Doba ponosnih plagijatora

poruka: 6
|
čitano: 1.478
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Doba ponosnih plagijatora".
3 godine

Mislim da je naslov članka pretenciozan.

Kao editor za jednog od streamera moram podsjetiti da postoji i nešto što se zove fair use (section 107)

Uporaba copyright materijala nije cut and dried problematika. 

Stavljanje credit(s)-a bez odobrenja , prema copyright lawu je i dalje krađa.

Asmongold recimo, 50 posto njegovih streamova su vijesti, objave drugih kreatora itd..  

Što se glazbenika tiče, tu je recimo EllenPlaysBass, 12 godišnja klinka koja rastura isključivo na tuđim djelima.  

Opće je poznata poslovinca "Nothing is a original. Everything is derivative"  

Bitno je da je sve pod under fair use, a tu je i section 230 bez kojeg yt/ig/x i slični, doslovce nebi postojali

https://hr.wikipedia.org/wiki/Po%C5%A1tena_uporaba

https://en.wikipedia.org/wiki/Section_230

Da stvar bude gora, TOS-ovi su "vague" i NITKO sa 100 posto sigurnosti nezna dali će materijal prije objave (a i nakon ako je recimo VOD ili netko naknadno napravi claim)  biti flagan ili ne.

Što se "ponosnog plagiranja" tiče, pa sve snimke recimo NASAe (koje su creative commons) se plagiraju sve u 16, čak ni BBC nije imun -nitko ne misli valjda kad gleda BBC-jeve dokumentarce da su sami snimili kadrove. Da, ishodili su licencu ali im je materijal i dalje registriran kao njihovo vlasništvo (kao kad glazbenik napravi remix/edit/cover, sa dopuštenjem naravno,  pa registrira kao svoj rad)

Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect - Mark Twain
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 1:06 (Svakakav).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Doba ponosnih plagijatora
Svakakav kaže...

Mislim da je naslov članka pretenciozan.

Kao editor za jednog od streamera moram podsjetiti da postoji i nešto što se zove fair use (section 107)

Uporaba copyright materijala nije cut and dried problematika. 

Stavljanje credit(s)-a bez odobrenja , prema copyright lawu je i dalje krađa.

Asmongold recimo, 50 posto njegovih streamova su vijesti, objave drugih kreatora itd..  

Što se glazbenika tiče, tu je recimo EllenPlaysBass, 12 godišnja klinka koja rastura isključivo na tuđim djelima.  

Opće je poznata poslovinca "Nothing is a original. Everything is derivative"  

Bitno je da je sve pod under fair use, a tu je i section 230 bez kojeg yt/ig/x i slični, doslovce nebi postojali

https://hr.wikipedia.org/wiki/Po%C5%A1tena_uporaba

https://en.wikipedia.org/wiki/Section_230

Da stvar bude gora, TOS-ovi su "vague" i NITKO sa 100 posto sigurnosti nezna dali će materijal prije objave (a i nakon ako je recimo VOD ili netko naknadno napravi claim)  biti flagan ili ne.

Što se "ponosnog plagiranja" tiče, pa sve snimke recimo NASAe (koje su creative commons) se plagiraju sve u 16, čak ni BBC nije imun -nitko ne misli valjda kad gleda BBC-jeve dokumentarce da su sami snimili kadrove. Da, ishodili su licencu ali im je materijal i dalje registriran kao njihovo vlasništvo (kao kad glazbenik napravi remix/edit/cover, sa dopuštenjem naravno,  pa registrira kao svoj rad)

Naslov nije pretenciozan, rekao bi da je i preblag.

Ne razumiješ očito što radiš, a ni ova dva pravna načela.

Ovdje se radi o tome da kreator NIJE označio čija djela koristi - a u mnogim uporabama je dovoljno da se samo napiše čije se djelo koristi. Korištenje bez licence ili korištenje mimo onoga što ti licenca dopušta također nije ista pravna kategorija.

Ali ovdje je pogažena osnova, pa nema potrebe mutiti vodu sa drugim - bilo slučajnim, bilo namjernim - krivim korištenjem licence, jer je to korak iznad.

Prvo - svaki kreator koji stvara u svojstvu agregatora/komentatora/vijesti to čini na način da je bjelodano jasno kako uzima tuđi sadržaj. Mislim da je i nemoguće imati komentatorski kanal bez da referenciraš koga točno komentiraš - em je protivno svakom razumu, em je tehnički gotovo nemoguće.

Drugo - DMCA radi i "previše" probaj staviti glazbu bez reference u svoj video, a da je u njihovoj "jurisdikciji".

Ovaj zadnji odlomak mi nije jasan - ako je netko uzeo licencu - onda nema plagiranja?

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
15 godina

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

To se kod nas ne može dogoditi. Svako javno izvođenje je potreno najaviti ZAMP-u, uključujući vlastiti uradak (ZAMP nas zastupa od rođenja). Ovo je korisno jer ne dozvoljava plagijat i upotrebu nečijeg uratka bez dozvole autora. A može se i zaraditi na tantijemi.

0 0 hvala 0
3 godine

Evo dio njegovih plagijata

I komentar već legendarnog basiste Davie504

合気道家 - Yondan
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 17:25 (Zaporožac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 mjeseci
Re: Doba ponosnih plagijatora
Zaista kopiramo sve moguće , Tesla je imao dobru izreku "nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje".

Šta'š takva nam je genetika učimo na ponavljanju radnji, od malih nogu kopiramo od roditelja , prijatelja , na greškama neprijatelja... ta pogledajte ostale primate čisti copy-paste.

No što se tiče glazbe volim melodičnu glazbu , electro , trance... i tu sam specijalizirao uho za melodije. Tako da često u pjesmi čujem kopiju melodije , ma barem djelić. Što je strašno ali eto .
Pogotovo kad netko napravi neku "prekretnicu" , recimo ona obrnuta glazba iz Tenet filma , toliko sam često čuo vrlo slične kopije. A opet nisam siguran dali je i sam Ludwig Göransson kopirao ili dobio inspiraciju od nekog drugog glazbenika.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice