sys nadogradnje) .. pa tako msov smb1 i dalje treba dobar dio korisnika npr za mrežni printer i razlika je samo što će ms to otežati korisniku gurajući ga na novo (sigurnost) dok će linux uobičajeno nuditi sve, od 1-2-3 supporta. .. soft koji radi godinama, serveri i sl. povremeno se jednostavno moraju zamijeniti novom verzijom osa-softa jer ms tako želi, tj pišanje protiv vjetra vremenom postane besmislena borba, muka.. pa na kraju svi popuste, a tad je lakše tu promjenu napraviti na početku nego se kilaviti do kraja no to za firme znači da bace kopirku i kupe novu itd. .. a jednako možemo reći za juzera, ako ima staro slabo računalo, ako želi preformanse, tad realnost.. nije linux čudotvorac, nego je to isti os kao ostali, računalo će raditi, jednako a appsi su ono što traži nešto novo-jače-više + danas mobitel ima više resursa-snage nego takvo računalo i može glatko playati filmić dok se računalo muči, ruši.. i jednom mora crknuti. Smisao? Može ono što je radlo prije desetljeća, ali to juzer ne želi, tj koristi novi browser jer mora a tad on određuje minimum-req. ne os ili juzer.

-najveća razlika je gašenje supporta od msa, npr nema aktivacijskih servera.. dok linux nema takav problem, no to nije problem osa, nego interesa-vlasništva-licenci.. tj politika ms-a. Dok je linux u ostalom jednak, tj stari os je stari, nema nove fičere koji mogu biti nužni, .. i tako npr više nema ubuntua 32bitnog.. tj samo light distre ga još nude itd. itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.12.2020 15:21 (ihush).
16 godina
Riot kaže...

Seriously? Na internetu? nemaš ju ni van interneta, a kamoli na internetu. Možda jedino da se nikad ne povežeš na internet, no onda je opet i windows dobar. Taj argument mogu samo sa podsmijehom doživjeti najblaže rečeno jer sam informatički pismeniji malo više nego average korisnik pa mi je smiješno čitati o privatnosti i slobodi na internetu. Ta priča možda prolazi kod manje pismenih korisnika, zapravo ne prolazi jer su windowsi i dalje dominatni, dakle koji su argumenti za odabrati linux umjesto windowsa? Da se razumijemo naravno da bih volio da je situacija obrnuta pa da imamo toliko popularan, a besplatan i open source OS, no nažalost nije tako.

Ne, nisi me shvatio.

Govorim o OS-u ali i o aplikacijama na tom OS-u

Uostalom BlueMax ti je odgovorio jer je razumio tocno na sto mislim.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.12.2020 15:25 (syncmaster245b).
8 godina
protjeran
Najbolje distribucije Linuxa za četnike

Koliko sam citao, Septor je idealna distribucija: https://distrowatch.com/table.php?distribution=septor

Steel for Humans, Silver for Monsters, Gold for the Witcher... Cyberpunk for PCMR
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Najbolje distribucije Linuxa za četnike
Čitatelj kaže...

Koliko sam citao, Septor je idealna distribucija: https://distrowatch.com/table.php?distribution=septor

Nikad cuo za tu distribuciju prije.

Koliko sam na brzinu preletio, rijec je o Debianu testing +KDE+Proxy+Tor out of the box.

8 godina
protjeran
Re: Najbolje distribucije Linuxa za četnike

Pa kad trazite sigurnost i anonimnost na internetu.

Plus easter egg, kojeg nitko nije prepoznao:

Steel for Humans, Silver for Monsters, Gold for the Witcher... Cyberpunk for PCMR
6 godina
protjeran
BlueMax kaže...

Apsolutna privatnost na internetu ne postoji ali Linux je po tom pitanju daleko ispred Windowsa. Što zbog otvorenog koda operativnog sustava i aplikacija što zbog tih 2% zastupljenosti pa su samim tim ta računala manje zanimljiva napadačima.

Dovoljno je na routeru pogledati bandwidth Linux stroja i Windows stroja. Kod Linuxa, kad ništa ne radim bandwidth je 0 što ne možeš postići ni u safe modu Windowsa.

Šta prosječnom korisniku znači open source? Ne znači ni meni, a aktivno koristim photoshop, nešto malo Ableton i FL studio pa sam kao iznad prosjeka. A ne pamtim kad mi je neki malware pravio probleme, i to s default zaštitom, a skidam i torrente i sve živo. Čak i prosječni korisnici su prisiljeni koristiti office, a i ako se poželiš specijalizirati s ciljem zapošljavanja onda moraš koristiti industry standard software, a takvi su opet najčešće samo na windowsima dostupni. Ljudi vole izbor, na windowsima možeš koristiti i free i paid software, ili se baciti u ilegalu pa koristiti crne verzije istih jer su preskupi, a ti se npr tek trebaš specijalizirati i zaposliti, zaraditi prve novce (i sam sam to prolazio), i onda kad se zaposliš kupiš si licencu za pro softver i nastaviš lijepu priču. Dao sam više puta priliku linuxu ali uvijek naletim na neki zid, neke stvari koje su bolesno jednostavne na windowsima, nisu na linuxu i moraš prčkati i tražiti rješenja na askubuntu. Također i dolby advanced audio driveri nisu dostupni za linux pa zvuk na laptopu zvuči katastrofalno,a alternativna rješenja nisu ni približno dobra i moraš opet prčkati po tome, nije plug and play pa sam malom nečaku instalirao windowse, alternativu nisam imao.

16 godina
Riot kaže...

Šta prosječnom korisniku znači open source? Ne znači ni meni, a aktivno koristim photoshop, nešto malo Ableton i FL studio pa sam kao iznad prosjeka. A ne pamtim kad mi je neki malware pravio probleme, i to s default zaštitom, a skidam i torrente i sve živo. Čak i prosječni korisnici su prisiljeni koristiti office, a i ako se poželiš specijalizirati s ciljem zapošljavanja onda moraš koristiti industry standard software, a takvi su opet najčešće samo na windowsima dostupni. Ljudi vole izbor, na windowsima možeš koristiti i free i paid software, ili se baciti u ilegalu pa koristiti crne verzije istih jer su preskupi, a ti se npr tek trebaš specijalizirati i zaposliti, zaraditi prve novce (i sam sam to prolazio), i onda kad se zaposliš kupiš si licencu za pro softver i nastaviš lijepu priču. Dao sam više puta priliku linuxu ali uvijek naletim na neki zid, neke stvari koje su bolesno jednostavne na windowsima, nisu na linuxu i moraš prčkati i tražiti rješenja na askubuntu. Također i dolby advanced audio driveri nisu dostupni za linux pa zvuk na laptopu zvuči katastrofalno,a alternativna rješenja nisu ni približno dobra i moraš opet prčkati po tome, nije plug and play pa sam malom nečaku instalirao windowse, alternativu nisam imao.

I dalje ne kuzis.

Ne govorim o malwareu, odnosno o sigurnosti, jer danas i na Wndowsima najveca sigurnosna rupa se nalazi izmedju tipkovnice i stolice.

Rijec je o slobodi da radis sa OS-om i aplikacijama sto te je volja, da se ne zezas sa aktivacijama i EULA-ma, da mozes jednostavno istu instalaciju sistema naseliti na sva racunala u kuci, da svaka aplikacija ne salje telemetriju, a ako vec zeli telemetriju da je onda "opt in" opcija, a ne "opt out".

Jednom recenicom, da OS radi iskljucivo ono sto mu ja kazem.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.12.2020 16:40 (syncmaster245b).
15 godina

U pravu si u velikom dijelu. Teško da će računalni početnik ići na proceduru koja je opisana u članku. Možda je autor mislio na početnika u svijetu Linuxa. Čak i ako je mislio na njega prvi izbor je uvijek pokretanje Live distribucije sa stika i isprobavanje i razgledavanje. Mada kad se pročita tekst kao da je negdje iscurio dio teksta koji objašnjava korištenje u Live okruženju. Nakon kratkog uvoda (jedna rečenica) odmah je skočio na virtualku.

Ne vezano na tvoj post (da ne double postam) nitko nije spomenu na što sve možeš instalirati Linux. Možeš na sve (od igle do lokomotive, dobro igla mora biti pametna ili na hrvatski smart) i na svakoj imaš aplikacije koje trebaš (npr. na Raspberry Pi-u 4 imam instaliran Raspbian OS koji radi kao bilo koje moderno računalo a uređaj je veličine kutije za cigarete, zakeljen sa stražnje strane televizora vrlo moćna stvarčica). Hajde pokušaj na raspberry pi koristiti windowse (prema onome što sam čitao vrlo loše iskustvo više potvrđuje da se može instalirati nego što ima stvarne koristi) ili na bilo kojem arm uređaju da si ne počupaš kosu od sporosti i beskorisnosti? Netko će pitati zašto? Pa kako smo krenuli ne bi me čudilo da će nam takve male kutijice biti računala u budućnosti a sve što trebamo će se vrtjeti negdje u cloudu.

5 godina
naldo kaže...

pišem jedan dokument u Wordu 2007 i imam "piratski" win10. Prilikom prelistavanja dokumenta u wordu 2007 pojavi mi se poruka: Word is stop to work i ugasi se word. Prethodno sam podesio sve headinge i margine, takoder namjestio kad dodajem novo poglavlje da mi se updejda i u sadrzaju sa brojem stranica. Mislio sam instalirati Ubuntu 20.04 i nastaviti pisati u libre office wordu. da li će mi se spremljeni heading-zi u Microsoft officeu prebaciti u Libre?

Imaš Libre Office za Windowse. Za instaliranje ili portable verziju koju samo raspakiraš i koristiš bez instaliranja. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.12.2020 16:25 (zelenapaprika).
5 godina
BlueMax kaže...
zelenapaprika kaže...
BlueMax kaže...

Stvarno si uporan. Ova rasprava nema smisla. 

Pa nema smisla kada ti nemaš znanja. Umjesto da si proguglao rješenja o kojima sam ti pisao, vrijeđaš. 

Ko te vrijeđa? Upravo ti s nekakvim tonom "s visine" vrijeđaš s kim god da komuniciraš u temi. Našao si se meni pričati o imageovima OS-a? Nemam znanja? Toliko si tvrdoglav da ćeš napisati sto besmislenih stvari kako bi opravdao to što korisnik nema nadzor nad upgradeovima windowsa. Imagei, cloudovi, stickovi pa čak i papirići s uputstvima za radnike umjesto jednostavnog yes or no u sustavu? Ja da guglam "tvoja" rješenja? 

Rješenja postoje, admini ih koriste inače bi izludjeli s korisnicima s obzirom na njihov broj (par stotina u slučaju firme u kojoj radi). I sada je mir. Nit korisnik instalira što ga je volja niti može nešto zeznuti svojim radom, a da se to u hipu ne može vratiti u početno stanje. Na dokumente mora paziti jer mu o tome ovisi posao.

A ti i dalje vrijeđaš svojim porukama. Jer ne znaš.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.12.2020 16:36 (zelenapaprika).
5 godina
mario.L_hr kaže...
zelenapaprika kaže...

Čovjek ti je lijepo napisao - ljudi imaju život. Zašto bi gubili vrijeme na nešto što ih ne zanima niti im je potrebno.

A dobro ako ti to kažeš. Znači udri po misionarki do kraja života. Samo naprijed (provalija je ispred).

Oni koji moraju zaraditi za kruh nemaju vremena za isprobavanje.

6 godina
protjeran
syncmaster245b kaže...

I dalje ne kuzis.

Ne govori se o malwareu, odnosno o sigurnosti, jer danas i na Wndowsima najveca sigurnosna rupa se nalazi izmedju monitora i stolice.

Rijec je o slobodi da radis sa OS-om i aplikacijama sto te je volja, da se ne zezas sa aktivacijama i EULA-ma, da mozes jednostavno istu instalaciju sistema naseliti na sva racunala u kuci, da svaka aplikacija ne salje telemetriju, a ako vec zeli telemetriju da je onda "opt in" opcija, a ne "opt out".

Jednom recenicom, da OS radi iskljucivo ono sto mu ja kazem.

Sto bi to meni ili vecini korisnika trebalo znaciti da radim sa OS sto zelim? Na linuxu ni nemas paid software pa se ne moras ni zezati, nije bas vrlina jer ne moras ni na windowsima, postoji free opcija, a mozes i platiti za plug and play komercijalne verzije. I za ovu zadnju recenicu potvrdjujes onu percepciju kakvu imaju average win korisnici da su linuxasi hakeri, geekovi, napredni korisnici. Vecina ljudi instalira aplikacije, koristi ih i to je to, tu i tamo nesto podese u windowsima i ako sve radi ne treba tu vise nista prckat, znaci rade ono sto oni zele, a za te telemetrije i privatnost, pa upravo ti korisnici koriste sve drustvene mreze pa spominjanje privatnosti nema smisla. Nisam cuo da je netko poginuo od windowsa i manjka privatnosti, ili da je ostecen na bilo koji nacin, nego samo koristenjem drustvenih mreza, a tu su svi u opasnosti. Dakle argumenti padaju u vodu jer windowsi nude sve sto treba prosjecnom korisniku, takvih je najvise i zato su windowsi tako popularni.Prosjecni korisnik voli gaming, za obradu slike zna samo za photoshop, za glazbu winamp, za uredske potrebe office itd.

15 godina
zelenapaprika kaže...

Oni koji moraju zaraditi za kruh nemaju vremena za isprobavanje.

Hoćeš reći da ga meni netko servira na stol jer imam vremena za isprobavanje i korištenje nečeg drugog? Meni IT nije struka, niti je ikad bila. Ja sam strojar koji je kroz godine pokupio dosta toga a kako je poznavanje računala i rada na njima neka vrsta pismenosti smatram da sam time samo profitirao.

Glavna mantra u svijetu je cjeloživotno učenje kako bi bio spreman prebaciti se na drugi kolosijek ako zatreba (ja sam mislio da ću karijeru završiti s CAD alatima a sad moram učiti trikove BIM-a što je potpuno nova tehnologija i potpuno novi način izrade projektne dokumentacije, za onoga koji ju radi). Da sam nastavio po misionarki mogao sam zaključati ured. Pa si ti misli što god hoćeš.

Usput ako je Linux smeće koje ne valja ništa zašto se i sam Microsoft sve više naslanja na njega (o tome da je hrpu stvari "posudio" kroz povijest ne treba puno razglabati).

16 godina
Riot kaže...

Sto bi to meni ili vecini korisnika trebalo znaciti da radim sa OS sto zelim? Na linuxu ni nemas paid software pa se ne moras ni zezati, nije bas vrlina jer ne moras ni na windowsima, postoji free opcija, a mozes i platiti za plug and play komercijalne verzije. I za ovu zadnju recenicu potvrdjujes onu percepciju kakvu imaju average win korisnici da su linuxasi hakeri, geekovi, napredni korisnici. Vecina ljudi instalira aplikacije, koristi ih i to je to, tu i tamo nesto podese u windowsima i ako sve radi ne treba tu vise nista prckat, znaci rade ono sto oni zele, a za te telemetrije i privatnost, pa upravo ti korisnici koriste sve drustvene mreze pa spominjanje privatnosti nema smisla. Nisam cuo da je netko poginuo od windowsa i manjka privatnosti, ili da je ostecen na bilo koji nacin, nego samo koristenjem drustvenih mreza, a tu su svi u opasnosti. Dakle argumenti padaju u vodu jer windowsi nude sve sto treba prosjecnom korisniku, takvih je najvise i zato su windowsi tako popularni.Prosjecni korisnik voli gaming, za obradu slike zna samo za photoshop, za glazbu winamp, za uredske potrebe office itd.

A onda ti mogu samo reci onu platonovsku.

Nastavi gledati sjenke na zidu.

6 godina
protjeran

Po nekim linuxasima ispada da je nasa krivica to sto su nam windowsi dovoljni, iako se radi o OS-u s kojim imas izbor pa nisi inferioran da se moras zadovoljiti s necim. Ja sam se stavio u poziciju i prosjecnog i naprednijeg korisnika koji zaradjuje od specijaliziranog softvera pa mi niste dali argumente za odabir linuxa, nego nas pokusavate uvjeriti da nam je linux dovoljan. Valjda windows korisnici znaju sta im je dovoljno, imamo izbor izmedju free, open source i paid softvera svih vrsta. Ako je to moja krivica onda zaustavljam danju raspravu

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

U tri dana, totalno nevažna tema dogurala do 6-te stranice.... Baš kako rekoh, spominjanje Linuxa je magnet za rasprave i promet....

@Mario

Mislim da nisi shvatio kolegu. Mi koji smo na ovom forumu smo ili profesionalno ili hobistički vezani uz hardvere i softvere, no u općoj populaciji mi smo teška manjina.

Danas je informatička pismenost nešto bez čega bi život bio jako otežan. No, informatička pismenost polako mijenja smisao i više neznači poznavanje osnova operativnih sustava nego poznavanje rada u aplikaciji koja ti treba za posao, zabavu, učenje....

Doktoru koji upravlja uređajem za magnetsku rezonancu je potrebno samo ono kaj mu je nužno da odradi to slikanje, i vjeruj da ga pritom niti najmanje ne zanima bilo što oko operativnog sustava koji je u pozadini. Za njega je to ikona na koju klikne, jednostavno sučelje u kojem pokrene i završi snimanje i snimi rezultat na cloud i medij. Za sve ostalo ima ko dobija plaću da bi radilo sve prije i sve posle onoga kaj treba doktoru. U slobodno vrijeme razmišlja o sportu, putovanjima, zabavi,a ne o linuxu i Windowsima...

Pilot upravlja avionom uz pomoć gomile hardvera i softvera, i siguran sam da većinu njih uopće ne zanima ništa o linuxu, Windowsima, raspberyjima.. On ponavlja uhodane postupke i radi ono kaj je tisuću puta vježbao na simulatoru, a u slobodno vrijeme misli o dobrim restoranima grada u koji je sletio, o stjuardesama, kako prošvercati nekaj skupoga.....

Razumiješ kaj želim reći, mnogo ljudi doma ili na poslu koristi neke uređaje i neke softvere i apk na tim uređajima, ali velika većina njih nema niti volje, niti vremena niti potrebe da proučavaju stvari ispod haube. Evo jučer na joggingu ( trčkaram laganini uvečer ) uz mene trčkarali : monter u odašiljačima i vezama, medicinska sestra, vozač kamiona, odvjetnik, kuhar, vlasnik birtije, .... I svi oni imaju i koriste smartphone, tablete, tu i tamo laptop,komp,...i ne žele utrošiti niti sekunde vremena više nego im je nužno da na tim uređajima odrade ono kaj treba za doma ili na poslu.

Polako se povećava i broj kućanstava koje uopće nemaju niti laptop niti desktop, jer za sve ono kaj im doma treba mogu odraditi na smartphone, android TV boxu, tabletu....

Možda se varam, ali mi se čini da i Microsoft i google i Amazon i svi veliki igrači idu prema tome da je sav softver i sadržaj i kontrola na poslužiteljima a ti ćeš u rukama imati u biti pristupni terminal do svega toga. Tog momenta je kraj Windows/Linux utakmice.

0 0 hvala 0
16 godina
Riot kaže...

Po nekim linuxasima ispada da je nasa krivica to sto su nam windowsi dovoljni, iako se radi o OS-u s kojim imas izbor pa nisi inferioran da se moras zadovoljiti s necim. Ja sam se stavio u poziciju i prosjecnog i naprednijeg korisnika koji zaradjuje od specijaliziranog softvera pa mi niste dali argumente za odabir linuxa, nego nas pokusavate uvjeriti da nam je linux dovoljan. Valjda windows korisnici znaju sta im je dovoljno, imamo izbor izmedju free, open source i paid softvera svih vrsta. Ako je to moja krivica onda zaustavljam danju raspravu

Pa nisam primjetio da je to netko izricito tvrdio (bar ne u ovoj temi).

Sve sto ja zelim reci da je informaticki svijet puno veci nego Windows ekosustav.

Ako ne poznas alternativu, dobro ti je i ono sto imas.

Na prvoj stranici sam napisao, kako u informatickoj bransi, bez poznavanja Linuxa, ponuda poslova je iz godine u godinu sve manja.

15 godina
Riot kaže...

A tko bi tebe trebao uvjeriti u bilo što. Linux nije za tebe i točka. Ni u jednom postu ne pokušavam uvjeriti drugoga da mora koristiti Linux. Ako koristiš alate kojih nema na Linuxu zašto bi ga koristio. S druge strane se odapinju strelice kao potpuno nebitan OS, kad čovjek pročita žali Bože vremena kojeg gubiš na njemu. Popuno pogrešno. Linux je odličan OS i to nitko ne može poreći. To što ne vrti neke ultra/uber/ super duper aplikacije nije do Linux već do onih koji ga proizvode.

Lakoća i jednostavnost korištenja Linuxa je podjednaka Windowsima. Sve je GUI orjentirano a aplikacija ima more, dosta njih imaš i na Windowsima jer su multiplatformske i na Linuxu kad neštu ugasiš onda si to ugasio a ne pospremio u pozadinu da ždere resurse.

U današnje vrijeme, za nekoga tko se bavi IT-om, pomalo je neozbiljno ne poznavati Linux. Kak stvari brzo idu naprijed i kako se mijenjaju tko zna što te čeka u budućnosti (mene je dočekao Revit () a do penzije imam još poprilično).

@bunker razumijem što hoćeš reći ali tvrdnja da je Linux smeće jer ne vrti aplikacije koje koštaju ko solidan automobil ili više je ludo. Ne razumijem ekipu koja se bavi IT-om i misli da su stvari zamrznute u vremenu i prostoru i da je to čime oni vladaju i što je sada in upravo to te da ne treba gledati i učiti ništa drugo. O kako je to pogrešno (moj primjer power usera na AutoCAD-u sa hrpom napisanih Lispova, scripti i odrađenih optimizacija da počinjem od 0 (ne baš od 0 jer ga koristi zadnjih par godina) u Revitu i prisjetim se bliže i daljnje rodbine developerima svako malo).

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.12.2020 17:39 (mario.L_hr).
11 godina
Vidim ljudi pišu da je Linux loš ili inferioran jer nema nekog specijaliziranog software-a na njemu.
Da objasnim, nije OS/Platforma loša jer npr Adobe ne želi raditi svoje alate za istu.
Miješajte kruške i jabuke.
U mojem poslu su Windowsi kao nekim od vas Linux. I što sad? Jel to do Windowsa? Nije.
Po tome bi mogli reći da je Windows server beskorisno smeće jer se 70%+ interneta vrti na linuxu, još nešto na Unixu i ostalo na Windowsima. 100% superračunala su Linuxi. Valjda 99.99% edga je Linux. Isto toliko IoT.

Ovo o čemu vi pričate je čisto dogovor MS-a i ostalih vendora da se korisnike vendor lock-a jer im ide pod ruku.
Zamislite da se specijalizirani software napiše za Linux. Koliko bi kompanija i dalje pristalo plaćati MS-u licence uz licence tog software-a.
Sve je to igra novaca, a budale se svađaju oko toga koji je OS bolji.
Nadglednik dina
Moj PC  
2 0 hvala 0
6 godina
protjeran

Ja se ne svadjam, i ne zanima me razlog zasto je neki softver dostupan ili nedostupan na mojoj platformi, koristim ono sto zadovoljava moje potrebe i to je to, kao i vecina korisnika. Statistika je nemilosrdna no sta je tu je, korisnici su jasno rekli sto preferifaju.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice