El Capitan, novi superračunalni sustav, trenutačno

poruka: 7
|
čitano: 1.574
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "El Capitan, novi superračunalni sustav, trenutačno".
6 godina

war...war never changes

eto da nije bilo ratoborne pobude...600 milijuna se nebi uložilo u recimo superračunalo za boljitak čovječanstva...i sad da mislimo o "ekologiji"..."zaštiti okoliša"...i ostalim zelenim glupostima...a s obzirom na stanje u ukrajini nikad bliža uporaba snage atoma...glavno da je udarna vijest kako je kuća od paris hilton otišla u pepel...PANEM ET CIRCENSES

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina

"...otprilike jednako kombiniranoj snazi milijun smartfona..." jel potrebna takva usporedba... koja je usput i neprecizna... kojih smartfona?

Još je samo nedostajalo da težinu izrazite u broju automobila i veličinu u školskim autobusima... za veće stvari su tu neizostavna nogometna igrališta.

Moj PC  
4 0 hvala 0
14 godina

Zapravo xAI ima najjace superracunalo na svijetu trenutno sto je i Jensen Huang nedavno potvrdio, a i Musk nekoliko puta. Medjutim vjerojatno nisu na ovoj listi jer nemaju sluzbene benchmark rezultate i u privatnom su vlasnistvu. 

Ali u svakom slucaju ovo definitivno nije najjace superracunalo svijeta!

0 0 hvala 0
15 godina
Re: El Capitan, novi superračunalni sustav, trenut
=XFX=PlayHard kaže...

...Jensen Huang nedavno potvrdio, a i Musk nekoliko puta...

Novi neki benchmarci za super racunala Jensen Leatherman Huang i Elon Musk? 

16 godina

Još jedan novi AMD superkomp,ali fučkaj ga u vijesti spomenuti superkomp a ne napisati baš nikakve detalje pa to je teški promašaj.Opet nema Intela ili Nevidije, zakaj i zbog čega zna li se šta koji je razlog.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-vlak-napokon-krece-pravom-smjeru/238615.aspx?page=2&jumpto=6513989&sort=asc&view=flat

Detalji koje je izrazito teško spomenuti.

https://www.hpcwire.com/2024/11/19/an-inside-look-at-el-capitan-facts-beyond-the-numbers/

https://www.amd.com/en/products/accelerators/instinct/mi300/mi300a.html

"LNL indirectly plugged AMD’s hardware as offering better value for money than Nvidia’s GPUs.

El Capitan is far and away the most cost effective in terms of price performance of any system that’s been deployed at …close to similar scale,” de Supinski said.

"El Capitan’s prime chip is AMD’s MI300A APU, which integrates CPUs and GPUs in one package. The system has 11,136 nodes with 44,544 MI300A APUs and has shared memory."

Ukratko, Kapetanoviča gura ogroman severski APU baziran oko 24 Zen 4 CPU jezgre.CPU dio zauzima prilično malu površinu, u odnosu na sve ostalo kaj su nagurali na tu APU grdosiju.

- APU ima integrirano 128GB HBM3 memorije

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.1.2025 15:51 (rambox).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Ako njih dvojica po tebi nisu relevantni u svijetu superracunala i AI-a opcenito, onda ne znam tko bi to trebao biti. 

15 godina
=XFX=PlayHard kaže...

Ako njih dvojica po tebi nisu relevantni u svijetu superracunala i AI-a opcenito, onda ne znam tko bi to trebao biti. 

Mozda netko tko se zapravo bavi "superracunalima"? Sigurno ne manager/influencer klasa...

Iako bmk tko prica, daj podatke i mjerenja ili gtfo.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice