Zanimljivo, ja sam naišao na dvije vrste ljudi koji su završili FOI (i TVZ), jedni koji su odmah našli dobar posao, a drugi ne mogu nać još uvijek, a diplomirali su pred skoro godinu dana.
Zanimljivo je da sam ja upoznao dosta TVZ-ovaca i da su cijenjeniji od FOI-evaca...barem VŠS, a ponekad valjda i VSS. kaj uopće nema smisla. TVZ je neko tamo učilište i nejde mi u glavu zbog čega će ga cijeniti više nego FOI-evca.
one TVZ ljude koje poznam svi do jednoga su rekli da je njihov faks bio katastrofa i da pojma nemaju i tek će na poslu ponešto probat naučiti. kako su taj prvi i npr. drugi posao uopće i dobili mi je potpuno izvan dohvata razuma..?? naravno, nitko od tih ljudi certifikate,tj. znanje vidio nije.
a FOI-evci su najveći luzeri države. to kolko malo zapošljavaju FOI-evce i kakve sam priče čuo o njihovom (tj. našem) zapošljavanju je horor. i ne- ako zaposle dobro 10-ak ljudi (malo karikiram) iz par generacija, to ne znači da onaj ostali broj ljudi nije žestoko popušio. a VŠS ljudi s FOI-a (kaj mi se čini da je u rangu jednog TZV-a) mogu zaboraviti na posao, ako nemaju jako dobru štelu. uostalom i VSS FOI ljudi dobivaju dobre poslove većinom preko dobre štele.
od puno IT ljudi koje poznam, valjda 2-3% nije imalo probleme sa zapošljavanjem. ostali su imali sreće sa vezom ili su nigdi
edit: kolko se sjećam dok sam još bio na FOI-u u hebenom Varaždinu se nije moglo polagati Cisco, MS ili nekaj slično. gotovo sam siguran da tako nečega nije bilo na faksu (zapravo nitko nije niti pričao, spominjao takve stvari... :zbunjen: ), a mislim da ni u cijelom VŽ-u nije bilo toga.
dok na TVZ čujem da imaš Cisco i svu sila nečega...eventualno korisnoga. imaš mogućnosti.
i još bi samo htio reći da u kvotanom postu osjećam neki cinizam. ali recimo poznam curu koja je rasturila VSS foi skoro u roku, i nakon toga očajnički godinu dana prolazila cijeli zagreb i pola hrvatske u potrazi za poslom i bez uspjeha. tako da izgleda da je ona upala u ovaj "lošiji" tip ljudi potpuno suprotno zdravoj logici.
još jedan razlog da mi se lagano gadi IT kod nas.