Geolocation - privatnost na internetu

poruka: 5
|
čitano: 1.653
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Geolocation - privatnost na internetu

Na sledećem linku pored teksta "HTML5 Geolocation is used to locate a user's position" klikom na Button Try It veoma je precizno određena moja lokacija u krugu nekih 50-ak metara. Internetu sam pristupio preko laptopa, koji je bežično konektovan na ruter. Da li neko zna preciznije kako ovo funkcioniše, jer je ovo velika povreda privatnosti.

Na gore linkovanom sajtu trebamo eksplicitno da potvrdimo da dozvoljavamo geolokaciju, što je po meni fer i korektno, mene zanima da li različiti sajtovi/forumi bez našeg odobravanja imaju pristup našoj geolokaciji?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Geolocation - privatnost na internetu

Ako nisi upalio location service u browseru, rekao bi da ne mogu :)

http://www.winblogs.net
12 godina
asdffdsa kaže...

Na sledećem linku pored teksta "HTML5 Geolocation is used to locate a user's position" klikom na Button Try It veoma je precizno određena moja lokacija u krugu nekih 50-ak metara. Internetu sam pristupio preko laptopa, koji je bežično konektovan na ruter. Da li neko zna preciznije kako ovo funkcioniše, jer je ovo velika povreda privatnosti.

Na gore linkovanom sajtu trebamo eksplicitno da potvrdimo da dozvoljavamo geolokaciju, što je po meni fer i korektno, mene zanima da li različiti sajtovi/forumi bez našeg odobravanja imaju pristup našoj geolokaciji?

Mene je promašio za dobrih 30ak kilometara :) 

12 godina
neaktivan

Hvala ti na odgovoru, sad sam našao u Google Chrome-u, pod Privacy opcija Location.

Imamo sledeća tri izbora:

Allow all sites to track my physical location

Ask me when a site tries to track my physical location (recommended)

Do not allow any site to track my physical location

Meni je štiklirano ovo drugo, tako da je to OK. {#}

15 godina
neaktivan
asdffdsa kaže...

W3C nije definirao točan način na koji browser određuje tvoju trenutnu lokaciju. To može biti nekakva WiFi triangulacija, GPS, ili IP lookup. Koliko će tvoja prijavljena lokacija biti točna ovisi o mogučnostima tvojeg uređaja i browsera. Npr. za mene na desktop računalu koristi se IP lookup metoda koja me je stavila nekih 50-ak km od moje stvarne lokacije.

asdffdsa kaže...

http://dev.w3.org/geo/api/spec-source.html#security

Dakle ovisi o tome pridržava li se browser specifikacije.

0xBADC0DE
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice