MCSA certifikat

poruka: 175
|
čitano: 61.991
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
MCSA certifikat

Naravno da možeš. Instaliraj si vmware i unutra win 2003 server i 2 XP-a. Za početak sasvim dosta. Onda ih umrežavaj, stavljaj u domenu, group policy, DNS i tako redom. Ja sam tako krenuo, mislim još uvijek imam taj 1 server i 2 radne stanice i mogu ti reći da možeš dosta naučiti. Samo treba dosta vremena, jer sve što naučiš iz knjige/skripte/video tutoriala moraš probati da to sjedne.

Kako ti to probavaš/ispituješ tako nekada nailaziš na manje probleme ili odsupanja koje ne pišu u literaturi ili nije rečeno u video tutorialu. Ali zato s druge strane to onda u konačnici dobro sjedne, pa ćeš to malo teže zaboraviti :)

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
MCSA certifikat

Hvala.

Nabavio sam neku "staru kantu", tako da ću moći i fizički umrežiti 3 računala. :D

A kanta će biti dobra i za file sharing, jer moj kompić je svakim danom sve puniji.

Na kantu ide win 2k3, a ostala dva će vrtit XP.

Jedva čekam!

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.8.2009 16:24 (vanja81).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
MCSA certifikat

Na temu posla mogu samo reći - sa MCSA certifikatom ne mogu naći posao skoro pa godinu dana.

Razlozi za to:

1. SSS - najveća prepreka
2. Radio sam poslove ne vezane uz IT. Imam preko 15 godina staža, tako da sam isto kao i T-rex u očima poslodavca - trebao bih biti mrtav ...
3. Imam 32 godine. Prestar za IT.

Činjenica da se realno tim poslom bavim maltene od malih nogu. Da preko 10 godina u fužu održavam računala privatnim i pravnim osobama. To su sve bajke koje ne mogu dokazati...

Moram priznati da sam razočaran duboko u tom pogledu. Ponajviše jer mi je to posao snova, ali ma koliko se trudio sve je dalje ... Valjda mi je suđeno da vodim privatne firme i sakupljam čireve.

0 0 hvala 0
17 godina
RE: MCSA certifikat
Paske kaže...

2. Radio sam poslove ne vezane uz IT. Imam preko 15 godina staža, tako da sam isto kao i T-rex u očima poslodavca - trebao bih biti mrtav ...

Sva tri "razloga" - potpuna glupost.

Pitanje je jedino gdje se zemljopisno nalazis - neke regije imaju vise posla, neke manje.

15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Paske kaže...

Pitanje je jedino gdje se zemljopisno nalazis - neke regije imaju vise posla, neke manje.

Nalazim se u Zaprešiću.

Nekih 15-ak min od Zagreba. Svi poslodavci su bili iz Zg.

Gore navedeno je moj osobni dojam. Možda tijekom razgovora zeznem nešto. Nakon puno gruntanja i dalje ne znam što ...

Inaće mislim da se poznamo sa PC-Eksperta. Griješim ?

17 godina
Paske kaže...
Old Iggy kaže...
Paske kaže...

Nalazim se u Zaprešiću.

Nekih 15-ak min od Zagreba. Svi poslodavci su bili iz Zg.

Gore navedeno je moj osobni dojam. Možda tijekom razgovora zeznem nešto. Nakon puno gruntanja i dalje ne znam što ...

Inaće mislim da se poznamo sa PC-Eksperta. Griješim ?

Sumnjam da grijesis. Osmijeh

Problem koji je trenutno aktualan je recesija - dosta firmi je davalo otkaze, neki i veliki, no to ce se uskoro stabilizirati.

Moguce je da u razgovorima das krivi dojam ili nesto slicno. Isto tako, povjerenje u sam certifikat danas ne znaci puno, u razgovorima se cesto nadju "rupe", ali treba i biti spreman na priznavanje istih i pokazati volju za ucenjem.

U svakom slucaju nit' si prestar nit' ti strucna sprema "zabranjuje" zaposljavanje. Salji CV-ove i bez oglasa, prouci kako i na koji nacin se postavljati na razgovorima i slicno. I dalje radi na sebi.

17 godina
neaktivan
Iggy je u pravu i dodao bih: pokaži želju za učenjem i uči. Digni 10VM-ova i slaži, smišljaj scenarije, testiraj, budi up 2 date.
Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
15 godina
neaktivan
MCSA certifikat

Bok ljudi. Ja bih se ukljucio u temu, evo necu pricati o svome misljenju u vezi toga jer svatko od nas ima svoja razmisljanja i svoje argumente, tako se moze unedogled. Jednostavno, napisati cu svoje iskustvo.

Zavrsio sam strukovnu srednju skolu, smjer stolar. Gimnaziju nisam htjeo, a u tehnickoj nije bilo mjesta, pa sam upisao bilo sta. Isao sam u skolu, bavio se sportom, i sjedio za kompjuterom. To mi je manje vise bio zivot do 17 godine. Tada sam zavrsio skolu i poceo raditi kao konobar. Jos uvijek se usput bavio sportom i sjedio za racunalom. Od novaca koje sam skupio upisao sam i zavrsio programerski tecaj u skoli Ivora. Nedugo nakon toga putem molbe za posao dobio sam posao u renomiranoj i poznatoj firmi koja izradjuje ERP software te je u Hrvatskoj i sire upravo njezin softver najprodavaniji. Tamo sam radio kao developer (pascal, oracle(vecim dijelom)), te kao pomocnik Administratora mreze, nasih i korisnickih. S vremenom sam naucio neke stvari i tako i sam preuzeo njegovo mjesto, i dalje radeci kao programer. Tamo sam radio 16 mjeseci za vrlo pristojnu placu. Prestanak rada tamo uzrokovalo je moje neslaganje sa promjenom politike rada u firmi. Nakon toga dobio sam posao u firmi u kojoj i danas radim, koja izradjuje aplikacije za financijske institucije, osiguravajuca drustva, te knjigovodstveni softver. Tu radim kao sistemac, i pl/sql developer. Puno sam naucio dosada, ucim jos uvijek i napredujem ,i napredovati cu. Nedavno sam dobio pozive iz dvije programerske tvrtke koje su me zamolile cim ostanem bez posla da im se javim radi istog. Imam prosjecnu hrvatsku placu. Planiram ostati u ovome poslu jer imam iskustva i volim ga, te zelim napredovati. Uskoro planiram upisati jos nesta - dvoumim se izmedju MCSA akademije, ili Oracle akademije. S obzirom da sistemaca vec ima more, a Oracle DBA i SQL developeri su trazeni, razmisljam o Oracleu. Za godinu ili dvije ocekujem zavrseni tecaj, placu izmedju 5 i 6 tisuca kuna, te rad u renomiranoj tvrtci, a to cu i imati. Prakticnim znanjem se cesto isticem medju kolegama koji imaju zavrsen informaticki fakultet.

Eto, to je moje iskustvo, za koje mislim da pokazuje kako i bez fakulteta moze nastati uspjesna poslovna prica.

Pozdrav 

A computer once beat me at chess, but it was no match for me at kick boxing.

4 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
MCSA certifikat

@ !mpact35

Svaka čast. Skidam kapu.

Želja i volja mogu i brdo pomaknuti. (...hm, to sam već napisao...Belji se)

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2009 20:44 (vanja81).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

!mpact35 to je često i zato što mnogi završetak fakulteta smatraju i završetkom vlastitog rada i truda.

Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
15 godina
neaktivan
Scorpio kaže...

Nedavno sam završio MCSA akademiju u Infokatedri i stekao status Microsoft Certified Systems Administrator i Microsoft Certified Professional i prije toga sam se školovao u Algebri za sistemskog i mrežnog administratora i nikako ne mogu nači posao u struci.

Događa mi se da me na razgovoru na posao pitaju da li znam konfigurirati firewall i takve stvari jer neki poslodavci uopće ne znaju što je mcsa.Mršti se

Sad se nažalost pitam da li je vrijedilo istovariti cca 16.000 kn za mcsa akademiju i ulagati u znanje kad se svi poslovi dobivaju preko veze a ne znanjem.

Molio bih da mi kažete svoja iskustva i možda prijedloge kako nači posao u IT u Hrvatskoj, jer već sam spreman raditi i na baušteli Sramim se

Hvala unaprijed

Uci na ISO Server Firewall(WIN), Endian Firewall(linuX)

10000kn Licenca                           Besplatno

15 godina
neaktivan
Paske kaže...

Na temu posla mogu samo reći - sa MCSA certifikatom ne mogu naći posao skoro pa godinu dana.

Razlozi za to:

Činjenica da se realno tim poslom bavim maltene od malih nogu. Da preko 10 godina u fužu održavam računala privatnim i pravnim osobama. To su sve bajke koje ne mogu dokazati...

Moram priznati da sam razočaran duboko u tom pogledu. Ponajviše jer mi je to posao snova, ali ma koliko se trudio sve je dalje ... Valjda mi je suđeno da vodim privatne firme i sakupljam čireve.

ok, a pazi ovo....

situacija na tržištu rada je katastrofa. i nije, kao što i tu neki pokušavaju objasnit, štos u godišnjim odmorima i recesiji. općenito mi se čini da je IT tržište rada u RH  u teškoj teškoj banani.

1. imam faks. informatički VŠS.

2. imam raznoliko radno iskustvo u IT-u na pravim IT poslovima (baze, erp, blabla, sistem. admin, suport,....). nemam puno radnog staža/iskustva, ali ga imam i to sa velikih i ozbiljnih  projekata iz bivše firme.

3. imam cca 25 godina.

4. imam više usavršavanja i, nazovimo to, službenih edukacija. jedan seminar o SQL serveru.

zatim, odradio sam cijelu MCSA akademiju u Algebri i položio certifikat.

i ja od malih nogu radim sa kompovima. ne preozbiljno, ali sam do danas dovoljno toga prošao, vidio i naučio da mogu reći da dosta znam.

a privatno sam dosta toga učio i pikao. iz nekih područja slabije (recimo oop ili linux), a iz nekih područja bolje...baze, mreže, sys admin, web, poslovna  inf. ....itd..

pa i dalje imam problema i debelo trošim živce na tešku perspektivu zapošljavanja. tak da...

nisam siguran da je bilo prepametno otići ganjati kod nas  "karijeru" u IT-u.

i dalje imam želju napredovat. učit. certificirat se..itd......

e da, i razvaljujem engleski. znam da se to podrazumijeva, ali ZNAM da ima svakavih informatičara, i profića i lošijih i svakakvih ali znam da dobar dio njih šepa sa  engleskim...

ali ni jedna kvalifikacija nije ključna...

tak da...ne znam kaj je ključno kod nas da ozbiljnije uletiš u IT il u bilo kaj...

16 godina

Iz gore navedenog,vi ne uopće trebali imati problema nać posao,ali kod nas čini mi se da je ključno..imat vezu..što vi mislite?

17 godina
tesster kaže...
Scorpio kaže...

Nedavno sam završio MCSA akademiju u Infokatedri i stekao status Microsoft Certified Systems Administrator i Microsoft Certified Professional i prije toga sam se školovao u Algebri za sistemskog i mrežnog administratora i nikako ne mogu nači posao u struci.

Događa mi se da me na razgovoru na posao pitaju da li znam konfigurirati firewall i takve stvari jer neki poslodavci uopće ne znaju što je mcsa.Mršti se

Sad se nažalost pitam da li je vrijedilo istovariti cca 16.000 kn za mcsa akademiju i ulagati u znanje kad se svi poslovi dobivaju preko veze a ne znanjem.

Molio bih da mi kažete svoja iskustva i možda prijedloge kako nači posao u IT u Hrvatskoj, jer već sam spreman raditi i na baušteli Sramim se

Hvala unaprijed

Uci na ISO Server Firewall(WIN), Endian Firewall(linuX)

10000kn Licenca                           Besplatno

nije ISO server, vec ISA Server. I jos nesto -> to je stara tehnologija!!!! MS je ISA server zamijenio sa novim integriranim rješenjima!

a za linux mu je dovoljan i IP tables ili IP Cop firewall (besplatan)

15 godina
neaktivan
sasa kaže...

nije ISO server, vec ISA Server. I jos nesto -> to je stara tehnologija!!!! MS je ISA server zamijenio sa novim integriranim rješenjima!

Misliš na zamijenu ISA-e sa TMG-om? a kaj se tiče ISA-e nije baš tolko stara tehnologija jer se još uvijek podosta implementira po našim firmama..

15 godina
neaktivan
maniti kaže...

Iz gore navedenog,vi ne uopće trebali imati problema nać posao,ali kod nas čini mi se da je ključno..imat vezu..što vi mislite?

heheh. pa naravno...veze i ne znam čega...puno HDZ-a i prstohvat HSS-a ;)

zanimljivo mi je svođenje IT businessa na seoske stranke!

i kad imaš vezu, opet banana jer je veza impotentna ili tako nešto :D naslušao sam se i od drugih priča o "moćnim vezama", pa ljudi svejedno ne dobiju posao. ali to je obično u slabije traženim strukama. ekonomist npr mora imat vezu jer inače može godinama doma sjedit. IT bi kao teoretski zbog potražnje trebao biti područje u kojem veza za zapošljavanje ne igra osobitu ulogu. Tržište bi trebalo gutati informatičare..

ali, kita!

no zato u državnim firmama i posvuda imaš ljude koji glume IT, završen promet ili tako nešto i ne znaju kaj je TCP/IP... (zapravo znam za slučaj kada jedan...KHM...informatičar nije znao za ctrl+c i ctrl+v u vindozama...mislim da to sve govori o hebenom IT-u i ljudima koji se ušetavaju u njega)

dakle, ne-informatičari i bleferi guše tržište, koje kao vapi za informatičarima, koji uopće ne mogu dobiti posao. ko tu koga hebe is beyond me!

a znam masu ljudi koji dobiju posao sa kilavim referencama...onako..kad ih vidiš djeluju ti poludebilno i znaš da nemaju previše kapaciteta. ali na neku šemu rade i dobro im je. ali ako se potrudiš, učiš i puno znaš, e onda zaboravi na posao. možeš slobodno konobarit i kuhat kave ljudima.

zato mi se gadi ideja IT-a u ovakvoj državi i da sam znao bavio bi se nekim primitivnijim područjem i probijao isključivo preko politike...trash!

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.9.2009 16:28 (Putin).
17 godina
neaktivan

*te kako si taj tekst dobro napisao, nebi ga nitko bolje sastavio. Ono... alkar Putin u sriiiidu!

15 godina
neaktivan
naxeem kaže...

*te kako si taj tekst dobro napisao, nebi ga nitko bolje sastavio. Ono... alkar Putin u sriiiidu!

sarkazam? :D

17 godina
neaktivan

Ne, mrtav ozbiljan sam.

16 godina

Odličan post,pa tako i je danas..nažalost

15 godina
neaktivan

sad me zanima još samo jedna stvar. Čitam Mrežu, čitao sam nekad malo i Bug i kužim da je i IT izdavaštvo primarno biznis, pa tek onda forum RH informatike.

ali nije mi jasno ipak zašto nema češće kritike hrvatskih poslodavaca i općenito kritike na struku i na tržište rada.

čovjek kada čita recimo Mrežu, sve je krasno, sve je napredno, sve je hi-tech, prezanimljivo i sve je hebeno superiška.

no, svi znamo da je u ovoj državi, pa i u IT-u, stanje najčešće skroz suprotno. kažem, zamjeram tim časopisima, koji iako su financirani I od marketinga tih firmi, ipak ne opletu po čudnom hrvatskom IT-u, tj. biznisu općenito.

jer navodi se ljude na krivu logiku.

neko će uložiti silne novce, godine i trud u nešto, šta mu u ovoj državi  koja je u rangu afričkih diktatura teško može donijeti prosperitet i dobar posao.

da se prikaže realnije stanje, ljudi bi razmišljali sa kvalitetnijih osnova i više bi se bavili članstvom u HDZ-u, samomarketingom i sličnim korisnijim stvarima za svoj uspjeh od recimo učenja i napredovanja u znanju.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.9.2009 17:14 (Putin).
15 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
Putin kaže...

da se prikaže realnije stanje, ljudi bi razmišljali sa kvalitetnijih osnova i više bi se bavili članstvom u HDZ-u, samomarketingom i sličnim korisnijim stvarima za svoj uspjeh od recimo učenja i napredovanja u znanju.

Ovo sad može biti protumačeno na dva načina, prvi - da uredništvo tih časopisa želi situaciju prikazati ljepšom nego što zaista jest da bi se potaklo mlade i talentirane na daljnji rad (pa makar bili vođeni unaprijed propalim idealima) ili drugi - koji sad neću iznijeti jer ne znam koliko je sloboda govora parola a koliko realnost na jednom ovakvom forumu, ali zaključite sami.

Edit: isprike na blagom offtopicu, nisam stručan pa ne mogu pričati o certifikatima ali ovaj me Putinov komentar zaintrigirao.

hehe, ići prema unaprijed propalim idealima u jednom ovakvom društvu je gotovo socijalni suicid :D vječni izvor frustracija...

jest da IT i novinari nisu zvijeri i da im je stalo da ljude zanima IT i da uče i budu u toku, ali postoji druga strana priče.

a druga strana priče je nažalost - stvarnost. a ignorirati stvarnost i promovirati bajke je, što se mene tiče, ipak oveća zlonamjernost.

a što se tiče slobode govora, nadam se da nije problem reći da se svaka industrija štiti i da se prema van svašta prikazuje, a da je iznutra sve samo ne idealno, i sve samo ne onako kako se prodaje kroz medije. koliko se čuje/doživi/sazna loših iskustava, a prije toga misliš da su stvari OK, čovjek doživi sudar sa stvarnošću.

izgleda da je to nekome u interesu. kome? možda samoj industriji i recimo centrima za edukaciju/fakultetima? vjerojatno. niti izdavač nema potrebe biti kritičan jer nitko ne voli "grintavce". a to kaj biti grintav, znači živjeti hrvatsku stvarnost, je na svakom nadobudnom hrvatskom IT naivcu da sam za sebe proba provariti..

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Skyline kaže...

Naravno da možeš. Instaliraj si vmware i unutra win 2003 server i 2 XP-a. Za početak sasvim dosta. Onda ih umrežavaj, stavljaj u domenu, group policy, DNS i tako redom. Ja sam tako krenuo, mislim još uvijek imam taj 1 server i 2 radne stanice i mogu ti reći da možeš dosta naučiti. Samo treba dosta vremena, jer sve što naučiš iz knjige/skripte/video tutoriala moraš probati da to sjedne.

Kako ti to probavaš/ispituješ tako nekada nailaziš na manje probleme ili odsupanja koje ne pišu u literaturi ili nije rečeno u video tutorialu. Ali zato s druge strane to onda u konačnici dobro sjedne, pa ćeš to malo teže zaboraviti :)

kad si već spomenuo literaturu, jel imaš kakvih preporuka koje knjige nabaviti?

ili netko drugi... čisto da se može po nečemu učiti... čitao sam neke knjige, no konkretno ništa čime bi mogao biti zadovoljan naučenim...

17 godina
neaktivan
Putin kaže...
sasa kaže...

Misliš na zamijenu ISA-e sa TMG-om? a kaj se tiče ISA-e nije baš tolko stara tehnologija jer se još uvijek podosta implementira po našim firmama..

Nece se TMG jos neko vrijeme pojavit. Ima ga u EBS 2008 serveru ali to je valjda 10 % mogucnosti koje bi trebao imati full release.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
15 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...
Putin kaže...
sasa kaže...

Nece se TMG jos neko vrijeme pojavit. Ima ga u EBS 2008 serveru ali to je valjda 10 % mogucnosti koje bi trebao imati full release.

Ok.

No, kažem, super je biti upoznat sa svim tim lijepim činjenicama, i nezaposlen sjediti doma. prosto uzbudljivo..!

17 godina
neaktivan

Bez obzira na certifikat, trazi se i iskustvo. Ne znam kako kod drugih ali u Algebri u sklopu MCSA akademije radi se i ISA server. naciposao nije samo surfat po netu i trazit oglase. Ponekad treba nasljepo slat zamolbe a ako si u svemu nov, onda treba prihvatit bilo kakav posao u kojem ces moci nekoga tlacit s pitanjima i ucit od njih. Sta fali bit minion nekom iskusnom adminu godinu dana? Sve ovo vrijedi za nekoga ko to nije nikada radio ili ima jako malo radnog iskustva.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.9.2009 12:55 (mfrankovic).
15 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...

Bez obzira na certifikat, trazi se i iskustvo. Ne znam kako kod drugih ali u Algebri u sklopu MCSA akademije radi se i ISA server. naciposao nije samo surfat po netu i trazit oglase. Ponekad treba nasljepo slat zamolbe a ako si u svemu nov, onda treba prihvatit bilo kakav posao u kojem ces moci nekoga tlacit s pitanjima i ucit od njih. Sta fali bit minion nekom iskusnom adminu godinu dana? Sve ovo vrijedi za nekoga ko to nije nikada radio ili ima jako malo radnog iskustva.

Znam. Bio sam kod vas tamo, i ISA server je bio među zanimljivijim i boljim dijelovima akademije.

E sad, može bit da ja nisam susreo dovoljno iskusnih admina, ali ovo kolko sam vidio i kolko ih poznam ne znam baš da ima puno pitanja koja ja ne znam, jedino su oni u praksi eventualno snalažljiviji i tu mogu učiti. Inače, apsolutno ništa ne fali...brusit se u praksi je neprocijenjivo, pogotovo učeći od nekog starijeg/boljeg profića. Evo ja imam radnog iskustva, ali nisam baš imao puno ljudi od kojih bih učio. Često se dogodilo da sam ja učio druge ili sam se samostalno trudio. Ili sam rješavao probleme paralelno sa iskusnijima. Dakle, jedva čekam radit u praksi sa nekim iskusnijim, ali nemam iluzije da ću raditi s nekim od koga ću moći puno i dugo učiti. No, u tom području je teško dobiti bilo kakav posao.

17 godina
MCSA certifikat

Ispada da su ljudi (poslodavci) glupi. Studiram FOI, upravo krenula 2. godina, i moram priznati da je faks čisto OK što se tiče nekog općenitog dojma, međutim ostaje jedna tužna i velika istina - zasad sam malo toga konkretnog uspio naučiti. Sreća da sam željan znanja pa u slobodno i zauzeto vrijeme čitam Bug, poneku knjigu, tutoriale i slično po netu, pa vidiš i naučiš ponešto konkretno.

Ovih dana smo baš krenuli sa zanimljivim kolegijem Arhitektura računalskih sustava, kažu mi stariji da ćemo na seminarima rastavljat i sastavljat računala Cool Osim toga, profesor nam priča kako bi nakon položenog kolegija trebali poznavati komponente računala, znati koja je važna za kakav posao, koju cijenu... Ipak, znam da će se puno likova (i likica posebno, činjenica je) provuć i neće imat pojma o razlici između HDD-a kao memorije i RAMA-a kao memorije. I to je žalosno.

I da se sad vratim na rečenicu "Ispada da su ljudi (poslodavci) glupi". Zašto bi netko htio studenta koji je upravo diplomirao i naslušao se puno teorije i koncepata, a u biti još uvijek nema pojma; umjesto iskusnog i certificiranog stručnjaka, pa makar sa SSS? Baš neki dan je jedan profa pričao kako ECDL diploma nikako ne čini informatičara, treba naučit puno toga i znat razmišljat.

Slažem se da treba znat razmišljat i ne biti ograničen na Office jer nam je nekad neko samo njega pokazao, ali zašto na faksu onda ne možemo imati oboje, i puno razmišljanja i puno prakse?

Down goes the window, out goes the heat!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
asusdvd kaže...

Ispada da su ljudi (poslodavci) glupi. Studiram FOI, upravo krenula 2. godina, i moram priznati da je faks čisto OK što se tiče nekog općenitog dojma, međutim ostaje jedna tužna i velika istina - zasad sam malo toga konkretnog uspio naučiti. Sreća da sam željan znanja pa u slobodno i zauzeto vrijeme čitam Bug, poneku knjigu, tutoriale i slično po netu, pa vidiš i naučiš ponešto konkretno.

Ovih dana smo baš krenuli sa zanimljivim kolegijem Arhitektura računalskih sustava, kažu mi stariji da ćemo na seminarima rastavljat i sastavljat računala Cool Osim toga, profesor nam priča kako bi nakon položenog kolegija trebali poznavati komponente računala, znati koja je važna za kakav posao, koju cijenu... Ipak, znam da će se puno likova (i likica posebno, činjenica je) provuć i neće imat pojma o razlici između HDD-a kao memorije i RAMA-a kao memorije. I to je žalosno.

I da se sad vratim na rečenicu "Ispada da su ljudi (poslodavci) glupi". Zašto bi netko htio studenta koji je upravo diplomirao i naslušao se puno teorije i koncepata, a u biti još uvijek nema pojma; umjesto iskusnog i certificiranog stručnjaka, pa makar sa SSS? Baš neki dan je jedan profa pričao kako ECDL diploma nikako ne čini informatičara, treba naučit puno toga i znat razmišljat.

Slažem se da treba znat razmišljat i ne biti ograničen na Office jer nam je nekad neko samo njega pokazao, ali zašto na faksu onda ne možemo imati oboje, i puno razmišljanja i puno prakse?

foi...ah, moj faks. ne bih puno o FOI-u. Prije sam pljuvao po njemu, ali sada ne bih puno komentirao. Rekao bih samo da je bolji zapravo nego se ljudima čini.

a sad

1) jebga, to je faks. to nije direktna praksa na tehnologijama s kojima ćeš raditi

2)preporučam ti Mrežu umjesto Buga- Za jednog IT profića 3 puta je bolja, zanimljivija, kvalitetnija...itd...

3) ECDL diploma ne čini informatičara, jer to niti nije diploma ZA INFORMATIČARE. to je diploma koju informatičari predaju drugim ljudima. ECDL nema veze sa stručnim certifikatima. vidim da to ljudi ponekad brkaju.

ECDL je european computer driving license...dakle, "dozvola za vožnju kompa" :D potvrda da ga znaš koristit. upali, ugasit, googlat, radit tablicu u word dokumentu...

nadam se da vam profaći ne pričaju o ECDL kao nečem kaj vas čeka. čeka vas. ali kao predavače. nadam se da se sad kužimo...

4) ako želiš faks sa puno prakse, falio si par godina, stotinjak kilometara i jednu ustanovu. :D prije cca godinu dana je Algebra otvorila faks gdje se "dosta razmišlja i puno praksira" i na kraju dobije  masu međunarodnih certifikata. Štos je jedino kaj košta masno, za razliku od faksa gdje te košta samo vremena i živaca :D i nešto para od staraca.

najbolje mi je kad se ljudi nakon puno godina patnje na FOI-u NIGDJE ne uspijevaju zapošljavati. :D  mora da je gadan filing.

17 godina
neaktivan
MCSA certifikat

Zanimljivo, ja sam naišao na dvije vrste ljudi koji su završili FOI (i TVZ), jedni koji su odmah našli dobar posao, a drugi ne mogu nać još uvijek, a diplomirali su pred skoro godinu dana.

I mi imamo neke principe! Ako vam se ne sviđaju, imamo i druge!

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice