Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19? zaključana tema

poruka: 8.491
|
čitano: 1.056.729
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?".
15 godina
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Zechina kaže...
..

Pa da, struka medicina epidemiolog ili što, tebi to sve isto, softver je nepoderiv itd.

Ovo gore je nova, relevantna studija.
Ne ukazuje na teža oboljenja (gdje je već dokazano da je omjer puno gori po necijepljene), već na riizik (re)infekcije "prirodno preboljelih" vs cijepljenih.
Ali tebi to ionako sve isto, pa čemu gnjaviti sa detaljima.

"Jer se govorilo..."

-soft je soft.

-ok studija je relevantna. Netko osporava?

-veći rizik zaraze 1:3 no tu je problem s čime se što uspoređuje jer možemo u slučaju pandemije za prošlu godinu reći da je 7 milijardi preživjelo pa je tad omjer daleko u korist necijepljenih, mada su prošle godine svi bili necijepljeni jer cjepivo nije ni postojalo. Kako recimo dokazati da osoba koja je bila izložena virusu a nije oboljela (teže, jer samo takvi su završili na liječenju-evidentirani) da se treba ubrojiti u recimo imune? Kako odbaciti 7 milijardi u slučaju pandemije i izuzetnog širenja, tj nije to samo epidemija i zato naziv pandemija, globalno.. itd. Kojim kriterijem možemo znanstveno odbaciti 7 milijardi? Jesu li testirani? -nisu. Jesu li bili izloženi virusu? -- 99% jesu, jer nema pandemije bez tog, tj misliš da postoji osoba koja prošle godine nije bila izložena virusu? .. možda poneki eskim i čuvar orbitalne stanice...

-da, velik broj zaraženih, velik broj teže, preminulih.. no populacija je 7 milijardi. Što s čime uspoređujemo?

-hr? 4,nešto stanovnika.. od tih 4mil, možeš se kladiti da je barem 3mil bilo izloženo virusu. Što tad s tim brojkama-statistikom?

-a pazi ovo, slažem se da cijepljenje bolje štiti, da se svi trebaju cijepiti, čak i s 3-8 puta bolje šanse što se do sad vrtilo oko 6-puta (no zbog delte su spustili, a sad i kolumbijac..).. + studija da čak i mix cijepiva ima smisla kao različita. Sve to je za većinu bolje, cijepiti se, bolje šanse. .. a ovo iznad je samo pokušaj problematiziranja kako se neki kriteriji postave, s kojim ciljem, struka-znanost, navijanje-politika.. itd. pa brojke možemo malo natezati lijevo-desno na skali ovisno o potrebi tj prilagodimo tumačenje onom što želimo, .. ne onom što je nužno činjenica tj i činjenice same za sebe nisu nešto čime dođemo do točnog odgovora nego ovisi kako ih koristimo.

-sve dok jedna strana gura skalu u plus, suprotna u minus, (simbolički) nije kriterij znanost nego snaga gurača, potezanje užeta. .. a to tad s kriterijem nema puno veze, tj ili je znanost ili potezanje užeta.

-znanost? neovisno koliko je 'potezača užeta' s druge strane, je jača.. neoboriva.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
foofajter kaže...
Od sve te korone u zadnjih godinu i pol, ja jedino uspio pokupit gripu i sad prehladu…

Što sam bože tako proklet…

Pomalo! Ima vremena za sve, samo pomalo.

Nadglednik dina
16 godina
odjavljen
Zechina kaže...

Btw baš me zanima bi li, da ti netko blizak premine, to također nazvao "anegdotalnim slučajem". 
Ili bi cvilio kao i svaki antivaxer kad se to desi njemu.
Što ćeš, neki moraju lupiti glavom u zid da nauče.

Cvilio bi i da mi članu obitelji padne klavir na glavu dok šeta ulicom, ali to je i dalje anegdotalni slučaj koji ne predstavlja argument po pitanju opasnosti od pada klavira na glavu.

Ono što radiš je logička pogreška An appeal to emotion.

Zechina kaže...

Niti jedan link ti ne spominje preboljele, tako da, jednako kao i Hoggy, dijeliš linkove koje očito nisi ni pročitao.

Dapače, ti linkovi govore da je efikasnost zaštite od zaraze nešto manja od 60% (3 puta manje slučajeva bi bilo 67%, ali to su malo zaokružili za naslov), što je u skladu s podacima iz Izraela...

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
10 godina
neaktivan
Entry Point kaže...
foofajter kaže...
Od sve te korone u zadnjih godinu i pol, ja jedino uspio pokupit gripu i sad prehladu…

Što sam bože tako proklet…

Pomalo! Ima vremena za sve, samo pomalo.

Hahahahahahahahahahahaha ovo se zove jal. Ne kad prozoves rimca jer laze odnosno iskoristava sustav.

Jadno. I jos par komentara gore. 

I onaj "tko trenira ako ne mora". 

9 godina
MrBlc kaže...
Zechina kaže...

Btw baš me zanima bi li, da ti netko blizak premine, to također nazvao "anegdotalnim slučajem". 

Cvilio bi i da mi članu obitelji padne klavir na glavu dok šeta ulicom, ali to je i dalje anegdotalni slučaj koji ne predstavlja argument po pitanju opasnosti od pada klavira na glavu.

Zechina kaže...

Niti jedan link ti ne spominje preboljele, tako da, jednako kao i Hoggy, dijeliš linkove koje očito nisi ni pročitao.

Dapače, ti linkovi govore da je efikasnost zaštite od zaraze nešto manja od 60% (3 puta manje slučajeva bi bilo 67%, ali to su malo zaokružili za naslov), što je u skladu s podacima iz Izraela...

Opet ti sa svojim štreberskim tumačenjem pojmova i lošom dijalektikom.
Da, morbidnim sociopatima je to vjerojatno smiješno.  Ja pak iste ne smatram neobičnim ergo anegdotalnim, već opasnim i tužnim fenomenom.
Da bi nešto bilo anegdotalno, mora postojati anegdota.

Što je tu točno čudno, neobično ili smiješno kad nekome umre troje najbližih ljudi usred epidemije, jer se nisu držali zdravorazumskih epidemioloških mjera?

A to što tvoj lik vadi svog čaču i "umiranje od dosade" kao "argument" i spominje "anegdotu" o brzom uništenju jedne obitelji s morbidnom aluzijom da su valjda "umrli od dosade"...

...po tebi govori u prilog tome da ako obratiš pažnju na degutatnti implicirani kontekst jest - logička pogreška???
Drugim rijećima, argument nije time osporen pa valja po vlastitom drvu mjeriti globalnu šumu?

Niste vi realisti već nadrealisti.

Ah, da zaboravio sam, za tvoj politički pokret upravo epidemiološke mjere izazivaju smrtnost. Australija itd.
Jesu li tvoji principali već opet pobrisali statuse ili orvelijanski promijenili stare "brutalno točne modele", recimo sad za UK?
"Brutalno točan model" je previdio ovih 2-3K preminulih u Hr u par mjeseci ove godine, samo da podsjetim.

Čekam samo filozofsko pojašnjenje trendova splitsko-dalmatinske županije umj. Australije i Izraela. 
Ne od tebe koji copy/pasteaš već "duhovnih otaca".

Ovo sa tvojim tumačenjem činjenica iz studije neću secirati jer je tebi čaša skoro dopola puna čak i kad je evidentno ispijena.
Šeraj poneki "brutalno točan" graf sa izvora nadahnuća, pa da to prokomentiramo - TO je anegdotalno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.8.2021 14:21 (Zechina).
9 godina
Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?

Da apdejtam fakte:  Francis je pokopao ČITAVU svoju obitelj u ISTOM danu.
Vrlo šaljiva anegdota.
https://www.walesonline.co.uk/news/wales-news/mum-dad-brother-died-within-21257577

Unatoč 67,4% potpune procijepljenosti u Walesu i 60,6% u Portugalu.
Ne, u Hrvatskoj je more bistrije a Portugal zemlja daleka.

2 6 hvala 0
11 godina
Kolacic kaže...

Hahahahahahahahahahahaha ovo se zove jal. Ne kad prozoves rimca jer laze odnosno iskoristava sustav.

Ha?

Nadglednik dina
10 godina
neaktivan
Entry Point kaže...
Kolacic kaže...

Ha?

Sta ha? Nasladujete se smrcu sa obadvije strane. Ako takve postoje. Ne bi trebale ali ovdje U temi postoje strane. 

Malo bi trebali popiti karton. 

3 godine
protjeran
Zechina kaže...

Da apdejtam fakte:  Francis je pokopao ČITAVU svoju obitelj u ISTOM danu.
Vrlo šaljiva anegdota.
https://www.walesonline.co.uk/news/wales-news/mum-dad-brother-died-within-21257577

Izgleda sretno na fotki pa mi sad niš nije jasno.

Nego daj mi reci, pokušavaš biti kao mediji, političari i kolarići pa zazivaš novi lockdown ili? Nevjerojatno kolko ljudi uživaju u zastrašivanju. Nadam se da će se jednog dana otkriti prava pozadina ovog cirkusa

16 godina
odjavljen
Zechina kaže...

Vrlo šaljiva anegdota.

Anegdota (od starogrčkog ἀνέκδοτον, anékdoton - „nije objavljeno“) je vrsta književnosti koji se temelji na izvanrednom događaju obično iz života neke osobe.

U svakodnevnom jeziku anegdota se odnosi na priču (uglavnom usmenu) koja opisuje čudan, neobičan ili smiješan događaj.

Anegdota nije nužno smiješni događaj, može biti i tragičan, kao u ovom slučaju.

Tvoji verbalni prolijevi ne mijenjaju činjenicu da se služih anegdotalnim dokazima.

https://www.merriam-webster.com/dictionary/anecdotal%20evidence

https://en.wikipedia.org/wiki/Anecdotal_evidence

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK63643/

To što nisi u stanju, ili jednostavno ne želiš, shvatiti da pojedinačni događaji, bez obzira koliko bili tužni i tragični, ne predstavljaju argument o opasnosti neke pojave, je isključivo tvoj problem.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
14 godina
Zechina kaže...
MrBlc kaže...
Zechina kaže...

Zechina kaže...

Opet ti sa svojim štreberskim tumačenjem pojmova i lošom dijalektikom.
Da, morbidnim sociopatima je to vjerojatno smiješno.  Ja pak iste ne smatram neobičnim ergo anegdotalnim, već opasnim i tužnim fenomenom.
Da bi nešto bilo anegdotalno, mora postojati anegdota.

Što je tu točno čudno, neobično ili smiješno kad nekome umre troje najbližih ljudi usred epidemije, jer se nisu držali zdravorazumskih epidemioloških mjera?

A to što tvoj lik vadi svog čaču i "umiranje od dosade" kao "argument" i spominje "anegdotu" o brzom uništenju jedne obitelji s morbidnom aluzijom da su valjda "umrli od dosade"...

...po tebi govori u prilog tome da ako obratiš pažnju na degutatnti implicirani kontekst jest - logička pogreška???
Drugim rijećima, argument nije time osporen pa valja po vlastitom drvu mjeriti globalnu šumu?

Niste vi realisti već nadrealisti.

Ah, da zaboravio sam, za tvoj politički pokret upravo epidemiološke mjere izazivaju smrtnost. Australija itd.
Jesu li tvoji principali već opet pobrisali statuse ili orvelijanski promijenili stare "brutalno točne modele", recimo sad za UK?
"Brutalno točan model" je previdio ovih 2-3K preminulih u Hr u par mjeseci ove godine, samo da podsjetim.

Čekam samo filozofsko pojašnjenje trendova splitsko-dalmatinske županije umj. Australije i Izraela. 
Ne od tebe koji copy/pasteaš već "duhovnih otaca".

Ovo sa tvojim tumačenjem činjenica iz studije neću secirati jer je tebi čaša skoro dopola puna čak i kad je evidentno ispijena.
Šeraj poneki "brutalno točan" graf sa izvora nadahnuća, pa da to prokomentiramo - TO je anegdotalno.

Nije ništa čudno ni smiješno, tužno je i ne mogu zamisliti kako je tim ljudima. Ali MrBlc ti je sve objasnio.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.8.2021 15:07 (Hazar).
9 godina
MrBlc kaže...
Zechina kaže...

Vrlo šaljiva anegdota.

Anegdota (od starogrčkog ἀνέκδοτον, anékdoton - „nije objavljeno“) je vrsta književnosti koji se temelji na izvanrednom događaju obično iz života neke osobe.

U svakodnevnom jeziku anegdota se odnosi na priču (uglavnom usmenu) koja opisuje čudan, neobičan ili smiješan događaj.

Tvoji verbalni prolijevi ne mijenjaju činjenicu da se služih anegdotalnim dokazima.

To što nisi u stanju, ili jednostavno ne želiš, shvatiti da pojedinačni događaji, bez obzira koliko bili tužni i tragični, ne predstavljaju argument o opasnosti neke pojave, je isključivo tvoj problem.

Opet ti sa svojim grunfizmima i NATEZANJU istine.
Pazi kako si devijantan: podebljao si dio koji se odnosi na KNJIŽEVNOST.

Anegdota (od starogrčkog ἀνέκδοτον, anékdoton - „nije objavljeno“) je vrsta književnosti koji se temelji na izvanrednom događaju obično iz života neke osobe.

Pa trebao si naglasiti da ti je kolega u stvari neshvaćeni književnik, a mi se u stvari nalazimo na književnom forumu!  
Nadalje, podebljao si ILI, što u nabrajanju znači I + ILI.

Ili doista vjeruješ u isključivost, pa anegdota može biti ILI čudna/neobična ILI smiješna, ali NIKAKO oboje? 
...i onda to još "podebljaš" grunfizmom "Anegdota nije nužno smiješni događaj, može biti i tragičan, kao u ovom slučaju."
No shit, Sherlock? A da promijeniš nick u Captain Obvious?
Majke ti s kim ja raspravljam... 

Kad sam ja tvrdio da je nesretna sudbina Francisa i njegove obitelji DOKAZ za išta? Opet si apsint pio?
Zvučiš kao Lauc kad potpuno krivo interpretira Francoisa B. (Švedska umj. Danska/Norveška, who cares - sve je to isto)
To je već pomaknuto maliciozno kao i ovaj komentar:

(znači, ako je na nekoj fotki sretan, to je "dokaz" da mu "obitelj nije umrla"?)

OK; dosad sam vjerovao da je nizak efektivni Dunbarov broj u strogoj korelaciji sa obrnutim Flynn efektom. Moram sad ukalkulirati i "psihosomatski" postcovid aka PTSP, kako to već argumentira citirani Francois Balloux. Koji se po njemu očituje kod drugih a ne kod njega, kod njega je to ipak samo virus u cortexu i CNS.

Ili prevedeno: nizak stupanj empatije uzrokuje pad inteligencije (unatoč prirođenim predispozicijama). Dodatno, ukazuje se da kognitivne sposobnosti opadaju djelovanjem covida-19 na mozak odn. središnji živčani sustav, potencirajući efektivne predispozicije (koje nekoreliraju sa prirrođenim).

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.8.2021 15:39 (Zechina).
14 godina
Zechina kaže...
MrBlc kaže...
Zechina kaže...

Vrlo šaljiva anegdota.

Opet ti sa svojim grunfizmima i NATEZANJU istine.
Pazi kako si devijantan: podebljao si dio koji se odnosi na KNJIŽEVNOST.

Anegdota (od starogrčkog ἀνέκδοτον, anékdoton - „nije objavljeno“) je vrsta književnosti koji se temelji na izvanrednom događaju obično iz života neke osobe.

Pa trebao si naglasiti da ti je kolega u stvari neshvaćeni književnik, a mi se u stvari nalazimo na književnom forumu!  
Nadalje, podebljao si ILI, što u nabrajanju znači I + ILI.

Ili doista vjeruješ u isključivost, pa anegdota može biti ILI čudna/neobična ILI smiješna, ali NIKAKO oboje? 
...i onda to još "podebljaš" grunfizmom "Anegdota nije nužno smiješni događaj, može biti i tragičan, kao u ovom slučaju."
No shit, Sherlock? A da promijeniš nick u Captain Obvious?
Majke ti s kim ja raspravljam... 

Kad sam ja tvrdio da je nesretna sudbina Francisa i njegove obitelji DOKAZ za išta? Opet si apsint pio?
Zvučiš kao Lauc kad potpuno krivo interpretira Francoisa B. (Švedska umj. Danska/Norveška, who cares - sve je to isto)
To je već pomaknuto maliciozno kao i ovaj komentar:

(znači, ako je na nekoj fotki sretan, to je "dokaz" da mu "obitelj nije umrla"?)

OK; dosad sam vjerovao da je nizak efektivni Dunbarov broj u strogoj korelaciji sa obrnutim Flynn efektom. Moram sad ukalkulirati i "psihosomatski" postcovid aka PTSP, kako to već argumentira citirani Francois Balloux. Koji se po njemu očituje kod drugih a ne kod njega, kod njega je to ipak samo virus u cortexu i CNS.

Ili prevedeno: nizak stupanj empatije uzrokuje pad inteligencije (unatoč prirođenim predispozicijama). Dodatno, ukazuje se da kognitivne sposobnosti opadaju djelovanjem covida-19 na mozak odn. središnji živčani sustav, potencirajući efektivne predispozicije (koje nekoreliraju sa prirrođenim).

Ne znam čemu semantičke borbe, zna se šta sam mislio kad sam napisao anegdotalni. Kao da je tebi vadim pravopisne pogreške, "rijećima","čača", uopće ne pridonosi raspravi.

9 godina
Hazar kaže...

Ne znam čemu semantičke borbe, zna se šta sam mislio kad sam napisao anegdotalni. Kao da je tebi vadim pravopisne pogreške, "rijećima","čača", uopće ne pridonosi raspravi.

Da parafraziram ono što si rekao, slijedeći tvoju logiku:
Da ti je tata umro od korone, to bi bio anegdotalni slučaj? DA ili NE?

11 godina
Kolacic kaže...

Sta ha? Nasladujete se smrcu sa obadvije strane. Ako takve postoje. Ne bi trebale ali ovdje U temi postoje strane. 

Malo bi trebali popiti karton. 

O čemu ti pričaš? Laprdaš nepovezano zajebanciju mene i foofajter-a.

Nadglednik dina
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.8.2021 17:02 (Entry Point).
13 godina

Zechina jesi otvorio pivicu kad si procito da su covjeku umrli roditelji i brat? Jesi proslavio to onako kako bi to pravi vaxer i trebao proslaviti? Jesi narucio muziku?

Try and fail, but never fail to try.

2 1 hvala 0
9 godina
kameni_zg kaže...

Zechina jesi otvorio pivicu kad si procito da su covjeku umrli roditelji i brat? Jesi proslavio to onako kako bi to pravi vaxer i trebao proslaviti? Jesi narucio muziku?

"We are hard-wired to have a drastic double standard for the people inside our Monkeysphere versus the 99.999% of the world's population who are on the outside."

https://web.archive.org/web/20180726012706/https://www.cracked.com/article_14990_what-monkeysphere.html

Taj prirođeni dupli standard može, efektivno, biti i drastično viši, odnosno:
Problem je u tome da, efektivno, taj (Dunbarov) broj za ljude o kojima marimo kao ljudima, može biti i drastično niži od zadanih 150 - ako slijedimo Poslanice Pandemijskog Nadrealizma.
Drugačije rečeno:
Dovoljno je vjerovati da vlastitom bešćutnošću uvećavamo vlastite kognitivne sposobnosti.
Ili jednostavnije, vjerovati da je vlastiti hendikep uzrok vlastite superiornosti.

Pa da još jedared citiram D. Wonga, odnosno premisu eseja (citat K. Federlinea):

"One death is a tragedy. One million deaths is a statistic."

13 godina
Zechina kaže...

Da apdejtam fakte: Francis je pokopao ČITAVU svoju obitelj u ISTOM danu.
Vrlo šaljiva anegdota.

Majku ti ovo mi promaklo skoro hahahahaha  s kim mi dijelimo zrak...

Kaj je trebo? Narucit svaki tjedan 1 sprovod tak da festa traje 3 tjedna?? 

Njemu je to, "vrlo saljivo".... e moj Zechina, daj izadji koji put iz pecine.... svaki dan postajes sve vise i vise ko Hoggy, samo kaj su ti linkovi s "one druge" strane narativa...

9 godina

Hodajući dokaz reducirane "majmunje sfere".
Mora biti da si jako frustriran u stvarnom životu kad se ovoliko iživljavaš na tuđoj nesreći.
Ovo je isto LolekBoleklogija - tlapnja da se "vaxeri" skrivaju od pandemije "u pećini", za raziku od "hrabrih" nadrealista.
Ajd sad, kreni sa time da treba pepeljarom one koji nose maske, a naročito one koje je Bolek prozvao  - to je aktualna zaebancija nadrealista 
Jesi li već prikupio koju sramotnu fotku nekog uglednika sa Gospodarove liste, po Gospodarevom zahtjevu?

13 godina
Zechina kaže...

Mora biti da si jako frustriran u stvarnom životu kad se ovoliko iživljavaš na tuđoj nesreći.
Ovo je isto LolekBoleklogija - tlapnja da se "vaxeri" skrivaju od pandemije "u pećini", za raziku od "hrabrih" nadrealista.
Ajd sad, kreni sa time da treba pepeljarom one koji nose maske, a naročito one koje je Bolek prozvao  - to je aktualna zaebancija nadrealista 
Jesi li već prikupio koju sramotnu fotku nekog uglednika sa Gospodarove liste, po Gospodarevom zahtjevu?

Ah trollu, mislim da ti vlasitite linkove koje sheras ne razumijes.(nista novo, vidjeno od tebe vise puta, cak ni copy/paste nisi sposoban odraditi kak spada)

Cijeli svoj post baziras na monkeysphere-u koji se svodi na dobru staru dilemu / (primjer): "sto ce te vise pogoditi, situacija A di umre 1000 ljudi ili situacija B di umre 1".. a uporno missas poantu da nije bitno koje ce te vise pogoditi, nego da se nije uredu ismijavati iz bilokoje od te dvje situacije - upravo ono sto ti radis jer si ocito bolestan. Uporno solis pamet a iz postova ti se iznova i iznova da iscitati da pametan nisi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.8.2021 20:47 (kameni_zg).
13 godina

Koji je medicinski razlog zbog cega cjiepljenima ne treba test kada negdje idu, a ostalima treba? 

14 godina
Zechina kaže...
kameni_zg kaže...

"We are hard-wired to have a drastic double standard for the people inside our Monkeysphere versus the 99.999% of the world's population who are on the outside."

https://web.archive.org/web/20180726012706/https://www.cracked.com/article_14990_what-monkeysphere.html

Problem je u tome da, efektivno, taj (Dunbarov) broj za ljude o kojima marimo kao ljudima, može biti i drastično niži od zadanih 150 - ako slijedimo Poslanice Pandemijskog Nadrealizma.
Drugačije rečeno:
Dovoljno je vjerovati da vlastitom bešćutnošću uvećavamo vlastite kognitivne sposobnosti.
Ili jednostavnije, vjerovati da je vlastiti hendikep uzrok vlastite superiornosti.

Pa da još jedared citiram D. Wonga, odnosno premisu eseja (citat K. Federlinea):

Ali ne znam šta ti je tu čudno. Evo recimo, jel bi radije da umre tvoj kućni ljubimac, ako ga imaš, ili neka baba u nekom zadnjem selu u Kini. Ali ono, iskreno. I da ti odgovorim na ono pitanje, ne znam jel anegdotalni, ja sam svog oca više naveo kao primjer skupine ljude koja bi se možda smatrala rizičnom, a nije imala skoro nikakve simptome, čisto kao kontra tvom pimjeru da je netko zdrav umro od korone. Ali recimo da moj brat ili ja umremo od korone, s obzirom na okolnosti u kojima živimo, bio bi anagedotalni slučaj da.

9 godina
kameni_zg kaže...
Zechina kaže...

Ah trollu, mislim da ti vlasitite linkove koje sheras ne razumijes.(nista novo, vidjeno od tebe vise puta, cak ni copy/paste nisi sposoban odraditi kak spada)

Cijeli svoj post baziras na monkeysphere-u koji se svodi na dobru staru dilemu / (primjer): "sto ce te vise pogoditi, situacija A di umre 1000 ljudi ili situacija B di umre 1".. a uporno missas poantu da nije bitno koje ce te vise pogoditi, nego da se nije uredu ismijavati iz bilokoje od te dvje situacije - upravo ono sto ti radis jer si ocito bolestan. Uporno solis pamet a iz postova ti se iznova i iznova da iscitati da pametan nisi.

Da si uspio povezati dijelove slagalice, shvatio bi da reducirana monkeysphere uvjetuje nemogućnost povezivanja slagalice.

Što pak objašnjava i sumanutost tvog posta, a on pak verificira teoriju o međuuvjetovanosti nedostatka empatije i limita kognitivnih sposobnosti.
Koja je pak tvoja frustracija uzrokovala to da si uspio iz mojih postova iščitati ismijavanje, ostat će enigma.

13 godina

Dakle nisi sherao linkove i pisao da su te situacije "Vrlo saljive", te sherao linkove i pisao posalice tipa "sok i vjeverica nije se cijepio pa umro"? Dakle to nisi bio ti?
Lik potrazi pomoc...

Monkeysphere ti je takodjer bio jadan pokusaj da raspravu odvedes u svojem smjeru - no opet si epic failo. :-) po ne znam koji put.

Jer da, boli mene tuki za tog lika i koliko mu je ljudi umrlo doma, sto monkeysphere i objasnjava, jednako jako me boli tuki koliko i tebe, no svejedno nejdem okolo pisati posalice uvezi toga i koristit takve clanke za dokazivanje neke svoje poante. Tu je razlika izmedju mene i tebe. PS. vjeruj jednako bi reagiro da neko shera link kako je netko umro od covida tko je bio potpuno cijepljen i uz to ide tvrditi neku svoju poantu, tipa da cijepljenje nema benefita....jednako bi reagiro, al ti to ne mozes shvatiti (valjda losa kongnitivna sposobnost :-) ).

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.8.2021 21:19 (kameni_zg).

1 0 hvala 0
9 godina
Hazar kaže...
Zechina kaže...
kameni_zg kaže...

Drugačije rečeno:

Ali ne znam šta ti je tu čudno. Evo recimo, jel bi radije da umre tvoj kućni ljubimac, ako ga imaš, ili neka baba u nekom zadnjem selu u Kini. Ali ono, iskreno. I da ti odgovorim na ono pitanje, ne znam jel anegdotalni, ja sam svog oca više naveo kao primjer skupine ljude koja bi se možda smatrala rizičnom, a nije imala skoro nikakve simptome, čisto kao kontra tvom pimjeru da je netko zdrav umro od korone. Ali recimo da moj brat ili ja umremo od korone, s obzirom na okolnosti u kojima živimo, bio bi anagedotalni slučaj da.

Pa, za početak, probaj svome ocu objasniti da bi njegova smrt za tebe bio tek anegdotalni primjer.
A da bi tek krajnja anegdota bila da ti u tjedan dana pomre kompletna obitelj.

Probaj pročitati esej o Monkeysphere, zabavan je i ironičan, no nadasve poučan.
U teoriji, određeni smo (determinirani) (ne)mogućnošću suosjećanja  - osjećaja bliskosti - za veći broj ljudi od 150.
Što ujedno znači i da npr "ognjištarske" megafamilije koje premašuju taj broj u stvari, niti mare niti to mogu za ono u što se upravo kunu.

Problem jest u tome da je taj broj teoretski dostižan, a efektivno - u praksi, te sposobnosti nam vremenom atrofiraju ako ih ne vježbamo. Drastično.
Što opet objašnjava potrebu mnogoljudnosti za svadbi, sprovoda, krštenja, tekmi i sl. - gotovo atavistička, ali ujedno i nužna potreba kako bi trenirali osjećaj "međupripadnosti".
Generalizirano, "prihvatiti i biti prihvaćen".
Uvjeti današnjice nam pak onemogućuju dovoljno učestao takav oblik "treninga" i, bez potrebe za dodatnim dokazivanjem, ljudi su danas otuđeniji i usamljeniji no ikad. Paradoksalno - unatoč suvremenoj tehnologiji i uvjetima života koji nam omogućuju da budemo gotovo 24/7 bliski s kim god hoćemo i kad hoćemo, bar virtualno, a osim toga velikim djelom živimo u megalopolisima  koji bi nam trebali bar formalno omogućiti "megadruženja".

Potreba ostaje, a lockdown i različiti oblici izolacija upravo djeluju kao dodatna sol na ranu ljudi koji se osjećaju izgubljeno i u "prisilnoj špilji".
No potreba i glad ne anuliraju atrofiju "mišića empatije"; rastom "sebičnih" potreba ne dobivamo automatski i potrebu da suosjećamo za drugima.
Prvikavanje na "novo normalno" u vidu neosjetljivosti za tuđe sudbine jest očekivan ali ne i pozitivan fenomen (za dobrobit pojedinca).
Favoriziranje pak tih izokrenutih vrijednosti je zabluda.

Neosjetljivost i "sljepoća" tog tipa ne mogu dati širu sliku već tek privremeni fokus. To nikako nije isto. Dugotrajno... imamo pak anomalije koje proživljavamo. Homo homini lupus - i pri tome vrijeđamo vukove koji nikada ne bi bezrazložno odustali ili čak napali pripadnika istog plemena - unatoč daleko manjem nominalnom Dunbarovom broju.

9 godina
kameni_zg kaže...

Dakle nisi sherao linkove i pisao da su te situacije "Vrlo saljive", te sherao linkove i pisao posalice tipa "sok i vjeverica nije se cijepio pa umro"? Dakle to nisi bio ti?
Lik potrazi pomoc...

Monkeysphere ti je takodjer bio jadan pokusaj da raspravu odvedes u svojem smjeru - no opet si epic failo. :-) po ne znam koji put.

Jer da, boli mene tuki za tog lika i koliko mu je ljudi umrlo doma, sto monkeysphere i objasnjava, jednako jako me boli tuki koliko i tebe, no svejedno nejdem okolo pisati posalice uvezi toga i koristit takve clanke za dokazivanje neke svoje poante. Tu je razlika izmedju mene i tebe. PS. vjeruj jednako bi reagiro da neko shera link kako je netko umro od covida tko je bio potpuno cijepljen i uz to ide tvrditi neku svoju poantu, tipa da cijepljenje nema benefita....jednako bi reagiro, al ti to ne mozes shvatiti (valjda losa kongnitivna sposobnost :-) ).

Momak, to što ti ne razumiješ sarkazam ne znači da mi možeš prišiti bolesno ruganje, jer eto, bukvalno shvaćaš.
Svaka smrt boli, a ako već ne boli trebali bi je poštovati. Iznimka su tek ljudi koji to ne zaslužuju, npr maliciozno manipuliraju drugima i igraju se njihovim životima, pa onda i sami od tog stradaju; a mislim da je to bio slučaj kojeg si naveo (opaki rigidni antivaxeri koji u pravilu cvile za cjepivom prije intubacije).

Sad usporedi koliko je to kilometrima daleko od tvog "da, boli mene tuki za tog lika i koliko mu je ljudi umrlo doma".

Npr poput ovog uglednika (to ti je sarkazam, ne mislim da je uglednik već maliciozni manipulator):

10 godina
neaktivan

Sta mislite koliko se ljudi cijepilo tek toliko da kad putuju ne moraju se testirati i placati? Ha?

0 0 hvala 0
16 godina
Kolacic kaže...

Sta mislite koliko se ljudi cijepilo tek toliko da kad putuju ne moraju se testirati i placati? Ha?

Nadam se puno, to i je glavni motiv iza covid potvrda.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
13 godina
Zechina kaže...

Momak, to što ti ne razumiješ sarkazam ne znači da mi možeš prišiti bolesno ruganje, jer eto, bukvalno shvaćaš.
Svaka smrt boli, a ako već ne boli trebali bi je poštovati. Iznimka su tek ljudi koji to ne zaslužuju, npr maliciozno manipuliraju drugima i igraju se njihovim životima, pa onda i sami od tog stradaju; a mislim da je to bio slučaj kojeg si naveo (opaki rigidni antivaxeri koji u pravilu cvile za cjepivom prije intubacije).

Sad usporedi koliko je to kilometrima daleko od tvog "da, boli mene tuki za tog lika i koliko mu je ljudi umrlo doma".

Npr poput ovog uglednika (to ti je sarkazam, ne mislim da je uglednik već maliciozni manipulator):

Momak, izvacis iz kontektsa, sto uredovno radis i drugima.
Na tvoje podmetanje monkeysphere-a sam odgovorio i napisao taj dio "da, boli me tuki za njega itd itd", iz cistog razloga da kazem kako to o cemu pises (monkeysphere) nema veze s vezom, jer nije to poanta onoga zasto sam ti odgovorio. Dakle slozio sam se s tobom da mene nije briga za njega (kao ni tebe), jer - monkeysphere, i jer - nije mi "blizak" slucaj, i rekao sam to u kontekstu da svejedno netreba raditi posalice na njegov racun. Shvacam ja tvoj sarkazam - problem je ono za sto ga koristis - a to je dokazivanje svoje poante. Koristis te slucajeve da sta? Nekome promjenis misljenje? S tim radis samo kontra. :-)

9 godina

Da, to je makijavelistički "cilj opravdava sredstvo" način kako bi se indirektnom prisilom natjeralo ljude, jer političari nemaju muda reći: "ako to ne obavimo na zdravorazumnom, sporazumnom nivou, uvest ćemo cijepljenje kao obavezno.".
U isto vrijeme, šmajhlali bi se svim potencijalnim biračima, pa je tu čak i notorni Bulj u pravu kad kaže da "korona nestane prije parlamentarnih izbora".
Jasno je da tolike kritike Sinjske alke ne bi bilo da je gradonačelnik iz vladajuće stranke.
Pa da još ne spominjemo vrludanja "nadtijela", tzv stožera.

Opet, te mjere postižu efekte, a sve češće čujem i da ljudi koji se boje cijepiti zazivaju da se "više uvede obavezno cijepljenje" kako bi kod sebe riješili neizdrživu, parašizofrenu situaciju između straha za vlastitu guzicu i obveze prema društvu.

Do jučer je cijepljeno 1.665.334 odraslih osoba ili 49,3% odraslog stanovništva.
Dobar motivator za biti među odgovornijom polovicom, koja nije masovno preminula od valjda ugrušaka ili infarkta.
Paralelno, brojke zaraženih, hospitalizranih i preminulih ponovno rastu i to se sad više ne može skrivati iza bombardiranja objavama o genijalnoj turističkoj sezoni.
Sad je već tjednima konstanta od preko 1000 ljudi istovremeno na bolničkom liječenju (i raste), svaki božji dan umre dvoje ljudi (u prosjeku), unatoč smanjenju testiranja i manipulacijama testovima - brojke se više ne spuštaju ispod 200 novozaraženih već upravo suprotno. 

Mrkva i batina - i strpljenje.

1 5 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice