Najbolje distribucije Linuxa za početnike

poruka: 279
|
čitano: 84.196
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Najbolje distribucije Linuxa za početnike".
10 godina
neaktivan
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
CroDexter kaže...

Uzalud svi GUI ili kako god se to zvalo na Linuxu ali dok stvari nakon početne instalacije nisu click&play može se zaboraviti na širenje Linuxa.

CroDexter kaže...
Nije to baš na klik. Za puno toga sam trebao ici u shell za konfiguraciju.

Još jedan "znalac" koji koristi Linux bar 25 godina...
Bit će da je do covida, asimptomatično.

Ne sjećam se kad sam zadnji put digao terminal... jbt, uskoro će protestirati jer, zamisli, u Wordu moraju TIPKATI umjesto da "klikću". Croatian tragedies.

16 godina
odjavljen
zelenapaprika kaže...
MrBlc kaže...
zelenapaprika kaže...

Ova prva verzija i dan danas ima problema da su neke stvari zbrkano napravljene za korisnika koji dolazi s Windowsa

I automatik je zbrkan vozaču koji dolazi s manualca, ali je početniku koju tek uči ipak lakše naučiti voziti automatika.

Ako se ti nudiš kao podrška nekome 0-24h za pitanja vezana uz Linux, samo izvoli. 

Kako smo došli od toga da isticanje činjenice da neka rješenja, čak i ako su jednostavnija, mogu djelovati zbrkano ako je korisnik naviknut na drugačiji pristup do toga da to implicira nuđenje podrške.

Prijatelju koji zapne s Linuxom bih rado pomogao, ali ne stignem jer me stalno gnjave ovi koji imaju problema s Windowsima (uredno plaćenim, da ne bude i ovo i ono). Zamisli, Windows platiš, pa opet nemaš support. Imaš korisničku službu kojoj je najdalji doseg reaktivacija licence...

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
5 godina
MrBlc kaže...
zelenapaprika kaže...
MrBlc kaže...
zelenapaprika kaže...

Ova prva verzija i dan danas ima problema da su neke stvari zbrkano napravljene za korisnika koji dolazi s Windowsa

I automatik je zbrkan vozaču koji dolazi s manualca, ali je početniku koju tek uči ipak lakše naučiti voziti automatika.

Ako se ti nudiš kao podrška nekome 0-24h za pitanja vezana uz Linux, samo izvoli. 

Kako smo došli od toga da isticanje činjenice da neka rješenja, čak i ako su jednostavnija, mogu djelovati zbrkano ako je korisnik naviknut na drugačiji pristup do toga da to implicira nuđenje podrške.

Prijatelju koji zapne s Linuxom bih rado pomogao, ali ne stignem jer me stalno gnjave ovi koji imaju problema s Windowsima (uredno plaćenim, da ne bude i ovo i ono). Zamisli, Windows platiš, pa opet nemaš support. Imaš korisničku službu kojoj je najdalji doseg reaktivacija licence...

CroDdexter je lijepo napisao: "Mislim da ovo najbolje objašnjava zašto Linux nije široko raspostranjen. Ljudi imaju živote i bave se drugim stvarima".

14 godina
neaktivan
Sike1000 kaže...
Iskreno ne predviđam desktop linuxu neku budućnost. Skoro svaki foss se vrti i na win/macos tako da linux tu ne nudi ništa dodatno. Fragmentiranost os sučelja dodatno to komplicira. Na kraju sam uvijek došao do neke aplikacije koje nema na linuxu a treba mi.
Nezahtjevnim korisnicima je najbolji android/ios tablet sa tipkovnicom.
Ps
Nikad mi nije bilo jasno zašto trebaš admin pass da instaliraš update na linuxu. Ostaviš starcima pc i nakon par mjeseci imaš kantu prepunu sigurnosnih problema jer nisu napravili update os. Možda to neka distra ne zahtjeva ali još je nisam našao.

Ne trebaš. Imaš mogućnost. Upravo to "ostaviš starcima" je najveći razlog za ostaviti admin pass za bilo kakvu instalaciju. Kojeg smisla ima UAC pod Windowsima kad samo na klikanje "yes, yes..." i dijete koje je sjelo gledati crtić na Youtube može instalirati što god se pojavi na ekranu?

Zato kad windowse ostaviš starcima najbolje je da se logiraju kao "guest" a da im administrator login traži šifru. Čak je i tako veća mogućnost da nešto razjebu nego kad im ostaviš šifru na bilo koju instalaciju pod Linuxom. Starci su još milost božja no što kad je riječ o računalu koje se nalazi na nekom javnom mjestu? Tu će svaki klinac koji sjedne za računalo namjerno pokušati uništiti sustav, instalirati neko svoje sranje...

Update sustava je posebna kategorija. Kad bi me netko pitao što bi prvo promijenio na Win 10 to bi bili automatski updatei sustava. Toliko su mi glavobolja do sad zadali da je to nevjerojatno. Nekad još nisam dobio update a po onome što čitam na netu znam da će mi nešto razjebati i tu sam nemoćan.

5 godina
Zechina kaže...

jbt, uskoro će protestirati jer, zamisli, u Wordu moraju TIPKATI umjesto da "klikću". Croatian tragedies.

Wordu možeš govoriti, tako da ne moraš ni tipkati. Doduše na engleskom, ali stvar hoda dosta dobro.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.12.2020 13:44 (zelenapaprika).
5 godina
mario.L_hr kaže...
 Ne isprobati Linux, danas je na nivou računalne nepismenosti.

Čovjek ti je lijepo napisao - ljudi imaju život. Zašto bi gubili vrijeme na nešto što ih ne zanima niti im je potrebno.

5 godina
BlueMax kaže...

Zato kad windowse ostaviš starcima najbolje je da se logiraju kao "guest" a da im administrator login traži šifru. Čak je i tako veća mogućnost da nešto razjebu nego kad im ostaviš šifru na bilo koju instalaciju pod Linuxom. Starci su još milost božja no što kad je riječ o računalu koje se nalazi na nekom javnom mjestu? Tu će svaki klinac koji sjedne za računalo namjerno pokušati uništiti sustav, instalirati neko svoje sranje...

Instaliraš Windowse, napraviš image i to je to. Dokumente, jasno, stavljaš negdje drugdje. 

Bilo da računala rade 0-24h, pa se noću automatski iz imagea pregazi disk s OS-om i ujutro korisnike dočeka svježa instalacija, bilo da se kod pokretanja računala raspakirava image.

U najgorem slučaju, kada su u pitanju lijeni informatičari, potrebno je ručno vratiti OS iz imagea. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.12.2020 13:45 (zelenapaprika).
14 godina
neaktivan
zelenapaprika kaže...

Instaliraš Windowse, napraviš image i to je to. Ako se nešto zapetlja, vratiš image. Dokumente, jasno, stavljaš negdje drugdje. 

Bilo da računala rade 0-24h, pa se noću automatski iz imagea pregazi disk s OS-om i ujutro korisnike dočeka svježa instalacija, bilo da se kod pokretanja računala raspakirava image.

U najgorem slučaju, kada su u pitanju lijeni informatičari, potrebno je ručno vratiti OS iz imagea. 

Ma baš si pojednostavnio. I onda to sve na 6 računala, onda postaviš mrežu i kad sve pokreneš on opet napravi update koji sve sjebe :)

Sve rješivo korisničkom kontrolom updatea pa kad pročitam iskustva drugih pustim update i gotovo. Dizanje OS-a iz imagea je "ne daj bože" postupak a ne svakodnevna radnja. Niti mi ima smisla zbog toga držati računala upaljena 24/7 niti gubiti radne sate ujutro.

Ne pokušavaj pravdati neopravdivo.

5 godina
BlueMax kaže...
zelenapaprika kaže...

Instaliraš Windowse, napraviš image i to je to. Ako se nešto zapetlja, vratiš image. Dokumente, jasno, stavljaš negdje drugdje. 

Ma baš si pojednostavnio. I onda to sve na 6 računala, onda postaviš mrežu i kad sve pokreneš on opet napravi update koji sve sjebe :)

Sve rješivo korisničkom kontrolom updatea pa kad pročitam iskustva drugih pustim update i gotovo. Dizanje OS-a iz imagea je "ne daj bože" postupak a ne svakodnevna radnja. Niti mi ima smisla zbog toga držati računala upaljena 24/7 niti gubiti radne sate ujutro.

Ne pokušavaj pravdati neopravdivo.

Ja sam ti doslovno opisao primjere iz prakse tj. iz stvarnog života. Nisam ih izmislio niti pročitao u nekom članku. 

Dizanje iz imagea nije samo za ne daj bože. Windowsi ne naprave update ako im ti to ne dopustiš. Zato postoje razne vrste Windowsa i razni načini updatea istih.

Javna računala se dižu iz imagea svaki put kada ih korisnik uključi. Unaprijed se dogovori što je od softvera potrebno, to se instalira, napravi se image koji se potom diže svaki put iznova. Traje vrlo kratko i rješava probleme s virusima, pogotovo kada puno ljudi koristi USB stickove.

Rad računala 0-24h te oslobađa ikakvog rada. Ništa ti ne radiš ujutro. Baš ništa. Sve se obavi samo. Korisnike se obavijesti isprintanom porukom kraj računala da ništa ne snimaju na disk C (to znaju što je) i da si dokumente snime na USB stick, pošalju e-mailom ili uploadaju u cloud. Ujutro u 3:00h se OS izvlači iz imagea i računalo je ponovno spremno za rad. Bilo da netko noću nastavi rad ili dođe ujutro raditi.

Ako ti to nisi vidio ili ne znaš napraviti, ne znači da se ne može napraviti.

14 godina
neaktivan

Stvarno si uporan. Ova rasprava nema smisla. 

2 1 hvala 0
8 godina
neaktivan

Linux je forumski magnet za nevolje, svaka rasprava o linuxu uvjek protrese scenu i rasplamsa debatu...

😂
13 godina
bunker kaže...

Linux je forumski magnet za nevolje, svaka rasprava o linuxu uvjek protrese scenu i rasplamsa debatu...

😂

Rijetko što se toliko hate-a na ovom forumu, mogu primijetiti.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
8 godina
neaktivan

Pa uz klasične mantre kojima win fanovi blate Linux, mene više fascinira kako se i mi sami Linux korisnici uvjek pokoškamo oko detalja u linuxu ( poglavito oko toga da li je fragmentiranosti vrlina ili mana, da li je 2% home desktop usera zaista ono čemu teži Linux zajednica, da li je Linux zaista besplatan ako si kupio gomilu hardvera od tvrtki koje dio svoje love upumpavaju u Linux.... ).
....
5 godina
BlueMax kaže...

Pa nema smisla kada ti nemaš znanja. Umjesto da si proguglao rješenja o kojima sam ti pisao, vrijeđaš. 

11 godina
Navedi jednu firmu koja ima takvu praksu na više od 10 računala.

I usput mi objasni kako se riješi problem s virusima ako korisnici spremaju dokumente na USB/cloud/email.

Hvala!
Nadglednik dina
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Entry Point kaže...
Navedi jednu firmu koja ima takvu praksu na više od 10 računala.

I usput mi objasni kako se riješi problem s virusima ako korisnici spremaju dokumente na USB/cloud/email.

Hvala!

1.) Moja firma. :-) I sve radi. Dakako, prvo trebaš znati što radiš, dobro pročitati upute i sve više puta isprobati kako ne bi bilo suza. I napomena: nije to za sve korisnike, to je za javna računala, kao što je gore tip napisao: "što kad je riječ o računalu koje se nalazi na nekom javnom mjestu?".

EDIT: proguglaj malo, pa ćeš vidjeti da takva rješenja koriste drugdje u svijetu u školama, knjižnicama, raznim društvenim centrima i drugim javnim mjestima.

2.) Antivirusnim softverom. :-) 

Nema na čemu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.12.2020 15:44 (zelenapaprika).
11 godina
Ok, za javna računala da, to bi trebala (jest) biti standardna praksa. Krivo sam pročitao prvi post.
Nadglednik dina
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

pišem jedan dokument u Wordu 2007 i imam "piratski" win10. Prilikom prelistavanja dokumenta u wordu 2007 pojavi mi se poruka: Word is stop to work i ugasi se word. Prethodno sam podesio sve headinge i margine, takoder namjestio kad dodajem novo poglavlje da mi se updejda i u sadrzaju sa brojem stranica. Mislio sam instalirati Ubuntu 20.04 i nastaviti pisati u libre office wordu. da li će mi se spremljeni heading-zi u Microsoft officeu prebaciti u Libre?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Hvala ti na savjetu! 

Znači ipak ostati na Wordu nikako sad u pola ne prelaziti na Linux 

0 0 hvala 0
11 godina
Libre možeš instalirati i na Windowsima i probati. Imaš još nekoliko bolje kompatibilnih free office suita, a ako baš ne želiš tu je uvijek office (besplatan) u cloud-u ili Google documents.
Nadglednik dina
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
zelenapaprika kaže...
BlueMax kaže...

Pa nema smisla kada ti nemaš znanja. Umjesto da si proguglao rješenja o kojima sam ti pisao, vrijeđaš. 

Ko te vrijeđa? Upravo ti s nekakvim tonom "s visine" vrijeđaš s kim god da komuniciraš u temi. Našao si se meni pričati o imageovima OS-a? Nemam znanja? Toliko si tvrdoglav da ćeš napisati sto besmislenih stvari kako bi opravdao to što korisnik nema nadzor nad upgradeovima windowsa. Imagei, cloudovi, stickovi pa čak i papirići s uputstvima za radnike umjesto jednostavnog yes or no u sustavu? Ja da guglam "tvoja" rješenja? 

15 godina
zelenapaprika kaže...

Čovjek ti je lijepo napisao - ljudi imaju život. Zašto bi gubili vrijeme na nešto što ih ne zanima niti im je potrebno.

A dobro ako ti to kažeš. Znači udri po misionarki do kraja života. Samo naprijed (provalija je ispred).

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
protjeran
bunker kaže...

Pa uz klasične mantre kojima win fanovi blate Linux, mene više fascinira kako se i mi sami Linux korisnici uvjek pokoškamo oko detalja u linuxu ( poglavito oko toga da li je fragmentiranosti vrlina ili mana, da li je 2% home desktop usera zaista ono čemu teži Linux zajednica, da li je Linux zaista besplatan ako si kupio gomilu hardvera od tvrtki koje dio svoje love upumpavaju u Linux.... ).
....

Mislim da si krivo shvatio. Nema tu blaćenja. Ja smatram da je Linux super. Jedva čekam da pokažem nećakinji da postoje i alternative Windowsima.

Mene smetaju što nema više koncenzusa u Linux zajednici da se Linux približi većem broju ljudi odnosno da se olakša korištenje. I naravno te hiper fragmentiranost.

Možda griješim ali mislim da se još uvijek osjete ona vremena kada je Linux bio za geekove  i kada su manuali i slično pisali za geekove.

Mislim da se puno toga napravilo zadnjih 10 godina ali mislim da može puno bolje.

Osobno jedva čekam da uzmem novi laptop bez Windowsa i da na njega stavim Linux.

16 godina
protjeran
Zechina kaže...
CroDexter kaže...

Uzalud svi GUI ili kako god se to zvalo na Linuxu ali dok stvari nakon početne instalacije nisu click&play može se zaboraviti na širenje Linuxa.

CroDexter kaže...
Nije to baš na klik. Za puno toga sam trebao ici u shell za konfiguraciju.

Još jedan "znalac" koji koristi Linux bar 25 godina...
Bit će da je do covida, asimptomatično.

Ne sjećam se kad sam zadnji put digao terminal... jbt, uskoro će protestirati jer, zamisli, u Wordu moraju TIPKATI umjesto da "klikću". Croatian tragedies.

Ovo je točno podcjenjivanje i pametovanje o kojem sam pričao. Znači fino napišem moje iskustavo i onda lik pametuje i mene proziva "znalcem". Lik koji se ne sjeća kada je zadnji put dignuo terminal meni priča što sam ja radio. Ja se jako dobro sjećam da sam za vrijeme konfiguriranja išao u terminal da bi konfigurirao sve do kraja  i znam da sam se napatio. To što ti imaš kratko pamćenje je tvoj problem.

A nisam radio ne znam što.

Ali istina je da stroj radi i nakon 5 godina bez problema. To je definitivno istina i to je super.

8 godina
neaktivan

CroDexter , moj osvrt nije bio na nikoga od učesnika ove teme, nego općenito.

To ti je standarni obrazac na svim forumima, portalima, društvenim mrežama , čim se spomene Linux nakon par uvodnih objava krene paljba win/Mac fanova, a onda se linuxsaši žestoko posvade između sebe ...

13 godina
neaktivan
naldo kaže...

Hvala ti na savjetu! 

Ovisi kako je dokument formatiran.

Jednostavnije stvari iz Worda prolaze OK.

Spremi dokument u ODF format, postoji sansa da ce Word u tom trenutku promijeniti formatiranje, prored i slicno.

Popravi, ali i dalje neka bude ODF datoteka.

Instaliraj LibreOffice na Windowsima i otvori u Writeru.

ODF format bi se trebao ponasati bolje nego direktno otvaranje doc i docx.

Posto je MS djubretarski i presutno pobio licence za Office 2010 prije nego sto je istekla podrska, kod kuce koristim Libre, na poslu sto firma odredi.

Prije isteka blokirali su validaciju licenci preko Interneta i moralo se odraditi preko telefona.

Zivot je prekratak da bih se borio s njihovim call centrima.

14 godina
neaktivan
naldo kaže...

Hvala ti na savjetu! 

MS Office, uključujući Word, je najbolji uredski paket. Libre je odličan paket. Problemi nastaju kod korištenja istog dokumenta u više aplikacija. Najbolje ti se držati jednog, a zbog rasprostranjenosti to je MS Office (ako ga već imaš).

13 godina
neaktivan

Da sam pocetnik, isao bih s onime za sto ima najvise raspolozivih resursa za pomoc kada se zapne.

Za sada to je Ubuntu.

Najprije virtualka, kasnije dual-boot ili cista Linux instalacija.

Takodjer, ako se radi o pocetniku, ne koristiti dual boot na UEFI sustavu ili SecureBoot.

Jos uvijek postoji niz bizarnih problema koji mogu poprilicno zagorcati zivot (nedavno mi se GRUB ukenjao na nadogradnji jer je UEFI NVRAM bio pun zbog logova i zbagiranog BIOS-a i ACPI-a).
GPT i dalje radi puno bolje.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
CroDexter kaže...

....

Mislim da si krivo shvatio. Nema tu blaćenja. Ja smatram da je Linux super. Jedva čekam da pokažem nećakinji da postoje i alternative Windowsima.

Mene smetaju što nema više koncenzusa u Linux zajednici da se Linux približi većem broju ljudi odnosno da se olakša korištenje. I naravno te hiper fragmentiranost.

Možda griješim ali mislim da se još uvijek osjete ona vremena kada je Linux bio za geekove  i kada su manuali i slično pisali za geekove.

Mislim da se puno toga napravilo zadnjih 10 godina ali mislim da može puno bolje.

Osobno jedva čekam da uzmem novi laptop bez Windowsa i da na njega stavim Linux.

Mislim da tog konsenzusa nikad nije ni bilo. Uvijek su jedni težili pojednostavljivanju dok su drugi imali "geekast" pristup. S obzirom na kakav nivo jednostavnosti su dovedene neke distribucije to je definitivno uspjelo. Iz prakse znam da se ljudima bez iskustva na desktop računalima lakše naviknuti na Mint nego na Windows 10. Da govorimo o Windows 7 onda bi rekao da su jednako jednostavni ali Windows 10 koji svakim većim updateom miče neke postavke iz menija u meni pa iz Control Panela u Settings pa promijeni ikone i tilese... neintuitivno do bola. Do nekih postavki možeš doći na 2-3 načina dok do drugih kreneš logičnim smjerom i nema teorije da nađeš što trebaš ako ne znaš točno gdje trebaš tražiti. Recimo nekadašnji Regional&language options pod Control Panel sad je samo "Region" i u njemu možeš namjestiti jezik sučelja ali ne i tipkovnice za koju moraš ići u "Settings" koja danas izgleda ovako sutra onako i tamo namještati jezik tipkovnice. Pa onda defaultni bijeli okviri prozora koje kad složiš jedan preko drugog više ne znaš koji je koji...

U biti, ako su Linux distribucije napravile premali korak naprijed u pojednostavljivanju tu je Microsoft s ogromnim korakom unatrag da bi omogućio nekim distribucijama titulu najjednostavnijeg i najintuitivnijeg GUI-ja.

10 godina
neaktivan

OK, jedno pitanje:

Je li ikome ikad apdejt na blo kojem novijem Linuxu rasturio sistem?

Evo meni baš nikad, godinama unazad.

Meni bi već samo to bio razlog za switch.

Žena mi već ima PTSP od tog, svako malo im Win apdejt nešto syebe. Prekovremeni se zbog tog što posao šteka, naravno, ne plaćaju.

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice