MCSA certifikat

poruka: 175
|
čitano: 62.019
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
RE: MCSA certifikat
D4RKL1NG kaže...

Zanimljivo, ja sam naišao na dvije vrste ljudi koji su završili FOI (i TVZ), jedni koji su odmah našli dobar posao, a drugi ne mogu nać još uvijek, a diplomirali su pred skoro godinu dana.

Zanimljivo je da sam ja upoznao dosta TVZ-ovaca i da su cijenjeniji od FOI-evaca...barem VŠS, a ponekad valjda i VSS. kaj uopće nema smisla. TVZ je neko tamo učilište i nejde mi u glavu zbog čega će ga cijeniti više nego FOI-evca.

one TVZ ljude koje poznam svi do jednoga su rekli da je njihov faks bio katastrofa i da pojma nemaju i tek će na poslu ponešto probat naučiti. kako su taj prvi i npr. drugi posao   uopće i dobili mi je potpuno izvan dohvata razuma..?? naravno, nitko od tih ljudi certifikate,tj. znanje vidio nije.

a FOI-evci su najveći luzeri države. to kolko malo zapošljavaju FOI-evce i kakve sam priče čuo o njihovom (tj. našem) zapošljavanju je horor. i ne- ako zaposle dobro 10-ak ljudi (malo karikiram) iz par generacija, to ne znači da onaj ostali broj ljudi nije žestoko popušio. a VŠS ljudi s FOI-a (kaj mi se čini da je u rangu jednog TZV-a) mogu zaboraviti na posao, ako nemaju jako dobru štelu. uostalom i VSS FOI ljudi dobivaju dobre poslove većinom preko dobre štele.

od puno IT ljudi koje poznam, valjda 2-3% nije imalo probleme sa zapošljavanjem. ostali su imali sreće sa vezom ili su nigdi

edit: kolko se sjećam dok sam još bio na FOI-u u hebenom Varaždinu se nije moglo polagati Cisco, MS ili nekaj slično. gotovo sam siguran da tako nečega nije bilo na faksu (zapravo nitko nije niti pričao, spominjao takve stvari...    :zbunjen: ), a mislim da ni u cijelom VŽ-u nije bilo toga.

dok na TVZ čujem da imaš Cisco i svu sila nečega...eventualno korisnoga. imaš mogućnosti.

i još bi samo htio reći da u kvotanom postu osjećam neki cinizam. ali recimo poznam curu koja je rasturila VSS foi skoro u roku, i nakon toga očajnički godinu dana prolazila cijeli zagreb i pola hrvatske u potrazi za poslom i bez uspjeha. tako da izgleda da je ona upala u ovaj "lošiji" tip ljudi potpuno suprotno zdravoj logici.

još jedan razlog da mi se lagano gadi IT kod nas.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.9.2009 1:19 (Putin).
17 godina
neaktivan
MCSA certifikat

U zadnje vrijeme se TVZ popravio bar tak pričaju. Došli novi profesorii, novi dekan, a predmeti su više stručni (ili zvučni Osmijeh). A sad kakve to veze u stvari kasnije ima, ne znam...

Microsoft i Cisco akademija je definitivno plus i ogroman popust za TVZ-ove studente

I mi imamo neke principe! Ako vam se ne sviđaju, imamo i druge!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mislim da si tu malo fulao.To što je netko završio FOI, FER ili FESB pa i u roku, ne znači ništa. Jako puno je diplomiranih inženjera koji blage veze sa znanjem, a mnogi ni s mozgom nemaju.
Naši faksevi potiču i podržavaju učenje "na pamet" i mnogi tako prolaze. Struka to ne dozvoljava i to filtrira.

Imam ja nekoliko kolega, diplomiranih inženjera bez pojma. Nezaposlenih, naravno, ako ne računamo softver za videoteku (praktični Hello World za realni svijet) i gluposti s kojima misle da su nešto napravili. Oni se ne mogu čudom načuditi kako ih odbijaju na razgovorima, a završili su faks, čak i s dobrim prosjecima...

Problem je u tome što ga nisu smjeli moći ni završiti dok im nije jasna rekurzija...
Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
17 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...

Bez obzira na certifikat, trazi se i iskustvo. Ne znam kako kod drugih ali u Algebri u sklopu MCSA akademije radi se i ISA server. naciposao nije samo surfat po netu i trazit oglase. Ponekad treba nasljepo slat zamolbe a ako si u svemu nov, onda treba prihvatit bilo kakav posao u kojem ces moci nekoga tlacit s pitanjima i ucit od njih. Sta fali bit minion nekom iskusnom adminu godinu dana? Sve ovo vrijedi za nekoga ko to nije nikada radio ili ima jako malo radnog iskustva.

To sam upravo ja radio proteklih mjesec dana. Slao sam sa onim notificationom, da kad čovjek otvori mail da mi vrati samo obavijest.

Imam god. dana radnog iskustva(ne na admin poslovima) i VŠS.

OD cca 20+ molbi na 5-6 mi je odgovoreno(nešto ljudi, nešto automatika), na isto toliko sam dobio notification, a na njih 10 niti to!(ok postoji mogucnost da oni odbiju poslati nazad obavijest o citanju...no...eto). 

Stvar je u tome što se ti nikako nemožeš ni približiti tom tvom iskusnom adminu, jer poslodavac jednostavno traži gotovog čovjeka kojem treba vrlo kratki period prilagodbe.

Znači čovjeka sa dobrim iskustvom i ako to ne zadovoljavaš neće te ni pogledati.

I sad je to začarani krug....Di dobiti iskustvo kad svi traže čovjeka sa iskustvom.

Naravno ovo sve vrijedi ako nemaš neku vezu ili štelu.

17 godina
neaktivan
The Acacia Strain kaže...
Skyline kaže...

Naravno da možeš. Instaliraj si vmware i unutra win 2003 server i 2 XP-a. Za početak sasvim dosta. Onda ih umrežavaj, stavljaj u domenu, group policy, DNS i tako redom. Ja sam tako krenuo, mislim još uvijek imam taj 1 server i 2 radne stanice i mogu ti reći da možeš dosta naučiti. Samo treba dosta vremena, jer sve što naučiš iz knjige/skripte/video tutoriala moraš probati da to sjedne.

Kako ti to probavaš/ispituješ tako nekada nailaziš na manje probleme ili odsupanja koje ne pišu u literaturi ili nije rečeno u video tutorialu. Ali zato s druge strane to onda u konačnici dobro sjedne, pa ćeš to malo teže zaboraviti :)

kad si već spomenuo literaturu, jel imaš kakvih preporuka koje knjige nabaviti?

ili netko drugi... čisto da se može po nečemu učiti... čitao sam neke knjige, no konkretno ništa čime bi mogao biti zadovoljan naučenim...

Knjige su ti pomoćna literatura.

Glavna literatura su ti video tutoriali. Kao recimo TestOut ili CBT nuggets. Ja radim po Testoutu.

Za daljnji info obrati se nekoj torrent stranici.

16 godina
neaktivan
MCSA certifikat

Ok, znam za sve te certifikate na MS OSevima. Šta je s Linuxom?! Da li ima takvih certifikata, CentOS, Kerio, IpCop i ostale šta-ja-znam-kakve servere.

Ja radim s IpCopom i MS Server 2003. Premda u Linuxu sam početnik i namjeravam učiti puno više. Mreže, radim ih i privatno, kupio sam alat i testere. Cisco namjeravam upisati nagodinu. Ipak sam čuo kako Cisco samo može pomoći kod Cisco opreme, a ne mreže općenitio. Mreže općenito, znam i radim, od konfiguracije, prespoja, categorija,bla-bla.

Kad smo već kod loših poslodavaca, koliko njih koristi besplatna (Linux) rješenja?!

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

Ok, znam za sve te certifikate na MS OSevima. Šta je s Linuxom?! Da li ima takvih certifikata, CentOS, Kerio, IpCop i ostale šta-ja-znam-kakve servere.

Ja radim s IpCopom i MS Server 2003. Premda u Linuxu sam početnik i namjeravam učiti puno više. Mreže, radim ih i privatno, kupio sam alat i testere. Cisco namjeravam upisati nagodinu. Ipak sam čuo kako Cisco samo može pomoći kod Cisco opreme, a ne mreže općenitio. Mreže općenito, znam i radim, od konfiguracije, prespoja, categorija,bla-bla.

Kad smo već kod loših poslodavaca, koliko njih koristi besplatna (Linux) rješenja?!

e majstore a taj ipcop je kao neka nadogradnja onog iptables šta je u linuxu? a gdje to radiš? sam ili u nekoj firmi?

kaj se tiče linuxa, isto sam početnik, ali me stvarno ne zanima linux na razini korisničkoj...zanima me sa admin gledišta...i onda slijedom toga bi htio biti dobar u linuxu (samba..ldap..snort..postfix..itd..), ali zapravo samo na rhel. dakle, red hat. i đenja. imaš cert- RHCE. firme koriste linux rješenja, ali znam  samo za neke...nisam tolko u tome.

Ali, ko što rekoh, upravo ulazim malo bolje u linux, pošto imam sva osnovna admin znanja, ali sam za sebe nemam se šta razbijati od učenja linuxa u dubinu...znam osnove...pa da onda opet kao znalac, sjedim doma.

sad sam videl. to je distra koja je zapravo firewall web sučelje na iptablesu i ostalom. slična šema valjda ko webmin...

recimo čitam po netu i vidim da se dosta pljuje po Suse linuxu. zapravo sami linuxaši pljuju po linuxu in general i po raznim distrama :D

imaš edukaciju u algebri za Suse, čini mi se. dakle, ne, preporuka je ako to radiš već ući u nešto leading kao što je red hat.

btw...centos je komjuniti distra i ljudi s guštom pljuju to takvim distrama. ko sam  ja da proturječim :D

17 godina
neaktivan
MCSA certifikat

CentOS je rekompajlirani Red Hat. Tko pljuje po CentOSu, a koristi Red Hat je ili neinformiran ili glup - u 90% slučajeva(ima nekih razloga koji su opravdani kad se pljuje, ali to je mali postotak). CentOS je odličan za servere(za što se primarno i koristi, kao i sam RHEL). Debian i CentOS su jedni od najčešćih distribucija koje su u ponudi kod dedicated servera.

Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

a kolko je u Hrvatskoj u enterprise okruženju u upotrebi recimo CentOS? a kolko Debian? Ima li više Suse-a ili Red Hat-a(rhel)?

16 godina
neaktivan
MCSA certifikat

Ma IpCop je predobar. Da ti nabrojim proširenja na njem: DHCP, limit bandwitha po korisniku, izvješća o posjećenim stranicama, filter "loših" stranica, skener http, pop3, smtp, naravno, moraš instalirati AV, (koristim ClamAV, AVG,Linux edicije), zatim OpenVPN(3.poslovnice), grafovi izvješća mreže, izvješća o konekciji, proxy, dodatni spam assasin, kojeg možeš iskonfigurirati na minimalnu toleranciju...

To se zove admin.

I sve to besplatno, pa ti pljuj na jedan linux! Ovaj sve to može, a nisi ni čuo za njeg!

U zelenoj (u sjedištu) mreži, još 2 sql servera(WIN2k3) i server kamera(e taj je posebna priča!).

Završio sam fax, ima godinu, odmah se zaposlio, 0 certifikata, sad sam(da,sam) radim u IT podršci. 50 računala za kojima se brinem. Za poslovnice van države se ne brinem. 

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Može preporuka neke literature i popisa programa za system admina, kako počet itd.
17 godina
neaktivan

Ovisi koliko tvoje znanje o Linuxima doseže.

CompTia Linux+ je jedini certifikat za linux za koji ja znam i za koji sam 60-70% prošao uz TestOut video tutorial.

On te uči baš od onih osnova, tipa kako je nastao open source, pa hijerarhiju u linuxu, pa osnovne komande(ls,cat,tar), pa do kompajliranja, konvertiranja file systema, umrežavanja itd.

Brijem kad to završiš dođeš na neki intermediate nivo.

Netko tko ne poznaje uopće linux ili zna jako površno ovaj certifikat je idealan za njega.

Za druge certifikate neznam, sigurno postoje(posebice za redhat, tako sam načuo bar), pa ne bi pričao dalje o njima.

I da naravno, zaposli me u toj tvojoj firmi :)

15 godina
neaktivan

kaj se tiče video seminara i tutoriala....ima stvarno jako puno dobroga po netu. samo treba naći ;)

a ima i podosta ozbiljnih video materijala i o linuxu. na svim područjima i razinama.

teoretski bi mogao znati sve. probati sve.

i dalje sjedit doma ;)

17 godina
neaktivan
Putin kaže...

kaj se tiče video seminara i tutoriala....ima stvarno jako puno dobroga po netu. samo treba naći ;)

a ima i podosta ozbiljnih video materijala i o linuxu. na svim područjima i razinama.

i dalje sjedit doma ;)

Prijedlozi ?

17 godina
neaktivan
keiichi26 kaže...
Putin kaže...

i dalje sjedit doma ;)

Prijedlozi ?

Napisan ti je gore...TestOut.

Evo konkretno:

1. 70-270 (MCSA/MCSE – 2 Discs) Installing, Configuring and Administering Windows XP Professional (v2.1)

2. 70-290 (MCSA/MCSE) Managing and Maintaining A Windows Server 2003 (v2.2)
CourseSim, LabSim & ExamSim

3. 70-291 (MCSA/MCSE) Implementing a Server 2003 Network (v2.2)

4. 70-350 Implementing Microsoft Internet Security and acceleration ISA Server

Linkove možeš dobiti na PM, ukoliko to želiš.

15 godina
neaktivan
MCSA certifikat

Evo knjiga s kojima sam ja počeo (nedavno):

1. The definitive gude to CENTOS

2. Microsoft windows server 2003 unleashed

3. Linux Bible

4. ova ima najviše materijala www.google.hr :D

Učim polako, ali ide.

Uspio sam dignuti server, instalirati nekoliko virtualnih mašina, i sve to ukomponirati s postojećim resursima, i gle čuda sve radi savršeno - mislim na fie sharing (tome se nisam nadao). Imam umreženo 7 računala kad dignem i virtuale. Cool

Polako idem dalje: sredio sam kojekakav FTP, i web lokaciju preko no-ip.org domene: vanja-istra.no-ip.org. Još nisam skužio da li i kako napraviti da imam ispred i www, ali za sada to nije bitno. krećem pomalo na DNS i onda dalje na nešto drugo. Jer ovo sada je samo zagrijavanje.

Utuvio sam si u glavu da ću naučiti, zanima me i uživam u tome.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ekipa,  vidite što je Algebra stavila kao podatak na svojoj stranici za Visoku školu za primijenjeno računarstvo:

"Već u ovom trenutku po istraživanjima i procjenama stručnjaka, Hrvatskoj nedostaje između 500 i 1.500 IT stručnjaka raznih profila godišnje, koji bi svojim radom trebali bitno podići konkurentnost Hrvatske, stvoriti višak vrijednosti te povećati BDP"

te navode da se očekuju sve veći manjkovi IT-evaca.

;)

nezaposleni informatičar prema tim podacima može misliti da je zbog nečega neadekvatan. I OK. To bi bilo OK da u stvarnosti ne rade stotine ljude u IT-u koji zapravo niti ne žele raditi, a kamoli da žele znati svoj posao. ljudi zapravo kilave. a rade. primaju plaću.

stotine znaju, žele raditi, a unatoč navodnim manjkovima ne uspijevaju dobiti posao.

netko laže. tko?

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.9.2009 23:03 (Putin).
17 godina
neaktivan
Pa Algebra, normalno - moraju prodati tečajeve. Mislim da je suludo da statistiku čitaš sa sajta firme koja prodaje edukaciju za ono za što je "manjak" po njihovim statistikama.

Realno, to nije tako i IT stručnjaka ima i previše već. Barem na papiru. Kvaliteta je nebitna. Uz one koji pojma nemaju, mnogi dobiju "odjeb" jer su - prekvalificirani, tj. odgovori često budu u stilu:
"ali nama ste vi skupi, mi trebamo one koje možemo minimalno naučiti da rade i minimalno platiti. Osoba koja zna kad tad zatraži više, čak i ako pristane na manji iznos, a nama su odlasci skupi jer nam uzimaju i klijente sa sobom.".
Tako da se radije uhvatite nekog drugog posla ili države.
Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
15 godina
neaktivan

heh, ali mislim da je to otprilike i državna statistika. znači onda laže i država, laže sveučilište u zagrebu...ono...lažu svi! :D

ali uzmimo da recimo samo Algebra laže o tome.

E, a ne postoji li ono neki zakon o (ne)obmanjivanju potrošača ili tako nešto, koji ima nešto reći na tu temu? :D

ili u ovoj državi i zakoni lažu? hehe

brijem da u ovoj državi ne laže jedino novac, sila...

edit: care, i kaj je najbolje ne prodaju oni na toj stranici tečaj ili neku manju akademiju, nego edukaciju vrijednu 100-tinjak kila kuna ;)

mislim da se sa takvim iznosima nije igrati sa nekim ušminkanim statistikama. neko bi se zbog tako velikih iznosa nakon koje bi uslijedila eventualna nezaposlenost mogao jako jako jako naljutiti ;)

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.9.2009 23:07 (Putin).
17 godina
neaktivan
Nemam pojma, ali ne vidim tu strašnu nezaposlenost baš nigdje. OK, da, vidio sam da firma A plaća svježe diplomiranog inženjera računarstva 3500kn i da taj daje otkaz i dolazi u Ericssona na slično patetičnih 5, pa firma A traži nove... ali to nije IT tržište, to je smeće i od tržišta i od firmi.
Sat vremena repeticija iz matke, programiranja, fizike, košta 60-80kn, pa čak i 100 ponekad. Pisanje tuđeg diplomskog 5-10k, maturalnog 1k. Sat čuvanja djece 50-100kn, sat nošenja namještaja 40kn, sat postavljanja keramičkih pločica 70kn, sat miješanja betona 50kn, sat popravka veš mašine/televizora 100kn.

Ne vidim zašto bi se netko bavio IT-om za mjesečnu plaću od 3*5k umjesto da se fino vodi kao nezaposlen, radi za strance, štedi u Austrijskoj ili Švicarskoj banci umjesto mirovinskog i prima plaću čak i za IT posao u otprilike umnošku domaće plaće i broja 5?!

Iz tog razloga naše firme traže radnike, a radnici traže posao.

P.S. Čast iznimkama i dobrim firmama i IT-ovcima, dakako.
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Nemam pojma, ali ne vidim tu strašnu nezaposlenost baš nigdje. OK, da, vidio sam da firma A plaća svježe diplomiranog inženjera računarstva 3500kn i da taj daje otkaz i dolazi u Ericssona na slično patetičnih 5, pa firma A traži nove... ali to nije IT tržište, to je smeće i od tržišta i od firmi.
Sat vremena repeticija iz matke, programiranja, fizike, košta 60-80kn, pa čak i 100 ponekad. Pisanje tuđeg diplomskog 5-10k, maturalnog 1k. Sat čuvanja djece 50-100kn, sat nošenja namještaja 40kn, sat postavljanja keramičkih pločica 70kn, sat miješanja betona 50kn, sat popravka veš mašine/televizora 100kn.

Ne vidim zašto bi se netko bavio IT-om za mjesečnu plaću od 3*5k umjesto da se fino vodi kao nezaposlen, radi za strance, štedi u Austrijskoj ili Švicarskoj banci umjesto mirovinskog i prima plaću čak i za IT posao u otprilike umnošku domaće plaće i broja 5?!

Iz tog razloga naše firme traže radnike, a radnici traže posao.

P.S. Čast iznimkama i dobrim firmama i IT-ovcima, dakako.

Prvo nazivas jednu tvrtku da laze a onda se posipas pepelom?! Algebra sigurno ne oglasava lazne informacije i sigurno ne bi takvu informaciju stavili na web pored toliko skupe edukacije. Ako se neko zakaci na to da u drzavi fali 1500 IT jevaca i plati n kuna za edukaciju, onda je promasio poantu. Pa ako ne volis posao sto ga radis, onda to nije posao za tebe. Ne moze netko radit u IT struci samo zato sto je velika potraznja za takvim profilom zaposlenika. Treba svoj posao bar malo volit da bi bio dobar u njemu.

Nadalje, koliko ti mislis da bi trebala biti pocetna placa nekoga u IT struci? Zar bi neki inzinjer racunarstva s FER-a ili bilo kojeg slicnog faksa trebao poceti s 10k? U nasoj drzavi tesko. Prema tome ne bacaj zuc na stvaru koje ne razumijes. Postoji nesto sto se zove standard, BNP, prosjecna i minimalna placa itd. Takve stvari odredjuju ko ce imat koliku placu. Stavi se u poziciju poslodavca i sve ce ti biti jasno. Edukacijom, usavrsavanjem, praksom i dokazivanjem sebi dizes cijenu. Plakanjem i okrivljivanjem drzave, privatnika i ne znam ni ja koga, niko nije povecao sebi placu. Ako ti se sve to ne svidja, pa uvijek imas mogucnost promjeniti tvrtku ili kako ti kazes, ici raditi vani ili drzi instrukcije a u fusu popravljaj ves masine.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
17 godina
neaktivan
Posipam se jer mislim da sam olako pretpostavku napisao kao činjenicu; Ok, isprika za uvredu, nije to cilj. Napuhavanje brojki je uobicajena praksa domacih firmi i države, a o tom deficitu, baš komentiram.
Ako je prisutan nedostatak od 1500 stručnjaka, gdje su ti oglasi? Na tržištu ne postoji potražnja sigurno ne u tim omjerima.
Stalno se vrti nekoliko firmi uz par padobranaca. To je problem i stanje iz kojeg ne vidim brojke koje se prikazuju.
Nadalje, osnove ekonomije nalažu da rastom potražnje, a manjkom ponude, raste vrijednost posla.
Osobno ne radim za domaće jer nisam zadovoljan uvjetima ni samih pozicija ni poslovanja na domaćem tržištu, a gle čuda volim svoj posao:).
Govorim o onome što vidim oko sebe. Zagreb još dobro i stoji, ali vjerovao ili ne, u Splitu imam kolega (3 min) koji godinu dana ne mogu naći nikakav posao, jedan radi, a plaću uopće ne prima, a 5-6 radi za fiksnih 5.5k već dvije godine, dvojica rade za 3.5k.
Pogledaj sada malo mojposao i sl. i pobroji oglase u ST npr.
Usporedi IT sa NKV i SSS ponudom. Blagajnica u Kerum trgovini ima 4500, električar 7, SSS terapeut 6.
Istina, ZG ima par puta veću ponudu i veće plaće za cca 30%, ali uz takav manjak, zvučj mi premalo.

Zato je meni sumnjiva brojka od 1500 manjka. Dokaz o nerealnom tržištu, lažnim statistikama ili nesposobnim poslodavcima su i hrpe onih koji odlaze vani i vani nalaze drastično bolje uvjete, jer ti uvjeti su dovoljno bolji i ovdašnji toliko loši da opravdaju i selidbu.

Jasno mi je da smo na Balkanu, da su ljudi uglavnom pohlepne seljačine (vidi se po hrpi uništenih tvrtki koje u normalnom okruženju nebi propale), ali daj objasni meni ne-ekonomistu kako mogu postojati ove činjenice:
- tržištu manjka 1500 IT-ovaca
- IT-ovce su nezaposlene mjesecima
- IT-ovce odlaze vani
- ponuda je minimalna, a mnoge nisu primamljive ni NKV-u

Tu mi ne štima logika ili netko laže. Zavod?
17 godina
neaktivan

Statistika je gadna stvar. Tu se u potpunosti slazem s tobom. IT strucnjaci jesu potplaceni, ali nazalost za to nisu u potpunosti krive tvrtke koji ih zaposljavaju. Isto tako, vecina tvrtki koja trazi IT strucnjake, ne zna napisati posteni oglas za posao pa se na takve oglase javljaju svakakvi.

Ja ne znam nijednog dobrog IT strucnjaka koji nema posao, kakav takav. U placu ne ulazim, tu je vise faktora. Isto tako, centralizacija drzave je van ove teme. Nadam se da ce nam svima biti bolje u doglednoj buducnosti. :)

I na kraju, tvrtke koje koriste sluzbenu statistiku ili istrazivanja specijaliziranih tvrki, ne mogu biti odgovorne za tocnost ili netocnost rezultata. Po toj logici bi svak trebao radit svoja istrazivanja.

Gdje je tih 1500 mjesta? E pa ja osobno ne znam, ali znam da kad je moja zena trazila vrtic da odradi staz kao teta u vrticu svi su govorili da fali 1000 teta samo u Zagrebu, a ona je 2 godine trazila mjesto za praksu da bi na kraju godinu dana radila volonterski samo da ima taj staz i da moze polagat drzavni. I ko tu koga sada?!

Ocito je da su sada "IN" zanatski ili obrtnicki poslovi.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
15 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...

Prvo nazivas jednu tvrtku da laze a onda se posipas pepelom?! Algebra sigurno ne oglasava lazne informacije i sigurno ne bi takvu informaciju stavili na web pored toliko skupe edukacije. Ako se neko zakaci na to da u drzavi fali 1500 IT jevaca i plati n kuna za edukaciju, onda je promasio poantu. Pa ako ne volis posao sto ga radis, onda to nije posao za tebe. Ne moze netko radit u IT struci samo zato sto je velika potraznja za takvim profilom zaposlenika. Treba svoj posao bar malo volit da bi bio dobar u njemu.

Prema ovome ispada da obavezno moraš voliti IT da bi u njemu dobio posao. Ok, i ja to kužim, jer i sam volim IT, ali sve manje, jer se osjećam blesavo. To što ja nešto privatno volim i što bi ja htio raditi i što se ja trudim mi ne omogućava prihode. Ono, uvjet za život. Dakle, jedan od zaključaka je da je IT još uvijek iznimno neozbiljna struka. Ekonomist se zaposli u banci, recimo da voli svoj posao i od početka uči. Šalju ga recimo na edukacije, probija se i radi poslove. U IT-u se očekuje da ga toliko voliš da gotovo nemaš kaj novoga za naučiti na poslu. Što je krajnje neozbiljno. Uostalom, ko što rekoh dobar dio ZAPOSLENIH IT-ovaca, kao i radnika općenito ne voli svoj posao i želi što manje znati. Ovo garantiram.

Dakle, posao u struci koja ne pokazuje stvarnu potražnju za stručnjacima, opisivati kao nešto što dolazi samo po ljubavi ;) pa ako nje nema, nema ni posla, zvuči fundamentalistički religiozno, nikako poslovno.

I ako je nešto službena informacija, onda se nikako ne može govoriti da se netko "zakačio" za informaciju. Ako to nije službeno stanje stvari, a prema tržištu rada NIJE, onda nema potrebe za nervozom, jer je ljudima ionako jasno da se radi o šupljim brojkama.   NHF

btw. g.Franković, kakav je bio interes na upisima za Računarstvo? Jel se upisalo puno ljudi, s obzirom na ovu recesiju? :)

17 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...

Statistika je gadna stvar. Tu se u potpunosti slazem s tobom. IT strucnjaci jesu potplaceni, ali nazalost za to nisu u potpunosti krive tvrtke koji ih zaposljavaju. Isto tako, vecina tvrtki koja trazi IT strucnjake, ne zna napisati posteni oglas za posao pa se na takve oglase javljaju svakakvi.

Ja ne znam nijednog dobrog IT strucnjaka koji nema posao, kakav takav. U placu ne ulazim, tu je vise faktora. Isto tako, centralizacija drzave je van ove teme. Nadam se da ce nam svima biti bolje u doglednoj buducnosti. :)

I na kraju, tvrtke koje koriste sluzbenu statistiku ili istrazivanja specijaliziranih tvrki, ne mogu biti odgovorne za tocnost ili netocnost rezultata. Po toj logici bi svak trebao radit svoja istrazivanja.

Gdje je tih 1500 mjesta? E pa ja osobno ne znam, ali znam da kad je moja zena trazila vrtic da odradi staz kao teta u vrticu svi su govorili da fali 1000 teta samo u Zagrebu, a ona je 2 godine trazila mjesto za praksu da bi na kraju godinu dana radila volonterski samo da ima taj staz i da moze polagat drzavni. I ko tu koga sada?!

Ocito je da su sada "IN" zanatski ili obrtnicki poslovi.

Tih 1500 mjesta je isto kao 1000 mjesta za tete u vrtiću: izmišljena i suluda brojka koja nema veze s ničim. Oglasi i stvarna situacija su ono što je pravi pokazatelj.

Nemaju te brojke veze sa statistikom, već glupostima, što dokazuje i slučaj koji si spomenuo.

Ni ja ne znam puno IT stručnjaka koji znaju svoj posao, a koji nemaju posao, ali mislim da je žalosno da većina tih radi za strance. Ima ih koji su dobri, ali se ne znaju prodati i ugurati (kao oni koji ništa ne znaju, ali su PR-ovci). Ima dobrih koji rade u nas, ali su rijetkost. Ljudi sa znanjem, nezadovoljni lošom ponudom, okreću se stranom tržištu kojemu je i naša radna snaga uvijek jeftinija od domaće, a uglavnom se radi da dobiju vrhunski materijal za male novce, jer ovdje nema ponude.

Većina domaćeg IT prostora su firme s prastarim tehnologijama, zastarjelim proizvodima, životarenjem na tome i osobljem bez motivacije, edukacije i napredovanja. Naravno, uz te firme imamo i one koje su se rjeđe srećom i češće vezama ugurale u državne projekte i sišu uvijek ukusno proračunsko mlijeko.

One prve firme su iznimno ranjive, a upadaju u probleme redovito s vremenom jer jednostavno zbog tržišta nemaju čime nadoknaditi apetite timova za napredovanjem, čak i ako im se odbije porez za izvozni proizvod (ako softver proguraju vani).

Tako da, slažem se, statistika je kurva, kao i zavod za zapošljavanje.

Putin kaže...
mfrankovic kaže...

Prema ovome ispada da obavezno moraš voliti IT da bi u njemu dobio posao. Ok, i ja to kužim, jer i sam volim IT, ali sve manje, jer se osjećam blesavo. To što ja nešto privatno volim i što bi ja htio raditi i što se ja trudim mi ne omogućava prihode. Ono, uvjet za život. Dakle, jedan od zaključaka je da je IT još uvijek iznimno neozbiljna struka. Ekonomist se zaposli u banci, recimo da voli svoj posao i od početka uči. Šalju ga recimo na edukacije, probija se i radi poslove. U IT-u se očekuje da ga toliko voliš da gotovo nemaš kaj novoga za naučiti na poslu. Što je krajnje neozbiljno. Uostalom, ko što rekoh dobar dio ZAPOSLENIH IT-ovaca, kao i radnika općenito ne voli svoj posao i želi što manje znati. Ovo garantiram.

Dakle, posao u struci koja ne pokazuje stvarnu potražnju za stručnjacima, opisivati kao nešto što dolazi samo po ljubavi ;) pa ako nje nema, nema ni posla, zvuči fundamentalistički religiozno, nikako poslovno.

I ako je nešto službena informacija, onda se nikako ne može govoriti da se netko "zakačio" za informaciju. Ako to nije službeno stanje stvari, a prema tržištu rada NIJE, onda nema potrebe za nervozom, jer je ljudima ionako jasno da se radi o šupljim brojkama.   NHF

btw. g.Franković, kakav je bio interes na upisima za Računarstvo? Jel se upisalo puno ljudi, s obzirom na ovu recesiju? :)

Mislim da si u krivu po pitanju nekih stvari. Moraš voljeti ovaj posao, jer ako ne voliš, nemaš motiv za napredovanje, za edukaciju, za rad, a uz napredak tehnologija i zahtjeva tržišta koji je počeo biti polugodišnji ciklus, nemaš nikakve šanse biti na vrhu, među najboljima.

Istina, s godinama čovjek ne želi i ne treba tempo koji IT industrija nameće, ali to se rješava na druge načine.

Postoji velika razlika između onih koji Računarstvo upišu jer to vole i žele raditi i onih koji to upišu jer su pročitali da nedostaje 1500 stručnjaka. Potonji su ionako junk industrije i ako završe, jer nemaju motivaciju da budu dobri u svom poslu. Možda ja gledam samo programiranje, kao najtežu granu struke, ali svejedno mislim da nije samo u tom poslu tako niti samo u IT-u.

Doduše, ljubav prema poslu nikako i nikada ne smije biti satisfakcija i zamjena za novac. Od ljubavi se ne pravi biftek (ovisi kako u kojem društvu, ali generalno ne).

Mene posebno iritiraju slučajevi koje sam i na svoje oči čuo: pa radiš što voliš, što te briga za plaću - izjave ljudi koji ne shvaćaju da nije sramota tražiti pošteno zarađen novac u poštenim iznosima.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 15:37 (naxeem).
15 godina
neaktivan
MCSA certifikat

Što se tiče oglasa za IT u drugim gradovima osim Zagreba, znam da ih gotovo niti nema u manjim gradovima sjeverozapadne rvacke. Tamo nema IT tržišta rada. Dobar dio ljudi putuje ili se seli u Zagreb.

A oglasa na portalima prije par mjeseci nije uopće bilo. Sad je rasla potražnja, bili su neki natječaji, ali sve je to izuzetno slabo. Stvarno se radi o par firmi i o nekoliko ljudi godišnje za određene specijalnosti. Od boljih firmi.

No, možda se ovaj broj od 1000+ traženih IT-ovaca godišnje odnosi i na recimo zadružne farme u Slavoniji.

Pa da ja Đuri održavam mrežu od 4 mašine u tri štale, a kad Đuro kaže, onda ću malo pripomoći i oko stajskih poslova ili kućanskih poslova :D

Ionako čujem da IT-ovci čiste snijeg ispred svojih firmi, uređuju i namještavaju urede u svojoj firmi....itd...

Zamislite recimo jednog brokera, da ga njegova firma pošalje van da malo čisti snijeg oko firme :D

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja znam IT-ovce koji redovito nose poštu, idu na FINA-u, po burek i jogurt, voze malu od direktora u školu, "kupe" ženu od projekt menadžera iz Konzuma... Nije zaludu na moj-posao oglas:
Radno mjesto: Programer sustava
Tražena stručna sprema: nije bitno
Tražena specifična znanja: PHP
Vozačka dozvoja: B kategorije, poželjno i A

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 15:48 (naxeem).
15 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Mislim da si u krivu po pitanju nekih stvari. Moraš voljeti ovaj posao, jer ako ne voliš, nemaš motiv za napredovanje, za edukaciju, za rad, a uz napredak tehnologija i zahtjeva tržišta koji je počeo biti polugodišnji ciklus, nemaš nikakve šanse biti na vrhu, među najboljima.

Nemaš nikakve šanse niti biti na vrhu, niti voljeti posao, niti imati motiva, niti napredovati, učiti, raditi, ako ne dobiješ posao. Jer u nekim stvarima je bitno raditi u praksi da bi mogao bolje napredovati. Jer, nadam se da se ne pretpostavlja da bi IT-ovac trebao doma sam sebi volontirati i učiti par godina ili eventualno učiti uz konobarski posao. To, kažem, onda nije struka nego zajebancija.

Jer, bilo ko iz neke druge struke, nije obavezan uz formalnu edukaciju, sam doma godinama neplaćeno učiti, napredovati i "raditi". Jest da ja volim sam naučiti i probati neke stvari, tehnologije, ali to ne bi trebalo biti mandatory. o tome se radi. Jer to jednostavno nije racionalno niti poslovno.

Uostalom, često puta vidim ozbiljne tekstove ili konferencije na temu "Tko je to danas informatičar?"

Znači da ipak neke stvari u sistemu ne štimaju.

Jer, nitko ne postavlja pitanje..tko je to danas farmaceut, ekonomist, liječnik, parketar, profesor....

Uostalom, većina je na krivulji u teškom prosjeku, i niti ne žele biti među najboljima. Kao i u drugim strukama; kad neki frend dobije posao i počne raditi, on to nije dobio zato "jer je oduvijek htio biti među najboljima u toj struci. Htio je jednostavno dobiti posao".

Znači da ipak nekako dobiju posao. E pa ja polako imam filing da nisam baš ispod prosjeka. Čak mi se čini da sam puno puta i bolji od prosjeka ili motiviraniji od prosjeka. Ako se i  ja borim za posao, onda po logici brojeva bi dosta veliki broj informatičara također trebao ostajati bez posla. I sve to skupa ne izgleda kao primamljiva struka iako se tako reklamira.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 17:12 (Putin).
17 godina
neaktivan

Pa i nije primamljiva toliko ako nisi sado-mazohist i kad znaš kako to sve ide. Ja ne vidim niti jednog programera kao kvalitetnog ako na svom znanju, uz regularni posao ukupno ne radi najmanje desetak-dvanaestak sati dnevno. Jednostavno je nemoguće bez toga zadržati "oštrinu" i biti iznad prosjeka, pogotovo danas kada nove tehnologije već u beti postaju produkcijske, a u beti su čim u release ulazi prethodna.

Puno je lakše raditi fizički posao, a u nas si još i bolje plaćen. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 17:36 (naxeem).
17 godina
neaktivan
Putin kaže...

Pa svaki posao moras barem malo voljeti da bi bio uspjesan u njemu. Drugo je kad je situacija takva da ne mozes birati i moras raditit da bi prezivio. IT nije uopce neozbiljna struka. Naprotiv, prilicno je ozbiljna. Od mene se ocekuje da se permanentno usavrsavam i meni to ne pada tesko jer to volim. Ali to sam ipak mozda samo ja. :)

Statistika je jedno, a trziste rada je drugo. Znas li ti onaj vic: Prica amerikanac kako je pao s 10 metar isine na glavu i prezivio, pitaju ga ovi da jel bas sa 10 metara, kaze on pa nije, sa 2 metra, ali nes ti, metar gore metar dolje ..... da ne duzim, bosanac kaze da je u Bosni zena rodila na usta, pitaju ga ovi da kako na usta, a kaze on, ma nes ti, metar gore, metar dolje ... Toliko o statostici i 100 % preciznoscu.

Sto se tice racunarstva, mislim da je skoro sve popunjeno ... Ali ja se ne bavim upisima pa ...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice