Koliko je Zemlja nekada zapravo bila topla... i ko

poruka: 39
|
čitano: 5.602
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koliko je Zemlja nekada zapravo bila topla... i ko".
9 godina

Bravo. Hvala.

Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
7 0 hvala 1
17 godina

" Zemlja se doslovno "raširila" i malo usporila svoj dnevni okret." - u zadnje vrijeme se prica o ubrzavanju, pa cak i o negativnoj prijestupnoj sekundi...

Ovdje je to dosta detaljno opisano: 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

predviđa se da će do kraja 21. stoljeća koncentracija CO₂ dosegnuti 600–1000 ppm, a temperatura posljedično tome porasti za 4 °C ili više. 

Dobar članak, da dodam samo nešto u vezi navedene prognoze..

Povećanje temperature ovisi o tome kakva je točno vrijednost klimatske osjetljivosti. A od svih procjena najrealniju vrijednost daje Hansen - za ravnotežnu klimatsku osjeljivost (ECS = equilibrium climate sensitivity) on procjenjuje oko 4 °C, što znači da se za svako duplanje atmosferskog CO2 temperatura poveća za oko 4 °C (ovo "ravnotežno" odnosi se na buffering - temperatura neće biti povećana za 4 °C u istom trenutku kad CO2 dostigne duplu vrijednost, ali je to povećanje garantirano - što se kaže "in the pipeline"). Nedavno je pak izašla studija koja rekonstrukcijom temperatura u zadnjih 485 milijuna godina otkriva konzistentan "očigledan" ECS od oko 8 °C[1]. Budući da je zagrijavanje tek počelo (u prijevodu, nemamo veliki skup podataka koji bi omogućio točnija predviđanja), te uzevši u obzir velike nepoznanice oko pozitivnih povratnih sprega sasvim je moguće (a po meni i vrlo vjerojatno) da ECS od 8 °C vrijedi i za sadašnje zagrijavanje, što znači da kad dosegnemo 600 ppm CO2 imat ćemo 8 °C u pipeline-u, a ne 4. Pošto je već i ovih 4 °C strašno, a kamoli 8 °C, tu mogućnost nitko ne želi ni spomenuti (a zato su i u spomenutoj studiji stavili "očigledan" pod navodnike), pa bi moglo biti "iznenađenja" (zapravo, zbog prevladavajućih konzervativnih stavova, "iznenađenja" su nešto na što možemo prilično sigurno računati).

[1] https://doi.org/10.1126/science.adk3705

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.7.2025 11:38 (PaleRider).

6 0 hvala 2
11 godina

Ako je vodena para 12 puta zastupljenija od CO2 u atmosferi, mnogo jači staklenik gas po molekulu, i uvek prisutna u značajnim količinama sa relativno malim varijacijama (±20-50%), zašto se cela klimatska debata fokusira na CO2 koji čini samo 0.043% atmosfere umesto na vodenu paru koja čini 0.5-2% i očigledno ima daleko veći utica... kako to?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: Koliko je Zemlja nekada zapravo bila topla...
lordzeleni87 kaže...

Ako je vodena para 12 puta zastupljenija od CO2 u atmosferi, mnogo jači staklenik gas po molekulu, i uvek prisutna u značajnim količinama sa relativno malim varijacijama (±20-50%), zašto se cela klimatska debata fokusira na CO2 koji čini samo 0.043% atmosfere umesto na vodenu paru koja čini 0.5-2% i očigledno ima daleko veći utica... kako to?

Zato što se para ne može uklonit iz atmosfere. Jer 70% površine zemlje je pod morem, a voda čini 96,5% mora. I svu paru koju bi mi uklonili iz atmosfere fizika bi odmah vratila natrag. 

42
11 godina

vodena para dominira klimu (12× više + jači efekat), ali je ignorirate jer je 'prirodna'? A fokusirate se na CO2 koji ima minimalan uticaj ali je 'čovek napravio'? To je politika, ne znanost ....kako sa jedno spektra tako i sa drugog ....Ako vodena para ima ±20% prirodne varijacije i klima je stabilna hiljadama godina, zašto bi +0.015% CO2 (427-280=147 od milion) izazvao katastrofu

7 godina
lordzeleni87 kaže...

Zato što vodena para reagira na promjene, ali ih ne pokreće.

Njena količina ovisi o temperaturi, a ne obrnuto — više CO₂ povisi temperaturu, pa se zadrži više vodene pare, koja dodatno pojačava zagrijavanje.

CO₂ je uzrok, vodena para je posljedica.

Ili jesmo, ili nismo! Ili ono treće...
5 godina
Zato jer povećanje koncentracije CO2 u atmosferi povećava koncentraciju vodene pare, a obrnuto ne vrijedi...

Edita - nisam vidio docov odgovor prije nego što sam stisnuo pošalji.
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.7.2025 17:43 (Gallu).
11 godina
Doc Berecki, razumijem logiku, ali imam nekoliko pitanja:

CO2 je porastao s 0,028% na 0,043% atmosfere (+0,015%), dok vodena para čini 0,5-2% s varijacijama ±20%. Zašto bi tako mali postotak bio katastrofalan?

Čini mi se da problem možda postoji, ali ne u tolikoj količini koliko mu se daje pažnja. Umjesto pokušaja vraćanja ravnoteže (pošumljavanje, zaštita prirode), odmah se prešlo na kazne i zabrane.(sto odgovara "velikim zemljama s jakom ekonomijom")

Plus, što s CO2 zarobljenim u morima? Ako temperatura raste, oceani otpuštaju još više CO2. Kako onda imamo stabilnu klimu kroz povijest?

Zašto ne fokus na prirodna rješenja umjesto restrikcija i kazni ...ili je to jos jedan vid ubiranja poreza

7 godina
Razumljivo je postaviti ta pitanja, ali vrijedi raščlaniti par ključnih točaka.

1. "Samo" 0,015% više CO₂ – zašto je to problem?
U atmosferi nisu bitni samo postoci, nego učinak po molekuli. CO₂ je nevjerojatno učinkovit u apsorpciji infracrvenog zračenja. Male promjene koncentracije mogu imati ogroman utjecaj – slično kao što i mala količina otrova može imati golem učinak u tijelu. Povijesno gledano, razlike između ledenih i međuledenih doba pratile su upravo slične oscilacije u CO₂, ne za red veličine, nego za nekoliko desetaka ili stotina ppm.

2. Vodena para varira, ali ne pokreće promjene
Već je objašnjeno: količina vodene pare ovisi o temperaturi, a ne obrnuto. Ne možeš regulirati klimu upravljajući vodenom parom, baš kao što ne gasiš požar puhanjem u dim.

3. Kazne i restrikcije
Da, mjere poput poreza, zabrana i kvota mogu djelovati represivno — ali nisu nužno prvi izbor, nego odgovor na desetljeća ignoriranja problema. Prava ravnoteža bila bi kombinacija prirodnih rješenja (pošumljavanje, obnova močvara, zaštita oceana) i tehnoloških i ekonomskih mjera (tržišna regulacija emisija, inovacije u energetici).

4. CO₂ u oceanima
Točno, oceani su ogromni spremnici CO₂. Kad se zagrijavaju, otpuštaju dio toga — što dodatno pogoršava situaciju (tzv. pozitivna povratna sprega). No kroz geološku prošlost to je bilo sporo, tijekom tisuća godina, i klima je imala vremena prilagoditi se. Današnje promjene događaju se u desetljećima, i to je glavna razlika.

5. Fokus na prirodna rješenja? Apsolutno da.
Nitko razuman ne tvrdi da trebamo rješenje samo kroz zabrane. Ali stvar je u tome što prirodna rješenja sama nisu dovoljna — jer je razmjer promjena koje smo uzrokovali prevelik da bi ih šume i oceani mogli sami "progutati". Potrebna je kombinacija mjera, i što dulje čekamo, to će ih biti više i strožih.
Ili jesmo, ili nismo! Ili ono treće...
11 godina
Hvala Vam ....sustinski se slazemo u dosta toga ali uvik sam navika na dodatna pitanja i rasclanjenja ...ovaj dio mi je kritican ....Vodena para: apsorbira infracrveno zračenje u širem spektru nego CO2
CO2: apsorbira samo u užim frekvencijskim pojasovima
Vodena para je 2-3 puta učinkovitija po molekuli od CO2....Vodena para: 5.000 ppm × 2,5 učinkovitosti = 12.500 jedinica efekta
CO2: 427 ppm × 1 učinkovitost = 427 jedinica efekta

Vodena para ima 29 puta veći ukupni efekt!

Ako su 'male promjene CO2' uzrok ledenih doba, zašto su velike prirodne varijacije vodene pare (±20-50%) kroz povijest bile irelevantne....

11 godina
Problem je što se kroz povijest 'struka' nebrojno puta prodala za kojekakve benefite, pa ja kao običan čovjek pušem na hladno jer povijest je majka znanja.

- Cigarete su bile 'zdrave' (95% doktora preporučivalo)
- DDT je bio 'siguran'
- Lobotomija je bila 'napredna medicina'
- 'Stručnjaci' su govorili da je Zemlja ravna

**Danas:**
Možemo vidjeti da ni kod stručnjaka za to područje nema konsenzusa, što dovodi do dodatne konfuzije među ljudima.

**Pitanja:**
- Tko financira klimatska istraživanja?
- Jesu li 'neslaganja' uistinu samo 2-3% znanstvenika?
- Zašto se alternativni glasovi cenzuriraju?
- Čemu služe klimatske takse i restrikcije?

**Zdrav skepticizam:**
Kad vidim da se:
- Ekonomija ruši zbog teorije
- Uvedu novi porezi 'za klimu'
- Zabranjuje diskusija
- Ignoriraju prirodna rješenja

...onda se pitam: je li to uistinu o znanosti ili o nečem drugom?
Moj PC  
0 2 hvala 0
5 godina
Lord, vrtiš se s istim pitanjem na koje si već više puta dobio odgovor. Povećanje koncentracije vodene pare je posljedica povećanja CO2. I ne postoji drugi način za smanjenje koncentracije te vodene pare osim smanjenja koncentracije CO2.
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.7.2025 19:16 (Gallu).
11 godina

neznam kako da plasticnije objasnim ...posto sam automation engineer evo da probam ovako ....

• CO2 (mali gumb): Pomak za 0,015% = ledeno doba ili katastrofa
  • Vodena para (glavni grijač): Varijacije od ±50% = "ništa se ne događa"

13 godina
lordzeleni87 kaže...
**Zdrav skepticizam:**

Danas se svašta gura pod kritičko razmišljanje i zdrav skepticizam.

No čini se da je tvoj problem što ne razmišljaš o odgovorima koji su ti nekoliko puta dani na tvoje ponovljeno pitanje.

Zašto?

PS

Molim shvati ovo kao konstruktivnu kritiku. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.7.2025 19:01 (Yuda).
11 godina

ja pak mislim da niko od nas nije dovoljno strucan po ovom pitanju , cak ni znastvenici koji se trenutno bave ovim poljem jer je previse varijabli u igri ....ali eto neka nam malo razbibrige na forumu da komentiramo hehhehe

Cekat cemo neki naprednij AI model ovog problema da rijesi problem umjesto nas ...nema nam druge :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.7.2025 19:03 (lordzeleni87).
5 godina
Još jednom. Zato jer je vodena para posljedica povećanja CO2.
11 godina
Gallu kaže...

Uzrok-posljedicu razumim ....ali pogledaj iz mog kuta sada evo jos jedan pokusaj plasticnog objasnjenja 

• Kad pomaknes termostat za 1 stupanj→ kuća se zaleđuje ili pregrijava  (CO2) 
  • Kad se glavni grijač upali/ugasi (±50% snage) → temperatura ostaje ista  (PARA)
  • Znaci kolicina pare u atmosferi koja se mjenja drasticno 50+- posto  ne utjece na kataklizmu ali 0.015 % radi razliku ...to je ono sto nisam razclanio sam sa sobom 

13 godina

Micanjem vodene pare iz atmosfere ne postizes nista jer je kolicina vode na Zemlji 100%, samo je raspodjela drugacija prema vremenskim uvjetima. 

Ako maknes CO2 iz atmosfere, smanjio si zagrijavanje i samim tim maknuo dio vodene pare.

1% smanjenje CO2 makne 5% h20 ( karikiram ).

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
SimeKZ kaže...

Micanjem vodene pare iz atmosfere ne postizes nista jer je kolicina vode na Zemlji 100%, samo je raspodjela drugacija prema vremenskim uvjetima. 

Ako maknes CO2 iz atmosfere, smanjio si zagrijavanje i samim tim maknuo dio vodene pare.

1% smanjenje CO2 makne 5% h20 ( karikiram ).

ne spominjem ja micanje pare jer je to nemoguce  ...uglavnom .....nista hvala na komentaru ja sam zavrsio sa temom hehehehe 

13 godina

Pozdrav; analogija s grijacem nije ispravna u ovom slucaju. CO2 (i ostali staklenicki plinovi) su primarni uzrok povecanja temperature, a koncentracija vodene pare se povecava kao *odgovor* na tu promjenu i funkcionira kao pozitivna povratna veza - to bi ti svakako trebalo biti poznato.

Takodjer, da, mozda se razina CO2 u apsolutnom iznosu povecala za 0.015%, ali povecala se s oko 280 ppm na 422 ppm, sto je povecanje od 50%! A to je pokazatelj koliki je utjecaj te promjene...

11 godina

Veselim se danu kada će čovječanstvo konačno imati dovoljno resursa da može kontrolirati temperaturu planete, ali sam prilično siguran da tada neće htjeti vratiti ju na pred industrijsku vrijednost, već na neku malo topliju. Toplina donosi vlagu a to dvoje zajedno donose - Život, sa druge strane je hladnoća, suhoća i znatno manje života. Zašto bi netko želio ledenu tundru umjesto tople i života pune kišne šume. 

1 0 hvala 0
16 godina

-kad imaš button s regulacijom željene klime tad možda zbog extema-nepogoda, vratiš na stupanj manje.. kao moguć odgovor koji bi temperaturni level bio poželjan.. ili alternativa da svaki seljo ima po par butona ovisno gdje mu je koja livada i urod, jer na jednoj treba kišu na drugoj sunce a na trećoj želi skijati dok se na četvrtoj sunča i brčka.. pri čemu to samo po sebi nije nerazumno :) no ono što je posljedica da tad imaš recimo karikirana 4 mjesta-zone različitih tlakova i time uvjet za vjertar, buru, nevrijeme koje čupa drveće koje baš lijepo izgleda prije čupanja.. onak, nije zlato sve što sija, nešto je i ostalih materijala pa i blato.. ili ono kad u neznanju neandertalac lupi nuklearku i dobije veći boooom, pri čemu bomba ne mora biti ona ručna, može biti klima kao vjetar-kiša.. (gledajući posljedice npr po lomu drveća na marjanu, pri čemu možemo zanemariti razliku jel uzrok bomba ili tornado ako je rezultat isit..) ili trenutno u istoj sobi, njoj je vruće meni hladno... što bi button pomogao i tko bi bio šef? :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.7.2025 22:56 (ihush).
13 godina
lordzeleni87 kaže...
Gallu kaže...

Uzrok-posljedicu razumim ....ali pogledaj iz mog kuta sada evo jos jedan pokusaj plasticnog objasnjenja 

• Kad pomaknes termostat za 1 stupanj→ kuća se zaleđuje ili pregrijava  (CO2) 
  • Kad se glavni grijač upali/ugasi (±50% snage) → temperatura ostaje ista  (PARA)
  • Znaci kolicina pare u atmosferi koja se mjenja drasticno 50+- posto  ne utjece na kataklizmu ali 0.015 % radi razliku ...to je ono sto nisam razclanio sam sa sobom 

Otkud ti to da se količina vodene pare mjenja za ±50%. To važi za neko područje na Zemlji, ali je ukupna količina vlage u atmosferi konstantna i samo ovisi o prosječnoj temperaturi atmosfere.  

42
16 godina
lordzeleni87 kaže...
...
- 'Stručnjaci' su govorili da je Zemlja ravna

**Danas:**
Možemo vidjeti da ni kod stručnjaka za to područje nema konsenzusa, što dovodi do dodatne konfuzije među ljudima. 

... 
... onda se pitam: je li to uistinu o znanosti ili o nečem drugom?

Stručnjaci nikada nisu govorili da je Zemlja ravna, a konsenzus, u znanosti, oduvijek postoji, jer bez njega niti nema znanosti kao takve, a to što se tebi taj konsenzus ne sviđa, i držiš da su u pravu oni koji imaju stavove suprotne konsenzusu, to svakako ne znači da nema konsenzusa, ili da dolazi do neke konfuzije.

Ako si stvarno toliko zabrinut da se želiš nešto ozbiljno pitati, zapitaj se:

1. Koliko je tvoje znanje o navedenoj temi?

2. Ako je tvoje znanje o ovoj temi takvo kakvo jest, zašto misliš da si uopće sposoban voditi kvalitetnu diskusiju o toj temi?

Autor ti je više puta naglasio da je povećano otpuštanje CO2 u atmosferu, uzrok povećanja temperature, dok je vodena para samo posljedica tog povećanja temperature, i, ako ti je jasno što je uzročno-posljedična veza, onda bi ti trebalo biti jasno da ne možeš utjecati na uzrok manipuliranjem posljedice.

16 godina

Dok god imamo kapitalizam, stvari se neče mjenjat ili če se mjenjat minimalno.

Bogataši se neče nikada odreč svog bogatstva ili napravit bilo kaj kaj bi moglo imalo utjecat na njihovo bogatstvo.

Prove me wrong.

https://iiasa.ac.at/news/may-2025/worlds-wealthiest-10-caused-two-thirds-of-global-warming-since-1990

1 0 hvala 1
17 godina

Glede CO2 i vodene pare ključ je u vremenu zadržavanja u atmosferi - vodena para ne ostaje dugo gore - tek nekoliko dana u prosjeku (dakle, ne akumulira se), samo staklenički plinovi koji se duže zadržavaju u atmosferi se akumuliraju i zato kontroliraju temperaturu. Vodenu paru nešto mora održavati gore. Jednom kad se kondenzira i padne dolje, ako nema povećanja CO2 (ili nekih drugih stakleničkih plinova koji se dulje zadržavaju), ista količina će cirkulirati gore dolje pa tako ne može povećavati temperaturu. Dakle, iako vodena para ima jak staklenički efekt i utječe na temperaturu, ne kontrolira ju, jednostavno jer pleše kako se mijenja koncentracija CO2, metana i drugih stakleničkih plinova koji se, za razliku od vode, akumuliraju gore.

E sad, postoje i tu određene začkoljice. Voda u stratosferi i višim slojevima atmosfere se zapravo zadržava dulje, od nekoliko mjeseci pa čak do nekoliko godina, no tu se obično nalazi u jako razrijeđenom obliku i koncentracija se teško mijenja tako da je staklenički efekt mali. Ipak, u slučaju ekstremnih podvodnih vulkanskih erupcija, velika količina pare se može izbaciti u stratosferu. U tom slučaju, vodena para može čak privremeno postati i driver temperature, no to bez konstantnih erupcija neće dugo trajati i zagrijavanje će se nastaviti jedino ako tim porastom temperature dođe do ispuštanja drugih stakleničkih plinova (CO2, metan..). No vulkanske erupcije ne izbacuju samo vodenu paru (uglavnom zapravo dominiraju drugi plinovi i čađa) pa se efekt može i poništiti. Dobar primjer je nedavna erupcija Hunga Tonge kojom su izbačene enormne količine vodene pare u stratosferu pa opet, ne da nije došlo do zagrijavanja, već je došlo i do znatnijeg zahlađenja u južnoj hemisferi - jer je osim vodene pare izbačena i veća količina sumporovog dioksida a koji se u atmosferi brzo reducira u sulfate (aerosole) koji reflektiraju sunčevo zračenje natrag u svemir.

Amenoum

3 0 hvala 1
15 godina

A kaj ako bude hladnije umjesto toplije ? Što ako temperatura krenre drastično padati u skorije vrijeme ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Nuklearke ispod Anrartike da se otopi led i oslobodi metan ili tako nešto su u projektu spasitelju.

Ali to je privremeno rješenje.
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2025 22:06 (Gajotres).
11 godina

Volim ja našega Doca, al global warming je dogma.

Previše se dogmatizira, a premalo se istražuje. Ako zememo druge setove podataka, dobit ćemo druge rezultate.
Zemlja, kao planet i cijeli svemir se neprestano mijenjaju. Postoji crna lista znanstvenika koji tvrde da su podaci vezano na tu temu fabricirani. Pretražite po YT što je o tome govorio prof. Tihomir Marjanac. Konkretno 

Od 01:34:50

dzg
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.7.2025 0:43 (PzKpfw).
Moj PC  
0 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice