Linux kao jamac privatnosti i slobode (od Microsof

poruka: 139
|
čitano: 16.009
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Linux kao jamac privatnosti i slobode (od Microsof".
16 godina
Re: Linux kao jamac privatnosti i slobode (od Micr
pqweasdyxc kaže...

95%+ ljudi ne zanima ni privatnost ni sloboda. Isto tako ih nije briga što MS trpa AI gluposti i što win 11 postaje sve veće smeće. Tim ljudima ne treba Linux. Zato je market share oko 4%. Znači samo ona nerdy skupina kojoj je bilo dosta tih gluposti. 

Ja sam u poptpunosti OK da se međusobno koristimo. Meni google i microsoft svoje aplikacije koje olakšavaju život poput googla, mapsa, AI pomagača, windows operativnog sustava koji košta 5 eura ili ga uredno koristiš neaktiviranog a pokrivati sve kućne/gamerske potrebe.

Ja njima svoje podatke kaj surfam, kaj me zanima pa mi još pomažu svojim prijedlozima tak da sve manje moram nešto tražiti itd. Ak oni u meni vide kasicu prasicu nek ju vide, ja u njima vidim besplatni softver koji olakšava život.

Meni je to fer, i u tom smislu nije me briga za privatnost.

pričam za sebe.

10 godina

najjači su ovi koji briju na neku privatnost a u džepu 24h dnevno nose uređaj koji je oličenje neprivatnosti

Moj PC  
3 0 hvala 0
20 mjeseci

U cijeloj toj priči kod Windowsa 11 najmanje me brine privatnost. Problem je što je OS postao bloatware, natrpali su ga svime i svačime, a i gameri su osjetili negativnu stranu toga pa smo svjedočili da u nekim igrama Linux pruža bolje performanse iako se igra vrti u nenativnom modu. Svako malo neki Windows update uzrokuje probleme, vidjeli smo nedavno da je ažuriranje degradiralo performanse SSD-ova i oštetilo podatke, a to je apsolutno neprihvatljivo. Prije nekih 2 godine je bila slična situacija kada su ljudima nestajali podaci iz Documents mape. Nisam čuo da je netko to doživio na Linuxu ili macOS-u, slobodno me ispravite.

1 0 hvala 0
16 godina
SupremeCommander kaže...

Linux je slobodan samo ako imas svoju verziju, inace je slobodan samo za prijatelje amerike. Vidjeli nedavno sa skandalom oko maintainers liste i ruskih developera.

Istina, i taj Linusov potez mi je bio bas bezveze.

No ono o cemu nitko ne pise ili ne mozda niti ne primjecuje, ova odjednom zelja za rewriteanjem nekih osnovnih jutilitija iz C-a u Rust, iz nikakvog drugog razloga osim sto je "preveden" na drugi jezik. Najbolji primjer je mozda  prepisivanje GNU coret utils  u uutils.

Performanse su losije, nikakvog objektivnog napretka nema, no eto prepisalo so (prevelo se)

Razlika?

Prijelaz iz copylleft  GPL2(3) licence na permissive software license MIT, jer drugacije se nemoze izbiti GPL.

X11 vs Wayland necu ni spominjati.

Sto sam stariji sve vise kuzim da je Stallman bio prokleto u pravu.

Oni koji slabije prate, pa nisu upoznati o cemu se radi, GPL licence v2, i pogotovo v3, vas obavezuje ukoliko iskoristis postojeci kod (tudji) i dodas nesto svoje , duzan si objaviti sve svoje promjene pod jednakom licencom.

MIT?

Uzmi tudji kod, napravu svoju closed source izmjenu i nisi duzan nikome nista.

Mislim da ne treba dodatno pojasnjavati kako je ovo dugorocno apsolutno lose i udara na same korijene onogoa sto je Linux (i open source) dovelo dovoga sto je (pritom ne mislim na desktop), a cak i Linux kernel se pomalo gura na Rust, odnosno na MIT licencu.

No kao i po ptianju privatnosti, citati cemo zabrinute clnake u mainstream medijima za jedno 10-15 godina po ovom pitanju, kada ce opet biti prekasno.

Vidimo se za 10tak gadina kada cu nekom buducem replayu cititati samog sebe ispod onog famoznog "jesam li vam rekao"

eh da jos jednom

Shavatite kako hocete, prema mogucnostima

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.10.2025 15:52 (syncmaster245b).
16 godina
Sequel kaže...

U cijeloj toj priči kod Windowsa 11 najmanje me brine privatnost. Problem je što je OS postao bloatware, natrpali su ga svime i svačime, a i gameri su osjetili negativnu stranu toga pa smo svjedočili da u nekim igrama Linux pruža bolje performanse iako se igra vrti u nenativnom modu. Svako malo neki Windows update uzrokuje probleme, vidjeli smo nedavno da je ažuriranje degradiralo performanse SSD-ova i oštetilo podatke, a to je apsolutno neprihvatljivo. Prije nekih 2 godine je bila slična situacija kada su ljudima nestajali podaci iz Documents mape. Nisam čuo da je netko to doživio na Linuxu ili macOS-u, slobodno me ispravite.

To nije bilo do windowsa

https://www.google.com/search?q=phision+beta+controlers+windows+update+problem&client=ms-android-xiaomi-terr2-rso2&sca_esv=20a5a9f3954468a5&sxsrf=AE3TifNiKvFoyKkLzrlnsJsAhkA68Yy_kQ%3A1760882380969&ei=zO70aPS3OsCsi-gPl8CjqQk&oq=phision+beta+controlers+windows+update+problem&gs_lp=EhNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwGgIYAiIucGhpc2lvbiBiZXRhIGNvbnRyb2xlcnMgd2luZG93cyB1cGRhdGUgcHJvYmxlbTIHECEYoAEYCjIFEAAY7wUyBRAAGO8FSOexAVC-DVjArgFwAngAkAEAmAGWAqABtjyqAQYwLjM4Lji4AQPIAQD4AQGYAjCgAqY_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-4AGyBwYwLjM4Lji4B9k-wgcNMC42LjI5LjExLjEuMcgH5AI&sclient=mobile-gws-wiz-serp

20 mjeseci
forumaš kaže...
Sequel kaže...

To nije bilo do windowsa

https://www.google.com/search?q=phision+beta+controlers+windows+update+problem&client=ms-android-xiaomi-terr2-rso2&sca_esv=20a5a9f3954468a5&sxsrf=AE3TifNiKvFoyKkLzrlnsJsAhkA68Yy_kQ%3A1760882380969&ei=zO70aPS3OsCsi-gPl8CjqQk&oq=phision+beta+controlers+windows+update+problem&gs_lp=EhNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwGgIYAiIucGhpc2lvbiBiZXRhIGNvbnRyb2xlcnMgd2luZG93cyB1cGRhdGUgcHJvYmxlbTIHECEYoAEYCjIFEAAY7wUyBRAAGO8FSOexAVC-DVjArgFwAngAkAEAmAGWAqABtjyqAQYwLjM4Lji4AQPIAQD4AQGYAjCgAqY_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-4AGyBwYwLjM4Lji4B9k-wgcNMC42LjI5LjExLjEuMcgH5AI&sclient=mobile-gws-wiz-serp

Ok, taj dio mogu izbrisati onda, ostalo i dalje stoji.

17 godina
ihush kaže...
Ante kaže...

-ili ili problem.. tj ili jesi ili nisi win (lin) juzer, powerjuzer, admin.. a po tonu bi se to zaključilo..

-tj ako si prije desetljeće i po prešao na lin, nisi na win.. tad kako možeš imati problem koji opisuješ, izmišljen .. ili je netko drugi.. dobio jackpot na lotu? .. 

-tj ako si admin kojem bilo koji os, računalo tako spontano može promijeniti neku postavku kao subnet, tad si loš admin.. a to s osom nema neke veze, tj isto je, mreža je mreža, pravila.. dok su računala i dalje malo veći-jači calculator koji radi što mu zadaš.. odnosno, milijuni računala koriste win, pa im se ne mijenja postavka osim u tvom primjeru-opisu pri čemu ni nisi na win ako si prešao na lin 2010te.. onak, odluči se ili-ili. ili piškiš ili kakiš.. ili je to onak, pjesnička sloboda..

-tj ako želiš dati dobar savjet, preporuku, kao završna rečenica, najbolja stvar.. preduvijet takvih savjeta je da znaš nešto-dovoljno o onom što govoriš-savjetuješ, a to po opisu problema nije tako, kvaka22.

-lin je odličan os, za ono što mu je namjena.. i neovisno što ja-ti-netko-deseti.. misli, priča, vjeruje.. to gura i sam ms, microsoft, gurajući linsub, terminal.. tj ms-u je cilj gurnuti juzere na lin-servere, cloud, otkantati svu hw-os ovisnost, odgovornost, posao.. ostati samo usluga-cloud dok će hw biti glupi terminal za spajanje ili browseros, nešto kao tv uređaj, dok je glavni biz pružanje usluga, tj emitiranje programa za taj tv.. pri čemu na računalu to može biti bilo što, sve, igra-zabava, servisi-stream.. biz.. sve. .. ms gura na lin, čak i lažnim uvjetima kao tpm, ili gašenjem supporta, pa opet juzeri ostaju na win.. ono, ne da nitko neće na lin nego se ne daju ni otjerati .. i opet 'samo što nije', čak i kad ms to želi u dužem roku-roadmapu.. :)

-nije dovoljno biti dobar-odličan os, tj i win-mac su odlični... rade, no u bizu je to biz, zarada, pri čemu pokušajmo pogoditi koja firma je najviše zaradila i na čemu.. hint, npr google .. je što? meta-face je što? .. što je danas vrijedniji biz, komad hw-a ili logo-ime koje nema ništa drugo no svi ga koriste-plaćaju.. biz, kao sasvim promjenjena fizika-logika, no to je normalno, reflexija-ogledala i alisa s druge strane, tj juzer-biz su suprotne strane insteresa pa time i pogleda što-zašto itd.

Ovo jos nisam dozivio da me netko naziva lazovom. Zato sto ja ne koristim windowse privatno i na poslu ne znaci da klijenti i kolege ne koriste, netko to sve treba i odrzavati.

Slabo ti radis s windowsima kad se nisi susreo s time da windows sebi zbrcka dhcp, moras se vise kretati s laptopom. Jos kad ti pocne virtualne interface i tunele stancati gdje se ipconfig pretvori trodnevno skrolanje, rip. Problem koji se povlaci od win 7, mozda da ms devovi rade svoj posao umjesto AI-a....

I ovo da ce racunalo sluziti kao glupi terminal samo za spajanje u cloud slusam vec preko desetljeca, ali gdje je zapelo, evo samo sto nije kao i linux, a kad netko to prihvati osobno onda mu obrisu sve podatke u cloudu, samo je pitanje vremena dok netko ne zaboravi nesto uplatiti ili njihovom greskom, odlukom, tko ce ga znati. Uzdaj se use i u svoje kljuse.

Danas jesi sutra nisi https://learn.microsoft.com/en-us/answers/questions/5354513/microsoft-deleted-all-of-my-files-on-one-drive-how i jos hrpa takvih, a nedavno su se nastavnici i carnet iznenadili https://www.bug.hr/obrazovanje/doznali-smo-detalje-o-carnet-ovom-smanjenju-podatkovnog-prostora-za-ucitelje-i-53333

Kad se google, ms i ostali sjete da limit vise nije unlimited nego nesto proizvoljno ili kad tvoj "lokalni" cloud provider renta od nekog datacentra pa to ispari...

Uskoro ce i cloud gaming pa smo vidli kak to izgleda ako nisi dovoljno blizu datacentra. Cek i VR, metaverse, gdje je to zapelo? Sigurno je linux kriv. Ili ovaj ai hype, sad ce samo sto nije postao svemoguc.

Ali linux ide, user po user po user, a kad se premasi kriticna masa samo ce progutati sve ostalo.

Linux, Arch Linux.
15 godina
Bar bi na ovome forumu čovjek očekivao da će biti više entuzijasta i zaluđenika za Linux a ne skeptika.
Moj PC  
8 0 hvala 0
5 godina
Meni je Krita odlična alternativa paint.netu
16 godina
sirka666 kaže...
Bar bi na ovome forumu čovjek očekivao da će biti više entuzijasta i zaluđenika za Linux a ne skeptika.

Dobrodosao u klub. 

Kao netko tko cita Bug od 1993. (drugi broj, jer prvi se rasprodao prije nego sam stigao do kioska), zadnjih desetak godina razocarenje mi je nemjerljivo.

Uostalom, pogledaj koje teme prevladavaju na BOL-u zadnjih 10tak godina?

Ili, ako cemo bas djonom, kada je zadnji puta objavljen neki listing u batch-u/ bash-u ili cak Pythonu ( da ne spominjem C ili C++).

Sve sto imamo, a da je priblizno informatika,  su prepisani press releae-ovi sa drugih portala.  

Npr.

Skrinshot prije 5 sekundi + cijeli page, ali sumnjam da ce biti citljiv radi automatsdkog resajza.

Koliko je ovdje informatickih edukativnih naslova?

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
5 godina
Ako koristiš Linux ne trebaš koristiti apsolutno ništa od Googlea i Canonical.
16 godina
syncmaster245b kaže...
Prijelaz iz copylleft  GPL2(3) licence na permissive software license MIT, jer drugacije se nemoze izbiti GPL.

Može, LGPL je liberalna verzija (linkaš dinamički ili statički bez navođenja izvora), MIT daje potpunu slobodu (da mijenjaš kod kako ti paše)

6 godina
digitall kaže...

najjači su ovi koji briju na neku privatnost a u džepu 24h dnevno nose uređaj koji je oličenje neprivatnosti

To su ti oni isti koji na FB stavljaju status kako zabranjuju FB-u da koriste njihove podatke bla bla.....

10 godina

Ne znam ja o kakvoj vi privatnosti pricate. 

Jednostavno sve kaj mi treba radi na linuxu i tak mi je puno ugodnije iskustvo korištenja racunala. 
Moje mišljenje o W11 je loše i trpaju ga sa stvarima koje ne koristim, a nedaju mi opciju da to lagano maknem i obrišem.

Kome ne rade neki alati ili igre na linuxu taj ga ne moze koristit. 

Hoces igrat BF6 online na linuxu ? Jednostavno nije moguce i nemas izbora. Instaliraj si win11 igraj BF6 i ne brini. 

Zbilja nije bitno.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
5 0 hvala 0
16 godina
Santana kaže...

Moje mišljenje o W11 je loše i trpaju ga sa stvarima koje ne koristim, a nedaju mi opciju da to lagano maknem i obrišem.

Windowsi jedva da dotaknu hardver cpu na 0-1% upotrebe i 23% rezervirane memorije, diskovi mirni.Barem kod mene.

Kaj se deinstalacije tiče praktički sve možeš deinstalirati skroz jednostavno.

10 godina
forumaš kaže...
Santana kaže...

Windowsi jedva da dotaknu hardver cpu na 0-1% upotrebe i 23% rezervirane memorije, diskovi mirni.Barem kod mene.

Jel se moze izbrisat npr. edge, one drive, copilot, cortona bez nekih skripti ?
Jel se mogu birat samo sigurnosti update ? 

Sjecam se jednom kad mi je windows update restartao komp dok se vrtio neki render. 10 sati otišlo u vjetar. Moja greška kaj nisam preko skripte to sranje ugasio.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
12 godina

Zanimljivo jest da su svi ili / ili. Rijetko tko će reći meni je okej koristiti XY OS za ovo, AB za ovo, svi su mi dobri. Ne, ko djeca od 13 godina svatko u svoj fanboj/whatever kamp/rov i paljba po suprotnoj strani. A najgore je kad je na drugoj strani besplatno, napravljeno s puno ljubavi i muke od hrpe pojedinaca koji nisu dobili ni gumb za svoj trud. E to mi nije jasno.

Nadglednik dina
Moj PC  
4 0 hvala 0
11 mjeseci

Nisam slušao video no pročitao sam članak neki . Znači Linus je nogirao neke ruske održavatelje koda, no ne piše kako će se to odraziti , nit što to uopće znači.

Svašta , koliko se sjećam Rusija ima neki svoj Linux za državne službenike ili vojsku, tako nešto. Kako bi ovo utjecalo na njih?
Kina ima svoj , S. Koreja ima svoj "red star" 😅
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
15 godina

Članci su odlicni, i komentari. Iako sam se nada malo vise konkretnih primjera prelaska sa win na linux.

...recimo ja svakodnevno koristim jedan programičić. Legendaran u mojoj niši. Podrške za njega više nema, proizvođač ga je odbacio bez da sve feature stavi u druge alate, ali ni ne treba, ovakav kakav je je savršen. Na windowsima radi. Alternative nema. Postoji samo set alata koji mogu odradit sve što i taj program (navodno). Glup program, za totalne gluposti. Ali kad ti treba! Meni se samo zbog njega ne prelazi na drugi OS, na stranu igrice i što znam sve napamet. I ovo iskustvo skaliraj na miljune korisnika...

Ko može preć na Linux sa Windowsa. Prvo podjela na privatne i poslovne korisnike. Poslovni ili nemaju izbora ili... to je to, nemaju izbora (ekipa autoacad, navika, printer :). Privatni -  1. radi se o desktop/laptop okruženju, znači ekipa facebook i index otpada (može sve na mobitelima/tabletima). Gameri otpadaju. Ekipa mail i dokumenti - slobodno. Jesam li šta propustia?

2 0 hvala 0
16 godina
Santana kaže...
forumaš kaže...
Santana kaže...

Jel se moze izbrisat npr. edge, one drive, copilot, cortona bez nekih skripti ?
Jel se mogu birat samo sigurnosti update ? 

Sjecam se jednom kad mi je windows update restartao komp dok se vrtio neki render. 10 sati otišlo u vjetar. Moja greška kaj nisam preko skripte to sranje ugasio.

Copilot i cortana dinstaliraš normalno. Edge preko trećih aplikacija, ja ga koristim kao jedini preglednik, savešeno mi odgovara nakon opere i chromea, brži je od njih nemam potrebe za bolje.

Za update ne znam, meni se instalira sve automatski bez problema. 

Za resetiranje narkitaš aktivni sat, pa ti to onda i radi u to vrijeme. Možeš ga pauzirati kompletno na npr. tjedan dana ak tak nešto radiš.

9 godina

Nažalost realnost budžeta za Linux je prema ovoj slici.

Ali čak i takva, a i tako rasuta polako se uzdiže u udjelu.

MS ovim je potezom zacementirao PC-je u rasponu od dobrih 8-10 godina za korištenje Linuxa.

Moj PC  
2 0 hvala 0
9 godina
forumaš kaže...

Copilot i cortana dinstaliraš normalno. Edge preko trećih aplikacija, ja ga koristim kao jedini preglednik, savešeno mi odgovara nakon opere i chromea, brži je od njih nemam potrebe za bolje.

Za resetiranje narkitaš aktivni sat, pa ti to onda i radi u to vrijeme. Možeš ga pauzirati kompletno na npr. tjedan dana ak tak nešto radiš.

Imam frenda, non geeka, koji ima X-Box, obožava Windowse, imao je Windows Phone dok je išlo, i da, koristi Edge odavno, sa svim onim šitovima koji iskoče na početnom ekranu.

A najjače mi je kad mi je jednom objašnjavao kako se Shutdownaju WIn8, u samo 6-7 klikova. Nemam ništa protiv Win8 i sam sam ih bio kupio, iako sam ih ja shutdownao sa alt+f4 ko i svake druge, ali smiješno mi je koliki je fanboy Microsofta još uvijek. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.10.2025 21:28 (EricCartman).
15 godina

Kap koja će prelit čašu će bit kada notepad prestane bit plain text. Doviđenja. Samo ubaci podršku za html npr. Ajde. - Linux brate.

1 0 hvala 0
16 godina
EricCartman kaže...
forumaš kaže...

Imam frenda, non geeka, koji ima X-Box, obožava Windowse, imao je Windows Phone dok je išlo, i da, koristi Edge odavno, sa svim onim šitovima koji iskoče na početnom ekranu.

A najjače mi je kad mi je jednom objašnjavao kako se Shutdownaju WIn8, u samo 6-7 klikova. Nemam ništa protiv Win8 i sam sam ih bio kupio, iako sam ih ja shutdownao sa alt+f4 ko i svake druge, ali smiješno mi je koliki je fanboy Microsofta još uvijek. 

I kaj mu možeš, ništa 😂

5 godina
Utjecat će tako da će sve updatee koje bi napravili ti Rusi, koristiti svi osim Amerikanaca i Europljana.
16 godina
Ante kaže...
ihush kaže...
Ante kaže...

-ili ili problem.. tj ili jesi ili nisi win (lin) juzer, powerjuzer, admin.. a po tonu bi se to zaključilo..

-tj ako si prije desetljeće i po prešao na lin, nisi na win.. tad kako možeš imati problem koji opisuješ, izmišljen .. ili je netko drugi.. dobio jackpot na lotu? .. 

-tj ako si admin kojem bilo koji os, računalo tako spontano može promijeniti neku postavku kao subnet, tad si loš admin.. a to s osom nema neke veze, tj isto je, mreža je mreža, pravila.. dok su računala i dalje malo veći-jači calculator koji radi što mu zadaš.. odnosno, milijuni računala koriste win, pa im se ne mijenja postavka osim u tvom primjeru-opisu pri čemu ni nisi na win ako si prešao na lin 2010te.. onak, odluči se ili-ili. ili piškiš ili kakiš.. ili je to onak, pjesnička sloboda..

-tj ako želiš dati dobar savjet, preporuku, kao završna rečenica, najbolja stvar.. preduvijet takvih savjeta je da znaš nešto-dovoljno o onom što govoriš-savjetuješ, a to po opisu problema nije tako, kvaka22.

-lin je odličan os, za ono što mu je namjena.. i neovisno što ja-ti-netko-deseti.. misli, priča, vjeruje.. to gura i sam ms, microsoft, gurajući linsub, terminal.. tj ms-u je cilj gurnuti juzere na lin-servere, cloud, otkantati svu hw-os ovisnost, odgovornost, posao.. ostati samo usluga-cloud dok će hw biti glupi terminal za spajanje ili browseros, nešto kao tv uređaj, dok je glavni biz pružanje usluga, tj emitiranje programa za taj tv.. pri čemu na računalu to može biti bilo što, sve, igra-zabava, servisi-stream.. biz.. sve. .. ms gura na lin, čak i lažnim uvjetima kao tpm, ili gašenjem supporta, pa opet juzeri ostaju na win.. ono, ne da nitko neće na lin nego se ne daju ni otjerati .. i opet 'samo što nije', čak i kad ms to želi u dužem roku-roadmapu.. :)

-nije dovoljno biti dobar-odličan os, tj i win-mac su odlični... rade, no u bizu je to biz, zarada, pri čemu pokušajmo pogoditi koja firma je najviše zaradila i na čemu.. hint, npr google .. je što? meta-face je što? .. što je danas vrijedniji biz, komad hw-a ili logo-ime koje nema ništa drugo no svi ga koriste-plaćaju.. biz, kao sasvim promjenjena fizika-logika, no to je normalno, reflexija-ogledala i alisa s druge strane, tj juzer-biz su suprotne strane insteresa pa time i pogleda što-zašto itd.

Ovo jos nisam dozivio da me netko naziva lazovom. Zato sto ja ne koristim windowse privatno i na poslu ne znaci da klijenti i kolege ne koriste, netko to sve treba i odrzavati.

Slabo ti radis s windowsima kad se nisi susreo s time da windows sebi zbrcka dhcp, moras se vise kretati s laptopom. Jos kad ti pocne virtualne interface i tunele stancati gdje se ipconfig pretvori trodnevno skrolanje, rip. Problem koji se povlaci od win 7, mozda da ms devovi rade svoj posao umjesto AI-a....

I ovo da ce racunalo sluziti kao glupi terminal samo za spajanje u cloud slusam vec preko desetljeca, ali gdje je zapelo, evo samo sto nije kao i linux, a kad netko to prihvati osobno onda mu obrisu sve podatke u cloudu, samo je pitanje vremena dok netko ne zaboravi nesto uplatiti ili njihovom greskom, odlukom, tko ce ga znati. Uzdaj se use i u svoje kljuse.

Danas jesi sutra nisi https://learn.microsoft.com/en-us/answers/questions/5354513/microsoft-deleted-all-of-my-files-on-one-drive-how i jos hrpa takvih, a nedavno su se nastavnici i carnet iznenadili https://www.bug.hr/obrazovanje/doznali-smo-detalje-o-carnet-ovom-smanjenju-podatkovnog-prostora-za-ucitelje-i-53333

Kad se google, ms i ostali sjete da limit vise nije unlimited nego nesto proizvoljno ili kad tvoj "lokalni" cloud provider renta od nekog datacentra pa to ispari...

Uskoro ce i cloud gaming pa smo vidli kak to izgleda ako nisi dovoljno blizu datacentra. Cek i VR, metaverse, gdje je to zapelo? Sigurno je linux kriv. Ili ovaj ai hype, sad ce samo sto nije postao svemoguc.

Ali linux ide, user po user po user, a kad se premasi kriticna masa samo ce progutati sve ostalo.

-bla-bla-bla.. -bla.. uvjek je kriv netko drugi, u autu, poslu.. i naravno, win-os je dežurni krivac, kao spomenuto u postovima za ssd.. no, gle, nije, .. kad znaš što radiš, tad problema nema.

-odnosno, čemu pljuvati po win-osu ako je nešto stvar kompanije-biza-interesa npr tpm i gašenje supporta kao aktualne 'sitnice'.. to nije os, nije stvar osa, dok ms naravno koristi svoje vlasništvo kako njemu odgovara, pa čak ponekad i pogrešni planovi .. ili besmislice kao silovanje startmenija i sl. .. onak, nije krivac os, os radi, svaki..

sirka666 kaže...

-realizam ili ponoviti već poslovicu, 'samo što nije..' .. koja postoji s razlogom.

-dok bi ja ekšli rado da lin realno nešto može, no najmanje je stvar osa, sve ostalo je važnije, vlasništvo-interesi, na to dodati kontrolu .. i naslov?

Entry Point kaže...

Zanimljivo jest da su svi ili / ili. Rijetko tko će reći meni je okej koristiti XY OS za ovo, AB za ovo, svi su mi dobri. Ne, ko djeca od 13 godina svatko u svoj fanboj/whatever kamp/rov i paljba po suprotnoj strani. A najgore je kad je na drugoj strani besplatno, napravljeno s puno ljubavi i muke od hrpe pojedinaca koji nisu dobili ni gumb za svoj trud. E to mi nije jasno.

-os je os, svaki je odličan, radi (osim reactos-a) .. :) .. dok juzeri ili navijači-gurui, imaju podjelu mi-oni, navike, strane.. pa onaj drugi mora biti loš.. koliko puta usporedim oseve-namjene s vozilima, auto-traktor-šleper.. tj namjena, .. šleper je za teret, bolid f1 za trke, osobni auto za osobno.. nije auto bolji od busa-traktora-kombajna.. niti oni od njega, čak ni cijena s tim nema veze.. no navijači ne vide tako, vide mi-oni.. i to je tako, mada pogrešno..

-pa tako po postovima naravno da će mene strpati u winfunboje, osim ako malo dublje pogledaju avatara i razmisle :) .. recimo da refleksno branim win od besmislenih napada-kritika i to primarno iz neznanja kao početni post-citat gore.. gdje juzer-admin trkelja o problemu i spomene ipconfig-subnet kibidabi i svaštanešto, dok istovremeno kaže da je od 2010 na lin.. i uvrijedi se kao pod optužbom za laž, reflexno.. mada su to samo oni navodi koje sam navede.. tj ili koristi win ili ne koristi.. tj ako nije znalac pod win-admin, tad naravno da ima problema, odnosno ako nema mrežna znanja nije to problem-uzrok osa, jer je mreža-mreža.. ista, .. umjesto da se upita ako ne koristi win, kako zna radi li dobro, .. prepričava tuđe priče ili što već.. tj nije to laž, nego istina iz druge ruke, koja nije baš istina, nego onako stvar interpretacije pri čemu je prvo pravilo da je uvjek onaj drugi nešto kriv, ne ja ili netko moj, .. što se proširi i na os mada je iracionalno.. nešto kao strah od mraka :) .. i naravno da se djeca boje, jer mrak ima zube i grize.. a ms je zao, win je loš .. to zna čak i onaj napredni juzer koji ne koristi win desetljeće i po.. ili koristi? :)) ..

KIKI3ooo kaže...

Kap koja će prelit čašu će bit kada notepad prestane bit plain text. Doviđenja. Samo ubaci podršku za html npr. Ajde. - Linux brate.

-čemu? meni je notepad-text-običan-domestikus-palin.. ono što mi treba.. tko treba više? word-doc? acrobat-pdf? .. ili notepat treba biti videoeditor, kompajer, manager, kontrolna konzola za sve.. onak, đepni švicarski nožić koji ima i škare-grickalicu za nokte, otvarač za pivu, šarafciger.. a može i prerezati nešto kao nožić.. onak, ako si programer imaš programerske alate, ako si grafičar, grafičarske, ako si ribič imaš štap i flax.. i ne trebaš superfičer notepada, dok ako trebaš imaš notepad++.. ili bilo koji drugi, pa do tog da je i terminal-cli-editor kao vi moguć odgovor no ovisi što osoba konkretno treba-radi i tek poneki izuzetak od ostatka pa time eliminira smisao tj daje odgovor zašto je notepad i dalje ipak samo notepad.. i to je ok, tako i treba biti.. ne treba nam još jedan 'word' ili što već.. ili treba? :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina

Treća smješna situacija jest da mega korporacije tipa MS, Amazon itd trpaju miljarde u džepove na račun opensource projekata, a da ništa ili minimalno vraćaju natrag. Svaki managed redis, maridb itd itd servis koji vidite u njihovim cloud ponudama je dio toga. Linux in pokreće cijelu infrastrukturu, jedino što pridonose je što možda daju kikiriki (za njih) u fondaciju i doprinose kodu u 90% slučajeva samo kad njima treba.

Dakle, još jednom, za sve koji pljuju po ekipi koja je svoje vrijeme besplatno dala, da bi vi (ne znajući) imali praktički sve što imate online (od cloud servisa, codeca, storage-a), sjetite se za koga navijate.

Da opensource zajednica sutra digne ruke, doslovno svaki od njih, svijet otišao u 3pm za 6 mjeseci. Dok ekipa rješava pull requeste i guta govna od likova koji ne znaju napisati hello world, MS i ostali ubiru vrhnje od njihovog rada.

Nadglednik dina
Moj PC  
6 0 hvala 4
9 godina
Entry Point kaže...

Da opensource zajednica sutra digne ruke, doslovno svaki od njih, svijet otišao u 3pm za 6 mjeseci. Dok ekipa rješava pull requeste i guta govna od likova koji ne znaju napisati hello world, MS i ostali ubiru vrhnje od njihovog rada.

Tak je i nama u korporacijama 

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.10.2025 9:02 (EricCartman).
2 mjeseca

Zašto se ljudi i dalje svađaju oko izbora između Windowsa i Linuxa? Pa, barem je danas toliko lako instalirat i koristit oba sustava, za različite svrhe; neću koristit Windows jer je krš i lom - odlagalište otpada | neću koristit Linux jer ne podržava igre i neki softver jednako dobro. Vijest dana: ne moraš birat, možeš koristit oboje istovremeno - na jednom računalu.  

Moj slučaj: 2017. godine kupio novi PC. Instalira Win10, uzeo nekoliko dana da ga prilagodim sebi, odnosno pobrišem i blokiram sve ono (meni) suvišno. Svaki korak zapisiva, tako da uvijek mogu vratit nešto, ako mi zatreba. Kad je sve izgledalo dobro, napravio konačni backup kojem se tu i tamo vratim. Zapisa upute - šta sve trebam napravit i instalirat po vraćanju backupa, tako da se ne moram mislit i gubit vrijeme, nego je uvijek jednako lako i brzo.

Na taj način iman sustav po svojoj mjeri, koji me ne gnjavi, a istovremeno sve blagodati Windows sustava. 

0 0 hvala 0
2 tjedna

Zašto Linux još ne podržava widevine L1

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice